Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...






Αυτή η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, δεν παύει να με εκπλήσσει δυσάρεστα. Να οι τελευταίες δυσάρεστες εκπλήξεις.
  • Σήμερα, αφού μπόρεσα και μάζεψα κάτι λεφτουδάκια (όλο και πιο δύσκολα μαζεύονται τα «ρημάδια» τώρα τελευταία), πήγα στη Δ.Ο.Υ, για να πληρώσω (εκπρόθεσμα) μια δόση από το φόρο που μου αναλογεί. Άσε που είχα κάνει ολόκληρες διευθετήσεις, για να έχω σήμερα τη μέρα ελεύθερη γι’ αυτό το σκοπό, αφού πρώτα σιγουρεύτηκα ότι η απεργία που είχε εξαγγελθεί ήταν για αύριο, Τετάρτη. Μόλις έφτασα στην πόρτα της Εφορίας, περί ώρα 10 π.μ., τι να δω? Μια ανακοίνωση ότι οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. έχουν σήμερα Γενική Συνέλευση και θα δέχονται τους πολίτες μέχρι τις 9 π.μ. (!!!!). Έλα Χριστέ και Παναγία! Δεν μπορούν να κάνουν τη Γ.Σ. τους το απόγευμα ή το Σαββατοκύριακο? Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούν τους πολίτες σε εργάσιμες ημέρες και ώρες? Άντε τώρα, Κύριος οίδε πότε θα μπορέσω να πάω πάλι στη Δ.Ο.Υ….
  • Αυτή πάλι η ιστορία με τη σύλληψη του 27χρονου που ανήρτησε, λέει, στο Facebook παραποιημένες φωτογραφίες του Γέροντα Παϊσιου, τον οποίο αποκαλούσε «Γέροντα Παστίτσιο» (!), καθώς και άλλα σχόλια σχετικά με τη θρησκεία ή τη θρησκοληψία (δεν τα διάβασα κι έτσι δεν έχω ιδίαν γνώση), επίσης με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν ξέρω ποιο αδίκημα αποδίδεται στο νεαρό, από τα τρία σχετικά με τη θρησκεία που προβλέπει και τιμωρεί ο Ποινικός Κώδικας. Το ένα είναι η επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης, το δεύτερο είναι η κακόβουλη βλασφημία και το τρίτο η καθύβριση θρησκευμάτων. Τα δύο πρώτα προβλέπονται στο άρθρο 198 του ΠΚ, το οποίο έχει ως εξής «1. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό. «2. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ». Η καθύβριση θρησκευμάτων προβλέπεται στο άρθρο 199 του ΠΚ που έχει ως εξής «Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». Πάντως και τα τρία αδικήματα απαιτούν κακοβουλία, δηλ. εκδήλωση κακής βουλήσεως, κακότητας, μίσους, περιφρονήσεως. Δεν διάβασα την ιστοσελίδα και έτσι δεν μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη άποψη αν πράγματι εμπεριέχει τέτοιες εκδηλώσεις κακής βουλήσεως ή απλώς πρόκειται για εκδηλώσεις χιούμορ ή σάτιρας περί τη θρησκοληψία (πιο πολύ πιθανό θεωρώ το τελευταίο). Αυτό όμως που με εξέπληξε, ιδιαίτερα, είναι η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για να φτάσουν οι διωκτικές αρχές στον 27χρονο δράστη. Κατ΄ αρχάς αναρωτιέμαι αν έγινε άρση του απορρήτου με τις νόμιμες διαδικασίες. Και αν ναι απορώ πώς δόθηκε τέτοια άδεια, αφού η άρση του απορρήτου που προβλέπεται από το Ν. 2225/1994 (όπως τροποποιημένος ισχύει σήμερα), σε συνδυασμό με το άρθρο 19 του Συντάγματος, αφορά μόνο ορισμένα σοβαρά κακουργήματα. Ας σημειωθεί ότι τα τρία πιο πάνω αδικήματα περί τη θρησκεία είναι το μεν πρώτο και τρίτο πλημμελήματα και μάλιστα ελαφρά (λόγω της προβλεπόμενης ποινής) και το δεύτερο είναι απλώς πταίσμα. Τι γίνεται βρε παιδιά? Ακολουθούμε το παράδειγμα του Ιράν????

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κατανόηση στην παρανομία?



Άκουγα χθες τον Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη, να απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου και θυμήθηκα το μακαρίτη (ή τον αείμνηστο αν θέλετε) Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε πει κάποτε ο τελευταίος μιλώντας για κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκ. δρχ»! Δικαιολόγησε, δηλαδή, την παράνομη επιθυμία του δημόσιου λειτουργού να «κάνει ένα δωράκι» στον εαυτό του, αλλά απλώς θεώρησε υπερβολικό δωράκι το χρηματικό ποσό των 500 εκατομμυρίων. Ο Αλέξης, λοιπόν, απαντώντας σε ερώτηση για τα παράνομα και (φυσικά) αδήλωτα ιδιαίτερα μαθήματα των δημόσιων εκπαιδευτικών, είπε (περίπου) «όταν δίνεις στον εκπαιδευτικό μισθό εξαθλίωσης πρέπει να βρει ένα τρόπο να ζήσει… Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια. Και όταν φτάσουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας ...». Χμμμμμμμμ, τη θεωρώ αρκετά επικίνδυνη αυτή τη νοοτροπία και μάλιστα για ένα πολιτικό που φιλοδοξεί να κυβερνήσει σε λίγα χρόνια. Τι μας είπε με λίγα λόγια? Όταν το κράτος δεν μπορεί να δώσει αξιοπρεπείς μισθούς, ας δείξουμε λίγη κατανόηση στην παρανομία! Και όταν φτάσουμε στο επίπεδο των αξιοπρεπών μισθών, τότε θα γίνουμε αυστηροί και θα απαιτήσουμε νομιμότητα… Και προβληματίζομαι τώρα εγώ. Πότε θα θεωρήσουμε ότι ο εκπαιδευτικός ζει με αρκετή αξιοπρέπεια, ώστε να αρχίσουμε να απαιτούμε νομιμότητα? Και περαιτέρω, είναι έτοιμος ο κ. Τσίπρας να δείξει την ίδια κατανόηση και στα «φακελάκια» των γιατρών του Ε.Σ.Υ.? Και τούτο γιατί, μη μου πείτε, ότι είναι αρκετά αξιοπρεπής μισθός αυτός των 1000€ για τον ειδικευόμενο γιατρό ή των 1400€ για τον Επιμελητή, αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι οι γιατροί είχαν πιο μακροχρόνια εκπαίδευση και εργάζονται περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς. Και πάει λέγοντας….