Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

"Η στιγμή της αλήθειας" ή "η στιγμή του εξευτελισμού"?


Χθες βράδυ, λόγω μιας ελαφριάς ίωσης, πήγα νωρίς στο κρεβάτι. Επειδή όμως δεν μπορούσα να κοιμηθώ, άνοιξα την τηλεόραση να περάσει η ώρα με καμιά χαζοεκπομπή, μέχρι να νυστάξω. Έπεσα πάνω στην εκπομπή του Αντένα «Η στιγμή της αλήθειας». Κι έμεινα κυριολεκτικά εμβρόντητη.

Για όσους δεν παρακολούθησαν ποτέ αυτή την απαράδεκτη εκπομπή, ας πω λίγα λόγια. Παρουσιάστρια είναι η κ. Ευγενία Μανωλίδου, η σύντροφος του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη. Αυτού ντε που κόπτεται για το τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι παίκτες πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν στη μυστική οικογενειακή αλλά και προσωπική ζωή τους, με στόχο ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο για κάθε ειλικρινή απάντηση. Κάθε φορά που απαντούν, ένα μηχάνημα ανίχνευσης της αλήθειας επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την απάντηση του παίκτη. Στο πλατό της εκπομπής παρίστανται και μέλη της οικογένειας του «παίκτη», καθώς και ο ερωτικός του σύντροφος.

Παρακολούθησα λοιπόν άναυδη την «εξομολογητική» διάθεση ενός νεαρού 21 χρονών, ο οποίος οπλισμένος με περισσό θράσος, ξεσκέπαζε σιγά σιγά τις πιο προσωπικές του ερωτικές στιγμές, αυτοεξευτελιζόμενος και εξευτελίζοντας συγχρόνως την ερωτική του σύντροφο, μια κοπελίτσα συνομήλικη του που παρακολουθούσε και αυτή άναυδη τις «εξομολογήσεις» του συντρόφου της. Οι ερωτήσεις από ας πούμε απλές του τύπου «ρεύεσαι μπροστά στον κόσμο?», άρχισαν σιγά σιγά να γίνονται πιο τολμηρές όπως «διατηρείς παράλληλη ερωτική σχέση?», «τη στιγμή της ερωτικής πράξης σκέφτεσαι άλλη γυναίκα?» ή «η σύντροφος σου, σου φαίνεται βαρετή?» κλπ. Σε όλα αυτά η απάντηση ήταν «ναι» και το μηχάνημα αποφαινόταν ότι ο παίκτης έλεγε την αλήθεια. Ο νεαρός έδειχνε αποφασισμένος να συνεχίσει για να κερδίσει κι άλλα χρήματα, πατώντας πάνω στην ήδη καταρρακωμένη αξιοπρέπεια του και στο «πτώμα» της κοπέλας του που έδειχνε τελείως σαστισμένη. Ακόμα και η παρουσιάστρια μου φάνηκε λίγο αμήχανη με το απαράδεκτο «παιχνίδι» που παρουσίαζε. Δεν άντεξα να δω περισσότερα. Άλλαξα κανάλι.

Κάθισα να σκεφτώ τι ήταν αυτό που είδα. Και ανατρίχιασα με την κατάντια μας. Πώς έχει καταντήσει ένα μέρος της κοινωνίας μας? Να λατρεύει το χρήμα και την εφήμερη τηλεοπτική δόξα. Και για να τα πετύχει να κυριεύεται από κυνισμό και θράσος. Να ανταποκρίνεται στην πρόσκληση ενός καναλιού που το μόνο που επιζητεί είναι η ανύψωση του μεριδίου της τηλεθέασης του.

Και το αποκορύφωμα. Καθώς έγραφα αυτές τις γραμμές, ο Αντένα διαφήμιζε ένα άλλο επεισόδιο της εν λόγω εκπομπής που θα δείξει μελλοντικά. Η παρουσιάστρια ρωτά το νέο παίκτη. «Βλέπετε ερωτικά την αδελφή σας καμιά φορά?». Και η απάντηση «ναι τη βλέπω, αν δεν ήταν αδελφή μου θα έκανα έρωτα μαζί της….». Έλα Χριστέ και Παναγία…. Μα όλα να θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος???? Και η αξιοπρέπεια και η ψυχική ισορροπία και η οικογενειακή γαλήνη????

ΕΣΡ υπάρχεις, μ’ ακούς ?????

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ο γιος του ταχυδρόμου....




Καλέ, δεν ντρέπεστε να κατηγορείτε το γιο ενός Ταχυδρόμου???
Τι είναι αυτό που κρατά στο χέρι του ο μικρός Θοδωρής? Δεν φαντάζομαι να είναι κλήση για το Ειδικό Δικαστήριο. Μπα, δεν πιστεύω να αφήσει ο ανεψιός ενός Πρωθυπουργού και ενός Προέδρου της Δημοκρατίας να συμβεί κάτι τέτοιο.....

Σημείωση: Η φωτογραφία τραβήχτηκε την εποχή που ο μικρός Θοδωρής έμενε στην Καισαριανή.....
----------------------------------------------------------------------

Να και μια ωραία γελοιογραφία για να γελάσουμε

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Τα προσόντα ενός καλού απατεώνα....


Σκηνή στο Δικαστήριο
Ο μηνυτής και πολιτικώς ενάγων καταθέτει:
-Που λέτε κύριοι Δικαστές ο κατηγορούμενος ήρθε στο κοσμηματοπωλείο μου καλοντυμένος, με κοστούμι Αρμάνι και βάλε, στάθμευσε απ’ έξω ακριβώς τη BMW του, ώστε να τη δώ και μπήκε μέσα χαμογελαστός και γλυκομίλητος. Μου συστήθηκε ως έμπορος αυτοκινήτων και μου είπε ότι τον έστειλε σε μένα να ψωνίσει ένας άλλος αξιόπιστος έμπορος της πόλης μας ο Μ… Μου έπιασε την κουβέντα μ’ ένα γλυκό ύφος και προσπάθησε να δημιουργήσει οικειότητα λέγοντας μου ότι έχει η γυναίκα του γενέθλια και θέλει να της αγοράσει ένα δαχτυλίδι. Πράγματι διάλεξε ένα ωραίο δαχτυλίδι, αξίας 500 ευρώ, το πλήρωσε με μετρητά και έφυγε. Μετά από λίγες μέρες ήρθε και πάλι στο μαγαζί μου, το ίδιο καλοντυμένος και γλυκομίλητος. Αφού μου είπε ότι η γυναίκα του ενθουσιάστηκε με το δαχτυλίδι και ότι η κόρη του ζήλεψε και ήθελε κι αυτή, ψώνισε κι άλλα κοσμήματα, αξίας 5.000 ευρώ. Αυτή τη φορά όμως δεν πλήρωσε με μετρητά. Με πλήρωσε με επιταγές, για τις οποίες με διαβεβαίωσε ότι είχαν αντίκρισμα. Όταν όμως πήγα στην Τράπεζα, διαπίστωσα ότι όχι μόνο ήταν ακάλυπτες, αλλά και ο τραπεζικός λογαριασμός είχε κλείσει από χρόνια. Πήρα τηλέφωνο το Μ…, ο οποίος υποτίθεται ότι μου τον έστειλε και με έκπληξη διαπίστωσα είχε πέσει κι αυτός θύμα απάτης. Σ’ αυτόν είχε πει ότι τον έστειλα εγώ να ψωνίσει εκεί. Με παραπλάνησε με το ωραίο ντύσιμο του, το πολυτελές αυτοκίνητο, τους ωραίους του τρόπους και πάνω απ’ όλα την ομιλία του που έσταζε μέλι…..
Όταν άκουγα τον ατυχή αυτόν να διηγείται πώς έπεσε θύμα απάτης, σκέφτηκα ότι άθελα του σκιαγράφησε τα προσόντα ενός καλού απατεώνα. Ποια είναι αυτά???
  • Εξυπνάδα (ή μάλλον πονηριά). Ο απατεώνας της ιστορίας μας δεν επιχείρησε αμέσως να αγοράσει το δαχτυλίδι με ακάλυπτες επιταγές, γιατί ενδεχομένως να κινούσε τις υποψίες και να ωθούσε τον κοσμηματοπώλη να πάρει αμέσως τηλέφωνο το Μ….
  • Επίφαση οικονομικής επιφάνειας. Αυτό το πέτυχε με δύο τρόπους. Αφενός στάθμευσε τεχνηέντως απ’ έξω το πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας BMW, που μάλλον είχε αγοραστεί με χρηματοδοτική μίσθωση (πολλοί «αεριτζήδες» αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα με αυτή τη μέθοδο και αφού πληρώσουν 1-2 μισθώματα εξαφανίζονται μαζί με το αυτοκίνητο). Αφετέρου ήταν καλοντυμένος με ακριβό κοστούμι που δεν αποκλείεται να ήταν κι αυτό «αγορασμένο» με απάτη.
  • Δημιουργία οικειότητας. Ο απατεωνίσκος μας με τις αναφορές στα γενέθλια της γυναίκας του και στη «ζήλια» της κόρης του, προσπάθησε να δημιουργήσει μια κάποια οικειότητα με τον παθόντα, πράγμα που πέτυχε.
  • Ταλέντο στην ομιλία. Όπως κατέθεσε και ο ατυχής κοσμηματοπώλης, το στόμα του απατεώνα μας έσταζε μέλι. Μελίρρυτος ήταν.
Μη παρασύρεστε λοιπόν από έξυπνους, καλοντυμένους, οδηγούς πολυτελών Ι.Χ. και γλυκομίλητους ανθρώπους.
Πρόσφατα διάβαζα στον Τύπο και μια περίπτωση ενός απατεώνα που παρίστανε το Διευθυντή του Τμήματος Κατασχέσεων μιας μεγάλης Τράπεζας. Αυτός λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του κοσμάκη για στέγη και αυτοκίνητο, εισέπραττε από ανύποπτους αφελείς προκαταβολές, για να μεσολαβήσει δήθεν στην Τράπεζα για αγορά κατασχεμένων ακινήτων και αυτοκινήτων με καλούς όρους και εξαφανιζόταν (δείτε εδώ). Φαντάζομαι ότι και στην περίπτωση αυτή έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα προσόντα του καλού απατεώνα.


--------------------------------------------------

Υ.Γ. Μήπως τα προσόντα που αναφέρονται παραπάνω σας θυμίζουν κάτι??? Αντικαταστήστε το κοστούμι Armani με ράσα, που επίσης ασκούν γοητεία σε μεγάλο μέρος του κόσμου, και είμαι σίγουρη ότι κάπου θα πάει το μυαλό σας……..

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Κοινωνική αναλγησία?


Η πιο κάτω είδηση στην εφημερίδα «Έθνος» μου τράβηξε την προσοχή:
«Στους δρόμους βγήκαν χθες οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Ρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να κατασκευάσει το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιοχή του Δρεπάνου….»
Όταν διαβάζω παρόμοιες ειδήσεις μια τάση μελαγχολίας με καταλαμβάνει. Μα είναι δυνατόν ένας λαός που θέλει να υπερηφανεύεται για το συναίσθημα του και την κοινωνική ευαισθησία του να αντιδρά έτσι σε προοπτική εγκατάστασης ενός Κέντρου με ανθρωπιστική σημασία??? Η απάντηση είναι: Και όμως είναι δυνατόν. Θυμήθηκα παλαιότερες παρόμοιες ειδήσεις. Να μερικές…
  • Απρίλιος του 2008 – «Οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στη Σταυρούπολη. Υποστηρίζουν πως η λειτουργία μιας μονάδας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην περιοχή τους θα αυξήσει την εγκληματικότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη…» (βλ. εδώ)
  • 2007 – «Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Εύοσμου Θεσσαλονίκης στη λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας πρώην ψυχιατρικών ασθενών στην περιοχή τους….» (βλ. εδώ
  • 2004 – «Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. N. Κακλαμάνης αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της Αίγινας, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία του ξενώνα για άτομα με νοητική υστέρηση…» (βλ. εδώ).
  • 2002 – «Κάτοικοι της περιοχής Νέου-Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στην περιοχή τους…» (βλ. εδώ)
  • 2001 – «Στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες ενάντια στην εγκατάσταση ξενώνα φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων…» (βλ. εδώ)
Τι θλίψη!! Πότε άραγε θα μπορέσουμε ως λαός να περηφανευόμαστε για περίσσευμα μεγαθυμίας ή έστω ανοχής σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα??
Από το 1998, οπότε κάτοικοι της περιοχής του Γουδιού αντέδρασαν στην ανέγερση του ξενώνα της «Φλόγας», όπου φιλοξενούνται καρκινοπαθή παιδιά από την Επαρχία με τους γονείς τους με την αστεία δικαιολογία της υποβάθμισης δήθεν της περιοχής και «εκπομπών ακτινοβολίας επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία», πολύ φοβάμαι ότι δεν κάναμε σημαντικά βήματα προόδου….
------------------------------
Υ.Γ. Στην περίπτωση της Αίγινας μου διηγόταν φίλη μου ψυχίατρος ότι την πλησίασε κάποιος γνωστός της, του οποίου παρακολουθούσε την κόρη για ψυχιατρική διαταραχή, και της ζήτησε να υπογράψει εναντίον του Ξενώνα. Έμεινε εμβρόντητη και βέβαια, αφού τον κατσάδιασε, τον απέπεμψε.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Το πρώτο και τελευταίο ποιητικό μου αριστούργημα!!


Από καιρό διαβάζω τα ποιητικά ποστ των συν-bloggers και μια ζήλια μου τσιμπάει την καρδιά και το μυαλό (για να χρησιμοποιήσω κι εγώ μια κοινότυπη ποιητική έκφραση). Γιατί? Μα επειδή απλούστατα εγώ, φύση πεζή και πραγματιστική, δεν είμαι ικανή και άξια να γράψω ποιήματα. Το μόνο ποίημα που έγραψα στη ζωή μου είναι το πιο κάτω στην Α΄ Γυμνασίου και αυτό όχι αυθόρμητα. Μετά από ένα μάθημα νέων ελληνικών που ο φιλόλογος μας έμαθε τα διάφορα τονικά μέτρα στη Νεοελληνική στιχουργική, μας ανέθεσε να γράψουμε ο καθένας ένα ποίημα σε κάποιο μέτρο. Και νάτο το πρώτο και τελευταίο ποιητικό αριστούργημα μου. Θαυμάστε ποίηση βαθυστόχαστη και πλήρη νοημάτων….. Χα χα χα!

Μέλισσες και πεταλούδες πετούν
και με χαρά τα πουλιά κελαηδούν
στο περιβόλι αυτό το πρωί
που είναι κοντά στη δική μας αυλή.

-----------------------
Υ.Γ. 1
Μη με ρωτήσετε τι τονικό μέτρο χρησιμοποίησα. Δεν είμαι σίγουρη. Αν δεν κάνω λάθος (που μπορεί και να κάνω) είναι το δαχτυλικό μέτρο (περιλαμβάνει τρεις συλλαβές από τις οποίες τονίζεται η πρώτη).
Vad μου αν κάνω λάθος κράξε με!
-----------------------------

Υ.Γ. 2
Για όποιον ενδιαφέρεται για τη νεοελληνική στιχουργική βλ. εδώ και εδώ
---------------------------------

Υ.Γ.3
Το άλλο ποίημα που ξέρει το πουλί του ΑΡΚΑ (εκτός από το «αρνάκι άσπρο και παχύ») είναι το δικό μου!!

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Ο κ. Είπα - Ξείπα......και ξανά Είπα (Ανανεωμένο)



Κατάλαβε κανείς από σας τι εννοεί με όσα τις τελευταίες μέρες είπε ο «ποιητής»? Και όταν λέω «ποιητής» εννοώ το διαγραφέντα βουλευτή Δράμας της ΝΔ Σταύρο Δαϊλάκη. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ο κ. Δαϊλάκης, ο οποίος μέχρι τότε ήταν γνωστός, τουλάχιστον στους εκτός νομού Δράμας ψηφοφόρους, μόνο για το θαυμασμό του προς την αοιδό κ. Στέλλα Μπεζεντάκου και τις επισκέψεις του στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδούσε, εμφανίζεται στο τηλεοπτικό κανάλι Extra και δηλώνει μεταξύ άλλων, κάτι περί αλόγου. Συγκεκριμένα είπε για τον αρχηγό του Κώστα Καραμανλή «Έχουμε το καλύτερο άλογο, τον Καραμανλή, και αυτοί, οι σταβλάρχες, δεν το αφήνουν να τρέξει. Είναι άλογο ράτσας ο Καραμανλής…». Άλογο λοιπόν ο Καραμανλής που δεν τον αφήνουν να τρέξει. Πολύ πρωτότυπη παρομοίωση. Πώς την σκέφτηκε ο κ. βουλευτής? Άραγε στο μυαλό του η πολιτική ζωή είναι Ιππόδρομος? Δεν αποκλείεται.
Την επόμενη μέρα πρωί πρωί ο βουλευτής μας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το τηλεοπτικό κανάλι «MEGA» μαζί του, διαβεβαίωνε ότι αν του ζητήσει το κόμμα του να παραιτηθεί θα το κάνει. Τον άκουσα εγώ με τα αυτιά μου. Όταν λοιπόν το μεσημέρι γυρνούσα από τη δουλειά μου και άκουσα από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ότι διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και πρόκειται να του ζητηθεί η παραίτηση, δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι θα το κάνει. Άλλωστε, και ο ίδιος προσερχόμενος στη Βουλή, μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του, δήλωσε και πάλι στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν ότι «Αυτήν τη στιγμή το κόμμα με έβγαλε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο,τι θέλει το κόμμα. Εγώ δεν θέλω να είμαι αυτός που θα φτάσει τη ΝΔ. σε μία απειλή ανάσας. Ο,τι πει το κόμμα». Ο άνθρωπος, σκέφτηκα, ανεξαρτήτως των πολιτικών του πεποιθήσεων, φαίνεται ότι θα τιμήσει το λόγο του. Αμ δε….. Το απόγευμα και ενώ ο επιλαχών της ΝΔ στο νομό Δράμας Σταύρος Παπαδόπουλος, ετοίμαζε το κοστούμι του για την ορκωμοσία, μεταδόθηκε η είδηση ότι αρνείται την παραίτηση ο κ. βουλευτής μας γιατί έτσι, λέει, του ζητούν οι ψηφοφόροι του της Δράμας. Τρέχα γύρευε…..
Και η τελευταία απορία μου. Η δήλωση του βουλευτή κατά την προσέλευση του στη Βουλή «Εύχομαι η θυσία μου να αποτελέσει απαρχή για να πάρει μπροστά η μηχανή του κόμματος», τι νόημα έχει?? Ποια θυσία εννοεί ο ποιητής? Εγώ άλλη θυσία από τη δημοσιότητα που απέκτησε τα δύο τελευταία 24ωρα, δεν είδα. Εκεί που δεν τον ήξερε ούτε ο Θυρωρός της πολυκατοικίας του, τον γνώρισε όλη η Ελλάδα. Να μας ζήσουν οι «πατέρες του Έθνους» με τη συνέπεια τους!!!
-------------------------
Ανανέωση:
Επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλε πριν από λίγο ο κ. Δαϊλάκης και αφού του ζητά συγγνώμη, τον καλεί να τον δεχτεί πίσω στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Αλλιώς θέτει και πάλι την παραίτηση του στη διάθεση του Κ. Καραμανλή (του "αλόγου" ντε).
Μα καλά Γυμνάσια θέλει να κάνει στον συνυποψήφιο του Σταύρο Παπαδόπουλο που θα αρχίσει και πάλι να ξεσκονίζει το κοστούμι του για την ορκομωσία!