Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ο φράκτης του Έβρου και οι Ισπανικοί φράκτες.



Τη δημιουργία ενός φράχτη στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο, για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών, σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η δήλωση του αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Αντέδρασε η Διεθνής Αμνηστία. Κατανοητό. Αντέδρασαν όμως και τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατανοητό? Πραγματικά δυσκολεύομαι να απαντήσω πάνω σ’ αυτό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι να σταματήσει η παράνομη είσοδος λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα. Αυτό δεν φωνάζαμε όλοι (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) τόσο καιρό? Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει, κατά πολύ, τα όρια της δυνατότητας υποδοχής νέων λαθρομεταναστών. Είναι όμως ο φράκτης λύση? Ίσως και να είναι.  Είναι, βέβαια, άλλο θέμα αυτό της ανθρώπινης μεταχείρισης όσων από τους μετανάστες βρίσκονται ήδη εδώ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είχα αναφερθεί σε μια παλαιότερη ανάρτηση (βλέπε εδώ). Σ’ αυτή την ανάρτηση θέλω να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Διαβάζω ότι ο φράκτης που θα κατασκευάσει η Ελλάδα θα είναι όμοιος με τους φράκτες που έχουν κατασκευαστεί από την Ισπανία στα χερσαία σύνορα της με τη Β. Αφρική. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: «Μα, καλά, έχει η Ισπανία χερσαία σύνορα με την Αφρική?». Και όμως έχει. Το έψαξα το θέμα και είπα να σας ενημερώσω και σας.
Λοιπόν η Ισπανία διαθέτει δύο πόλεις στη βόρεια ακτή της Αφρικής που είναι συγχρόνως και λιμάνια. Τη Θέουτα (Ceuta) και τη Μελίγια (Melilla). Πιο κάτω, στο χάρτη, σημειώνονται (με κόκκινο κύκλο και τόξα) οι ισπανικές αυτές πόλεις.



Η Ισπανία λοιπόν κατασκεύασε διαχωριστικούς φράκτες που διαχωρίζουν τις ισπανικές πόλεις Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο, για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο. Οι φράκτες αυτοί αποτελούνται από διπλή σειρά συρματοπλεγμάτων με φυλάκια ανά τακτά διαστήματα και δρόμο ανάμεσα τους, όπου κινούνται περιπολίες της αστυνομίας, αλλά και ασθενοφόρα σε ώρα ανάγκης (βλέπε πάνω τμήμα του φράκτη στη Θέουτα). Επίσης έχουν τοποθετηθεί υπόγεια καλώδια με αισθητήρες συνδεδεμένους με προβολείς και ηχεία που τίθενται σε λειτουργία όταν επιχειρούν να περάσουν λαθρομετανάστες. Το Σεπτέμβριο του 2005 επιχειρήθηκε μια συντονισμένη ταυτόχρονη επίθεση από μετανάστες στους δύο ισπανικούς φράκτες. Η επίθεση αυτή είχε αιματηρή εξέλιξη. Πολλοί μετανάστες παγιδευμένοι ανάμεσα στις πλαστικές σφαίρες των Ισπανών αστυνομικών και στα πραγματικά πυρά των Μαροκινών συνοριοφυλάκων σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Οι φράκτες αυτοί, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, λέγεται ότι μείωσαν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ισπανία. Τη δόξα αυτών των φρακτών, λοιπόν, ζήλεψε η δική μας Κυβέρνηση και είπε να φτιάξει ένα όμοιο. Θα τα καταφέρει να μειώσει την είσοδο των λαθρομεταναστών? Δεν ξέρω. Ίδωμεν. Ελπίζω πάντως και εύχομαι να μην επαναληφθεί κι εδώ το μακελειό που έγινε στους ισπανικούς φράκτες. 

Τμήμα του φράκτη στη Μελίγια με φυλάκιο
Ένα άλλο τμήμα του φράκτη στη Μελίγια


Links
Ceuta border fence
Melilla border fence 

-------------------------------- 
Προσθήκη: 
Η λαθρομετανάστευση θα σταματήσει όταν αναπτυχθεί (οικονομικά και κοινωνικά) ο λεγόμενος "τρίτος κόσμος" και μπορεί να εξασφαλίσει τροφή, ειρήνη και ασφάλεια για  τα παιδιά του. Οι αναπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση με κεφάλαια, τεχνογνωσία και έμψυχο υλικό (ως τέτοιο βέβαια δεν εννοώ τις στρατιωτικές επεμβάσεις). Ως τότε όμως, κάτι δεν πρέπει να γίνει?

30 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε τι προτείνουν όσοι αντιτίθενται συην τοποθέτηση του φράκτη.

Swell είπε...

Mερόπη, κάποτε όσους προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα τους επειδή εκεί κινδύνευαν ή πεινούσαν, τους αποκαλούσαμε πρόσφυγες ή μετανάστες. Μιλούνια οι Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Ηρθε η παγκοσμιοποίηση και μαζί με την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, έφερε και νέες έννοιες. Οπως αυτή του λαθρομετανάστη, της ξενοφοβίας και της γαπίασης. H τελευταία αφορά μόνον τους Ελληνες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Aς συμπληρώσω ότι όπου έχουν υπάρξει ανάλογες προσπάθειες όχι ξεσήκωσαν τον προοδευτικό κόσμο κάθε έθνους, αλλά και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Μπορεί να περιορίστηκαν αυτές οι είσοδοι, αλλά δεν ανακόπηκαν. Όσο δεν εντοπίζονται τα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης/προσφυγιάς, τόσο θα υπάρχουν λαθρομετανάστες.

Άλλες μεσογειακές χώρες σε ζεύγη με αφρικανικές (Ισπανία-Μαρόκο, Ιταλία-Λιβύη, Γαλλία-Αλγερία) και μεγάλα ποσά χρηματοδότησαν τον αφρικανικό στρατό και την αστυνομία προκειμένου να συστήσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αφρική για όσους συλλαμβάνουν. Όσο αυξάνονταν τα χρηματικά ποσά τόσο "καλύτερη" ήταν η αφρικανική ανάσχεση. Αυτή είναι μία άλλη πολιτική στάση -εξίσου απάνθρωπη με το τείχος.

Vam33 είπε...

Όπως πάντα σε αυτό το blog κάτι ενδιαφέρον που ξεφεύγει απο τον μέσο όρο.Καλημέρες

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ ενδιαφέρο και κατατοπιστικό το άρθρο σου. Η εισήγησή σου για οικονομική και άλλη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες είναι σωστή. Αυτό από μόνο του φυσικά, δεν είναι αρκετό. Η προσπάθεια αυτή θα χρειαζόταν κι ένα σωρό άλλες παραμέτρους και προϋποθέσεις. Τις αδικίες και τα προβλήματα του κόσμου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα υποστεί η Ελλάδα. Αρκετά τα δικά μας. Συνεπώς... ίσως να είναι ένα αναγκαίο κακό, υπό τις περιστάσεις.

leondokardos είπε...

Έστω και με τις λίγες πληροφοριες που υπάρχουν για το συρμάτινο φράχτη στον Έβρο, νομίζω οτι δε θα είναι αποτελεσματικός. Υπαρχουν και άλλοι οδοί να φτάσει κανείς στην Ελλάδα. Εκείνο που λείπει χρόνια τώρα είναι μιά μελετιμένη πολιτική για τους μετανάστες γιατί πράγματι η χώρα δε μπορεί να χωρέσει άλλους, πέρα απο την ανομία που προκαλείται.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
κι εγώ θα ήθελα να ακούσω τι προτείνουν. Το ΚΚΕ μόνο έμαθα τι προτείνει. Προτείνει, λοιπόν, να χορηγούνται, αφειδώς, ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες, για να προωθούνται στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια είναι ανέφικτο για πολλούς λόγους και νομίζω ότι το ΚΚΕ το ξέρει. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής: α) η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών, κατόπιν συμβουλής των εμπόρων που τους προωθούν, έχουν καταστρέψει τα έγγραφα τους, για να μην μπορούν να απελαθούν. Αρνούνται δε να πουν τα αληθή τους στοιχεία. Είναι γνωστό ότι για να απελαθούν πρέπει να πουν τα πραγματικά τους στοιχεία, για να βγουν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα. β) Αν αρχίσουμε και χορηγούμε αφειδώς πολιτικό άσυλο (για το οποίο και πάλι χρειάζονται τα πραγματικά στοιχεία του μετανάστη), ώστε να προωθηθούν στην Ευρώπη, απλούστατα θα μας βγάλουν από τη Συνθήκη Σένγκεν. Οπότε και πάλι δεν θα μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω στην Ευρώπη οι λαθρομετανάστες και θα μένουν εδώ.

Meropi είπε...

-@Swell μου,
κατανοώ τις συνθήκες που ώθησαν πολλούς ανρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όμως κατανοώ πιο πολύ την ανάγκη της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορα της, γιατί δεν έχει πια δυνατότητα απορροφήσεως άλλων μεταναστών και ειδικά Ασιατών.

Meropi είπε...

-@Δείμο μου,
μπορεί το τείχος να μην μπορέσει να ανακόψει τελείως το κύμα των λαθρομεταναστών, αλλά ίσως το περιορίσει. Όλοι έχουμε κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο το σχετικό βάρος

Meropi είπε...

-@vam μου,
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Την καλημέρα μου

-@Φοίβο μου,
κι εγώ έτσι κάπως βλέπω τα πράγματα.

-@Λεοντόκαρδε μου,
όπως λέω και πιο πάνω στο Δείμο, μπορεί το τείχος να μην μπορεί να ανακόψει τελείως το κύμα των λαθρομεταναστών, αλλά ίσως το περιορίσει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνώ ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια ως κοινωνία (αν και τα αίτια άρνησης/αποδοχής σχετίζονται με τη φτώχεια κλπ). Ωστόσο, το τείχος δεν πρόκειται να ανακόψει τις ορδές που θα αυξάνονται όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις.

vasiliki είπε...

Η ελλάδα υποχρεούται να προστατεύσει ολα τα συνορά της και οχι μόνο του Εβρου. Το οφείλει στους πολίτες της που είναι νόμιμοι, και πληρώνουν φόρους. Είμαι υπέρ της μετανάστευσης αλλά κατά της λαθρομετανάστευσης. Στο κάτω -κάτω η συμπεριφορά της κάθε χώρας διαφέρει απέναντι σε αυτό το ζήτημα και ας μην τις βάζουμε όλες στο ίδιο τσουβάλι.
Κάποιος πρέπει να νοιαστεί επιτέλους και για τα προβλήματα του απλού πολίτη που δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το φορτίο του λαθρομετανάστη.
Ποιός θα είναι αυτός ενας Θεός ξέρει αν ξέρει:):)

Meropi είπε...

-@Δείμε μου,
αυτό που λες μένει να το δούμε στην πράξη.

-@Βασιλική μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου.
Συμφωνώ μαζί σου ότι ο έλληνας πολίτης δεν μπορεί πια να σηκώσει στους ώμους του άλλο φορτίο λαθρομεταναστών.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Προσωπικά έπαψα να ασχολούμαι με τους "ψυχασθενείς της Αριστεράς"!

Αυτούς που πριν λίγους μήνες καταδίκαζαν τις προγραμματισμένες ξένες επενδύσεις στον Αστακό ως "οικολογικό έγκλημα", κι όταν η επένδυση ναύαγησε, πάλι καταδίκαζαν την κυβέρνηση που "δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις"!

Κάτι ανάλογο γίνεται και με τη λαθρομετανάστευση!

Καλή σου χρονιά Μεροπίτσα.

phlou...flis είπε...

αναγκαίο κακό; δε ξέρω ακριβώς. Άραγε αυτοί οι φράκτες ΔΕΝ παραβιάζονται; Μήπως θα είναι ηλεκτροφόροι; Και οι έμποροι ναρκωτικών ΠΩΣ θα αντιδράσουν; Άραγ τα συνορα εκεί στον Έβρο δεν μπορούν να φυλακτούν με περιπολίες;

phlou...flis είπε...

ξέχασα το πιο βασικό: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ,ΕΥΤΧΙΑ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Meropi είπε...

-@Ασκάρ μου,
η αριστερά στην Ελλάδα, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το έχει "τάμα" να αντιτίθεται σε όλα όσα επιχειρεί η Κυβέρνηση. Η άρνηση για χάρη της άρνησης.

-@Φλούφλη μου,
ο φράκτης δεν θα είναι ηλεκτροφόρος με την έννοια της ηλεκτροπληξίας. Απλώς, θα υπάρχουν υπόγεια καλώδια συνδεδεμένα με αισθητήρες που θα ενεργοποιούνται όταν κάποιος περνά από πάνω τους. Θα ανάβουν δε προβολείς, θα ηχούν ηχεία και συγχρόνως θα ειδοποείται ένας κεντρικός σταθμός παρακολουθήσεως. Όπως γίνεται και με τους φράκτες της Ισπανίας.
Καλή Χρονιά σου εύχομαι.

Global Greek είπε...

Καλή χρονιά λοιπόν με λιγότερες ανάγκες για φράχτες ανα τον κόσμο :-)

Meropi είπε...

-@Global μου,
Εύχομαι και σε σένα ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά. Και είθε πράγματι, κάποτε να μη χρειάζεται να υψώνουμε τείχη.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μολλις πριν λιγα χρονια ονειρευτηκαμε εναν κοσμο χωρις τειχη
Τωρα βλεπουμε μα σχετικη ανακουφιση να αναγειρωνται νεα.
Εμεινε κατι να ελπίζουμε γμτ;

Anef_Oriwn είπε...

Μερόπη,

Ένα σύντομο σχόλιο εξ αφορμής [κυρίως] της προσθήκης ΣΟΥ:
Πιστεύεις ότι αυτό το «κάτι», πρέπει να είναι η ανέγερση τειχών και γενικά η περιθωριοποίηση [με τον άλφα ή ωμέγα τρόπο] των (“λαθρο”)μεταναστών; Αλήθεια δεν νομίζετε [όχι μόνο ΕΣΥ, αλλά και πολλοί σχολιογράφοι ΣΟΥ], πως τα όποια μέτρα τείνουν να συνεχίσουν να διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια [σε προνομιούχους και κακορίζικους], διαιωνίζουν και την φτώχεια και την ανέχεια στον τρίτο κόσμο και ότι έτσι δεν θα εκλείψει η (“λαθρο”)μετανάστευση;

Meropi είπε...

-@Νίκο μου,
έχω την εντύπωση ότι η πραγματοποίηση του οράματος για ένα κόσμο χωρίς σύνορα και τείχη είναι ακόμα πολύ μακρινή.

Meropi είπε...

Άνευ Ορίων μου,
Δεν θα έλεγα ότι ο εν λόγω φράκτης, ο οποίος απλώς θα εμποδίζει την παράνομη είσοδο στη χώρα και άλλων λαθρομεταναστών που η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί πλέον να θρέψει, θα χωρίζει τους αμνούς από τα ερίφια. Αυτός ο χαρακτηρισμός αρμόζει σε περιπτώσεις που διαχωρίζονται άνθρωποι που έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να κατοικούν σε μια εδαφική περιοχή. Π.χ. έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το τείχος που διαχωρίζει την Ιερουσαλήμ.
Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω αν ο φράκτης αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και δεν μπορώ να σταθώ επικριτικά απέναντι του. Επικριτικά στέκομαι, βέβαια, έναντι της κακομεταχείρισης όσων από τους μετανάστες, νόμιμους ή παράνομους, βρίσκονται ήδη εδώ.
Είμαι περίεργη. Κατά τη δική σου γνώμη, Άνευ Ορίων μου, η μαστιζόμενη από οικονομική κρίση Ελλάδα, πρέπει να αφήνει ελεύθερα να περνούν τα σύνορα της οι «κακορίζικοι» Ασιάτες μετανάστες???

τσότσος είπε...

Δυστυχώς, Μερόπη, η ρομαντική σου προσέγγιση για ανάπτυξη του τρίτου κόσμου αφενός προσκρούει στην αδυναμία εξεύρεσης των τεράστιων ποσών που χρειάζονται για να ξεκινήσει και να ορθοποδήσει και αφετέρου στην εκτεταμένη διαφθορά των τοπικών δικτατόρων που, από ό,τι ξέρω, ήδη έχουν ξεκοκκαλίσει τα χρηματοδοτικά προγράμματα που "τρέχουν" στην Αφρική τα τελευταία χρόνια.
Ο φράκτης λοιπόν ίσως είναι μια κάποια λύση, άλλωστε δεν χρειάζεται να το παίζουμε πιο ευαίσθητοι από τους Ισπανούς...

Anef_Oriwn είπε...

Μερόπη,

Το ερώτημα ΣΟΥ που υποβάλλεις προς ΕΜΕ «Κατά τη δική σου γνώμη, Άνευ Ορίων μου, η μαστιζόμενη από οικονομική κρίση Ελλάδα, πρέπει να αφήνει ελεύθερα να περνούν τα σύνορα της οι «κακορίζικοι» Ασιάτες μετανάστες???», εκφράζει μεν ένα προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι με το επίπεδο ζωής των ελλαδιτών [που ήταν/είναι πολύ πιο ψηλό αυτό των “κακορίζικων Ασιατών” – όχι μόνο των μεταναστών αλλά γενικώς ΟΛΩΝ], αλλά από την άλλη αντανακλά [μ’ όλο τον σεβασμό] και την φοβία ΜΑΣ ότι εν να ΜΑΣ τα φάσιν ούλλα οι “κκιλίτζιηροι” οι Ασιάτες τζιαι ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε σαν εκείνους! Αυτές οι προσεγγίσεις ΔΕΝ μας εμποδίζουν από του να δούμε τα πραγματικά αίτια των [οικονομικών] κρίσεων και για τη μαζική σήμερα μετανάστευση από τες χώρες του τρίτου κόσμου ή να βρούμε τρόπους πως θα ξεπεράσει τα προβλήματα της η «μαστιζόμενη από οικονομική κρίση Ελλάδα»; Πως τέλος πάντων οργανωνόμαστε πολιτικά για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων [που αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος];
Σίγουρα το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζεται με το «... να το παίζουμε πιο ευαίσθητοι από τους Ισπανούς», [αναφορά του σχολιογράφου Τσότσου], αλλά ούτε και με το να «... αφήνει ... [η Ελλάδα] ελεύθερα να περνούν τα σύνορα της οι «κακορίζικοι» Ασιάτες μετανάστες...». Ούτε όμως θα λυθεί με φράκτες που θα προστατεύσουν τες ελίτ κοινωνίες!
Φανταστήκατε τι θα γίνει αν τα εκατομμύρια αυτών των πεινασμένων εξαθλιωμένων και απελπισμένων “κακορίζικων” του [καταληστευμένου] τρίτου κόσμου κάμουν ντου στον πολιτισμένο κόσμο;

Ανήρ Πάφιος είπε...

Η αναμονή μέχρι όλες οι χώρες να φθάσουν το ίδιο βιωτικό επίπεδο και άρα να σταματήσει η λαθρομετανάστευση είναι παρόμοια με την αναμονή, κρατώντας την αναπνοή σου, να περάσουν 10 χρόνια. Αυτοκτονική. Σίγουρα, και είμαι σε θέση να το γνωρίζω από πολύ κοντά, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, διαθέτοντας μάλιστα αρκετά δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο σε έργα και δράσεις σε τέτοιες χώρες. Όμως σίγουρα θα πρέπει να δράσει ώστε να περιορίσει και τις εισροές μεταναστών σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει και η ίδια κρίση αυτή την περίοδο. Σίγουρα οι κρίσεις που βιώνουν αφρικανικοί και ασιατικοί λαοί δεν συγκρίνονται.

Θέτω ένα ερώτημα. Αν άφηναν όλους όσους επιθυμούν είσοδο στην ΕΕ -παράνομα και νόμιμα - να εισέλθουν υπάρχει περίπτωση οι συνθήκες για αυτούς αλλά και για τους γηγενείς να ήταν βελτιωμένες; Αλλιώς, μπορεί η ΕΕ να φιλοξενήσει όλους τους λαούς του κόσμου; Προφανώς όχι.

Το πως θα υλοποιηθεί αυτό το "όχι" λαμβάνει πολλές μορφές, φράκτες, σταθμούς ελέγχου, περιπολίες στα σύνορα.Γιατί δηλαδή δεν ενοχλεί η εικόνα των ενόπλων συνοριακών φρουρών που περιπολούν τα σύνορα και ενοχλεί η δημιουργία του φράκτη; Και τα δυο την ίδια απαγόρευση εφαρμόζουν, απλά το ένα ίσως πιο αποτελεσματική.

Meropi είπε...

-@Τσότσο μου,
-@Ανήρ Πάφιε μου,
συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων σας.

Meropi είπε...

-@Άνευ Ορίων μου,
είναι φανερό ότι δεν συμφωνούμε, κυρίως στο θέμα αν πρέπει να περνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα σύνορα της Ελλάδας όσοι θέλουν. Κάθε Κυβέρνηση είναι εξουσιοδοτημένη από τους πολίτες της να φυλάσσει τα σύνορα της και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες τα σύνορα αυτά να ανοίξουν διάπλατα

Anef_Oriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anef_Oriwn είπε...

Μερόπη,

Μια τελευταία παρέμβαση για ένα σύντομο διευκρινιστικό σχόλιο: Πουθενά [στες πιο πάνω παρεμβάσεις μου, αλλά και αλλού] ΔΕΝ έχω πει ότι «...πρέπει να περνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα σύνορα της Ελλάδας όσοι θέλουν …». Απλώς θεωρώ ότι θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα για την προστασία των συνόρων μιας χώρας [όπως η Ελλάδα] από τες παραβίαση τους από τους πεινασμένους και απόκληρους του “Τρίτου Κόσμου”. Τέτοια μέτρα [όπως η ανέγερση φρακτών τζιαι τειshών] για περιορισμό ή παρεμπόδιση της ούτω καλούμενης (“λαθρο”)μετανάστευσης, είναι κατ’ εμένα απάνθρωπα! Προσβάλλουν και υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αυξάνουν τους κινδύνους για απώλεια ανθρώπινων ζωών. Άσε που διαιωνίζουν τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε πατρίκιους και είλωτες [για να χρησιμοποιήσω και δύο αρχαίους ορισμούς – από τη Ρώμη και την Σπάρτη]. Δεν νομίζεις ότι με τους φράκτες δημιουργούμε παράλληλα και γκέτο; Απ’ εδώ οι ελίτ λαοί κι απ’ εκεί οι απόκληροι;
Φυσικά και η λύση είναι η ισομερής ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου και η αξιοποίηση του πλούτου τους πρώτα και κύρια για ίδιο όφελος κι όχι για να αποκομίζουν κέρδη οι πολυεθνικές! Με ελεημοσύνες δεν διορθώνονται τα πράματα και καλό είναι να δούμε και να αναλύσουμε τι είναι αυτά «... αρκετά δισεκατομμύρια Ευρώ ... [που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση] ... κάθε χρόνο σε έργα και δράσεις σε τέτοιες χώρες ...», που λέει κι ο Ανήρ Πάφιος. Ποιοι τα δίνουν, που πάνε και ποιοι τα καρπούνται ...