Από τη μια θυμώνω με τα σκληρά οικονομικά μέτρα που μας πιέζουν οι Δανειστές μας να πάρουμε, για να εγκριθεί η νέα Δανειστική Σύμβαση και από την άλλη τρέμω μήπως δεν πάρουμε μέτρα, το παίξουμε "Τσε Γκεβάρα" και επακολουθήσει άτακτη χρεοκοπία, βίαιη επάνοδος στη δραχμή και ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Είμαι καλά γιατρέ μου????
Είμαι καλά γιατρέ μου????
Μάλλον όχι.
26 σχόλια:
Καλά είσαι οι άλλοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν....
Ο Βενιζέλος από το αν δεν πάρουμε τα μέτρα θα πτωχεύσουμε και θα γυρίσουμε στη δραχμή που σημαίνει δεν θα μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων κλπ σήμερα στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ άλλαξε το τροπάρι...
Η νέα εκδοχή είναι ότι "αν δεν πάρουμε τα μέτρα θα πτωχεύσουμε εντός του ευρώ και γονυπετής θα σερνόμαστε να μας αφήσουν να βγούμε απ' το ευρώ και να γυρίσουμε στη δραχμή ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ κλπ"
Ας αποφασίσει πρώτα η κυβέρνηση αν ισχύει το ένα ή το άλλο κι ακολουθούμε εμείς.
ακριβές απόσπασμα από την ομιλία του Βενιζέλου στην ΚΟ: "Υπάρχει και η άλλη λύση. Η λύση της ασύντακτης χρεοκοπίας εντός ευρώ, γιατί υπάρχει και ο φοβερός ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν νομικά μέσα για υποχρεωτική έξοδο από το ευρώ. Βεβαίως. Κανείς δεν θα σε υποχρεώσει νομικά να βγεις από το ευρώ. Γονατιστός θα παρακαλάς να φύγεις για να μπορέσεις να διαθρέψεις τον το λαό σου. Να εξασφαλίσεις τρόφιμα φάρμακα, πετρέλαιο.
Μα τι νομίζεις;
Ότι αν δεν γυρίσουμε στη δραχμή και μείνουμε με τις συνθήκες που μας ζητούν στο ευρώ θα σωθούμε και θα έχουμε να πάρουμε καύσιμα και φάρμακα;
Το δίλημμα πλέον δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Το δίλημμα είναι όπως οι ίδιοι είπαν και νομίζω ο Βενιζέλος:
Ταπείνωση και διάσωση ή ταπείνωση και χρεωκοπία;
τι σημαίνει αυτό άραγε; δεν μας εξήγησε... όπως δεν μας εξήγησε τι εννοεί "διάσωση" και σε τι βάθος χρόνου; και ποιών διάσωση; ημών ή εαυτών τους και αλλήλων;
Φοβάμαι ότι εμπιστευτήκαμε την τύχη μας και τη σωτηρία μας το λιγότερο σε αλμπάνηδες "σωτήρες"... για να μη πω τίποτε άλλο...
Ενα κείμενο που πρέπει να διαβαστεί από όσους, όπως κι εσύ Μερόπη, αγωνιούν ότι αν δεν ληφθούν τα νέα μέτρα θα χρεοκοπήσουμε.
Η αλήθεια είναι πως αυτά τα μέτρα θα μας χρεοκοπήσουν.
Το πρώτο πράγμα που θα γίνει αν γυρίσουμε στη δραχμή θα είναι η στάση πληρωμών του Δημοσίου. Δεν θα έχει "έσοδα" για να πληρώνει. Απο εκεί και πέρα..ο καθένας μπορεί να πεί ό,τι θέλει.
@merina
νομίζεις ότι το δάνειο που θα πάρουμε αν το πάρουμε και παρά τα σκληρά μέτρα, που φυσικά δεν μας εξασφαλίζουν όπως είπε η Μέρκελ ότι θα το πάρουμε οπωσδήποτε, θα μας εξασφαλίσει τους μισθούς του δημοσίου; και μέχρι πότε;
ποιό δημόσιο; αυτό που ήδη έκλεισε σχεδόν οριστικά; δεν θα υπάρχει δημόσιο καλή μου, Ούτε νοσοκομεία, ούτε κοινωφελείς υπηρεσίες, ούτε σχολεία ούτε καν εφορίες!!
Και αν θέλεις να ξέρεις το δάνειο εξασφαλίζει μόνο την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων προς τους δανειστές μας και την ενίσχυση των τραπεζών. Τίποτε από αυτό δεν πάει σε μισθούς και συντάξεις! Αυτά βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό! και γι' αυτό τα πετσοκόβουν!! Επομένως ο δανεισμός αυτός δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στη σίγουρη χρεωκοπία τη δική μας και την κερδοσκοπία των δανειστών μας και των ντόπιων λακέδων τους που παίρνουν και τις μίζες τους από κάθε εκταμίευση που υπογράφουν φαντάζομαι...
Κανείς δεν μας χαρίζει χρήμα. Μας το μοσχοπουλάνε και το κακό είναι ότι εμείς δεν παίρνουμε ούτε λεπτό στα χέρια μας... το μοιράζονται μεταξύ τους κι εμείς απλά χρεωνόμαστε...
Είναι τόσο φανερά ψεύτες πλέον και τόσο αισχροί και θρασείς που αδυνατώ να τους ακούω να με απειλούν διαρκώς.
Αν πάμε στη δραχμή πάλι θα πτωχεύσουμε αλλά τότε θα πτωχεύσουμε όλοι μας κι εμείς κι αυτοί! γιατί δεν θα έχουν κράτος δήθεν να κυβερνάνε και θα ξεκουμπιστούν από δω!
Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά και στο παρακάτω κείμενο του Παναγιωτη Τραϊανού.Χρεωκοπία εδώ και τώρα.
Γιατί Πρώτα πρέπει να νικήσουμε τον φόβο της άγνοιας και μετά τους τοκογλύφους.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ αγαπημένη Μερόπη ας πω και εγώ την γνώμη μου
χρεωκοπία έχει γίνει στον ελληνικό λαό. απλά δεν έχει γίνει ακόμα στα χαρτιά, γιατί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις τράπεζες και οχι μόνο τις εγχώριες..
η ΓαλΛια παράδειγμα έχει πολλά ελληνικά τοξικά ομόλογα
και δεν είναι μόνο η εξαθλίωση
είναι οτι μέσα στην εξαθλίωση, ζητάνε και απίστευτα χαράτσια σχετικό βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=Mv10tGGlFJs&feature=player_embedded
Οι ντόπιοι Ναζί και γερμανοτσολιάδες της Νέας Τάξης Πραγμάτων ολοκλήρωσαν την προδοσία τους και παρέδωσαν τη χώρα αφαιμαγμένη από τους ίδιους και ξέπνοη πλέον στα χέρια των αιώνιων εχθρών της
Και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα, εμείς όλοι θα είμαστε στους δρόμους. Φτάνει....
"Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει."
Pablo Neruda
Ο μοναδικός αγώνας που χάθηκε, είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ!
Πάντως τα σχόλια στον σύνδεσμο του monahikoslikos δείχνουν πεντακάθαρα πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ σαν λαός...
Εσύ καλά είσαι. Ο γιατρός μάλλον είναι ξεπουλημένος...
-@Αντώνη μου,
-@Μπουμπουλίνα μου,
-@Άνεμε μου,
Ανεξάρτητα με το τι λέει ο Βενιζέλος, φοβάμαι ότι η κατάσταση αν μεν ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση θα είναι πολύ δύσκολη, αν δε δεν ψηφιστεί θα είναι άθλια. Δυστυχώς μας μάθανε να ζούμε με δανεικά και επιδοτήσεις και δεν φροντίσαμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμα και αν δεν οφείλουμε να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για το χρέος, δεν φτάνουν τα χρήματα για μισθούς, σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Άλλο να λες να κηρύξουμε μονομερώς παύση πληρωμών και άλλο να βιώνεις την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Μη ξεχνάμε ότι με την άτακτη χρεοκοπία, κανείς δεν θα μας δανείζει πια, πράγμα που θα συνεπάγεται και τη μεγάλη δυσκολία για εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων κλπ. Θα μου πείτε, έτσι θα τη γλυτώσουμε την άτακτη χρεοκοπία? Δεν είναι βέβαιο, αλλά υπάρχει μια ελπίδα.
-@Μπουμπουλίνα μου,
αλήθεια ποιος είναι αυτός ο Π. Τραϊανού? Αυτά που γράφει μου φάνηκαν βαρύγδουπες γραφικότητες (για να μην πω κάτι χειρότερο). Κάπου διάβασα ότι έχει σπουδάσει στο Πολυτεχνείο, χωρίς να έχει μπορεσει να πάρει το πτυχίο του. Αλήθεια εσύ τι ξέρεις γι' αυτόν, εκτός από το ότι έχει ιδρύσει, λέει, ένα κόμμα με τίτλο "ΕΑΜ Β΄ Υδροχόος". Και μη χειρότερα!!!
-@Μαρίνα μου,
κι εγώ αυτό πιστεύω. Ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για να πληρωθούν οι βασικές λειτουργίες του Κράτους.
-@Γεράσιμε μου,
πάντως δεν μας λες και συνετό λαό.
-@Δείμο μου,
ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ψυχική μου κατάσταση.
Aκόμη μια φορά διαπιστώνω πόσο πολύ συμπίπτουν οι απόψεις μας σε αυτό το θέμα. Μάλλον ούτ'εγώ είμαι καλά με το μεσοβέζικο και διχασμένο τρόπο που αντιμετωπίζω τη "διαχείριση" του ελληνικού χρέους. Όμως δε γίνεται να παραβλέψω την εμφανέστατη διαφορά του αγκαθόστρωτου δρόμου με την πτώση σε πηγάδι αγνώστου βάθους...Δυστυχώς, Μερόπη μου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πουθενά στον ορίζοντα έστω και μία εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσαμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη.
-@Μπουμπουλίνα μου,
Διάβασε εδώ ένα άλλο άρθρο του Π. Τραϊανού και αν δεν θεωρήσεις ότι περιέχει γραφικότητες, τότε …σηκώνω τα χέρια ψηλά
-@Λεμέσια μου,
κι εγώ αυτό πιστεύω, χωρίς, βέβαια, να αποκλείω ότι μπορεί να κάνω και λάθος. Δηλαδή ότι όλες οι εναλλακτικές προτάσεις είναι πολύ χειρότερες από τη λύση της υπογραφής της δανειακής σύμβασης.
Το είχα διαβάσει αυτό το άρθρο του και πράγματι έχεις δίκιο κι εγώ γέλασα... :))
Όμως Μερόπη μου αδυνατώ πια να πιστέψω και τους άλλους που μας έσυραν στο ΔΝΤ δήθεν για το καλό μας. Δεν βλέπω ποιό είναι το καλό μας και πότε θα έρθει. Ούτε άκουσα ένα σοβαρό επιχείρημα κι από αυτούς.
Τώρα αν πω κι εγώ ότι είμαι διχασμένη προσωπικότητα θα με πιστέψεις; πάντως περισσότερο τείνω να πιστεύω αυτούς που καταψήφισαν το μνημόνιο 2, εκτός κι αν κάποιος που αποδείξει ότι κινήθηκαν από άλλα ελατήρια και ποιά; Αν αυτοί δεν γνωρίζουν τι μας περιμένει με το μνημόνιο πώς να το γνωρίζουμε εμείς;
Θα ήθελα να κάνω κι εγώ κάποια σχόλια, ως βάση για προβληματισμό, πάνω στο θέμα του 2ου Μνημονίου και σε όσα έχουν γραφεί.
Α) Υπάρχει διαδεδομένη η άποψη ότι, εάν κηρύξουμε στάση πληρωμών (κοινώς χρεοκοπία) δε θα μπορούμε να εισάγουμε πετρέλαιο, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. Ας εξετάσουμε λοιπόν, ενδεικτικά, την περίπτωση του πετρελαίου. Από πού το αγοράζει ο καταναλωτής; Από τα πρατήρια βενζίνης τα οποία έχουν εταιρείες όπως η ΕΛΙΝ, ΕΚΟ, BP, SHELL κ.α. Από πού προμηθεύονται αυτές πετρέλαιο; Από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας μας, δηλαδή τις Ελληνικά Πετρέλαια, Πετρόλα και Μότορ Όιλ (οι BP, SHELL κλπ. πιθανόν ούτε καν από εκεί, μια και δεν είναι ελληνικές εταιρείες αλλά φέρνουν τα πετρελαϊκά προϊόντα τους από το εξωτερικό). Από πού προμηθεύονται αυτές με τη σειρά τους; Από τις χώρες του εξωτερικού. Άρα που βρίσκεται το πρόβλημα, εάν πάει π.χ. η Μότορ Όιλ στη Σαουδική Αραβία και αγοράσει 100.000 βαρέλια πετρέλαιο; Πού παρεμβάλλεται το χρεωκοπημένο ελληνικό κράτος; Πουθενά. Μήπως χρηματοδοτεί τις εταιρείες αυτές; Όχι, γιατί τότε θα ήταν κρατικές. Μήπως θα σταματήσει να τις πληρώνει αυτά που ενδεχομένως τις χρωστάει; Κάτι τέτοιο, εάν ίσχυε, θα είχε συμβεί ήδη (το ελληνικό κράτος έχει ήδη κηρύξει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, «εγχώρια» στάση πληρωμών…) ή, ακόμη κι αν έχει συμβεί, δε φαίνεται οι εν λόγω εταιρείες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ή ρευστότητας, κάθε άλλο μάλιστα. Σήμερα, οι εταιρείες αυτές μπορούν να συναλλάσσονται απευθείας σε ευρώ με τις αγορές και να εισάγουν απρόσκοπτα πετρέλαιο. Εάν επιστρέψουμε στη δραχμή, τότε είναι που δε θα μπορούμε να εισάγουμε πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα (τουλάχιστον όχι σε προσιτές τιμές για την πλειοψηφία του πληθυσμού) για τον εξής απλούστατο λόγο: εταιρείες όπως οι παραπάνω θα πρέπει να πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος και να αγοράσουν συνάλλαγμα (ευρώ ή δολάρια) με δραχμές. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, δε θα έχει να τους δώσει (μια και το κράτος θα είναι χρεωκοπημένο) ή θα το ανταλλάξει πολύ ακριβά (λόγω υποτίμησης της δραχμής). Συνεπώς, ο μόνος σίγουρος τρόπος να επιβεβαιωθεί η κινδυνολογία που μας σερβίρουν είναι να βγούμε από το ευρώ. (συνεχίζεται)
Β) Πόσο πιθανό είναι να βγούμε από το ευρώ; Η Λούκα Κατσέλη, ο Γιάννης Βαρουφάκης και άλλοι έχουν επιχειρηματολογήσει πειστικά για το ότι δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου μιας χώρας από το ευρώ (βασισμένοι στις σχετικές συνθήκες και νομικά κείμενα). Οπότε το μόνο που απομένει είναι να μας πιέσουν με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να αποφασίσουμε να βγούμε από μόνοι μας. Βεβαίως, αναφέρθηκα προηγουμένως στο γιατί θα ήταν αδιανόητο να πράξει κάτι τέτοιο μια ελληνική κυβέρνηση. Αλλά και από την άλλη μεριά, η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη, και μάλιστα με τόσο σκαιό και κυνικό τρόπο, τι αισθήματα θα προκαλούσε στον μέσο Ιρλανδό, Πορτογάλο, Ιταλό πολίτη που έχει καταθέσεις; Επίσης, οι αγορές πως θα αντιδρούσαν; Θα ανακουφίζονταν γιατί η Ευρώπη ξεφορτώθηκε το βαρίδιό της ή θα θεωρούσαν πως άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου; Μήπως όλα αυτά θα είχαν ως αποτέλεσμα το άμεσο «στράγγισμα» των Πορτογαλικών, Ιρλανδικών, Ιταλικών κλπ. τραπεζών από καταθέσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με επίθεση των αγορών κατά του ευρώ; Και πόσο πιθανό είναι να βγει η Ευρώπη αλώβητη από μια τέτοια κρίση; (συνεχίζεται)
Γ) Αναφέρεται, επίσης, ότι εάν δεν ψηφίζαμε το Μνημόνιο 2 το κράτος δε θα είχε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να λειτουργήσει νοσοκομεία, σχολεία κλπ. Τα έσοδα του κράτους, όμως, δε θα πέσουν στο μηδέν με την κήρυξη χρεωκοπίας. Αναγκαστικά θα υπάρξει βίαιη προσαρμογή, π.χ. κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, μη καταβολή μισθών/συντάξεων για 1, 2 ή 3 μήνες κλπ. αλλά όχι και ότι το κράτος δε θα πληρώνει τίποτα σε κανέναν. Εξάλλου πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όσα παράγουμε, και αυτό έπρεπε να το είχαμε κάνει ασχέτως Μνημονίου (και θα το μάθουμε, μια και ο αγαπητός μας Σόιμπλε έχει δηλώσει πολλάκις ότι όλα τα λεφτά του νέου δανείου θα πάνε για αποπληρωμές παλαιότερων υποχρεώσεων και όχι για κάλυψη εγχώριων αναγκών…). Τώρα μας ζητήθηκε να αγοράσουμε χρόνο, για να έχουμε ευκαιρία να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, με μέτρα που μας βυθίζουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση! Και εκτός της ασύστολης κινδυνολογίας, με δέλεαρ τη μείωση του χρέους κατά 100 δις € μέσω του PSI. Μα, με δεδομένο ότι το επιτόκιο για τα κουρεμένα ομόλογα έχει συμφωνηθεί να είναι υψηλότερο από πριν, το ποσό που θα γλιτώσουμε θα είναι μικρότερο. Και αυτό, εφόσον αποδεχτούν το κούρεμα όλοι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων για τους οποίους προβλέπεται να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτό θα συμβεί; Τι θα γίνει εάν, μετά την υπογραφή όλων των κειμένων, οι δανειστές που έχουν ομόλογα προς κούρεμα αρνηθούν τη ρύθμιση και απαιτήσουν επιπλέον ανταλλάγματα; Τι εγγυήσεις έχουμε λάβει ότι αυτό δε θα συμβεί και τι διαπραγματευτικά χαρτιά θα μας έχουν απομείνει, μετά το PSI, για να τους «συνετίσουμε»; Και, εν τέλει, πόσο λογικό είναι, εφόσον το PSI επιτύχει 100%, να γλιτώσουμε 100 δις € αλλά να φορτωθούμε με 130 τα οποία έρχονται «πακέτο» με ακόμη περισσότερα μέτρα; Και αφού τα μέτρα αυτά, ή άλλα παρόμοια το ίδιο δύσκολα, πρέπει να τα λάβουμε ούτως ή άλλως, γιατί να πληρώσουμε ένα «καπέλο» 30 δις €; Γιατί να μεταθέσουμε και πάλι το μείζον πρόβλημα στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας;
-@Hλία μου από Κομοτηνή,
Κατ’ αρχάς σε καλωσορίζω στο blog μου.
Δεν είμαι, βέβαια, οικονομολόγος, αλλά με τις λίγες γνώσεις οικονομικών που έχω σου απαντώ στα σχόλια σου.
1) Αν επιστρέψουμε στη δραχμή, το πρόβλημα εισαγωγής καυσίμων θα αρχίσει από τις μεγάλες εταιρείες εισαγωγής, οι οποίες για να εισάγουν πετρέλαιο κλπ θα απαιτείται να δώσουν ως αντάλλαγμα όχι υποτιμημένες δραχμές (τις οποίες κανείς στο εξωτερικό δεν θα δέχεται), αλλά σκληρό ξένο νόμισμα, η εξασφάλιση του οποίου θα είναι δύσκολη και πολύ ακριβή, με άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της λιανικής τιμής του καυσίμου στα πρατήρια κλπ. Πόσοι από μας θα μπορούν να αγοράσουν πανάκριβα καύσιμα???? Η κατακόρυφη αύξηση των καυσίμων θα έχει και ως συνέπεια την εξουδετέρωση σιγά σιγά και του πλεονεκτήματος των φτηνών ημερομισθίων στη βιομηχανία κ.ο.κ.
2) Αν πάλι δεν βγούμε από το ευρώ, έχοντας όμως κηρύξει μονομερώς παύση πληρωμών, τότε θα σταματήσουν οι πάντες να μας δανείζουν, οπότε δεν θα μπορεί το Κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σήμερα, δυστυχώς δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα του Κράτους είναι πολύ μικρότερα από τα έξοδα. Νέα χαρτονομίσματα (ευρώ) δεν θα μπορούμε να τυπώσουμε (τώρα μας τα προμηθεύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οποία και μόνο μπορεί να τα τυπώσει). Θα αναγκαστούμε λοιπόν να φύγουμε μόνοι μας από το ευρώ, για να μπορέσουμε να τυπώσουμε νέα χαρτονομίσματα (υποτιμένη δραχμή) και να κινήσουμε το Κράτος. Όπως καταλαβαίνεις, τότε, με κανένα να μη μας δανείζει, θα φτάσουμε βιαίως σε καταστάσεις φτώχιας και εξαθλίωσης. Δεν θα φτάσουμε στην κατάσταση του 2000 (πριν μπούμε στο ευρώ), γιατί τότε μας δάνειζαν. Μετά την άτακτη χρεοκοπία ΚΑΝΕΙΣ δεν θα μας δανείζει. Μόνο όσοι έχουν εξασφαλίσει τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό θα είναι οι κερδισμένοι.
3) Δεν πιστεύω ότι το μνημόνιο είναι πανάκεια. Γι’ αυτό θυμώνω με τα σκληρά μέτρα που μας επιβάλλουν να εφαρμόσουμε. Αγοράζουμε όμως ελπίδα. Αν δείξουμε σύνεση ίσως σωθούμε. Με την μονομερή παύση πληρωμών, υπογράφουμε από τώρα την καταδίκη μας. Ναι, σίγουρα θα επηρεαστεί και η υπόλοιπη Ευρώπη από τη χρεοκοπία μας, αλλά μπορεί να έχουν ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και να προετοιμάστηκαν κατάλληλα. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να τους δοκιμάσουμε πάνω σ’ αυτό.
Μερόπη,
Το σκεπτικό της απάντησής σου στο 1) είναι ίδιο με το αντίστοιχο δικό μου, οπότε θεωρώ ότι συμφωνούμε. Για το 2) διαφωνώ. Όπως έγραψα και στο αρχικό μου σχόλιο, τα 130 δις € που θα πάρουμε προορίζονται να αποπληρώνουν τις δανειακές μας υποχρεώσεις και όχι να καλύψουν το έλλειμμά μας, άρα δε θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε για να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία, σχολεία, να κάνουμε επενδύσεις κλπ. Οπότε ποια είναι η διαφορά με τη στάση πληρωμών; Και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι μονόδρομος ο περιορισμός των δαπανών του κράτους στο ύψος των εσόδων του. Το Μνημόνιο 2 εν πολλοίς εξασφαλίζει απλώς ότι η Τρόικα θα ξεπληρώσει ένα μέρος των ομολόγων μας στους δανειστές μας, και μάλιστα με όρους οικονομικής υποδούλωσης της χώρας. Ουσιαστικά θα προκαλέσει απότομες μεταβολές πληρωμών και δαπανών στο εσωτερικό (κάτι που πιθανότατα είναι αναπόφευκτο) αλλά συνέχιση της εξυπηρέτησης των δανειακών μας υποχρεώσεων στο εξωτερικό προκειμένου να αποφευχθούν κραδασμοί στην Ευρωζώνη και τις τράπεζές της. Για το 3) έχω επίσης σοβαρές επιφυλάξεις. Πιστεύω ότι η ελπίδα που αγοράζουμε είναι ψεύτικη μια και η άποψη ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο και μετά το κούρεμα είναι ευρέως διαδεδομένη. Εξάλλου πως θα καταστεί βιώσιμο το χρέος όταν η χώρα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση, αποτέλεσμα των μέτρων που υποτίθεται μας δίνουν ελπίδα; Η μόνη σωτηρία είναι να αρχίσουμε τώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις, του τύπου (ενδεικτικά) ανελέητο κυνήγι της φοροδιαφυγής, ριζική αναδιοργάνωση του κράτους, θεσμοθέτηση ανώτατου μισθού και σύνταξης (έστω μόνο για μερικά χρόνια) και παράλληλη διασφάλιση αντίστοιχων ελάχιστων μεγεθών για να αποτραπεί/αναστραφεί η οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη κλπ. και βεβαίως άμεση επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με κάθε θυσία σε αυτήν τη φάση. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να αρχίσει να αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό κυρίως, αλλά και στο εσωτερικό. Εάν αρχίσουμε να πράττουμε τα παραπάνω θα έχουμε την τύχη μας στα χέρια μας και το όποιο μνημόνιο, ιδίως τόσο επαχθές όσο αυτό που ψηφίσαμε, θα καταστεί σε μεγάλο βαθμό περιττό. Εάν δεν τα πράξουμε το μνημόνιο δεν πρόκειται να μας σώσει. Και μια τελευταία παρατήρηση: εκτός από την Ευρώπη υπάρχουν και άλλες χώρες (π.χ. Ρωσία, Κίνα, ίσως και οι ίδιες οι ΗΠΑ) που ενδεχομένως να ήθελαν να μας δανείσουν σε περίπτωση που αποφασίζαμε να κηρύξουμε στάση πληρωμών, ακόμα και εάν είχαμε ελλειμματικό προϋπολογισμό για κάποια χρονική περίοδο. Η πρόβλεψη του πρώτου Μνημονίου για απαγόρευση κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας μας από άλλες πηγές, πλην της Τρόικας, ήταν αποκαλυπτική.
-@Ηλία μου,
Όσον αφορά τα 130 δις € που θα πάρουμε, δεν προορίζονται όλα για αποπληρωμή των παλαιότερων δανειακών μας υποχρεώσεων. Μετά το «κούρεμα» του χρέους που επιχειρείται, το οποίο ίσως φτάσει και στο 70%, θα περισσέψουν χρήματα και για τη λειτουργία του Κράτους και κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος, μέχρι να μπορέσουμε να παράγουμε πρωτογενές πλεόνασμα (αμήν και πότε). Εδώ έγκειται και η ελπίδα. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις συμφωνούμε. Εκεί που δεν συμφωνώ είναι ότι υπάρχουν πρόθυμες χώρες να μας δανείσουν, τώρα με αυτή την κατάσταση. Η Ρωσία, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, υποστήριξε με φανατισμό τη λύση να μη μας δανείσουν άλλο και να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε (βλέπε εδώ )
Μερόπη,
Αυτά που γράφω για τα 130 δις € τα έχει πει ο Σόιμπλε επανειλημμένα (εξ ου και η πρόταση για δημιουργία ειδικού ταμείου με σκοπό την εξόφληση των δανειστών μας). Εύχομαι ειλικρινά να κάνω λάθος και να έχεις δίκιο, ο χρόνος θα δείξει. Επίσης, στο σχόλιό μου δεν αναφερόμουν στην περίπτωση δανεισμού τώρα, αλλά στην περίπτωση ενδεχόμενου δανεισμού μετά από στάση πληρωμών. Αυτό θα σήμαινε ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, η χώρα μας θα απαλλασσόταν από το βάρος του δημοσίου χρέους και θα ξεκινούσε από μηδενική, πολύ πιο υγιή βάση την προσπάθεια ανασυγκρότησής της. Θα σήμαινε επίσης ότι η Ελλάδα "παίρνει αποστάσεις" από την ΕΕ, οικονομικά και, κυρίως, γεωπολιτικά, οπότε θα υπήρχαν κάποιοι μνηστήρες οι οποίοι θα έσπευδαν να επωφεληθούν για να καλύψουν το κενό. Συνεπώς, η Ρωσία είχε κάθε συμφέρον να επιδιώκει την πτώχευση της Ελλάδας, η οποία θα της επέτρεπε κατόπιν να "βάλει πόδι" στη χώρα μας με τη μορφή δανείων, οικονομικής/ενεργειακής/εξοπλιστικής συνεργασίας κλπ. Η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από εμάς ως διαπραγματευτικό χαρτί - εάν, βέβαια, είχαμε τα κότσια να διαπραγματευτούμε.
-@Ηλία μου,
το ειδικό Ταμείο προτάθηκε να συσταθεί, όχι για να διατεθεί ΟΛΟ το ποσό των 130 δις στο χρέος, αλλά για να επιβλέπει να πληρώνονται πρώτα οι τόκοι του δανείου και μετά να διατίθεται το υπόλοιπο ποσό σε άλλες λειτουργίες του Κράτους. Υπάρχει η άποψη στους Ευρωπαίους (και όχι εντελώς άδικα) ότι αν μας αφήσουν να διαθέτουμε ανεξέλεγκτα το ποσό του δανείου όπου εμείς θέλουμε, τότε δεν θα πληρώνουμε κανονικά το χρέος.
Μερόπη,
Θα δεχτώ ότι έχεις δίκιο. Μόνο που με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι θα έχουν τον έλεγχο επί του ελληνικού προϋπολογισμού. Θα μπορούν π.χ. να επιβάλλουν μεταβολές στις δαπάνες ή να πιέζουν για την επιβολή νέων μέτρων (που θεωρείται βέβαιο πως θα επιβληθούν τους επόμενους μήνες) χωρίς τα οποία δε θα συναινούν για απόδοση χρημάτων από το εν λόγω Ταμείο στην Ελλάδα, προκειμένου ο προϋπολογισμός να ισοσκελιστεί. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι προέκριναν αυτήν τη λύση γιατί θεώρησαν ότι θα γίνει πολύ πιο εύκολα αποδεκτή σε σχέση με αυτήν του διορισμού Επιτρόπου, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από εμάς. Και πάλι όμως η ουσία του προβλήματος παραμένει: δεν υπάρχει ελπίδα, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα με τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο 2 γιατί αυτά, επιφέροντας εκτός από τη μείωση δαπανών και κατακρήμνιση των εσόδων, θα βυθίσουν τη χώρα μας στην ύφεση ακόμη περισσότερο.
Δημοσίευση σχολίου