Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Στράτευση στα 18;;


Μαζί με τα βεγγαλικά και τις κροτίδες του Πάσχα έκανε την εμφάνιση της και η ιδέα της Κυβέρνησης, που εκφράστηκε δια στόματος του Υπουργού Άμυνας, περί υποχρεωτικής θητείας στα 18 χρόνια. Επειδή το θέμα της στράτευσης με είχε απασχολήσει πολύ πριν έξι περίπου μήνες, ενόψει της τότε στράτευσης του γιόκα μου, ο οποίος μάλιστα διέκοψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές για να υπηρετήσει τη θητεία του (βλ. εδώ), προς στιγμή μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ ότι ίσως οι νέοι στην άγουρη αυτή ηλικία των 18 ετών να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τη στρατιωτική τους θητεία. Χωρίς το άγχος που έχει ένας νέος σε πιο μεγάλη ηλικία, όταν πια έχει τελειώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, ίσως και τις μεταπτυχιακές και αναζητά πια εργασία για να κερδίσει επιτέλους τα πρώτα του χρήματα. Ας σημειωθεί ότι στην Κύπρο η στρατιωτική θητεία (που μάλιστα είναι 25 μήνες) είναι στα 18 χρόνια, αφού προηγουμένως προηγηθούν οι εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν μετά το τέλος της θητείας.

Μετά τις πρώτες όμως σκέψεις συνήλθα….

Κατ’ αρχάς, γιατί να μιλάμε ακόμα για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και μάλιστα παραβλέποντας τελείως την κοινωνική (εναλλακτική) θητεία, όταν ακόμα και η γειτονική Αλβανία που πρόσφατα μπήκε στο ΝΑΤΟ, οδηγείται στην κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;; Από τον Ιανουάριο του 2010 οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας θα είναι αμιγώς επαγγελματικές (14.500 άντρες). Πολλοί ένστολοι έλληνες αξιωματικοί μιλούν ακόμα και επώνυμα και ομολογούν ότι το ελληνικό στράτευμα λίγους (ή και καθόλου εφέδρους) έχει πια ανάγκη. Ο ελληνικός στρατός πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε ένα νέο μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα με επαγγελματίες κυρίως ή έστω και με κληρωτούς με θητεία λίγων μόνο μηνών για βασική εκπαίδευση. Δεν τα λέω εγώ αυτά, αλλά αξιωματικοί του στρατού (βλ. εδώ). Εγώ δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Εξάλλου δεν είναι παράλογο να ζητάς σήμερα από νέους ανθρώπους να ξοδέψουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και να θυσιάσουν πολύτιμα αγαθά, όπως την προσωπική τους ανεξαρτησία για κάτι που πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι δεν τους αφορά;; Δεν θα ήταν λογικότερο να στελεχωθεί το στράτευμα από ανθρώπους που πράγματι θέλουν να κάνουν αυτό που έχει ανάγκη η Πολιτεία και να επιβραβευτούν γι’ αυτό (με μισθό, προνόμια κλπ);;;

Εσείς τι λέτε;;;

35 σχόλια:

gerasimos είπε...

Kι εγώ αυτό θα έλεγα. Αν και προσωπικά οι είκοσι μήνες στην αεροπορία καθόλου κακό δεν μου έκαναν. Αντιθέτως, μια και ήμουν και παραμένω, όπως ο γιός σου τύπος 'φιλοσόφου' (όπως έλεγες στην παλιά σου ανάρτηση) κάπου με... γείωσε με θετικό τρόπο η στρατιωτική θητεία. Αν και θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου τυχερό που δεν έπεσα στα ναρκωτικά εκείνη την περίοδο. (Δεν κάνω χιούμορ, απλώς θυμάμαι ότι περίπου εφτά στους δέκα φαντάρους έκαναν χρήση χασίς.)

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Χρόνια πολλά, καλό Καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μεροπη. Νομιζω οτι εδω και καιρο ηδη το 1/3 του στρατου ειναι μισθωτοι, κανω λαθος? Συμφωνω (χωρις να με αφορα αμεσα το ζητημα) οτι πρεπει να γινει εξ ολοκληρου μισθωτος. Για σκεψου, θα δινει το παιδι πανελληνιες, θα περναει σε μια σχολη και μετα θα του λενε, οοοοχι περαστε πρωτα ενα χρονο στο στρατο και μετα. Δε νομιζω οτι πρεπει να κοβεται η φορα των παιδιων στη μαθηση.

mmexer είπε...

Εγώ πάλι συμφωνώ με την στράτευση στα 18. Όσο σου δίνουν αναβολές το αφήνεις και σε κόβει από πολλά που θες να κάνεις ενώ οι κύπριοι που έχουν στα 18 ξεμπερδεύουν (25 είναι οι μήνες, τους το μείωσαν κατά ένα μήνα το 2003)

Χμ... όσο για το ερώτημα....
είσαι με την εντύπωση ότι τους ΕΠΟΠ τους αφορά το θέμα ή τους αρέσει ο στρατός; Είναι μια θέση στο Δημόσιο. Τίποτα περισσότερο. Και αυτό είναι κακό.
Οι κληρωτοί στρατιώτες, κάπως τους προσγειώνει όσο κι αν ακούγεται παράλογο.
Μιλάμε για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία γιατί ποτέ δεν έχουμε λύσει ουσιαστικά προβλήματα. κυπριακό, υφαλοκριπίδα, γκρίζες ζώνες κι ας λέμε πως έχουμε φιλία!

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
το έχω διαβάσει κι εγώ αυτό το θέμα με τα ναρκωτικά. Μια ακόμη απόδειξη ότι ο στρατός είναι στρεσσογόνος. Αλήθεια καμιά φορά αναρωτιέμαι είναι χρήσιμοι οι φαντάροι που υπηρετούν με το ζόρι και για να αντεπεξέλθουν (όπως νομίζουν) γίνονται χασικλήδες;;

-@ Γιώργο μου,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και σε σένα.

Meropi είπε...

-@ Δέσποινα μου,
είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουμε τους οπλίτες 5ετούς θητείας (που είναι επαγγελματίες), αλλά δεν ξέρω τι ποσοστό καλύπτουν. Πάντως όταν προκηρύτττουν τέτοιες θέσεις (οπλιτών με μισθό) έχουν πάμπολλες αιτήσεις.

-@ mmexer μου,
κι εγώ όταν πρωτοάκουσα την πρόταση αυτή (για θητεία στα 18) σκέφτηκα ότι είναι προτιμότερη. Είδα με τι δυσκολία ο γιος μου διέκοψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές για να καταταχτεί στο στρατό. Και τι άγχος είχε και έχει...

Meropi είπε...

-@ mmexer μου έχεις δίκιο για τη θητεία στην Κύπρο ότι έγινε 25 μήνες, το διόρθωσα ήδη.

Βάσσια είπε...

Μερόπη καλημέρα και καλό μήνα.

Σε αυτό το θέμα, κι ίσως να θεωρηθώ αντιπατριώτισσα ή δεν ξέρω τι άλλο, είμαι κατά.

Δεν δέχομαι την υποχρεωτική στράτευση ούτε όπως είναι σήμερα, και ούτε φυσικά όπως ήταν παλιά.

Έχουν τους μόνιμους και τους εθελοντές, που είναι επιλογή τους.

Και μην ανησυχούν, όταν χρειαστεί- που ποτέ να μη συμβεί- όλοι θα αγωνιστούμε.

Δεν έχουμε ανάγκη από μηχανές παραγωγής στρατιωτών- είδαμε τι είναι ικανοί να πράξουν, παγκόσμια.

Ούτε να σκορπίζουμε εκατομμύρια για εξοπλισμούς για να "τρέφονται" οι φιλοδοξίες και οι τσέπες άλλων- κι όχι της πατρίδας.

Ντεμης είπε...

Καλό μήνα αγαπητή Μερόπη. Ωραίο θέμα διάλεξες, ιδού η δική μου εμπειρία: Εγώ έτρεμα τον Στρατό, δεν ήθελα να πάω, πέρασα ψιλο-φριχτά εκεί. Όταν όμως τέλειωσε, όλα τα άσχημα εῖχαν ήδη ξεχαστεί και έβλεπα εντελώς διαφορετικά την ζωή. Ξύπνησα, απογαλακτίστηκα, έφυγα απ' το πατρικό μου για πρώτη φορά. Μπορεί να μην έγινα κομμάντο, μού έμαθαν όμως πολλά (ούτε να πλυνίσκω τα ρούχα μου δεν ήξερα!). Όσο κι αν ακούγεται σαχλό, σε κάνει άντρα.
Και τι εννοείς πως το κράτος ζητά από τους νέους διάφορα "για κάτι που τους νέους δεν τους αφορά"; Αλλοίμονό μας! Αν νοιώθουν ότι δεν τους αφορά η Πατρίδα τους, ορίστε άλλη μια αποστολή τού Στρατού. Να τους μάθει τι είναι Ελλάδα! (Δεν είμαι ακροδεξιός). Φιλιά.

αντωνης είπε...

Μεροπη καλημερα + καλο μηνα.

Το θεμα το ειχα σκεφτει και παλιοτερα αλλά και τωρα με την αναρτηση σου. Ειλικρινα δεν ξερω τι θα ηταν καλυτερο. Μαλλον τεινω προς αυτο που γινεται στην πατριδα σου. Δεν κοβει την οποια εξελιξη της ζωης στη μεση, οπως συμβαινει σημερα.
Απο την αλλη πιστευω οτι πρεπει να υπηρετουν ολοι οι Ελληνες πολιτες, δλδ και οι γυναικες. Για να μην ειναι και τοσο βαρετη η θητεια. Και για λογους ισοτητας βεβαιως βεβαιως (δεν ειμαι μισογυνης ουτε και κανενας υπερμαχος του στρατευματος).
Επισης θεωρω οτι ο στρατος ειναι ισως το μοναδικο γεγονος στη ζωη ενος ανθρωπου που μοιαζει με το χωρο της εργασιας. Ισως με λιγο πιο αγαρμπο τροπο, αλλά πριν το στρατο δεν υπαρχει πουθενα η εννοια του προϊσταμενου και του υφισταμενου και ο τροπος επιβολης του ανωτερου στην ιεραρχια προς τον κατωτερο.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου και εγώ συμφωνώ ότι μάλλον με το στρατό πρέπει να ασχοληθούν μόνον αυτοί που το επιθυμούν για να αποδώσουν κιόλας! Αλλοιώς έχω πολλές αμφιβολίες ακόμη και για την εκπαίδευση έτσι όπως γίνεται και τι θα μπορούσε να προσφέρει σε περίπτωση, ό μη γένοιτο, πολέμου!! Θα πάνε όλα τα παλληκάρια μας άκλαυτα!!
Εδώ πλέον χρειάζονται επαγγελματίες στρατιώτες!
Αλλά και αν δεν γίνει αυτό τουλάχιστον νομίζω ότι ίσως καλλίτερο είναι αυτό που γίνεται στην Κύπρο! Να μην κόβεται η ζωή του νέου στη μέση.
Τα φιλιά μου και καλό μεσημέρι.

Meropi είπε...

-@ Βάσσια μου,
έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται πέρα από 2-3 μήνες βασική εκπαίδευση. Μετά άδικα τα κρατάν τα παιδιά στο στρατό. Η σύγχρονη αντίληψη λέει ότι οι στρατοί, όπου είναι αναγκαίο να υπάρχουν, είναι επαγγελματικοί.

-@ DemisL. μου,
τα ρούχα μαθαίνουν τα παιδιά να τα πλένουν με τις σπουδές. Όσο για τη φράση ότι "ζητείται να ξοδέψουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και να θυσιάσουν πολύτιμα αγαθά, όπως την προσωπική τους ανεξαρτησία για κάτι που πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι δεν τους αφορά" εννοώ το εξής: Πολλά παιδιά θεωρούν και το σέβομαι αυτό, ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρουν στην πατρίδα από τα όπλα και το στρατό. Π.χ. ο γιος μου θα ήθελε να προσφέρει κοινωνική θητεία αν ήταν βέβαια ισόποση και όχι διπλάσια από τη στρατιωτική (π.χ. θα μπορούσε να δουλέψει δωρεάν σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δασοπυρόσβεση κλπ). Γιατί λοιπόν να τον πάρουν με το ζόρι στο στρατό, αφού δεν πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην πατρίδα;; Και σαν αυτόν υπάρχουν πολλά παιδιά. Πιστεύω λοιπόν ότι ο επαγγελματικός στρατός είναι προτιμότερος. Εξάλλου όλα τα ανεπτυγμένα κράτη εκεί τείνουν (στον επαγγελματικό στρατό).

αντωνης είπε...

@Μεροπη, το εγραψες και μονη σου. Η συγχρονη αντιληψη και πιο κατω τα ανεπτυγμενα κρατη.

Η Ελλαδα δεν εχει μαλλον καμια αντιληψη κατα τη γνωμη μου και φυσικα κανενος ειδους αναπτυξη. Οποτε γιατι στο θεμα αυτο να ακολουθουμε κατι το οποιο δεν ειμαστε;

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου,
Καλό μήνα. Λοιπόν όταν πρωτοάκουσα την είδηση για τα 18 σκέφτηκα ότι είναι καλύτερα, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άντρας τόσο το χειρότερο. Αλλά μετά σκέφτηκα, αφού όλα τα σύγχρονα κράτη τώρα έχουν ή τείνουν να έχουν επαγγελματικό στρατό, γιατί όχι κι εμείς;;

-@ Μαριάνα μου, νομίζω ότι έχεις πιάσει πολύ σωστά το νόημα που θέλω να πω. Για να αποδώσει ο στρατιώτης πρέπει να πιστεύει αυτό που κάνει. Τι νόημα λοιπόν υπάρχει να παίρνουν τα παιδιά με το ζόρι. Άλλωστε πέρασαν οι εποχές που έπαιζε ρόλο ο μεγάλος αριθμός των στρατιωτών. Τώρα οι πόλεμοι γίνονται κυρίως με τους πυραύλους και τα κομπιούτερ. Χρειάζονται λοιπόν εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στρατιώτες.

αντωνης είπε...

Μεροπη, ακριβως γιατι δεν ειμαστε καν κρατος.

gerasimos είπε...

Σε διάφορες άλλες χώρες συνηθίζεται οι νέοι στα 18 να παίρνουν, θα έλεγα, μια ανάσα τελειώνοντας το σχολείο και πριν συνεχίσουν τη ζωή τους. Στην Αγγλία ας πούμε, υπάρχει περίπου ως θεσμός πλέον, το 'gap year'. Πολλά παιδιά τελειώνοντας το σχολείο και πριν ξεκινήσουν το παν/μιο ή ό,τι άλλο, ταξιδεύουν για ένα χρόνο ανά τον κόσμο προσφέροντας εθελοντική και μη εργασία (όπως διδασκαλία αγγλικών σε διάφορες χώρες και των πέντε ηπείρων). Νομίζω ότι αυτό θα ήταν απείρως προτιμότερο από μια υποχρεωτική στράτευση. Υποχρεωτικό... gap year θα πρότεινα λοιπόν στον κο Μεϊμαράκη! Σαν εμπειρία θα άνοιγε νομίζω τα μάτια, τα μυαλά και τις αντιλήψεις των νέων παιδιών ασύγκριτα περισσότερο απ' όσο μια στρατιωτική θητεία.

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου καιρός είναι σιγά σιγά να αρχίσουμε να γινόμαστε κράτος.

-@ Γεράσιμε μου εδώ τα παιδιά κλατάρουν από τις εξετάσεις (τις πανελλήνιες) θα το χρειαζόντουσαν πιο πολύ το gap year. Όσο το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ τείνω προς τον επαγγελματικό στρατό.

Ντεμης είπε...

Καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς, αγαπητή Μερόπη, και πίστεψέ με, δεν διαφωνώ. Κι εγώ ζωγράφος είμαι, δεν είμαι κανένας μιλιταριστής. Μακάρι να γίνει η εναλλακτική θητεία κάποια στιγμή, αν και - γι' αυτούς που πραγματικά δεν θέλουν να υπηρετήσουν - υπάρχουν πια εκατό τρόποι να βγεις Ιώτα 5 και χωρίς επιπτώσεις.
Η Τουρκία όμως, Μερόπη μου; Η Τουρκία; Εμείς δεν συνορεύουμε με το Βέλγιο ή την Ελβετία. Δεν θέλω να επαναλάβω αυτά που μας έλεγαν στο τάγμα (πως αν ο στρατός στο Βυζάντιο δεν είχε γίνει "μισθοφορικός" δεν θα είχε πέσει η Πόλη), δεν ξέρω καν αν ισχύει, μα ο μόνος λόγος που δεν μας επιτίθενται σήμερα είναι ο στρατός μας στα σύνορα. Σκέψου την Κύπρο μας το '74 χωρίς μονάδες και οπλίτες: Θα'χαν φτάσει στην Πάφο σε μια μέρα οι Τούρκοι.... ποιος θα τους εμπόδιζε;
ΥΓ: για το gap year δεν θα μιλήσω εγώ γιατί το χρησιμοποίησα πολλάκις - και πριν την Μαμά Πατρίδα και μετά!

Unknown είπε...

Μερόπη παιδάκι μου, έπρεπε πριν πολλά χρόνια να έχουν λήξει αυτές οι αηδίες.
Δεν κάνουν όλα τα παιδιά για το στράτευμα και γι' αυτό το λόγο υπάρχουν και τόσες αυτοκτονίες.
Όταν κάποιο παιδί χρειάζεται το στρατό για να "γίνει άντρας" όπως μου λένε κάποιοι, είναι για κλάματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Την καλύτερη απάντηση, αγαπητή Μερόπη, μπορούν να στη δώσουν τα παιδιά που υπηρέτησαν στην ΕΛΔΥΚ. Όλα τα άλλα είναι πολύ ωραία για blogo-καφενο-συζητήσεις από ειδικούς, και μη. Λουφαδόρους και μη. Λαμόγια και μη. Φιλιά.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χααχαχα... τί μου θύμισες τώρα....
Τους δυο μεγαλύτερους δικούς μου...
Παρ' ότι είχαν την αναμενόμενη και εύλογη ανησυχία και εκνευρισμό όπως όλα τα παιδιά εξάλλου...
Παρ΄ότι έψαχναν ένα σωρό δικαιολογίες και εφηύραν τρόπους (από όσα μάθαιναν από τους άλλους) για οτιδήποτε θα τους ευνοούσε ή ωφελούσε...
Παρά τα ξημεροβραδιάσματα στο κινητό (μα όλα από τη μανα περνάνε ....διάολε....)
Παρά ...τα πικρά και καυτά μου δάκρυα...(μη γελάς, δε είναι μαμμόθρεφτα...) από την αγωνία μου πως θα το αντιμετώπιζαν....
΄Ολα κύλησαν όμορφα και καλά και τώρα τα θυμούνται και γελάνε...

Βρίσκω πως ο ΄Ασκαρντουλίνος στο σχόλιό του είχε πολύ δίκιο...
Τί να πούνε κι' εκείνοι. Και όσο παλαιότερα τόσο χειρότερα...αυτά τους έλεγε και ο πατέρας μου...
΄Ομως, ξέρεις τί συμβαίνει;. Τα έχουν ΟΛΑ τώρα και το εισπράττουν ως ξεριζωμό και μεγάλη θυσία.
Στην εποχή του πατέρα μου πεινούσαν, δεν είχαν στέγη και ο στρατός ήταν μια κάποια λύση...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

patsiouri είπε...

Εκτός από τα ναρκωτικά που λέει ο Γεράσιμος, είναι πραγματικά απάνθρωπο να χάνει ο νέος όπως είπες εσύ πολύτιμο χρόνο από τη ζωή του ειδικά στη σημερινή εποχή, μιας και ο χρόνος αυτός αναλώνεται σε ΜΠΟΥΡΔΕΣ!
Ο κολλητός μου, φτωχό παιδί,ενώ θα έπρεπε να δουλεύει, υποχρεώθηκε ένα-ενάμιση χρόνο να φυτοζωεί αναγκάζοντας τους δικούς του να του στέλνουν από τσιγάρα μέχρι τα εισιτήρια για να πάει σπίτι του όταν πάρει άδεια...γιατί??? Για να έχει ειδικότητα "Υπεύθυνος Τζακιού" Ιούλιο μήνα!

Έναν άλλον είχα ακούσει τον είχαν βάλει να φυλάει ένα παγκάκι που δεν ήταν πια φρεσκοβαμμένο αλλά κάπου χάθηκε η γραπτή εντολή να μην το φυλάνε πια και αναγκαστικά την τηρούσαν!!
Ήμαρτον!

Τίποτα, ο στρατός εδώ δεν καταργείται γιατί αφενός πέφτει το ρουσφέτι της αρκούδας, αφετέρου οι δήμαρχοι των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδο πιέζουν αφού οι τοπικές κοινωνίες αυτές ζούν από τους φαντάρους.

Κατα τ'άλλα είναι εντελώς αχρείαστη η θητεία...

Καλό μήνα είπαμε???

Homo Sapiens είπε...

Καλησπέρα Μερόπη,

τα σχόλιά σου σε άλλες γειτονιές έχουν φέρει και μένα σ΄αυτή τη γωνιά προκειμένου να συζητάμε τους προβληματισμούς σου και να προβληματιζόμαστε...Ως προς την ανάρτηση νομίζω ότι θέτεις το ζήτημα στη σωστή του βάση. Κι εγώ σε σχετική μου ανάρτηση διατυπώνω ανάλογες σκέψεις. Πάντως, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το εύρος των νέων ιδεών και των καινοτόμων σκέψεων που συναντά κανείς σε μία περιήγηση στα ιστολόγια συγκριτικά με τον εξαιρετικά φτωχό και ρηχό δημόσιο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο (κόμματα,ΜΜΕ)
Καλή συνέχεια...

tractatus είπε...

Μερόπη έχω αργήσει να μπώ στη συζήτηση αλλά έχω ηδη εκφραστεί στον homo και στο πρόχειρο τετράδιο και η θέση μου είναι αρνητική για τη στράτευση στα 18. Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρεις εσύ και θα συμφωνήσω και γενικότερα με τη vassia. Επίσης με τον Γεράσιμο και το θέμα των ναρκωτικών αλλά θα πρόσθετα και της αλλαγής νοοτροπίας αυτής της αυταρχικής(ΟΚ έχει μειωθεί αλλά είναι που θα πέσεις) συμπεριφοράς του ανώτερου προς τον κατώτερο. Και ξέρεις ότι στην ηλικία των 18 οι νέοι είναι ακόμα έφηβοι κι αυτό έρχεται πραγματικά σε μια κρίσιμη στιγμή που ο άλλος θέλει να αποφασίσει για σειρά απο πράγματα στην ζωή του κι αν όχι να αποφασίσει: ΝΑ ΖΗΣΕΙ...κάπου το έγραψε και ο petit journalist και έχει δίκιο...
Οσο για την εθελοντική εργασία είναι απαράδεκτο οτι ακόμα δεν το κουβεντιάζουν...αντίθετα ο Υπουργός Αμυνας είπε σε συνέντευξή του λίγο-πολύ οτι πρόκειται για πλούσιους που σπουδάζουν και κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές κ.λ.π. κι επομένως προς αυτούς κυρίως απευθύνεται το μέτρο για να μην παραταθεί η αναβολή...δλδ τιμωρούνται μέσω της στρατιωτικής θητείας όλοι όσοι συνεχίζουν τις σπουδές;! Και φυσικά δεν είναι όλοι αυτοί πλούσιοι...αλλά κάποιοι στερούνται για να τους σπουδάσουν...η ελληνική πραγματικότητα είναι άγνωστη στους περισσότερους ενασχολούμενους με την πολιτική δυστυχώς αυτοί φτιάχνουν νόμους....

katerina είπε...

Την καλησπέρα μου στην μάννα του φαντάρου.
Καλή μου, εγώ διαφωνώ στην ουσία της στρατευσης.
Κανείς να μην στρατευεται ποτέ.
Να τελειωνουμε και με τους στρατους και με τις θητείες και με τις θυσίες.
Και με το απίστευτο αλισβερίσι των εξοπλισμών. Μερόπη μου, πότε άραγε θα απαλλαγούμε από όλο αυτό το ανούσιο ψέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων ....των πατριδοκάπηλων.
Ευχομαι καλη άνοιξη στην μαμά και καλή λευτεριά στον φαντάρο.

Meropi είπε...

-@ DemisL.μου,
ντρέπομαι που το λέω, αλλά το 74 οι Τούρκοι σταμάτησαν την επέλαση τους στην Κύπρο, επειδή είχαν ήδη πάρει περισσότερα εδάφη από αυτά που είχαν προγραμματίσει. Οι καϋμένοι οι φαντάροι είχαν αφεθεί να παλεύουν αβοήθητοι....

-@ Μαριάνα μου, συμφωνώ μαζί σου. Είναι καιρός να εκσυχρονιστούμε...

-@ Βασίλη μου,
καταλαβαίνω ότι κάπου διαφωνείς μαζί μου, αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς πού.

Meropi είπε...

-@ Γλαρένια μου,
τι να κάνουμε εμείς οι δόλιες μάνες, νομίζω ότι συνυπηρετούμε με τους γιόκες μας στο στρατό.

-@ patsiouri μου, ναι το πιστεύω ότι οι κληρωτοί, μετά τη βασική εκπαίδευση (2-3 μηνών) πρέπει να αφήνονται να συνεχίζουν τη ζωή τους. Για να στελεχωθεί ο στρατός ας πάρουν νέα παιδιά που είναι πρόθυμα να προσφέρουν και να τα πληρώνουν. Μετά ας τους δώσουν κίνητρα.

-@ homo sapiens μου,
καλώς ήρθες από τη γειτονιά μου. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα περάσω κι εγώ από το ιστολόγιο σου.

Meropi είπε...

-@ Ελένη μου,
είναι αλήθεια ότι αυτό το θέμα του στρατού είναι περίπλοκο και δεν μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα. Απλώς εγώ θέτω ένα προβληματισμό. Μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε τον επαγγελματικό στρατό, παρά να στρατεύουμε με το ζόρι παιδιά που δεν πιστεύουν στη χρησιμότητα του στρατού;; Κάπου διάβασα ότι στη Γερμανία το 45% των νέων παιδιών διαλέγει την κοινωνική θητεία. Εδώ γιατί δεν το προωθούν;; Μήπως δεν υπάρχουν τομείς που χρειάζονται εθελοντες;; Στα χαρτιά υπάρχει βέβαια κι εδώ αυτή η θητεία, αλλά είναι σχεδόν διπλάσια (23 μήνες) και αν την εγκρίνουν. Δηλαδή μπορεί να κάνει κάποιος αίτηση για κοινωνική θητεία και να μην εγκριθεί.

-@ Κατερίνα μου,
Καλή Άνοιξη εύχομαι και σε σένα. Χαίρομαι που βρίσκω ανθρώπους να μοιραστούν τους προβληματισμούς μου.

rain είπε...

Αχ βρε μεροπίτσα μη με πικραίνεις άλλο. Είμαι μ'αυτούς που θέλω να καταργηθεί και να γίνει εθελοντικός σαν εναλλακτική λύση για επαγγελματική αποκατασταση.
Αλλο. Πέρνα μια βόλτα να μου πεις κι εσύ τη γνώμη σου please.
Τώρα όσον αφορά το 18 καιστρατό αν είναι η ψυχή να βγει, ας βγει γιατί φίλοι μου έχουν πει πως είναι πολύ δύσκολο μετά που στρώνει η ζωή τους, κάνουν σοβαρές σχέσεις, ή βρίσκουν κάποια δουλειά που τους αρμόζει και ξαφνικά πρέπει να πάνε φαντάροι..Ετσι μου'λεγαν..τι να πω..
καλημέρα

Meropi είπε...

-@ Βροχούλα μου
ήρθα από το ιστολόγιο σου και είδα το πρόβλημα σου. Υπομονή

phlou...flis είπε...

Υπηρέτησα κι εγώ τη θητεία μου σε δύσκολα χρόνια (1973-75) και δεν είχα χρόνο ούτε για ναρκωτικά, μα ούτε για λούφα και παραλλαγή. Θεώρησα και θεωρώ πως είναι μια …στάση στη διαδρομή της ζωής των αγοριών. Ανάλογα με το οικογενειακό υπόβαθρο, αυτή τη …στάση τη νοιώθεις υποχρέωση προς την πατρίδα, ένα ξεχωριστό σχολείο ή χαμένο χρόνο! Φυσικά οι μαμάδες –κυρίως- μα και οι μπαμπάδες που παραχαιδεύουμε τα παιδιά μας μπορεί να ζοριζόμαστε, αλλά καταπώς τα μαθαίνουμε. Ακόμη από τους μαθητές μου, σπάνια άκουγα αρνητικά σχόλια για τη στρατιωτική θητεία, παρά μόνο τη θεωρούσανε μια ενδιάμεση κατάσταση από το σχολείο-πανεπιστήμιο προς την εργασία. Οι εμπειρίες που αποκτούν πολλάκις είναι χρήσιμες για την παραπέρα ζωή. Η ανάθεση ευθυνών, η ανάληψη και κατανομή ευθυνών ακόμα και τα όσα –και πολλά στραβά- διαβιώνουν, ένα μάθημα είναι κι αυτό. Οπως μάθημα λαβαίνουν στο σχολείο από τον κακό και τον καλό δάσκαλο.
Συμφωνώ με όσους λένε πως οι ΕΠΟΠ βλέπουν το στρατό σαν μια ημιεπαγελματική αποκατάσταση. Τα παιδιά μας, δεν προλαβαίνουν έτσι κι αλλιώς στη μικρή θητεία τους να εκπαιδευτούν. Κάτι σαν …εναλλακτική θητεία κάνουν. Αλλά μη μου λέτε για επαγγελματίες στρατιώτες, για μισθοφόρους. Δεν κολλάει αυτό στην ιδεολογία των ελλήνων. Δεν είμαστε αμερικανάκια, τα πάντα να γίνονται επ’ αμοιβή. Μακάρι να είμασταν …Σουηδοί και να μην είχαμε ανάγκη στρατού. ‘Ασε που πολλές σκέφτομαι και διερωτώμαι αν οστρατός φτιάχτηκε και λειτουργεί για να έχουν αντικείμενο εργασίας οι στρατιωτικοί.
Αν είναι λοιπόν να υπάρχει ο στρατός, σίγουρα προτιμώ στα 18. Τρανό παράδειγμα στην Κύπρο. Κανείς φυγόστρατος, πιο ανέμελη η ζωή, ευκολότερα εκπαιδεύσιμος, λίγες οι υποχρεώσεις. Και το μικρό της θητείας δε βαραίνει τους ώμους.
ΥΓ. Οι συμπατριώτες μου, προτιμούν το τρελλόχαρτο παρά τη θητεία. Κατάντια κι αυτή της ευμάρειας;
Φλυάρισα. Μάλλον διότι η βραδιά στον Αττικό ουρανό είναι γλυκειά και δεν έχω όρεξη για ύπνο.Καλή νύχτα

Panagiotis Skouris είπε...

Η θητεία στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει υποχρεωτική για δύο και μόνο λόγους:
1) Οι στρατευμένοι αμείβονται (με το τρομερό ποσό των 10 Ευρώ το μήνα περίπου) και για το λόγο αυτό κατεβάζουν το ποσοστό ανεργίας των νέων και
2) Ο στρατός χρειάζεται χέρια, τα οποία με χαμηλό κόστος θα συντηρούν (καθαριότητα, βαψίματα κλπ.) τα στρατόπεδα της χώρας, τα οποία διατηρούνται, για να έχουν κάτι να απασχολούνται οι αξιωματικοί.


Όσο για την εναλλακτική θητεία στην Ελλάδα υπάρχει, απλά διαρκεί τον πενταπλάσιο χρόνο από τη στρατιωτική…

Ανώνυμος είπε...

To μόνο Μερόπη που με προβληματίζει είναι ότι με ένα καθαρά επαγγελματικό στρατό η εξουσία βολεύεται καλύτερα.
Τώρα μπορεί να έχουμε κανονικές πολιτικές συνθήκες, αλλά δεν ξέρεις ποτέ..

Meropi είπε...

-@ Panagiotis Skouris μου
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου. Διάβασα στην Ελευθεροτυπία ότι οι αξιωματικοί στην Ελλάδα ελάχιστα πιο λίγοι είναι από τις ΗΠΑ. Πρέπει λοιπόν να έχουν φαντάρους να διοικούν...
Για την κοινωνική θητεία το έψαξα λίγο γιατί ο γιος μου εξέφρασε την επιθυμία να πάει. Όμως βάζουν πολλά εμπόδια γι΄αυτό. Είναι 23 μήνες η θητεία αυτή και αν την εγκρίνουν. Δηλαδή κάνεις αίτηση ότι θέλεις κοινωνική θητεία και η αίτηση σου μπορεί και να μην εγκριθεί. Βέβαια ο γιος μου μόλις άκουσε 23 μήνες, δεν έκανε καν αίτηση.

-@ Κουμμούνι η Χούντα το 67 μια χαρά επικράτησε, χωρίς επαγγελματικό στρατό.

zappa είπε...

meta tis panellhnies (pou einai kolash) strato? Ftou kaka! Oso gia to an einai kalytera na kaneis prwta strato, auto ontws einai kalytero (blepwntas tous kypraious synfoithtes mou, h estw thn megalyterh pleipshfia tous) ean kai ef oson 8eleis na gineis foithths/ergazomenos me eidikothta sto gleipsimo, o opoios 8a exei thn ikanothta na steketai prosoxh se ka8hghth/ergodoth/diey8ynth kai na symfwnei mazi tou sta panta (8a sas meiwsw tous mis8ous - yeees master, ypoxreousai na douleueis yperwries tzampa-YEEEES MASTER!) kai loipa, tote trexa strateysou apo ta 18, pou kata pasa pi8anothta den exeis bgei apo to aygo sou kai den exeis idea ti ginetai ston kosmo, kai meta gine enas kalos kai ypakouos politis pou 8a ka8etai na ton gamane esaei....