Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Εκδήλωση ρατσισμού ή γενικής αδιαφορίας και αδράνειας;;


Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (3/4) βρέθηκε στον ανισόπεδο κόμβο της λεωφόρου Κηφισού με την οδό Λένορμαν, διαμελισμένο πτώμα γυναίκας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή η άτυχη γυναίκα είχε πέσει θύμα τροχαίου. Μετά δε την πρώτη παράσυρση της από ασυνείδητο οδηγό και την εγκατάλειψη της, το πτώμα της διαμελίστηκε στη συνέχεια από άλλα διερχόμενα από τον τόπο του ατυχήματος αυτοκίνητα. Και ενώ η Τροχαία αναζητούσε στοιχεία για να διαπιστώσει την ταυτότητα αφενός μεν της άγνωστης νεκρής γυναίκας και αφετέρου του ασυνείδητου οδηγού που προκάλεσε το ατύχημα, την Παρασκευή (4/4) εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας ένας Πακιστανός, συνοδευόμενος από έναν Έλληνα φίλο του. Αυτός λοιπόν ζήτησε να κάνει δήλωση εξαφάνισης για τη σύζυγό του, η οποία, όπως είπε, είχε φύγει από το σπίτι το βράδυ της Τετάρτης για το σταθμό ΚΤΕΛ του Κηφισού και από τότε χάθηκαν τα ίχνη της. Αντί δε οι κύριοι αστυνομικοί να ερευνήσουν αμέσως το περιστατικό και να το συνδέσουν με την άγνωστη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στη λεωφόρο Κηφισού, τον έστειλαν σπίτι του για να τους φέρει, λέει, πιστοποιητικό γάμου!!!! Τον απείλησαν μάλιστα ότι θα τον απελάσουν….Φοβήθηκε ο έρμος ο Πακιστανός, ο οποίος ας σημειωθεί έχει και δύο ανήλικα παιδιά κι έφυγε.

Την άλλη μέρα (5/4) τηλεφώνησε και πάλι στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα και τους παρακάλεσε να ερευνήσουν αν η νεκρή γυναίκα που βρέθηκε στη λεωφόρο Κηφισού και βρισκόταν στα αζήτητα του νεκροτομείου, επί τρεις ημέρες, είναι η γυναίκα του. Οι αστυνομικοί, για να τον ξεφορτωθούν, τον παρέπεμψαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω. Τι να κάνει ο έρμος ο άνθρωπος τηλεφώνησε στο Α.Τ. Αιγάλεω. Από εκεί τον παρέπεμψαν στο Τμήμα Τροχαίας Αιγάλεω. Απευθύνθηκε κι εκεί. Αλλά οι κύριοι αστυνομικοί και πάλι δεν του έδωσαν σημασία. Αναγκάστηκε λοιπόν ο δύσμοιρος ο Πακιστανός, ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν είχε εν τω μεταξύ κανένα νέο της γυναίκας του, να μεταβεί την επόμενη πια μέρα (6/4) στα Κεντρικά Γραφεία της Ασφάλειας Αττικής στη ΓΑΔΑ. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, όταν άκουσαν την ιστορία του, κατάλαβαν ότι έχει βάση, γιατί εκτός των άλλων τους είπε ότι η γυναίκα είχε μια ατροφία στο αριστερό χέρι και πόδι, κάτι που είχε διαπιστωθεί από τον ιατροδικαστή και στο θύμα του τροχαίου. Και τότε πείστηκαν επιτέλους να πάρουν δείγμα DNA από τα δύο ανήλικα παιδιά τους, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα του θύματος. Και πράγματι η άγνωστη νεκρή ήταν η γυναίκα του δύσμοιρου Πακιστανού, η οποία ας σημειωθεί ήταν Ελληνίδα.

Και είναι μεν αλήθεια ότι, όπως γράφτηκε στον τύπο, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή να μετακινηθούν άμεσα οι αστυνομικοί οι οποίοι συνομίλησαν με τον Πακιστανό σε αυτό το σίριαλ και παράλληλα να ξεκινήσει έρευνα με ταχύτατες διαδικασίες, προκειμένου να τιμωρηθούν άμεσα όσοι εμπλεκόμενοι φέρουν ευθύνη.

Όμως εδώ έρχεται το ερώτημα το δικό μου. Πρόκειται άραγε για μια εκδήλωση ρατσισμού από την Ελληνική Αστυνομία ή αποτελεί μια γενικότερη εκδήλωση αδράνειας και αδιαφορίας;; Φοβάμαι πως πρόκειται για το δεύτερο.

Γιατί το λέω αυτό;; Θυμήθηκα ένα περιστατικό που συνέβη στην αδελφή μου. Πριν μερικούς μήνες λοιπόν έπεσε θύμα τσαντάκηδων. Στην τσάντα ήταν και η ταυτότητα και το διαβατήριο της. Πήγε λοιπόν αμέσως στο Α.Τ. Ζωγράφου για να δηλώσει την κλοπή, συνοδευόμενη μάλιστα από μια αυτόπτη μάρτυρα. Εκεί την παρέπεμψαν σε ένα αστυνομικό, ο οποίος έκανε ότι σημείωνε κάτι και της είπε να πάει σε δέκα μέρες να πάρει το σχετικό έγγραφο. για να μπορέσει έτσι να βγάλει καινούργιο διαβατήριο και ταυτότητα. Πήγε λοιπόν σε 10 μέρες και δεν βρέθηκε η καταγγελία της. Ούτε καν στο Βιβλίο Συμβάντων δεν το σημείωσαν οι Αθεόφοβοι. Σε σχετική παρατήρηση της απάντησαν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερες καταγγελίες από τη δική της. Αν είναι δυνατόν!! Τελικά της υπέδειξαν να κάνει εκείνη την ημέρα δήλωση απώλειας (της τόνισαν όχι κλοπής) της ταυτότητας και του διαβατηρίου για να μπορέσει να βγάλει νέα. Απίστευτο και όμως αληθινό!! Και μετά περίμενε ο δύστυχος ο Πακιστανός να του δώσουν σημασία τα όργανα της Τάξης....

25 σχόλια:

OnWine είπε...

Γιά να ενισχύσω την αποψή σου περί γενικής αδιαφορίας θα σου πω οτι, κάποτε, υπήρξα μάρτυρας άγριου καυγά μεταξυ οδηγού και πεζού. Ο οδηγός είχε άδικο, και εν τούτοις ηταν αυτός που τηλεφώνησε στην άμεση δράση...

Προθυμοποιήθηκα να παραμείνω σαν μάρτυρας υπερ του πεζού (σιχαίνομα τους τραμπουκισμούς και τους τραμπούκους) αλλά η αστυνομία ουδέποτε εμφανίστηκε, παρά τα αλεπάλληλα τηλεφωνήματα και των δύο...

Τελικά, κάποιος.. έμπειρος διερχόμενος, μας πληροφόρησε οτι "συνήθως δεν έρχονται... οσο περνάει η ωρα, τα... "αίματα" ηρεμούν... και τελικά, ούτε γάτα ούτε ζημιά!!"

Πολύ... ρεαλιστική και απόλυτα νεοελληνική αντιμετώπιση και νοοτροπία!

αθεόφοβος είπε...

Πιστεύω ότι είναι συνδυασμός και των δύο.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου έχεις δίκιο, είναι πρωτίστως γενική αδιαφορία και ωχαδερφισμός αλλά εδώ δεν αποκλείεται να επηρρέασε και ο ρατσισμός λιγάκι παραπάνω! Πριν μερικούς μήνες μία θεία μου ενώ περπατούσε στο δρόμο της δάγκωσε το χέρι ένας σκύλος που ήταν δεμένος μεν αλλά έξω από την αυλή ενός σπιτιού, πάνω στο πεζοδρόμιο. Όταν πήγε στην Αστυνομία να καταγγείλει το γεγονός της είπαν να πάει με το δικηγόρο της! Σημειωτέον ότι είχε άσχημο τραύμα.
Όσο και αν επέμενε να καταθέσει για το περιστατικό ή τουλάχιστον να γραφεί στο βιβλίο συμβάντων αρνήθηκαν και την έδιωξαν! Μάλιστα ένας αστυνομικός της είπε ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία ευθύνη αφού είχε δεμένο το σκύλο και αυτή φταίει που πέρασε από εκεί!! Ακούς; Βγάλανε και απόφαση οι τεμπέληδες!!
Βλέπω το ξενύχτησες απόψε!! :))
Καλό ξημέρωμα φίλη μου.

gerasimos είπε...

Εγώ ήθελα - στα όρθια λόγω της κατάστασής μου - να γράψω καθυστερημένα για το Λονδίνο. Κι εγώ λοιπόν στην - πολύ - αρχή μπερδευόμουν και δεν κοιτούσα δεξιά (και όχι αριστερά όπως στην Ελλάδα) πριν περάσω το δρόμο. Αλλά και με την επιστροφή ύστερα από χρόνια πάλι κινδύνευα, διότι είχα συνηθίσει με το που πατάω το πόδι μου στο δρόμο να σταματάνε τ' αυτοκίνητα, αλλά όπως ξέρουμε στη χώρα μας κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Άρα πάλι βρέθηκαν κάποιοι να με τραβάνε από τα ρούχα πριν το απονενοημένο... πάτημα.

Unknown είπε...

Mερόπη, μετά από τα ωραία σου ταξείδια που μας ξεκούρασαν δεν ξέρω τι να πω. Δεν ήξερα την είδηση. Αλλά ούτως ή άλλως ...

athanasia είπε...

Kαλημέρα!

Βεβαίως υπάρχει αδιαφορία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και το θράσος λόγω ρατσισμού και λόγω εκμετάλλευσης της θέσης του Πακιστανού, που φοβάται τις "αρχές" κι υπομένει, κι οι "αρχές" ικανοποιούνται που υπάρχει ένας "φουκαράς", κοινωνικά "πιό κάτω", για να βγάζουν τ' απωθημένα τους...

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια δεν είναι θέμα ρατσισμού η υπόθεση που αναφέρεις Μερόπη μου αλλά καθαρού ωχαδερφισμού.
Αν δεν είσαι επώνυμος ή επίμονος στην καταγγελία σου σε αντιμετωπίζουν –το λιγότερο- σαν σκουπίδι.
Η νοοτροπία που επικρατεί είναι όσο λιγότερη δουλειά τόσο το καλύτερο.
Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι κάθε λογής παράνομοι γιαυτό και έχουμε έξαρση της εγκληματικότητας.
Βέβαια το ζήτημα είναι πως, πότε και με πιο τρόπο θα αποκτήσουμε αστυνομία που θα παίζει σωστά το ρόλο της και θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τον πολιτών.
Για να δούμε…
Καλή σου μέρα.

patsiouri είπε...

Κι'εγώ δε νομίζω πως είναι καθαρός ρατσισμός αλλά ωχαδερφισμός, όπως ειπώθηκε πιο πάνω. Κι'αν είναι ρατσισμός, είναι κοινωνικός, όχι φυλετικός (αν και οι μπάτσοι έχουν ένα θεματάκι και με το φυλετικό...)
Εννοώ πως κι'ένας κακομοίρης Έλληνας να πήγαινε αναζητώντας τη γυναίκα του, της ίδιας αντιμετώπισης θα ετύγχανε.
Εκτός αν πήγαινε ένας φραγκάτος και κουστουμαρισμένος Έλληνας...
Καημένη γυναίκα...

rain είπε...

Δυστυχώς Μερόπη μου κι εγώ θεωρώ πως είναι θέμα αδιαφορίας και όχι ρατσισμού. Ολα "κινούνται" πρόχειρα, αργά, μπερδεμένα, χάνονται στ'απύθμενα συρτάρια, να βγει η μέρα και να'μαστε εμείς καλά και οι άλλοι...Ποιοι άλλοι?

andreas athanasopoulos είπε...

θεμα αδιαφοριας και βλακειας,δεν ειναι μοναχα θεμα αστυνομιας ειναι θεμα οτι η κοινωνια μας εχει γινει απανθρωπη δυστηχως.....

Βάσσια είπε...

Μπράβο Μερόπη που το ανάρτησες.

Δεν μπορώ να σκεφτώ χειρότερη συμπεριφορά απ' αυτή που περιγράφηκε σε αυτό το τραγικό και απάνθρωπο γεγονός.

Για να μη πούμε για τη συνέχεια με τον άνδρα της και τα Αστυνομικά Τμήματα.

Όσο και να θέλω μέσα μου να εξηγήσω γιατί δεν σταμάτησε κανείς (κι από το φόβο πιθανώς ότι θα κατηγορούσαν αυτόν για το δυστήχημα) δεν μπορώ.

Όσο για τους αστυνομικούς.......
τα γεγονότα μιλάνε, και μιλάνε πολύ.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μας προστατεύουν- εμάς ποιος προστατεύει από αυτούς;
Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι Πακιστανός ή Έλληνας.

Γιατί και ένας ναρκομανής π.χ να πήγαινε ή ένας άστεγος, το ίδιο θα έπρατταν πιστέυω εγώ.
(πλην εξαιρέσεων πάντα).

Καλησπέρα

phlou...flis είπε...

Πιστεύω πως οφείλεται στη ρατσιτική συμπεριφορά της Αστυνομίας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Ευελπιστώ στη νέα γενιά αστυνομικών που αποφοιτούν από τις αντίστοιχες Σχολές.

ΥΓ. Μεγάλη ταλαιπώρια αυτή η λεκτική επαλήθευση. Δεν την αφαιρείς;

Meropi είπε...

-@ Σχολιαστή μου,
ναι το πιστεύω ότι είναι θέμα γενικότερης αδιαφορίας και αδράνειας. Όχι ότι η πρώτη εκδοχή (περι ρατσισμού) δεν είναι εξίσου απογοητευτική. Χαρακτηριστικό και το δικό σου παράδειγμα.

-@ Αθεόφοβε μου ήταν που ήταν αδιάφοροι οι αστυνομικοί, είδαν και ότι επρόκειτο περί Πακιστανού και απόγινε το κακό.

-@ Μαριάνα μου,
κωμικοτραγικό έχει καταντήσει. Φαντάσου να τους παρακαλείς να γράψουν κάποιο γεγονός στο Βιβλίο Συμβάντων και να αρνούνται!! Η αδελφή μου (που είναι φιλόλογος και δεν ξέρει νομικά) νόμιζε μάλιστα ότι είχε υποβάλει και μήνυση κατ' αγνώστων.... Θα σκέφτηκαν αυτοί πού να τρέχουμε τώρα να βρούμε τους ενόχους. Ήταν και αυτόφωρο...

Meropi είπε...

- @ Γεράσιμε μου,
περαστικά σου. Λοιπόν κι εγώ το έπαθα στην αρχή όταν ήλθα εδώ από την Κύπρο (η οδήγηση εκεί είναι όπως στη Μ. Βρετανία). Μετά όμως από 30 χρόνια συνήθισα πια τα ελληνικά δεδομένα. Και κινδυνεύω στην Κύπρο και στην Αγγλία. Χα χα χα!

- @ Ελένη μου,
ναι η είδηση έπεσε στα ψιλά των εφημερίδων. Μου θύμισε δε και το γεγονός της αδελφής μου, την οποία στο τέλος ανάγκασαν (με τον τρόπο τους) να κάνει απλώς μια δήλωση απώλειας της ταυτότητας και του διαβατηρίου και γι αυτό είπα να ανεβάσω ανάρτηση.

- @ Αθανασία μου,
όπως αναφέρω και στην ανάρτηση μου, κάτι παρόμοιο κάνανε και στην αδελφή μου που δεν είναι Πακιστανή (είναι καθηγήτρια φιλόλογος). Το δικό της βέβαια το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο του Πακιστανού που είχε να κάνει με θάνατο. Δεν αντιλέγω όμως ότι έπαιξε και ρόλο η καταγωγή του τελευταίου. Ήταν στραβό το κλήμα και το έφαγε και ο γάιδαρος....

Meropi είπε...

-@ syneas μου,
ναι το πιστεύω αυτό που λες. Οι αστυνομικοί φοβούνται μήπως τους "φορτώσουν" δουλειά. Όπου καταλάβουν ότι τους παίρνει (όπως στην περίπτωση της αδελφής μου και πολύ περισσότερου του Πακιστανού) κάνουν ...τις πάπιες. Τον δύστυχο τον Πακιστανό τον απείλησαν με απέλαση, προκειμένου να τον ξεφορτωθούν. Να σου πω την αλήθεια τώρα, δεν πιστεύω ότι θα πάθουν και κάτι σοβαρό οι αστυνομικοί που εμπλέκονται. Το πολύ πολύ να μετατεθούν από το Α.Τ. Αγ. Βαρβάρας στο Αιγάλεω και το ανάποδο. Χα χα χα!

-@ Πατσιούρι μου,
ναι αν πήγαινε κανένας μεγαλοσχήμονας θα τσακιζόντουσαν να τον εξυπηρετήσουν.

-@ Rain μου,
στην περίπτωση της αδελφής μου ούτε καν στον κόπο μπήκαν να γράψουν τίποτε, οπότε δεν έκαναν τον κόπο να το ρίξουν στα απύθμενα συρτάρια. Χα χα χα

Meropi είπε...

-@ antarths μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Ναι οι αστυνομικοί είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Μόνο που αυτοί ως φύλακες του νόμου και της Τάξης (τρομάρα τους) έπρεπε να είναι ένα βήμα μπροστά και όχι πίσω.

-@ phlou...flis μου,
για να δούμε αν τα νέα παιδιά ξεφύγουν από την αδιαφορία...
Όσο για τη λεκτική επαλήθευση δεν τη βγάζω. Και ξέρεις γιατί;; Χρησιμεύει για να μην μπαίνουν τα μηνύματα που διασπείρουν ιούς.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ θα αναφέρω ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: πέρυσι στη Μύκονο οδηγός του ΚΤΕΛ παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά Αλβανό εργάτη και η τοπική αστυνομία ούτε καν κετέγραψε το γεγονός παρότι κλήθηκε και εμφανίστηκε στον τόπο του ατυχήματος...

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ!!!

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Μερόπη μου, καλησπέρα!

Οι οδηγοί που πατούσανμε τα αυτοκίνητα το άψυχο σώμα,μα πες μου,δεν καταλάβαιναν ότι πατούν σώμα;;;;;;;;;;;;;;; Εδώ πετρούλα πατάμε με τη ρόδα και νιώθουμε ότι κάτι!!πατήσαμε!!!!!

Έλεος,ρε παιδιά!

Meropi είπε...

-@ Ασκαρδαμυκτί μου,
αυτό έλειπε να ασχοληθούν με τον Αλβανό...και να αναγκαστούν να κάνουν προανάκριση. Μη μου τους κύκλους τάραττε.

-@ Κομμούνι μου,
συμφωνώ με το ΑΙΣΧΟΣ

-@ Ψυχή μου,
ποιός ξέρει;; Μήπως (οι επόμενοι) το πήραν είδηση και κάναν τους ...Κινέζους για να μην μπλέξουν;; Μάλλον αυτό πιστεύω εγώ.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Πολύ ωραία! Μέρα με τη μέρα γινόμαστε φρικτότεροι.

Unknown είπε...

Σκέτη φρίκη το περιστατικό, μεγαλύτερη όμως φρίκη μου προκάλεσαν οι αστυνομικοί που περιέγραψες. Εγκληματική αμέλεια, "φύγε από εδώ πριν σε στείλω πίσω στη πατρίδα σου".
Ηλίθια τέρατα.

Meropi είπε...

-@ Γιώργο μου,
μέρα με τη μέρα γινόμαστε και πιο αδιάφοροι.

-@ Μαριάνα μου,
ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να λύσουν αμέσως το μυστήριο με τη νεκρή γυναίκα, οι αστυνομικοί την κλώτσησαν για να μην μπουν στον κόπο...

xasodikis είπε...

Μερόπη, στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιαφορία. Ο ρατσισμός θα εκδηλωθεί στο μέλλον, όταν ο άτυχος Πακιστανός σύζυγος θα πάει να ανανεώσει την άδεια διαμονής του (που υποθέτω ότι είχε εκδώσει σαν σύζυγος Ελληνίδας) και θα του πουν ότι, αφού έχασε τη σύζυγο, δεν έχει πια δικαίωμα ανανέωσης, να πάρει τα δυο παιδάκια του και να πάει στο Πακιστάν...

Καθάρματα...

cortlinux είπε...

θέλει μεγάλη δουλειά ακόμη για να γίνουμε πολιτισμένο κράτος όπου δεν θα υπάρχουν μπάτσοι αλλά αστυνομικοί.

και γω ευελπιστώ στα παιδιά που βγαίνουν από τις σχολές αλλά αν πάρουμε υπόψη ότι συνήθως τους εκπαιδεύουν παλιοί αστυνομικοί... η νοοτροπία αυτή μάλλον δύσκολα φεύγει.

γενικά ειναι και χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας όπου όποιος αποκτήσει κάποια θέση - εξουσία την εκμεταλλεύεται εκφραζοντας κυρίως αυτή την εξουσία κι όχι τις ευθύνες της.