Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Τα προσόντα ενός καλού απατεώνα....


Σκηνή στο Δικαστήριο
Ο μηνυτής και πολιτικώς ενάγων καταθέτει:
-Που λέτε κύριοι Δικαστές ο κατηγορούμενος ήρθε στο κοσμηματοπωλείο μου καλοντυμένος, με κοστούμι Αρμάνι και βάλε, στάθμευσε απ’ έξω ακριβώς τη BMW του, ώστε να τη δώ και μπήκε μέσα χαμογελαστός και γλυκομίλητος. Μου συστήθηκε ως έμπορος αυτοκινήτων και μου είπε ότι τον έστειλε σε μένα να ψωνίσει ένας άλλος αξιόπιστος έμπορος της πόλης μας ο Μ… Μου έπιασε την κουβέντα μ’ ένα γλυκό ύφος και προσπάθησε να δημιουργήσει οικειότητα λέγοντας μου ότι έχει η γυναίκα του γενέθλια και θέλει να της αγοράσει ένα δαχτυλίδι. Πράγματι διάλεξε ένα ωραίο δαχτυλίδι, αξίας 500 ευρώ, το πλήρωσε με μετρητά και έφυγε. Μετά από λίγες μέρες ήρθε και πάλι στο μαγαζί μου, το ίδιο καλοντυμένος και γλυκομίλητος. Αφού μου είπε ότι η γυναίκα του ενθουσιάστηκε με το δαχτυλίδι και ότι η κόρη του ζήλεψε και ήθελε κι αυτή, ψώνισε κι άλλα κοσμήματα, αξίας 5.000 ευρώ. Αυτή τη φορά όμως δεν πλήρωσε με μετρητά. Με πλήρωσε με επιταγές, για τις οποίες με διαβεβαίωσε ότι είχαν αντίκρισμα. Όταν όμως πήγα στην Τράπεζα, διαπίστωσα ότι όχι μόνο ήταν ακάλυπτες, αλλά και ο τραπεζικός λογαριασμός είχε κλείσει από χρόνια. Πήρα τηλέφωνο το Μ…, ο οποίος υποτίθεται ότι μου τον έστειλε και με έκπληξη διαπίστωσα είχε πέσει κι αυτός θύμα απάτης. Σ’ αυτόν είχε πει ότι τον έστειλα εγώ να ψωνίσει εκεί. Με παραπλάνησε με το ωραίο ντύσιμο του, το πολυτελές αυτοκίνητο, τους ωραίους του τρόπους και πάνω απ’ όλα την ομιλία του που έσταζε μέλι…..
Όταν άκουγα τον ατυχή αυτόν να διηγείται πώς έπεσε θύμα απάτης, σκέφτηκα ότι άθελα του σκιαγράφησε τα προσόντα ενός καλού απατεώνα. Ποια είναι αυτά???
  • Εξυπνάδα (ή μάλλον πονηριά). Ο απατεώνας της ιστορίας μας δεν επιχείρησε αμέσως να αγοράσει το δαχτυλίδι με ακάλυπτες επιταγές, γιατί ενδεχομένως να κινούσε τις υποψίες και να ωθούσε τον κοσμηματοπώλη να πάρει αμέσως τηλέφωνο το Μ….
  • Επίφαση οικονομικής επιφάνειας. Αυτό το πέτυχε με δύο τρόπους. Αφενός στάθμευσε τεχνηέντως απ’ έξω το πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας BMW, που μάλλον είχε αγοραστεί με χρηματοδοτική μίσθωση (πολλοί «αεριτζήδες» αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα με αυτή τη μέθοδο και αφού πληρώσουν 1-2 μισθώματα εξαφανίζονται μαζί με το αυτοκίνητο). Αφετέρου ήταν καλοντυμένος με ακριβό κοστούμι που δεν αποκλείεται να ήταν κι αυτό «αγορασμένο» με απάτη.
  • Δημιουργία οικειότητας. Ο απατεωνίσκος μας με τις αναφορές στα γενέθλια της γυναίκας του και στη «ζήλια» της κόρης του, προσπάθησε να δημιουργήσει μια κάποια οικειότητα με τον παθόντα, πράγμα που πέτυχε.
  • Ταλέντο στην ομιλία. Όπως κατέθεσε και ο ατυχής κοσμηματοπώλης, το στόμα του απατεώνα μας έσταζε μέλι. Μελίρρυτος ήταν.
Μη παρασύρεστε λοιπόν από έξυπνους, καλοντυμένους, οδηγούς πολυτελών Ι.Χ. και γλυκομίλητους ανθρώπους.
Πρόσφατα διάβαζα στον Τύπο και μια περίπτωση ενός απατεώνα που παρίστανε το Διευθυντή του Τμήματος Κατασχέσεων μιας μεγάλης Τράπεζας. Αυτός λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του κοσμάκη για στέγη και αυτοκίνητο, εισέπραττε από ανύποπτους αφελείς προκαταβολές, για να μεσολαβήσει δήθεν στην Τράπεζα για αγορά κατασχεμένων ακινήτων και αυτοκινήτων με καλούς όρους και εξαφανιζόταν (δείτε εδώ). Φαντάζομαι ότι και στην περίπτωση αυτή έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα προσόντα του καλού απατεώνα.


--------------------------------------------------

Υ.Γ. Μήπως τα προσόντα που αναφέρονται παραπάνω σας θυμίζουν κάτι??? Αντικαταστήστε το κοστούμι Armani με ράσα, που επίσης ασκούν γοητεία σε μεγάλο μέρος του κόσμου, και είμαι σίγουρη ότι κάπου θα πάει το μυαλό σας……..

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποια ρασα καλη μου? οι πολιτικοι μας ανεξαρτητως κομματος πως ειναι νομιζεις? τα αθλια υποκειμενα...

Meropi είπε...

-@ exofthalmi μου,
γι' αυτό εσύ φοράς τα ράσα σου πονηρούλα ε?? Χα χα χα αστειεύομαι.

Side21 είπε...

Αρμάνι και Ράσο ...
Και τα δυό μου θυμίζουν
το λύκο με προβιά προβάτου ...
Πάντως λύκοι θα υπάρχουν πάντα
όσο θα υπάρχουν αρνιά για γδάρσιμο !!!
Την καλησπέρα μου ...

common people είπε...

ο συνειρμός σου στο τέλος φοβερός!

stalamatia είπε...

Και ολίγον αφελής ο κοσμηματοπώλης?
Δεν έπρεπε να πάρει ένα τηλέφωνο τον άλλον μαγαζάτορα για να τον ευχαριστήσει που του έστειλε τον πελάτη?από την πρώτη επίσκεψη του (απατεώνα)?Και που δίνεις 5000 πραμάτια σε έναν ξένο?Είμαι έξω από το χορό? Είμαι έξω !Τουλάχιστον αυτοί που την πατάνε ειδοποιούν και άλλλους συναδέλφους τους.Οι ρασοφόροι είναι μανούλες στο άρπαγμα τα παίρνουν μέσω ΑΥΤΟΥ μπορείς να κοτάξεις προς τα πάνω.Σε φιλώ.

Meropi είπε...

-@Side21 μου,
και δυστυχώς τα πρόβατα είναι πολύ πιο πολλά από τους λύκους.

-@common people μου,
καλώς μου ήρθες. Ναι έκανα συνειρμό κοστούμι Αρμάνι = ράσα. Ίσως μάλιστα τα ράσα να ασκούν και μεγαλύτερη γοητεία σε μερικούς και να πείθονται πιο εύκολα....

-@ Σταλαματιά μου,
ναι ολίγον αφελής ο κοσμηματοπώλης. Μα αν δεν υπήρχαν οι αφελείς, οι απατεώνες θα έμεναν χωρίς εισόδημα. Κοίταξε δεν πήρε το Μ.. τηλέφωνο, γιατί αφενός μεν πληρώθηκε με μετρητά και αφετέρου συνηθίζεται μεταξύ εμπόρων να στέλλει ο ένας στον άλλο πελάτη. Το πρώτο δε ποσό δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλο, ώστε να νιώσει την ανάγκη να πάρει τηλέφωνο για ευχαριστίες. Γι' αυτό λέω ότι ήταν έξυπνος ο απατεώνας.

marianaonice είπε...

Σου έχει τύχει ολόκληρη οικογένεια απατεώνων;; σύζυγοι και δύο παιδιά;; που φοιτούν σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο με τα δικά σου παιδιά επί 5ετία σχεδόν;; Κοστούμι ακριβό, αυτοκίνητο ακριβό, και χρυσαφικά πολλά η κυρία!! Την πέφτουν σε άλλους γονείς του σχολείου ως δήθεν επιχειρηματίες επιτυχημένοι με σεβαστή περιουσία και τους μαδάνε κανονικά πουλούντας επικερδείς επενδύσεις μέσω των Τραπεζών που δήθεν είναι συνεργάτες!
Το κακό μ' αυτούς Μερόπη μου είναι ότι κυκλοφορούν επί δεκαετίες ελεύθεροι, με πολυτελείς δικηγόρους που πετυχαίνουν θεός ξέρει πως να ανακαλούν τα εντάλματα συλλήψεώς τους και να συνεχίζουν εσαεί να εξαπατούν ανύποπτους ανθρώπους, που κανείς δεν αναλαμβάνει να τους ενημερώσει μέσω των ΜΜΕ για τα στοιχεία των επικίνδυνων αυτών ανθρώπων που έχουν καταστρέψει οικογένειες ολόκληρες, προστατευόμενοι από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων!!
Ακόμη δε και αν συλληφθούν και δικαστούν είναι μια άλλη πικρή ιστορία το πως κατορθώνουν να παίρνουν μικρές ποινές που εξαγοράζουν με τα κέρδη των απατών τους, πολύ φθηνά και αφού πληρώσουν και τους δικηγόρους τους, τους μένουν τα υπόλοιπα καθαρά και αφορολόγητα!! Μιλάμε για μία πρώτης τάξεως επιχείρηση!!
Θα σου πω ένα παράδειγμα, κάνοντας κατάχρηση του χώρου σου αλλά αξίζει νομίζω να το δούμε:
Εξαπατά κάποιος έναν και του παίρνει 20.000 Ευρω. Κάποια στιγμή μετά από χρόνια κατορθώνει να δικαστεί για πλημμεληματική απάτη. Θα φάει το πολύ 10 άντε 12 μήνες, προς 10 Ευρώ το όριο της μετατροπής ανά ημέρα έρχεται γύρω στα 3.000 με 3.600. Θα πληρώσει και άλλα 4.000 το δικηγόρο; Σύνολο 8.000 άντε 10.000. Τα άλλα 10.000 χάρισμά του!! Γι' αυτό η επιχείρηση απάτης είναι η πλέον επικερδής σήμερα, όπως λειτουργεί η δικαιοσύνη και οι νόμοι μας με αρωγό την αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Πολύ ωραία ανάρτηση, όπως πάντα!
(Δες το email σου).

Unknown είπε...

Πολύ ωραία ιστορία Μερόπη, με έκανες και γέλασα αλλά όταν διάβασα αυτά που λέει η Μαριάνα, με νευρίασε η αρχή προστασίας που οι πολιτικοί τη φτιάξανε για να συγκαλύπτουν τους εαυτούς τους πρώτα και μετά τους απατεώνες γύρω τους. Καλό βράδυ.

phlou...flis είπε...

Ορκίζομαι πως από δω και πέρα δεν θα ξαναφορέσω τα Armani κοστούμια μου και πως θα πολήσω την BMW. Νάχω το μέτωπο καθαρό (και τις τσέπες άδειες)

VAD είπε...

Ε,βρε, Μερόπη μου,την τελευταία παράγραφο τι την ήθελες;Και ήμουν έτοιμος να σε ρωτήσω μήπως ο ρόλος ταίριαζε γάντι στον Εφραίμ!

vagnes είπε...

Ακουμπησες στο επαγγελμα μου.
Υπαρχουν πολλα σημαδια που φανερωνουν ενα "πελατη" απατεωνα.
Δεν μπορω δυστυχως να τα αποκαλυψω για να μη γινονται ευρεως γνωστα μια και αποτελουν την αμυνα μας απεναντι σε τετοιες καταστασεις.
Ο συγκεκριμμενος συναδελφος δεν εψαξε ή δεν ηξερε(!!) καλα αυτα τα σημαδια.
Η κοινωνια της πονηριας ζει και υπαρχει λογω της υπαρξης της κοινωνιας της αφελειας και της μη παρατηρητικοτητας, δυστυχως...

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
η απάτη έχει 1000 πρόσωπα. Σ' αυτό πάντως που περιγράφεις το ζεύγος των απατεώνων έχει όλα τα προσόντα που περιγράφω.
Πολλοί νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν θα έπεφταν θύματα της απάτης, αλλά υποτιμούν το ταλέντο και την ικανότητα των απατεώνων.

-@ Mariana μου,
ναι είναι πολύ ενοχλητικό η Αρχή Προστασίας να προστατεύει την ανωνυμία της εγκληματικής δράσης. Ας σημειωθεί ότι υπάρχει νομολογία ότι στην περίπτωση της κατ' επάγγελμα εγκληματικής δραστηριότητας, μπορεί να αρθεί η προστασία, πλην όμως τα ΜΜΕ σπάνια δημοσιεύουν ονόματα.

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
κι εγώ που ξέρω πώς αγοράζονται πολλά από τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα βλέπω και χαμογελώ.

-@Vad μου,
χα χα χα! Το σκέφτηκες κι εσύ με τα ράσα ε???

-@Vagnes μου,
γράψε μας κανένα σημάδι. Δεν πιστεύω να με διαβάζουν οι απατεώνες. Χα χα χα!!!

Independent είπε...

Καλημέρα Μερόπη. Πρόσφατα, στη γειτονιά μου κατασχέσανε ένα τζιπάκι Cayenne... Γιατί ο τυπος που το είχε, δεν το απολήρωνε!!!! Έμαθα από έναν γνωστό-περιπτερά (αυτοί ξέρουν όλα), ότι ο κύριος το αγόρασε σε 300 δόσεις δηλαδή αποπληρωμή 25 χρόνια!!!!

Και ήταν κάτοχος Cayenne. Πέρναγε και χάζευες...

αθεόφοβος είπε...

Βασική αρχή:Απατεώνας και βλάκας δεν γίνεται!
Και αν μεν τους απατεώνες που γράφεις μπορείς να τους πας στα δικαστήρια, τους απατεώνες με τα ράσα που όσα σου υπόσχονται είναι για μετά τον θάνατο σου τι μπορείς να τους κάνεις;

Meropi είπε...

-@ Independent μου,
για να είναι τόσες πολλές οι δόσεις, με χρηματοδοτική μίσθωση αγόρασε το τζιπ και ο γείτονας σου. Αυτός είχε μόνιμη κατοικία και το βρήκαν το τζιπ. Πολλοί απατεώνες αλλάζουν συχνά κατοικία και εξαφανίζονται μαζί με το αυτοκίνητο και άντε να τους πιάσεις.

-@ Αθεόφοβε μου,
αυτούς που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια μετά θάνατο, δεν μπορείς να τους κάνεις τίποτε. Χα χα χα!

Maria Tzirita είπε...

Καλώς σε βρίσκω Μερόπη μου! Ο κόσμος γεμάτος από απατεώνες που επιζητούν να κλέψουν όχι μόνο την τσέπη μας, αλλά και τα αισθήματά μας. Ο διάβολος έχει πολλά πρόσωπα, το ίδιο όμως κι ο Θεός. Η επιλογή δική μας. Ωραίο το μπλογκ σου κι οι προβληματισμοί σου επίσης. Θα τους μοιραζόμαστε! Φιλιά!

leondokardos είπε...

Πλήρης η περιγραφή του... σύγχρονου απατεώνα !!
Έτσι όπως πάμε, ο Armani θα ράβει κατ τα ...ράσα άλλων απατεώνων,αν και αυτοί τα κατάφεραν με ... δεύτερης ποιότητας ρούχα.
Σκέψου να φορούσαν και Armani.

marianaonice είπε...

Τώρα θυμήθηκα και μία άλλη κατηγορία νομιμοφανών απατεώνων που εγώ τους κατατάσσω στους εγκληματίες με το σφιχτό κολλάρο, που λέει και η εγκληματολογία. Είναι οι Τράπεζες, που υπόσχονται λαγούς με πετραχίλια στους καταναλωτές μέχρι να τους βάλουν στο χέρι και μετά ...άνθρακες ο θησαυρός!!

Ιάκωβος είπε...

βασικά δεν με έχει πλησιάσει κανένας με αρμανι η ράσα... από τότε που έλιωσα στο ξύλο εκείνο τον κουστουμάτο και την καλόγρια...



(αστείο ήταν, ανάσανε!)
Μεροπη μου, καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

@Μερόπη, αυτή κι αν ήταν ανατροπή! Αν και τον εν λόγω ρασοφόρο δεν τον βρίσκω και πολύ του γούστου μου. Θα ήθελα να κάνεις μια αναγωγή και στα ποσόντα ενός "καλού πολιτικού".

υγ. Περιμένω σχόλιο για την ομιλία του Θοδωρή Ξανθόπουλου στη Βουλή όπως και για το μπιλιέτο του Σανιδά.

Phivos Nicolaides είπε...

Ωραίος σύγχρονοσ μανδύας...

Meropi είπε...

-@ Μαρία (Τζιρίτα) μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πολύς ωραίος ο παραλληλισμός σου για την κλοπή των αισθημάτων...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
ο Εφραίμ κυκλοφορεί με πολυτελές τζιπ και ελικόπτερο. Δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα να είναι τα ράσα Armani.

-@ Μαριάνα μου,
οι Τράπεζες μας τα τρώνε κανονικά με τις πιστωτικές κάρτες κυρίως.

Meropi είπε...

-@ Ιάκωβε μου,
Μήπως κατάλαβε ότι είσαι απένταρος και δεν σε πλησίασε??? Χα χα χα!

-@ Dora μου,
έτσι μου ρχεται να γράψω ένα ποστ για το παιδί του λαού..εεε του ταχυδρόμου ήθελα να πω. Χα χα χα!!

-@ Φοίβο μου,
για τα ράσα εννοείς προφανώς για το μανδύα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επηρεάζουν τα ράσα...