Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Ταλαιπωρίας συνέχεια και αντιβίωση...


Η ταλαιπωρία που σας διηγήθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση μου κακώς νόμιζα ότι τέλειωσε. Συνεχίζεται. Πώς? Να πώς. Όταν επέστρεφα στην Αθήνα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, χαρούμενη γιατί νόμιζα ότι τέλειωσε η περιπέτεια μου, δεν ήξερα ακόμα ότι θα είχε και συνέχεια. Βέβαια όταν αντιλήφθηκα ότι η διπλανή μου κοπέλα φταρνιζόταν και έβηχε συνέχεια προβληματίστηκα. Λέω (από μέσα μου) λες να έχει γρίππη και να με κολλήσει? Η ανησυχία μου έγινε εντονότερη όταν την άκουσα να μιλά στο τηλέφωνο και να λέει στο συνομιλητή της ότι έχει και πυρετό. Θα μου πείτε, γιατί δεν σηκώθηκα να κάτσω αλλού? Το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά το λεωφορείο ήταν γεμάτο και δεν υπήρχε κενή θέση, ούτε για δείγμα. Αναγκαστικά λοιπόν έμεινα εκεί με την ελπίδα ότι δεν θα κολλήσω. Η ελπίδα μου δεν επαληθεύτηκε. Από το Σάββατο έχω πυρετό, πόνους σε όλο το κορμί μου και κρυάδες. Διάγνωση: Ίωση. Τι παίρνω? Παρακεταμόλη (ντεπόν, πανατόλ) και εισπνέω ατμούς. Ήδη σήμερα νιώθω καλύτερα.
Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί που μου τηλεφώνησαν να δουν πώς είμαι, ρωτούν αν παίρνω αντιβίωση. Η απάντηση είναι «όχι, ρε παιδιά, δεν παίρνω αντιβίωση, γιατί δεν τη χρειάζομαι. Εξάλλου τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς».
Αλήθεια έχουμε συνειδητοποιήσει (εμείς οι Έλληνες εννοώ) τι κακό έχουμε κάνει με την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών? Όπως διαπίστωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του Σουηδικού Προγράμματος Στρατηγικής κατά της Αντοχής στα Αντιβιοτικά «SΤRΑΜΑ», δρ Ότο Καρς, «οι Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά ακόμη και για τον... πονοκέφαλο». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών στη Στοκχόλμη (ΕCDC) αναφορικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά. Στην Ελλάδα καταναλώνονται καθημερινά 32 δόσεις αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους, όταν οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 δόσεις, οι Ισπανοί 18 και οι Δανοί μόλις 11 δόσεις. Έτσι, εδώ στην Ελλάδα, αναγκάσαμε τα μικρόβια να αναπτύξουν μηχανισμούς αντοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λοιμώξεις, κυρίως νοσοκομειακές, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία) όταν έλληνας ασθενής απευθυνθεί για σοβαρή χειρουργική επέμβαση (πχ για μεταμόσχευση) μπαίνει σε καραντίνα για δύο μέρες. Και μόνο όταν οι ειδικοί διαπιστώσουν ότι δεν είναι φορέας πολυανθεκτικών μικροβίων, προχωρούν στην επέμβαση. Αλλιώς παίρνει πρόωρο εξιτήριο (βλ. εδώ).
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους λόγους που δεν πρέπει να καταναλώνουμε άσκοπα αντιβιοτικά.
--------------------
Υ.Γ. Η χοντρή κυρία πάνω δεξιά (με τα κόκκινα) που δεν έλεγε να αρχίσει δίαιτα, τώρα με την ίωση, άρχισε να αδυνατίζει. Χα χα χα!

36 σχόλια:

αντωνης είπε...

Παρολη την ιωση, την αναρτησουλα σου την εκανες.

Περαστικα!!!

Meropi είπε...

Χα χα χα! Αντώνη μου, ήδη σήμερα νιώθω κάπως καλύτερα και την έκανα την αναρτησούλα μου.

ρΟ είπε...

συν-πάσχω.

Odysseas είπε...

Στο τεύχος της 10ης Ιανουαρίου ο Economist είχε ένα άρθρο όπου ανέφερε τη μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως ερευνητές βρήκαν ότι τα επίπεδα άγχους και φόβου μιας κοινωνίας είναι ευθέως ανάλογα με την κατανάλωση αντιβιοτικών!

Μπορείτε να διαβάστε το άρθρο εδώ:

http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=12896714

Καλημέρα και περαστικά!

stalamatia είπε...

Περαστικούλια σου μισώ τα φάρμακα και όταν πάω σε γιατρό και είναι να μου δώσει φάρμακα είμαι άξια να πω ,εντάξει είμαι μου πέρασε.Για να πάρω ντεπόν πρέπει να πονάει δυο μέρες το κεφάλι μου δυνατά.
Δυστυχώς την αντιβίωση μου την επιβάλει ο γιατρός σε περίπτωση πυρετού.Αρωσταίνω διπλά όταν είναι να πάρω φάρμακα.

marianaonice είπε...

Τα έμαθα, τα έμαθα... και έμαθα πριν μπω εδώ ότι ήδη είσαι καλύτερα σήμερα και πολύ χαίρομαι!!
άντε μωρέ περαστικά σου!!
:))

Καμιά φορά λέω κι εγώ δεν με πιάνει κανένας πυρετός να πέσω στο κρεββάτι δύο τρεις μέρες συνεχόμενες να έρθω στα ίσα μου;; Χαχαχα!!
Πάντα όμως οφείλω να πω κατατοπιστική ακόμη και σε ιατρικά θέματα!! Εξ αγχιστείας τα κατέχεις πολύ καλά βλέπω!! χαχαχα!! και παρά την ιωσούλα σου, σκέφτηκες να μας ενημερώσεις επί του θέματος. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!!

Συμφωνώ για τα αντιβιοτικά! Στην έσχατη περίπτωση παίρνω κι εγώ και πάντα με εντολή γιατρού!

Λεμέσια είπε...

Παρόλο που αποφεύγω επίσης τους γιατρούς και τα φάρμακα, τα τελευταία χρόνια δεν τα αντιμετωπίζω τόσο απόλυτα αρνητικά. Σε περίπτωση κρυολογημάτων κτλ. ωφελούν πολύ οι απλές ασπιρίνες και τα πορτοκάλια (συμβουλή από φίλο της ιατρικής). Από την άλλη όμως, όταν υπάρχει βαριάς μορφής ίωση, επιβάλλεται η αντιβίωση, αλλοιώς θα ταλαιπωρείσαι για αρκετές βδομάδες μέχρι να υποχωρήσει και θα αφήσει οπωσδήποτε ίχνη φθοράς στην υγεία σου. Η αντιβίωση δε βλάπτει όταν λαμβάνεται με μέτρο.

Περαστικά σου.

Λουλούδι είπε...

Μεροπη μου,περαστικα σου,υπαρχει εξαρση των ιωσεων αυτη την εποχη,ολοι πρεπει να ειμαστε προσεχτικοι με την χρηση των φαρμακων.Καλο σου βραδυ

phlou...flis είπε...

Ακουσε με και θα γίνει καλά. Πήγαινε στο λιμάνι, να σε ψεκάσουν τα ΜΑΤ. Την ίδια στιγμή θα σηκωθείς στα πόδια σου. Κάτι σε αντιβίωση, κάτι σε αποσμητικό, κάτι σε ιοκτόνο. Μη γελάς, δεν κάνω πλάκα!

Meropi είπε...

-@ Roxanred μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου και σ' ευχαριστώ πολύ.

-@Οδυσσέα μου,
το διάβασα το άρθρο του Economist και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Εκτός από αγχώδεις είμαστε και ξερόλες οι Έλληνες και παίρνουμε φάρμακα από μόνοι μας, χωρίς να ρωτήσουμε γιατρό.

Meropi είπε...

-@stalamatia μου,
όταν ο πυρετός προέρχεται από ίωση και όχι από λοίμωξη, η αντιβίωση δεν κάνει απολύτως τίποτε. Ή μάλλον κάνει αυτό το κακό που λέγαμε. Αναπτύσσει πολυανθεκτικά μικρόβια.

-@Μαριάνα μου,
θα σε μαλώσω. Οι σύζυγοι δεν είναι αγχιστείς, είναι απλώς σύζυγοι. Χα χα χα!!!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αμαν βρε μερόπη,
με κάνεις να νοιώθω τύψεις...
αν ήξερα οτι εκτος απο την ταλαιπωρία που σου προξενήσαμε θα σε ταλαιπωρούσαμε κιόλας δεν θα πήγαινα στα μπόκα!
Περαστικά όμως και ...συγνώμη!

Meropi είπε...

-@ Λεμέσια μου,
θα διαφωνήσω μαζί σου. Η αντιβίωση δεν σκοτώνει τους ιούς και συνεπώς είναι εντελώς αχρείαστη στην ίωση. Εκτός αν έχουμε επιπλοκές και δημιουργήθηκε επιπλέον λοίμωξη, τότε μόνο είναι χρήσιμη η αντιβίωση. 35 ολόκληρα χρόνια συμβίωσης με γιατρό με δίδαξαν μερικά πράγματα.

-@λουλούδι μου,
έχεις δίκιο. Πρέπει να προσέχουμε όλα τα φάρμακα, όχι μόνο τα αντιβιοτικά.

-@ Φλούφλη μου,
χα χα χα!!! Πώς δεν το σκέφτηκα να πάω να συμπαρασταθώ στους Κρητικούς αγρότες!

Meropi είπε...

-@ Νίκο μου,
είσαι αθώος του εγκλήματος. Δεν έκλεισες εσύ τον Ισθμό. Εσύ φαντάζομαι ταλαιπώρησες άλλους ταξιδιώτες. Χα χα χα!

Meropi είπε...

Α, @Νίκο μου,
ξέχασα να σου πω. Στο ιστολόγιο σου ξέχασες να αφήσεις ελεύθερο το σχολιασμό. Ή μήπως το έκανες επίτηδες?? Επίσης βάλε λινκ με το ιστολόγιο της Νατέλας. Θέλω να μπω κι εγώ.

marianaonice είπε...

Αχ ναι μωρέ!! Δίκιο έχεις!!
Συγγενείς εξ αγχιστείας τους έκανα εγώ!! Χαχαχαχαχα!!!

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
περαστικά κι εύχομαι να ξεπεράσεις τα δύσκολα για να συνεχίσεις ... να προβληματίζεσαι.

Nikos Lioliopoulos είπε...

το λινκ ειναι μεσα στο κειμενο Μερόπη . βαλω και αλλο ομως-σωστη η παρατήρηση.
ΕκαΝΑ και ενα νικρο καθακι στι παραπάνω σχόλιο, αντικατεστησε την λέξη ταλαιπωρουσαμε με τη λέξη αρωσταίναμε,
Ευχαριστω.

VAD είπε...

Eπειδή την προηγούμενη φορά που μ'αρπαξε η γρίππη θέλησα να το παιξω μαγκιά χωρίς φάρμακα,με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθώ δεόντως,τώρα πλάκωσα όλα αντιβιοτικά και σιροποειδή,συμπάσχω λοιπόν,αλλά "φαρμακούμενος",άλλωστε δεν αντέχουμε την ταλαιπωρία, ειμεθα και μιας κάποιας ηλικίας,τουλάχιστον εγώ:))
Περαστικά μας...

ikor είπε...

Λες τα αντιβιοτικά να φταίνε που αντέχουμε σε τόσα πολλά; Που έχουμε πάθει ανοσία στη βλακεία;

Κάθε σπίτι είναι κι ένα μικρό φαρμακείο και κάθε μητέρα έχει γίνει συνταγολόγος πια!

Είδες που στον πηγαιμό άλλαξες πολλά μέσα; Γι' αυτό δεν κρύωσες: οι "συνδυασμένες μεταφορές" σε βοήθησαν να μην έχεις πολύ ώρα δίπλα σου φορέα μικροβίων. :-)

NdN είπε...

Μερόπη μου τις αναρτήσεις τις διάβασα μαζί. Αρχικά να σου ευχηθώ περαστικά, αλλά και εσύ, πέρασες από τόσα και κόλλησες σε ένα ιο; χαχα!

Ατό που γραφεις για τα αντιβιοτικά το είχα διαβάσει και εγώ στο in.gr.

Υ.Γ. Η φωτογραφία με το τρένο στην προηγούμενη ανάρτηση είναι τέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μερόπη μου και περαστικά σου. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου χρόνια τώρα για τα αντιβιοτικά, αλλά τα παιδιά μου τα καταπίνουν για το παραμικρό σαν καραμέλες και σαν καραμέλες τα δίνουν και στα παιδιά τους.
Και βέβαια όλο και ισχυρότερα χρειάζεται να παίρνουν κάθε φορά!

Πολλά υγρά να πίνεις, σούπες, πορτοκαλάδες και χυμούς.

αθεόφοβος είπε...

Ο Ελληνας έχει φοβία με τον υψηλό πυρετό γιατί δεν του έχουν εξηγήσει ότι είναι η φυσιολογική αντίδραση του γερού οργανισμού στην λοίμωξη.
Ένας γέρος με εξασθενημένο οργανισμό μπορεί να έχει πνευμονία με 37,3 μόνο.
Υστερα δεν έχει υπομονή να περάσει , συνήθως το 3μερο που διαρκεί μια ιογενής λοίμωξη με πυρετό μόνο με αντιπυρετικά και αρχίζει και κοπανάει αντιβίωση.
Μετά του πέφτει σύντομα και ο πυρετός και σταματάει και την αντιβίωση χωρίς να κάνει και αυτήν σωστά για ένα 5μερο συνήθως οπότε καταφέρνει να εξοντώσει τα πιο ευαίσθητα μικροβιακά στελέχη που έχει στο σώμα του επιτρέποντας έτσι να αναπτυχθούν τα πιο ανθεκτικά.

patsiouri είπε...

Ναι ρε συ, ήμαρτον πια με την αντιβίωση...
Το χειρότερο είναι οι μικρομάνάδες που αρκετές φορές ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ τους παιδίατρους για να συστήσουν αντιβίωση στο παιδί τους έστω και για ένα απλό κρύωμα...
Αμ το άλλο??? Είμαστε η μοναδική χώρα στην οποία υπάρχουν πρόχειρα αντιβιωτικά πάντα μέσα σε ένα μέσο σπίτι...

dyosmaraki είπε...

Περαστικά σου εύχομαι Μερόπη μου.
Εχεις δίκιο, όλοι με το παραμικ΄ρο συναχάκι παίρνουν αντιβίωση. Το κακό είναι πως εθίζουν τα μικρά παιδιά σε αυτή τη πρακτική.
Τι να πει κανείς....

Meropi είπε...

_@@ Φίλοι μου,
όπως θα καταλάβατε, έγινα καλά (χωρίς αντιβίωση) κι έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά. Χα χα χα!!

Meropi είπε...

-@ Εύα μου,
σ' ευχαριστώ, η ευχή σου ήδη εκπληρώθηκε.

-@Νίκο μου,
το είδα το λινκ, ευχαριστώ.

-@ Vad μου,
όπως βλέπεις κι εγώ δεν ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα (πυρετό 3 μέρες είχα). Τώρα είμαι καλά, χωρίς αντιβίωση. Ελπίζω να μη χρειαστεί να με διώξουν από τα Νοσοκομεία της Ευρώπης, αν κάποτε χρειαστώ να πάω εκεί. Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@ Ικόρ μου,
με την πολλή αντιβίωση σκοτώσαμε και το μικρόβιο κατά της βλακείας. Χα χα χα!

-@ΝdN μου,
ελπίζω εσείς εκεί στο Λονδίνο να γλυτώσατε από τα πολλά αντιβιοτικά.
Χα χα χα! Το τρένο της προηγούμενης ανάρτησης είναι από την Ινδία. Αυτό που ταξίδεψα εγώ (από Διακοφτό - Πάτρα) ήταν τόσο παλιό όσο και το Ινδικό, μόνο που δεν ανέβηκαν επιβάτες στην οροφή.

Meropi είπε...

-@ Θεία Λένα μου,
ναι έπαιρνα πολλά υγρά και ήδη είμαι μια χαρά. Σ' ευχαριστώ πολύ.

-@ Αθεόφοβε μου,
πολύ ωραία τα εξηγείς, ούτε γιατρός να ήσουνα. Χα χα χα!

-@Πατσιούρι μου,
είναι γιατί τα αντιβιοτικά τα παίρνουμε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο. Κάτι αδιανόητο για άλλες χώρες.

-@Δυοσμαράκι μου,
αυτό ακριβώς. Μπουκώνουν και τα μικρά παιδιά με αντιβιοτικά με το παραμικρό.

leondokardos είπε...

parlsΜα δεν είναι μόνο τα αντιβιωτικά που πέρνουμε για το παραμικρό. Εδω πέρνουμε το κόσμου τα φάρμακα,δίχως τη γνώμη γιατρού, ή γιατί μας το είπε ένας φίλος μας.
Σκέτη τρέλα !!

Phivos Nicolaides είπε...

Oι Έλληνες είναι λάτρεις των αντιβιοτικών γι' αυτό κάναμε και τον βίο μας αβίοτο!!

Maria Tzirita είπε...

Εννοείται κοριτσάκι μου ότι δεν παίρνουμε αντιβίωση για μια απλή ίωση! Κάνει τον κύκλο της και περνάει! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για ν'αποφεύγουμε τις αρρώστιες, είναι να έχουμε ισχυρό ανοσιοποιητικό. Και πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με καλή διάθεση και αποφυγή κάθε πηγής άγχους και στεναχώριας! Περαστικά λοιπόν και μη χολοσκάς για τίποτα για να μην αρρωσταίνεις Μερόπη μου! Φιλάκια!

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί κάνουν χρυσές δουλειές μ' αυτή μας τη μανία για τα φάρμακα. Γι' αυτό ξεφυτρώνουν τα φαρμακεία σαν τα μανιτάρια.

-@Φοίβο μου,
με τόσα φάρμακα φαρμακωμένη την κάναμε τη ζωή μας. Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@ Μαρία μου,
αχ πόσο θέλω κι εγώ να αποφεύγω το άγχος και τη στεναχώρια. Καμιά φορά όμως έρχονται αυτά και με βρίσκουν. Χα χα χα!

Independent είπε...

Βέβαια και οι γιατροί συνταγογραφούν εύκολα την αντιβιωση για πολλούς και διαφόρους λόγους πλην των ιατρικών ...

Ο ελληνικός λαός, έχει εδώ και δεκαετίες εκπαιδευτεί επιτυχώς στην επιπολαιότητα και την ανοησία, και λυπάμαι..

Καλησπέρα Μερόπη

Σοφία είπε...

Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τα αντιβιοτικά στην Ελλάδα. Εδώ στην Βρετανία υπάρχει πολύ μεγαλύτερο κοντρόλ. Μια φορά χρειάστηκα μια αντιβιοτική κρέμα για ένα πρόβλημα στα μάτια (μου είπε να την πάρω ο οφθαλμίατρός μου από την Ελλάδα) και είδα κι έπαθα να πείσω στον φαρμακοποιό να μου τη δώσει χωρίς συνταγή, παρόλο που το πρόβλημα για το οποίο την ήθελα ήταν προφανές. Κατά τ' άλλα, τα τελευταία 25 χρόνια έχω πάρει αντιβίωση μόνο 1 φορά και απορώ πραγματικά γιατί κάποιοι νομίζουν ότι την χρειάζονται 2-3 φορές τον χρόνο.