Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αχ βρε Αλέκα μου.....


Έβλεπα τις ειδήσεις των 8 μ.μ. χθες το βράδυ στην τηλεόραση και με χαρά (μπορώ να πω) διέκρινα ανάμεσα στους «εορτάζοντες» την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Όχι ότι μ' αρέσουν ιδιαίτερα οι "λαμπρές γιορτές" και οι φανφάρες, αλλά θέλω να πω ένα εύγε από μένα στον Κύπριο Πρόεδρο που μπόρεσε να ξεπεράσει τις κομμουνιστικές του καταβολές και να «δει» στην πτώση του Τείχους, που χώριζε ένα λαό στα δύο, ένα γεγονός άξιο να γιορταστεί.

Η χαρά μου δεν διήρκεσε πολύ. Στις ειδήσεις των 9 μ.μ. από τη ΝΕΤ είδα την Αλέκα Παπαρήγα. Το ότι θα υπερασπιζόταν το Τείχος να πω την αλήθεια το ψιλοπερίμενα. Εδώ υπερασπίζεται με περισσή θέρμη τον Στάλιν, θα της ξέφευγε το Τείχος? Αυτό όμως που δεν περίμενα ήταν η δικαιολογία που έδωσε για την ανέγερση του Τείχους. Μιλώντας λοιπόν από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου πήγε, λέει, να τιμήσει τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 (πράγματι τιμή και δόξα στους εκτελεσθέντες, αλλά γιατί το «γιόρτασε» χθες δεν μπόρεσα να καταλάβω!) είπε, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να υψωθεί και έγινε ακριβώς παραμονές, όταν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα βεβαίως στο ανατολικό Βερολίνο, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και ρωτάμε: Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις – τέσσερις δήμους που ανήκαν σε έναν στρατό Κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες βγες; Γιατί η Δυτική Γερμανία στην ουσία λειτουργούσε με το ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς σαν στρατός Κατοχής. Απ’ τη μία μεριά ευθύνεται για τη διαίρεση της Γερμανίας και από την άλλη ήθελε τη βίαιη προσάρτησή της».

Έλα βρε Αλέκα μου καλή, κι εγώ που νόμιζα ότι το τείχος κτίστηκε από την Κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, το έτος 1961, για να ανακόψει το κύμα φυγής των πολιτών της προς το δυτικό τομέα του Βερολίνου, έκανα λάθος? Έτσι φαίνεται. Αλλά και πάλι σκέφτομαι. Και πώς το Τείχος θα εμπόδιζε ένα σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο αμερικανικός, να εισβάλει στην Ανατολική Γερμανία, αν το ήθελε? Με τόξα, δόρατα και πολιορκητικές μηχανές γινόταν ο πόλεμος το 1961 και δεν το πήρα είδηση? Το άλλο πάλι πώς δικαιολογείται? Αφού το Τείχος προστάτευε τους Ανατολικογερμανούς «εργάτες» από το «στρατό κατοχής», πώς εξηγείς τη φρενήρη χαρά τους όταν άνοιξε αυτό και τη μανία με την οποία το γκρέμιζαν?

Αχ βρε συντρόφισσα Αλέκα κάτι τέτοια λες και με κάνεις και λυπάμαι. Λυπάμαι γιατί αλλιώς τον φαντάζομαι και τον ονειρεύτηκα εγώ το Σοσιαλισμό. Ανθρώπινο, χωρίς καταναγκασμούς και φυσικά χωρίς Τείχη που δήθεν «προστατεύουν» τους πολίτες από φανταστικούς εχθρούς. Με τις εμμονές, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, κάνατε τους ανθρώπους εκεί, πίσω από τα Τείχη που υψώσατε, να μυθοποιήσουν και να λατρέψουν, συχνά άκριτα, το δυτικό (καταναλωτικό) τρόπο ζωής.

Α, και κάτι άλλο ήθελα να σε ρωτήσω Αλέκα μου. Στην «αφρόκρεμα των ιμπεριαλιστών και τα δευτεροκλασάτα στελέχη τους που μαζεύτηκαν στο Βερολίνο για να γιορτάσουν», εκτός από το Γιώργο Παπανδρέου (που σίγουρα τον περιλαμβάνεις στους δεύτερους), περιλαμβάνεις και το σύντροφο Δημήτρη Χριστόφια?




41 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Αχ, κι όχι μια φορά, αλλά
πολλές.

Πιστεύεις Μερόπη ότι η Αλέκα και η κάθε "Αλέκα" εκφράζει την προσωπική της άποψη;

Εγώ όχι- οι των Κ.Κ ανά τον κόσμο,
μόνο τις απόψεις τους δεν εκφράζουν.
Για τέτοια ελευθερία μιλάμε.

Καλησπέρα

ikor είπε...

Κρίνουν την ιστορία αφ'υψηλού, έχοντας και την πολυτέλεια να μην μπαίνουν στη θέση αυτών που την έζησαν...

xasodikis είπε...

Μερόπη μου, η Αλέκα πάντα ξέρει καλύτερα. Τέλος.

:) αλλά και :(( ταυτοχρόνως.

Gekoudi είπε...

Πάντως πολλή σπουδή έπεσε και κλάμα να σας φέρω και κανένα χαρτομάντιλο για να σκουπιστείτε. Συγκίνηση!
Τι να κάνει ο έρημος ο Δημήτρης με το στρατό κατοχής και τους αττίλες να απειλούν ανά πάσα στιγμή τη Κύπρο μας, όχι ότι έκανε καλά, αλλά αυτόν είδες δεν είδες τους κερατάδες Μπερλουσκόνι Μπράουν Σαρκό και λοιπούς. Καθώς δεν βλέπεις πως η "δημοκρατική" Ευρώπη έχει βασιλιάδες στα μισά κράτη "μέλι" και θέλει και ευρωσύνταγμα, έχει ανεργία, κάνει επεμβάσεις, στο Αφγανιστάν Ιράκ Σερβία.
Δηλαδή εσείς κα Μερόπη τι μας λέτε να ξεχάσουμε τα εγκλήματα των Ναζί στην πατρίδα μας και να τρέχουμε στις φιέστες της Μάρκελ και του Σαρκοζί έτσι απλά; Μήπως βλέπετε πολύ τηλεόραση;

Sidepap21 είπε...

Όλα τα τείχη ...
εύκολα ή δύσκολα ...
κάποτε θα γκρεμιστούν !!!
Το πιο δύσκολο είναι για κάποιους
να γκρεμίσουν τα τείχη που έχουν ...
χτίσει γύρω απ' το μυαλό τους !!!

Meropi είπε...

-@Βάσσια μου,
έχεις δίκιο. Αχ και βαχ θα ταίριαζε καλύτερα στον τίτλο. Δυστυχώς πιστεύω ότι η Αλέκα εκφράζει και την προσωπική της άποψη μ' αυτά τα περίεργα που λέει.

-@Ικόρ μου,
και μάλιστα δεν μπορούν στη θέση αυτών που την έζησαν την ιστορία όχι ως προνομιούχα μέλη του κόμματος, αλλά ως απλοί "εργάτες"

Gee Pontius είπε...

Μάλλον η ύπαρξη ενός παππά και ενός βασιλιά (ρήγα) στο επιθετό της της έχουν προκαλέσει ιδεολογοπολιτική σύγχυση !

Meropi είπε...

-@Χασοδίκη μου,
μάλλον η Αλέκα "νομίζει" ότι ξέρει καλύτερα. Και απορώ μαζί της. Έτσι νομίζει ότι θα προσελκύσει στις τάξεις του ΚΚΕ το λαό? Με το να εξυμνεί τα Τείχη? Και να διεκδικεί το αλάθητο?

monahikoslikos είπε...

"Αχ βρε Μερόπη μου...." απορίες που έχεις κι εσύ...

Meropi είπε...

-@gekoudi μου ή μάλλον Γιώργο μου (αυτό δεν είναι το όνομα σου?)
παραβλέπω την ελαφρά ειρωνεία σου (περί κλάματος, χαρτομάντηλου κλπ) και σου απαντώ. Από ότι είδα στο προφίλ σου είσαι μικρούλης (μόλις 12 χρονών). Και καταλαβαίνω ότι βλέπεις με συμπάθεια το ΚΚΕ, την Αλέκα και το σοσιαλισμό. Θέλω όμως να σκεφτείς. Ποιο σοσιαλισμό θέλεις? Αυτόν που υψώνει Τείχη γύρω από το λαό, για να τον κρατήσει μέσα στο κράτος που έκτισε? Δεν πιστεύω σοβαρά να θεωρείς κι εσύ ότι τα Τείχη κτίστηκαν από την Κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας το 1961, για να αποτρέψει την εισβολή των νατοϊκών στρατευμάτων! Είναι δυνατόν να εμπόδιζαν τα Τείχη τον πιο σύγχρονο και εξοπλισμένο με τα τελειότερα όπλα της εποχής εκείνης στρατό να εισβάλει στο ανατολικό Βερολίνο, αν πραγματικά το ήθελε? Για τους πολίτες του τα έκτισε τα Τείχη. Για να εμποδίσει την ομαδική τους φυγή προς το Δυτικό Βερολίνο, όπως έκαναν μέχρι τότε. Αυτό το σοσιαλισμό ονειρεύεσαι μικρέ μου Γιώργο? Το σοσιαλισμό που δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες του με όσα τους προσφέρει (ελευθερία, υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος) και χρειάζεται να κτίσει Τείχη για να τους κρατήσει? Αν ναι, τότε πραγματικά θα το χρειαστώ εκείνο το χαρτομάντηλο!
Όσο για τα εγκλήματα των ναζί και βέβαια να μην τα ξεχάσουμε. Αλλά ναζί δεν ήταν μόνο οι κατοικούντες στη Δυτική Γερμανία. Άλλο τόσο ήταν και όσοι κατοικούσαν στην Ανατολική Γερμανία. Δεν καταλαβαίνω το συμβολισμό, ούτε γιατί διάλεξε τη χθεσινή μέρα η Αλέκα να καταθέσει στεφάνι στους εκτελεσθέντες στην Καισαριανή. Η εκτέλεση τους έγινε την Πρωτομαγιά του 44. Δεν υπήρχε κάποια σχετική επέτειος χθες.
Αυτά τα ολίγα Γιωργάκη μου. Και μια συμβουλή από μένα, που θα μπορούσα να είμαι όχι μόνο μαμά, αλλά ακόμα και γιαγιά σου. Άσε το μυαλουδάκι σου ανοιχτό. Μην το εγκλωβίζεις από τώρα σε δόγματα κάθε είδους (κομματικά, θρησκευτικά κλπ κλπ).
Α, και τηλεόραση δεν βλέπω πολύ. Πιο πολύ διαβάζω.
Να μου ξανάρθεις. Μ’ αρέσει ο διάλογος.

Meropi είπε...

-@Sidepap21 μου,
το να γκρεμίσει κανείς τα τείχη του μυαλού του είναι πολύ δύσκολο. Δεν φτάνει ο κασμάς. Χα χα χα!

-@gpoint μου,
έτσι φαίνεται! Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@ Λύκε μου,
τι να κάνω? Απορίες αφελείς έχω και τις εκφράζω. Χα χα χα!

Βάσσια είπε...

Λόγω ενασχόλησής μου με την ΚΝΕ,
παλαιότερα, μέσω φίλης, έχω άποψη
και παγιωμένη.
Ακόμη κι όταν έχουν άλλη άποψη και
στην εκμυστηρευτούν προσωπικά,
όταν έρθει η ώρα μιλάνε τη "γλώσσα"
του ΚΚΕ.

(γι αυτό και ποτέ δεν εγγράφηκα
πουθενά κι ούτε πρόκειται).

Νάσια είπε...

Ο Άρης Αλεξάνδρου στο Κιβώτιο περιγράφει την επιχείρηση μιας ομάδας επίλεκτων αγωνιστών που έχουν διαταχθεί να μεταφέρουν στην πόλη Κ ένα κιβώτιο αγνώστων στοιχείων. Μόνο ένας τα κατάφερε κι έφτασε φέρνοντας άθικτο το κιβώτιο. Κι έμαθε πως αυτό ήταν απ' την αρχή άδειο. «Κι όλη η επιχείρηση Κιβώτιο στο σύνολό της στάθηκε άχρηστη, άχρηστες οι εκτελέσεις, άχρηστοι οι θάνατοι από χίλιες αιτίες, οι κυανισμοί, άχρηστα τα πάντα».

Αυτό είναι που δεν έχει καταλάβει ακόμη η Αλέκα.

αθεόφοβος είπε...

Γιατί η Δυτική Γερμανία στην ουσία λειτουργούσε με το ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς σαν στρατός Κατοχής.

Πολύ σωστά τα λέει η συντρόφισσα Αλέκα.
Στο Ανατολικό οι Σοβιετικοί ήσαν απλά σύμμαχοι και φίλοι!

anagnostria είπε...

Σωστά τα εύσημα στον Δημήτρη Χριστόφια, αγαπητή Μερόπη, για την παρουσία του στους εορτασμούς για την πτώση του Τείχους. Για να είμαστε όμως δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί (μάλιστα η κομματική εφημερίδα του ΑΚΕΛ έγραψε "ν' αφήσουμε τα θέρη μας να ξικανναουρίζουμε;") και μόνο μετά από ομοβροντία επικρίσεων από όλο σχεδόν τον τύπο και τον κόσμο άλλαξε την απόφασή του και πήγε.

Ανώνυμος είπε...

Μια ενδιαφέρουσα εκπομπή για το τείχος, έιχε χτες ο Τσίμας.Αυτό που κατάλαβα είναι ότι όταν ο λαός θέλει την όποια Αλέκα την έχει χεσμένη...

Ανώνυμος είπε...

Αλέκα: Le mur, c'est moi.

akrat είπε...

καλημέρα...
κοιτάχτε εγώ είμαι ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΚΚΕ ΤΑ ΜΆΛΛΑ...
ωστόσο η κα Παπαρήγα έθεσε ορισμένα ερωτήματα...
επ αυτού δεν απαντήσατε...
και πως φυσικά να απαντήσετε?
προφανώς χαίρεστε που νίκησε ο καπιταλισμός...
Το ερώτημά της πάνω κάτω είναι...

ένα κράτος έχει δικαίωμα να ορίζει τα εθνικά του σύνορα???????? Και δεν μου λέτε αν πείτε όχι... θα κουφαθώ..
είστε μια αναρχικιά?
ουπς...
δηλαδής άμα σας την πέσουν οι Τούρκοι ... θα ανοίξετε τα σύνορα???

α και για να θυμιθώ... κάτι πρόσφατο από τις βουλευτικές εκλογές σε Ξάνθη Κομοτηνή...

Σας αρέσει που έρχονται Τούρκοι που μένουν στην Τουρκία με καραβάνια και ψηφίζουν ότι τους λέει το κράτος ε? Είστε υπέρ?

για να ξεκαθαρίσω κάτι εγώ στην Μικρασιατική εκστρατεία αρνούνταν να πολεμήσουν ... και στον Ελληνοιταλικό επίσης σαν ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ...
εσείς όμως γιατί δεν απαντάτε? στην κα Παπαρήγα? (περιττό να πω ότι με αναγουλιάζει ο σταλινισμός...)
αλλά να πάει σαν τον Χριστόφια να προσκηνήσει το σύστημα και φανερά... ε για το τομάρι της έσωσε την παρτίδα και την εξηφανισμένη αξιοπρέπειά της..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ανέκδοτο:
Ο Μπρέζνιεφ ζαχάρωνε μια πιτσιρίκα απ' τα μπαλέτα Μπολσόι.
Εκεί που της έκανε το τραπέζι στ Κρεμλίνο, για να την εντυπωσιάσει της λέει:
- Ζήτα μου ό,τι θες και θα γίνει!
- Να ανοίξεις τα σύνορα!
- Πονηρούλα... σε κατάλαβα! Είσαι ντροπαλούλα και θες να μείνουμε μόνοι!

Meropi είπε...

-@Βάσσια μου,
δεν το αμφισβητώ ότι αρκετά μέλη του ΚΚΕ άλλη άποψη εκφράζουν μέσα στο κόμμα προσπαθώντας να ευθυγραμμιστούν με τη "γραμμή" του και άλλη στις ιδιωτικές τους συζητήσεις. Ειδικά όμως η Αλέκα νομίζω ότι παντού την ίδια άποψη εκφράζει. Εξάλλου με τη δική της άποψη προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν και οι άλλοι.

-@Νάσια μου
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Δεν έχω διαβάσει το "Κιβώτιο", αλλά έτσι όπως το περιγράφεις, πράγματι μοιάζει με αυτά που έγιναν στις χώρες εκείνες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Κρίμα. Ο σοσιαλισμός νομίζω έχει να προσφέρει στην ανθρωπότητα αν όμως γίνει ανθρώπινος και χωρίς καταναγκασμούς.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
έλα μου ντε...

-@Αναγνώστρια μου,
καλώς μου ήρθες κι εσύ από τη γειτονιά μου. Δεν ήξερα αυτή την προϊστορία της επίσκεψης Χριστόφια. Τέλοσπάντων, αφού πήγε πάλι καλά!

Meropi είπε...

-@ezak μου,
δεν την είδα την εκπομπή του Τσίμα (από τους αξιοπρεπείς δημοσιογράφους νομίζω). Όσο γι' αυτό που λες για την Αλέκα, συμφωνώ.

-@Απόγονε μου,
Je suis d'accord. Σωστά το έγραψα?

Meropi είπε...

-@ Ασκαρ μου,
γέλασα με το ανέκδοτο!!!!

Meropi είπε...

-@Akrat μου, Καλό σου απόγευμα.
Λοιπόν έχουμε και λέμε ως προς το σχόλιο σου. Φαντάζομαι ότι η ερώτηση που περιμένεις να απαντήσω είναι η εξής: «Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της;». Η απάντηση μου είναι ναι, κάθε Κυβέρνηση έχει δικαίωμα (και υποχρέωση θα έλεγα) να σέβεται και να προστατεύει τα σύνορα της. Και να χτίζει τείχη αν θέλει. Σ’ αυτό που διαφωνώ με την Αλέκα είναι η εξήγηση που έδωσε για την ανέγερση των τειχών. Τα τείχη, αγαπητέ μου @Akrat, κτίστηκαν στην Ανατολική Γερμανία το έτος 1961, όχι για να προστατευθεί το κράτος από τους έξω των τειχών και δη από τα νατοϊκά στρατεύματα (αυτό είναι αστεία δικαιολογία), αλλά για να αποτρέψει τους Ανατολικογερμανούς να φύγουν προς τα έξω, όπως έκαναν μέχρι τότε. Ίσως να με ρωτήσεις. Δεν είχαν αυτό το δικαίωμα? Θεωρητικά το είχαν. Αλλά ας το ομολογήσουν. Δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τους πολίτες τους με όσα τους προσέφεραν ή νόμιζαν ότι τους προσέφεραν και έπρεπε να κτίσουν τείχη για να τους εμποδίσουν να φύγουν. Αυτά είχα να πω.
Αν πάλι συμφωνείς με την Αλέκα και η άποψη σου είναι ότι τα Τείχη κτίστηκαν για να εμποδίσουν τους Αμερικανούς να εισβάλουν (λες και θα τους σταματούσαν τα τείχη), τότε παραιτούμαι. Έχουμε διαφορετική αντίληψη περί κοινής λογικής.

Ανώνυμος είπε...

Σωστό το Γαλλικό Μερόπη!

Ανώνυμος είπε...

σκετη απογοητευση...αυτο το κομμα , καλημερα

leonidas είπε...

είναι -τουλάχιστον- εντυπωσιακή η αγωνία που εκφράζετε για τις θέσεις ενός κόμματος που φανερά δεν συμπαθείτε, δεν σας εκφράζει και είστε αρνητικοί απέναντι σε κάθε του θέση.τι φοβάστε? το ΚΚΕ έχει κάνει πολλά λάθη,έχει αναγνωρίσει τα περισσότερα και είναι συνεπές στις αρχές του.το ΚΚΕ είναι τα μέλη του και οι φίλοι του,έχει ματώσει και συνεχίζει να ματώνει αλλά βγάζει και συμπεράσματα χωρίς να εξιδανικεύει. εσείς τι από όλα αυτά κάνατε ή κάνετε πέρα από το να μοιρολογάτε,να κουτσομπολεύετε και να ετεροκαθορίζεστε-από αυτούς που αγαπάτε ή από αυτους που αγαπάτε να μισείτε? κάτσατε ποτέ να σκεφτείτε όχι πιο κόμμα-αυτό είναι προωθημένο για τους περισσότερους σας-αλλά πια τάξη σας εκφράζει-όχι που θα θέλατε να είστε- και αν εσείς την εκφράζετε. δεν αναφέρομαι σε αυτούς που πιστεύουν οτι η πτώση του τείχους έφερε την ειρήνη,την πρόοδο,την κατάργηση της ταξικης πάλης και την ευημερία. αυτοί έχουν πολύ απογοήτευση και κλάψα ακόμα.

marianaonice είπε...

Θλιβερή κατάντησε η Αλέκα!!
Την αποκαθήλωσες πλήρως σήμερα Μερόπη μου!!
Απίστευτη η ανάρτησή σου και τα ερωτήματά σου, γκρεμίζουν το τείχος που πάει να χτίσει η Αλέκα με τη λογική μας!!
χαχαχα!!
Φιλιά!!

Meropi είπε...

-@Απόγονε μου,
χαίρομαι που το πέτυχα. Να πω την αλήθεια λίγα γαλλικά ξέρω. Το συγκεκριμένο το τσέκαρα πρώτα από το λεξικό. Χα χα χα!

-@valamonte1 μου,
καλημέρα. Ναι είναι απογοήτευση καμιά φορά. Και ειδικά σε όσους πιστεύουν στο σοσιαλισμό με ελευθερία και ανθρώπινο πρόσωπο

Meropi είπε...

-@Λεωνίδα μου καλημέρα.
Κατ’ αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο ιστολόγιο μου. Φαντάζομαι θα μου επιτρέπεις να σου μιλώ στον ενικό. Το συνηθίζουμε αυτό στην μπλογκόσφαιρα. Και τώρα στο σχόλιο σου. Το ΚΚΕ είναι αλήθεια ότι δεν με εκφράζει, δεν μπορώ να πω όμως ότι το αντιπαθώ, ούτε, πολύ περισσότερο, ότι το μισώ. Μακριά από μένα τέτοια αισθήματα (μίσους κλπ). Δεν το κρύβω μάλιστα ότι στο παρελθόν το έχω ψηφίσει κιόλας, χωρίς όμως ποτέ να έχω υπάρξει μέλος του. Ας σημειωθεί ότι δεν έχω υπάρξει ποτέ μέλος κανενός κόμματος. Θέλω να έχω ελεύθερο πνεύμα, να ασκώ κριτική, χωρίς δεσμεύσεις και «κολλήματα». Όσον αφορά το Τείχος τώρα. Συμφωνώ κι εγώ ότι η πτώση του δεν έφερε μια ιδανική κοινωνία. Πιστεύω όμως ότι η ζωή των Ανατολικογερμανών βελτιώθηκε. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι μόνο ένας στους οκτώ από αυτούς νοσταλγούν την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας. Αν η ζωή τους ήταν σαφώς καλύτερη πίσω από τα Τείχη, νομίζω ότι η πλειοψηφία τουλάχιστον θα νοσταλγούσε την εποχή εκείνη. Δεν νομίζεις? Εκτός αν θεωρείς ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο ίδιος ο λαός, παρά μόνο τι πιστεύει το ΚΚΕ.
Τελειώνοντας θέλω να σου πω, είτε το πιστεύεις είτε όχι, ότι ονειρεύτηκα και ονειρεύομαι ακόμα κι εγώ το σοσιαλισμό. Όχι όμως το σοσιαλισμό που υψώνει Τείχη γύρω από τους πολίτες του, για να τους κρατήσει μέσα. Πολύ δε περισσότερο όχι το σοσιαλισμό της θρησκόληπτης Κανέλλη.

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
όπως λέω κι πιο πάνω στο Λεωνίδα, ο σοσιαλισμός της Αλέκας, της Κανέλλη κλπ δεν με εκφράζει. Δεν αντέχω να βλέπω ανθρώπους να παλεύουν με τη λογική, για να μας πείσουν ότι το Τείχος κτίστηκε, για να προστατεύσει τους Ανατολικογερμανούς από τον ...ιμπεριαλισμό!

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα Μερόπη. Για ποιό πράγμα δεν πείθεσαι;
Θέλει και ρώτημα ότι ΚΑΙ για το τείχος φταίνε οι Αμερικάνοι;

:))))

Meropi είπε...

-@Φοράδα μου,
φαίνεται ότι δεν έχω την κοινή λογική. Γι' αυτό δεν πείθομαι. Χα χα χα!

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη και μένα τα γαλλικά μου είναι στοιχειώδη, :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί βρίσκεις παράξενο το γεγονός ότι η Παπαρήγα υπερασπίζεται το Τοίχος του Αίσχους. Ο Κομμουνισμός, ειδικά η Ελλαδική του έκδοση, είναι σαν μία θρησκεία. Οι πιστοί απαγορεύεται να λοξοδρομήσουν αν το κάνουν τότε είναι αιρετικοί.

Μία προβοκατόρικη ερώτηση: Τι πιστεύεις που η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής αυτού το κόμματος βγαίνει στα τηλεπάραθυρα με εμφανέστατο τον (Χριστιανικό) σταυρό;

Locus Publicus είπε...

Και όμως Μερόπη μου, αυτό το κόμμα ζήτησε κάποτε να κυβερνήσει την Ελλάδα με τον Μάρκο Βαφειάδη, και ήταν για μια ολόκληρη γενιά η μεγαλύτερη ιδεολογική δύναμη της αριστεράς. Ας λένε. Εμείς μπορούμε να απολαύσουμε την πτώση του Τείχους. Σήμερα είδα αυτό:

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=106386

Δείτε το αν έχετε χρόνο. Πολύ καλό.

phlou...flis είπε...

την επομενη των δηλώσεων, 2 συνάδελφοί μου στο σχολείο ορύονταν για το μονόπλευρο των ντοκυμαντέρ και υπερασπίζονταν τις θέσεις του κκε. Δεν τους πτοούσαν ντοκουμέντα και επιχειρήματα. Και είναι κρίμα για το κκε

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@phlou...flis
Είναι κρίμα για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και για την Ελλάδα μιας και αυτό το κόμμα είναι μέλος του Ελληνικού κοινοβουλειού.

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου,
οι οπαδοί του ΚΚΕ τα μόνα ντοκουμέντα που αναγνωρίζουν είναι αυτά που προέρχονται από το κόμμα. Ποιο κόμμα? Ένα είναι το κόμμα.

-@Γιάννη μου
η Δημοκρατία είναι και πρέπει να είναι ανεκτική.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν κρατιέμαι όμως να πω δυστυχώς όταν ακούω τους λάτρεις των απολυταρχικών καθεστώτων αα βγαίνον από επάνω.