Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Λονδίνο Β΄ μέρος (τελευταίο)

Η πλατεία Τραφάλγκαρ με το άγαλμα του Νέλσονα


Η κλεμμένη (από τον Έλγιν) Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο (η σχετική αίθουσα ήταν κλειστή, αλλά μπόρεσα και τη φωτογράφισα από μια ακρούλα)


Για ψώνια στο βροχερό Λονδίνο (εδώ είναι η Regent st). Τα ψώνια δεν είναι και τόσο ακριβά, υπήρχαν και εκπτώσεις (σε μερικά είδη).




Η αγορά CAMDEN MARKET πολύ γραφική, κάτι σαν το δικό μας Μοναστηράκι


Πατίνια στο Χάϋντ Παρκ (όχι δεν έκανα πατίνι εγώ, γι' αυτό γύρισα αρτιμελής)

Στο β΄ μέρος της ανάρτησης μου για το Λονδίνο δεν θα σας ζαλίσω με λεπτομερείς περιγραφές των αξιοθέατων (αρκούν όσες φωτογραφίες έβαλα πιο πάνω). Την περιγραφή άλλωστε μπορεί να τη βρείτε σε οποιοδήποτε τουριστικό οδηγό. Προτιμώ να αναφέρω μερικά στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση (όχι μόνο τώρα αλλά και στις προηγούμενες επισκέψεις μου) από την καθημερινή ζωή όχι μόνο του Λονδρέζου, αλλά και του τουρίστα στην πόλη αυτή.

Α. Η ζωή στο Λονδίνο είναι γενικά ακριβή. Θεωρείται η δεύτερη, μετά τη Μόσχα (για φαντάσου!) πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Να φανταστείτε ότι ένα απλό εισιτήριο στο μετρό κοστίζει 4 αγγλικές λίρες (δηλ. 5,50 ευρώ). Μπορείς (συνιστάται θα έλεγα) να βγάλεις ημερήσιο (εισιτήριο), το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε απεριόριστες διαδρομές (του μετρό) εντός της ημέρας. Αυτό κοστίζει 6,8 λίρες (9,40 ευρώ) ή εάν ταξιδεύεις εκτός ωρών αιχμής (μετά τις 9.30 π.μ. ή μετά τις 10 π.μ δεν θυμάμαι καλά) 5,30 λίρες (δηλ. 7,40 ευρώ περίπου), αλλά και πάλι ακριβό μου φάνηκε. Το αντίστοιχο ημερήσιο εισιτήριο που ισχύει μόνο για τα λεωφορεία κοστίζει λίγο πιο φτηνά, αλλά δεν αξίζει τον κόπο, γιατί η κυκλοφορία στο Λονδίνο είναι πολύ πυκνή και, λόγω και των μεγάλων αποστάσεων, αργείς πάρα πολύ να φτάσεις στον προορισμό σου. Ο Δήμαρχος του Λονδίνου έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια φόρο (είδος διοδίων) 8 λιρών (11 ευρώ) ημερησίως για να μπορεί ένας οδηγός να οδηγεί το αυτοκίνητο του στο κέντρο. Παρόλα αυτά η κυκλοφοριακή κίνηση δεν ελαφρύνθηκε πολύ. Τα ακίνητα στο κέντρο, όπου κατοικούν κυρίως ξένοι εκατομμυριούχοι, είναι πανάκριβα. Διάβασα σε μια αγγλική εφημερίδα ότι ένα δυάρι στο Euston Square πωλείται προς 3 εκατομμύρια λίρες (δηλ. 4.166.000 ευρώ). Ένα στούντιο (30 τ.μ.) ενοικιάζεται προς 1500 λίρες (2.142 ευρώ). Ακόμα και ένας Άγγλος της μεσαίας τάξης δυσκολεύεται να αγοράσει ή να ενοικιάσει ένα σπίτι στο κέντρο, όπου είναι συνήθως και ο χώρος εργασίας του, με αποτέλεσμα να κατοικεί στα λιγότερο ακριβά προάστια και να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ που μου φάνηκαν λίγο χαοτικά. Επίσης ακριβούτσικα είναι και τα εστιατόρια. Τα ψώνια όμως (σούπερ μάρκετ, ρούχα, καλλυντικά κλπ) δεν είναι και τόσο ακριβά. Υπάρχουν μάλιστα εκπτώσεις σε ορισμένα είδη όλο το χρόνο, εκτός βέβαια από τις δύο περιόδους (Γενάρη - Ιούλιο) που υπάρχουν οι γενικές εκπτώσεις.


Β. Το Μετρό του Λονδίνου (underground ή tube όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι), όπως αναφέρω και πιο πάνω είναι ακριβό, αλλά εξυπηρετικό. Έχει 12 γραμμές που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο τμήμα του Λονδίνου. Λειτουργεί καθημερινά από τις 05 π.μ. μέχρι τις 01.30 π.μ., ενώ την Κυριακή μέχρι τις 12.00. Λόγω της παλαιότητας του όμως μου φάνηκε, στους περισσότερους σταθμούς, βρώμικο και κλειστοφοβικό. Τα βαγόνια είναι στενά, το ίδιο και τα τούνελ. Είναι και λίγο χαοτικό θα έλεγα. Πρέπει να διαβάζει κανείς 2-3 φορές το χάρτη για να μη χαθεί. Πάντως αν χαθείτε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους υπαλλήλους του Μετρό, είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν. Το δικό μας Αττικό Μετρό ως νέο και μοντέρνο μου αρέσει περισσότερο, αλλά δυστυχώς ακόμα είναι περιορισμένο. Εδώ μου έρχεται και μια απορία. Γιατί δεν χρησιμοποιούν εδώ (στην Ελλάδα) τη μπάρα (που είδα στο Λονδίνο), η οποία να ανοίγει μόνο σε όποιον έχει εισιτήριο ή κάρτα; Έτσι θα αποφεύγονται οι «τζαμπέ» επιβάτες που ανεβάζουν το κόστος και για τους υπόλοιπους.




Γ. Ο κόσμος γενικά είναι φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει. Όλοι είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι χαζό. Ένας ηλικιωμένος κύριος μάλιστα, όταν μας είδε με την κόρη μου σκυμμένες πάνω από ένα χάρτη να ψάχνουμε προς τα πού να πάμε, ήρθε μόνος του και μας ρώτησε σε τι μπορεί να μας βοηθήσει. Γι΄ αυτό μην διστάζετε να ρωτάτε ακόμα και αν τα Αγγλικά σας δεν είναι επιπέδου Proficiency. Κανείς δεν πρόκειται να γελάσει μαζί σας. Πρόσεξα ότι οι Άγγλοι γενικώς δεν έχουν κόλλημα με τις ορθές προφορές, ούτε απαιτούν από τους ξένους να μιλάνε άψογα. Έχουν την υπομονή να προσπαθήσουν να σε καταλάβουν. Απλώς να είστε κι εσείς πρόθυμοι να λέτε πολλά ευχαριστώ (thank you) και συγνώμη (sorry, excuse me).

Δ. Μου αρέσει η πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου. Εκεί βλέπεις όλες σχεδόν τις φυλές του κόσμου. Μια μέρα στο μετρό από περιέργεια κοίταγα τις φάτσες. Θα νόμιζε κανείς ότι βρισκόμουν στην Αφρική ή στην Ασία παρά στην Ευρώπη. Πιο πολλοί ήταν οι μαύροι, μελαψοί (Ινδοί, Πακιστανοί) και κίτρινοι, παρά οι λευκοί. Μην με ρωτήσετε τον εαυτό μου πού τον κατατάσσω (μερικοί με ρωτούσαν αν είμαι Ισπανίδα, άλλοι Ιταλίδα και μερικοί….Ινδή χα χα χα!).

Ε. Για το τέλος κράτησα να δώσω μερικές συμβουλές (tips). Δεν κάνω την έξυπνη, αλλά νομίζω θα σας βοηθήσουν γίνει το ταξίδι σας πιο εύκολο και ευχάριστο:

  • · Στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό να στέκεστε πάντα δεξιά. Αριστερά είναι για τους βιαστικούς που καμιά φορά τρέχουν .
  • · Τα χαρτιά τουαλέτας να τα ρίχνετε μέσα στη λεκάνη και όχι στο καλαθάκι. Αυτό είναι μόνο για βαμβάκι, σερβιέττες, χαρτί που σκουπίσαμε τα χέρια κλπ. Φαίνεται ότι εκεί οι αποχετευτικοί σωλήνες είναι μεγάλης διαμέτρου, όχι όπως τους ελληνικούς. Αυτό το θεώρησα απαραίτητο να το αναφέρω για να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο, όπως έχασα εγώ αναλογιζόμενη τι θα κάνω, αφού μου φαινόταν περίεργο που το καλαθάκι ήταν ανοικτό από πάνω.
  • · Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού (στα εστιατόρια, καφετέριες, αεροδρόμια, σταθμούς κλπ). Οι καπνιστές ετοιμαστείτε να στερηθείτε λίγο το κάπνισμα σας. Χα χα χα!
  • · Στην Αγγλία οδηγούν ανάποδα. Γι’ αυτό και εμείς οι ξένοι πεζοί πρέπει να προσέχουμε διπλά γιατί τα αυτοκίνητα εμφανίζονται από εκεί που δεν τα περιμένουμε. Στα δύσκολα σημεία, γράφουν οδηγίες στο δρόμο (LOOK RIGHT ή LOOK LEFT). Προσέχετε τα αυτά, γιατί εγώ την πρώτη μέρα δεν τα πρόσεξα και (αν δεν με άρπαζε η κόρη μου) θα με πατούσε ένα αυτοκίνητο κι έτσι θα γλυτώνατε από τις αναρτήσεις μου. Χα χα χα!
  • · Αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση στο Λονδίνο (συνιστάται), για να βγάλετε εισιτήριο δεν είναι ανάγκη να πάτε στο Ταμείο του Θεάτρου (όπου ας σημειωθεί είναι ακριβό). Υπάρχουν τα λεγόμενα tkts, όπου μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο για την ίδια ή τις επόμενες λίγες μέρες με έκπτωση μέχρι 50% (για τις πολύ δημοφιλείς μπορεί να βρείτε με 25% έκπτωση). Το κεντρικό πρατήριο tkts βρίσκεται στη Leicester Square (tkts Leicester Square). Από εκεί βγάλαμε κι εμείς εισιτήρια. Υπάρχουν πολλές ωραίες παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Βέβαια δεν έχει κάθε μέρα διαθέσιμα εισιτήρια για όλες ανεξαιρέτως τις παραστάσεις, αλλά για τις περισσότερες (παραστάσεις) μπορείτε να βρείτε.




Όπως ανέφερα και στην αρχή του Α΄ μέρους της ανάρτησης μου για το Λονδίνο, αυτή η πόλη είναι ανεξάντλητη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν σας είπα και χιλιάδες άλλα που δεν τα ξέρω κι εγώ ακόμα. Επιφυλάσσομαι να τα μάθω σε νέα επίσκεψη μου.

35 σχόλια:

Penelope είπε...

Noμίζω για το 2008 ότι έρχεται πρώτο στη λίστα για την πιο ακριβή πόλη και ακολουθεί το Οσλο και το Δουβλίνο....και η Μόσχα 37 !!!Μέσα σε ένα χρόνο πως αλλάζει το Index λοιπόν ...

Γκρινιάρης είπε...

Ωραίο post, περιεκτικό! Είπες τόσα πολλά...

Η ζωή ναι, είναι ακριβή. Τα ενοίκια και οι μετακινήσεις είναι τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος που έρχεται εδώ οτι είναι πολύ πιο ακριβά. Πάντως οι περισσότεροι Βρετανοί ζούνε στις πιο έξω ζώνες και κάνουν το καθημερινό commuting προς τη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν οι μετακινήσεις δεν είναι τόσο ακριβές για τους μισθούς τους, αλλά και γι' αυτό που προσφέρουν (το μετρό όπως είπες είναι τεράστιο!), τα σπίτια είναι σίγουρα πολύ ακριβά και γι' αυτούς και οι νέοι άνθρωποι και τα νέα ζευγάρια έχουν μεγάλο πρόβλημα.

Πάντως η κίνηση στο Λονδίνο δε μου έχει φανεί τόσο τραγική όσο στην Αθήνα. Πέρσι χρησιμοποιούσα καθημερινά λεωφορείο και αν μη τι άλλω υπήρχε πολύ καλή ροή. Ενώ θυμάμαι στην Αθήνα, έπηζα με τις ώρες σταματημένος. Εκεί που πιάνει κίνηση απ' ότι ξέρω είναι στα highways στις ώρες αιχμής. Πάντως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ΜΜΜ, και πολλοί μάλιστα όχι μόνο μετρό αλλά και τρένο.

Το μετρό σίγουρα δεν είναι όσο καθαρό και γυαλιστερό είναι της Αθήνας. Αλλά μην ξεχνάμε πως στο Λονδίνο άρχισε το μετρό το 1860-τόσο!!!!!! Εμάς καλά καλά δέκα χρόνια δεν έχει κλείσει! Πάντως όσο καιρό βρίσκομαι εδώ συνεχώς κλείνουν σταθμούς και γραμμές για έργα βελτίωσης. Πάντως με 268 σταθμούς και 11 γραμμές, είναι λογικό να χρειάζεσαι συνεχώς χάρτη! :)

Δεν έχουν κανένα κόμπλεξ με τη γλώσσα. Κι αυτό γιατί όπως είπες το Λονδίνο είναι πολυπολιτισμικό. Ζούνε μόνιμα άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, οπότε στο θέμα της προφοράς υπάρχει μεγάααααλη ανεκτικότητα! Και καλά κάνεις και επισημαίνεις τα πολλά thank you! Είναι MUST!!!

Δε μας είπες είπες σε ποιες παραστάσεις πήγες; Σ' αυτές που έβαλες αφίσσες; Πάντως εκτός από το συγκεκριμένο που είπες, όλη η Leicester square είναι γεμάτη κιόσκια στα οποία μπορείς να βρεις εισιτήριο σε χαμηλότερη της κανονικής τιμής, αλλά συνήθως για τις παραστάσεις εκείνης της μέρας.

Άντε, εύχομαι και επόμενο ταξίδι σύντομα!

Καλό βράδυ!

Penelope είπε...

Kαι εμένα Μερόπη μου όπως το είπες πιο πολύ από όλα μου αρέσει η πολυτισμικότητα του Λονδίνου. Χαιρετώ

phlou...flis είπε...

Τελικά, μισητή μεν η αγγλική (ή βρετανική) πολιτική, αγαπητοί δε οι gentlemen εγγλέζοι. (Κάτι ανάλογο με την Αμερική και τους αμερικάνους). Τι είναι αυτό που μας μαγνητίζει; Η ευγένειά τους (τον σπρώχνεις και σου ζητάει πρώτος sorry), η οργανωτικότητά τους (δες κυπριακή κυβερνητική οργάνωση) ή κάτι άλλο; Φυσικά το αλλοτινό λιοντάρι του Ην. Βασιλείου ξεδοντιασμένο το βλέπω (εξ ου και γκουβερνάντα των ΗΠΑ), η βασίλισσα σε προεξέχουσα θέση (God save the queen) αλλά η ...γοητεία παραμένει.
Τώρα μήπως το παράκανα και λέω κακίες; Θε' μου σχώραμε (που λέει κι η Αρβανιτάκη).
Ασε που όλοι οι κυπραίοι προδότες του κυπριακού αγώνα 55-59 (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι) εκεί βρήκαν καταφύγιο.
ΥΓ. Πώς τάμπλεξα όλα; Φταίει που μόλις γύρισα από τας Αθήνας;

Roadartist είπε...

..ok λονδίνο next year!!! :)
θα προσανατολιστούμε σε κάτι άλλο χε χε.. πάντως άκρως ενημερωτικό το post σου..μπράβο! Ειδικα η τελευταία πληροφορία για τις εκπτώσεις στα εισητήρια των θεάτρων παρα πολύ σημαντική!
Ευχαριστούμε πολύ Μερόπη, ευχές για όμορφο βράδυ και μια πολύ καλή εβδομάδα!!

Justine's Blog είπε...

Αγαπημένη Μερόπη,
Σου κάνω αντίπραξη με Παρίσι. Πολύ σωστά και στοιχημένα τα περιγράφεις, σαν ρεπορτάζ ταξιδιωτικό. Εύγε στη διεισδυτική ματιά σου και στην συγκροτημένη μνήμη σου.
Εγώ επιπόλαια μεταφέρω σκηνές του Παρισιού, έχοντας ως δεδομένο πως όλοι το ξέρουν.
Μάλλον εγωιστική άποψη!
Φιλιά σου

Σοφία είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ και πολύ σωστό σε όλα του.

Στα Index μη δίνετε τόση σημασία, το κάθε ένα βγάζει άλλη πόλη ως την πιο ακριβή, αναλόγως τι έχουν υπολογίσει. Π.χ. αν υπολογίσουν το κόστος των ρούχων, καλλυντικών και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, το Λονδίνο θα βγει σχετικά φτηνό, αν υπολογίσουν ενοίκια, ΜΜΜ και εστιατόρια, θα βγει πανάκριβο. Γενικά πάντως είναι ακριβή πόλη, ακόμα πιο ακριβή απ' όσο την περιγράφεις, γιατί οι 6,8 λίρες που λες ότι κάνει το ημερήσιο εισιτήριο είναι μόνο για το κέντρο του Λονδίνου. Αν έρχεσαι από τα προάστια, η αντίστοιχη τιμή είναι 13,80 λίρες, δηλαδή γύρω στα 19 ευρώ!

Επίσης για τις μπάρες που αναρωτιέσαι γιατί δεν τις έχουμε και στην Ελλάδα, ο λόγος είναι πως είναι πανάκριβες και συνεπώς οικονομικά ασύμφορες για ένα μικρό σε εμβέλεια μετρό, όπως το μετρό της Αθήνας.

Σας εύχομαι πολλά πολλά ταξίδια!

Meropi είπε...

-@ Πηνελόπη μου,
να σου πω την αλήθεια με αυτές τις λίστες έχω μπερδευτεί λίγο. Πράγματι βλέπω διάφορες. Σ' άλλες βλέπω πιο ακριβή πόλη το Τόκιο, σ' άλλες το Όσλο, τη Μόσχα κλπ. Πάντως αυτό που αναφέρω στην ανάρτηση (πρώτη η Μόσχα και μετά Λονδίνο) το διάβασα σε μια αγγλική εφημερίδα, απ' αυτές που μοιράζουν δωρεάν έξω από το Μετρό (the London paper).

-@ Γκρινιάρη μου,
σ' ευχαριστώ που βρίσκεις ωραία την ανάρτηση μου. Όσο για τα ενοίκια πραγματικά τα βρίσκω υπερβολικά στο Λονδίνο.
Για τις παραστάσεις που ρωτάς όχι δεν πήγα σε όλες που αναφέρω. Μόνο σε δύο (Les miserables και STOMP κατόπιν παράκλησης της κόρης μου).

-@ Φλούφλη μου,
έχεις δίκιο για την οργανωτικότητα των Άγγλων ότι είναι αξιοθαύμαστη. Ιδίως στα Πανεπιστήμια, απ' ότι μου λέει η κόρη μου.

-@ Roadartisτ μου πράγματι αυτή η πληροφορία για τα εισιτήρια είναι πολύ σημαντική. Κι εγώ την έμαθα τυχαία. Ήμουν έτοιμη να πάω από το ταμείο του θεάτρου να βγάλω, όταν είδα μια διαφήμιση στην εφημερίδα, όχι για τα εισιτήρια, αλλά για κάτι μικρά λεωφορεία που σε πάνε στο αεροδρόμιο με 17 λίρες (έρχονται και σε παίρνουν από το ξενοδοχείο). Έλεγε λοιπόν η διαφήμιση: Όπως για εισιτήρια θεάτρου o έξυπνος Λονδρέζος πάει στα tkts, έτσι και για το αεροδρόμιο κλπ. Ρώτησα λοιπόν κι έμαθα για τα tkts. Να φανταστείς ότι για εισιτήρια 45 λιρών (το ένα) πληρώσαμε 25 λίρες (το ένα).

Meropi είπε...

-@ Ιουστίνη μου,
διάβασα και τη δική σου ανάρτηση για το Παρίσι (ωραία είναι).
Όπως αναφέρω και στην αρχή του Α΄ μέρους της ανάρτησης μου, αυτή τη φορά το ταξίδι μου το είδα ως blogger προσπαθώντας να συγκρατήσω μερικά πράγματα χρήσιμα για να τα γράψω μετά.

-@ Σοφία μου καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου.
Σ' ευχαριστώ που μου έλυσες την απρορία μου για τις μπάρες.

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη, τα είπες όλα, όπως ακριβώς είναι. Εύγε.
Πάντως τα σπίτια εκτός Λονδίνου, είναι πολύ φτηνότερα από Ελλάδα.
Στο South West παραλιακά, μου αρέσει πολύ και οι τιμές είναι προσιτές.
Σε Κινέζικο εστιατόριο πήγες;

Penelope είπε...

Οπως καταλαβαίνεις βέβαια ήθελα να κάνω την έξυπνη ότι ξέρω τα πρόσφατα index....κλπ.Κατά λάθος έπεσε η ματιά στο σαββατιατικο FT και είδα αυτό το table και ανέφερε παρακάτω ότι η χρηματιστηριακή δύναμη απο την Νέα Υόρκη μετατοπίζεται στο Λονδίνο!!!So there you are Μερόπη μου λοιπόν με την 'first class οικονομόλο' Penelope στο Blog σου Χαιρετώ

marianaonice είπε...

Καλημέρα Μερόπη μου.
Έκανα το ταξιδάκι μου στο Λονδίνο χάρις σε σένα και είμαι έτοιμη ν΄ αρχίσω πάλι δουλειά!
Λοιπόν αυτό για τα φτηνά εισιτήρια του είχα επισημάνει και εγώ πριν 4 χρόνια περίπου, που βρέθηκα στο Λονδίνο, και είχα επισημάνει και ότι μπορούσες ακόμη πιο φθηνά αν στηνόσουν στην ουρά στην έναρξη της παράστασης, όπου έμεναν διαθέσιμα εισιτήρια και τα έδιναν σχεδόν τζάμπα κατά σειρά προτεραιότητας, λίγο πριν το κλείσιμο του ταμείου. Βέβαια στην περίπτωση αυτή αν ήταν μεγάλη παρέα υπήρχε περίπτωση να μη βρεθούν θέσεις κοντά για όλους.
Το μετρό τους όντως μου έκανε εντύπωση και μένα που είναι τόσο πολυδαίδαλο, αλλά με τα χρώματα των γραμμών, κάπως τα είχαμε καταφέρει! Είναι αν όχι το πιο παλιό ίσως από τα παλαιότερα μετρό του κόσμου. Η ευγένειά τους όντως τσακίζει κόκαλα. Το είχα προσέξει και εγώ ότι με μεγάλη προθυμία σε εξυπηρετούσαν σε ό,τι και αν ρωτούσες. Μάλιστα ένας φύλακας στις μπάρες του μετρό μας πήρε από το χέρι και μας οδήγησε στην έξοδο για μία άλλη γραμμή που ψάχναμε... Μου έκανε μεγάλη εντύπωση!
Τέλος πάντων είναι μία πόλη που αισθάνθηκα (ίσως λόγω γλώσσας όπως λες και εσύ) ότι θα μπορούσα να ζήσω εκεί άνετα σαν να ήταν η πόλη μου. Τόσο οικεία ένοιωσα...
Σ΄ ευχαριστούμε φίλη μου που για άλλη μια φορά μας έκανες μία θαυμάσια, σχεδόν επαγγελματική περιήγηση!!!
Φιλιά και καλό μεσημέρι.

athanasia είπε...

Kαλησπέρα!

Ωραία πήγε το ταξίδι! :)

Στα "κακά" του Λονδίνου βάζω ότι είναι ακριβό κι ότι έχει μεγάλες αντιθέσεις πλούτου και φτώχειας. Και βρίσκω ότι αυτό χειροτερεύει κάθε φορά που πηγαίνω...

Στα "καλά" του, ότι είναι μητρόπολη, ότι είναι κοσμοπολίτικο (όσο -μάλλον-καμιά άλλη πόλη στην Ευρώπη) κι ότι, παρ' όλα αυτά, ο περαστικός που διασταυρώνεται μαζί σου σου χαμογελά (σ' αναγνωρίζει, δηλαδή, ως ανθρώπινο πλάσμα, σε αντίθεση με την Αθήνα...). Και μου αρέσουν τα ταξί του, όπως και το μετρό του.

Για την ανοχή στις διαφορετικές προφορές και στα "κακά" αγγλικά, νομίζω είναι απλώς η εκδήλωση του κοσμοπολιτισμού του Λονδίνου (σε αντίθεση, π.χ. με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου έχει τόση σημασία να μιλάς με "σωστή" προφορά).

Meropi είπε...

-@ Mariana μου,
ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.
Όχι αυτή τη φορά δεν πήγα σε Κινέζικο εστιατόριο. Είχα πάει σε μια από τις προηγούμενες επισκέψεις μου. Δεν μου αρέσει και πολύ το κινέζικο φαγητό.

-@ Πηνελόπη μου,
εγώ αντίθετα διάβασα ότι θα πέσει μεγάλη φορολογία στις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων, ας σημειωθεί, περιλαμβάνονται και πολλές ελληνικές (κυρίως ναυτιλιακές). Μερικές δε (εταιρείες) σκέφτονται να μετεγκατασταθούν. Τελικά τα αναγνώσματα μας δεν συμφωνούν. Χα χα χα!

-@ Μαριάνα μου,
είδες το πρόσεξες κι εσύ για την ευγένεια και την εξυπηρετικότητα των Άγγλων! Πάντως πρέπει να ξαναπάς στο Λονδίνο. Με 1-2 φορές σχεδόν τίποτε δεν βλέπεις. Εγώ σίγουρα θα ξαναπάω. Α, και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

-@ Αθανασία μου,
πού χάθηκες εσύ;;; Μας έλειψες.
Βλέπω ότι κάνεις κι εσύ τις ίδιες περίπου διαπιστώσεις με μένα. Στα ταξί είναι ευγενέστατοι, σε αντίθεση με τους δικούς μας ταξιτζήδες εδώ στην Ελλάδα που καμιά φορά αμφιβάλλω και για την
ομαλή τους ψυχική κατάσταση. Εκεί περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Επιθεώρηση και εξετάσεις.

Βάσσια είπε...

Camden, :-) απίστευτο μέρος.

Επίσης πολύ έτσι, με ύφος θα έλεγα είναι η περιοχή του Αντεροβγάλτη, που τη λέω εγώ. Αν σκοτεινιάσει, στα στενάκια, ψιλοσκιάζεσαι.
:-)

Στις εκπτώσεις όμως ε;;;
Τι Gabbana , Armani και D.K λέμε, όλα στο πάτωμα.
:-)

Ωραίες φωτογραφίες Μερόπη.

Και η Καρυάτιδα....

Καλησπέρα :-)

αντωνης είπε...

Μεροπη, δεν θελω να σχολιασω κατι για το Λονδινο, αλλά βρισκοντας αφορμη απο αυτα τα 2 ποστ θα ηθελα να σου ζητησω οποτε εχεις χρονο να μας δωσεις (απο πρωτο χερι) για την πατριδα σου.
Γιατι σκεφτομαστε να παμε καποια στιγμη και εχουμε ακουσει ο,τι πιο αντιφατικο μπορει να φανταστει καποιος.
Καλο βραδυ!!!

Ανώνυμος είπε...

London.. bloody British accent. Οσες φορες ζητησα οδηγιες δεν καταλαβα λεξη. Αφηστε που μια φορα επεσα σε Σκωτσεζο. Εκει ηταν που ντραπηκα που εχω παρει πτυχιο Αγγλικων.

Α και μην ξεχνιεστε: Στο μετρό.. MIND THE GAP :-)

Σοφία είπε...

Δε νομίζω ότι οι Βρετανοί είναι ανεχτικοί με τα "κακά" αγγλικά λόγω της πολυ-πολιτισμικότητας του Λονδίνου, γιατί το ίδιο θα συναντήσεις όπου και να πας, ακόμα και στη Σκωτία, που δεν είναι καθόλου πολυ-πολιτισμική. Απλά αποδέχονται τις διαφορετικές προφορές, εγχώριες και μη. Και οι Γάλλοι γενικά είναι αρκετά άνετοι (όχι όσο οι Βρετανοί) εκτός από τους Παριζιάνους, που είναι πολύ ψηλομύτες! Στη Γερμανία δεν έχω συναντήσει ποτέ πρόβλημα, αν και συνήθως συνεννοούμαι με νοήματα ή με άπταιστα ...αγγλικά. Ίσως αν προσπαθούσα να μιλήσω Γερμανικά να με στραβοκοίταζαν, δεν ξέρω.

@ Penelope & Meropi: Για τα χρηματιστηριακά που λέτε, όντως οι χρηματιστηριακές εταιρίες αρχίζουν να συρρέουν προς το Λονδίνο, όμως άλλες εταιρίες αναμένεται ότι θα αρχίσουν να φεύγουν, κυρίως λόγω φορολογίας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Yahoo θα μεταφέρει τα ευρωπαϊκά HQ από την Αγγλία στην Ελβετία γι' αυτό ακριβώς το λόγο.

Τέλος για το πόσο κλεμμένα είναι τα Ελγίνεια, αυτό συζητιέται. Γιατί κλέβεις κάτι που πας, το παίρνεις και φεύγεις. Ο Έλγιν αφαιρούσε μάρμαρα επί 3-4 χρόνια, πράγμα που δεν ξέρω πώς μπορεί να θεωρηθεί κλεψιά. Ας είναι καλά οι Τούρκοι που έπαιρναν τα μπαχτσίσια κι έκαναν τα στραβά μάτια...

@ Fidelio: Μην ντρέπεσαι. Πτυχίο αγγλικών πήρες, όχι σκωτσέζικων ;-)

Meropi είπε...

-@ Βάσσια μου,
πήγες κι εσύ απ' ότι κατάλαβα στο CAMDEN MARKET. Εγώ πήγα, κατόπιν παράκλησης της κόρης μου. Μου άρεσε πολύ.

-@ Αντώνη μου,
μου έδωσες μια καλή ιδέα τώρα. Να ανεβάσω μια ανάρτηση για την Κύπρο. Αν και είναι λίγο δύσκολο για μένα να τη δω ως τουριστικό μέρος, αφού μένω στους γονείς μου όταν πάω. Θα προσπαθήσω όμως. Ένα είναι σίγουρο. Να αποφύγετε το καλοκαίρι (κάνει πολύ ζέστη). Να προτιμήσετε Άνοιξη ή Φθινόπωρο.

-@ Fidelio,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Είναι αλήθεια ότι πολλοί Άγγλοι που κατάγονται εκτός Λονδίνου ή Σκωτσέζοι έχουν λίγο περίεργη προφορά, αλλά με λίγη προσπάθεια τους καταλαβαίνεις. Στην πόλη που σπουδάζει η κόρη μου (Lancaster) το λεωφορείο (bus) το προφέρουν μπους.

-@ Σοφία μου γλυκειά,
τα Ελγίνεια είναι κλεμμένα για τον εξής λόγο: Ο Έλγιν, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Πρέσβη στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (1806), κατάφερε να αποσπάσει ένα φιρμάνι από το Σουλτάνο για να κατεβάσει τα Γλυπτά μου Παρθενώνα, όχι για να τα πάρει να φύγει, αλλά τάχα για να τα μετρήσει λεπτομερώς και να τα ζωγραφίσει και μετά να τα βάλει στη θέση τους. Γι' αυτό τον έβλεπαν να τα αποκαθηλώνει επί μήνες (ίσως και χρόνια) και να μην τον σταματούν. Αυτός όμως, δίνοντας διάφορα μπαξίσια στους Τούρκους, κατάφερε και τα πήρε κι έφυγε. Μάλιστα το πλοίο του αρχικά ναυάγησε κάτω από την Πελοπόννησο, ευτυχώς όχι στα βαθιά και έτσι μπόρεσαν και έβγαλαν τα γλυπτά στην ξηρά. Μετά έστειλε άλλο καράβι και τα πήρε και έφυγε.
Γι' αυτό λοιπόν επιμένουμε εμείς οι Έλληνες ότι είναι κλεμμένα. Εξάλλου είναι η μοναδική σχεδόν περίπτωση που αφαιρέθηκαν Γλυπτά από υπάρχον κτίσμα. Οι υπόλοιπες αρχαιότητες συνήθως είναι αποτέλεσμα ανασκαφών.

Penelope είπε...

Ας πω και εγώ τα δικά μου μια που πιάσαμε βρετανοσυζήτηση. Η προφορά είναι το πρώτιστο σημάδι της κοινωνικής τάξης του εκάστοτε ομιλούντα και υπάρχουν διαχωρισμοί ποιους ανέχονται ή όχι για τις ξένες προφορές απλώς τις ανέχονται αλλά πάντα υπάρχει η χαρακτηριστική υποβόσκουσα ειρωνεία. Τώρα για τα μάρμαρα Μερόπη σου άφησα σχόλια στο Α' μέρος αλλά θα το επαναλάβω μιας και δεν το είδες.. οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθεί χάος στα μουσεία όλου του κόσμου άν το Βρετανικό αρχίζει να επιστρέφει ... τα ελγίνεια κλπ.Αλλά εκτός από το διευθυντή του Β.Μουσείου υπάρχει μεγάλο θετικό ρεύμα από το κύκλωμα να επιστραφούν... Αυτά, όσον αφορά για τα index... κλπ θα γράψω στο chief editor toυ FT (financial Time) και θα κάνω τα σχετικά παράπονα περί ενήμερωσης αναφέροντας και το όνομα σου. Ετσι για να μάθουν... Kαλημερίζω και χαιρετώ από την χιονισμένη Αλβιώνα

xasodikis είπε...

Να συμπληρώσω κάτι για το θέμα των θεατρικών εισιτηρίων: Σε αυτό το tkts που λες πουλάνε πράγματι φτηνά ΚΑΙ καλά εισιτήρια (καλά θα πει ότι... βλέπεις τη σκηνή), απλά όχι για όλες τις παραστάσεις. Όπως λέει κι ο Γκρινιάρης, γύρω γύρω στη Leicester Square υπάρχουν κι άλλα μαγαζιά που πουλάνε φτηνά εισιτήρια... ΑΛΛΑ είναι εισιτήρια στον δωδέκατο εξώστη, δύο μέτρα από το ταβάνι, απ' όπου βλέπεις την παράσταση μόνο με κυάλια (υπάρχουν, αλλά με έξτρα χρέωση!!!).
Παθώς και μαθώς: για θέατρο μόνο στο booth του tkts, ναι, αυτό το μοναχούλι στην πλατεία (αποκλείεται να μην το δεις).

Και, μολονότι δεν είμαι παλαβός θεατροφάν, συστήνω ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση τουλάχιστον μίας από τις μόνιμες μεγάλες παραστάσεις. Όπως και να το κάνουμε, είναι εμπειρία...

Meropi είπε...

-@ Πηνελόπη μου,
όταν λέω ότι δεν τους νοιάζει(τους Άγγλους) η προφορά, εννοώ ότι, ανεξαρτήτως των λαθών που κάνεις, προσπαθούν να καταλάβουν τι τους λες και να σε βοηθήσουν. Τώρα αυτό που λες εσύ Πηνελόπη μου καταλαβαίνω ότι έχει να κάνει με την κοινωνική αποδοχή. Και επίσης καταλαβαίνω ότι στην Αγγλία, από κοινωνικής απόψεως πάντα, υπάρχει διαχωρισμός των τάξεων πιο έντονος από το δικό μας εδώ στην Ελλάδα. Ή μήπως κάνω λάθος;; Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεις στο blog σου για το κούτσουρο στο ποτάμι!!!
Πηνελόπη μου όσον αφορά το άλλο θέμα με το index, δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθείς. Από ότι κατάλαβα κυκλοφορούν πολλά index με διάφορα αποτελέσματα, λόγω των διαφορετικών κριτηρίων που τίθενται κάθε φορά. Ένα είναι σίγουρο ότι το ΛΟνδίνο συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές πρωτεύουσες. Τώρα 2η, 5η, 6η κλπ δεν έχει και μεγάλη σημασία. Χα χα χα!

-@ Χασοδίκη μου,
συμφωνώ μαζί σου με το ότι είναι μεγάλη εμπειρία η παρακολούθηση παράστασης στην Αγγλία (όπως και στη Νέα Υόρκη). Ακόμα και για κάποιον που τα Αγγλικά του δεν είναι άριστα.

Βάσσια είπε...

Mερόπη γύρισα σχεδόν όλο το Λονδίνο γιατί μου άρεσε πολύ.

Την επόμενη φορά που θα πας να επισκεφθείς τον Άγιο Παύλο και να περπατήσεις από εκεί προς την millenium bridge και στο μονοπάτι του Τάμεση μέχρι κάτω.
:-)

(ενα δεν έχεις ήδη πάει)

Penelope είπε...

Καλέ πλακα κάνω με το index!!! Να έχω κωλύσει από αυτό το Αλβιωνικο χιούμορ η Ριτς μέχρι να καταλαβει τρόμαξε...!!Σε φιλω και χαιρετώ

Penelope είπε...

Και η κορούλα σκέτη κουκλιτσα!!

miss little sunshine είπε...

Mερόπη!! Λίγο έλειψα στο Παρίσι και είδα δημοσιευμένη φωτογραφία μου, αχ ντροπή και αν με δει ο Μπόγκταν (o διευθυντής σπουδών μου), πάει, πάτωσε το μεταπτυχιακό χαχα. Υπέροχο το Λονδίνο αλλά τη μαγεία και τη φινέτσα του μαγικού Παρισιού όσο και να το "θέλει" δυστυχώς δεν την ακουμπά ποτέ. Αλλά έρχομαι να συμπληρώσω πως κάθε φορά που επισκέπτομαι τόσο όμορφα μέρη μου θυμίζει σε πόσο άσχημη πόλη ζω. Εντάξει δε λέω και η Αθήνα μας έχει ομορφιές αλλά δεν έχει βγάλει ακόμα τα σιδεράκια, δε μαδησε ακόμα τα φρύδια της και δεν ίσιωσε τα φριζαρισμένα μαλλιά της ούτως ώστε να αναδείξει την ομορφιά της. Φιλιά από Λάνκαστερ σε όλους και Πηνελόπη μου σ ευχαριστώ για το κοπλιμέν. Tres gentil de ta part.

Σοφία είπε...

Πώς σου φάνηκαν οι Stomp; Θέλω από χρόνια να τους δω, αλλά τους πέτυχα το καλοκαίρι σε ένα φεστιβάλ και μου φάνηκαν υπερβολικά φασαριόζικοι. Ήμουν αρκετά κοντά στη σκηνή όμως, και ίσως να έπαιξε κι αυτό το ρόλο του. Εσύ πού πήγες και τους είδες στο θέατρο τι γνώμη έχεις;

Όσο για τα Ελγίνεια, προσωπικά συμφωνώ με την άποψη που έχει εκφράσει παλιότερα στο ιστολόγιό του ο Atron.

Meropi είπε...

-@ Σοφία μου,
Εγώ είμαι της γνώμης ότι πρέπει να επιστραφούν τα Μάρμαρα. Τώρα μάλιστα με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης νομίζω ότι ανήκουν εκεί.
Τώρα όσο για τους STOMP..Πήγα για χάρη της κόρης μου. Εκείνης της άρεσε (είναι μόνο 25 χρόνων), εμένα (55 χρόνων) μου έπεσε λίγο βαρύ προς το τέλος. Εντάξει ενδιαφέρουσα παράσταση να δημιουργείται μουσικός ρυθμός κτυπώντας απίθανα αντικείμενα, αλλά προς το τέλος μ' έπιασε το κεφάλι μου. Ειδικά σ' εκείνο το τμήμα της παράστασης που κτυπάγαν τα κατσαρολικά που ήταν κρεμασμένα στους τοίχους! Ευτυχώς αμέσως μετά τελείωσε η παράσταση και ησύχασα. Χα χα χα!!

Σοφία είπε...

Κι εγώ από 25 χρονών είναι που θέλω να πάω να τους δω, αλλά μάλλον το άφησα πολύ ;-)

cortlinux είπε...

τόσα που ακούω για το Λονδίνο και μάλιστα όμορφα, δεν μπορώ θέλω όχι απλώς να πάω αλλά να μείνω αν μπορέσω για ένα χρονικό διάστημα ώστε να ζήσω και την καθημερινότητά του.

και συγνώμη μερόπη για το άσχετο αλλά μου ήρθε αυθόρμητα,

Είσαι Σοφία πάνω από 25: Το περισσότερο που σε έκανα ήταν 21.
Δεν χρειάζεται να πεις την αλήθεια :-)

tzonakos είπε...

Tαξίδεψα, δεν μπορώ να πώ !
Θα επιστρέψω για το μέρος Α', τωρα τρέχω να μαζέψω το προβληματικό μου PC.
Δεν πιστεύω οτι το Λονδίνο σαν πόλη μου εχει κάνει εκεινο το κλικ που χρειάζεται για να πώ οτι θα ζούσα εκει, αν και δεν μπορώ να πώ πως φαίνεται και άσχημο.
Η παρουσίασή σου ειναι καλή, έχω την αίσθηση οτι θα προτιμούσα πιο πολύ να δω πώς ζουν οι Βρετανοί κάθε μερα αν και ξέρω οτι οι ρυθμοί εκει ειναι γρήγοροι σε σχέση με την Ελλάδα. Θα θελα να ζήσω μαζι με κάποιους και παλιότερα ειχα αρκετούς φίλους Αγγλους. Και μια σχέση με κάποια. Σαν λαός πιστεύω οτι δεν ειναι τόσο "φυτά" οσο νομίζουμε.

Σοφία είπε...

@ Cortlinux: Είμαι σαφώς πάνω από 25. Για την ακρίβεια είμαι 30+ ;-)

Μην σε ξεγελά η φωτογραφία - είναι απλά ένα άβαταρ.

Ανώνυμος είπε...

Είπες τη σωστή λέξη: Ανεξάντλητο...

να ξαναέρθεις γιατί τότε θα δεις και πράγματα λιγότερο τουριστικά και πιο κοντά στην πραγματική λονδρέζικη κουλτούρα

Unknown είπε...

Καλησπερα και απο μενα..Μεροπη με βοηθησαν πολυ αυτα που γραφεις για το Λονδινο.Ειμαι μολις 6 μερες εδω και εχω κλαψει πολυ...ευχομαι ολα να μου πανε καλα.Βρηκα Ελληνιδα μεσιτρια στο Λονδινο που εγινε χιλια κομματια και μου βρηκε τελειο δωματιο!!!

Meropi είπε...

-@ Κατερινούλα μου,
χάρηκα που σε βοήθησε η ανάρτηση μου. Για σπουδές πήγες στο Λονδίνο??? Μη στενοχωριέσαι, σιγά σιγά θα συνηθίσεις και θα το αγαπήσεις το Λονδίνο.