Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Παγκόσμια πρωτοτυπία!!


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούω στις ειδήσεις (ραδιόφωνο και τηλεόραση) να περιλαμβάνεται ως ένα από το κύρια θέματα τους οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Σε μερικά μάλιστα από τα ΜΜΕ το εν λόγω θέμα «παίζει» ως «πρώτη είδηση»! «Χωρίς προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα των εξετάσεων…» ή «Στην έλλειψη ανθρωπιάς αναφερόταν το τρίτο ερώτημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, μάθημα με το οποίο ξεκίνησαν σήμερα -χωρίς προβλήματα- οι Πανελλήνιες Εξετάσεις …» ή «Βατά χαρακτηρίζονται σήμερα τα θέματα της φυσικής…» ή «Μικρή παγίδα στα Μαθηματικά σήμερα…» κλπ κλπ.

Έχω την εντύπωση ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή η ελληνική (και κυπριακή ας σημειωθεί) συνήθεια. Πουθενά στον κόσμο δεν «παίζει» τέτοιο θέμα στις ειδήσεις. Για φαντάσου όταν οι Άγγλοι μαθητές δίνουν τις εξετάσεις G.C.E. να μπαίνουν στις ειδήσεις τα θέματα!! Πολύ αστείο μου φαίνεται.

Και να πεις ότι έχει κάποια χρησιμότητα για τους σκληρά δοκιμαζόμενους μαθητές αυτή η αναφορά στις ειδήσεις! Αντίθετα νομίζω ότι τους προσθέτει άγχος. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα τους έχει υποχρεώσει σε έναν πολύχρονο αγώνα αμφίβολης κατάληξης και αποτελεσματικότητας που, σε βάθος χρόνου, οδηγεί μερικούς από αυτούς σε αίθουσες ψυχοθεραπείας, παρά σε επαγγελματική ένταξη. Ας μην τους εντείνουμε λοιπόν το άγχος με το να μεγαλοποιούμε τη σημασία αυτής της ψυχοφθόρας διαδικασίας…..

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Τα μεσόκοπα παιδία παίζει!!


Άντε, τώρα που πήρα φόρα τίποτα δεν με σταματά…..

Κατά καιρούς προσκλήθηκα να λάβω μέρος σε διάφορα μπλογκοπαίγνια, αλλά δεν ανταποκρίθηκα. Μέχρι που ο φίλος μου ο @Τζονάκος με κάλεσε να γράψω τρία παράδοξα του χαρακτήρα μου. Στην αρχή σκέφτηκα να αρνηθώ και σ’ αυτό, αλλά μετά το ξανασκέφτηκα. Είπα ευκαιρία για περισυλλογή και αυτοκριτική και συμμετείχα τελικά. Τώρα με καλεί ένας από τους νέους φίλους μου ο @Kermit να παίξω ένα άλλο παιχνίδι. Να γράψω λέει «4 πραγματάκια για τον εαυτό μου, από τα οποία μόνο 1 είναι αλήθεια, ενώ τα υπόλοιπα 3 όχι. Να ζητήσω δε από τους μλογκοφίλους μου να μαντέψουν ποιο είναι το αληθινό».

Άντε λοιπόν ας το παίξω κι αυτό για να μην κακοκαρδίσω τον @Kermit που είναι και νέος στην μπλογκόσφαιρα. Σκέφτομαι όμως πάλι και τα φιλαράκια μου τη @Βροχούλα και τον @Αντώνη που πριν λίγο καιρό τους κακοκάρδισα με το να τους αρνηθώ να γράψω κάτι ιδιοχείρως. Και να η φαεινή ιδέα: Δύο μπλογκοπαίγνια σε ένα, για να τους ευχαριστήσω όλους.

Ιδού το αποτέλεσμα:

Ιδιοχείρως από Μερόπη


Κυριακή 25 Μαΐου 2008

"Μεγάλοι Έλληνες";;



Μπορεί να θεωρήσετε αυτό το κείμενο μου λίγο μπαγιάτικο, αλλά εγώ τώρα πληροφορήθηκα ότι διαμορφώθηκε τελικά ο κατάλογος των «100 Μεγαλύτερων Ελλήνων όλων των εποχών» (!!!), για τη νέα φιλόδοξη παραγωγή που ετοιμάζει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το BBC. Τι είδαν τα ματάκια μου στον κατάλογο αυτό δεν περιγράφεται.

  • Είδα να φιγουράρουν τα ονόματα σύγχρονων «καλλιτεχνών» όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη (!!), του Λάκη Λαζόπουλου (ζήλια ο Καρβέλας!), του Θανάση Βέγγου (!), του Μάρκου Βαμβακάρη (!!), του Στέλιου Καζαντζίδη (!!), ακόμα και του ποδοσφαιριστή Θ. Ζαγοράκη (!!!!!) δίπλα στα ονόματα του Ομήρου, του Φειδία, του Πραξιτέλη, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και της Μαρίας Κάλλας….
  • Είδα ονόματα «Ελλήνων» που στην πραγματικότητα δεν είναι Έλληνες. Από πού και ως πού είναι Έλληνας ο «Μέγας» Κωνσταντίνος;; Εκτός από το ότι έσφαξε κάμποσους συγγενείς του και τη γυναίκα του τη Φαύστα, ο εν λόγω «Μέγας» δεν είναι Έλληνας. Το πλήρες όνομα του ήταν Flavius Valerius Constantinus και φυσικά ήταν Ρωμαίος. Επίσης δεν ήταν Έλληνας ο Ιουστινιανός. Μπορεί αυτός να καθιέρωσε την ελληνική γλώσσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά ο ίδιος ήταν Ιλλυρικής καταγωγής. Φυσικά δεν ήταν Έλληνας ο Βαυαρός Όθων (Otto von Wittelsbach). Όχι δεν είναι στον κατάλογο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ (χα χα χα). .
  • Είδα ονόματα δικτατόρων που ταλαιπώρησαν τους Έλληνες και την Ελλάδα. Από πού ως πού Μεγάλος Έλληνας ο Ιωάννης Μεταξάς;; Και πολύ περισσότερο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος;; Έλεος βρε παιδιά! Παρ’ ολίγο να βγάζατε Μεγάλο Έλληνα και το Στυλιανό Παττακό!!
  • Είδα ονόματα Ελλήνων που δεν τους ήξερα. Ποιος, στο καλό, είναι ο Νικόλαος Μαργιωρής;; (εκ των υστέρων έμαθα ψάχνοντας στο διαδίκτυο ότι είναι λέει βιωματικός μεταφυσικός πανεπιστήμονας και χριστοκεντρικός μύστης (!!!!). Και μη χειρότερα ο βιωματικός πανεπιστήμονας μαζί με τα ονόματα του Δημόκριτου, του Ευκλείδη, του Καστοριάδη (Γεράσιμε ακούς;), του Καζαντζάκη κλπ. Ομολογώ ότι δεν ήξερα και την Έλενα Μουζάλα, η οποία είναι τελικά συμπατριώτισσα μου Κύπρια (πιανίστας και μουσική παιδαγωγός).
  • Με παραξένεψε και η παρουσία του Αριστοτέλη Ωνάση στον κατάλογο (πώς και δεν είδαμε και το Λάτση!).
  • Είδα μεταξύ των Μεγάλων Ελλήνων και τον … Άγνωστο Στρατιώτη (ενδιαφέρουσα άποψη).

Τελειώνοντας με προβλημάτισε ποιους θεωρώ εγώ Μεγαλύτερους Έλληνες। Λοιπόν θεωρώ τέτοιους αυτούς που επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο τον ελληνικό μικρόκοσμο μας και ιδιαίτερα τους εξής δύο: τον Αριστοτέλη (ιδρυτή της σύγχρονης φιλοσοφίας) και τον Ιπποκράτη (ιδρυτή της Ιατρικής).

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Οι παραδοξότητες της Μερόπης και ένα ποίημα...


Ο καλός διαδικτυακός μου φίλος Τζονάκος πριν από αρκετές μέρες με κάλεσε να γράψω τρεις παραδοξότητες του χαρακτήρα μου. Συνήθως δεν μου αρέσει να ανταποκρίνομαι σε τέτοιου είδους προσκλήσεις και να συμμετέχω σε διάφορα «μπλογκοπαίγνια», αλλά δεν ξέρω γιατί αυτή τη φορά το σκέφτηκα και αλλιώς. Άρχισα να αναρωτιέμαι και από μόνη μου αν είμαι παράδοξη. Ευκαιρία λέω να κάνω την αυτοκριτική μου. Είναι η Μερόπη παράδοξη ή είναι καθόλα «νορμάλ»;; Αλήθεια υπάρχει «νορμάλ» άνθρωπος;;;

Μετά από μέρες και νύχτες (;) αυτοκριτικής κατέληξα στο εξής συμπέρασμα. Μπορεί να είμαι έξυπνη, χαριτωμένη, γοητευτική, αξιαγάπητη, καλλιεργημένη, ταλαντούχα και πάνω απ΄ όλα μετριόφρων και σεμνή (Αθεόφοβε σε ξεπέρασα σε χαρίσματα), όμως έχω και μερικά παράδοξα να επιδείξω. Ποια είναι αυτά;;; Έχουμε και λέμε:

  • · Πρώτο παράδοξο: Αν και μου αρέσει το καλό βιβλίο, ο κινηματογράφος και το θέατρο (και όταν λέω θέατρο δεν εννοώ βέβαια τις παραστάσεις του Σεφερλή), εντούτοις από καιρού εις καιρό μπορεί να κάθομαι στην τηλεόραση και να παρακολουθώ χαζομάρες και να θεωρώ ότι αυτό με ξεκουράζει. Θα αναρωτηθεί κανείς τι χαζομάρες παρακολουθεί η Μερόπη;; Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει τις εξής χαζομάρες: Το σίριαλ «Παρά πέντε», το «Βέρα στο Δεξί» (μη γελάτε) και κρατηθείτε….. και τη Μεξικάνικη σαπουνόπερα «Η άσχημη που έγινε όμορφη» (τώρα είναι που ξεσπάσατε σε γέλια). Είναι αλήθεια ότι εδώ και μερικούς μήνες τις λίγες ελεύθερες ώρες που έχω ασχολούμαι με το blogging και έκοψα τις σαπουνόπερες. Αλλά αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί τις παρακολουθούσα ή και ποιος ξέρει (;) γιατί θα τις παρακολουθήσω στο μέλλον;; Και να που κατέληξα. Τα νομικά βιβλία, τα οποία κυρίως διαβάζω, οι νομικές υποθέσεις που αντιμετωπίζω καθημερινά, μου σκοτεινιάζουν (ας το πούμε έτσι) το μυαλό. Αναζητώ λοιπόν και λίγο ανάλαφρο παραμύθι στη ζωή μου που να μη με προβληματίζει ιδιαίτερα.
  • · Δεύτερο παράδοξο: Η ηλικία, το επάγγελμα και το παρουσιαστικό μου παραπέμπει σε συντηρητικό άτομο. Εντούτοις “surprise”! δεν είμαι καθόλου συντηρητική (έτσι τουλάχιστον νομίζω). Να φανταστείτε ότι το παρουσιαστικό μου τόσο πολύ παραπλανεί,που μερικοί για να με εντυπωσιάσουν μου λένε π.χ. ότι είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, αρχίζουν εθνικοπατριωτικά κηρύγματα κλπ και όταν καταλάβουν ότι ξενέρωσα εντελώς μένουν εμβρόντητοι. Να σας πω ένα παράδειγμα. Τις προάλλες πήγα με την κόρη μου να επισκεφθούμε τη νονά της. Εκεί λοιπόν κουβέντα στη κουβέντα η κόρη μου ξεφούρνισε ότι όταν αποφασίσει να δεσμευτεί και να κάνει παιδιά θα κάνει «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» και τίποτε άλλο. Η νονά έμεινε εμβρόντητη και της είπε δεν πρέπει να στενοχωρείς τους γονείς σου. Επενέβηκα εγώ και είπα «δεν με στενοχωρεί καθόλου, αντίθετα θεωρώ ότι καλά θα κάνει και στο κάτω κάτω θα γλυτώσω και τα έξοδα του γάμου που έχουν καταντήσει δυσανάλογα και μάταια». Η κουμπάρα (που είναι συνομήλικη μου) έμεινε εμβρόντητη με τις προχωρημένες ιδέες μου.
  • · Τρίτο παράδοξο: Αν και θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένα ευαίσθητο άτομο που δεν πληγώνει (ηθελημένα) τους άλλους, καμιά φορά μου βγαίνει ένας κυνικός εαυτός. Παράδειγμα θέλετε;; Η κόρη μου όταν ήταν μικρή πήγαινε στο μπαλέτο. Λοιπόν μετά από τρία χρόνια περίπου, κάνανε μια παράσταση στη Σχολή της σε κάποιο θέατρο. Μετά το τέλος της παράστασης το κοριτσάκι μου με ρώτησε «μαμά πώς σου φάνηκα;». Τι της είπα η κακούργα μάνα! «Εντάξει καλή ήσουνα, αλλά μη φανταστείς ότι ήσουνα και η Μαργκότ Φοντέιν»!! Η μικρή έμεινε εμβρόντητη. Ακόμα το θυμάται. Σήμερα βέβαια το αντιμετωπίζει με χιούμορ και μου λέει ότι ήταν ευκαιρία να μάθει και ποια ήταν η Μαργκότ Φοντέϊν! Αυτή η κυνική διάθεση προβληματίζει και μερικούς φίλους, οι οποίοι, όπως μου λένε, καμιά φορά φοβούνται να μου εκμυστηρευτούν κάτι μην τους «ταπώσω».

Τελειώνοντας και θέλοντας να παινέψω τον εαυτό μου και να μου ανεβάσω λίγο την αυτοπεποίθηση (χα χα χα!) παραθέτω ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, το Επιτύμβιο. Θεωρώ λοιπόν ότι το ποίημα αυτό ΕΥΤΥΧΩΣ δεν με αντιπροσωπεύει. Όταν με το καλό αποδημήσω εις Κύριον πιστεύω ότι δεν θα πει κανείς

Ενθάδε κείται κάποιος,
που, ο φόβος "οι άλλοι τι θα πουν"
κι η επιθυμία ν' αρέσει
τόσο πολύ του κλέψανε
ό,τι είχε πιο δικό του
ώστε δεν μένει εδώ κανείς.

-------------------------------

Υ.Γ. Με την εικόνα που έβαλα πάνω της μπαλαρίνας (Μαργκότ Φοντέϊν) σας παραπλάνησα! Θα νομίσατε ότι εκτός από τα άλλα χαρίσματα μου είμαι και δεινή χορεύτρια. Ε λοιπόν, καμιά σχέση. Μια άγαρμπη αγύμναστη είμαι που μόνο στο όνειρο μου χορεύω ανάλαφρα. Χα χα χα!

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Μια βλακώδης "έξυπνη ιδέα"!


Διάβασα σε μερικά μπλογκ (βλ. π.χ. εδώ, και εδώ και εδώ και εδώ) το εξής κείμενο που τελειώνει με μια εισήγηση, την οποία μάλιστα θεωρούν «έξυπνη ιδέα»:

«Σήμερα στον ηλεκτρικό σταθμό του Αγ. Ελευθερίου στα ακυρωτικά μηχανήματα και ενώ ήμουν έτοιμη να ακυρώσω το εισιτήριο μου για Σύνταγμα, βρήκα πάνω στο ακυρωτικό μηχάνημα ένα εισιτήριο ακυρωμένο 15 λεπτά πριν, στην ίδια κατεύθυνση με τη δική μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη και δεδομένου ότι μου έχει ξανατύχει, δεν ακύρωσα το εισιτήριο μου αλλά πήρα το ακυρωμένο που βρήκα και με αυτό κατέβηκα Σύνταγμα. Το περιστατικό αυτό μου έχει ξανασυμβεί και πληροφορήθηκα πώς υπάρχει μία ομάδα ατόμων που αντί να πετάξει το εισιτήριο κατά την έξοδο της από το μέσο μεταφοράς το αφήνει πάνω στα ακυρωτικά μηχανήματα ώστε να το χρησιμοποιήσει και ο επόμενος. Είναι μια κίνηση συνεργασίας των πολιτών της Αθήνας που αντιδρούν στις μαζικές αυξήσεις των τιμών βασικών αγαθών. Νομίζω θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε και εμείς δίνοντας την ευκαιρία στον επόμενο από μας να ταξιδέψει δωρεάν. Επίσης θα βοηθούσε να το διαδίδαμε σε όσους το δυνατό περισσότερους»

Αυτή την ιδέα λοιπόν πολλοί τη βρίσκουν έξυπνη। Δεν ξέρω αν είμαι ιδιόρρυθμη, αλλά εγώ τη βρίσκω βλακώδη. Αυτή η κίνηση, αντίθετα με αυτά που επαγγέλλεται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και φυσικά σε περαιτέρω ακρίβεια. Γιατί;;; Μα απλούστατα αν το «Αττικό Μετρό» ή ο «ΗΣΑΠ» δεν καλύπτουν τα έξοδα τους, θα προβούν σε περαιτέρω αυξήσεις της τιμής του εισιτηρίου και φυσικά θα την πληρώσουν οι νομοταγείς πολίτες. Ακόμα όμως και οι μη νομοταγείς πόσες φορές θα τύχει να βρουν αδέσποτο εισιτήριο;; Τις υπόλοιπες θα αναγκαστούν να πληρώνουν. Για θυμηθείτε δε και την προσπάθεια όλων μας να καθιερωθεί το νυχτερινό δρομολόγιο Παρασκευή και Σάββατο! Αν δεν καλύπτονται τα έξοδα για το δρομολόγιο αυτό θα σταματήσει. Αυτό θέλουμε;;.

Αντίθετα από την ανωτέρω «έξυπνη ιδέα», εγώ θα πρότεινα περαιτέρω έλεγχο για την καταπολέμηση των κάθε είδους «τζαμπατζήδων» που συντελούν στην αύξηση των τιμών..

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Οι ικανότητες της Χίλαρι!


Μ’ αυτή την πινακίδα περίμενε ένας αμερικανός διαδηλωτής τη Χίλαρι Κλίντον. “Δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τον άνδρα της, δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει την Αμερική” (βλ. εδώ)

Εσείς τι νομίζετε;; Η σεξουαλική ζωή και κατ’ επέκταση η ιδιωτική ζωή του πολιτικού είναι δείγμα των ικανοτήτων του και στην πολιτική αρένα;;;

Τι νομίζω εγώ;; Ίσως ναι, ίσως και όχι (ειδικά ως προς τη σεξουαλική ζωή, μάλλον προς το όχι κλίνω)

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Τρίτη και 13...



Είστε προληπτικοί;;;

Ανησυχείτε σήμερα μήπως σας συμβεί κάποιο κακό;; Τι έπαθα σήμερα και λέω τέτοιες βλακείες;; Μα σήμερα είναι Τρίτη και 13. Και τι μ’ αυτό θα πείτε οι περισσότεροι… Το ίδιο λέγω και εγώ. Απλώς, ακούγοντας από το ραδιόφωνο το πρωί που πήγαινα στη δουλειά να το επαναλαμβάνουν συνεχώς, μου δημιουργήθηκε η απορία από πού προήλθε αυτή η πρόληψη που ταλανίζει (βαριά η λέξη) το νου μερικών. Έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα και να τι αποκόμισα.

Η Τρίτη είναι "μαύρη μέρα" για μας τους Έλληνες, αλλά και για τους Ισπανούς (τώρα γιατί για τους Ισπανούς μη με ρωτήσετε). Για τους άλλους χριστιανικούς λαούς μαύρη μέρα είναι η Παρασκευή. Η Τρίτη θεωρείται για τους Έλληνες γρουσούζικη γιατί είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Παλιά μάλιστα, λέει, δεν γίνονταν ποτέ γλέντια αυτή τη μέρα και τα σπίτια δεν άνοιγαν για τους επισκέπτες (αν μου κτυπήσετε το κουδούνι σήμερα και δεν σας ανοίξω, να ξέρετε γιατί). Η δήθεν κακοτυχία της Παρασκευής είναι ξενόφερτη. Προέρχεται από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα. Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρό, το θάνατο. Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται "κακός" αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ' το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς.

Ξέρετε τι λέω εγώ;;

Να χαρούμε και τη σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.

------------------------







Την εικόνα αυτή την έβαλα, για να σας δείξω ότι δεν είμαι προληπτική! Χα χα χα!

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

"Πράσινη" η πυρηνική ενέργεια;;;;


Θύελλα προκάλεσε η επιλογή του Γιώργου Σουφλιά να υιοθετήσει το χαρακτηρισμό «πράσινη» για την πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Στόχος είναι η πράσινη ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει σε αυτήν την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια» ήταν η φράση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που άναψε φωτιές.

Η απάντηση του Στ. Δήμα, Επίτροπου στην Ε.Ε., υπεύθυνου για θέματα Περιβάλλοντος, ήρθε μια μέρα αργότερα, μετά το τέλος της δικής του ομιλίας στο ίδιο Συνέδριο: «Η ατομική ενέργεια δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας», είπε ορθά κοφτά και αποχώρησε.

Μετά την παραπάνω φωτογραφία, έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η Πυρηνική Ενέργεια είναι πράσινη;;;

----

Σημείωση: Την εικόνα την πήρα από το ιστολόγιο Αστείες Φωτογραφίες Επικαιρότητας

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

H αβάσταχτη τυραννία της ματαιοδοξίας...



Ε όχι, δεν θα υποκύψω στα κελεύσματα της ματαιοδοξίας. Από μελαχρινή, στρουμπουλή, πενηντάρα (και βάααλε) Ελληνίδα (Κύπρια το ίδιο είναι), δεν θα προσπαθήσω να γίνω ….ξανθιά, απελπιστικά αδύνατη και νέα ….για πάντα. Όπως θα ξέρετε (ή αν δε το ξέρετε μάθετε το) αγαπημένοι διαδικτυακοί μου φίλοι τα έχω τα χρονάκια μου. Την ηλικία μου τη δέχομαι ειρηνικά, όπως δέχομαι και τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις μου. Οι πρώτες και οι δεύτερες (και τρίτες μπορώ να πω) ρυτίδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους προ πολλού. Άντε να βάλω καμιά ενυδατική κρεμούλα πρωί και βράδυ, να κάνω και κανένα καθαρισμό στη μούρη και αυτό είναι το «τίμημα» που πληρώνω στη ματαιοδοξία. Δεν θα κάνω τη μούρη μου κινητή γιορτή και πεδίο μάχης ταυτόχρονα (με λίφτινγκ, μπότοξ ή άλλα που δεν ξέρω πώς τα λένε), για να μη μου φαίνεται η ηλικία. Δεν πα να μου φαίνεται! Άσε που νομίζω ότι οι γυναίκες με τα λίφτινγκ, τις ενέσεις που τους πρήζουν τα χείλη κλπ δημιουργούν μεγάλες υποψίες για την ηλικία τους και συνήθως υπολογίζεις ότι είναι πιο ηλικιωμένες από ότι πράγματι είναι. Εκεί δε που πρόκειται για «τραγωδία» είναι οι αποτυχημένες επεμβάσεις ομορφιάς. Πας για καλύτερα και βγαίνεις από το χειρουργικό κρεβάτι τέρας ή στην καλύτερη περίπτωση …Φλωρινιώτης.

Θα απορείτε γιατί τα λέω αυτά πρωί πρωί. Να γιατί. Χθες είχα δικαστήριο. Κι εκεί που περπατούσα αμέριμνη (ο τρόπος του λέγειν, γιατί ποτέ δεν είμαι αμέριμνη όταν έχω δικαστήριο) σε κάποιο διάδρομο βλέπω μια γυναίκα ξανθιά, λεπτή (με κάτι στήθη στητά σαν τορπίλλες), αλλά στη μούρη «τέρας» να έρχεται «χαμογελαστή» (και αυτό ο τρόπος του λέγειν) προς το μέρος μου. Στην αρχή σκέφτηκα. Αυτή χαμογελάει σε μένα ή της έμεινε μόνιμη γκριμάτσα γέλιου από την αποτυχημένη επέμβαση;; Ε λοιπόν χαμογελούσε σε μένα. Μόλις έφτασε κοντά μου με άρπαξε, με φίλησε σταυρωτά και αναφώνησε «Μερόπη μου πόσα χρόνια έχω να σε δώ;; Δεν άλλαξες καθόλου…» (κομπλιμέντο βέβαια ήταν αυτό). Την κοίταξα με περιέργεια. «Δεν με γνώρισες έ, είμαι η παλιά σου συμφοιτήτρια η Χ…». Έλα Χριστέ και Παναγία και οι δώδεκα Απόστολοι μαζί. Μου ρθε να της πω «πώς κατάντησες έτσι;;», αλλά συγκρατήθηκα. Την ήξερα ως μελαχρινή, και στη φάτσα καλούτσικη, γλυκούλα μπορώ να πω. Είναι αλήθεια ότι η Χ. από τότε που είμαστε φοιτήτριες πρόσεχε ιδιαίτερα τη σιλουέτα της και τη μούρη της, αλλά δεν την είχα ικανή να φτάσει να γίνει Κουασιμόδος για να φαίνεται για πάντα νέα…..Βρε καλά, κάλλιστα μπορώ να πω ότι είμαι έτσι όπως είμαι. Με τις ζαρούλες μου, τα κιλάκια μου, τα κανονικά μου στήθη (όχι σαν τορπίλλες ή μπάλες), τα μαύρα μου μαλλάκια (βαμμένα μεν, αλλά με το χρώμα των νεανικών μου χρόνων). Τουλάχιστον με αναγνωρίζουν οι παλιοί μου συμφοιτητές, δεν χρειάζεται να συστηθώ από την αρχή για να με ξεχωρίσουν από το …Φλωρινιώτη. Αφήστε που νομίζω ότι όλες αυτές οι αισθητικές επεμβάσεις και «θεραπείες» (ο θεός να τις κάνει θεραπείες) τραυματίζουν ανεπανόρθωτα και την υγεία του ατόμου που τις υφίσταται.

Άτιμη ματαιοδοξία πώς τυραννάς τους ανθρώπους!

Υ.Γ. Η φωτογραφία δεξιά (πάνω) δεν είναι της Χ. αλλά της μοιάζει (στην υπερβολή της).

------------------------------------

Όχι δεν ήταν έτσι η Χ. για να της δώσω κι ένα δίκιο που πήγε να αλλάξει τη μούρη της!!

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Συμβουλές για ψυχική γαλήνη!


Περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο έπεσα σε ένα κείμενο με οκτώ συμβουλές για ψυχική γαλήνη. Όλες προέρχονται, λέει, από τη Λαϊκή Σοφία. Τις παραθέτω αυτούσιες γιατί μου άρεσαν.


Βρες χρόνο για δουλειά,

Αυτό είναι το τίμημα της ευτυχίας.


Βρες χρόνο για σκέψη,

Αυτό είναι η πηγή της δύναμης.


Βρες χρόνο για παιχνίδι,

Αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.


Βρες χρόνο για διάβασμα,

Αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.


Βρες χρόνο για όνειρα,

Αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου στ’ αστέρια.


Βρες χρόνο ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι,

Αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.


Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου,

Είναι πολύτιμη η μέρα για να είσαι εγωιστής.


Βρες χρόνο να γελάς

Αυτό είναι η μουσική της ψυχής.


Στις οκτώ αυτές συμβουλές προσθέτω και μια δική μου (ίσως να τη διάβασα κι αυτήν κάπου κάποτε και να την οικειοποιήθηκα)


Βρες χρόνο να καταλάβεις και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου.

Είναι μια αρχή για να καταλάβεις και να συγχωρέσεις τους άλλους.

Αν έχετε κι εσείς μια συμβουλή για ψυχική γαλήνη θα ήθελα να την ακούσω ή μάλλον να τη διαβάσω στα σχόλια σας.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Στράτευση στα 18;;


Μαζί με τα βεγγαλικά και τις κροτίδες του Πάσχα έκανε την εμφάνιση της και η ιδέα της Κυβέρνησης, που εκφράστηκε δια στόματος του Υπουργού Άμυνας, περί υποχρεωτικής θητείας στα 18 χρόνια. Επειδή το θέμα της στράτευσης με είχε απασχολήσει πολύ πριν έξι περίπου μήνες, ενόψει της τότε στράτευσης του γιόκα μου, ο οποίος μάλιστα διέκοψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές για να υπηρετήσει τη θητεία του (βλ. εδώ), προς στιγμή μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ ότι ίσως οι νέοι στην άγουρη αυτή ηλικία των 18 ετών να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τη στρατιωτική τους θητεία. Χωρίς το άγχος που έχει ένας νέος σε πιο μεγάλη ηλικία, όταν πια έχει τελειώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, ίσως και τις μεταπτυχιακές και αναζητά πια εργασία για να κερδίσει επιτέλους τα πρώτα του χρήματα. Ας σημειωθεί ότι στην Κύπρο η στρατιωτική θητεία (που μάλιστα είναι 25 μήνες) είναι στα 18 χρόνια, αφού προηγουμένως προηγηθούν οι εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν μετά το τέλος της θητείας.

Μετά τις πρώτες όμως σκέψεις συνήλθα….

Κατ’ αρχάς, γιατί να μιλάμε ακόμα για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και μάλιστα παραβλέποντας τελείως την κοινωνική (εναλλακτική) θητεία, όταν ακόμα και η γειτονική Αλβανία που πρόσφατα μπήκε στο ΝΑΤΟ, οδηγείται στην κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;; Από τον Ιανουάριο του 2010 οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας θα είναι αμιγώς επαγγελματικές (14.500 άντρες). Πολλοί ένστολοι έλληνες αξιωματικοί μιλούν ακόμα και επώνυμα και ομολογούν ότι το ελληνικό στράτευμα λίγους (ή και καθόλου εφέδρους) έχει πια ανάγκη. Ο ελληνικός στρατός πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε ένα νέο μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα με επαγγελματίες κυρίως ή έστω και με κληρωτούς με θητεία λίγων μόνο μηνών για βασική εκπαίδευση. Δεν τα λέω εγώ αυτά, αλλά αξιωματικοί του στρατού (βλ. εδώ). Εγώ δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Εξάλλου δεν είναι παράλογο να ζητάς σήμερα από νέους ανθρώπους να ξοδέψουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και να θυσιάσουν πολύτιμα αγαθά, όπως την προσωπική τους ανεξαρτησία για κάτι που πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι δεν τους αφορά;; Δεν θα ήταν λογικότερο να στελεχωθεί το στράτευμα από ανθρώπους που πράγματι θέλουν να κάνουν αυτό που έχει ανάγκη η Πολιτεία και να επιβραβευτούν γι’ αυτό (με μισθό, προνόμια κλπ);;;

Εσείς τι λέτε;;;