Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Λίγα λόγια για τις offshore εταιρείες

Offshore εταιρεία! Κατά μια άποψη, η λύση για απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και φόρους. Κατ’ άλλη όμως άποψη η λύση για κάθε φοροφυγά, για όποιον θέλει να κρύψει το μαύρο χρήμα που απέκτησε, χωρίς πόθεν έσχες και άλλους ενοχλητικούς ελέγχους, αλλά και για όποιον θέλει να αποφύγει να του πάρει η/o σύζυγος μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, μετά το διαζύγιο.
Οι οffshore εταιρείες, οι υπεράκτιες ή εξωχώριες, όπως ονομάζονται στην ελληνική έννομη τάξη, είναι οι εταιρείες που έχουν την καταστατική τους έδρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε μια από τις χώρες που θεωρούνται φορολογικός παράδεισος, ενώ η πραγματική τους έδρα, δηλαδή το κέντρο της διοίκησης και της δραστηριότητας τους βρίσκεται σε άλλη χώρα. Οι εταιρείες αυτές εμφανίστηκαν αρχικά σε μικρά κράτη (κυρίως σε βρετανικές αποικίες), όπως τα νησιά της Καραϊβικής, των οποίων η οικονομική ανάπτυξη με άλλους τρόπους ήταν δύσκολη. Αναπτύχθηκαν δε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με γρήγορους ρυθμούς.


Οι offshore εταιρείες, σε σχέση με τις εγχώριες (εταιρείες), έχουν τα εξής πλεονεκτήματα, για τον ιδιοκτήτη τους: 
  • Χαμηλή που φτάνει τα όρια της μηδαμινής φορολόγηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους ίδρυσής της. Βέβαια το πλεονέκτημα αυτό, τουλάχιστον ως προς τα ακίνητα που αποκτώνται στην Ελλάδα, υποχώρησε με το Ν. 3842/2010 που θα αναφερθεί εκτενέστερα πιο κάτω.
  • H ταχύτητα και η απλότητα της διαδικασίας σύστασής τους. Συγκεκριμένα μια υπεράκτια εταιρεία μπορεί να συσταθεί σε μία μόλις ημέρα και χωρίς καμία προετοιμασία σε αντίθεση με τις ελληνικές εταιρείες που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Η offshore εταιρεία παρέχει εχεμύθεια, ανωνυμία, εμπιστευτικότητα και τήρηση του απορρήτου. Η δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας του μετόχου (η οποία πολλές φορές εξασφαλίζεται μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους ιδρύσεως πολλών εταιρειών, ώστε η μια να είναι μέλος της άλλης) είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα γι’ αυτόν που επιλέγει αυτόν τον τύπο της εταιρείας. Έτσι αποφεύγει και το πόθεν έσχες τόσο σε περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όσο και σε περιπτώσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης αποφεύγει και τους δανειστές του, ακόμα και διεκδικήσεις από το/τη σύζυγο.
  • Το χαμηλό κόστος σύστασης και λειτουργίας τους. Μια εξωχώρια εταιρεία μπορεί να συσταθεί με έξοδα που ανέρχονται περί τα 1000 δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα ετήσια έξοδα λειτουργίας της κυμαίνονται μεταξύ 500 και 1000 δολαρίων ΗΠΑ, ανάλογα με τη χώρα ίδρυσης της.

Αυτό το χρονικό διάστημα οι offshore εταιρείες βρίσκονται στην επικαιρότητα, λόγω της, μέσω αυτών, αφενός μεν διακίνησης του μαύρου χρήματος των ταμείων της SIEMENS και αφετέρου της νομής πολυτελών ακινήτων από διάφορους επώνυμους (πολιτικούς και μη). Ως προς το δεύτερο ας πούμε δυο λόγια παραπάνω. Έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα ότι τα πολύ ακριβά ακίνητα και πολλές πολυτελείς κατοικίες, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τις νέμονται οι ιδιοκτήτες τους, μέσω offshore εταιρειών, οι οποίες ιδρύονται ειδικά για το λόγο αυτό. Πολλοί μάλιστα από τους πραγματικούς αυτούς ιδιοκτήτες εμφανίζονται (δήθεν) να πληρώνουν ενοίκιο στις εταιρείες αυτές. Οι λόγοι? Πολλοί. Οι κυριότεροι είναι αυτοί που αναφέρονται παραπάνω. Δηλαδή η αποφυγή της φορολογίας, του ελέγχου του πόθεν έσχες, των δανειστών και των διεκδικήσεων από τη/το σύζυγο. Αλλά, πάνω απ’ όλα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η πολιτεία θέλοντας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, λόγω του οποίου χάνει μεγάλα ποσά από τη φορολόγηση του κεφαλαίου, αλλά και του εισοδήματος των πραγματικών ιδιοκτητών των offshore εταιρειών (αφού η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αποτελεί φορολογικό τεκμήριο για το εισόδημα του προσώπου), θέσπισε, προσπαθώντας να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα, ετήσιο φόρο επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που ανήκουν στις εταιρείες αυτές. Με το νόμο 3091/2002 ο εν λόγω φόρος ανερχόταν σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) ετησίως επί της ανωτέρω αξίας. Με το άρθρο όμως 57 του νόμου 3842/2010 (ΦΕΚ Α΄ 58/23-4-2010) ο φόρος αυτός αυξήθηκε σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ετησίως (υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, τις οποίες όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τις διαβάσει στο νόμο). Με το μέτρο αυτό της φορολόγησης, ο πραγματικός ιδιοκτήτης ουσιαστικά οδηγείται στην «απώλεια» του ακινήτου του σε μερικά χρόνια. Ας πούμε ένα παράδειγμα. Αν κάποιος διαθέτει πολυτελές ακίνητο στην Αθήνα, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αντικειμενικής αξίας, ας πούμε, 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και το έχει «γράψει» σε offshore εταιρεία, τότε, από φέτος, θα πληρώνει 180.000 ευρώ ετησίως ως ειδικό φόρο. Σε 6-7 χρόνια θα έχει πληρώσει φόρο ίσο με την αντικειμενική του αξία. Θα σκεφτείτε ίσως. Τότε όλοι οι ιδιοκτήτες (οι πραγματικοί) θα έχουν σπεύσει να αγοράσουν(!) το ακίνητο τους από την offshore εταιρεία ή θα σπεύσουν να το κάνουν, εντός του ορίου που θέτει ο νόμος (μέχρι το Φθινόπωρο). Χμμμμμμμμ, η αλήθεια είναι ότι έγινε ήδη (ονόματα δεν λέμε, «υπολήψεις» δεν θίγουμε) ή θα γίνει κι αυτό μέχρι το Φθινόπωρο. Όμως μην είστε σίγουροι ότι όλοι θα το κάνουν. Οι χωμένοι πολύ βαθιά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δηλαδή χρήματος που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες, δεν θα πάψουν να φτιάχνουν offshore εταιρείες και να αγοράζουν ακίνητα, ακόμη κι αν ο φόρος είναι μεγάλος, ακόμα και αν σε μερικά χρόνια πληρώσουν διπλά και τριπλά την αξία του ακινήτου. Ειδικά αν η ροή του "μαύρου χρήματος" είναι συνεχής.


24 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Αγαπητή Μερόπη έτσι και χειρότερα είναι τα πράγματα με τις οffshore εταιρίες τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων κληροδοτούνται χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου κληρονομιάς.
Επί του της επικαιρότητος θέματος, ο περί ου ο λόγος (ονόματα δεν λέμε, «υπολήψεις» δεν θίγουμε) που γράφεις κι εσύ με το ακίνητο, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αντικειμενικής αξίας, 1,2 εκατομμυρίων ευρώ δεν ωθήθηκε στην εξαγορά του συγκεκριμένου ακινήτου από την offshore για φορολογικούς λόγους αφού ουδέποτε υπέβαλε σχετική δήλωση ούτε και για το 3%.
Το γιατί έγινε η μεταβίβαση που ενδεχομένως να στείλει τον ονόματα δεν λέμε «υπολήψεις» δεν θίγουμε, ακόμα και στη φυλακή.... cherchez la femme!

jf είπε...

Συγκάτοικοι της πολυκατοικίας μου με ρωτάνε για τις οffshore εταιρείες της Κύπρου [βρήκαν άνθρωπο να ρωτήσουν!] σκοπεύοντας για μονοήμερο ταξίδι ως εκεί...

Έχεις πληροφορίες πού να τους στείλω να πάρουμε κι εμείς το κατιτίς μας??? :))))

[Δεν κάνω πλάκα... για το πρώτο σκέλος του σχολίου μου.]

Marina είπε...

Α! Καλά! Αυτοί δεν πιάνονται με τίποτα. Με το που βγήκε ο νόμος..παύουν να φαίνονται ώς ιδιοκτήτες του π.χ. ακριβού αυτοκινήτου..Το αυτοκίνητο αγοράζεται απο μία νέα εταιρεία offshore η οποία φέρεται να έχει τον κ. Αιγαίο για πρόεδρο (τρέχα βρές τον) με το fax..00662..που έρχεται βέβαια στον ιδιοκτήτη μέσω Ταϋλάνδης..αλλά που και ο "πρόεδρος" κατοικοεδρεύει στην Αλάσκα.. έχοντας άλλη μία offshore εταιρεία για να επιβλέπει τις άλλες 2, 3, 4 ..
Αστο δεν βγάζεις άκρη..

Ανώνυμος είπε...

Ωραια το εθεσες το ζητημα...

Βεβαια,οποιος ειναι καπιταλιστης,ειναι εναντιον της φορολογησης & υπερ της νομιμης φοροαποφυγης,μεσω οφφσορ...

Το ζητημα ειναι αν οι 2 γραικικοι νομοι που ανεφερες,που ξεδοντιαζουν τις οφφσορ,ειναι συμβατοι με τη συνθηκη αποφυγης διπλης φορολογησης που εχει υπογραψει η GR με τα κρατη-εδρες των οφφσορ...

Ειναι νομικο & πολιτικο το θεμα.

Οπως & να 'εχει,η νομιμη φοροαποφυγη ειναι η 2η μεγαλυτερη απολαυση στη ζωη...μετα το εξωσυζυγικο σεξ (& ασυγκριτα ανωτερη του συζυγικου)...

Βάσσια είπε...

Μερόπη όλες αυτές οι "ανακαλύψεις" είχαν από πριν σκοπό και στόχο.

Κουράστηκα να ακούω για τρόπους νόμιμους κλοπής και ξεπλύματος χρήματος..... μια απίστευτη βιομηχανία εις βάρος κρατών (γιατί δεν είμαστε οι μόνοι υποθέτω).

Σου εύχομαι καλή εβδομάδα
:-)

stalamatia είπε...

Η Κύπρος είναι ιδανικός τόπος για πολλούς Ελλαδίτες πάνε εκεί για να γλωτώσουν από εδώ. Ηθελα νάξερα οι εδώ κυβερνώντες δεν νιώθουν χαμένοι που τους τρόμαξας και έφυγαν;.
Και μένα με ρώτησε γνωστός μου που έχει ένα μαγαζάκι και κάποια λεφτά φυλαγμένα τα οποία θέλει να τα πάει στη Κύπρο.Θα ρωτήσω και θα του πω.
Τα δικά μου θα τα στείλω Ελβετία,σιγά μην τα στείλω στη Κύπρο!! χαχαχα.

Swell είπε...

Τώρα θυμήθηκαν τα ακίνητα και την πολιτεία του Ακη στο ΠΑΣΟΚ, του κάποτε (και) υποψήφιου αρχηγού και πρωθυπουργού (χάσαμε μεγάλο κελεπούρι). Οταν έχασε από το Σημίτη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, η τότε γκόμενά του, του έλεγε στο τηλέφωνο "ποιός είναι αυτός ο κοντός, Ακη; Γάμησέ τους όλους Ακη!" Πρόκειται για φοβερούς τύπους. Η σημερινή δήλωση δε του Ακη, μετά την κατάθεση στην επιτροπή Διαφάνειας (λέμε τώρα) ήταν όλα τα λεφτά. Ζήτω η αλητεία!

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
έχω την εντύπωση ότι η la femme ζήτησε τη μεταβίβαση στο όνομα της, για να μην πληρώνει 180.000 ευρώ το χρόνο ως ειδικό φόρο. Ας σημειωθεί ο μισθός της (γραμματέας) δεν ξεπερνά το ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως. Έτσι δεν είναι ή έχασα επεισόδια???

Meropi είπε...

-@JamanFou μου,
πες στο γνωστό σου ότι δεν σώνεται με τίποτε. Τα ακίνητα των offshore φορολογούνται βαριά πια.

-@Μαρίνα μου
Για τα αυτοκίνητα δεν ξέρω, αλλά τα ακίνητα τώρα πια θα φορολογούνται με 15%. Μόνο τους εγκληματίες που διακινούν μαύρο χρήμα συμφέρει να έχουν τα ακίνητα τους σε offshore εταιρεία.

Meropi είπε...

-@harrystocrat μου,
διεθνή συνθήκη περί αποφυγής διπλής φορολόγησης αφορά το εισόδημα και όχι τη φορολόγηση του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση αυτή (η συνθήκη) έχει υπογραφεί με λίγες χώρες (όπως π.χ. με την Κύπρο).
Μ' αρέσει η παρομοίωση σου με το εξωσυζυγικό σεξ!! Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@Βάσσια μου,
συμφωνώ για το ότι οι οffshore εταιρείες λειτουργούν, ως επί το πλείστον σε βάρος των κρατών. Γι' αυτό τα κράτη πρέπει να βρουν τρόπους να παίρνουν τα χαμένα έσοδα τους. Ένα καλό βήμα είναι κι αυτό με τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων.

-@stalamatia μου,
είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έχουν καταφύγει πολλοί Ελλαδίτες στην Κύπρο για δουλειά.

Meropi είπε...

-@Swell μου,
ποτέ δεν μου άρεσε ο Άκης. Για φαντάσου να τον είχαμε και Πρωθυπουργό!!!!! Σήμερα που τον είδα στην τηλεόραση μου φάνηκε μέχρι αξιολύπητος.

monahikoslikos είπε...

Meropi η la femme ζήτησε τη μεταβίβαση στο όνομα της για να μην κινδυνεύει σε περίπτωση "αποδημείας" του ωραίου να της το φάνει οι κληρονόμοι.
Όταν δήλωση φόρου για την offshore δεν υπέβαλαν όταν ο φόρος ήταν 3% τι σε κάνει να λες πως θα υπέβαλαν τώρα με συντελεστή 15% και αυτό φοβήθηκαν?

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
αυτό που λες μπορούσε άνετα να το πετύχει η "la femme" αν απαιτούσε να πάρει στα χέρια της τις μετοχές της offshore. Οι μετοχές αυτές είναι ανώνυμες, οπότε νομιμοποιείται να ασκεί τα δικαιώματα που πηγάζουν από αυτές όποιος τις έχει στα χέρια του (δηλαδή αυτή αν της είχε στα χέρια της). Όσον αφορά το άλλο που λες ότι δεν δήλωναν το ακίνητο έχω να πω το εξής: Δεν χρειάζεται να το δηλώνουν. Οι Υποθηκοφύλακες, σύμφωνα με διάταξη του νόμου, είναι υποχρεωμένοι να στέλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατάλογο με τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες. Η Δ.Ο.Υ λοιπόν θα επιβάλλει το φόρο (το 15%) σε βάρος του ακινήτου. Αν δεν πληρωθεί, θα βγάζει το ακίνητο στον πλειστηριασμό και θα εισπράττει το φόρο. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του δε μ' αυτόν τον τρόπο, θα το χάνει.

monahikoslikos είπε...

Τα υποθηκοφυλακεία υποβάλουν τις λίστες αλλά ο φόρος επιβάλεται με βάση τη σχετική δήλωση του υπόχρεου, το σύστημα δεν λειτουργεί αυτόματα γιατί υπάρχουν άπειρες εξαιρέσεις.
Το γιατί στη la femme δεν αρκούσε η κατοχή των μετοχών και ήθελε ονομαστικοποίηση ένα έχω να πω "μωραίνει κύριος...."

αθεόφοβος είπε...

Ο Άκης είχε πάντα για πρότυπο τον Ανδρέα.
Χώρισε την μεγάλη σύζυγο ό μεγάλος, τό ίδιο ο΄Ακης.
Παντρεύτηκε νεαρά ο Ανδρέας, το ίδιο ο Άκης.
Λύσσαξε για πολυτελές σπίτι η νέα σύζυγος του Ανδρέα,το ίδιο και του Άκη.
Μόνο που δυστυχώς πέθανε ο μέγας Γιαννόπουλος για να ξαναμιλήσει για "κωλόσπιτο" !!

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
ίσως να έχεις δίκιο. Και όπως λέει και ο @Αθεόφοβος πιο κάτω, το ζεύγος το περί ου ο λόγος ακολούθησε την πορεία του ζεύγους Ανδρέα Παπανδρέου.

-@Αθεόφοβε μου,
ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες. Και οι δύο άντρες ξεμωράθηκαν στα στερνά τους και γελοιοποιήθηκαν.

monahikoslikos είπε...

Το δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας με τις μικρούλες ακολουθεί κι Αποστόλης ο Κακλαμάνης μόνο που αυτόν δεν τον έχουν πάρει ακόμα "οι σφαίρες".

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
Μπα, μπα, δεν το ήξερα για τον Απόστολο!!!! Ξεμωράθηκαν όλοι οι γέροι της εξουσίας.

Marina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Marina είπε...

To ξαναγράφω γιατί τα μπέρδεψα

"Μα αυτό σου ειπα πιο πάνω. Για όσους διαθέτουν offshore εταιρείες, για να γλυτώσουν το 15% που επιβάλλει το κράτος για τα ακίνητα δημιουργούν άλλες offshore εταιρείες..που για να βρεί το Κράτος τελικά σε ποιόν ανήκει τι, θα φάει μιά ζωή..εκτός κι αν βρεί ότι ανήκει το συγκεκριμμένο 1 ακίνητο στον Φούφουτο κάτοικο Βραζιλίας..και έτσι θα τη γλυτώσουν... Ηδη πολλοί έχουν πάνω απο μία τέτοια εταιρεία..Τέλος του παραμυθιού

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πολύ καλό και έγκυρο κείμενο αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι μία από τις χώρες που φιλοξενεί τέτοιες εταιρίες είναι η Κύπρος, όχι μόνο για Ελλαδίτες αλλά και για Σέρβους και Ρώσους.

Meropi είπε...

-@Mαρίνα μου,
δεν χρειάζεται να βρει το κράτος ποιο φυσικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από το ακίνητο. Βεβαιώνει το φόρο στο όνομα της offshore εταιρείας και αν δεν εμφανιστεί κάποιος να πληρώσει το φόρο αυτό, βγάζει στον πλειστηριασμό το ακίνητο και εισπράττει το φόρο προνομιακά από το πλειστηρίασμα. Έτσι το ακίνητο χάνεται γι' αυτόν που κρύβεται πίσω από την offshore.

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
συμφωνώ σ' αυτό που λες για την Κύπρο.