Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Κοινωνική αναλγησία?


Η πιο κάτω είδηση στην εφημερίδα «Έθνος» μου τράβηξε την προσοχή:
«Στους δρόμους βγήκαν χθες οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Ρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να κατασκευάσει το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιοχή του Δρεπάνου….»
Όταν διαβάζω παρόμοιες ειδήσεις μια τάση μελαγχολίας με καταλαμβάνει. Μα είναι δυνατόν ένας λαός που θέλει να υπερηφανεύεται για το συναίσθημα του και την κοινωνική ευαισθησία του να αντιδρά έτσι σε προοπτική εγκατάστασης ενός Κέντρου με ανθρωπιστική σημασία??? Η απάντηση είναι: Και όμως είναι δυνατόν. Θυμήθηκα παλαιότερες παρόμοιες ειδήσεις. Να μερικές…
  • Απρίλιος του 2008 – «Οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στη Σταυρούπολη. Υποστηρίζουν πως η λειτουργία μιας μονάδας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην περιοχή τους θα αυξήσει την εγκληματικότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη…» (βλ. εδώ)
  • 2007 – «Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Εύοσμου Θεσσαλονίκης στη λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας πρώην ψυχιατρικών ασθενών στην περιοχή τους….» (βλ. εδώ
  • 2004 – «Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. N. Κακλαμάνης αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της Αίγινας, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία του ξενώνα για άτομα με νοητική υστέρηση…» (βλ. εδώ).
  • 2002 – «Κάτοικοι της περιοχής Νέου-Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στην περιοχή τους…» (βλ. εδώ)
  • 2001 – «Στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες ενάντια στην εγκατάσταση ξενώνα φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων…» (βλ. εδώ)
Τι θλίψη!! Πότε άραγε θα μπορέσουμε ως λαός να περηφανευόμαστε για περίσσευμα μεγαθυμίας ή έστω ανοχής σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα??
Από το 1998, οπότε κάτοικοι της περιοχής του Γουδιού αντέδρασαν στην ανέγερση του ξενώνα της «Φλόγας», όπου φιλοξενούνται καρκινοπαθή παιδιά από την Επαρχία με τους γονείς τους με την αστεία δικαιολογία της υποβάθμισης δήθεν της περιοχής και «εκπομπών ακτινοβολίας επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία», πολύ φοβάμαι ότι δεν κάναμε σημαντικά βήματα προόδου….
------------------------------
Υ.Γ. Στην περίπτωση της Αίγινας μου διηγόταν φίλη μου ψυχίατρος ότι την πλησίασε κάποιος γνωστός της, του οποίου παρακολουθούσε την κόρη για ψυχιατρική διαταραχή, και της ζήτησε να υπογράψει εναντίον του Ξενώνα. Έμεινε εμβρόντητη και βέβαια, αφού τον κατσάδιασε, τον απέπεμψε.

42 σχόλια:

gerasimos είπε...

Mέσα στο φόβο τους μην τυχόν 'υποβαθμιστούν' οι περιοχές τους, δεν αντιλήφθηκαν την υποβάθμιση των ψυχών τους...

KΑΡΜΕΝ είπε...

"Τι θλίψη!! Πότε άραγε θα μπορέσουμε ως λαός να περηφανευόμαστε για περίσσευμα μεγαθυμίας ή έστω ανοχής σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα??"
Δεν έχω σχόλια! Απλά συμπάσχω με αυτούς και θέλω να θυμίζω σε όλους ότι οποιαδήποτε στιγμή εμείς η κάποιο δικός μας μπορούμε ( μπορεί) να βρεθούμε στην θέση όλων αυτών. Ποτέ μην λες ποτέ!
Κρίμα… και ντροπή! Αυτό για τους καρκινοπαθείς πια… ΟΛΑ… ΝΤΡΟΠΗ!

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
πράγματι είναι υποβαθμισμένες οι ψυχές τους. Θα θελα να ξερα ποιος "εγκέφαλος" συντονίζει αυτές τις αντιδράσεις!

-@Αγάπη μου,
δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά μας αφορούν άμεσα, αν όχι τώρα θα έρθει στιγμή που γίνει κι αυτό.

habilis είπε...

Ενα μαγάλο πράβο για το post.
Δεν σχολιάζω γιατί με υπαρκάλυψε ο gerasimos.

Unknown είπε...

Μερόπη παιδί μου, στο εξωτερικό τα φτιάχνουν και δεν ρωτάνε. Επειδή η Ελλάδα έχει πολύ "δημοκρατία" γίνεται αυτό;

marianaonice είπε...

Αίσχος Μερόπη μου, αίσχος!!
Ο κόσμος όλων αυτών των μικρόψυχων αρχίζει και τελειώνει στο πετσί τους!
Έξω από αυτό δεν υπάρχει τίποτε!!
Εγώ θυμώνω πολύ με κάτι τέτοια!
Για υποβάθμιση της ψυχής τους δεν θα μιλήσω, γιατί μάλλον δεν έχουν καν ...ψυχή!!
Καλό μεσημερι!

Meropi είπε...

-@habilis μου,
ευχαριστώ για το μπράβο, αν και νομίζω ότι είναι αυτονόητη η θλίψη μου για τέτοια φαινόμενα.

-@Μariana μου,
εδώ, επειδή αργεί, συνήθως, κάποιο πρόγραμμα να εκτελεστεί, το παίρνουν είδηση και ξεσηκώνονται οι μικρόψυχοι. Μη σου πω ότι τους ειδοποιούν και τους ξεσηκώνουν μερικοί μικρόψυχοι πολιτικοί για να πουλήσουν εκδούλευση.

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
πράγματι αίσχος και όνειδος!! Και δεν συνειδητοποιούν οι ανόητοι ότι η γραμμή μεταξύ υγείας και ασθένειας είναι πολύ λεπτή και εύκολα μπορεί κανείς να βρεθεί στην "άλλη πλευρά"...

leondokardos είπε...

Μερόπη το θέμα είναι να μην τύχει σε αυτούς τους αχάριστους αρνητές των πάντων ,να πάθουν κάτι οι ίδιοι ή δικά τους πρόσωπα.
Εχω ιδία αντίληψη κάποιων φαινομένων ντροπής για τη περίθαλψη αυτών που πάσχουν απο ψυχικά νοσήματα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η κοινωνία μας στέκεται αρνητικά απέναντι σε ανθρώπους που πάσχουν και σε κάθε τι που θα μπορούσε να γίνει, εαν αυτό θα είναι κοντά στο σπίτι τους,π.χ. ψυχιατρική κλινική, περίθαλψη ναρκωμανών κτλ.
Την ίδια έλειψη δείχνουμε και στη μεταναστευτική μας πολιτική που μάλλον δεν υπάρχει καθόλου.
Λυπηρές καταστάσεις.

Phivos Nicolaides είπε...

Μερόπη, εύγε για το εύστοχο σχόλιο σου. Μόνο, μην το πολυψάχνεις το θέμα, γιατί, αναγκάζεσαι να αποκαλύπτεις το αληθινό μας πρόσωπο...

Meropi είπε...

-@ Leondokarde μου,
όπως τον κύριο που πλησίασε την ψυχίατρο της κόρης του για να υπογράψει εναντίον του Ξενώνα. Και δεν σκέφτηκε ο ανόητος ότι και η κόρη του κάποτε μπορεί να χρειαστεί τέτοιο Ξενώνα, όταν ο ίδιος φύγει από τη ζωή.

-@ Φοίβο μου,
το αληθινό πρόσωπο των περισσοτέρων από μας δυστυχώς είναι γνωστό. Φοβικό απέναντι στη διαφορετικότητα.

phlou...flis είπε...

θα γίνω πάλι αιρετικός. Πιστεύω πως δε νοιώθουμε έτσι όπως ακριβώς τα γράφουμε ή τα λέμε. Ναι, είναι ζόρικο το να υπάρχει ένας ξενώνας, ή μια κλινική για άστεγους, χρήστες, μετανάστες ή ότι άλλο στη γειτονιά μας. Ακόμα ακόμα και ένας ΧΥΤΑ. τα θέλουμε όλοι και όλα αλλά όχι δίπλα μας. Λίγο τα μικρά μας παιδιά που..., λίγο εμείς οι ίδιοι που ..., λίγο η σωματική μας υγεία που.... Νομίζω πως η πραγματικότητα είναι αυτή. Νοιώθουμε ενοχε΄ς ως κοινωνία, νοιώθουμε συμπάθεια και κατανόηση αλλα... Μέχρις έδώ. Στο εξωτερικό υπάρχουν ίσως άλλες νοοτροπίες. Αλλά θυμάμαι, στη Σουηδία που ήθελαν την απαλλαγή της κοινωνίας από ...αρρώστους (κάτι σαν την αρχαία Σπάρτη).
ΣΚ ήμουν Αθήνα και κάποια στιγμή επισκέφτηκα το "πατρικό" μας σπίτι στην πλ. Κολιάτσου (το διατηρεί και το νοικιάζει ο πατέρας μου). Αυτή η περιοχή, τα τελευταί 10 χρόνια ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ. Δεν ακούς σχεδόν καθόλου ελληνικά και το μόνο που νοιάζεσαι είναι πως να τελειώνεις γρήγορα τη δουλειά που έχεις και να φύγεις από κει. Τώρα ρωτήστε με, "είσαι ρατσιστής;". Φυσικά και ΟΧΙ. Να ρωτήσω κι εγώ εσας "θα μπορούσατε να πάτε να ζήσετε στο Ζεφύρι, ας πούμε;".

ΥΓ. Φυσικά, όταν κανείς επισκεφθεί και γνωρίσει και μιλήσει και κατανοήσει, έναν ξενώνα πχ χρηστών, θα φύγει με τελειώς διαφορετικά συναισθήματα. Συναισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης, προσφοράς και όχι μόνο συμπόνοιας. Το 'νοιώσα μαζί με 30 μαθητές μου της Β' λυκείου από την Τσαριτσάνη Ελασσόνας, όταν αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον ξενώνα ΕΞΟΔΟΣ, στη Λάρισα. Πήγαμε με διστακτικότητα και φόβο, καθίσαμε μαζί με τα παιδιά της ΕΞΟΔΟΥ ένα ολόκληρο απόγευμα και όταν φύγαμε είμασταν ...γεμάτοι!

vagnes είπε...

Μεροπη και αλλοι φιλοι καθε αρνητικη αντιδραση πολιτων ξεκινα πρωτα με βαθια πεποιθηση και γνωση στην ανικανοτητα της πολιτειας-κρατους να εγγυηθει στους πολιτες, με απολυτη αξιοπιστια και αποτελεσματικοτητα οτι οι αρνητικες τυχον επιπτωσεις απο την εγκατασταση και λειτουργια οποιουδηποτε κεντρου και υπηρεσιας θα αντιμετωπιστουν αυτοματα και αυτεπαγγελτα με επιτυχια.

Τετοιου ειδους προβληματα δεν ειναι κατ΄αναγκη ελλειψη ψυχης και αγαπης απο μερους των πολιτων (που βεβαια και αυτο υπαρχει σε μικρο ή μεγαλυτερο βαθμο, αναλογα με την περιπτωση).
Αν η πολιτεια εκανε ως οφειλει καλα τη δουλεια της, τοτε κανενας πολιτης ουτε θα τολμουσε ουτε θα ειχε κανενα αλλο λογο να φερει αντιρρηση σε οποιαδηποτε σχετικη αποφαση.
Χωρις φυσικα να θελω να δωσω ελαφρυντικα σε περιπτωσεις ανθρωπιας, οπως η συγγεκριμενη, θα πρεπει ομως πρωτα και παντα να δινουμε την κυρια ευθυνη στο Ελληνικο κρατος που μας εχει αποδειξει οτι δεν μπορει και ισως και δεν θελει να ειναι αξιοπιστο, και αποτελεσματικο οταν χρειαζεται.

Μοιραια οι κατοικοι και πολιτες μετα απο αυτα ειναι δυσκολο να μη σκεφτονται αρνητικα, οταν για παραδειγμα λενε: Γιατι δεν πανε αυτα τα κεντρα υποδοχης αλλου και οχι σε μας ας τα πανε στον Πειραια στην Κηφισια, στην Κρητη, στη Ροδο κλπ και παει λέγοντας ο κυκλος αυτος. Τοση δε δυσπιστια υπαρχει σε αυτες τις περιπτωσεις που ακομη και για θετικες παρεμβασεις σε περιοχες οι αντιδρασεις ειναι παλι αρνητικες πχ οι αυτοκινητοδρομοι οι εθνικοι δρομοι, αβλαβεις βιοτεχνιες και βιομηχανιες κοκ πολλες φορες εχουν ακραια αρνητικες αντιδρασεις ...

...εκανα ομως καταχρηση του χωρου και σταματω εδω...

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
καλησπέρα. Για το ΧΥΤΑ που αναφέρεις να πω την αλήθεια κι εμένα δεν θα μου άρεσε να υπάρχει στη γειτονιά μου, για ευνόητους λόγους (μπόχα κλπ). Αν και συνήθως οι ΧΥΤΑ γίνονται μακριά και τα σπίτια κτίζονται μετά πλησιάζοντας σταδιακά προς το ΧΥΤΑ. Για τα υπόλοιπα όμως (Ξενώνες για ψυχικά ασθενείς, κέντρα απεξάρτησης κλπ), δεν καταλαβαίνω γιατί να αντιδρούμε. Πώς θα υποβαθμιστεί η περιοχή μ' ένα τέτοιο κτίριο, δεν μπορώ να το καταλάβω.
Όσο για την ερώτηση σου αν θα πήγαινα να ζήσω στο Ζεφύρι σου απαντώ ΌΧΙ, αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό. Το Ζεφύρι είναι μια περιοχή, χωρίς υποδομές, με αυθαίρετα και τσαντίρια. Δεν πρόκειται για ένα κρατικό κτίριο (όπως είναι ο Ξενώνας κλπ) που εγκαθίσταται σε μια περιοχή με υποδομές κλπ.

Meropi είπε...

-@ Vagnes μου,
εν πολλοίς η απάντηση που έδωσα στο Φλούφλη πιο πάνω, ισχύει και για σένα. Εγώ νομίζω ότι όλη αυτή η αντίδραση έχει σχέση με την έλλειψη παιδείας και το φόβο προς την ασθένεια και τη διαφορετικότητα και λιγότερο με τη δυσπιστία προς το Κράτος (που ισχύει κι αυτό μέχρι ενός σημείου)

Independent είπε...

Καλήμέρα. Ναι είναι δυνατόν. Στην Ελλάδα όλοι συμπαραστεκόμαστε από απόσταση.

Θα σου πω το εξής. Άσχετο με αυτά τα θέματα.

Μια συνάδελφος, διαγνώστηκε με καρκίνο. Έκανε επέμβαση. Είναι καλά. Κάνει χημειοθεραπείες. Από τις κολλητές στη δουλειά πήγε μία. Και γω..που δεν ήμουν φίλος της αλλά είμασταν και είμαστε πολύ καλοί συνάδελφοι. Κάποιες είπαν: "ααα εγώ όπου αλλού να μου πεις πάω εκτός από νοσοκομεία"!!!!! Και η κοπέλα είχε τόση ανάγκη από παρέα, ανθρώπινη... Από αυτό προσωπικά κέρδισα νομίζω μια καλή νέα φίλη που την γνωρίζω όλο και καλύτερα.

Μήπως οι περισσότεροι είναι μόνο για τα μπουζούκια;;; Για τα χα χα και τα εύκολα;;

Καλημέρα Μερόπη

VAD είπε...

Μα Μερόπη μου,είναι η κλασική στάση ζωής,συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους πάσχοντες συνανθρώπους,αρκεί να μην τους έχουμε δίπλα μας!
Καλή σου μέρα,καλή εβδομάδα...

Meropi είπε...

-@Independent μου,
καλημέρα σου. Δεν είναι άσχετο αυτό που αναφέρεις. Εγώ το βρίσκω σχετικό. Και μπράβο σου που επισκέφθηκες τη συνάδελφο σου στο νοσοκομείο.

-@Vad μου,
καλημέρα και καλή βδομάδα και σε σένα εκεί στο μακρινό Χαρτούμ

KΑΡΜΕΝ είπε...

Το έχω συνειδητοποιήσει από την αρχή… Για αυτό μάχομαι πάντα, από πολύ μικρή! Για ένα καλύτερο κόσμο! Κάθε φορά διαλέγω άλλη μέθοδο, ανεβαίνω μια σκάλα. Ο στόχος και ο κόπος είναι πάντα εκεί! Είναι τόσο κουραστικό όταν νιώθω μόνη! Τελευταία όμως, βλέπω ελπίδα!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε θέματα ευαισθητοποίησης. Εχει μείνει στα λόγια "Βεβαίως να σώσουμε το περιβάλλον, να δημιουργηθούν νέες χωματερές, να βοηθήσουμε τα παιδιά της απεξάρτησης και ναί στα κέντρα για τους ψυχικά ασθενείς και αναπήρους ΕΦΟΣΟΝ δεν γίνονται ΣΤΗ ΓΕΙΡΟΝΙΑ μας όλα αυτά"
Για να γίνονται τα λόγια έργα είναι θέμα κυρίως παιδείας. Αγνωστη λέξη για την Ελλάδα

αθεόφοβος είπε...

Γενικά ο Ελληνας ενώ φροντίζει για το σπίτι του και τον μικρόκοσμο της οικογένειας του, δεν θεωρεί ότι τον αφορά η κοινωνία που ζεί δίπλα του για την οποία το λιγώτερο αδιαφορεί.
Ο ξένος γενικά και ειδικά αν είναι προβληματικός, αντιμετωπίζεται σαν απειλή για την δική του την υπόσταση.
Χαρακτήριστικό παράδειγμα ότι πολλοί δεν ξέρουν και δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν, ποιοί μένουν ακόμα και στην δική τους πολυκατοικία.

Meropi είπε...

-@ Αγάπη μου,
λες να υπάρχει ελπίδα???

-@Θεία Λένα μου,
από μεγάλα λόγια και μπλα και μπλα εμείς οι Έλληνες πρώτοι, έχεις δίκιο σ' αυτό. Από έργα όμως???

-@Αθεόφοβε μου,
υπάρχει μια φράση, την οποία μόλις άκουσα μου φάνηκε πολύ μικρόψυχη. "Να νοιάζεσαι μόνο για όσους κλείνει η πόρτα σου"....

NdN είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο στο ποστ σου Μερόπη. Στην Ελλάδα δυστυχώς όλοι συμπαραστεκόμαστε από απόσταση και νοιαζόμαστε μόνο για τους κοντινούς μας αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους και κυρίως χωρίς να σκεφτούμε ότι κάποια μέρα μπορεί από κάποια απλή ατυχία να βρεθούμε στην θέση τους.

Στους λόγους που συμβαίνει αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα με τον vagnes.

Πάντως φταίει το κράτος που "ρωτάει". Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνεται αυτό.

Καλό βράδυ!

gnik είπε...

Μερόπη καλημέρα
Από αλλού το έπιασες και αλλού κατέληξε το θέμα.
Για την συγκεκριμένη περίπτωση των λαθρομεταναστών μόνο για όλα αυτά που λέτε δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
12 (Δώδεκα χρόνια) περίπου ¨φιλοξενούν ¨ αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους στον τόπο τους. Τους ταΐζουν τους κάνουν ιατρικές εξετάσεις και ούτε ένα περιστατικό όλα αυτά τα χρόνια δεν παρουσιάστηκε κατά των λαθρομεταναστών.
Ξεκίνησαν λίγες δεκάδες και σήμερα φτάνουν αισίως τους 3500 + και καθημερινώς έρχονται καινούργιοι. Όλοι αυτοί μένουν γύρω από το λιμάνι γιατί ο μοναδικός σκοπός τους είναι να φύγουν στην Ευρώπη.
Κανένας από αυτούς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα για αυτό και δεν ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι περισσότεροι σήμερα προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Σομαλία. Η ιστορία τους με λίγα λόγια είναι ότι φθάνουν στην χώρα κυρίως από Τουρκία πληρώνοντας ¨μεσάζοντες¨ και ακόμα και με σκάφη του Τουρκικού λιμενικού από ότι έχει ακουστεί.
Φιλοξενούνται σε ξενώνες στον τόπο εισόδου για τρείς μήνες με την προοπτική να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου πράγμα το οποίο κάνουν πολλοί λίγοι γιατί πολιτικό άσυλο έχεις δικαίωμα να ζητήσεις μόνο σε μία χώρα και οπωσδήποτε αν το εξαντλήσουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να το ξανακάνουν σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Μετά τους τρείς μήνες η πολιτεία τους δίνει ένα χαρτί το οποίο λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα και με την σαφή απαγόρευση να μην κατευθυνθούν στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα και τους πληρώνει το εισιτήριο να έρθουν στον Πειραιά.
Βέβαια επειδή ο σκοπός τους είναι να φύγουν στην Ευρώπη αυτονόητο είναι ότι καταλήγουν σε αυτά τα δύο μέρη.
Περιφέρονται λοιπόν γύρω από το λιμάνι προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο και πληρώνοντας διάφορα κυκλώματα για αυτό. Αν καταφέρουν και φύγουν υπάρχει το ενδεχόμενο να πιαστούν στην Ιταλία οπότε οι Ιταλοί τους ξαναστέλνουν πίσω πολλές φορές μαζί με άλλους που έχουν συλλάβει από αλλού.
Ο ξενώνας λοιπόν που θέλει η Κυβέρνηση να κατασκευάσει στο Δρέπανο θα είναι 15 χιλ. μακριά από το λιμάνι και κανένας από όσους μετανάστες ρωτήθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν θέλει να φιλοξενηθεί τόσο μακριά από τον σκοπό του.
Θα είναι κλειστού τύπου και θα φυλάσσεται από την αστυνομία, κάποιου είδους φυλακή δηλαδή και αυτό για τρείς μήνες και μετά πάλι έξω και πάλι από την αρχή.
Ο ξενώνας θα είναι δυναμικότητας 500 έως το πολύ 700 ατόμων, οι υπόλοιποι μέχρι τις 3500 που θα μένουν πάλι ?
Οι ξενώνες τέτοιου είδους κατασκευάζονται στους τόπους εισόδου των μεταναστών γιατί εκεί είναι απαραίτητοι για την υποδοχή και τη ¨ταξινόμηση¨ τους.
Στα σημεία εξόδου δεν έχουν κανένα νόημα αφού ούτως η άλλως τους απαγορεύουμε να φύγουν.
Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να χορηγήσει σε αυτούς τους ανθρώπους ταξιδιωτικά έγγραφα και να δώσει να καταλάβουν στα ευρωπαϊκά κράτη ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ γιατί η Ευρώπη συμμετέχει στον ξεριζωμό τους άρα πρέπει από κοινού να βρουν τρόπο να ¨χωνέψουν¨ τους μετανάστες στις κοινωνίες τους νόμιμα και χωρίς ταλαιπωρίες.
Δεν έχει λοιπόν καμία σχέση ο συγκεκριμένος ξενώνας με όλους τους υπόλοιπους που αναφέρεις στην ανάρτηση σου. Τέτοιους ξενώνες έχει η περιοχή, όλων των τύπων και ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία για την λειτουργία τους.
Συγνώμη για το τεράστιο μέγεθος του σχολίου αλλά πρέπει να αποκτήσετε εικόνα για το θέμα πριν αρχίσουμε τα περί ¨ψυχών¨.

lakis είπε...

Όλοι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι γι' αυτά που συμβαίνουν αλλού. Μόλις ο "κίνδυνος" πλησιάσει στην πόρτα τους αλλάζουν τροπάρι. Μέρα καλή από μια Κύπρο (επιτέλους και πάλι) βροχερή.

Meropi είπε...

-@Ndn μου,
καλησπέρα. Πράγματι, εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον, δεν αντιδρούν αλλού για τέτοιου είδους ξενώνες. Και ούτε υποβαθμίζουν τις περιοχές νομίζω.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μεροπίτσα, τα πρέπει έχουν αλλάξει!
Δεν είμαστε πλέον ένας κοινωνικά ευαίσθητος λαός!
Μόνο τον εαυτούλη μας κοιτάμε...

Meropi είπε...

-@gnik μου
σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση όσον αφορά τους λαθρομετανάστες της Πάτρας, ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα και ανταποκρινόμενη εν πολλοίς προς τα πράγματα. Έχω δει κι εγώ δεκάδες λαθρομετανάστες να περιφέρονται γύρω από το λιμάνι αυτό, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.
Έχω όμως να αντιλέξω ως προς τα εξής: Το θέμα που διαπραγματεύομαι στην παρούσα ανάρτηση μου, δεν είναι αυτό καθεαυτό το πρόβλημα των λαθρομεταναστών της Πάτρας και η αναγκαιότητα ή μη της ίδρυσης Ξενώνα για την υποδοχή τους. Διαπραγματεύομαι απλώς την αντίδραση των κατοίκων στην προοπτική ίδρυσης ενός τέτοιου Ξενώνα που, αν μη τι άλλο, θα προσφέρει έστω σε μερικούς από αυτούς στέγη και τροφή, γεγονός που θα τους αποτρέψει από τις κλοπές και άλλες παράνομες πράξεις . Ανεξαρτήτως αν ο Ξενώνας αυτός θα εξυπηρετεί ή όχι αποτελεσματικά τους λαθρομετανάστες, οι κάτοικοι δεν νομίζω ότι εξεγέρθηκαν αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο δημοσίευμα αντιδρούν επικαλούμενοι την υποβάθμιση της περιοχής τους («Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τη δημιουργία του Κέντρου που θα υποβαθμίσει την περιοχή μας…..»). Αυτή λοιπόν η επίκληση της υποβάθμισης της περιοχής, μ’ έκανε να θυμηθώ και τις άλλες περιπτώσεις αντιδράσεως που αναφέρω.
Αυτά και να μου ξανάρθεις. Μου αρέσει ο διάλογος.

Meropi είπε...

-@ Λάκη μου,
καλησπέρα. Το έμαθα ότι βρέχει στην Κύπρο και χάρηκα πολύ.

-@ Ασκάρ μου,
το έχω αντιληφθεί ότι δεν είμαστε και τόσο συναισθηματικός λαός όσο νομίζουμε ότι είμαστε.... Την καλησπέρα μου

gnik είπε...

Γεια σου Μερόπη
Ξέρεις ότι τα δημοσιεύματα προβάλλουν τα θέματα όπως βολεύει για να δημιουργούν εντύπωση . Η αλήθεια είναι όπως στην έγραψα και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Πάτρα αλλά και στην Ηγουμενίτσα και στην Αθήνα.
Η περιοχή δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί περισσότερο γιατί είναι δίπλα στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν θέλουν να ταΐσουν τους ανθρώπους μπορούν να το κάνουν με άλλο τρόπο και όχι να τους κλείσουν φυλακή.
Μην μου ζητάς να ξανάρθω γιατί εδώ είμαι πάντα και στο έχω ξαναπεί παρακολουθώ όλες τις αναρτήσεις σου και τα σχόλια απλώς δεν αφήνω ίχνη.
Η παρέμβαση μου έγινε επειδή ξέρω ότι είσαι άνθρωπος που αγαπά τον διάλογο όπως όλοι οι ποιητές:)))))
Καλή συνέχεια.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

"Πότε άραγε θα μπορέσουμε ως λαός να περηφανευόμαστε για περίσσευμα μεγαθυμίας ή έστω ανοχής σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα"

Ποτέ! Όπως έγραψαν και πολλοί άλλοι σχολιαστές: Όταν έβρεχε κοινωνικές ευαισθησίες οι Έλληνες κρατούσαμε ομπρέλα. Το μόνο που έχω να πω πως είναι ΑΙΣΧΟΣ που πολλοί διαμαρτύρονται για να μην χτιστούν τέτοια κέντρα στη γειτονιά τους, το ίδιο άλλωστε ισχύει και με τις χωματερές και με και με και με...

Meropi είπε...

=@ Gnik μου,
το θέμα με τους λαθρομετανάστες στα λιμάνια είναι πολύ καλό και ίσως, αφού το μελετήσω λίγο, ανεβάσω στο μέλλον μια ανάρτηση. Την καλησπέρα μου.

=@ ΙοαννισΚ μου,
καλησπέρα. Πράγματι πολλοί Έλληνες κράταγαν ομπρέλλα στη βροχή ευαισθησίας. Κάθε μέρα το διαπιστώνω και περισσότερο.

patsiouri είπε...

Το άρθρο του Κατσανέβα στο press gr το είδες??
Έφριξα, όχι με το άρθρο αλλά με τα σχόλια...

Σιχαίνοαμι τη χώρα μας όταν ακούω τέτοια.

Οι μόνοι μετανάστες με τους οποίους θα μπορούσα άνετα να γίνω ρατσίστρια είναι εκείνοι που στη χώρα τους έκαναν κλειτοριδοεκτομή στην κόρη τους πιστέυω...

Φυσικά,όπως βλέπουμε και από το πόστ σου, ο Έλληνες δεν είναι ρατσιστές με τους μετανάστες.
Είναι με τους πάντες!
Με ότι διαφέρει από το μέσο όρο της λοβοτομής που τους δέρνει ανελέητα...

patsiouri είπε...

""ααα εγώ όπου αλλού να μου πεις πάω εκτός από νοσοκομεία"!!!!! "

Αυτό εννοούσα, τώρα διάβασα το ευστοχότατο σχόλιο του indepedent...

Kwlogria είπε...

Είναι τόσο λυπητερή η όλη ιστορία με τους μετανάστες που δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Μόνο για το δήθεν και το φαίνεσθαι νοιαζόμαστε σ' αυτή τη χώρα Μερόπη μου, τα υπόλοιπα δεν μας ακουμπάνε, δυστυχώς.

barel είπε...

Αυτοί που διαμαρτύρονται ας ρίξουν μια ματιά στα παιδιά τους που λιώνουν στις πλατείες και τα παγκάκια. Και αν δεν είναι τα δικά τους παιδιά τι έγινε κάποιοι γονείς θα σηκώνουν και εκεί το Γολγοθά τους. Ας μη τους πετροβολούμε.

doctor είπε...

Τι να πει κανείς. Το θέμα με την Πάτρα το παρακολουθώ εδώ και χρόνια και δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα.

doctor

Meropi είπε...

-@ Πατσιούρι μου,
όχι δεν το είδα το άρθρο του Κατσανέβα. Και πόσο δίκιο έχεις όταν λες ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές με τους πάντες. Με τους ψυχικά άρρωστους, τους τοξικομανείς, τους καρκινοπαθείς, τους πάσχοντες από AIDS κλπ κλπ. Έλεος πια...

-@ Κωλόγρηα μου,
με τα λόγια κτίζουμε ανώγεια και κατώγεια. Όταν όμως έλθει η ώρα των πράξεων γινόμαστε ρατσιστές...

Meropi είπε...

-@Βarel μου,
επειδή κάποιοι επαγγελματικοί λόγοι με έκαναν τον τελευταίο καιρό να επισκέπτομαι την Πάτρα πιο συχνά, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το φαινόμενο των λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας. Τραγικό.... Αυτοί οι άνθρωποι για να φάνε και να ζήσουν στοιχειωδώς, αναγκάζονται να κλέβουν, να ληστεύουν κλπ. Κάτι πρέπει να γίνει.... Ένα Κέντρο Υποδοχής που στοιχειωδώς θα τους δίνει στέγη, φαγητό και ιατρική περίθαλψη είναι νομίζω μια αρχή.

Meropi είπε...

-@ Δόκτωρ μου,
όπως έγραψα και στον Barel, το θέμα το διαπίστωσα μόνη μου. Οι λαθρομετανάστες εκεί, κυρίως νέα παιδιά όλο και πληθαίνουν και κατακλύζουν την πόλη γύρω από το λιμάνι. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Αναγκάζονται για λόγους βιοπορισμού να παρανομούν (να κλέβουν, να ληστεύουν, να διακινούν ναρκωτικά κλπ). Τα δικαστήρια της Πάτρας έχουν φορτωθεί πολύ, λόγω των πολλών εγκλημάτων και στενάζουν. Οι Ιταλοί μόλις πιάσουν ένα λαθρομετανάστη προερχόμενο από Ελλάδα, μας στέλλουν πίσω και άλλους πέντε που δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο πια.

gnik είπε...

Μερόπη γεια σου
Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να λέγεται κέντρο υποδοχής αλλά κέντρο ξεπροβοδίσματος.
Αφού τα είδες από κοντά θα κατάλαβες το 12χρονο πρόβλημα που έχουμε.
Όταν λοιπόν έλθει η στιγμή να το συζητήσουμε θα σας εξηγήσω γιατί δεν είναι εφαρμόσιμη η λύση που προτείνει το υπουργείο.
Η δικαιολογία της υποβάθμισης της περιοχής που προβλήθηκε είναι αστεία και σίγουρα βολεύει τις εντυπώσεις κατά των ¨αντιδρώντων¨ και υπέρ των παντελώς ανίκανων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα διοικούντων.
Καλό Σ/Κ.

Seagull είπε...

Μερόπη, καλή σου μέρα!
Δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους