Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή. Και τι έγινε? Πολύ κακό για το τίποτα….


Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε ένα, θα έλεγα, θρίλερ για το αν θα παραμείνουν ανοικτά ή όχι τα καταστήματα στην Αθήνα την Κυριακή 28-12-2008. Το θέμα έγινε μπαλάκι μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης (Εμπορίου) και Νομαρχίας. Η Κυβέρνηση δεν ήθελε μάλλον να πάρει την ευθύνη της απόφασης και έτσι ο Υπουργός δήλωνε αναρμόδιος να αποφασίσει επί του θέματος. Ο Νομάρχης Γιάννης Σγουρός, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, μετά από παλινωδίες πήρε τελικά την απόφαση να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα, αλλά μόνο στο Δήμο Αθηναίων, με την αιτιολογία ότι ήταν μια ευκαιρία να αναπληρώσουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τα τελευταία γεγονότα. Μερικές εφημερίδες κάνουν λόγο ότι παρενέβη ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου για το άνοιγμα των καταστημάτων, λες και πρόκειται για μείζον θέμα της πολιτικής ζωής (βλ. εδώ).

Να σας πω την αλήθεια δεν κατανοώ το μέγα θέμα που ξέσπασε με αντεγκλήσεις εκατέρωθεν. Από τη μια θεωρώ ότι οι ζημιές δεν πρόκειται να αποκατασταθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με μόνο μια μέρα επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων. Από την άλλη όμως έχω μείνει έκπληκτη και μπροστά στην αντίδραση μερίδας των εργαζομένων και για να ακριβολογώ κυρίως αυτών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Πήραν τα εργατικά λάβαρα και διαδηλώνουν Κυριακάτικα. Σιγά ορέ παλληκάρια! Αυτό είναι το πρόβλημα της εργατικής τάξης??? Ότι επειδή θα δουλέψει μια Κυριακή επιπλέον, θα πληγεί το εργατικό κίνημα???? Δεν είπαμε βέβαια να παραβιάζονται τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, αλλά καλώς ή κακώς εργοδότες τους είναι οι καταστηματάρχες. Και αν αυτοί δεν έχουν χρήματα στο ταμείο τους, δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Θέλει πολύ μυαλό να κατανοήσει κανείς αυτή την αλήθεια?



26 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλημερα Μεροπη.
Συμφωνω 100% με τα γραφομενα στην αναρτηση σου.
Να προσθεσω οτι πριν λιγο διαβασα οτι μελη του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ εμπαιναν στα ανοικτα μαγαζια και τραβουσαν τους πελατες εξω.
Αν συνεβει κατι τετοιο, ειναι απλα απαραδεκτο. Και μαλιστα απο ανθρωπους που αυτοαποκαλουνται αριστεροι.
Κριμα!!!

Phivos Nicolaides είπε...

Καταπληκτική η φωτογραφία. Όσο για τις υπερβολές μερικών, αυτές κατάντησαν δυστυχώς ψωμοτύρι. Αλλοίμονο στη χώρα...

jf είπε...

Έχεις δίκιο στα γραφόμενά σου Meropi
Ολίγον γραφικοί μου φαίνονται.
Ή πάλι, ένα πρωτότυπο εορταστικό happening στο κέντρο της Αθήνας...

marianaonice είπε...

Απόλυτο δίκιο έχεις!!
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ!!
Σιγά μη μουτζουρωθεί η γύφτισσα και πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αν δουλέψουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου! Πάνω σε περίοδο μάλιστα κρίσης που όπως λες όσο πιο καλή είσπραξη κάνουν οι καταστηματάρχες τόσο καλύτερα για τους υπαλλήλους τους, όσον αφορά την εξασφάλιση της θέσης εργασίας τους και την επόμενη μέρα...
Τι να πω Μερόπη μου;;
Χάσαμε πλέον τον κοινό νου και κάθε μέτρο!!
Διαδήλωση για τη διαδήλωση καταντήσαμε!!

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου,
γραφικές θα χαρακτήριζα αυτές τις αντιδράσεις. Χάνουν και οι λαϊκοί αγώνες το νόημα τους έτσι.

-@ Φοίβο μου
μ' αυτές τις υπερβολές δυστυχώς πορεύονται εδώ μερικοί Συνδικαλιστές. Όταν πραγματικά χρειαστεί να διαδηλώσουμε για ένα σοβαρό θέμα, δεν θα τους πιστεύει κανένας

ritsmas είπε...

Λογική που σκοτώνει Μερόπη μου.....

phlou...flis είπε...

Δε βγήκα να δω την ανοικτή αγορά, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ και κάποιους να μην προλαβαίνουν τα ψώνια και να τρέχουν σήμερα.
Παρεπιπτόντως, στη Λάρ'σα, δύο νέα εμπορικά κέντρα άνοιξαν πρόσφατα. Εκατοντάδες τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ουρά ο κόσμος. Αλλ' όπως λέει κι ένας φίλος, "μην κοιτάς αυτούς που μπαίνουν αλλά αυτούς που φεύγουν, αν κουβαλάνε τσάντες". και σα δίκιο νάχε. Χτες βρέθηκα στο the mall. Ουρές στην είσοδο και έξοσο. Ελάχιστοι με σακούλες.

Meropi είπε...

-@JamanFou μου,
ναι πράγματι γραφικοί είναι η κατάλληλη λέξη.

-@Μαριάνα μου,
άραγε έχει χάσει και η Κοινή Λογική το νόημα της ή εμείς χάσαμε την Κοινή Λογική? Το πιο αστείο είναι ότι το ΠΑΜΕ δεν πιστεύει στην ιερότητα της Κυριακής. Θα μου πεις πιστεύει όμως στην ιερότητα της αργίας. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το θέμα της εργασίας την Κυριακή θα επεκταθεί σε όλες τις Κυριακές του έτους. Πάνω απ’ όλα οι Κυβερνώντες δεν θέλουν να τα βάλουν με την Εκκλησία, νομίζω. Σε κάθε δε περίπτωση η ημέρα αυτή της αργίας πρέπει να αναπληρωθεί από άλλη ημέρα αναπαύσεως για τους εργαζόμενους.

-@ Ρίτσα μου
Πράγματι η Λογική τους σκοτώνει τη δική μας λογική. Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
όπως αναφέρω και στο ποστ μου, κι εγώ δεν πολυπιστεύω ότι με μια Κυριακή θα αναπληρωθούν οι χαμένες εισπράξεις. Πιο πολύ είναι ψυχολογικό το θέμα. Αλλά συγχρόνως δεν κατανοώ και αυτή την αντίδραση του ΠΑΜΕ. Πιστεύω ότι το εργατικό κίνημα έχει πολύ πιο σοβαρά θέματα που το απειλούν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφές ότι διαφωνώ ριζικά Μερόπη μου με τις απόψεις σου και όχι βέβαια γιατί είμαι γραφικός, αλλά επειδή είναι ολοφάνερο πως οι εμπορικοί σύλλογοι άλλα έχουν στο μυαλό τους και όχι τη σημερινή Κυριακή.
Σιγά τώρα μη περίμεναν οι έμποροι και εμποράκοι να ανακτήσουν τα χαμένα τους κέρδη από μια Κυριακή-ούτε ¨γύφτοι¨ να ήταν!
Δεν είδες που με μιας οι καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα απαίτησαν να ανοίξουν κι αυτοί τα μαγαζιά τους;
Ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα, από την Κυριακάτικη αργία μέχρι το 8ωρο και την 5νθήμερη βδομάδα, κερδήθηκε από πολυετείς αγώνες κάποιων ¨γραφικών¨ που μπήκαν επικεφαλής σε μια πορεία που τους στοίχιζε πολλές φορές και την ίδια τους τη ζωή .
Και τελικά, αυτό το πλήθος που ¨ξεχύθηκε¨ σήμερα στα μαγαζιά για να καταναλώσει το χρήμα που του περισσεύει, δεν έχει χρόνο να το κάνει κάποια καθημερινή ώρα;
Να σου θυμίσω μόνο –και μαζί και στους φίλους που συμφωνούν με την άποψή σου αυτή- πως πριν από δυο μήνες οι εμπορικοί σύλλογοι ζητούσαν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τη συγκεκριμένη Κυριακή…
Ευτυχώς-τέλος-που οι κουκουλοφόροι σήμερα σεβάστηκαν τη λαχτάρα του αγοραστικού κοινού να κάνει σώνει και καλά τις αγορές του σήμερα Κυριακή και δεν βγήκαν να τα κάνουν λίμπα…
Α, ευτυχώς-ακόμα- που δεν βγήκε και κάνας παπάς να αφορίσει πελάτες και εμπόρους που δεν σεβάστηκαν την Κυριακάτικη αργία και αντί της εκκλησίας προτίμησαν την αγορά!
Παρόλα αυτά, εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά καλές γιορτές και με το καλό να υποδεχτούμε το νέο χρόνο.

Meropi είπε...

-@ Συνέας μου,
το ήξερα και το περίμενα ότι δεν θα συμφωνείς μαζί μου, είχα διαβάσει και το ποστ σου. Αν θυμάσαι καλά και πέρσι η ίδια φασαρία έγινε, με την τελευταία Κυριακή του έτους που έμειναν ανοικτά τα μαγαζιά. Και ερχόμαστε ένα χρόνο αργότερα και αφού έχουν μεσολαβήσει και οι καταστροφές, να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Με συγχωρείς, αλλά θεωρώ ότι δεν κινδυνεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με μια Κυριακή, έστω δύο Κυριακές το χρόνο που θα μείνουν ανοικτά τα μαγαζιά. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που απειλούν τους εργαζόμενους και πάνω απ' όλα η οικονομική κρίση. Με το να αρπάζουν τα λάβαρα για τέτοιο θέμα, υποβαθμίζουν τα άλλα σοβαρά προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι έχει σκοπό η Κυβέρνηση να καταργήσει την Κυριακή-αργία. Και ξέρεις γιατί? Γιατί δεν θέλει να τα βάλει με την Εκκλησία, αυτό την πονάει.

neagenia είπε...

Χρόνια πολλά αγαπητή Μερόπη.
Ας βρούν λεφτά οι εργαζόμενοι...
"και ας είναι και Δευτέρα".

Όλες αυτές οι αντεγκλήσεις επιβεβαιώνουν μόνο ότι
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ.

Γενικότερα, θα συμφωνήσουμε μαζί σου.
Καλή χρονιά.
Σχετικά
http://neagenia-neagenia.blogspot.com/2008/12/blog-post_27.html

Meropi είπε...

-@ neagenia μου,
καλώς μου ήρθες. Όπως αναφέρω και στο ποστ, δεν πιστεύω ότι με μια μέρα επιπλέον ανοικτά τα καταστήματα θα αναπληρώσουν τις ζημιές τους. Από την άλλη όμως δεν θεωρώ ότι είναι ένα τέτοιο θέμα αυτό για να ξεσηκώσει "λαϊκούς αγώνες".

maxforeigner είπε...

Καλησπέρα και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Συμφωνώ κι εγώ με όλα όσα γράφεις. Έχω όμως μια απορία : Όλα τα χρόνια (απ'όσο θυμάμαι) τη τελευταία Κυριακή του χρόνου η αγορά (σε όλη τη χώρα) ήταν ανοιχτή. Έτσι το θυμάμαι, ίσως να κάνω λάθος. Αν άλλαξε η νομοθεσία δεν ξέρω.

Roadartist είπε...

Δεν υπάρχει καμία συνένεση, σε ποιον αιώνα ζούμε πια??
Όλα αυτά γίνονται για εκμετέλλευση και κομματικά οφέλη.. Πολύ κρίμα, γραφικότατοι..

Odysseas είπε...

Καλημέρα Μερόπη και χρόνια πολλά!
Δυστυχώς το ΠΑΜΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που προσφέρουν είναι αντίδραση σε όλα χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση. Οι μόνες προτάσεις τους περιορίζονται στο "μόνιμη δουλειά για όλους" και άλλα σχετικά, χωρίς όμως να μας εξηγούν ποτέ πώς θα το πετύχουν.

Πριν 20 μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας) ζήτησε την πρόσληψη άλλων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων... Αναρωτιέμαι αν τα πιστεύει κι ο ίδιος αυτά που λέει...

αθεόφοβος είπε...

Δυστυχώς από κάτι τέτοιους συνδικαλιστές ο συνδικαλισμός έχει απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου.
Όλη αυτή η φασαρία μου θύμισε τους αγώνες του Δον Κιχώτη.

Meropi είπε...

-@Mike μου,
έχεις δίκιο ότι κάθε χρόνο είναι ανοικτά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Αυτή τη χρονιά άνοιξαν και την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, γι' αυτό δημιουργήθηκε το θέμα.

-@ Roadartist μου,
πραγματικά δεν έχουν σύνεση. Δημιουργούν μείζον θέμα με ένα τόσο δα θεματάκι, και μετά πώς να τους πιστέψει κανείς όταν πράγματι πρέπει να αγωνιστεί κανείς για μεγάλα θέματα?

Meropi είπε...

-@ Odyssea μου
συμφωνώ ότι τα γενικόλογα συνθήματα είναι κάπως γραφικά. Να προσληφθούν αν υπάρχει ανάγκη, αλλά το 100.000 πώς το έβγαλε άραγε??? Έτσι από το μυαλό του???


-@Αθεόφοβε μου,
ειδικά το ΠΑΜΕ, κάπως έχει ξεφτιλίσει τους λεγόμενους "λαϊκούς αγώνες". Μέρα παρά μέρα, αν όχι και κάθε μέρα, καλεί τους δικούς του για κινητοποιήσεις. Όταν θα χρειάζεται πράγματι κινητοποίηση, κανείς δεν θα τους πιστεύει. Δεν απορώ που οι περισσότεροι που "κινητοποιούνται" είναι κάτι γέροι συνταξιούχοι, που προφανώς δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν.

leondokardos είπε...

Κατάφεραν ένα απλό ζήτημα να το κάνουν ολόκληρο θέμα. Εαν αποφάσιζαν απο την αρχή του μηνός για το θέμα της τελευταίας Κυριακής με 'ολους τους εμπλεκόμενμους φορείς, με μια τροποποίηση του σχετικού νόμου το θέμα θα είχε λήξει,αντί να ρίχνουν τπ μπαλάκι στους Νομάρχες.
Ηταν σωστό να δουλέψουν τα μαγαζιά τη Κυριακή.όσο για ορισμένους συνδικαλιστές, αυτοί πρέπει να φανούν οτι κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα κόμματά τους.

ikor είπε...

Καλησπέρα Μeropi και χρόνια πολλά!

Εμένα πιο πολύ με προβλημάτισε ότι δόθηκε όλη η προσοχή στο αν θα μείνουν ανοιχτά ή όχι τα καταστήματα.

Και όχι στο ότι η αγοραστική δύναμη διαρκώς μειώνεται. Ή στο ότι για να αισθανθούν κρατική ενίσχυση οι καταστηματάρχες πρέπει πρώτα να καούν...

Ταχυδρόμος! είπε...

Ζούμε σε μια α-κοινώνιτη κοινωνία με τους πολιτικούς κοινωνούς της κοινωνίς που κοινώνησε και σφράγισε τα μάτια..

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
κι εγώ αυτό λέω, ότι έγινε ένα μικρό θεματάκι μείζον θέμα.

-@ Ικορ μου,
κι εγώ αυτό λέω. Το μείζον θέμα είναι η οικονομική κρίση και για τους εργαζόμενους. Είναι κρίμα να αναλώνονται και να σηκώνουν παντιέρες για μια Κυριακή, άντε δύο, το χρόνο που θα μένουν ανοικτά τα καταστήματα. Είναι σαν να μην έχουν πιο σοβαρά προβλήματα.

Meropi είπε...

-@ Ταχυδρόμε μου,
καλώς μου ήρθες. Επειδή είμαι λίγο αργόστροφη, δεν πολυκατάλαβα τι εννοείς.

VAD είπε...

Ναι,θα κλεισουν τα μαγαζιά και θα πάνε εκκλησία!

Μερόπη μου

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ευχομαι

Σοφία είπε...

Δεν είπαμε βέβαια να παραβιάζονται τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, αλλά καλώς ή κακώς εργοδότες τους είναι οι καταστηματάρχες. Και αν αυτοί δεν έχουν χρήματα στο ταμείο τους, δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Θέλει πολύ μυαλό να κατανοήσει κανείς αυτή την αλήθεια?

Δυστυχώς ναι, και οι περισσότεροι δεν το διαθέτουν.