Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Γι' αλλού κινήσαμε και στη Βιέννη βρεθήκαμε....





Κάθε χρόνο τα ίδια. Προγραμματίζουμε να πάμε σε διάφορα μέρη (εξωτερικό ή εσωτερικό), κάνουμε σχέδια γι’ αυτά, ψάχνουμε πληροφορίες και σχεδόν πάντα καταλήγουμε να επισκεφθούμε άλλα (άσχετα με τα αρχικά μας σχέδια) μέρη. Η κόρη μου γελά γι’ αυτό. Και αποφάσισε να μη λέει πού θα πάμε στην παρέα της, παρά μόνο την παραμονή. Για να  μη μας περνούν για τρελλούς, λέει. Χα χα χα!!

Έτσι και φέτος. Στην αρχή προγραμματίζαμε να πάμε στη Β. Ιταλία και Ν. Γαλλία. Ξέρετε, Ιταλική Ριβιέρα, Κυανή Ακτή, Μονακό κλπ. Μετά αλλάξαμε γνώμη. Αποφασίσαμε να κάνουμε το γύρο της Ισπανίας. Αμ, δε….. Τελικά, πιστοί στη συνήθη ανακολουθία μας, βρεθήκαμε στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Ο άντρας μου κι εγώ. Τα παιδιά μας προτίμησαν τα (ελληνικά) νησιά φέτος. Πέρασε η εποχή που μας ακολουθούσαν…

Το γκρουπ μας δεν ήταν μεγαλύτερο από 10 άτομα. Και όλοι είμασταν από 45 χρονών και πάνω. Έχω προσέξει ότι κάθε χρόνο και λιγότεροι  είναι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού και μάλιστα μεγαλύτερης ηλικίας. Αναπολώ την εποχή (πριν 12 χρόνια περίπου) που πήγαμε στην Ιταλία και το πούλμαν ήταν πλήρες και μάλιστα όλο (σχεδόν) με νέους ανθρώπους. Ήταν και τα παιδιά μαζί μας τότε!

Ο καιρός στη Βιέννη ήταν ανοιξιάτικος ή μάλλον φθινοπωρινός, με τις λιακάδες του αλλά και τη βροχή του. Η θερμοκρασία γύρω στους 18-25 βαθμούς Κελσίου. Τις δύο από τις πέντε συνολικά μέρες που μείναμε έβρεχε καταρρακτωδώς (το μπουφανάκι και η ομπρέλα απαραίτητα). Τις υπόλοιπες μέρες είχαμε πότε ήλιο, πότε συννεφιά με ψιλόβροχο.

Η Βιέννη, με πληθυσμό 1,6 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, είναι μια ωραία πόλη, καθαρή, με πολλά πάρκα και Μουσεία. Έχει πολύ καλή συγκοινωνία με μετρό, λεωφορεία και τραμ, με αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την Αθήνα, ελάχιστα Ι.Χ. αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους της. Άσε που ένα μεγάλο μέρος του κέντρου είναι πεζοδρομημένο. Είναι μια ήσυχη πόλη, χωρίς ιδιαίτερη εγκληματικότητα. Ίσως είναι πιο ήσυχη ακόμα και για τα γούστα μου. Σάββατο πρωί που κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μου φάνηκε σχεδόν νέκρα. Η ζωή όχι ιδιαίτερα ακριβή. Σε μερικούς τομείς είναι πιο ακριβή από την Αθήνα, όπως στα ενοίκια (που κυμαίνονται από 500€
η πιο φτηνή γκαρσονιέρα και άνω) και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (1,80€ αν το προμηθευτείς απ’ έξω και 2,20€ αν το εκδώσεις μέσα στο λεωφορείο ή τραμ). Σε άλλους (τομείς) πιο φτηνή, όπως στα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, στον καφέ, στο φαγητό στις μπυραρίες. Να φανταστείτε με 30€ φάγαμε 2 άτομα χορταστικά, μέχρι σκασμού θα έλεγα και ήπιαμε μπύρες σε μια θαυμάσια μπυραρία. Και τέλος σε πολλά αγαθά οι τιμές είναι ίδιες.

Ας δούμε τώρα μερικές φωτογραφίες τόσο από τη Βιέννη, όσο και από το Σάλτζμπουργκ με τις σχετικές πληροφορίες (αν δεν βαριέστε). 
Το Αυστριακό Κοινοβούλιο. Χτίστηκε από το Δανό Θεόφιλο Χάνσεν κατά τα έτη 1874-1884. Η ελληνική επιρροή στο στυλ είναι εμφανής. Ο Χάνσεν πριν εγκατασταθεί στη Βιέννη έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα. Δικό το δημιούργημα είναι το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.




Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της πόλης.



Ένα χαριτωμένο υπαίθριο ανθοπωλείο σε πεζόδρομο της Βιέννης



Roadartist στο κέντρο της πόλης  (μεγάλο μέρος του οποίου είναι πεζοδρομημένο)
Βιτρίνα ενός από τα πολλά και όμορφα ζαχαροπλαστεία της Βιέννης
Η πριγκίπισσα Σίσσυ που τη γνωρίσαμε κάπως στο ομώνυμο κινηματογραφικό έργο (με τη Ρόμυ Σνάιντερ), στο οποίο όμως παρουσιαζόταν μ' ένα ωραιοποιημένο τρόπο. Στην πραγματικότητα η πριγκίπισσα ή μάλλον η αυτοκράτειρα Ελισάβετ (1837-1898), γυναίκα του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, ήταν μια ανορεκτική, ωραιοπαθής γυναίκα με στοιχεία κατάθλιψης. Για να αποφύγει την πλήξη του παλατιού, ταξίδευε συνέχεια. Είναι γνωστό ότι το Παλάτι Αχίλλειο  στην Κέρκυρα κτίστηκε απ' αυτήν. Γνώριζε και λίγα ελληνικά που τα διδάχθηκε από τον Κων/νο Χριστομάνο που ήταν ερωτευμένος μαζί της.
Ο τραγικός διάδοχος του Αυστριακού θρόνου Ροδόλφος νεκρός σε ηλικία μόλις 31 ετών. Ήταν γιος της Σίσσυ και του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Καταθλιπτικός σαν τη μητέρα του και πιεσμένος από το σκληρό βασιλικό πρωτόκολλο, κατέληξε αλκοολικός, αλλά και οπιομανής. Λέγεται ότι αρθρογραφούσε κατά της Μοναρχίας, με ψευδώνυμο, σε έντυπα της εποχής.  Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το θάνατο του (1889), η επικρατέστερη από τις οποίες είναι η αυτοκτονία. Αυτοκτόνησε στο κυνηγετικό περίπτερο του Μάγιερλινγκ.
Η Μαρία Βετσέρα, ερωμένη του Ροδόλφου, την οποία, πριν αυτοκτονήσει, σκότωσε, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ήταν κόρη του Ούγγρου διπλωμάτη Α. Βετσέρα και της Ελληνίδας Έλενας Μπαλτατζή από την Κωνσταντινούπολη. Τη φωτο τράβηξα στο χώρο, όπου συνέβη η τραγωδία. Τώρα έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσι. Τη μέρα που επισκεφθήκαμε το Μάγιερλινγκ έβρεχε καταρρακτωδώς.

Το Ανάκτορο Σενμπρουν (Schönbrunn) που ήταν η θερινή κατοικία της Δυναστείας των Αψβούργων (τμήμα του ίδιου παλατιού είναι και στην εικόνα πάνω πάνω)

Η καμινάδα του εργοστασίου επεξεργασίας των σκουπιδιών της Βιέννης. Σωστό έργο τέχνης!!


Το παλάτι Μιραμπέλ στο Σάλτζμπουργκ. Δώρο του καθολικού Αρχιεπισκόπου Βολφ Ντίτριχ Φον Ράτεναου στην ερωμένη του, με την οποία (ο ατακτούλης) είχε αποκτήσει 16 παιδιά!!!!!


Στους δρόμους του Σάλτζμπουρκ κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα γυναίκες με την τοπική ενδυμασία!
Το ποτάμι του Σάλτζμπουργκ
Η περιοχή των Λιμνών, όπου γυρίστηκε και το φιλμ "Η Μελωδία της Ευτυχίας"
Επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" με την Ολυμπιακή (από κάτω φάνηκε ήδη η Αττική)

20 σχόλια:

eirini katsa είπε...

Καλησπέρα κ.Μερόπη και Χρόνια πολλά!!!
Καλώς ήρθατε!!!
Μία από τις καλύτερες πόλεις..του εξωτερικού η Βιέννη!!!!!!
Και έχει τόσα...μα τόσα να δεις!!!
Φαντάζομαι καταπληκτικά θα περάσατε!!!
Και του χρόνου!!!
Καλό υπόλοιπο Αυγούστου!!!
:)

Vam33 είπε...

Καλώς ήρθες Meropi .Δεν έχω πάει θέλω να κάνω και αυτό το ταξίδι.Φίλοι είχαν πάει Χριστούγεννα και τους άρεσε πάρα πολυ(αυτό με τις αλλαγές στους προορισμούς είναι το καλύτερο)

jf είπε...

Όταν ταξιδεύεις με γκρουπ δεν χρειάζεται προετοιμασία αφού όλα είναι έτοιμα...
Η Βιέννη μου άρεσε πάρα-πολύ κι ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα. Έλα όμως που είναι τόσα τα μέρη που θέλω να πάω που θα χρειαζόμουν 2η ζωή :)
Άντε, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, εκτός κι αν έχει συνέχεια!

Meropi είπε...

-@Ειρήνη μου,
ωραία περάσαμε στην Βιέννη. Έχεις πάει?
Ευχαριστώ για τις ευχές σου.

-@Vam μου,
να πας στη Βιέννη, θα το συνιστούσα. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, προηγούνται άλλοι προορισμοί, αν δεν έχεις πάει, όπως Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη.

Meropi είπε...

-@JamanFou μου,
πράγματι ωραία η Βιέννη, αλλά δεν είναι από τις πόλεις που θέλω να πηγαίνω συνέχεια (όπως είναι π.χ. το Λονδίνο και το Παρίσι, αλλά και η Ν.Υ.)
Η συνέχεια προβλέπει λίγο πατρίδα (Κύπρο).

Βάσσια είπε...

Υπέροχα!!!!!

Τι όμορφες φωτογραφίες, τι όμορφη Αυστρία :-)

Με τέτοιες παρεκκλίσεις από τον προορισμό μόνο ευχαριστημένοι πρέπει να είστε Μερόπη μου.

άντε και του χρόνου να πάτε, εκεί που δεν ξέρετε!!!

Φιλιά
Καλή εβδομάδα :-)

tzonakos είπε...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες, ωραίο ταξίδι, θα ηθελα να πάω εκεί.
Γύρος Ισπανίας πρέπει να ειναι πάρα πολύ ωραία, μεγάλο όμως ταξίδι, δεν ειναι ;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό θα πει χορταστικό οδοιπορικό! Λοιπόν, είναι στα σχέδια η Βιέννη με τη ζουζούνα και με αυτοκίνητο γιατί όσο μεγαλώνω μεγαλώνει και η πετοφοβία μου.

τελικά η κάθοδος αναβάλλεται για μετά τις 23 :)

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μεροπάκη σαν να την αδίκησες λιγουλάκι την Βιέννη... :)
"Mιά ωραία πόλη....";
Και τα Τρίκαλα ωραιότατη πόλη είναι, αλλά δεν είναι Βιέννη....:)

Προσωπικά την θεωρώ από τις ωραιότερες της Ευρώπης και της βάζω "δέκα με τόνο" για:
1) Τα καταπράσινα πάρκα.
2) Τα ατμοσφαιρικά καφέ
3) Την εξαιρετικά μικρή κίνηση από αυτοκίνητα στους δρόμους και την τέλεια συγκοινωνία.
4) Τη μουσική παράδοση που είναι διάχυτη παντού.
5) Την γραφική λαϊκή αγορά και το παζάρι λουλουδιών κάθε Κυριακή.
6) Το ομορφότερο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών του κόσμου
7) Τα φανταστικά μουσεία και πινακοθήκες.
8) Την τούρτα Ζάχερ
9) Τους πεζόδρομους
10) Τον ....Ζάρα λίγο πάνω από τον Αγ.Στέφανο με κομμάτια που κανένας άλλος σ΄όλη την Ευρώπη δεν έχει :)))
11) Την υπόγα δύο δρόμους πάνω από την όπερα με εκπληκτικό σνίτσελ και κόκκινο κρασί.
12) Τα τεράστια δέντρα κατά μήκος των μεγαλύτερων κεντρικών δρόμων
13) Την αίσθηση της ...άπλας γενικώς
..... κι ένα σωρό ακόμη.

Γενικά εμένα που έδινε πάντα την εντύπωση της μεγάλης πόλης που όμως η ζωή σε πολλά σημεία της κυλά ήρεμα σαν να βρίσκεσαι σ΄ένα μικρό επαρχιακό μέρος κι αυτό σε πολύ λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το έχω αισθανθεί....

Meropi είπε...

-@Τζονάκο μου,
να πας στη Βιέννη, αν δεν έχεις πάει. Είναι ωραία πόλη. Ο γύρος της Ισπανίας μας φάνηκε λίγο κουραστικός, γι' αυτό αλλάξαμε γνώμη. Όμως κάποτε θα πάμε κι εκεί.

-@Δώρα μου,
η Αυστρία ενδείκνυται για οδική εκδρομή, νομίζω ότι διοργανώνονται και τέτοιες. Κι εγώ δεν μπορώ να πω ότι νιώθω εντελώς άνετα στο αεροπλάνο, ειδικά μετά από μια περιπέτεια που είχα στον αέρα, αλλά εξακολουθώ να θεωρώ το αεροπορικό ταξίδι πιο ξεκούραστο από το οδικό. Σε 2 ώρες φτάσαμε αεροπορικώς στην Αυστρία.

Meropi είπε...

-@Φοράδα μου,
βλέπω ότι συμπλήρωσες την ανάρτηση μου θαυμάσια!!!!
Υ.Γ. Για τα Τρίκαλα δεν θα έλεγα ότι είναι ωραία πόλη. Ξέρεις το "ωραία" δεν το χρησιμοποιώ συχνά, γι' αυτό έχει αξία. Χα χα χα!

Roadartist είπε...

Πολύ όμορφα! Βλέπω και μια roadartist :) Θα ήθελα να πάω στην Βιέννη, ιδιαίτερα Χριστούγεννα..Καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού :)

Gee Pontius είπε...

Κρίμα !!
Αυτά που είδες τα βλέπεις και στις καρτποστάλ !
Ξαναπήγαινε με κάποιον που να ξέρει τα μέρη να σε πάει στο Πανεπιστήμιο, στην παραδουνάβεια Κοπακαμπάνα κ.λ.π. και θα αλλάξεις γνώμη για την πόλη.
Είναι αστεία αυτά τα περιηγητικά γκρουπ δεν σας είπανε ότι στι κέντρο της πόλης δεν βγάζεις εισιτήριο στα τραμ γιατί δεν υπάρχει έλεγχος και μόλις βγεις από το κέντρο δεν το ξεχνάς με τίποτε γιατί έχει ... απέλαση ;;
Καλά ούτε στο Πράτερ δεν σας πήγανε ;;

αθεόφοβος είπε...

Όταν πήγα στην Βιέννη το ταξίδι άρχισε με μια μεγάλη ταλαιπωρία.
Μείναμε στο Ελληνικό 1 1/2 ώρα μέσα στο αεροπλάνο μέχρι να ξεκινήσει λόγω λευκής απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και βγάλαμε την μπέμπελη!
Πάντως για τα δικά μου γούστα από τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης 1η είναι Πράγα,2η η Βουδαπέστη και 3η η Βιέννη.

Meropi είπε...

-@Roadartist μου,
να πας Βιέννη, θα σου αρέσει.

-@gpoint μου,
όταν πάω πρώτη φορά σε μια πόλη, πάω με περιηγητικό γκρουπ. Αν την ξαναεπισκεφτώ, πάω πια μόνη μου. Στη Βιέννη πήγα για πρώτη φορά. Σε 4 μέρες πόσα πια να προλάβεις να δεις?

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
λένε για τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης ότι η Πράγα είναι η μάνα, η Βιέννη η κόρη και η Βουδαπέστη η ερωμένη!

Ανώνυμος είπε...

...ωραίο το φωτορεπορτάζ...ακόμη δεν με έχει συγκινήσει αυτή η πόλη για να την επισκεφτώ...(μου έρχονται στο νου γάμοι,γαμήλια ταξίδια κτλ)...

Meropi είπε...

-@Εζακ μου,
αν δεν έχεις πάει ακόμα, προηγούνται, κατά τη γνώμη μου, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη.

Σοφία είπε...

Καλή η Βιέννη, εγώ την είδα χειμώνα βέβαια, αλλά ο καιρός απ' ό,τι βλέπω ήταν ο ίδιος χαχα! Συμφωνώ ότι υπάρχουν και πιο όμορφες πόλεις να δεις, Λονδίνο, Παρίσι σίγουρα. Για τη Ρώμη δεν ξέρω, γιατί δεν έχω πάει.

Ο πιθανότερος λόγος που ήταν λίγα τα άτομα στο γκρουπ είναι ότι πλέον οι νεότεροι και ειδικά όσοι μιλάνε ξένες γλώσσες άνετα, ταξιδεύουν ανεξάρτητα και όχι με οργανωμένα γκρουπ, ενώ αυτοί που έχουν παιδιά δεν έχουν χρήματα για ταξίδια στο εξωτερικό και βολεύονται με το σπίτι στο χωριό ;-)

DaNaH είπε...

Από τη μέρα που έκανες το ποστ ήθελα να σου αφήσω σχόλιο και το είχα κάνει keep unread στο Google Reader για να μην το ξεχάσω, αλλά με αυτά και με εκείνα δεν πρόλαβα!

Πολύ ωραία περιήγηση και πολύ ωραίες οι φωτογραφίες! Εμείς Βιέννη είχαμε πάει πρόπερσι την Πρωτοχρονιά και ήταν πραγματικά μαγευτικά!

Τη μέρα δε που πήγαμε στο Σάλστμπουργκ το είχε στρώσει για τα καλά το χιόνι!!

Αν θέλεις μπορείς να δεις και τις δικές μου φωτογραφίες στην ετικέτα Βιέννη στο μπλογκ μου, να δεις και τη χειμερινή Βιέννη, χεχε! :)