Στις 16 Νοεμβρίου 2007 άρχισα το blogging!!! Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια. Απ’ αυτό το ιστολόγιο πέρασαν πολλοί @@επισκέπτες. Άλλοι ήταν απλώς περαστικοί. Ήλθαν, είδαν και απήλθαν. Άλλοι όμως παρέμειναν συχνοί επισκέπτες. Είναι, είστε οι @@φίλοι μου. Σας ευχαριστώ που μου κρατάτε συντροφιά. Τους περισσότερους από σας (τη συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα) δεν σας συνάντησα ποτέ. Μετά από δύο χρόνια όμως, νιώθω ότι σας ξέρω, ότι μοιραζόμαστε πολλά πράγματα. Και κυρίως μοιραζόμαστε την αγωνία μας για τη βελτίωση αυτής της ρημάδας της ελληνικής πραγματικότητας και καθημερινότητας. Θυμάμαι ότι πέρσι η @φίλη μου η Jaman Fou μου είχε επισημάνει ότι η 16η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα της Ανεκτικότητας. Και πράγματι έτσι είναι. Την καθιέρωσε ο ΟΗΕ το έτος 1995. Νομίζω δε @@φίλοι μου ότι το κοινό σημείο που μας ενώνει και γίναμε φίλοι, επικοινωνούμε και αλληλοδιαβαζόμαστε είναι αυτό ακριβώς. Η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα απέναντι στη διαφορετική γνώμη, ανεκτικότητα στο ξένο, στο διαφορετικό.
@@Φίλοι μου, σας ευχαριστώ που με ανέχεστε και με διαβάζετε ακόμα.
-------------------------
Δεν μπορούσα να μην πω τίποτε για την επέτειο του Πολυτεχνείου, εγώ ένα παιδί του Πολυτεχνείου. Όχι δεν θα επαναλάβω τα ίδια τα περσινά και τα προπέρσινα (αυτά μπορείτε να τα βρείτε εδώ). Φέτος θα πω τι με ενοχλεί πιο πολύ από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Λοιπόν με ενοχλούν πιο πολύ 3 πράγματα: 1) Η προσπάθεια της εκμετάλλευσης της επετείου από κόμματα και παρατάξεις. Η πορεία με κομματικά λάβαρα (κόκκινα, πράσινα, γαλάζια) δεν μου αρέσει (για να το πω ευγενικά). Το Πολυτεχνείο είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, όχι των κομμάτων, ούτε των παρατάξεων. Τότε, το 1973, τρέξαμε οι περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, ειδοποιημένοι από στόμα σε στόμα, χωρίς κομματικές ταμπέλες και χωρίς να ξέρουμε καν τις πολιτικές πεποιθήσεις ο ένας του άλλου, για να βροντοφωνάξουμε κυρίως "ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ" και "ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". 2) Με ενοχλεί το γεγονός ότι τη σημαία του Πολυτεχνείου την κρατά στα γραφεία της μια παράταξη, λες και είναι περιουσιακό της στοιχείο. Την κρατά η ΠΑΣΠ, η σπουδάζουσα νεολαία του ΠΑΣΟΚ, η οποία αρνείται να την παραδώσει στο Πολυτεχνείο ή έστω στη Βουλή. 3) Με ενοχλεί επίσης η πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εδώ ίσως πολλοί από σας να διαφωνούν, αλλά έχω συνηθίσει να λέω τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς να φοβάμαι ότι θα χαρακτηριστώ αντιδραστική (που δεν είμαι). Όχι ότι οι Αμερικάνοι δεν είχαν το μερίδιο ευθύνης τους στην επικράτηση της δικτατορίας, αλλά αυτή η πορεία προς την Πρεσβεία τους εδώ και 36 χρόνια, πλην του ότι γίνεται η κύρια αιτία δημιουργίας επεισοδίων και βανδαλισμών από τους αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές" (τρομάρα τους), μου θυμίζει κάθε χρόνο και μια κακή ελληνική συνήθεια. Να ρίχνουμε όλα τα δεινά που μας βρίσκουν στους ξένους και κατά προτίμηση στους Αμερικάνους (ενίοτε και στους Εβραίους). Να αποποιούμαστε ως λαός τις ευθύνες μας. Η δικτατορία στην Ελλάδα το 1967 θεωρώ ότι επικράτησε σχετικά εύκολα. Η λαϊκή αντίδραση ήταν μικρή, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το συντριπτικό τμήμα του ελληνικού λαού σιώπησε, κρύφτηκε στο καβούκι του. Περίμενε δε μια φούχτα φοιτητών να ξεσηκωθούν και να τους βγάλουν όλους ασπροπρόσωπους. Δεν μας φταίνε λοιπόν οι Αμερικάνοι, αν ανεχτήκαμε τους Δικτάτορες. Φταίμε και εμείς. Και η πορεία αυτή προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία κάθε χρόνο, μου θυμίζει την έλλειψη αυτοκριτικής μας.
68 σχόλια:
Μπορεί να είμαι πολύ μικρότερός σας (τουλάχιστον κατα 365 μέρες) αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω για την πορεία στην πρεσβεία.
Πρέπει να γίνεται, διότι πρέπει να θυμούνται οι αμερικανοί ο΄τι ακόμα και εάν δεν παραδεχόνται εμπλοκή, ακόμα και εάν οι ανίκανες κυβερνήσεις (που εμείς ψηφίζουμε, οξύμωρο?) κάνουν στραβά μάτια εμείς ξέρουμε.
Από την άλλη ναι επκράτησε σχετικά εύκολα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε με την κηδεία του Γέρου, 1.5 χρόνο μετά.
Περιμέναμε τους φοιτητές να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Ναι πάντα έτσι γίνεται. Ο νέος σέρνει το χορό.
Ε κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σας.
Πρώτα απ' όλα, πολύχρονη και πολύχρωμη! :-)
Συμφωνώ για όσα σε ενοχλούν - κι εγώ θεωρώ οτι η επέτειος είναι "μνημειακή" (και αισθητικά), γιατί δεν προσαρμόζεται στα σημερινά παγκόσμια δεδομένα. Δεν εννοώ με αυτό οτι δεν πρέπει να θυμόμαστε τους υπάιτιους - αλλά ο εορτασμός θα έπρεπε να είναι γιορτή της δημοκρατίας. Φοβάμαι οτι και μόνο η ΕΦΕΕ αποδεικνύει οτι δεν είναι - χώρια όλες οι άλλες αποχρώσεις, που αμφισβητούν τη δημοκρατία...
Ας πούμε, η πορεία θα έπρεπε τα τελευταία 10 χρόνια να έχει στόχο όσους υποβάθμισαν και πρόσβαλλαν τη δημοκρατία, όπως (κυρίως) ο Μπους, ο Σαρκοζί, ο Μπερλουσκόνι ή ο Μπαρόζο. Αλλά η παραδοσιακή αριστερά θα τους βάλει απλά στο ίδιο τσουβάλι, με όλους τους άλλους ηγέτες, που είναι "μέρη του συστήματος"...
Μερόπη ούτε αυτή η επέτειος θα μπορούσε να μη γίνει "μνημειακή".
Συμβαίνει με όλες μας τις επετείους, συμβαίνει σε όλους τους λαούς. Παγκοσμίως και διαχρονικά.
Αυτό δεν με ενοχλεί ουδόλως. Οι παρανοήσεις με ενοχλούν. Το ότι με αφορμή την κάθε επέτειο ο καθείς βρίσκει ευκαιρία να βγει απο την αφάνεια και να δηλώσει παρών της μειοψηφίας του στην "επανάσταση".
Μόνο που ιστοριά οι μειοψηφίες δεν επέβαλαν ποτέ επαναστάσεις. Μόνο φασισμούς.
Καλημέρα Μερόπη... οι ευχές μου για μακροημέρευση του blog σου αυτονόητες όσο για το άλλο θέμα που θίγεις θα μεταφέρω εδώ ένα σχόλιο που άφησα το πρωί κάπου αλλού...
"Ναι θα ΄χει και μαλί της γριάς... ποπ κόρν... σουβλάκια... υποκρισία και μπόλικη εκμετάλλευση".
Γι αυτό και δεν μετέχω τα τελευταία πολλά χρόνια στις επετειακές εκδηλώσεις.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόμοι να τιμήσει κανείς τη μνήμη εκείνων που έπεσαν και να ιστορίσει την παληκαριά όσων τότε βρέθηκαν εντός των τειχών (εγώ δυστυχώς ήμουνα στρατιώτης και δεν μετείχα).
Να σαι καλά Μερόπη μου... να θυμάσαι και να τα ιστορείς στους νεότερους.
Αφού σου ευχηθώ δημιουργικό ακόμα blogging ας σημειώσω ότι κάθε επέτειος, κάθε εθνική γιορτή -και το Πολυτεχνείο υοσιαστικά είναι μια τέτοια γιορτή- γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Μερόπη χρόνια πολλά σε σένα και στο blog σου.
Σε όσα γράφεις για το πολυτεχνείο συμφωνώ απόλυτα. Έχω πολλά παραδείγματα από συμπατριώτες μου (Κρητικούς) που ευλογούσαν τον Παπαδόπουλο και έτρεχαν να χειροκροτήσουν τον Πατακό, και τώρα τους φταίνε οι Αμερικάνοι και είναι κάργα σοσιαλιστές.
Η ανεκτικότητα είναι η μόνη μας ελπίδα σ' εναν κόσμο που ο φανατισμός κάθε είδους βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
Καλημέρα Μερόπη, σου εύχομαι να είσαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις εδώ για πολλά-πολλά χρόνια. Προσπαθώντας να βελτιώσεις τη ρημάδα την ελληνική πραγματικότητα, προσπαθώντας να γλιτώσεις τα λεφτά για τον ψυχίατρο, δεν έχει πολύ σημασία. Φτάνει που σε (και μας) γεμίζει.
ΥΓ. Αλήθεια, στα πόσα χρόνια ενηλικιώνεται ένα blog;
Μερόπη μου, το σημερινό Πολυτεχνείο -καθώς και την επέτειο ανακύρηξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο προχτές- εκφράζει απόλυτα ένας στίχος από το τραγούδι "Νοέμβρης '90" του Διονύση Τσακνή:
Σημαίες και γαρύφαλλα
εμπόριο κι απάτη
και λόγοι επισήμων στο κενό
Την καλημέρα μου :)
Καλημερα Μεροπη, τις καλυτερες ευχες για το blog σου.
Για τα υπολοιπα που αφορουν τη σημερινη μερα, συμφωνω με ολα. Αλλά περισσοτερο στο θεμα της αυτοκριτικης.
Αφού σε ανεχτήκαμε επί δύο χρόνια, έχεις ξεπεράσει την... blogo-επιτήρηση με επιτυχία :))
Όσο για το Πολυτεχνείο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να το τιμήσει κανείς...
Την καλημέρα μου
Αγαπητή Μερόπη, χρόνια πολλά για τα γενέθλια του μπλογκ σου. Να 'σαι καλά, να προβληματίζεσαι και να μας προβληματίζεις. Απόλυτα συμφωνώ για όσα γράφεις για το Πολυτεχνείο, θα 'θελα όμως να προσθέσω και κάτι. Όσοι το τιμούν να θυμούνται ότι τη Χούντα δεν την έριξε το Πολυτεχνείο αλλά ο σφαγιασμός της Κύπρου.
Χρόνια πολλά με υγεία και φαντασία!
Γιώργος
Προσωπικά σου εύχομαι πολλά χρόνια ακόμη εδώ.
:-)
Για το "Πολυτεχνείο", συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα γράφεις.
Και σε ζηλέυω που "έζησες" αυτή την εποχή - όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο.
Καλησπέρα
Καλή συνέχεια με τις όμορφες και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου, Μερόπη μου...
Μεταξύ της μέρας της ανεκτικότητας και του πολυτεχνείου, γιορτάζουν γενέθλια οι προβληματισμοί...
Συμβολικότατο...
Μερόπη,
εύχομαι κι εγώ το Blog σου να είναι πολύχρονο!
Όσο για το Πολυτεχνείο, έχοντας μεγαλώσει στη γειτονιά αυτή, από μικρό παιδί μου είχε κάνει εντύπωση η έντονη κομματική παρουσία (κυρίως του ΚΚΕ). Παλιότερα μου άρεσε να περνάω μια βόλτα από εκεί εκείνη τη μέρα, πριν αρχίσει η πορεία. Τα τελευταία χρόνια το κλίμα που επικρατεί με απωθεί. Νομίζω πως τα όσα συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο στην πορεία προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών.
Μερόπη μου,Συνυπογράφω τις διαπιστώσεις και τις επιφυλάξεις σου...
-Οχι μόνο δυο,εκατον δυο χρόνια το μπλογκ σου:))
Να είσαι καλά και να μας χαρίζεις ενδιαφέρουσες και ανθρώπινες σκέψεις και προβληματισμούς (χωρίς να είσαι... προβληματική!!!) Κι εμένα κάποια πράγματα μ' ενοχλούν, κυρίως το ότι το Πολυτεχνείο γιορτάζεται στα σχολεία σαν εθνική επέτειος με απαγγελίες ανιαρών ποιημάτων και ανούσιων πολυλογιών. Θα μου αρκούσε ενός λεπτού απόλυτη σιωπή απ' άκρου σ' άκρο της χώρας... 'Οσο για τους "φονιάδες των λαών" ο ρόλος κι η εμπλοκή τους τους έχουν πλέον αποκαλυφθεί, αν κι έτσι να μην ήταν η πορεία είναι συνυφασμένη με το Πολυτεχνείο και το συμβολισμό του.
Μερόπη μου να εκατομυριάσεις τις αναρτήσεις σου και πάντα να έχεις κάτι καλό να γράψεις.Η μπλογκόσφαιρα είναι πιο όμορφη με σένα .
Η σημαία ανήκει σε όλη την Ελλάδα και όχι σε μια παράταξη και η πορεία ίσως να έπρεπε να γίνετε προς τη βουλή για να ανοίγουν τα μάτια τους οι πολιτικοί μας για να αποφεύγουν τέτοια τραγικά λάθη όπως ήταν η χούντα ΚΑΙ ΌΧΙ ΝΑ ΣΚΟΤΏΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΈΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΗ.
Να τα χιλιάσετε Μερόπη μου, με το μπλογκάκι σου!!
Οσο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έγραψα κι εγώ σήμερα κάποιες σκέψεις μου, που δεν απέχουν και πολύ από τις δικές σου...
Ένα είναι το αληθινό: Ότι τότε πιστέψαμε στο όραμα της δημοκρατίας, έστω κι αν το κυνηγάμε ακόμη...
εμείς οι ήρωες που σε ...ανεχόμαστε :-). Τεςπα, χρόνια πολλά.
Και κάτι για τη γενιά του Πολυτεχνείου. Με τόσες καταλήψεις, απεργίες, αγώνες και εξεγέρσεις, η γενιά του Πολυτεχνείου χαρακτηρίστηκε ως η πιο αμόρφωτη γενιά (αφού μαθήματα δε γινόντουσαν και εξετάσεις ...τρόπος του λέγειν). Ταύτα έφα φίλος, από τη γενιά του Πολυτεχνείου κι αυτός, δηλ. από τους ...Εντός και Εναλλάξ.
Όσοι ζήσαμε εκείνα την εποχή, τα πρώτα χρόνια οι μνήμες ήσαν νωπές και συμμετείχαμε στην πορεία με σφιγμένη καρδιά μαζί με τον άλλο κόσμο, αλλά σιγά σιγά τα μετέπειτα χρόνια αιστανθήκαμε ότι η πορεία αυτή έχει ξεφύγει από τα χέρια μας και απλά γίνεται επειδή τα κόμματα θέλουν να δείξουν την δύνατότητα που έχουν να μαζεύουν κόσμο κάτω από τις σημαίες τους και έτσι δεν ξαναπατήσαμε.
Είχαμε νικηθεί για δεύτερη φορά και αυτή την φορά χωρίς τανκ.
Γι΄αυτό και καταλαβαίνω πλήρως αυτά που γράφεις,χαίρομαι που το κάνεις αλλά φέτος πια δεν είχα καμιά διάθεση να ξαναγράψω γι΄ αυτή την μέρα που σημάδεψε τα νιάτα μας.
Εύχομαι να σε έχουμε κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμα.
Πολλές blogoευχές...Θέλω να μου λύσεις μια απορία...Ισχύει ότι ήταν κι ο Κούγιας στο Πολυτεχνείο όπως διατυμπανίζει ο ίδιος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί?...Πιστεύω αν ήταν εκεί θα πήγε μόνο και μόνο για να "δώσει" φοιτητές γιατί τον "κόβω" για πολύ τραμπούκο...
Πολλά, πολλά ακόμη χρόνια πολλά στο blog σου Μερόπη!
Εύχομαι Μερόπη μου να συνεχίζεις για πολλά πολλά χρόνια ακόμη να μας κρατάς συντροφιά με τις πολύτιμες επισημάνσεις σου και τα επίκαιρα θέματα που θίγεις με τη δική σου μετρημένη πάντα ματιά.
Για τις επισημάνσεις σου για τον τρόπο που γιορτάζεται στις μέρες μας θα συμφωνήσω. Και εγώ τα τελευταία χρόνια απέχω από την πορεία γιατί με ενοχλούν τα όσα θίγεις εσύ αλλά και οι υπόλοιποι σχολιαστές.
Για την πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία μοναχά θα διαφωνήσω. Θεωρώ πως ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για τα δεινά του τόπου μας (όχι μόνο για το Πολυτεχνείου μα ακόμη και για πολλά από τα σημερινά χάλια μας). Για αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται (με ειρηνικό τρόπο και δίχως βιαιοπραγίες). Θα ήθελα όμως παράλληλα να παίρνονταν δράσεις που να επιβεβαιώνουν και στη πράξη την αντίθεση προς κάποιες πρακτικές στις οποίες μας ωφθούν οι Αμερικανοί. Για παράδειγμα δεν δέχομαι να συνειοσφέρουμε σε ανθρώπινο δυναμικό ή σε υλική βοήθεια όταν εκείνοι συμμετέχουν σε εχθροπραξίες (π.χ. Αφγανιστάν)
Από την άλλη αυτό που προσωπικά με στεναχωρεί περισσότερο από όλα τα παραπάνω είναι πως τα νέα παιδιά (έφηβοι) δεν γνωρίζουν πια τι γιορτάζουμε την ημέρα του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελα να αλλάξει μέσω των εκπαιδευτικών και των γονιών.
Και πάλι πολύχρονη αυτή η όμορφη διαδικτυακή γωνιά σου
meropi: Πολύχρονη και να χαιρόμαστε τα έξοχα κείμενα σου.
Ανεκτικότητα πρέπει να δείχνουμε παντού όχι μόνο στα blogs. Έχω γνωρίσει μερικούς bloggers όπως τον Δημήτρη(doctor) και είναι πολύ αξιόλογοι, δεν είμαι ενάντια στις γνωριμίες που αρχίσανε μέσω ίντερνετ αλλά πρέπει να προσέχουμε.
Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήμουνα 3 μηνών οπότε προφανώς δεν κατάλαβα τίποτα. Όσον αφορά τους εορτασμούς τους είναι περισσότερο μία αφορμή για διαδηλώσεις και επεισόδια, ειδικά ενάντια της πρεσβείας των ΗΠΑ...
Θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιούται που έχει κατοχυρώσει την σημαία του Πολυτεχνείου μιας και η Δαμανακή είναι πλέον βουλευτής αυτού του κόμματος. Προφανώς ειρωνεύομαι και είναι τραγικότατο.
Όταν το Ελληνικό έθνος παραδεχτεί ότι έκανε λάθος σε ένα θέμα ειδικά στα Εθνικά θα είναι τεράστια πρόοδος. Και αυτό είναι τραγικότατο μιας και ζούμε στον γεωγραφικό χώρο που γέννησε τον Ορθολογισμό και στην εποχή μας και στη χώρα μας κυριαρχεί ο ανορθολογισμός. Ένα απλό παραδειγμα: να παραδεχτεί ο μέσος Έλληνας ότι η χούντα ζούσε ήρεμα για 7 χρόνια και ο μόνος λόγος που έπεσε είναι γιατί απέτυχε το πραξικόπημα ενάντια της Κυπριακής Κυβέρνησης το 1974.
@aris53m
Πραγματικά πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει η Αμερικανική εξωτερική πολιτική από μία διαδήλωση που γίνεται σε μία πρεσβειάς της;
@Ιωάννη Κ. δυστυχώς ο ανορθολογισμός που αναφέρεις έχει επηρεάσει και σένα.
Πρώτον για περίοδο που όπως λες ήσουναμ βρέφος εκφράζεις κατηγορηματική άποψη, λίγη σημασία έχει αν είναι σωστή ή όχι, παρακάτω όμως ανακαλύπτεις και τα αίτια της κατάρρευσης της χούντας.
Ανεξάρτητα αν βολεύει ή όχι το πραξικόπημα κατά του Μακάριου πέτυχε και ο Μακάριος εγκατέλειψε εξουσία και νησί, δεν απέτυχε.
Η επέμβαση της Τουρκίας προκάλεσε γενκή επιστράτευη στην Ελλάδα και αυτή ήταν η αιτία της πτώσης της χούντας, οι επιστρατευμένοι ζητούσαν όπλα να πολεμήσουν και όπλα δεν υπήρχαν, είχαν πουληθεί στον Λίβανο ή ποιός ξέρει που και αυτή η αποκάλυψη διέλυσε το "λαϊκό έρεισμα" της χούντας ακόμα και μέσα στον ίδιο τον στρατό και κατέρρευσε.
@gpointofview
Δεν γνωρίζω αν μπορεί να χαρακτηριστεί Ανορθολογισμός το γεγονός ότι εκφέρω γνώμη για ένα γεγονός που δεν έζησα μιας και τότε οι Άνθρωποι θα είχαμε δικαίωμα να σχολιάζουμε μόνο γεγονότα που έχουμε ζήσει. Πέρα από αυτό οι πηγές που έχουμε και καταγράφουν τα τρέχοντα γεγονότα είναι biased. Μιας και αναφερθήκαμε στην Κύπρο. Η Ελληνική άποψη για τα γεγονότα είναι σχεδόν αντίθετη με την Τουρκική.
Μεροπη μου,σαν χτες ηταν που διαβαζα την περσυνη σου αναρτηση για το Πολυτεχνειο. Αυτη τη μερα διαλεγω να σωπαινω γιατι οτι και να πω πληγωνει πρωτα εμενα. Για το μπλογκ σου ευχομαι να γραφεις παντα και να μας προβληματιζεις. Σε ευχαριστουμε για δυο χρονια "αναγνωστικης" παρεας. Φιλια.
Χρόνια πολλά!
Συμφωνώ πάνω-κάτω μ'αυτά που λες για τους εορτασμούς. Επίσης, μια κι είσαι Κύπρια, έχεις βρεθεί ποτέ στη Λευκωσία στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους; Κι εκεί το ίδιο χάλι είναι δυστυχώς οι αντικατοχικές εκδηλώσεις (φαντάζομαι ότι γίνονται ακόμα, αν κι έχουν ανοίξει τα οδοφράγματα;). Η δε ΦΕΠΑΝ (η αντίστοιχη ΕΦΕΕ του Παν. Κύπρου) κάνει απανωτές συνεδριάσεις τις προηγούμενες μέρες γιατί οι παρατάξεις δεν συμφωνούν με τίποτα στα συνθημάτα...
Να ευχηθούμε κάθε καλό και προπάντων καλή συνέχεια!
-@aris53m μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο blog μου. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ήλθες. Ή κάνω λάθος? Όσον αφορά το θέμα της Αμερικανικής Πρεσβείας νομίζω ότι διαμαρτυρηθήκαμε αρκετά για την εμπλοκή των ΗΠΑ. Καταντά πια υπερβολική αυτή η εμμονή. Καιρός να δούμε και τη δική μας ευθύνη.
-@Προκόπη μου,
ευχαριστώ για τις ευχές σου. Αυτό λέω κι εγώ. Ότι διαμαρτυρηθήκαμε αρκετά για την εμπλοκή των Αμερικανών στο πραξικόπημα. Καιρός να πάμε μπροστά.
-@Φοράδα μου,
έχω την εντύπωση ότι στην πορεία του Πολυτεχνείου γίνεται ανταγωνισμός κυρίως των "μειψηφιών" ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα λάβαρα!
-@Λύκε μου,
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Κι εγώ μόνο 2-3 φορές στην αρχή μετείχα στην Πορεία. Μετά την επέτειο την τιμώ με τον τρόπο μου
-@Δείμο μου,
αυτή ακριβώς η εκμετάλλευση που δέχεσαι κι εσύ, με ενοχλεί. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.
-@Απόγονε μου,
θα έλεγα ότι η ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, είναι ένας παράγοντας κοινωνικής ειρήνης
-@Swell μου,
νομίζω ότι τα 2 χρόνια είναι αρκετός χρόνος για την ενηλικίωση ενός blog. Δεν νομίζεις κι εσύ? Γιατί αν περιμένω να πάει 18 το δικό μου, θα κοντεύω τα 70 μέχρι τότε!!
Σ' ευχαριστώ για την ευχή σου.
-@bestman μου,
σε καλωσορίζω στο blog μου.
Και βρίσκω ενδιαφέροντες τους στίχους του τραγουδιού του Τσακνή!
-@Αντώνη μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Και χαίρομαι που συμφωνείς με το θέμα της αυτοκριτικής.
-@JamanFou μου,
σ' ευχαριστώ που θεωρείς ότι ξεπέρασα την επιτήρηση και δεν πρέπει να σφίγξω άλλο το ζωνάρι! Χα χα χα!
-@ anagnostria μου,
σίγουρα τη Χούντα την έριξε η τραγωδία της Κύπρου. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.
-@Μικρέ μου Γιώργο (gekoudi) ,
σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.
-@Βάσσια μου,
όπως έγραψα και σε προηγούμενη ανάρτηση μου. Είχα την ατυχία, αλλά και την τύχη να ζήσω αυτές τις στιγμές.
-@Λεμέσια μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και την επίσκεψη σου.
Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σου, ειδικά στο θέμα της ρίψης ευθυνών στους πάντες εκτός των εαυτών μας. Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο!
λίγες φορές έχω έλθει.. και βλέπω αρκετούς γνωστούς εδώ.. :):)
κατα αρχήν χρόνια πολλά και καλά στο μπλογκ :):)
χρόνια ολίγα στην ανεκτικότητα.. γιατί κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει.. :):)
τώρα το πολυτεχνίο.. ήμουν 9-10 τότε.. έχω ξεκάθαρη εικόνα ότι όσοι τώρα βολέυονται με το πολιτικό/πολιτιστικό μας κατάντιμα.. βολέυονταν και τότε με την κατάσταση.. κι άλλοι τόσοι βολέυονταν και σε προηγούμενες δύσκολες ώρες.. τι να κάνουμε.. έχουμε ένα ποσοστό σκάρτο.. εξ άλλου δε λένε "οι καλοί πεθαίνουν νέοι;".. ε οι άλλοι μένουν.. :):)
ναι σε όλη την ιστορία μας έφτεγαν εφιάλτες.. κερκόπορτες.. και πιλιοι γούσιδες.. την σιχάθηκα την ιστορία από το δημοτικό.. :):)
σίγουρα οι ξένοι δάκτυλοι έχουν ευθήνη.. αλλά δε θα κατάφερναν κάτι αν δεν έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.. :):)
παπα παραλήρησα πάλι.. πρώτη κανονική επίσκεψη.. αρμένικη βγήκε.. :):)
την καληνύχτα μου:):)
Meropi πολλές ευχές για το blog σου! Είσαι μια φωνή που με ηρεμία περνάς πολλά μηνύματα και γι' αυτό σε παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και 2 χρόνια. Εύχομαι να συνεχίσεις με το ίδιο μεράκι να μας προβληματίζεις!
(Αλήθεια, πόσοι ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του '07;;)
Όσο για το Πολυτεχνείο, δεν έχεις άδικο. Ο λαός δεν αντέδρασε όσο έπρεπε στη χούντα. Ίσως όμως επειδή είχε κουραστεί-απογοητευτεί από τις πολιτικές ηγεσίες των 60's.
-@Οδυσσέα μου,
ναι είναι αλήθεια ότι τα κόκκινα λάβαρα πλειοψηφούν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Νομίζω ότι το ΚΚΕ κάνει ένα είδος ανταγωνισμού ότι προέχει στους λαϊκούς αγώνες. Γενικά όμως τα λάβαρα στην πορεία αυτή με ενοχλούν.
-@Σταλαματιά μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια.
-Vad μου,
ευχαριστώ και σένα για τις ευχές σου. 102 χρόνια λίγο δύσκολο να πάει το μπλογκ μου! Χα χα χα!
-@Ευάγγελε μου,
ο ρόλος των Αμερικανών είναι γνωστός, αν και νομίζω σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και λίγο μεγαλοποιημένος. Καιρός είναι να κοιτάξουμε τις δικές μας ευθύνες. Και να προσπαθήσουμε να κτίσουμε μια Παιδεία που να διαμορφώνει ελεύθερους και δημοκρατικούς ανθρώπους.
-@Μαριάνα μου,
το κυνηγάμε το όραμα της Δημοκρατίας και θα το κυνηγάμε καιρό ακόμα νομίζω.
-@Φλούφλη μου,
εγώ πάντως νιώθω πολύ μορφωμένη! Χα χα χα!!
-@Αθεόφοβε μου,
κι εγώ έτσι ακριβώς νιώθω. Ότι γίνεται ένας άτυπος ανταγωνισμός ποια παράταξη θα μαζέψει τον περισσότερο κόσμο και τα περισσότερα λάβαρα. Και δεν μου αρέσει καθόλου.
-@ezak μου,
τι να σου πω! Δεν τον ήξερα τότε τον Κούγια, κι έτσι δεν θυμάμαι αν ήταν στο Πολυτεχνείο. Δεν αποκλείεται και να ήταν. Να πήγε να βρει ...πελάτες!! Χα χα χα!
-@dyosmaraki μου,
κι εγώ περίμενα ότι πολλοί θα διαφωνήσουν για το θέμα της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Οι Αμερικάνοι μπορεί να έχουν αναμειχθεί σε μερικά πράγματα, αλλά νομίζω ότι κύριοι υπεύθυνοι των δεινών μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Πάντως σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
-@Γιάννη μου,
όπως λες κι εσύ, αν παραδεχτούμε ότι για τα δεινά μας φταίμε κυρίως εμείς, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πρέπει να σε διορθώσω λίγο ως προς κάτι. Η Χούντα έπεσε όχι επειδή απέτυχε το Πραξικόπημα στην Κύπρο, αλλά επειδή ακριβώς πέτυχε και το χρησιμοποίησε και η Τουρκία ως αφορμή για να εισβάλει. Μετά την εισβολή, αναγκάστηκε η Χούντα να κηρύξει γενική επιστράτευση και τότε φάνηκε η παντελής ανικανότητα της. Με λίγα λόγια η Χούντα κατέρρευσε κάτω από το βάρος της Κυπριακής Τραγωδίας.
-@gpoint μου,
ο Γιάννης έζησε και μεγάλωσε στο εξωτερικό και γι' αυτό δεν ξέρει πολλά πράγματα για το Κυπριακό.
Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη σου.
-@Δέσποινα μου,
σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και για τις ευχές σου.
-@Κ2 μου,
κατ' αρχάς σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου. Ομολογώ ότι δεν το ήξερα για τους Κύπριους φοιτητές ότι συνεδριάζουν για να καταλήξουν για τα συνθήματα!!
-@Φοίβο μου,
σ' ευχαριστώ για την ευχή σου.
-@roadartist μου,
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
-@Σοφία μου,
σ' ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά και χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου στο θέμα της αυτοκριτικής.
-@Κούλπα μου,
σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου. Όπως πολύ σωστά παρατηρείς, κάθε φορά που τα πράγματα δεν μας πηγαίνουν καλά στην ιστορία, ανακαλύπτουμε και κάποιον Πήλιο Γούση, για να του ρίξουμε το φταίξιμο. Σήμερα έχουμε τους Αμερικανούς και τους...Εβραίους. Να δούμε πότε θα καταλάβουμε ότι στα περισσότερα φταίμε εμείς και το ξερό μας το κεφάλι.
-@Ικόρ μου,
ώστε ξεκίνησες κι εσύ το Φθινόπωρο του 07! Είναι αλήθεια ότι τότε ξεκίνησαν πολλοί bloggers. Και επειδή τότε ψαχνόμασταν γενικά, βρήκαμε ο ένας τον άλλο. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
Πάντα επιτυχίες Μερόπη, πάντα "ανήσυχη", "προβληματική", πάνω από όλα όμως υγιής και ευτυχισμένη!
Κατ'αρχάς, χρόνια πολλά για το ιστολόγιό σου :)
Κατά δεύτερον, το να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους, σε όλους τους τομείς [οικονομία, πολιτική, αθλητισμό, βαθμούς στο σχολείο κλπ] είναι εθνικό μας σπορ. Διαπρέπουμε εκεί. Πως μπορείς να ζητάς να σταματήσουμε να ασχολούμαστε; :P
Χρόνια Πολλά Μερόπη μας !!
-@Τσότσο μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Είναι πολύ όμορφες. Απ' ότι είδα στο προφίλ σου έχεις κι εσύ γενέθλια 2 ετών στο μπλογκ σου.
-@Διονύση μου,
έχεις δίκιο ότι είναι εθνικό μας σπορ το να ρίχνουμε την ευθύνη των αποτυχιών μας στους άλλους!
-Vam μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου. Και αυτό το "μας" μου άρεσε!
Συμφωνώ απόλυτα και στις τρεις παρατηρήσεις σου για το πολυτεχνείο.
Ωχ`, παρα λιγο να ξεχασω τα γενεθλια!:)) Χρόνια πολλά Μερωπη μας! Να τα εκατοστήσεις.
Χρόνια πολλά Μερόπη μου!
Να συνεχίσεις πάντα έτσι.Με την κατάθεση των προβληματισμών σου,με την χωρίς εξωραϊσμούς έκφραση των απόψεών σου και με την ανεκτικότητα στη διαφορετική γνώμη(που δεν είναι και εύκολο).Καλή συνέχεια!
Για το Πολυτεχνείο, δεν έχεις άδικο.Καλά έλεγε κι ο ποιητής "εγώ συναλλάσσομαι,εσύ συναλλάσσεσαι, αυτός συναλλάσσεται".
Όμως εκτός από τους πολλούς που "συμμορφώθηκαν", υπήρξαν και οι λίγοι που αγωνίστηκαν και πριν από το Πολυτεχνείο.Η πορεία έχει αποκτήσει μια συμβολική σημασία.
Γεια σου Μεροπη,
Με τόσα που γράφτηκαν παραπάνω είναι ανούσιο να πλατιάσω. Χρόνια πολλά στο μπλογκάκι σου, πάντα με όρεξη να γράφεις και να είμαστε καλά να τα λέμε.
Σε όσα αναφέρεις ότι σε ενοχλούν για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα συμφωνήσω απόλυτα. Ποτε δεν καταλαβα τι εξυπηρετούν οι διαφορέτικές πορείες ή τα διαφορετικά μπλοκ σε πορείες. Απλά για να μετράνε όλοι αυτοί τον κόσμο που κατεβάζουν. Τελείως ανούσιο.
Καλό ΣΚ!
Meropi mou kalispera. Eisai 57 eton , eixe eos prin ligo 57 comments kai ego eimai to 58o....
Katarxas sou euxomai na ta ekatostiseis kai na synexizeis akoma na grafeis omorfa keimena, pou periexoun apoito sygnomi gia greeklish mou alla vriskomai se laptop pou den boro na entopiso ta ellinika toy.
symfono me os grafeis kai kyrios me tin poreia toy polutexneiou kai genika me tin kommatiki ekmetaleysi tis epeteiou apo paratakseis.
Se filo apo tin yperxoxi Tzypron kai tin Lefkosia... Kapoia stigmi prepei na perigrapso kai to psesino taksidi mou me tin 437 tis neas olumpiakis....apisteyto thriler..alla oxi den einai tis parousis
Sto xorio sou den to vlepo na ta kataferno na pigaino pali, mias kai den eimai o odigos stin xora ayto pou nomizo oti agapo polla pleon...
Kalon Savvatovrado
kai ayto poy o daimon toy laptop ekopse, egrafa tis eyxes mou, na ta ekatostiseis kai na synexiseis na grafeis keimena pou periexoun katartisi, gnosi apopsi kai synaisthima,
kai pali kalo savvatobrado
-@Νίκο μου,
σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και χαίρομαι που συμφωνείς με τις διαπιστώσεις μου.
-@Εύα μου,
συμφωνώ ότι υπήρξαν και οι λίγοι που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και πριν το Πολυτεχνείο.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
-@NdN μου,
κι εγώ δεν κατάλαβα για τα διάφορα μπλοκ που κατεβαίνουν στην πορεία. Κανονικά έπρεπε να κατεβαίνει ο λαός, χωρίς κομματικές ταμπέλες και λάβαρα.
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.
-@Independent μου,
δεν θα το πιστέψεις, σε σκεφτόμουνα και έλεγα πού χάθηκε αυτή η ψυχή? Να δεις που θα έχει πάει στην Κύπρο. Περιμένω ποστ όταν γυρίσεις με τις εντυπώσεις σου. Ξέρεις κι εγώ αύριο θα πεταχτώ στην Κύπρο για 2-3 μέρες!!
xe xe...ego aurio arga epistrefo stin athens
kalo taksidi sou, kanei ligo pio drosia apo tin athina edo...apisteyto alla alithino
@Mερόπη μου
Σήμερα γιορτάζεις!!
ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ φιλενάδα!
Χιλιόχρονη και ευτυχισμένη εσύ και οι δικοί σου αγαπημένοι άνθρωποι!!!!
Έμαθα ότι είσαι Κύπρο χθες βράδυ, από τη Γιάννα, γιατί σου είχα αφήσει μήνυμα στον τηλεφωνητή και δεν πήρα απάντηση, οπότε λύθηκε το ...μυστήριο!
Τίποτε κρυφό σ' αυτό τον κόσμο!!
χαχαχχαχα!!!
Έφυγες έκτακτα μάλλον και εύχομαι να είναι για καλό!!
Περιμένω νέα μόλις ελθεις με το καλό, δεν σου στέλνω μήνυμα στο κινητό, για να μη σε χρεώνω.
Φιλάκιαααα!!!
:))))
Στην αρχή διστακτικός.
Μετά έπρεπε να σε διαβάζω προσεκτικότερα. Κατάλαβα οτι διαβάζω πλέον ενα ξεχωριστό μυαλό αν μου επιτρέπεις.
Σου εύχομαι Χρονια Πολλά και Καλά γιατι το μπλογκ σου ειναι απο τα κορυφαία διαχρονικά που εχω διαβάσει και σχολιάσει, να σκεφτείς μόνο οτι εχω περάσει απο περισσότερα απο 2.500 μπλογκς.
Μακάρι η μπλογκόσφαιρα να ειχε πολλές σελίδες σαν αυτές της Μερόπης ( που δεν ειναι καθόλου προβληματική )
Για το δεύτερο σκέλος του θέματος, με συγκίνησε αυτο το κομμάτι που γράφεις :
"... Το Πολυτεχνείο είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, όχι των κομμάτων, ούτε των παρατάξεων. Τότε, το 1973, τρέξαμε οι περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, ειδοποιημένοι από στόμα σε στόμα, χωρίς κομματικές ταμπέλες και χωρίς να ξέρουμε καν τις πολιτικές πεποιθήσεις ο ένας του άλλου, για να βροντοφωνάξουμε κυρίως "ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ" και "ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". "
Κόμπος στο λαιμό.
Συνέχισε Μερόπη, συνέχισε !
Έστω καθυστερημένα χρόνια πολλά.
(Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη)
Όσο για το Πολυτεχνείο, συμφωνώ για τα σχετικά με την αμερικάνικη πρεσβεία. (Εκτός κι αν είναι θέμα, όπως τότε με το ΙΡΑΚ). Δηλάδη η άποψή μου είναι ότι η πορεία θα έπρεπε να έχει στόχο ότι κάθε φορά στέκεται απέναντι στη Νεολαία. Φέτος θα μπορούσανε να έχουν στόχο το Υπουργείο Εργασίας, ας πούμε, για να επικεντρωθούν στο θέμα της ανεργίας...
-@Μαριάνα μου γλυκιά,
αν εννοείς την ονομαστική μου εορτή είναι 2 Δεκεμβρίου. Δεν ξέρω ποιαν εορτή εννοείς εσύ. Δεν φαντάζομαι να εννοείς του μπλογκ, γιατί τα χρόνια πολλά μου τα είχες πει πριν. Φιλάκια από την Κύπρο!
-@τζονάκο μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου. Υπερβάλλεις λίγο βέβαια!
-@Κομμούνι μου,
ναι έχει καταντεί κουραστικό, 36 χρόνια πια αυτή η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία!!!
@ Μερόπη
"-@aris53m μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο blog μου. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ήλθες."
Η πρώτη ήταν. Τώρα είναι η δεύτερη.
Και εσύ και ένας φίλος από ότι κατάλαβα δεν είσαστε υπέρ της πορείας στην πρεσβεία.
Όντως δεν βγαίνει τίποτα. Οι Αμερικανοί όμως εξακολουθούν (εκτός Πολυτεχνείου) να είναι οι πιο εχθρικοί μας σύμμαχοι.
Όχι μόνο δεν έχουν δείξει μεταμέλεια της προηγούμενης πολιτικής για Πολυτεχνείο και Κύπρο, εσείς πρέπει να ξέρει καλύτερα από όλους μας την εμπλοκή Kissinger για την απόβαση και για τον Μακάριο, αλλά έχουν ταχθεί υπέρ της Τουρκίας στο Αιγαίο και υπέρ των Σλάβων στο Μακεδονικό.
Ως εκ τούτου υποστηρίζω όχι μόνο ότι πρέπει να γίνεται η πορεία αλλά και ότi ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ κατά το "μέμνησο των Αθηναίων"
κατά τα άλλα να έχεις καλή διαμονή στην Κύπρο :)
Ωχ ένα χαρτάκι από το ημερολόγιο έλεγε για τη γιορτή της Μερόπης..
πάλι γκάφα έκανα...
δεν πειράζει θα επαναλάβω στις 2 Δεκεμβρίου... δεν αργεί...
:)))
Δημοσίευση σχολίου