Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

"Μεγάλοι Έλληνες";;



Μπορεί να θεωρήσετε αυτό το κείμενο μου λίγο μπαγιάτικο, αλλά εγώ τώρα πληροφορήθηκα ότι διαμορφώθηκε τελικά ο κατάλογος των «100 Μεγαλύτερων Ελλήνων όλων των εποχών» (!!!), για τη νέα φιλόδοξη παραγωγή που ετοιμάζει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το BBC. Τι είδαν τα ματάκια μου στον κατάλογο αυτό δεν περιγράφεται.

  • Είδα να φιγουράρουν τα ονόματα σύγχρονων «καλλιτεχνών» όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη (!!), του Λάκη Λαζόπουλου (ζήλια ο Καρβέλας!), του Θανάση Βέγγου (!), του Μάρκου Βαμβακάρη (!!), του Στέλιου Καζαντζίδη (!!), ακόμα και του ποδοσφαιριστή Θ. Ζαγοράκη (!!!!!) δίπλα στα ονόματα του Ομήρου, του Φειδία, του Πραξιτέλη, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και της Μαρίας Κάλλας….
  • Είδα ονόματα «Ελλήνων» που στην πραγματικότητα δεν είναι Έλληνες. Από πού και ως πού είναι Έλληνας ο «Μέγας» Κωνσταντίνος;; Εκτός από το ότι έσφαξε κάμποσους συγγενείς του και τη γυναίκα του τη Φαύστα, ο εν λόγω «Μέγας» δεν είναι Έλληνας. Το πλήρες όνομα του ήταν Flavius Valerius Constantinus και φυσικά ήταν Ρωμαίος. Επίσης δεν ήταν Έλληνας ο Ιουστινιανός. Μπορεί αυτός να καθιέρωσε την ελληνική γλώσσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά ο ίδιος ήταν Ιλλυρικής καταγωγής. Φυσικά δεν ήταν Έλληνας ο Βαυαρός Όθων (Otto von Wittelsbach). Όχι δεν είναι στον κατάλογο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ (χα χα χα). .
  • Είδα ονόματα δικτατόρων που ταλαιπώρησαν τους Έλληνες και την Ελλάδα. Από πού ως πού Μεγάλος Έλληνας ο Ιωάννης Μεταξάς;; Και πολύ περισσότερο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος;; Έλεος βρε παιδιά! Παρ’ ολίγο να βγάζατε Μεγάλο Έλληνα και το Στυλιανό Παττακό!!
  • Είδα ονόματα Ελλήνων που δεν τους ήξερα. Ποιος, στο καλό, είναι ο Νικόλαος Μαργιωρής;; (εκ των υστέρων έμαθα ψάχνοντας στο διαδίκτυο ότι είναι λέει βιωματικός μεταφυσικός πανεπιστήμονας και χριστοκεντρικός μύστης (!!!!). Και μη χειρότερα ο βιωματικός πανεπιστήμονας μαζί με τα ονόματα του Δημόκριτου, του Ευκλείδη, του Καστοριάδη (Γεράσιμε ακούς;), του Καζαντζάκη κλπ. Ομολογώ ότι δεν ήξερα και την Έλενα Μουζάλα, η οποία είναι τελικά συμπατριώτισσα μου Κύπρια (πιανίστας και μουσική παιδαγωγός).
  • Με παραξένεψε και η παρουσία του Αριστοτέλη Ωνάση στον κατάλογο (πώς και δεν είδαμε και το Λάτση!).
  • Είδα μεταξύ των Μεγάλων Ελλήνων και τον … Άγνωστο Στρατιώτη (ενδιαφέρουσα άποψη).

Τελειώνοντας με προβλημάτισε ποιους θεωρώ εγώ Μεγαλύτερους Έλληνες। Λοιπόν θεωρώ τέτοιους αυτούς που επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο τον ελληνικό μικρόκοσμο μας και ιδιαίτερα τους εξής δύο: τον Αριστοτέλη (ιδρυτή της σύγχρονης φιλοσοφίας) και τον Ιπποκράτη (ιδρυτή της Ιατρικής).

36 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Καλησπέρα!

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου Μερόπη. Βασικά απ' ότι είχα διαβάσει η λίστα με τους 100 μεγαλύτερους Έλληνες προέκυψες καθαρά και μόνο από ψηφοφορία του κοινού, χωρίς υποδείξεις για κριτήρια κλπ, οπότε λογικό ήταν να δούμε μια τόσο ανομοιογενής λίστα!

phlou...flis είπε...

Εγώ πάλι δε μπήκα στον πειρασμό να ψηφίσω. Γιατί αν το δικό μου μυαλό φτάνει κάποια (πόσα δε ξέρω) χρόνια ...πίσω απ' αυτά που έζησα (δηλ. πριν το 55) φανταστείτε το ίδιο να έκαναν και αυτοί που ψήφισαν; Δηλ. να ψήφισαν αυτούς τους ...σύγχρονους έλληνες, μέχρι εκεί που τους πάει η μνήμη, άντε και το ...μυαλό. Οπότε δε με παραξενεύει το όποιο αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν να είχαν ψηφίσει ας πούμε και την Καλομοίρα!

gerasimos είπε...

Μερόπη ζούμε στην εποχή των κάθε λογής βραβείων, των χρυσών σκούφων, των καλλιστείων, του man ή της woman of the year, της Γιουροβίζιον, των top 10, top 20 και εσχάτως και του ...top 100 Μεγάλων Ελλήνων. Αλλά και στην εποχή των χορταστικών τίτλων: 'βιωματικός μεταφυσικός πανεπιστήμονας και χριστοκεντρικός μύστης' το λες και γεμίζει το στόμα σου, βρε παιδί μου.

Και κάτι ακόμα... βρισκόμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κατάργησης των συνόρων και της πολυπολιτισμικότητας και η Ελλάδα ψηφίζει τους 100 Μεγαλύτερους Έλληνες. Μονίμως να λειτουργεί αναχρονιστικά αυτή η χώρα...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Kι εγώ Μεροπίτσα προβληματίσθηκα για τον "σημαντικότερο Έλληνα"!
Έψαχνα κάποιον που να οφέλησε ταυτόχρονα την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να βάψει τα χέρια του με αίμα!

ampelofilosofos είπε...

Αυτό με τον καθορισμό της σημαντικότητας ενός προσώπου μέσω ψηφοφορίας ποτέ δεν το κατάλαβα. Και, άντε, αν μιλάμε για τα reality show, που έτσι και αλλιώς για την τηλεθέαση γίνονται, μπορεί μια τέτοια ψηφοφορία να έχει και κάποιο νόημα. Αλλά όταν μιλάμε για ιστορικά πρόσωπα και την προσφορά τους σε έναν τόπο, από πού και ως που θα πρέπει να ρωτηθεί ο κάθε ανιστόρητος για την γνώμη του; Εκτός και αν θέλουμε να κάνουμε το ΤΟΡ 100 του βαθμού ασχετοσύνης των ίδιων των ψηφοφόρων.
Τα σέβη μου, παρεμπιπτόντως.

αθεόφοβος είπε...

Αυτοί που ψήφισαν τον άγνωστο στρατιώτη μου θύμισαν μια παλιά εκπομπή των κακών παιδιών και ρωτούσαν σε μια δημόσια υπηρεσία τι χαρτιά χρειάζονται για να φέρουν στην Ελλάδα ένα αιγοπρόβατο (!) Και οι άλλοι τους απαντούσαν κανονικά χωρίς να καταλαβαίνουν την πλάκα.Προφανώς αυτοί ψήφισαν τον αγνωστο στρατιώτη!

marianaonice είπε...

Μεγάλοι Έλληνες!!
Είχα ακούσει για αυτή την παραγωγή και μάλιστα η δική μου η απορία ήταν πως έτσι αόριστη και χωρίς κάποια κριτήρια για την επιλογή, θα είχε ως αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα λάχανα με τα σπανάκια!!
Όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι είναι αστείο!! Δηλαδή να συγκρίνεις τη Βουγιουκλάκη με τον Αριστοτέλη γίνεται;;
Πολύ ωραίες οι επισημάνσεις σου Μερόπη μου όπως πάντα και πολύ καλή δουλειά!
Καλή εβδομάδα.

stalamatia είπε...

Τον Παπανικολάου Γεώργιο τον έχουν στη λίστα? Όχι τον παλιό αθλητή .Τον γιατρό με το τεστ ΠΑΠ. Οι άλλοι τι ανακάλυψαν το νιάου νιάου ρε γατούλα ? ή κάθε βράδυ να μας λέει κάποιος για τους κοντούς και τους μ.....ες.Συγνώμη κιόλας.Λες και χρειάζετε να βγαίνει κάποιος να μου λέει κάθε βράδυ για τα χάλια του τόπου ,εμείς δεν ξέρουμε.

αντωνης είπε...

Μεροπη, καλη εβδομαδα.
Ετσι ακριβως οπως τα γραφεις ειναι. Απορω με αυτους που ψηφισαν σε αυτο το "πραμα" του κατα τα άλλα "σοβαρου" ΣΚΑΙ...

miss little sunshine είπε...

Συμφωνώ για τον Παπανικολάου, σώζει εκατομύρια γυναίκες και το όνομα του αναφέρεται απο το γιατρούλη μας μία φορά το χρόνο για να παραμένουμε υγιείς. Ακου μεγάλος Ελληνας ο Λαζόπουλος kai λοιποί! Καλός, χρυσός αλλά πολύ εύκολα απονέμουμε μεγαλεία εμείς οι Ελληναράδες. Ο Καστοριάδης αναφέρεται που οι ξένοι πίνουν νερό στο όνμα του; Α, επίσης "μεγάλοι" Ελληνες ειναι και οι 300 μαε, τα βλαστάρια μας τα σιτεμένα βρε παιδιά! Η γερουσία στο μεγαλείο της, πραγματικά!

Unknown είπε...

Μερόπη, ο εγωισμός των υπόλοιπων Ελλήνων που δεν είναι στη λίστα, τι θα γίνει; Αυτός ο Πύρος Δήμας μπήκε στη λίστα επειδή σήκωσε τα βαρίδια; Τι να πουν οι φουκαράδες που σηκώνουν τα μπετά σε καθημερινή βάση; lol.

Meropi είπε...

-@ Γκρινιάρη μου,
καλώς μου ήρθες. Είχες καιρό να φανείς ή μου φαίνεται; Ναι λοιπόν πολύ ανομοιογενής η λίστα.

-@ Φλούφλη μου,
ούτε εγώ ψήφισα. Ναι αν η ψηφοφορά γινόταν αυτές τις μέρες θα βλέπαμε και τη Καλομοίρα. Χα χα χα

-@ Γεράσιμε μου,
κάπου διάβασα ότι αυτό με τους "100" το κάνουν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Π.χ. η Μ. Βρετανία, Ιταλία κλπ.
Πάντως εμείς στις τάξεις των 100 φιλοξενούμε κι ένα βιωματικό μεταφυσικό πανεπιστήμονα και χριστοκεντρικό μύστη. Χα χα χα. Α και το δικτάτορα Παπαδόπουλο!!!

Meropi είπε...

-@ Ασκαρδαμυκτί μου,
ψήφισες τελικά;; Εγώ δεν ψήφισα, αλλά θεωρώ αυτούς τους δύο που αναφέρω πιο μεγάλους Έλληνες. Όπως λες κι εσύ πολλοί απ' αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι ματοβαμμένοι. Π.χ. Μ. Αλέξανδρος, Μ. Κωνσταντίνος, Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος κλπ.

-@ ampelofilosofos μου,
καλώς ήρθες από τη γειτονιά μου. Έλα ντε τι είδους ψηφοφορία είναι αυτή με τόσους άσχετους να φιγουράρουν πρώτα ονόματα!

-@ Αθεόφοβε μου,
υποτίθεται ότι ο σκοπός αυτής της παραγωγής είναι να κάνει τα ντοκυμεντέρ με τη ζωή αυτών των "Ελλήνων". Τώρα η ζωή του Άγνωστου Στρατιώτη πώς θα γυριστεί σε ταινία, μόνο αυτοί που ψήφισαν γνωρίζουν!!!

Meropi είπε...

-Μαριάνα μου,
όταν είδα και το δικτάτορα Παπαδόπουλο ανάμεσα στους "Μεγαλύτερους Έλληνες" αναφώνησα. Θεός φυλάξοι... Έχει κι άλλα περίεργα π.χ. ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος, αλλά εντάξει είπα να αναφέρω τα πιο τραβηγμένα...Πώς δεν είδαμε και αυτόν που ξέρουμε εσύ κι εγώ!!!

-@ Σταλαματιά μου
τον Παπανικολάου τον έχουν στον κατάλογο. Αν κάνεις κλικ πάνω στη φράση "100 Μεγαλύτερων Ελλήνων...." θα σου βγάλει όλη τη λίστα να τη δεις και να τη θαυμάσεις.

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου,
τι να σου πω!!! Έπρεπε να βάλουν κάποια κριτήρια για την επιλογή...Φαντάσου π.χ. στη Γερμανία να βγει ο Χίτλερ!!

-@ miss little sunshine μου
και ο Παπανικολάου αναφέρεται και ο Καστοριάδης. Μπορείς να κάνεις κι εσύ κλικ στη φράση της ανάρτησης "100 Μεγαλύτερων Ελλήνων...." και θα σε πάει στη λίστα.

-@ Μαριάνα μου,
εντάξει δεν παραξενεύτηκα πολύ με τον Πύρρο Δήμα (Ολυμπιονίκης είναι στο κάτω κάτω), παραξενεύτηκα με τα άλλα που γράφω και κυρίως με τους δικτάτορες....

marianaonice είπε...

Ε!! Μερόπη νισάφι!!
Αν βλέπαμε και αυτόν που εννοείς, τότε ναι θα τα είχαμε δει όλαααα!!!
Πάντως τίποτε δεν θα μου έκανε εντύπωση, αφού ο άνθρωπος απεχώρησε με τιμές και δόξες!! Όπως αρμόζει στους μεγάλους άνδρες!! Ξέχασες;;;;;
Καλό απόγευμα!

Unknown είπε...

Το θέμα του Skai είναι βλακώδες έτσι όπως παρουσιάζεται.
Μερόπη, οι σχιζοφρενείς δικτάτορες άσχετα αν εγώ τους βλέπω έτσι, άλλαξαν τη ροή της Ελληνικής ιστορίας. Το δε Ολυμπιονίκης άρα μεγάλος Έλληνας και δημόσιος υπάλληλος, δεν το αντέχω διότι άνθρωποι που πραγματικά το αξίζουν αφού έχουν τις γνώσεις, μένουν στο περιθώριο της ανεργείας.
Σφαλιάρα στο κάθε Γεράσιμο διότι ο άλλος σήκωσε 1 ή και 99 βαρίδια μαζί.

gerasimos είπε...

Μερόπη και το ότι το κάνουν κι άλλες χώρες τι σημαίνει; Όσον αφορά αυτές που ανέφερες, μιλάμε στην πρώτη περίπτωση για μια πρώην αυτοκρατορία, με όλα τα συμπλέγματα που αυτό αφήνει στους κατοίκους της και στη δεύτερη για τη χώρα που ξαναέβγαλε πρωθυπουργό τον Μπερλουσκόνι..

Έχω διαπιστώσει γενικότερα ότι μιμούμαστε άλλες χώρες στα χαζά τους, αλλά στα δύσκολα (δηλαδή όσον αφορά στη βιομηχανική αλλά και μετα-βιομηχανική οικονομία πολλών απ' αυτές, στην ποιότητα ζωής εντός τους και πολλά άλλα) κάνουμε τους... Κινέζους. Επίτρεψέ μου να δώσω και κανα-δυο πιο συγκεκριμένα παραδείγματα όσον αφορά στη μίμηση των αρνητικών. Όταν ζούσα στην Αγγλία κυκλοφορούσαν εκεί κάτι χαζοπεριοδικά για τη ζωή των rich & famous, το HELLO και το ΟΚ αν θυμάμαι καλά. E, επιστρέφοντας στην Ελλάδα τα είδα σε λίγα χρόνια ΚΑΙ εδώ. Ένα άλλο που δε μου άρεσε ήταν πόσο εκτεταμένα είχε αποβλακωθεί εκεί ο κόσμος με το ποδόσφαιρο, παρακολουθώντας σχεδόν καθημερινά μπάλα σε γιγαντο-οθόνες. Επιστρέφοντας λοιπόν στην Ελλάδα, είδα να εισάγεται κι εδώ σιγά-σιγά αυτή η ποδοσφαιρκή υποκουλτούρα και να κυριαρχεί ΚΑΙ στην ελληνική καθημερινότητα.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Χαίρετε! Κατ' αρχήν εγώ δηλώνω υπέρ της προσπάθειας (και αυτής) του ΣΚΑΪ. Πάντα βλέποντάς το στην διάσταση μιας τηλεοπτικής παραγωγής. Πού είναι το παράλογο και το βλακώδες στο να πει ένα κανάλι "Ψηφίστε ποιόυς θεωρείτε τους 5 σημαντικότερους Έλληνες" και με βάση αυτό να αρχίσει μια παραγωγή ντοκυμαντερ για τους 10 τελικά μεγαλύτερους, όπως το κοινό θα τους επιλέξει. Το πρόβλημα δεν το έχει ο ΣΚΑΪ. Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που ψήφισαν. Ίσως ορισμένοι στην πλάκα, αλλά αρκετοί σοβαρά. Αν κάποιος στις 5 μεγαλύτερες προσωπικότητες που έβγαλε η Ελλάδα διαχρονικά (ίσως εδώ ήταν το σφάλμα. Έπρεπε ή να χωριστεί ση 2 Σύγχρονη & αρχαία ή να γίνει με περιορισμό χρονικό) ψηφίζει τον Λαζόπουλο ή τον Ζαγοράκη, ή ακόμα "χειρότερους", τότε μάλλον μιλάμε για σαφή πνευματική συσκότιση. Προσωπικά, εγώ είχα ψηφίσει. (αν ενδιαφέρει η ψήφος μου - Καραθοδωρή, Σεφέρη, Καποδίστρια, Καζατζάκη, Σωκράτη. Η σειρά δεν υποδηλώνει κάτι.)

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
αποχώρησε;;;;;; Ιδού η απορία.

-@ Mariana μου,
όταν λένε οι "Μεγαλύτεροι Έλληνες" προφανώς εννοούν αυτούς που άλλαξαν προς το καλύτερο τον ρουν της Ιστορίας, όχι προς το χειρότερο, όπως οι δικτάτορες. Μη τρελλαθούμε..

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
το ότι το κάνουν κι άλλες χώρες το ανέφερα προς απάντηση του σχολίου σου ότι η Ελλάδα μονίμως λειτουργεί αναχρονιστικά. Ήθελα να πω ότι δεν ήταν ελληνική ιδέα. Νομίζω μάλιστα ότι ήταν ιδέα του BBC με το οποίο συνεργάζεται ο ΣΚΑΪ.
Όπως αναφέρει και πιο κάτω ο grX σαν ιδέα δεν είναι και για πέταμα. Απλώς ψήφισαν του κόσμου οι άσχετοι, οι οποίοι, επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν κριτήρια, μας κατέπληξαν με μερικές επιλογές.

-@ grX μου,
αν στη θέση του Σωκράτη έβαζες τον Αριστοτέλη θα συμφωνούσα πιο πολύ μαζί σου.

Locus Publicus είπε...

Μερόπη, σεφτέ στο ωραίο σου μπλόγκ.

Οι λίστες είναι βεβαίως μόδα και εμπεριέχουν κάτι απο την αθλητική κουλτούρα. Πρώτος, δεύτερος, τελευταίος. Μερικές φορές οι λίστες είναι πληροφοριακά χρήσιμες, αλλά στην παρούσα περίπτωση, δεν βλέπω καμμία χρησιμότητα.

Λοιπόν, καταγορηματικά, θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο ψήφος μου - ο σπουδαιότερος διανοητής του πολιτισμού μας, είναι ο Αριστοτέλης. Δούλεψε πάνω σε όλα τα αντικείμενα μελέτης (φυσική, χημεία, βιολογία, κοινωνιολογία, πολιτική, ηθική, φιλοσοφία), πολύ πρίν θεσμοποιηθούν οι κλάδοι αυτοί επιστημονικά, και δημιούργησε ιδέες, θεωρείες και ερμηνείες, εκ του μηδενός, χωρίς κανένα σημείο επιστημονικής αναφοράς(γραπτής και άγραφτης πηγής). Ολη του η δουλειά και δημιουργία αποτελείται απο Πρωτογενές υλικό. Εχω μείνει κατάπληκτος με αυτά που οραματίστηκε. (Δεν έχει σημασία αν έπεσε έξω σε πολλά, προς Θεού, ήταν ο πρώτος). Ολοι οι άλλοι είχαν κάποιο σημείο αναφοράς και παρατήρησης.

Ο άλλος είπε...

Πίστευα πως την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Τελικώς την γράφουν οι ανόητοι.

Unknown είπε...

Η πρωτοβουλία του ΣΚΑΙ έχει να κάνει με μία σειρά documentaries που παράγει το History Channel. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι Παραγωγοί «βλέπουν» τις προσωπικότητες που έχουν ιδιαίτερο βάρος στη συνείδηση μιας κοινωνίας.

Και εδώ, στην περίπτωσή μας, αναδείχθηκε η περίλαμπρη ένδεια μας, η μηδενική μας παιδεία και η παθολογική μας αγάπη στη συντήρηση μύθων. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα, ακόμα θεωρεί το Βυζάντιο…ελληνική υπόθεση, την Αγία Σοφία…ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, τον Ρωμαίο Κωνσταντίνο Έλληνα, τον Ιουστινιανό…πατριωτάκι και πάει λέγοντας. Ας μην επαναλάβω τα όσα καταγράφει με τρόπο εξαιρετικό η Μερόπη, συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Θα προσθέσω μόνο ίσως με σαρκασμό πως καλά κάνει το History Channel και καταγράφει όσα καταγράφει, σε λίγο όλα αυτά θα έχουν μουσειακή αξία. Παρακολουθώντας καθημερινά –όσο αντέχω- τις ειδήσεις από την Ελλάδα όλο και πιο πολύ πείθομαι πως η κοινωνία αυτή είναι τελειωμένη. Τελειωμένη χωρίς επιστροφή.

Τέλος, ενώ συμφωνώ με τις επιλογές του Αριστοτέλη και του Ιπποκράτη μέσα στο μυαλό μου στριφογυρίζουν με την ίδια ένταση ο Αισχύλος, ο Ηράκλειτος , ο Εμπεδοκλής, ο Κοραής, ο Σεφέρης, ο Σκαλκώτας, ο Μπουζιάνης, και αρκετοί άλλοι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας. Αν όμως έπρεπε να επιλέξω ένα και μόνο πρόσωπο τότε θα ψήφιζα τον Κωνσταντίνο Καβάφη, του οποίου η γραφή και ο στοχασμός συγκέρασαν όλο τον Ελληνικό Χρόνο στην Ιστορία με όλους σχεδόν τους Ιστορικούς και Φιλοσοφικούς αντίλαλους με τρόπο τέτοιο που αφορά εξ ίσου το χθες με το αύριο. Άρα είναι πάντα «σήμερα».

Meropi είπε...

-@ LocusPublicus μου,
σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Η χρησιμότητα αυτού του καταλόγου είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία στο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το BBC να κάνουν ντοκυμεντέρ για τους Έλληνες αυτούς και στη συνέχεια να αναδείξουν τους δέκα καλύτερους, για τους οποίους θα γίνουν αυτοτελή ντοκυμεντέρ.
Το BBC έχει ήδη κάνει ντοκυμεντέρ για τους δέκα Μεγαλύτερους Βρετανούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, από ότι διάβασα, ο Τσώρτσιλ, ο Δαρβίνος, ο Σαίξπηρ, η Νταϊάνα (!), η Βασίλισσα Ελισάβετ (!) κλπ.

Meropi είπε...

-@ Άλλε μου οι ανόητοι διαλέγουν τους καλύτερους χα χα χα!

-@ politispittas (Γιώργο) μου,
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Απογοητεύτηκα πολύ από μερικά ονόματα του καταλόγου, ειδικά από το δικτάτορα Παπαδόπουλο και δευτερευόντως από τους άλλους (Μ. Κωνσταντίνο, Βουγιουκλάκη, Βέγγο κλπ). Το μόνο που κάπως (όχι πολύ) με παρηγόρησε είναι που είδα και το βρετανικό κατάλογο. Εκτός από το Σαίξπηρ, το Δαρβίνο, το Νέλσονα, τον Κ. Ντίκενς κλπ είδα και το Boy George, τον David Beckham, Μπόνο (τραγουδιστή), τη Νταϊάνα (εντάξει τραγικό το τέλος της, αλλά όχι και Μεγάλη, μη τρελλαθούμε), τη βασίλισσα Ελισάβετ κλπ. Εκεί βγάλαν το Τσώρτσιλ πρώτο, αν δεν κάνω λάθος.
Ο Καβάφης μου αρέσει κι εμένα, είναι ο αγαπημένος μου ποιητής. Όμως όχι δεν θα τον διάλεγα για πρώτο.

Unknown είπε...

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό Μερόπη, να κρίνουμε τους άλλους, μέσα από τη δική τους πραγματικότητα και όχι μέσα από τη δική μας. Η παρουσία της Ελισάβετ σε υψηλές θέσεις στις Βρετανικές επιλογές, είναι απόλυτα εύλογη μιας που η Βρετανική Μοναρχία όχι μόνο δεν είναι «εγκάθετη» αλλά με την ελάχιστη Ιστορία που γνωρίζω, είναι κυριολεκτικά ο Θεματοφύλακας των Θεσμών στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και ο Θεματοφύλακας της «Βρετανικότητας» του τρόπου ζωής των Βρετανών στην καθημερινότητά τους που αποτελεί για τους ίδιους ιερό και όσιο. Δεν μπορούμε να τους κρίνουμε σα να είναι Έλληνες, γιατί, απλά δεν είναι, έχουν άλλη ιστορία και πολύ σημαντική μάλιστα ώστε να έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν να την αναδείξουν και να τη διαφυλάξουν. Οι «Ελισάβετ» αποδείχθηκαν πολύ γερές προσωπικότητες, από την πρώτη, που κυριολεκτικά έσωσε τη χώρα της από την Ισπανική Αρμάδα μέχρι και την τωρινή. Ας μην ξεχνάμε-αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά αυτά στην Ελλάδα- πως κατά την «επέλαση» της κας Θάτσερ πολλές πολιτικές της που θα είχαν ως αποτέλεσμα το ξεθεμελίωμα ασθενών κοινωνικών τάξεων αλλά και παραδόσεων βρήκαν διακριτικό μεν αλλά στιβαρό αντίπαλο στο Μπάκιχαμ. Για τον Τσώρτσιλ δεν μου κάνει εντύπωση η θέση του, ήταν το αντίστοιχο ενός «εθνάρχη» συνδεδεμένου άρρηκτα με τη νίκη στον Β.Π.Πόλεμο.

Meropi είπε...

-@ Γιώργο μου όσον αφορά την Ελισάβετ ψιλοσυμφωνώ μαζί σου. Απλώς θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο διαχρονική η αξία της (έχει σχέση με το παρόν). Ίσως πάλι να κάνω και λάθος. Δεν θεωρώ επίσης διαχρονική αξία της Νταϊάνα (υπερτιμημένη τη θεωρώ), του ποδοσφαιριστή Beckham κλπ. Αλλά έτσι αποφάσισαν οι Βρετανοί.
Τα δικά μας εδώ είναι χειρότερα.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Meropi μου πολύ εύστοχα αυτά που γράφεις και με χιούμορ μάλιστα.
Βρίσκω ενδιαφέρουσες όλες τις απόψεις που "ακούστηκαν" εδώ. Εγώ θα συμφωνήσω λίγο περισσότερο με τη mariana και τον politispittas.
Δεν ξέρω αν έχουν κάποιο νόημα όλα αυτά, ούτε με ποια κριτήρια προτείνει κάποιος έναν έλληνα, πάντως χρειάζεται σκέψη, γιατί, π.χ. ο Επίκουρος δεν είναι μεγάλος;

Οιωνoσκόπoς είπε...

Εγώ τσατίστηκα πολύ που δεν συμπεριέλαβαν στους «100» και τον ΜΕΓΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Βασίλειο Βουλγαροκτόνο, που έφτιαξε τις ανά τους αιώνες ωραιότερες πυραμίδες από κομμένα κεφάλια.

Ακαλαίσθητη κοινωνία...

Meropi είπε...

-@ Γιώργο μου,
σθμφωνώ και με τον Επίκουρο. Πόσοι είναι αυτοί όμως που τον ξέρουν;;; Πολύ λιγότεροι απο αυτούς που ξέρουν και ψηφίζουν τη Βουγιουκλάκη, το Βέγγο και το Θ. Ζαγοράκη

-@ Οιωνοσκόπε μου
καλησπέρα και καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Κι όμως τον αιματοβαμμένο Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο τον ψήφισαν. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο. Κάνε κλικ πάνω στη φράση «100 Μεγαλύτερων Ελλήνων όλων των εποχών» της ανάρτησης και θα τους δεις όλους.

... είπε...

Δίπλα στον Αριστοτέλη και τον Ιπποκράτη, η Βουγιουκλάκη και ο Λαζόπουλος!!!! Ανέκδοτο από μόνο του

******έχεις προσκλησούλα για παιχνιδάκι στο blog μου, Kisses

Meropi είπε...

-@ Κέρμιτ μου,
ναι πράγματι ανέκδοτο!

Βελούχης Αρειώτης είπε...

Ποτέ μου δεν έχω καταλάβει αυτή την πρεμούρα για τον ''πρώτο'', τον ''καλύτερο'', τον ''ανώτερο''.
Άλλο θέλω να πω, όμως.
Μερόπη μου, δεν μου έκατσαν καλά τα ειρωνικά θαυμαστικά σου μετά τα ονόματα του Μάρκου του Βαμβακάρη και του Στέλιου του Καζαντζίδη στο σημείο στο οποίο περιγράφεις την έκπληξή σου για τις επιλογές κάποιων.
Μπορεί κάποιος να φανταστεί πού θα βρισκόμασταν σήμερα μουσικά αν έλειπε ο Μάρκος; Εκτός κι αν ο Χατζηδάκης, ο Θεοδωράκης, ο Τσιτσάνης κι ο Λευτέρης ο Παπαδόπουλος είναι κρετίνοι.
Κι ας μην πει κανείς πως αγνοούμε τον Όμηρο ή τον Αριστοτέλη επειδή δεν μπορούμε να φανταστούμε την Πατρίδα μας και τον Εαυτό μας χωρίς την ''Φραγκοσυριανή'' ή το ''Σαββατόβραδο''.
Και σε όσους ψάχνουν ''φυσιογνωμίες'' που ντε και καλά πρέπει να 'χουν φέρει το σύμπαν τούμπα, υπενθυμίζω πως το σύμπαν κάποιων, που σίγουρα έχουν χεσμένη και την Eurovision και την ανεκδιήγητη μιζέρια των παρηκμασμένων Αθηνών, έρχεται τούμπα με το βλέμμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Να τις χαίρονται τις πλειοψηφίες τους.

Meropi είπε...

-@ Βελούχη Αρειώτη μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Δεν είναι ότι απαξιώνω τους εν λόγω μουσικούς, είναι ότι θεωρώ ότι με τους "100 Μεγαλύτερους Έλληνες όλων των εποχών" υποτίθεται ότι στοχεύουμε σε Έλληνες που είχαν διαχρονική αξία και επηρέασαν τον ελληνικό χώρο αλλά και την ανθρωπότητα. Ε, πώς να το κάνουμε, δεν θεωρώ τέτοιους το Βαμβακάρη, τον Καζαντζίδη (και τους λοιπούς Βουγιουκλάκη, Βέγγο κλπ). Αντίθετα θεωρώ ως τέτοιους τον Χατζηδάκι και το Θεοδωράκη (το αναφέρω στην ανάρτηση μου)
Υ.Γ Έχω καταλάβει ότι είσαι θαυμαστής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη! (εδώ το θαυμαστικό δεν έχει κακή έννοια)

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου είναι «στημένες».


Κανένας δημοσιογράφος δεν του κάνει τις εξής ερωτήσεις:


1. Γιατί συνεχώς λέτε για το πού σπούδασαν τα παιδιά σας και δεν λέτε για το τι σπουδές κάνατε εσείς ο ίδιος που σας χρυσοπλήρωνε ο ελληνικός λαός;


2. Γιατί συνεχώς μιλάτε για τη Σχολή Αναβρύτων, λες και είναι κανένα Πανεπιστήμιο τύπου Καίμπριτζ; Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι τα Ανάβρυτα που σπουδάσατε ήταν απλά ένα γυμνάσιο, στο οποίο ο καθηγητής δεν θα τολμούσε ποτέ να σας βάλει κακό βαθμό επειδή θα πέρναγε την υπόλοιπη ζωή του στη Μακρόνησο;


3. Πώς καταφέρατε σε δύο (2) χρόνια και τελειώσατε τρεις (3) στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων); Γιατί δεν τις τελειώνατε σε τρία (3) χρόνια (στην κάθε μία η φοίτηση είναι τετραετής);


4. Όταν η χούντα σας κατάργησε οριστικά γιατί βιαστήκατε να δηλώσετε ότι θα σπουδάζατε στο Καίμπριτζ; Γιατί είσασταν επί τρία (3) χρόνια υποψήφιος και τελικά δεν καταφέρατε να γίνετε δεκτός; Πως το δικαιολογήσατε μετά; Ότι «δεν είχε το Καίμπριτζ το κατάλληλο κύρος»;


5. Θυμάστε που όταν είσαστε διάδοχος του Θρόνου στην Αθήνα μια κοπέλα ρωτήθηκε σε ένα λεωφορείο αν της αρέσετε και όταν εκείνη απάντησε «όχι δεν είναι του γούστου μου» συνελήφθη από αστυφύλακα με πολιτικά για περιύβριση αρχής και καταδικάστηκε με την εισήγηση του εισαγγελέα ότι «Σε όλες τις Ελληνίδες αρέσει ο διάδοχος Κωνσταντίνος»;


6. H γιαγιά μου μου έλεγε παλιά ότι καλά κάνατε και μάθατε καράτε επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούσατε να αντιμετωπίζατε τους εχθρούς της πατρίδας μας. Στη δίκη της χούντας (1975) αποκαλύφθηκε την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος σας επισκέφτηκαν στα ανάκτορά σας στο Τατόι ο Παπαδόπουλος, ο Πατακός και ο Μακαρέζος, και τους δεχτήκατε αόπλους στο γραφείο σας. Εσείς κρατάγατε ένα πιστόλι (τι το κάνατε, καθαρίζατε τα νύχια σας;) και πίσω από τους τρεις πραξικοπηματίες υπήρχαν δύο εμπιστότατοί σας χωροφύλακες που κρατούσαν αυτόματα «Sten». Γιατί δεν τους πυροβολήσατε; Φοβηθήκατε μήπως οι συγγενείς τους σας κάνουν αγωγή κατά του δημοσίου με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα;


7. Ποιος ενέργησε σωστά, εσείς ή ο γαμπρός σας ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας που αντιμετώπισε με θάρρος την απόπειρα πραξικοπήματος του συνταγματάρχη Τεχέρο Μολίνας (1976) και τον εξανάγκασε να αυτοκτονήσει; Ποιός απολαμβάνει υστεροφημία τώρα; Αυτός η εσείς που βουτήξατε στη θάλασσα για να ρίξετε σαμπάνια σε μια ολυμπιονίκη μας (δεν σας εξήγησαν ο Αρναούτης και ο Χοϊδάς ότι δεν ρίχνουν σαμπάνια σε βρεμένους από τη θάλασσα ολυμπιονίκες, η μήπως εσείς δεν το ξέρατε επειδή δεν είχατε βραχει ως ολυμπιονίκης);

8. Θυμάμαι ότι όταν ταξίδευα με το πλοίο στην Κρήτη για το δημοψήφισμα του 1974, την ώρα που μιλούσατε στην τηλεόραση ότι «θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας, για να επισκεφτείτε τους τάφους των προγόνων σας» ένας ασεβής Κρητικός πήγε πίσω από την τηλεόραση και κουνούσε τα χέρια του, σαν να ήσαν τα δικά σας χέρια. Έτσι το πλήθος των Κρητικών επιβατών της «Κρητικής Ατμομπλοϊας» δεν έδειξε την αρμόζουσα κατάνυξη. Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε, ώστε να επαναληφθεί το δημοψήφισμα;

9. Όταν έγιναν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Βασιλευομένης Δημοκρατίας» στις 2 Οκτωβρίου 1974 στη γωνία Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους στην Αθήνα, γιατί ανεχτήκατε το πλήθος των ασεβών φοιτητών που φώναζε «λέσα για λέσα είσαι πριγκιπέσα, άνοιξε το παράθυρο να μπει γιαούρτι μέσα» και πέταγε αβγά και νεράντζια; Γιατί δεν ζητήσατε να διαλυθεί το πλήθος με τα μηχανοκίνητα του Μπιτούνη με τα δακρυγόνα («τις αύρες» όπως τις αποκαλούσατε τότε); Γιατί τα ανεχτήκατε όλα αυτά; Γιατί ένας άξιος αξιωματικός, ορκισμένος στη χούντα και στο θρόνο, ο Μπόλαρης, έκανε αυτή την ξεφτιλισμένη απόπειρα πραξικοπήματος με τις πιτζάμες;

10. Δεν ντραπήκατε τους προγόνους σας, τους Αψβούργους, τους Χοετζόλερν, και τόσους άλλους που δόξασαν το στερέωμα της βασιλευόμενης Ευρώπης, τον Μαξιμιλιανό του Μεξικού κλπ; Θα τολμούσαν ποτέ στον Φραγκίσκο Ιωσήφ της Αυστρίας να φωνάξουν «έ, έ, έρχεται – έρχεται γιαούρτι!»;

11. Γιατί – μετά από όλα αυτά – δεν σκεφτήκατε την ματ κίνηση κατά των αντιπάλων σας: Να πάτε στην Αμερική να σας καταψύξουν για τα επόμενα 100 χρόνια και όταν θα ξυπνήσετε, δεν θα ζούν οι επικριτές σας, και θα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι τελειώσατε τις 3 στρατιωτικές σχολές σε 12 χρόνια που ήταν κανονικά η φοίτηση όλων αυτών, ότι πήγατε μετά και σπουδάσατε στο Καίμπριτζ; Ποιος ρωτάει σήμερα τί σπουδές είχε κάνει στα νιάτα του ο Όθωνας;


Λυπάμαι, αλλά αν με είχατε πλησιάσει και εμένα ευγενικά, ίσως να σας ρώταγα μόνο για τις σπουδές που έκαναν τα παιδιά σας (για να γεμίσει η συνέντευξη).