Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Ο Τζέφρι, το πάρτι του 8χρονου και ο Υπουργός...


Ο Γιώργος Παπανδρέου βαφτίστηκε Γιώργος το 1959, όταν δηλαδή ήταν 7-8 χρονών. Πώς τον φώναζαν πριν? Τζέφρι (Geoffrey)!! Το πιο πάνω έτος (1959) βαφτίστηκε με τον ορθόδοξο τρόπο και η Σοφία που μέχρι τότε την αποκαλούσαν Γκέηλ!! Η βάφτιση έγινε, κατόπιν προτροπής του παππού Γεωργίου Παπανδρέου, γιατί προφανώς η οικογένεια ετοιμαζόταν για την κάθοδο της στην Ελλάδα. Όλα αυτά αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Του μιλάνε τα κύματα...» ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος.

Τζέφρι λοιπόν ο Γιώργος μέχρι τα οκτώ του χρόνια!! Φαντάζομαι το σοκ αυτού του παιδιού που ξαφνικά σ’ αυτή την ηλικία έπρεπε να αλλάξει όνομα και ταυτότητα και από Τζέφρι να γίνει Γιώργος....

Αχ μικρέ μου Τζέφρι τι σου κάνανε!!

Α ξέχασα να σας πω. Ο Τζέφρι επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σήμερα...

---------------------------

Μια και μιλάμε για 8χρονα αγόρια, το μάθατε αυτό?

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ασχολήθηκε με το γεγονός ότι ένα 8χρονο αγόρι, στη χώρα αυτή, δεν κάλεσε δυο συμμαθητές του στο πάρτι των γενεθλίων του! Το σχολείο του 8χρονου που εδρεύει στην πόλη Lund, αφού ανακοίνωσε ότι με την ενέργεια του αυτή παραβίασε τα δικαιώματα των δύο παιδιών, κατήγγειλε το γεγονός στο σουηδικό κοινοβούλιο. Υποστήριξε δε στην καταγγελία του ότι αφού οι προσκλήσεις για το πάρτι διανεμήθηκαν εντός των σχολικών εγκαταστάσεων τότε δεν μπορεί να γίνονται διακρίσεις. Ο πατέρας του «μικρού» κατέθεσε έγγραφη απολογία μέσω του κοινοβουλευτικού συνηγόρου του πολίτη. Στην απολογία αναφέρεται ότι τα δύο παιδιά δεν κλήθηκαν στο πάρτι από το γιο του, γιατί το ένα δεν τον είχε καλέσει στο δικό του πάρτι, ενώ με το άλλο παιδί είχαν φιλονικήσει.

Ήμαρτον Παναγία μου. Οι Σουηδοί βουλευτές φαίνεται ότι έχουν λυμένα όλα τα προβλήματα της χώρας και για να μην κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια ασχολούνται και με το γιατί ο μικρός Γιαννάκης κρατά μούτρα σε δυο συμμαθητές του και δεν τους κάλεσε στο πάρτι του!!!!

----------------------------------

Τη συμμετοχή Υπουργού της Ν.Δ. σε πολυέξοδο ταξίδι (με ιδιωτικό τζετ και χλιδάτα ξενοδοχεία) που διοργανώθηκε και πληρώθηκε από το πρώην αφεντικό της «Ζίμενς» Χριστοφοράκο (όχι από την τσέπη του φυσικά, αλλά από τα «μαύρα Ταμεία») αποκάλυψε η γραμματέας του τελευταίου Αικατερίνη Τσακάλου, στην κατάθεσή της στον Eισαγγελέα.

Το όνομα όμως του Υπουργού ξέχασε (?) να το πει η εν λόγω κυρία. Και ο κ. Εισαγγελέας γιατί δεν τη ρώτησε? Το ξέχασε κι αυτός? Κι αν τη ρώτησε και αρνήθηκε να του απαντήσει, γιατί δεν έπραξε τα νόμιμα (δίωξη για ψευδορκία) ή έστω γιατί δεν προσπάθησε να βρει στοιχεία μόνος του?

Στο θέμα του Τσουκάτου ήταν πολύ επιμελής. Και πολύ καλά έκανε. Η επιμέλεια όμως πρέπει να υπάρχει για την αποκάλυψη αδικημάτων της κάθε εξουσία. Όχι μόνο της πρώην…….


Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ώρα για γιόγκα....


Καλοκαιράκι μπήκε… Οι ζέστες πιάσανε. Ας αφήσουμε λίγο τα θλιμμένα θέματα. Ώρα για παραλία και ηρεμία. Σκέφτομαι να αρχίσω τα μπάνια. Πριν μπω όμως στη θάλασσα λίγες ασκήσεις γιόγκα για την απόλυτη νιρβάνα. Λέω να προσπαθήσω να μιμηθώ τον κύριο της φωτογραφίας.

Λέτε να τα καταφέρω?

Αν δεν τα καταφέρω θα το ρίξω στο πιοτό…..Όλο και κάποια στάση για ηρεμία θα πετύχω!!!!




Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ευχηθείτε μας ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ…(ανανεωμένο)







Μένω στα ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ. Κατά τις 13.30 με παίρνει τηλέφωνο στο γραφείο μια γειτόνισσα και μου λέει «Γύρνα γρήγορα σπίτι, γίνεται χαμός εδώ, έχουμε φωτιά….». Πήρα το αυτοκίνητο και ξεκίνησα με την ψυχή στο στόμα. Πάνω από τον Υμηττό έβλεπα ένα πυκνό καπνό να ξεπροβάλλει…. Μέχρι να φτάσω στο σπίτι πέρασαν από το μυαλό μου χίλιες μαύρες σκέψεις και παραστάσεις. Θυμήθηκα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 74 που ξεσπιτωθήκαμε από το χωριό μας στην Κερύνεια και τρέχαμε να σωθούμε από τον Αττίλα που προέλαυνε. Θυμήθηκα το περσινό καλοκαίρι με τις φωτιές, τον κόσμο να κλαίει και να θρηνεί τους δικούς του ανθρώπους που χάθηκαν, τα σπίτια του, τις περιουσίες του….
Μόλις πέρασα από την ανατολική πλευρά του Υμηττού και πήρα τη λεωφόρο Λαυρίου, είδα τη μαυρίλα και τη φωτιά. Τα μάτια μου άρχισαν να τρέχουν. Βρύσες τα δάκρυα….. Δεν έχουν περάσει ακόμα δύο χρόνια από τότε που μετακομίσαμε στα Γλυκά Νερά. Φύγαμε από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή (του Ζωγράφου) και ήρθαμε εδώ, στο νέο μας σπίτι που βρίσκεται πολύ κοντά στο δάσος του Υμηττού. Μέχρι σήμερα είμασταν πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Βλέπαμε το δάσος από τη βεράντα μας και το καμαρώναμε. Πού και πού βέβαια προβληματιζόμουν. Έβλεπα ότι δεν υπήρχαν αρκετοί δρόμοι μέσα σ’ αυτό που θα ήταν αντιπυρικές ζώνες και συγχρόνως θα βοηθούσαν ενδεχομένως σε κατάσβεση φωτιάς. Αλλά γρήγορα έδιωχνα τις άσχημες σκέψεις. Τώρα όμως οι άσχημες σκέψεις με κατάκλυζαν, δεν ήξερα τι θα αντικρίσω όταν θα έφτανα κοντά.
Έφτασα επιτέλους στο σπίτι. Ανάσανα…. Η φωτιά έχει μεν κάψει ένα μεγάλο μέρος του όμορφου γειτονικού μας δάσους, πλησίασε κοντά, αλλά δεν έφτασε μέχρι τα σπίτια. Προχωρούσε προς τα πάνω, προς την κορφή του Υμηττού. Λόγω του ανέμου. Αν ο άνεμος γυρίσει?? Δεν τολμώ να το σκεφτώ…

Ευχηθείτε μας ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ…..Στη χώρα που ζούμε θα μας χρειαστεί...



-------------------------------

Υ.Γ. Δεν ξέρω τι να κάνω, είμαι ταραγμένη. Είπα λοιπόν να αποτυπώσω τις σκέψεις μου, για να ξαλαφρώσω….
 
Τις φωτογραφίες τις τράβηξα εγώ η ίδια από τη βεράντα του σπιτιού μου.
--------------------------------
Υ.Γ.2 Η ώρα είναι 21.45. Η φωτιά σβήστηκε σχεδόν εντελώς. Μέχρι τις 21.00 έβλεπα ακόμα ελικόπτερα να ρίχνουν νερό. Προφανώς για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις τη νύχτα. Ένας γείτονας που ήταν σπίτι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μου είπε ότι άκουσε μια δυνατή έκρηξη και βγήκε έξω. Και τότε είδε τη φωτιά... Θα ήταν λίγο πριν την ώρα 13.00. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή η έκρηξη. Η έρευνα (?) θα δείξει?

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ο φαρμακοτρίφτης, ο τουρίστας, ο ήρωας και ο ακούρευτος..


Περιδιαβαίνοντας σήμερα το διαδίκτυο έμαθα πολλά και διάφορα (περίεργα και μη) και είπα να σας κάνω κοινωνούς των πολύτιμων γνώσεων μου (χα χα χα!).

Ξέρατε λοιπόν:

1) Ότι ο Θόδωρος Τσουκάτος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, στα νιάτα του ανήκε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και συγκεκριμένα ήταν μέλος του ακρο-αριστερού ΕΚΚΕ?

Στο ΠΑΣΟΚ προσχώρησε το 1979, στις αρχές δε της δεκαετίας του 80 διορίστηκε από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρα φαρμακοποιός στον Οίκο του Ναύτου. Αργότερα βέβαια, η θέση του στην κομματική αλλά και κοινωνική ιεραρχία ανέβηκε (γνωστές είναι και οι βόλτες του με κότερα επιχειρηματιών). Πολλοί όμως δεν έπαψαν να τον αποκαλούν «φαρμακοτρίφτη» με αποκορύφωμα ένα άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» το 1999 με τον σκωπτικό τίτλο «Ο φαρμακοτρίφτης» (βλ. εδώ και εδώ).

Διαβάζοντας τα πιο πάνω, μου ήρθε άθελα μου μια σκέψη στο μυαλό. Βρε λες όλα αυτά τα νέα παιδιά που ανήκουν σήμερα στην Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και κυκλοφορούν στις διαδηλώσεις με κουκούλες και μολότοφ, κάποια μέρα να γίνουν «Τσουκάτοι»??

2) Ότι η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της (23-6-08) τις ελλείψεις στη λειτουργία των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων, αλλά και την κακή κατάσταση των αρχαίων μνημείων στην Ελλάδα?

Παραθέτει μάλιστα και τη δήλωση ενός απελπισμένου τουρίστα που του απαγόρεψαν την είσοδο στο μνημείο των Δελφών μετά τις 3 μ.μ.: «Το επόμενο βήμα για τους Έλληνες είναι να κλείσουν εντελώς τους αρχαιολογικούς χώρους και ίσως να ξαναθάψουν τα αρχαία, ώστε έτσι να διασφαλιστεί ο μόνιμος αποκλεισμός τους από την κοινή θέα» (βλ. εδώ).

Πω πω τι ντροπή ένιωσα διαβάζοντας αυτή τη δήλωση, παρόλο που εγώ η ίδια είχα ανεβάσει ποστ πριν από λίγο καιρό διεκτραγωδώντας την κατάσταση στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους στη χώρα μας.

Λες να δίνουμε την εντύπωση ότι θα ξαναθάψουμε τα αρχαία ή απλώς οι Βρετανοί είναι λίγο υπερβολικοί για να έχουν επιχειρήματα να μη μας δώσουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα?

3) Ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζον Μακέιν, 71 ετών, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ήταν πιλότος του αμερικανικού ναυτικού και πιάστηκε αιχμάλωτος, αφού καταρρίφθηκε το 1967 το αεροπλάνο του στο Ανόι?

Πέρασε μάλιστα πεντέμισι χρόνια τις φυλακές του Βιετνάμ. Το BBC βρήκε τον τότε δεσμοφύλακα του ονόματι Τραν Τρονγκ Ντουγέτ, ο οποίος δήλωσε "Εάν ήμουν Αμερικανός, θα τον ψήφιζα". Και γιατί θα τον ψήφιζε παρακαλώ; Αναρωτήθηκα εγώ. Και ιδού η απάντηση από το στόμα του Βιετναμέζου «είναι ένας πολύ ειλικρινής άνθρωπος. Πολύ συντηρητικός και πολύ πιστός στη χώρα του και στα αμερικανικά ιδεώδη». Μετά όμως αναιρώντας το χαρακτηρισμό «ειλικρινής» που του έδωσε πριν, διέψευσε τους ισχυρισμούς του ότι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του (βλ. εδώ).

Να λοιπόν γιατί ο Μακέιν, ο οποίος ας σημειωθεί πλασάρεται ως ήρωας πολέμου, δεν πρέπει να εκλεγεί. Θα συνεχίσει τη πολεμοχαρή τακτική του προκατόχου του και θα θελήσει ενδεχομένως να κάνει και άλλους ήρωες με το ζόρι…. Εξάλλου έχω την εντύπωση ότι τα αμερικάνικα ιδεώδη του κ. Μακέιν δεν είναι πια ιδεώδη της πλειοψηφίας των Αμερικανών. Ελπίζω τουλάχιστον...

4) Ότι ο κ. Phil Moore από την Αυστραλία έχει να κουρευτεί και να ξυριστεί δέκα χρόνια?

Έχει γίνει μάλιστα μεγάλη ατραξιόν στην περιοχή Elmhurst της πιο πάνω χώρας (βλ. την κάτω φωτογραφία).

Άραγε έχει βάλει και εισιτήριο να βλέπει τα χάλια του ο κόσμος και να βγάζει έτσι το ψωμί του με τρίχες;;;




Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Αποτέλεσμα φωτομοντάζ τελικά αυτή η φωτογραφία!!


Όσοι είδατε την προηγούμενη ανάρτηση μου με τις φωτογραφίες, φαντάζομαι θα διακρίνατε ανάμεσα τους και τη φωτογραφία πάνω. Η φωτογραφία λοιπόν αυτή φέρεται ότι απεικονίζει ένα τουρίστα στην κορφή ενός από τους Δίδυμους Πύργους, λίγα δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία της 11ης-9-2001. Πριν κτυπήσει δηλαδή πάνω στον Πύργο ένα από τα αεροπλάνα που οδηγείται από τους Τρομοκράτες. Υποτίθεται ότι βρέθηκε η φωτογραφική μηχανή στα χαλάσματα και εμφανίστηκε το φιλμ. Ποιος δεν ένιωσε ένα σφίξιμο στην καρδιά και στο στομάχι βλέποντας υποτίθεται τις τελευταίες στιγμές από τη ζωή ενός ανθρώπου…. Εγώ τουλάχιστον αυτό ένιωσα. Μέχρι που ένας διαδικτυακός φίλος μου (Antonios Liolios) που είδε το αριστούργημα μου (χα χα χα!) με τις φωτογραφίες, μου άφησε σχόλιο ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ψεύτική, απατηλή…..Με παρέπεμψε μάλιστα σε σχετικό site στο διαδίκτυο.

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο να τι βρήκα: Η φωτογραφία αυτή άρχισε να κυκλοφορεί από email inbox σε email inbox από το τέλος Σεπτεμβρίου 2001 γεννώντας αισθήματα συγκίνησης και τρόμου σε όλο τον κόσμο. Μέχρι που μερικοί προσεκτικοί παρατηρητές παρατήρησαν τα εξής παράδοξα:

  • Στις 11-9-2001 ο καιρός ήταν ζεστός και ηλιόλουστος και δεν δικαιολογείτο το ντύσιμο του άντρα τουρίστα (χοντρό μπουφάν και σκουφί).
  • Το αεροπλάνο κτύπησε το βόρειο τμήμα του Πύργου. Από εκείνη όμως την πλευρά ο Πύργος δεν είχε εξωτερικό παρατηρητήριο.
  • Το παρατηρητήριο άνοιγε για το κοινό στις 09.30 π.μ., ενώ το αεροπλάνο κτύπησε στον Πύργο στις 08.49 π.μ.
  • Το αεροπλάνο που φαίνεται στη φωτογραφία είναι BOEING 757, ενώ αυτό που κτύπησε τον Πύργο είναι BOEING 767.

Ήταν ψεύτικη, απατηλή λοιπόν η φωτογραφία, αποτέλεσμα φωτομοντάζ. Ποιος όμως είναι ο απατεώνας;;;;

Το Νοέμβριο του 2001 εμφανίστηκε ένας Βραζιλιάνος ο Jose Roberto Penteado που ισχυρίστηκε ότι το πρόσωπο του χρησιμοποιήθηκε στο φωτομοντάζ. Όμως κι αυτός ο ισχυρισμός αποδείχτηκε αβάσιμος.

Τελικά ο δράστης της απάτης είναι ένας Ουγγαρέζος. Παρουσίασε κι άλλες φωτογραφίες με τη φάτσα του που τραβήχτηκαν την ίδια μέρα με την επίμαχη (βλ. την κάτω φωτογραφία). Ο χρόνος μάλιστα που είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες ήταν ο Νοέμβριος του 1997!!!

Είχε λοιπόν την ιστορία της και αυτή η φωτογραφία. Όχι όμως αυτήν που νόμιζα εγώ και ίσως κι εσείς.

Τώρα γιατί έκανε την απάτη αυτή ο Ουγγαρέζος μη με ρωτήσετε. Δεν είμαι ψυχολόγος. Η προσπάθεια να κερδίσει αυτά τα 15 λεπτά διασημότητας, για τα οποία μίλησε ο Άντυ Γουόρχολ είναι η πιο πιθανή απάντηση. Και τα κέρδισε με το παραπάνω. Είναι όμως ένα άλλο θέμα αν αυτά τα λεπτά διασημότητας που κέρδισε του περιποιούν τιμή…..

Δεν βαριέσαι όμως! Ποιος νοιάζεται για την τιμή σήμερα?




Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Σπουδαίες φωτογραφίες στον κόσμο!!



Διάλεξα μερικές από τις πιο σπουδαίες φωτογραφίες στην ιστορία της φωτογραφίας και της ανθρωπότητας από τη συλλογή του OSHEA και τις έκανα σλάϊτ (τώρα που έμαθα την τέχνη).

Η καθεμιά, από την πρώτη φωτογραφία του έτους 1827 μέχρι τις σύγχρονες φωτογραφίες του εικοστού πρώτου αιώνα (αυτή που τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν κτυπήσει το αεροπλάνο στους Δίδυμους Πύργους, αυτή που απεικονίζει τον εξευτελισμό των αιχαλώτων σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Ιράκ
και τέλος αυτή που απεικονίζει τη χειρουργική επέμβαση σε έμβρυο), έχει να διηγηθεί και μια μοναδική ιστορία.
Θαυμάστε τις, όπως τις θαύμασα κι εγώ!!


Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ω τι κόσμος μπαμπά! (ανανεωμένο)



Χαίρομαι σαν μικρό παιδί που μπόρεσα και δημιούργησα αυτό το …αριστούργημα.
Παρακαλώ να με κρίνετε με επιείκια, γιατί έχω και μια κάποια ηλικία! Χα χα χα!!

------------------------
Υ.Γ. Πατήστε εκεί που λέει "Make your own" και κάντε κι εσείς κάτι παρόμοιο, είναι εύκολο! Αφού μπόρεσα εγώ και το έκανα, γιατί όχι κι εσείς?

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Η Επικαιρότητα από την καλή και ...την ανάποδη!



Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον Κώστα Σημίτη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μπράβο Γιώργο!! Δείξε την «αποφασιστικότητα» και την «πυγμή» σου διαγράφοντας ένα πρώην Πρωθυπουργό που τουλάχιστον επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ δεν καταποντιζόταν. Προφανώς θεωρείς «βλάκα» τον Κώστα που δείχνει ανοχή έναντι του «Επίτιμου»….


Η Αθήνα «έδιωξε» τα γλυπτά του «Τάκι»!

Όχι που θα τα κράταγε, να μας θυμίζουν ότι υπάρχει και Τέχνη και να πάθουμε καμιά κατάθλιψη καλοκαιριάτικα….


Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος.

Μήπως πήγε πέρσι;;;


Ποδηλατοδρόμους εξήγγειλαν στην Αθήνα ο Υπουργός Μεταφορών και ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Εάν και εφόσον γίνουν (;) ελπίζω να μείνουν ποδηλατοδρόμοι και να μη μετατραπούν σε πάρκιγκ, όπως οι «διαβάσεις για τους ανάπηρους»…


Στην Κίνα συχνά βαφτίζουν τα παιδιά τους με ονόματα επίκαιρων γεγονότων όπως «Ολυμπιακοί Αγώνες» (Αογιούν), «Διαστημικό Ταξίδι» κλπ. Τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες εμφανίστηκε ένα νέο όνομα το «Ελπίδα για το Σιτσουάν» (τη γνωστή περιοχή που πλήγηκε από το σεισμό).

Για φαντάσου να αρχίζαμε κι εμείς να βγάζαμε τα παιδιά μας παρόμοια ονόματα που έχουν σχέση με τη δική μας επικαιρότητα όπως π.χ. Πυρόπληκτος, Σεισμόπληκτος, Απλήρωτο Τιμολόγιο, Διαγραμμένος Πρωθυπουργός, Πουλημένο Ομόλογο, Πληθωρισμός κλπ….


Από ντουλάπι σε ντουλάπι μετακόμιζε μια άστεγη γυναίκα στην Ιαπωνία, στην προσπάθειά της να βρει κατάλυμα. Ένα χρόνο ζούσε σε ντουλάπα 57χρονου εργένη μέχρι αυτός να την ανακαλύψει.

Ηθικό δίδαγμα. Να ψάχνετε συχνά και να καθαρίζετε τις ντουλάπες σας.


'Επεσε από δέντρο ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Ανέβηκε στην πιπεριά να κόψει ένα πιπέρι;; Όχι κερασιά ήταν τελικά!



Το κεφάλι αυτό είναι από την καλή ή από την ανάποδη;;

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Μ' αρέσει - Δεν μ' αρέσει











Βλέπω να παίζεται πολύ στα διάφορα blog το παίγνιο «Μ’ αρέσει – δεν μ’ αρέσει». Δεν με κάλεσε κανείς να το παίξω αυτή τη φορά (είχα κάνει κάτι πεισματάκια παλαιότερα και πότε έπαιζα και πότε όχι). Παίρνω λοιπόν από μόνη μου την πρωτοβουλία και αρχίζω το παιχνίδι :

  • M’ αρέσει που τέλειωσε επιτέλους το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
  • Δεν μ’ αρέσει που το Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατεδάφιση δύο διατηρητέων κτιρίων στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου για να έχουν λέει από την καφετέρια του Μουσείου θέα προς την Ακρόπολη (ευτυχώς που το ΣτΕ ανέστειλε την κατεδάφιση).

  • Μ’ αρέσει που ο Γκαργκάνας είπε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους. Ότι δηλαδή για την ακρίβεια στην Ελλάδα φταίνε κυρίως οι επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (τροφίμων κλπ) που έχουν υπερβολικά περιθώρια κέρδους.
  • Δεν μ’ αρέσει που περίμενε να το πει τώρα που φεύγει, στην τελευταία του συνέντευξη ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τόσο καιρό μας έλεγε ότι φταίμε κυρίως οι εργαζόμενοι που ζητάμε αυξήσεις και καταναλώνουμε πολλά.


  • Μ’ αρέσει που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με την σχετικά εύκολη παροχή από τις Τράπεζες στεγαστικών δανείων, μπόρεσαν και οι μικρομεσαίοι να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.
  • Δεν μ’ αρέσει που αυξήθηκαν παράλληλα υπερβολικά και τα καταναλωτικά δάνεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλά νοικοκυριά σε πτώχευση. Και βρήκαμε το μπελά μας από τις Τράπεζες που χρησιμοποιώντας τα προσωπικά μας δεδομένα, όποτε τους καπνίσει (κυρίως ακατάλληλες ώρες) παίρνουν τηλέφωνο να μας ενημερώσουν για τα «νέα τους προϊόντα» (δηλ. πιστωτικές κάρτες). Έλεος πια, όχι άλλη ενημέρωση..

  • Μ’ αρέσει που βλέπω όλο και περισσότερους οδηγούς να φοράνε ζώνη ασφαλείας και κράνος.
  • Δεν μ’ αρέσει που επίσης βλέπω όλο και περισσότερους οδηγούς να μιλάνε στο κινητό όταν οδηγούν, ακόμα και να στέλλουν μηνύματα (!).


  • Μ’ αρέσει που φεύγουν οι ψηφοφόροι από τα δύο μεγάλα κόμματα και πηγαίνουν προς τα αριστερά.
  • Δεν μ’ αρέσει που τα αριστερά κόμματα δεν αποδοκιμάζουν πολιτικές δικτατόρων τύπου Στάλιν και Μάο. Επίσης που δεν αποδοκιμάζουν απερίφραστα τακτικές του τύπου κάνω κατάληψη όποτε μου γουστάρει και καταστρέφω ό,τι μου καπνίσει στα Πανεπιστήμια και στους δρόμους.

  • Μ’ αρέσει μου όσο περνούν τα χρόνια αποκτώ μεγαλύτερη ανεκτικότητα και κατανόηση στις ανθρώπινες αδυναμίες (η απολυτότητα και αδιαλλαξία των νεανικών μου χρόνων με εγκαταλείπει σιγά σιγά).
  • Δεν μ’ αρέσει που μαζί με την ανεκτικότητα αποκτώ όλο και περισσότερα άσπρα μαλλιά και ρυτίδες (των άσπρων μαλλιών δεν τους περνά τα βάφω, χα χα χα).

  • Μ’ αρέσει που μεγάλωσαν πια τα παιδιά μου, καθόσον γλύτωσα πια τα ξενύχτια, τα ουά ουά, το βράσιμο των μπιμπερό, το πήγαινε έλα στα φροντιστήρια, το άγχος των Πανελλήνιων Εξετάσεων κλπ.
  • Δεν μ’ αρέσει που συνειδητοποιώ ότι η ανεύρεση εργασίας (και μάλιστα με αμοιβή το πολύ 700€) για τους νέους και συνεπώς και για τα παιδιά μου έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη Οδύσσεια….Κουράγιο παιδιά.


  • Μ’ αρέσει που οι νέες κοπέλες διεκδικούν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στο γάμο και μ’ αρέσει που όλο και πιο πολλά νέα παλικάρια αναλαμβάνουν (σχεδόν) ίσες ευθύνες στο νοικοκυριό, στο μεγάλωμα των παιδιών κλπ.
  • Δεν μ’ αρέσει που βλέπω όλο και πιο πολλές νέες κοπέλες να υιοθετούν αρνητικά αντρικά πρότυπα (επιθετική συμπεριφορά στην οδήγηση και αλλού, κάπνισμα, πολυγαμία).

  • Μ' αρέσουν οι πραγματικά σεμνοί και ταπεινοί άνθρωποι.
  • Δεν μ' αρέσουν αυτοί που διαλαλούν ότι είναι σεμνοί και ταπεινοί.

  • Μ’ αρέσει που μερικοί θα πείτε ότι καλά τα λέω.
  • Δεν μ’ αρέσει που άλλοι θα πείτε «Μερόπη, είχαμε μια σκασίλα τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει»

Όποιος θέλει ας πάρει τη σκυτάλη και ας το παίξει το παιχνίδι. Είναι ενδιαφέρον νομίζω να δούμε τι μας ενοχλεί και τι όχι.


Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Ύποπτος φυγής....


Θλίψη με γέμισε η είδηση.

Ο γνωστός εργατολόγος της υπόθεσης Ζαχόπουλου που βρίσκεται προφυλακισμένος στη Φυλακή Κορυδαλλού έκανε απόπειρα αυτοκτονίας (βλ. εδώ)

Μήπως η Δικαιοσύνη, στο θέμα της προφυλάκισης, ήταν πολύ αυστηρή μαζί του;;;

Μήπως ο άνθρωπος ήταν μεν ύποπτος φυγής, αλλά όχι όπως τη θέλει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας;

Μήπως η φυγή που επιδιώκει είναι αλλιώτικη;

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Αν ζούσε η Μελίνα δεν θα άντεχε αυτό τον ξεπεσμό....


«Κλείνω τις πόρτες στις 3 το μεσημέρι και είναι φορές που δακρύζω όταν με παρακαλούν τουρίστες να δουν τα εκθέματα γιατί φεύγουν την επομένη. Αν ζούσε η Μελίνα, δεν θα άντεχε αυτό τον ξεπεσμό. Κλείνουμε αίθουσες γιατί δεν φτάνουν τα άτομα για να επιβλέπουν. Ζητάει ο κόσμος τουαλέτα και δικαιολογούμαστε ότι υπάρχει βλάβη για να καλύψουμε την ντροπή, που δεν υπάρχει προσωπικό να τις καθαρίζει». Αυτά δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ένας αρχαιοφύλακας του μεγαλύτερου Μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Στις 14.30 με 15.00 το μεσημέρι κλείνουν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι στην Ελλάδα, αντί στις 19.00 που ορίζει το θερινό ωράριο, σε μια περίοδο μάλιστα που περιμένουμε τουρίστες για να «ζήσουν το μύθο τους στην Ελλάδα» ή να γευτούν την «αληθινή εμπειρία», όπως λέει η νέα καμπάνια του Ε.Ο.Τ. Και τούτο λόγω φοβερής έλλειψης προσωπικού. Απολύθηκαν με το προεδρικό διάταγμα (164/2004) του Παυλόπουλου 1300 συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα η πρόσληψη νέων. (βλ. και εδώ στην "Καθημερινή" για τα προβλήματα των Μουσείων).

Τι ρεζιλίκι είναι αυτό στη χώρα που πριν μερικούς μήνες βίωσε τη Ζαχοπουλιάδα;

Η Βαρκελώνη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεκαπλασίασε την επισκεψιμότητα των μουσείων της. Τα δικά μας Μουσεία μετά το 2004 φθίνουν συνεχώς. Γιατί κ. Λιάπη;;



Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Τι γλόσα μου έδοσαν ελινικί....Τι θέλι να πι ο πιιτίσ;;


Τι γλόσα μου έδοσαν ελινικί

το σπίτι φτοχικό στισ αμουδιές του Ομίρου.

Μονάχι έγνια ι γλόσα μου στισ αμουδιέσ του Ομίρου.

Εκί σπάρι κε πέρκεσ

ανεμόδαρτα ρίματα

ρέβματα πράσινα μεσ τα γαλάζια

όσα ίδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε

σφουγκάρια, μέδουσεσ

με τα πρότα λόγια τον Σιρίνον

όστρακα ρόδινα με τα πρότα μάβρα ρίγι.

Μονάχι έγνια η γλόσα μου με τα πρότα μάβρα ρίγι.

Κάπως έτσι θα γράφαμε το απόσπασμα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» αν υιοθετούσαμε την πρόταση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη για απλοποίηση της ελληνικής γραφής. Σας αρέσει;; Εμένα καθόλου.

Κάτι έπαθα τελευταία και σας παρουσιάζω μπαγιάτικες ειδήσεις. Η είδηση αυτή «έπαιξε» πολύ στην ειδησεογραφία τον Απρίλιο. Εμένα γιατί μου ήρθε τώρα να σας την παρουσιάσω;;; Μα απλούστατα γιατί βλέπω να αναπαράγεται ακόμα σε αρκετά blog και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζονται θετικά γι αυτή την πρόταση. Και μη χειρότερα!!!

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Μάριος Ματσάκης προτείνει στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου να συσταθεί μια ολιγομελής επιτροπή γλωσσολόγων, η οποία να μελετήσει τον εκμοντερνισμό - απλοποίηση της Ελληνικής γραφής. Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως «τροφή για σκέψη» τα εξής:

  1. Να καταργηθούν τα γράμματα «η» και «υ» και να αντικατασταθούν από το γράμμα «ι».
  2. Να καταργηθεί το γράμμα «ω» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «ο».
  3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: «αι»---> «ε», «ει»--->«ι», «οι»--->«ι», «υι»--->«ι», «αυ»--->«αβ», «ευ»--->«εβ».
  4. Να καταργηθεί η χρήση του «γγ» και να αντικατασταθεί από το «γκ».
  5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα «ς» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «σ».

Ένα είναι σίγουρο. Με την πρόταση αυτή ήδη χαίρονται οι ανορθόγραφοι. Σ΄ εμάς που δεν είμαστε ανορθόγραφοι, αν δούμε τη λέξη λίπι ποιος θα μας ενημερώνει τι θέλει να πει ο ποιητής (ή ο πιιτίσ αν θέλετε); Θέλει να πει λύπη ή λείπει ή λίπη;;

Ας σοβαρευτούμε κύριε Ματσάκη. Κάθε λέξη με τον τρόπο που γράφεται έχει την ιστορία της και τη σημασία της.

Ας μας λείπουν οι καινές προτάσεις. Ή μήπως οι κενές!!

-----------------------------------


Ποιος είναι ο Μάριος Ματσάκης;;


Είναι Κύπριος Ευρωβουλευτής που έχει εκλεγεί με το κόμμα του ΔΗΚΟ του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Εναντίον του διεξάγονται ανακρίσεις για εκβιασμό και αρχαιοκαπηλία (σε συνεργασία με Τουρκοκύπριους αρχαιοκάπηλους). Εξαιτίας της ποινικής δίωξης του αυτής έχει ήδη αρθεί η ασυλία του στην Ευρωβουλή. Κατά καιρούς δίνει διάφορες «παραστάσεις» στις οποίες πάντοτε καλεί ο ίδιος τα ΜΜΕ να τον απαθανατίσουν. Τι παραστάσεις;;

  • Το έτος 2005 θέλοντας να προκαλέσει σάλο (μόλις είχε ασκηθεί εναντίον του η ποινική δίωξη) μπήκε στη νεκρή ζώνη κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Λουρουτζίνα και αφαίρεσε την τουρκική σημαία από φυλάκιο που έκτισαν οι κατοχικές δυνάμεις μέσα στη νεκρή ζώνη. Λίγες μέρες αργότερα παρέδωσε τη σημαία στις Βρυξέλλες για να επιστραφεί στους Τούρκους!
  • Την Πρωτοχρονιά του 2006 επιχείρησε να μεταβεί στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας για «φιλοφρονητική επίσκεψη» στον «Πρόεδρο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ» γνωρίζοντας και επιδιώκοντας να συλληφθεί για να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομα του. Πράγματι συνελήφθη και εμφανίστηκε ενώπιον του στρατοδικείου του Αττίλα σαν βρεγμένη γάτα. Κι όταν επέστρεψε από την εθελούσια ομηρία του εκθείασε την αντικειμενικότητα του στρατοδίκη, επειδή του αναγνώρισε το δικαίωμα της ασυλίας (!!!)
  • Κατά καιρούς συνεχίζει τις "ακτιβιστικές" του ενέργειες μέσα στις Αγγλικές βάσεις και επιδιώκει κάθε φορά να συλλαμβάνεται. Πάντοτε επεισοδιακά και πάντοτε υπό τα βλέμματα των δημοσιογράφων, αφού σε κάθε ακτιβιστική του κίνηση θα καλύπτεται σίγουρα από κάποια κάμερα που με δική του πρωτοβουλία τον συνοδεύει.
  • Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Κύπρου (Φεβρουάριο 2008) ήταν υποψήφιος Πρόεδρος. Πήρε ποσοστό ,77% (!!)