Σε ειδική Παγκαλολόγο τείνω να εξελιχτώ! Μετά την προηγούμενη μου ανάρτηση που αφορούσε δηλώσεις του πληθωρικού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σχετικά με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θα ασχοληθώ και πάλι με δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Πολλές αντιδράσεις λοιπόν, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές (νομίζω υπερτερούν οι τελευταίες), δημιούργησε η συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου στο ραδιόφωνο του BBC. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με λίγα λόγια επανέφερε το θέμα του κατοχικού δανείου. «Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ασκούν τόσο έντονη κριτική στην Ελλάδα, διότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες» επισήμανε ο Θόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε «πήραν τα αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδας, πήραν τα ελληνικά χρήματα και δεν τα επέστρεψαν ποτέ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί αυτό το ζήτημα. Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν «ευχαριστώ».
Είναι έτσι όπως τα είπε ο κ. Αντιπρόεδρος? Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι έτσι ακριβώς, τουλάχιστον όχι ως προς τα αποθέματα χρυσού. Η Γερμανία δεν πήρε τα αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδας, αφού και να ήθελε να τα πάρει, δεν θα μπορούσε. Είχαν ήδη μεταφερθεί, από την Άνοιξη του 1941, λίγο πριν από την εισβολή του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα, από τον τότε υποδιοικητή της Τράπεζας Γεώργιο Μαντζαβίνο, αρχικά στην Κρήτη, ακολούθως στην Αίγυπτο και από κει στη Ν. Αφρική, όπου φυλάσσονταν στα θησαυροφυλάκια της «SOUTH AFRIKA RESERVE BANK». Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψαν στην Ελλάδα (βλέπε για περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ).
Τώρα όσον αφορά τα ελληνικά χρήματα που πήρε η Ναζιστική Γερμανία, τα οποία, κατά το Θ. Πάγκαλο, δεν τα επέστρεψαν ποτέ, μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, βρήκα ένα άρθρο του Τάσου Ηλιαδάκη, που είναι μαθηματικός, πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας και καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας. Στο άρθρο αυτό ο Τάσος Ηλιαδάκης, χρησιμοποιώντας ελληνικές και ξένες πηγές, δίνει μια νηφάλια εικόνα του τι συνέβη με το «δάνειο» που πήρε η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία από τη φτωχή Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με λίγα λόγια η υπόθεση έχει ως εξής: Το 1942 η Γερμανία και η Ιταλία, προκειμένου να κεφαλαιοδοτούν και να συντηρούν τα στρατεύματα τους που στάθμευαν στην Ελλάδα και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη Β. Αφρική, υπογράφουν μεταξύ τους (χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας) συμφωνία δανείου, με την οποία ορίστηκε:
- Να καταβάλλει η Ελλάδα έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ μηνιαίως και
- Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο, σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές.
Αντί επιλόγου:
Ενόψει όλων των ανωτέρω έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις στις δηλώσεις Πάγκαλου α) Ο κ. Αντιπρόεδρος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και ακριβολόγος στις συνεντεύξεις του και μάλιστα σε διεθνή ΜΜΕ (δεν πρόκειται για κουβεντούλα σε καφενείο). Μίλησε για αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Γερμανία, ενώ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, τουλάχιστον όχι για τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδας (είναι άλλο θέμα τα ιδιωτικά αποθέματα και ιδίως αυτά των Εβραίων) και β) προέβη σε παρορμητικές δηλώσεις που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, αντί να αφήσει το σχετικό θέμα στα χέρια των αρμοδίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί αντίθετα (λέγεται ότι ο Κ. Καραμανλής το 1960, εκτός από την αποζημίωση των 115 εκ. μάρκων που έλαβε για τη χώρα μας, συμφώνησε να δεχτεί η Γερμανία μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων μεταναστών, αντί της επιστροφής του δανείου) ή αν δεν έχει ήδη παραγραφεί η σχετική αξίωση, ας επιδιωχθεί η απόδοση του κατοχικού δανείου κατόπιν μελέτης, οργανωμένα και με σοβαρότητα. Αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν το έκανε η Κυβέρνηση Σημίτη παλαιότερα και μάλιστα όταν Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος (1996-1999), αφού, όπως ανέφερε στη συνέντευξη του, τα ελληνικά χρήματα η Γερμανία δεν τα επέστρεψε ποτέ. Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, το Μάιο του 1995, μια προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου, μέσω του τότε Υπουργού Εξωτερικών, να αρχίσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την επιστροφή του δανείου, αλλά λόγω του θανάτου του, δεν ευοδώθηκε, αλλά ούτε και συνεχίστηκε από το διάδοχο του. Το να πετάμε απλώς μπηχτές εδώ κι εκεί και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση κι έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών χωρών (και της Γερμανίας), για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που βρισκόμαστε, ποιόν ωφελεί, εκτός ίσως από το λαϊκισμό? Σημειώνω τέλος ότι με την επιστροφή του κατοχικού δανείου θα «κλείσουμε» ένα μικρό μέρος μόνο της «τρύπας» των χρεών μας. Το δάνειο αυτό, κατά τα άνω, ανέρχεται σήμερα περίπου στα 20-30 δις ευρώ, ενώ χρωστάμε περί τα 300 δις ευρώ, ίσως και περισσότερο.
------------------------
Υ.Γ. Δείτε και την ενδιαφέρουσα αυτή ανάρτηση του @Αθεόφοβου που είναι σχετική με τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας
------------------------
Υ.Γ. Δείτε και την ενδιαφέρουσα αυτή ανάρτηση του @Αθεόφοβου που είναι σχετική με τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας