Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Αν ζούσε η Μελίνα δεν θα άντεχε αυτό τον ξεπεσμό....


«Κλείνω τις πόρτες στις 3 το μεσημέρι και είναι φορές που δακρύζω όταν με παρακαλούν τουρίστες να δουν τα εκθέματα γιατί φεύγουν την επομένη. Αν ζούσε η Μελίνα, δεν θα άντεχε αυτό τον ξεπεσμό. Κλείνουμε αίθουσες γιατί δεν φτάνουν τα άτομα για να επιβλέπουν. Ζητάει ο κόσμος τουαλέτα και δικαιολογούμαστε ότι υπάρχει βλάβη για να καλύψουμε την ντροπή, που δεν υπάρχει προσωπικό να τις καθαρίζει». Αυτά δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ένας αρχαιοφύλακας του μεγαλύτερου Μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Στις 14.30 με 15.00 το μεσημέρι κλείνουν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι στην Ελλάδα, αντί στις 19.00 που ορίζει το θερινό ωράριο, σε μια περίοδο μάλιστα που περιμένουμε τουρίστες για να «ζήσουν το μύθο τους στην Ελλάδα» ή να γευτούν την «αληθινή εμπειρία», όπως λέει η νέα καμπάνια του Ε.Ο.Τ. Και τούτο λόγω φοβερής έλλειψης προσωπικού. Απολύθηκαν με το προεδρικό διάταγμα (164/2004) του Παυλόπουλου 1300 συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα η πρόσληψη νέων. (βλ. και εδώ στην "Καθημερινή" για τα προβλήματα των Μουσείων).

Τι ρεζιλίκι είναι αυτό στη χώρα που πριν μερικούς μήνες βίωσε τη Ζαχοπουλιάδα;

Η Βαρκελώνη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεκαπλασίασε την επισκεψιμότητα των μουσείων της. Τα δικά μας Μουσεία μετά το 2004 φθίνουν συνεχώς. Γιατί κ. Λιάπη;;



34 σχόλια:

gerasimos είπε...

Μα ΑΥΤΗ είναι η αληθινή εμπειρία της Ελλάδας... να πηγαίνεις σε μια δημόσια υπηρεσία (άλλωστε και τα μουσεία δημόσιες υπηρεσίες είναι) και να σου λέει ο υπάλληλος στο γκισέ 'λυπάμαι, κλείσαμε περάστε αύριο'. Για να 'ναι ακόμη πιο ρεαλιστική η εμπειρία θα μπορούσαν να ζητάνε από τους τουρίστες και κανα πιστοποιητικό γεννήσεως προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος. Αλλιώς δεν έχει και γούστο, να μπαίνουν έτσι εύκολα. Ή είμαστε στην Ελλάδα ή δεν είμαστε.:P

Σοφία είπε...

Όπως τα λέει ο Gerasimos είναι. Δεν μπορείς να έρχεσαι στην Ελλάδα για να ζήσεις το δικό σου μύθο - τον μύθο του ελληνικού δημοσίου θα ζήσεις, θες δεν θες.

Να σημειώσω ότι το Βρετανικό Μουσείο, εκεί που εκτίθενται τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι ανοιχτό κάθε μέρα (και τις Κυριακές, και τις αργίες εκτός Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Μ. Παρασκευής) από τις 10 πμ έως τις 5:30 μμ, και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ως τις 8:30 μμ. Και η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. Και κάθε χρόνο έχει 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Κρίμα που δεν μας δίνουν τα μάρμαρα να τα κρύψουμε σε κάποιο από τα δικά μας μουσεία...

Meropi είπε...

-@ Αχ Γεράσιμε πόσο δίκιο έχεις!! Τι περιμένεις από μια χώρα που έχουν τους εργάτες που αναστηλώνουν την Ακρόπολη απλήρωτους 8 μήνες;;;

-@ Σοφία μου,
πόσο ντρέπομαι όταν διαβάζω τέτοιες ειδήσεις δεν μπορείς να φανταστείς. Μια φορά παρακολουθούσα κάτι Γιαπωνέζους να κλαίνει κάτω από την Ακρόπολη γιατί είχαν απεργία οι φύλακες και ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί...

Σοφία είπε...

Άστα Μερόπη, κι εγώ όταν το σκέφτομαι τρελαίνομαι :-(

Unknown είπε...

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει που βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι; Μερόπη, η Ελλάδα έχει τρείς φορές παραπάνω υπαλλήλους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Γιατί είμαστε πολιτισμικά απολίτιστοι! Απλά τα πράγματα!

Καλό σαββατοκύριακο,Μερόπη μου:)

Meropi είπε...

-@ Mariana μου
ειδικά στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

-@ Καλώς τη Ψυχούλα. Καλό Σ/Κ και σε σένα κορίτσι μου

Penelope είπε...

Πρόπερσι μαζί με τα αλβιονάκια επισκεφτήκαμε το συγκεκριμένο μουσείο και μετά από την ξενάγηση από θέλαμε να αγοράσουμε έναν οδηγό και βιβλίο για το μουσείο.Κάτι τελοσπάντων να δείξουν στο αγγλικό τους σχολείο. Ολα ήταν κλειστά και μας στείλαν στο περίπτερο έξω από το μουσείο που και αυτό φυσικά δεν είχε την αγγλική έκδοση ούτε ελληνική μόνο στα γερμανικά και ιταλικά! Είναι το 'Εθνικό' μας μουσείο θα μπορούσαν λόγω ανακαίνισης να βάλουν οδηγούς σε αυτά τα αυτομάτα μηχανήματα ή εκεί που βγάζει κανείς τα εισιτήρια! Ευρηματικότητα μηδέν.Μέχρι τα Αλβιονάκια κατάλαβαναν το ύψος της ανικανότητας μας...και ντράπηκα.. Δεν βρίσκω πια άλλα λόγια να αμυνθώ και να υποστηρίξω την πατρίδα μου ...παρά ανατρέχω στην εξυπνάδα των Ελλήνων για το Δούρειο Ιππο που είναι πρόσφατη εργασία στο αγγλικό τους σχολείο!
Αυτά Μερόπη μου...

Meropi είπε...

-@ Ax Πηνελόπη μου,
όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει!! Πόσο ταιριάζει αυτή η ρήση εδώ!

habilis είπε...

Για καποιους ενα μουσειο ειναι ενας χωρος με κατι πετρες ...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, Πολύ ωραία η πρόταση του @gerasimos για πιστοποιητικό γεννήσεως ...
Ίσως αν τραγουδούσε εκεί και η Βανδή να γινόταν πιο ελκυστικό για τους νεοέλληνες.

Θεωρώ αστεία και καθαρά ρουσφετολογική την πρόσληψη υπαλλήλων από το κράτος. Το κάθε μουσείο θα έπρεπε να έχει δικό του προϋπολογισμό και παράλληλα να φροντίζει να έχει περισσότερα έσοδα (π.χ. από βιβλία, αναμνηστικά, κάρτες μέλλους, δραστηριότητες, κλπ) και να είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του.

Έλεος πια, ούτε στον υπαρκτό σοσιαλισμό δεν υπήρχε τέτοια κεντρική και αρτηριοσκληρωτική διοίκηση.

Seagull είπε...

Μερόπη, τα συγχαρητήριά μου για την ανάρτησή σου! (...Αν υπήρχε τρόπος να φθάσει και στα αυτιά κάποιων και να... ιδρώσουν!...)
Και τα σχόλια όλων ήταν λίγο--πολύ εύστοχα. Θα σταθώ ιδίως σε αυτό της Μαριάνας (γιατί κι εγώ συχνά έχω την ίδια ακριβώς απορία), αλλά και στην τουλάχιστον ενδιαφέρουσα πρόταση του freedomlog, που θα μπορούσε να ισχύει και για άλλες περιπτώσεις. Αν μη τι άλλο, είναι πρό(σ)κληση για προβληματισμό προς εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων!

αθεόφοβος είπε...

Στην Τουρκία δεν υπήρχε αρχαιολογικός χώρος ή μουσείο που να μην έχει πεντακάθαρες σύγχρονες ήλεκτρονικές τουαλέττες,πολλές με φωτοκύτταρο ακόμα και στο κουτί με τα χαρτια για να σκουπιστείς.
Αύριο που θα μας έχουν πάρει τον μισό τουρισμό θα συζητάμε στα τηλεοπτικά παράθυρα τι να φταίει άραγε!

ZouZouna είπε...

Αν ζούσε η Μελίνα, δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα.... αλλά....την καλημέρα μου

miss little sunshine είπε...

Πράγματι Live your myth είμαστε. Οσοι έρχονται να δουν ζωντανά την Ακρόπολη, να μυρίσουν λίγο Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην ατμόσφαιρα διαπιστώνουν εν τέλει πως όλα πρόκεινται περί myth της διαφήμισης! Αντε μπρούν να κάνουν μήνυση στο Υπουργείο Τουρισμό για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση! Σήμερα είμαστε όλο και περισσότερο για τα μπάζα και πάνω απ΄όλους ο πρωθυπουργός μας που ούτε για δήμαρχος Ραφήνας δε νομίζω να κάνει

patsiouri είπε...

Καθίκια...
Συμφωνώ με τη Σοφία. Γιατί να επιστρέψουν τα μάρμαρα? Για να τα φάει το μαύρο σκοτάδι?
Εκεί που είναι να μείνουν.

Odysseas είπε...

Αχ αυτό το Live your myth in Greece του κ. Αβραμόπουλου που έβλεπα στις διαφημίσεις στη στάση του λεωφορείου τον τελευταίο χρόνο πριν επιστρέψω!

Μιλάμε για πολύ μύθο!

Ψηφίζω κι εγώ την πρόταση για πιστοποιητικό γεννήσεως. Φυσικά επίσημα μεταφρασμένο από το υπουργείο εξωτερικών!

Ναπoλέων είπε...

kkΔιότι οι τουρίστες δεν ψηφίζουν, οπότε... 8 μέ 3 και πολύ τους πάει...
ενώ
αυτοί που έπαιρναν τις απλόχερες "ενισχύσεις" από τον Ζαχόπουλο {ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ και όχι στις μουρνταριές του...} ψηφίζουν.

Δεν τό 'χες σκεφτεί και κάθεσαι τώρα και ρωτάς το Λιάπη;;;

Καλή βδομάδα
α-α-ε
Ν.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Λιάπης μόνο να διορίζει συμβασιούχους ξέρει...

Meropi είπε...

-@ Habilis μου
θα απορούν που υπάρχουν μερικοί βλάκες που θέλουν να τα δουν. Χα χα χα

-@ freedomlog μου ενδιαφέρουσα η πρόταση σου, μόνο που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ανταποδοτική η λειτουργία του Μουσείου. Πρόκειται για τόπο πολιτισμού που δεν πρέπει να περιμένουν να έχει έσοδα για να λειτουργεί καλά.

-@ SeaGulL μου,
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. κι εγώ για προβληματισμό ανέβασα το ποστ.

Meropi είπε...

-@ Αθεόφοβε μου,
γι' αυτό η Τουρκία πάει να μας πάρει μεγάλο μέρος του τουρισμού. Με το στόμα ανοικτό θα μείνουμε.

-@ Ζουζούνα μου,
καλημέρα και από μένα

-@ miss little sunshine
myth και πάλι myth. Αίσωπο θυμίζει η υπόθεση...

Meropi είπε...

-@ Οδυσσέα μου,
γύρισες κι εσύ πίσω σαν τον Οδυσσέα να ζήσεις το μύθο σου εδώ....

-@ Ναπολέων μου,
το σκέφτηκα αυτό με τις ενισχύσεις του Ζαχόπουλου. Γι' αυτό αναφέρω για τη Ζαχοπουλιάδα. Ας ξόδευαν τις ενισχύσεις αυτές για τα μουσεία. Ας παίρναν και την 35χρονη Τσέκου (που μέσα στη φυλακή θα έχει πάρει άλλα 10 χρόνια στην πλάτη της) ως αρχαιοφύλακα. Χα χα χα

-@ Ασκάρ μου,
αμ, ούτε αυτό το ξέρει (να διορίζει). Έρημα τα άφησε τα Μουσεία...

... είπε...

Το γιατί είναι μεγάλο θέμα
Μερόπη μου

Εγώ θα βάλω μια ακόμη παράμετρο. Ο μέσος Έλληνας, αδυνατεί να πληρώσει το εισιτήριο γι'αυτόν και για την οικογένειά του (4 εισιτήρια δηλαδή) προκειμένουν να επισκεφθεί την Ακρόπολη.

Νομίζω ότι είναι ακόμη δωρεάν την Κυριακή;

stalamatia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stalamatia είπε...

Τα χάλια μας τα μαύρα έχουμε, το πήραμε πολύ απάνω μας για κάτι που στο κάτω κάτω το βρήκαμε έτοιμο. Και τον ήλιο που έρχονται να χαρούνε οι τουρίστες και για τα αρχαία μας που έρχονται να θαυμάσουν.Εμεις δεν είαστε άξιοι ούτε μια τουαλέτα να χειριστούμε ,ούτε ένα ωράριο να κανονίσουμε για να εξυπηρετούνται οι ξένοι που έρχονται από πολύ μακριά κάνοντας τόσα έξοδα .

marianaonice είπε...

Αχ Μερόπη μου,
Όλα φθίνουν μετά το 2004 στην Ελλάδα!
Τα μουσεία θα γλύτωναν;;
Θλίψη και μόνο θλίψη!!
Και φως πουθενά δεν φαίνεται!

xasodikis είπε...

Και μόνον το γεγονός ότι υπουργός πολιτισμού είναι ο Λιάπης θα έπρεπε να αρκεί για να μην περιμένουμε τίποτα καλύτερο...

Meropi είπε...

-@ Kermit μου,
και σ' αυτό έχεις δίκιο. Είχα ανεβάσει παλαιότερα ένα ποστ για το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (δεν ξέρω αν το διάβασες), όπου αναφέρω ότι το Μουσείο αυτό, όπως και η National Gallery είναι δωρεάν. Απλώς δίνει ό καθένας ό,τι θέλει και αν θέλει.

-@ Σταλαματιά μου,
άστα ούτε τουαλέτα δεν υπάρχει στο Εθνικό Μουσείο, έτσι τουλάχιστον λέει ο φύλακας....

-@ Μαριάνα μου,
Καλημέρα θλίψη που λέει και το γνωστό γαλλικό μυθιστόρημα.

-@ Χασοδίκη μου,
και υποτίθεται ότι ο Λιάπης θα σβήσει την κακή εικόνα του Υπουργείου μετά τη γνωστή Ζαχοπουλιάδα...

jf είπε...

Δεν εξηγείται αλλιώς! Ο Λιάπης διαβάζει Μερόπη!! Μόλις άκουσα στο ΣΚΑΪ πως στο αρχαιολογικό αρχίζει αύριο το θερινό ωράριο και ως το τέλος της βδομάδας σε όλα τα μουσεία!!!

Meropi είπε...

-@ JF μου,
πολύ ευχάριστο αυτό. Έτσι, άμα υπάρχει κατακραυγή κάτι γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη συμφωνώ πως οι χώροι πολιτισμού δεν πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά σαν "μαγαζιά", όμως ούτε σαν δημόσιες υπηρεσίες.
Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός από το κράτος τον οποίο να διαχειρίζεται η διοίκηση του μουσείου. Μια διοίκηση ανεξάρτητη αλλά και υπόλογη.
Τώρα θα μου πείς ποιός λογοδοτεί στην Ελλάδα ... (προϋπόθεση για όλ' αυτά είναι να πάψει ο εναγκαλισμός κόμματος - κράτους)

tzonakos είπε...

Δεν ξέρω αν το θυμάσαι αλλα ειχα γράψει προσωπική μου εμπειρία ΕΔΩ.
Oλη μερα θα πρεπε να ειναι ανοικτά τα Μουσεία και ναι, θα ντρεπόταν η Μελίνα !

Ναπoλέων είπε...

Και ΠΩΣ θα πάψει ο εναγκαλισμός κόμματος-κράτους;;;

That is the question!

And the answer izzzzzzzzzzzzzzzz:

Όταν πάψει ο πολίτης να είναι οπαδός και γίνει συνειδητό ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ μέλος του κόμματός του!

Και ΠΩΣ θα γίνει αυτό;;;

That is the question!

And the answer izzzzzzzzzzzzzzzz:

Να αλλάξει στόχευση/διδασκόμενα μαθήματα η ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, παιδιών 6-19 χρονών!
Πράγμα που ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τό επιβάλλουμε, ακόμα και με κυβέρνηση σεμνών και ταπεινών κουμπάρων!, αν δεν μάς απορροφά όλη μας την ενεργητικότητα ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ.

Ποιός τα χ...., άμα έχουμε ΤΕΤΟΙΟ δημοτικογυμνασιολύκειο;;;

Σάς ...«βούλωσα» όλους, έτσι;
{χειροκροτήματα}

α-α-ε
Ν.

Roadartist είπε...

Πόσο δίκιο έχεις.. Και που είσαι ακόμα..Τα χειρότερα έρχονται δυστυχώς..Δυστυχώς φοβάμαι οτι και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να έχουμε τα ίδια φαινόμενα..