Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Ημέρα συγγνώμης για την Αυστραλία (ανανεωμένο)


«Ημέρα της Συγγνώμης» ήταν η προχθεσινή (13 Φεβρουαρίου) για τη μακρινή Αυστραλία. Ημέρα που η χώρα αυτή απολογήθηκε επισήμως στους αυτόχθονες κατοίκους της, τους Αβορίγινες, καθώς και στους κατοίκους των νησιών Torres Strait Islands για όλα τα δεινά που προκάλεσαν οι λευκοί κάτοικοι της και το επίσημο κράτος.

«Σήμερα τιμάμε τους ιθαγενείς τούτης της χώρας...». Έτσι άρχισε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας ο νέος πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, για να συνεχίσει ζητώντας συγγνώμη από τις «κλεμμένες γενιές» των ιθαγενών, τις οικογένειες και τους απογόνους τους, «για τον πόνο, τα δεινά, την οδύνη και τις απώλειες» που τους προκάλεσαν νόμοι και πολιτικές διαδοχικών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων» της χώρας. Λευκοί και Αβορίγινες που παρακολούθησαν την τελετή σε διάφορες εκδηλώσεις από γιγαντοοθόνες έκλαψαν από συγκίνηση.

Η άδικη αντιμετώπιση των Αβορίγινων από τους λευκούς Αυστραλούς έχει τις ρίζες της στο 1798, όταν η Αυστραλία έγινε αποικία της Μ. Βρετανίας. Μεγάλα τμήματα της χώρας παραχωρήθηκαν σε ανθρώπους χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων ή σε πρώην καταδίκους, οπότε ο ρατσισμός αναπτύχθηκε ραγδαία. Αποκορύφωμα της σκληρής αυτής μεταχείρισης ήταν το γεγονός ότι 100.000 περίπου παιδιά των ιθαγενών, αλλά και παιδιά - καρποί μεικτών γάμων, απομακρύνθηκαν βιαίως από τις οικογένειές τους την περίοδο 1910-1970 και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα. Το πρόσχημα ήταν «η προστασία τους» από τους ανεύθυνους γονείς τους. Στην πραγματικότητα όμως η απομάκρυνση από τις οικογένειες τους έγινε βάσει μιας «πολιτικής αφομοίωσης» στην κουλτούρα των λευκών που ανέπτυξε το επίσημο κράτος. Η πολιτική αυτή διέλυσε χιλιάδες οικογένειες και πολύ συχνά κατέληξε στην κακοποίηση των παιδιών του ιδιόμορφου αυτού παιδομαζώματος που αποτελούν τις «κλεμμένες γενιές».


Μέλος αυτών των Κλεμμένων Γενιών είναι και η Κάθι Φρίμαν, η Χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στα 400 μέτρα. «Ποτέ δεν θα καταλάβω πώς είναι για μια μητέρα να μην μπορεί να προστατέψει το παιδί της, ποτέ. Πρέπει να ήταν φριχτό», είπε στους «Τimes», για να προσθέσει εντούτοις πως η συγνώμη της κυβέρνησης θα βοηθήσει στο να επουλωθεί ένα ανοιχτό τραύμα «στην ψυχή του έθνους». Μέλος Κλεμμένης Γενιάς είναι και η 50χρονη σήμερα Μέρι Χούκερ. Ήταν 12 ετών όταν την πήραν από την οικογένειά της, ακόμα θυμάται το «γιατί;» που τη στοίχειωνε και φυσικά δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τους βιασμούς που υπέστη στο ίδρυμα.

Σήμερα, οι Αβορίγινες αποτελούν μόλις το 2,4% του πληθυσμού της Αυστραλίας που φτάνει τα 21 εκατομμύρια. Είναι η φτωχότερη ομάδα της χώρας, ενώ εκπροσωπούνται σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά στο σωφρονιστικό σύστημα, στις λίστες των ανέργων και στη χορεία των αναλφάβητων. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 17 χρόνια μικρότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των ιθαγενών, ώστε να κλείσει η ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτούς και τους μη ιθαγενείς πολίτες της μακρινής αυτής χώρας..

Ο χρόνος θα δείξει αν η πανηγυρική έκφραση συγγνώμης από το επίσημο Κράτος ήταν ειλικρινής και αν θα οδηγήσει τελικά στην επούλωση των πληγών των φτωχών αυτών κατοίκων μιας πλούσιας χώρας, το λευκό κατεστημένο της οποίας για δεκάδες χρόνια τους επιφύλασσε ταπείνωση και πόνο…

-------------------------------------

Προσθήκη:

Σε εκδήλωση της κοινότητας του Ντάργουϊν της Αυστραλίας, που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2007 (σχετική και η αμέσως παραπάνω εικόνα), μεταξύ άλλων συγκροτημάτων, χόρεψε και ένα συγκρότημα από δέκα Αβορίγινες χορευτές, οι «Chooky Dancers».Οι χορευτές αυτοί, που προέρχονται από το μικρό απομονωμένο νησί Έλκο βόρεια της Αυστραλίας, όπου ζουν σε πολύ φτωχές συνθήκες 2000 ιθαγενείς, παρουσίασαν τη δική τους χορευτική εκδοχή της μουσικής σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη "Ζορμπάς"

Ο Μ. Θεοδωράκης είδε το βίντεο, του άρεσε και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την Ελλάδα και να παρουσιάσουν κι εδώ το χορό.

18 σχόλια:

gerasimos είπε...

Εγώ πάλι θυμήθηκα την περίφημη ιστορία με το καγκουρό. Σύμφωνα με την οποία όταν πάτησαν το πόδι τους οι πρώτοι λευκοί άποικοι, είδαν το περίεργο αυτό ζώο να χοροπηδά πέρα-δώθε και ρώτησαν έναν ιθαγενή πώς το λένε. Εκείνος τους απάντησε 'kangaroo', που στη γλώσσα του σήμαινε 'δεν ξέρω'...

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου,
ναι κάπου είχα διαβάσει παλιά αυτό με το καγκουρώ και μου το θύμισες σήμερα. Ξέρεις εγώ, όπως νομίζω και ο περισσότερος κόσμος, αυτή την ιστορία με τις "κλεμμένες γενιές" των ιθαγενών της Αυστραλίας δεν την ήξερα μέχρι που την έμαθα το 2000 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ. Την έκανε γνωστή η Ολυμπιονίκης Kathy Freeman, η οποία μάλιστα κράτησε κάποια στιγμή και τη σημαία των Ιθαγενών.

jf είπε...

Μου θύμισε τη συγγνώμη [?] του Πάπα πριν 7 τόσα χρόνια… Και μετά;

Η δημόσια συγγνώμη από δημόσιους λειτουργούς μοιάζει να είναι κίνηση στρατηγικής. Τους εξυψώνει στα μάτια του κόσμου, αλλά και στα δικά τους αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή τους.

Όντως ο χρόνος θα δείξει τι σημαίνει έμπρακτα η Αυστραλιανή αυτή συγγνώμη…

Ένα όμορφο ...άσπρο Σαββατοκυρίακο να έχουμε

mania είπε...

Μeropi μου πολύ διαφωτιστικό το ποστ σου. Να πω την αμαρτία μου δεν ήξερα αυτή τη θλιβερή ιστορία με τις "κλεμμένες ζωές" των ιθαγενών.
Για φαντάσου να γεμίσουν τα ορφανοτροφεία με παιδιά, των οποίων οι γονείς ζούσαν....και το μόνο αμάρτημα τους ήταν ότι έχουν άλλο χρώμα στην επιδερμίδα τους

marianaonice είπε...

Μερόπη μου πολύ ωραίο το θέμα που θίγεις σήμερα. Όταν βρέθηκα στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια περίπου στο μουσείο τους είχαν ειδικό χώρο αφιερωμένο στους Αβορίγγινες με σλάϊτς και φωτογραφίες! Από τότε είχαν ζητήσει συγνώμη οι Αυστραλοί. Τα σλάϊτς τους ήταν συγκλονιστικά γιατί διηγιόνταν την ιστορία μανάδων που τους έπαιρναν τα παιδιά οι λευκοί χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε απολύτως!!! Είναι φρικτό να το βλέπεις φαντάσου να το ζεις!!! Η θεία μου τα πρώτα χρόνια που βρέθηκε εκεί της έλεγαν ότι οι Ιθαγενείς είναι ανθρωποφάγοι και οι μετανάστες τους φοβόντουσαν! Ένα ακόμη έγκλημα κατά των ιθαγενών όλων των χωρών που κατακτήθηκαν από τους ...πολιτισμένους της Δύσης και δη τους Άγγλους!
Καλό σου Σ/Κ φίλη μου.

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Μερόπη μου,μια "συγγνώμη" περιμένουμε όλοι,κι όταν επιτέλους έρχεται,κάτιτίς αλλάζει(όταν είναι ειλικρινής φυσικά)

φιλιά και καλό σ/κ:))

Meropi είπε...

--@ if μου αυτό λέω κι εγώ θα περιμένουμε να δούμε το ειλικρινές της συγνώμης...

--@ mania μου κι εγώ μη νομίζεις ότι το ήξερα εδώ και καιρό. Μόλις το 2000 έμαθα γι αυτές τις κλεμμένες γενιές των ιθαγενών. Νομίζω ότι έχει γυρίσει και ένα κινηματογραφικό έργο ο Αυστραλός Φίλιπ Νόις για το θέμα αυτό.Λέγεται «Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού» και αφηγείται την ιστορία τριών ανήλικων αβορίγινων κοριτσιών από τη στιγμή που αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το «στρατόπεδο εκπαίδευσης» στο οποίο έχουν αναγκαστεί να μεγαλώσουν. Δεν το είδα, αλλά διάβασα γι' αυτό.

--@ mariana μου μπορεί να ζήτησαν ανεπισήμως συγγνώμη προηγουμένως. Στις 13-2 ζήτησε επισήμως το Κοινοβούλιο της Χώρας. Αυτό που σου είπε η θεία σου το διάβασα. Το είπε αυτός ο Αυστραλός σκηνοθέτης που γράφω παραπάνω στη Μάνια. Είπε δηλ. ότι όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον πήγε 1-2 φορές στο γκέτο των Αβορίγινων σαν να τον πήγαινε στο Ζωολογικό Κήπο....

Meropi είπε...

--@ Ψυχούλα μου,
άκουγα (κυρίως από το CNN, γιατί στις 13 Φεβ τα δικά μας κανάλια δεν είχαν ειδήσεις) διάφορους Αβορίγινες να μιλάνε και έλεγαν ότι πράγματι έχει αξία γι αυτούς η συγγνώμη των λευκών.
Μένει να δούμε αν θα την κάνουν πράξη και βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια που έχουν πέσει. Ξέρεις η φτώχια φέρνει εγκληματικότητα και χίλια άλλα κακά...

marianaonice είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Γειά σου Μερόπη. Μπράβο που ασχολήθηκες με το θέμα μας. Πράγματι υπήρξανε φρικιαστικές ιστορίες με τα παιδιά αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις οι λευκοί προστάτες, τα βίαζαν και τα κακοποιούσαν αφάνταστα. Η κατάσταση αυτή τελείωσε το 1969. Πριν 10 χρόνια έγινε επίσημη κυβερνητική έρευνα και το πόρισμα είναι σκέτη φρίκη. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός John Howard αρνιόταν πεισματικά να ζητήσει επίσημα συγνώμη. Στις περασμένες εκλογές πήγε σπίτι του, διότι εκτός από τη πρωθυπουργία, έχασε και την έδρα του. Ο Kevin Rudd, υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα ζητήσει συγνώμη. Εφέτος το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, το άνοιξαν οι elders των aboriginals και ήταν ένα "Welcome To Country". Ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε ότι κάθε νέα κυβέρνηση θα ανοίγει το Κοινοβούλιο κατ' αυτό τον τρόπο. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον video www.youtube.com/watch?v=C9mJpL67QUw, που δείχνει λίγο τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Σε αυτό το video www.youtube.com/watch?v=1USEune-CX4 μπορείτε να δείτε το Welcome To Country. Θα δωθούν και αποζημειώσεις και βοήθεια να ξαναχτίσουν ότι απέμεινε από τις ζωές τους. Να είσαι καλά Μερόπη.

Unknown είπε...

Ξέχασα Μερόπη. Υπάρχει η ιστορία της Helen Moran, πατέρας aboriginal, μητέρα λευκή. Χάρις σ' αυτή τη γυναίκα φτάσαμε εδώ. www.youtube.com/watch?v=y5rG5gY_Nt0

ritsmas είπε...

κι εμένα μου έκανε πολύ κλικ αυτό το θέμα, ειχα βρει υλικό και σκεπτόμουν ότι άξιζε καποιας προβολής. Ευτυχώς το έκανες εσύ κι είναι το ίδιο.Τελικά χρειαζόταν να φύγει ο Χάουαρντ για να γινει το αυτονόητο; Ολη η καμπερα, η πρωτεύουσα εχει κτιστεί πανω σε ιδιοκτησία των Αμπορίτζιναλ( Αβορίγινες) μονο που εκεινοι δεν εχουν τίτλους!
σε φιλω
κανει κρύο πολυ
ριτς

marianaonice είπε...

Ξέχασα να σου πω ότι σήμερα πολλοί αυτόχθονες Αυστραλοί που ζουν στο city (κέντρο του Sydney) επιβιώνουν πουλώντας στους τουρίστες φολκλόρ εμφανίσεις και μουσική της φυλής τους και προσφέρουν τον εαυτό τους, ημίγυμνοι με τα παραδοσιακά τους ενδύματα, θέαμα στο κοινό που τους περιεργάζεται πράγματι σαν περίεργα όντα... Τι να πω, θλίψη και μόνο θλίψη!!

Y.Γ. το σχόλιο που διαγράφηκε ήταν δικό μου. Είχα γράψει "επεξεργάζεται" αντί "περιεργάζεται" και κουφάθηκα μόλις το διαπίστωσα!!Χα,Χα!!

Meropi είπε...

-@@ mariana faithful
πολύ διαφωτιστική η παρέμβαση σου. Είδα το βίντεο, στο οποίο μας παραπέμπεις. Επί τη ευκαρία βρήκα και ένα άλλο βίντεο με Αβορίγινες που χορεύουν το Ζορμπά του Θεοδωράκη.

--@@ Ρίτσα μου,
είναι τόσο μεγάλο το θέμα που μπορείς να το παρουσιάσεις κι εσύ ως δημοσιογράφος με το δικό σου ωραίο τρόπο.

--@@ Μαριάνα μου
αυτοί οι άνθρωποι, αγράμματοι οι περισσότεροι, δεν έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και γι αυτό αναγκάζονται να γίνουν "θέαμα".

Unknown είπε...

The Chooky Dancers.
Το βρήκες μόνη σου. Πασίγνωστοι και τρομεροί.

Roadartist είπε...

Καλημέρα Μερόπη μου είχα δει το συγκεκριμένο βιντεο, αλλά δεν είχα ιδέα πραγματικά για την ιστορία. Μάλιστα θυμάμαι οτι αρκετοί βλέπανε το βιντεάκι και γελάγανε, νομίζανε οτι ήταν χιουμοριστικό! Πολύ διαφωτιστικό το ποστ.. Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Καλη Κυριακή.

Meropi είπε...

Roadartist μου καλή,
το είδα κι εγώ αυτό το βίντεο σε ένα μπλογκ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, καλώντας μας μάλιστα να γελάσουμε.
Νόμιζα δε ότι είναι από την επίσκεψη του Καραμανλή στην Αυστραλία.

mania είπε...

Μερόπη καλημέρα και πάλι
έχω αποκλειστεί από τα χιόνια και κάνω βόλτες στους μπλογκοφίλους μου. Βλέπω ανανέωσες το ποστ σου.
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η είδηση με τους χορευτές. Επ' ευκαιρία του ποστ σου έκανα και περιήγηση στο Google και βρήκα πολλά ενδιαφέροντα.
Βρήκα π.χ. ότι ο πρωτοχορευτή τους λέγεται Λάιονελ Ντζιτζιμπιμπιλγουϊ (!!!) και είναι 21 ετών. Η επιτυχία του, μετά την κυκλοφορία του βίντεο, είναι πρωτοφανής. Η ιδέα δε ότι θα έλθει στην Ελλάδα τον έχει ενθουσιάσει.
Αυτά και σου εύχομαι μια κάτασπρη Κυριακή