Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Μια θλιβερή επέτειος και μια καυτή (για την Κύπρο) επικαιρότητα....


Ξημέρωσε η 21η Απριλίου. Από χθες είχα κατά νου να ανεβάσω σήμερα μια ανάρτηση σχετικά μ’ αυτή τη μαύρη επέτειο. Για την Κύπρο δύο φορές μαύρη και θλιβερή αυτή η μέρα. Ας μη ξεχνάμε ότι η δικτατορία με το τραγικά εγκληματικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, έφερε στο νησί μου τον Αττίλα. Και ο Αττίλας έφερε το ξεριζωμό. Και ο ξεριζωμός, σε μένα προσωπικά (και όχι μόνο), άνοιξε μια πληγή που, μετά από τόσα χρόνια, δεν λέει να κλείσει εντελώς.
Κάνοντας όμως το πρωί μια βόλτα στον ηλεκτρονικό τύπο, άλλαξα γνώμη. Όχι δεν θα γράψω για τη δικτατορία. Θα γράψω για τη φρέσκια επικαιρότητα που με καίει. Ποια είναι αυτή? Μα η επικράτηση του ακροδεξιού εθνικιστή Έρογλου και του κόμματος του, δηλαδή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), στις Τουρκοκυπριακές «εκλογές». Διαβάζω στο ΕΘΝΟΣ τα πιο κάτω (τα εντός παρενθέσεως δικά μου για να γίνει κατανοητό το κείμενο) :

«Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 44,16%, που του δίνει και τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης «κυβέρνησης». Το ΚΕΕ καταλαμβάνει τις 26 από τις 50 έδρες στη νέα «βουλή». Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (του «Προέδρου» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) με ποσοστό 29,34% κερδίζει 16 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς με ποσοστό 10,6% καταλαμβάνει 5 έδρες…… . Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, δηλ. 100.000 περίπου από το σύνολο των 161.373 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι Τούρκοι έποικοι. Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί τώρα σε «συγκατοίκηση» στην εξουσία του ψευδοκράτους, του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού η θητεία του στη λεγόμενη προεδρία και ως διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό λήγει το 2010, και του Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος επιστρέφει στην «πρωθυπουργία» έπειτα από απουσία περίπου πέντε χρόνων από την ενεργό πολιτική (ήταν «Πρωθυπουργός» επί Προεδρίας Ντενκτάς) …… Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γραμμή που θα ακολουθηθεί στο Κυπριακό καθώς οι θέσεις των δύο ηγετών των Τουρκοκυπρίων συγκρούονται. Ο Ταλάτ υποστηρίζει λύση ομοσπονδίας και θεωρείται μετριοπαθής, αν και δεν το έχει αποδείξει ακόμη στην τράπεζα των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ ο Έρογλου εκφράζει ακραίες θέσεις και είναι οπαδός του διαχωρισμού και της «λύσης» συνομοσπονδίας μεταξύ δύο «ισότιμων και κυρίαρχων κρατών…..»

Διάβασα τα πιο πάνω και αναστέναξα. Ας μη γελιόμαστε δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη σημαίνει Διχοτόμηση.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μου στο διαδίκτυο, πέφτω πάνω στην πιο κάτω «προκήρυξη» από τη «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
«Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες, Την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. μπροστά στο συρματόπλεγμα της ντροπής στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, θα αποτίσουμε ΦΟΡΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ στην Επέτειο του ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού ενάντια στο καταστροφικό για την Κύπρο μας Σχέδιο Ανάν. Σας καλούμε όλους εκεί για να διαδηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ μπροστά στην αλαζονεία του Τούρκου εισβολέα και κατακτητή και ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ στα ανθρώπινα δικαιώματά μας όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες. Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ θα σημάνει και πάλι σύντομα για ολόκληρη την Κύπρο μας. Γιατί φανερός και ξεκάθαρος είναι και τώρα ο κίνδυνος επιβολής ΜΙΑΣ ΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΛΥΣΗΣ, μιας λύσης με Παρθενογένεση ενός Πολιτειακού Εκτρώματος που θα ενταφιάζει την εθνική μας καταγωγή, θα καταλύει τη Δημοκρατία, θα τσιμεντώνει τον φυλετικό – ρατσιστικό διαχωρισμό των πολιτών. Κύπριε συμπατριώτη, εσύ που με την ψήφο σου στο Δημοψήφισμα του 2004 ΔΙΕΣΩΣΕΣ την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ σ’ αυτή τη γη, καλείσαι τώρα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΄Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, να υπερασπιστείς και πάλι τα Δίκαια και τα Δικαιώματά σου. Ελάτε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι απορρίπτουμε κάθε μορφής υποχωρήσεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν ή αποκαθιστούν τα δικαιώματά μας…… Ας δώσουμε όλοι μαζικά το παρόν μας στο Συλλαλητήριο της 24ης Απριλίου για να προειδοποιήσουμε ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο περήφανος λαός μας θα δεχθεί ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΄Η ΟΧΙ ΣΧΕΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΝ. Παρόντες ΟΛΟΙ: Λαός, Κόμματα και Εκκλησία»

Αν σας πω ότι μου άρεσε αυτή η «προκήρυξη» θα πω ψέματα. Περιέχει βέβαια ωραία μεγάλα λόγια, αλλά να, εμένα μου δημιουργείται η εντύπωση ότι όποιος την έγραψε και όποιος την ενστερνίζεται δεν θέλει λύση. Και όταν λέω λύση εννοώ τέτοια ώστε να μείνει η Κύπρος ενιαία. Λύση, χωρίς υποχωρήσεις, δεν γίνεται. Όταν μάλιστα είσαι από την πλευρά των ηττημένων. Αυτή η δήθεν αγωνιστικότητα (στα χαρτιά) και το ασυμβίβαστο δεν μου αρέσει, γιατί θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη Διχοτόμηση. Όπως ακριβώς ευαγγελίζεται και ο Έρογλου που απέκτησε δύναμη με τις ψήφους των Τούρκων Εποίκων. Δεν ξέρω αν θα με πείτε συμβιβασμένη. Πιστεύω όμως ότι αν η σωτηρία της πατρίδας απαιτεί ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό, πρέπει να έχεις τη δύναμη και το θάρρος να τον κάνεις. Ίσως να μη φτάναμε στον Αττίλα, αν είχαμε το θάρρος και τη σύνεση να κάναμε πριν το συμβιβασμό. Ας μη ξεχνάμε και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με ωραία λόγια και συνθήματα όπως «Στην Κόκκινη Μηλιά και ακόμη πέρα» ξεκίνησε. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται αγωνιστικό, ασυμβίβαστο κλπ κλπ το σύνθημα αυτό, αλλά ήταν και η αρχή της καταστροφής του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Αυτά είχα να πω. Τα είπα και ξαλάφρωσα.

Και για να θυμηθώ πάλι τη μαύρη επέτειο ας ευχηθώ «Ποτέ πια Δικτατορία». Να μη διαβάζω δε κάτι ακραίες θέσεις σε μερικά blog, όπως π.χ. "όταν ήταν ο Παπαδόπουλος στην εξουσία δεν ανέβηκε η τιμή του ψωμιού" ή "έχουμε και ταΐζουμε 300 βουλευτές τζάμπα" ή ακόμα χειρότερα «φωτιά στη Βουλή» κλπ. Όχι βρε παιδιά, δεν χρειαζόμαστε Δικτάτορες για να έχουμε σταθερές τιμές (ήταν άλλοι λόγοι που τότε ήταν παγκοσμίως σταθερές οι τιμές), ούτε μας φτώχυναν οι μισθοί των βουλευτών. Η Βουλή χρειάζεται στην πολιτική μας ζωή. Απλώς να προσέχουμε ποιους στέλνουμε εκεί.






40 σχόλια:

MARINOS είπε...

Πολύ σωστά τα γραφόμενα σου Μερόπη. Μου φαίνεται πως οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν πως η λύση είναι -δυστυχώς- ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση.

bestman είπε...

Αχ Μερόπη μου...
Να συναχτούσιν να πάσιν!

Λεμέσια είπε...

Τις ίδιες απορίες μοιραζόμαστε, Μερόπη...Θα τολμήσω να κάνω μια μικρή εκτίμηση των εκλογών στα κατεχόμενα. Η Τουρκία δήλωσε, ότι υποστηρίζει τις συνομιλίες και επιθυμεί λύση. Η παρουσία του Έρογλου στην ηγεσία θα σήμαινε και την αντιπροσώπευση των ακραίων στην κυβέρνηση των κατεχομένων, άρα οι αντιδράσεις εναντίον της λύσης, θα είναι μειωμένες, μιας και θα συναποφασίζουν όλοι.

Κατ' εμένα, αν η Κυπριακή Δημοκρατία χειριστεί με νηφαλιότητα και προσοχή τα νέα δεδομένα, ο δρόμος προς την επανένωση μέσω της συμφωνίας νέου σχεδίου λύσης είναι εξασφαλισμένος. Φοβάμαι πολύ περισσότερο τις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων παρά των απέναντι. Δεν έχω διακρίνει ακόμη το πείσμα και την αισιοδοξία που χρειάζεται για να πειστεί ο πολίτης, ότι η επανένωση είναι μονόδρομος. Ελπίζω να διασαφηνιστεί σύντομα η πορεία και να τερματιστεί αυτή η ανώφελη και παράξενη σιωπή γύρω από την εξέλιξη των συνομιλιών.

Για τη μέρα της Χούντας, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ούτε σε μένα αρέσει να "γιορτάζω" τις μαύρες επετείους. Ας πούμε καλύτερα μόνο...ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!

Aeriko είπε...

afti ti malakia gia to silalitirio tou oxi tin exw diavasi edo kai meres se afto to blog http://platformaenomenikipros.blogspot.com/2009/04/blog-post_13.html
pious theous na epikalestw gia na tous stilw tes katares mou ginete mesa sto blog platformaenomenikipros na exi teties anartisis

nomizw evoleftikame polla oi kipreoi kapkoi parapanw kapkoi pio lion

eskeftikete se pios siferi kai pious en siferi i epanenosi tou nisiou mas??

egw ena pw ena prama OUTE TI THELOUME OUTE MAS A3IZI

oti pathoume en pou ti kelle mas

P.S twra pou grafw ndrepoume gia osa ekamame kai osa tha kamoume emis oi ellinokiprioi.Atimazoume ton elliniko mas xaraxtira me aftes mas tis pra3is kai kiriotero den pratoume san kali xristiani opos mas edida3e o xristianizmos KAI PERISOTERO NDREPOUME GIA TON PROKATHOUMENO TIS EKLISSIAS MAS

Aslan είπε...

Εγω που ημουν του ΝΑΙ τι φταιω τωρα να λουνουμε τις μαλακιες του 76%? Ειμαι και αγλαντζιωτης και θωρω τα μισοφεγγαρα του Ντεκταςςςς ολη μερα

katerina είπε...

Καλημέρα Μερόπη. Αχ.. αυτοί οι ασυμβιβαστοι...
Ναι και εγώ πιστεψα πριν 5 χρόνια ότι επιτέλους θα υπάρξει λύση. Και ναι, δεν υπάρχει ΠΟΤΕ λύση χωρίς συναινεση.
Πιστευα τότε, ότι είναι τόσο σημαντική διαφορά οικονομικού επιπεδου αναμεσα στην Κυπρο και στα κατεχόμενα,θα έκανε την "Βορεια Κυπρο" μια απλή επαρχία, με ...μειονοτητες. Λες και δνε ξερουμε που δουλευουν την μέρα οι έποικοι, και που γυρνουν να μεινουν το βράδυ.
Αλλη μια χαμενη ευκαιρία... Εθνικισμοί του κερατά που επιχειρούν να συγκαλυψουν ολεθρια λάθη.
Καλή μου, ελπίζω να ειναι πια γλυκος ο πόνος της ανοιχτής πληγής, ακομα κι αν δεν γιατρευτεί ποτέ.

VAD είπε...

Μερόπη μου,τόχουμε ξαναπει,δεν ήταν η εποχή του μεγάλο ΝΑΙ ή του μεγάλου ΟΧΙ,ο Τάσσος επρεπε να διαπραγματευθει πρωτα και μετά ας εδινε όποια απάντηση ήθελε,η διπλωματία δεν ασκειται με μουλαρώματα!
-Εκεινη η φωτογραφία στο τέλος της ανάρτησης ειναι διαφήμιση των ελληνικών σπίρτων πριν 40 χρόνια;:))))
-Κι όμως ελάχιστοι μπλογκεραίοι σήμερα ασχολήθηκαν με τη μαυρη επέτειο της 21 Απριλίου,κρίμα...

Phivos Nicolaides είπε...

Από θλιβερές επετείους, άλλο τίποτε...

Meropi είπε...

-@ Μαρίνο μου,
μετά και την εκλογή του Έρογλου χλωμά τα βλέπω τα πράγματα.

-@bestman μου,
ευχαριστώ για την επίσκεψη. Κι εγώ να πάνε λέω, αλλά να, κάτι τέτοια κάνουμε και λύση δεν πρόκειται να δούμε ποτέ.

-@Λεμέσια μου,
για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Λίγο απαισιόδοξη με βρίσκω. Ο Έρογλου από κει και οι δικοί μας με τα Συλλαλητήρια τους από δω (με τον Αρχιεπίσκοπο να πρωτοστατεί), φοβάμαι ότι θα μας οδηγήσουν σε μια ωραία Διχοτόμηση.

Meropi είπε...

-@anathemame
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Νομίζω ότι δεν μου έχεις ξανάλθει. Ή κάνω λάθος?
Διακρίνω και στο δικό σου σχόλιο μια ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται, έτσι δεν είναι?

-@Aslan μου,
και τώρα με τον Έρογλου, φοβάμαι ότι θα βλέπουμε τα μισοφέγγαρα για καιρό ακόμη. Μακάρι να κάνω λάθος.

Meropi είπε...

-@katerina μου,
κι εσύ βλέπω έχεις την ίδια γνώμη με μένα για τους κάθε λογής "ασυμβίβαστους" που καυχώνται κιόλας για την αδιαλλαξία τους!

-@Vad μου,
όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε (ο Τάσσος), αλλά σ' ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων (και όχι μόνο των Κυπρίων) έγινε και ήρωας. Τώρα ο γιος του (που είναι Αντιπρόεδρος στο κόμμα ΔΗΚΟ) απειλεί ότι θα αποχωρήσει το κόμμα από την Κυβέρνηση Χριστόφια, γιατί ο τελευταίος δεν ακολουθεί το δρόμο του πατέρα του. Φαντάζομαι ότι ως δρόμο εννοεί την αδιαλλαξία.

-@Φοίβο μου,
έχεις δίκιο. Το μόνο που ξέρουμε καλά είναι να θυμόμαστε τις θλιβερές επετείους. Να μαθαίναμε και από τα λάθη μας, τι καλά που θα τανε!!

αντωνης είπε...

Καλησπερα Μεροπη.
Δυστυχως το θεμα της Κυπρου ειναι μια σειρα απο χαμενες ευκαιριες, και μιλω για τα χρονια μετα το 1960.
Προσωπικα δεν βλεπω φως, γιατι νιωθω οτι και οι ελληνοκυπριοι δεν εχουν μια σταθερη τροχια.

Για την Ελλαδα ειναι ανωφελο να μιλησω, εδω καλα καλα δεν εχει ροτα για πολυ πιο "απλα" θεματα.

Aeriko είπε...

exw 3ana erthi apo ta limeria sou akomi merikes fores afti einai i defteri fora pou sxoliazw .
mporis na to pis anisixia, mporis akoma na to pis kai diafonia me tin pleopsifia.
O kozmos tis kyprou en ekatalabe akoma pou odeboume kai asen kala kai ta mesa maziki e3imerosis , parapliroforisis
oti 8elis peta alla men m ta pis epikinonias,enimerosis

αθεόφοβος είπε...

Χαίρομαι όταν διαβάζω κείμενα σαν και το δικό σου που απλά βασίζεται στην κοινή λογική.
Πριν να ασχολούμαστε όμως με το τι θα κάνει ο Ερέογλου θα ήταν πιο χρήσιμο να ασχολούμαστε με το τι θέλουν οι δικοί μας.
Προσωπικά πλέον πιστεύω ότι οι περισσότεροι Κύπριοι,ιδίως οι νεώτεροι δεν θέλουν να ζήσουν μαζί με τους Τουρκους που οι περισσότεροι πλέον δεν είναι γνήσιοι τουρκοκύπριοι.
Το ΟΧΙ δεν ήταν τυχαία επιλογή.

monahikoslikos είπε...

Μερόπη μου δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, μέρες που είναι.
Φοβάμαι όμως ότι με την αλλοίωση του πληθυσμού στα κατεχόμενα με τις χιλιάδες εποίκους μάλλον αδύνατη είναι η συνύπαρξη των 2 πλευρών.
Εσένα βέβαια η υπόθεση σε πονάει διαφορετικά από όσο πονάει εμάς τους τρίτους, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις μας.
Ήμουν κι εγώ από τους υπέρμαχους του ΟΧΙ στον Ανάν που στην ουσία θα διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε μια ασαφή κρατική υπόσταση που το πάνω χέρι θα είχαν πάντα οι ξένοι επιδιαιτητές.
Έτσι η μη λύση που επιδίωκε ο Παπαδόπουλος ίσως να είναι καλύτερη λύση από τη Διχοτόμηση που φοβάσαι ή το κράτος αχταρμά της λύσης Ανάν.

bunnysuicides είπε...

αν ψηφιζόταν το ΝΑΙ στις υποχωρήσεις, τώρα θα είχε λυθεί το ζήτημα, κ σε 20χρόνια θα άρονταν κ οι περιορισμοί -δίκαιοι κατ' εμέ- που υπήτ=ρχαν για τους ελληνοκύπριους. δυστυχώς μετά κ αυτή την εκλογή, η αισιοδοξία μου λιγοστεύει. μεγάλο το κρίμα του παπαδόπουλου (του δικού σας)

αντωνης είπε...

Εχω μια ερωτηση να θεσω, το 75% των Ελληνοκυπριων που ψηφισε κατα του σχεδιου Αναν τι ακριβως ηταν; Αδιαλλακτοι εθνικιστες; Ή απλά πειστηκαν οτι το σχεδιο Αναν δεν θα ηταν καλυτερο απο τη σημερινη κατασταση; Γιατι δεν ειναι και μικρο το ποσοστο του ΟΧΙ στο σχεδιο ΑΝΑΝ.
Και ενα τετοιο ποσοστο νομιζω οτι δεν διαμορφωνεται απο την επιρροη ενος και μονο ανθρωπου, εστω και αν ειναι ο προεδρος της χωρας.

Εκτος και αν οι Ελληνοκυπριοι (δεν εχω διαθεση να θιξω κανενα, μην το παρετε στραβα αυτο που θα πω) ειναι ακομα πιο προβατα απο εμας εδω στην Ελλαδα την ωρα της ψηφου. Οπότε αν συμβαινει κατι τετοιο, παω πασο.

Meropi είπε...

-@Αντώνη μου,
να πω την αλήθεια η υπόθεση του σχεδίου Ανάν είναι λίγο περίπλοκη. ο Τάσσος Παπαδόπουλος όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Κύπρου, βρήκε τις διαπραγματεύσεις σε μια κρίσιμη καμπή. Νομίζοντας ότι η Τουρκία, όπως έκανε μέχρι τότε, θα στεκόταν εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου. Δεν έβαλε τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές", δηλ. το έσχατο σημείο υποχώρησης των Ελληνοκυπρίων. Όταν αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία είχε αλλάξει ρότα και ήθελε, τότε τουλάχιστον, λύση, βρέθηκε προ απροόπτου. Είχε φτάσει στο σημείο να προτρέπει τον Τούρκο διαπραγματευτή να αποχωρήσουν από κοινού από τις συνομιλίες. Οι Τούρκοι δεν αποχώρησαν, αυτός μουλάρωσε και δεν πρότεινε βελτιώσεις του Σχεδίου υπέρ των θέσεων μας. Το σχέδιο διαμορφώθηκε είναι αλήθεια με την επιδιαιτησία των Ην. Εθνών και είχε αρκετά προβλήματα. Επέστρεψε μετά στην Κύπρο, έκανε το γνωστό διάγγελμα, έχυσε τα δάκρυα που όλοι ξέρουμε και το σχέδιο καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Επαναλαμβάνω δεν το διαπραγματεύτηκε, όπως έπρεπε. Όλα δείχνουν ότι προτίμησε τη μη λύση. Η μη λύση όμως δεν θα μπορεί να διαιωνιστεί. Αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε Διχοτόμηση. Κάθε μέρα που περνά, το βόρειο τμήμα της Κύπρου εκτουρκίζεται. Ήδη οι Έποικοι είναι η πλειοψηφία.

Ανώνυμος είπε...

οι αγγλοαμερικάνοι θεώρησαν ότι έκαναν ένα λάθος ακόμα και με αυτή τη συμφωνία τη Ζυρίχης..
Έκαναν τα πάντα για να το διορθώσουν μέχρι και χούντα στην Ελλάδα (ανάμεσα στα άλλα συμφέροντα που εξυπηρέτησε)..
Δυστυχώς τους συμφέρει ένα μη βιώσιμο καθεστώς, είτε ανανικό είτε αντιανανικό για να έχουν την αφορμή να το παίζουν διαιτητές..

Meropi είπε...

-@anathemame
δεν ξέρω αν φταίνε τα ΜΜΕ στην Κύπρο κι έχει διαμορφωθεί αυτή η νοοτροπία. Μήπως δεν βάζουμε την κοινή λογική να δουλέψει???

-@Αθεόφοβε μου,
δυστυχώς σ' αυτό που λες έχεις δίκιο. Μια μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων, όχι όλοι, προτιμά παρά να ενωθεί το νησί και να μοιραστεί την εξουσία (εν μέρει τουλάχιστον) με τους Τουρκοκυπρίους, να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αδιαλλαξία. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι εμείς οι ηττημένοι (ας μη γελιόμαστε ηττημένοι είμαστε), χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις, θα υποβάλουμε τους όρους μας και θα γίνουν δεκτοί.

Meropi είπε...

-@Μοναχικέ μου Λύκε,
φταίμε κι εμείς που τα πράγματα τα αφήσαμε να εξελιχτούν έτσι. Μέσα σε 5 χρόνια (από την εποχή του ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ) οι Έποικοι πλήθυναν. Και θα εξακολουθήσουν να πληθαίνουν. Γιατί δεν τολμούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Και παρουσιάζουμε την αδιαλλαξία ως ηρωισμό. Δεν διαπραγματευτήκαμε το σχέδιο ΑΝΑΝ, όπως θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Δυστυχώς.

Meropi είπε...

-@Κούνελε μου,
πιστεύω ότι ο Τ. Παπαδόπουλος μπορούσε να επιτύχει καλύτερη λύση αν την διαπραγματευόταν και δεν μουλάρωνε.

-@Κομμούνι μου,
και η μη λύση μη βιώσιμο καθεστώς είναι. Δεν μπορεί να διατηρηθεί επ' άπειρον. Κάποτε πρέπει να βρούμε μια λύση, να υποχωρήσουμε. Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.

Ευάγγελος είπε...

Meropi μου σου εύχομαι πριν απ' όλα χρόνια πολλά, με υγεία και ειρήνη. Με την απλότητα και την αμεσότητα που διακρίνει τη γραφή σου είπες αυτά που -όπως σου έχω ξαναγράψει- πιστεύω κι εγώ. Δεν ξέρω αν η άποψη αυτή είναι η "εθνικά" σωστή και δίκαιη, είναι κατ' εμέ η απολύτως "λογική", που πιθανολογώ θα επέτρεπε στους ανθρώπους στην Κύπρο -και όχι μόνο- να γαληνέψουν. Δεν το μετρώ από το ποιος κάνει μπρος και ποιος πίσω, αλλά από το ότι οι περισσότεροι απλοί -λεγόμενοι- ανθρωποι θα είχαν να κερδίσουν, ενώ με την κατάσταση της μη λύσης που έχουμε οδηγηθεί κερδίζουν παλλαπλά οι λίγοι...

αντωνης είπε...

To 75% πως το πηρε δεν εχω καταλαβει, αν κρινω μονο απο τα οσα γραφετε καποιοι εδω.
Εκτος αν η δικη σας αποψη δεν ειναι αυτη που κυριαρχησε τοτε στην Κυπρο.

Το οτι ο Παπαδοπουλος εκανε τα οποια λαθη ειναι δυνατον να μην τα εβλεπαν τα κομματα και οι ψηφοφοροι;

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου,
στο 75% μέσα ήταν και το 36% του ΑΚΕΛ. Το κόμμα αυτό τότε ήταν συμπολίτευση με τον Τ. Παπαδόπουλο. Τον στήριξε για να βγεί Πρόεδρος. Και είναι αλήθεια ότι αμφιταλαντεύτηκε για μερικές μέρες αν θα ψήφιζε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο. Τελικά, μετά από ψηφοφορία, κατέληξαν να ψηφίσουν ΟΧΙ για τον απλό λόγο ότι το σχέδιο, όπως διαμορφώθηκε, χωρίς όπως είπα σκληρή διαπραγμάτευση εκ μέρους του Τάσσου, είχε προβλήματα. Τότε οι του ΑΚΕΛ δεν μίλησαν, για το παρασκήνιο. Τώρα, λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές βγήκαν και μίλησαν έξω από τα δόντια. Είπαν ότι παρακαλούσαν τον Τάσσο να διαπραγματευτεί, να βάλει "κόκκινες γραμμές" (δηλ. όρια), αλλά αυτός δεν ανταποκρινόταν. Είχε αποφασίσει να το απορρίψει και προτιμούσε να έχει προβλήματα το σχέδιο. Όπως και είχε. Ένα πρόβλημα π.χ. ήταν αυτό της κατάλυσης του κράτους και της ίδρυσης νέου (κράτους). Κάτι που τώρα η πλευρά μας το απέκλεισε εκ των προτέρων. Μπορούσε να το είχε κάνει και τότε και δεν το έκανε. Δυστυχώς.

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
καλώς μου ήρθες (αν και γνωριζόμαστε και από αλλού εμείς, μου φαίνεται).
Αυτό που λες περί εθνικά σωστού κλπ με έχει απασχολήσει κι εμένα. Και κατέληξα ότι εθνικά σωστό είναι αυτό με το οποίο μπορεί να υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες. Την αδιαλλαξία δεν τη θεώρησα ποτέ ηρωική λύση. Το μόνο που βλέπω ότι πετύχαμε μ' αυτή στην Κύπρο είναι η συνεχής συρρίκνωση μας.

NdN είπε...

Μερόπη μου στην έχω ξαναγράψει τη γνώμη μου και είναι ταυτόσημη με τη δική σου. Οι συζητήσεις που έκανα με συμφοιτητές Κυπρίους εκίνη την εποχή, αλλά και στην Αγγλία στις προεδρικές εκλογές δεν περιγράφονται.

Ο άκρατος λαικισμός και οι εθνικιστικές κορώνες έγιναν ηρωισμός στα μάτια πάρα πολλών. Νόμιζαν ότι τα δικά τους αιτήματα και μόνο αυτά θα γίνουν αποδεκτά. "Χωρίς συμβιβασμούς δεν έχει λύση", είναι η σωστότερη κουβέντα.

Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός μία θα είναι η λύση που θα προκρίνεται. Δύο δαφορετικά κράτη. Είναι να μην γίνει η αρχή και αναγνωρίζεται το Ψευδοκράτος. Θα καταντήσουμε γραφικοί όπως έχουμε καταντήσει και με τα σκόπια. Ολοι θα τους θεωρούν κράτος, θα έχουν διπλωματικές σχέσεις και εμείς θα είμαστε (για ακόμα μία φορά) στον κόσμο μας.

Aeriko είπε...

meropi m egw pistefkw ften ta parakato

ta mme
i kaloperasi
i agnia
o neoellinizmos
oi ethnikes korones
i mappa
i pedia, i malon, parapedia
kapia kommata
alla to simandikotero einai i pedia pou pernis pou to spiti ti sou emathen i mama sou o papas sou o papous sou kai alla polla i apla an sou emathan na skeftese :)
kai giaftw na efxaristisw tous dikous m kai idietera to patera m pou einai mia biblio8iki kiniti kai emathe m na skeftoume :)

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτές τις αποφράδες επετείους και ειδικά όταν οι συνέπειές τους ήταν τόσο τραγικές για την Κύπρο(τις βίωσες και ξέρεις).
Συμφωνώ και με την εκτίμησή σου ότι δυσχεραίνουν τα πράγματα με τον Έρογλου.Άλλωστε, εξέφρασε την ανησυχία της και η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι δε θα αλλάξει τίποτε σε σχέση με τις συνομιλίες.Ο Ταλάτ φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Για το συλλαλητήριο του ΟΧΙ τώρα.
Τι θα διακηρύξει; Ότι θέλουμε διχοτόμηση και όχι λύση; Οι έποικοι πόσοι ήταν το 2004 και πόσοι σήμερα;Ας το σκεφτούν κάποιοι αυτό.Πού οδήγησε εκείνη η πολιτική;
Για τον anathemame:η Πλατφόρμα έκανε ανάρτηση του κειμένου για να καταγγείλει και να αποδοκιμάσει αυτή την ενέργεια.Σκέψεις για αντίδραση με διάφορους τρόπους,από τους υποστηρικτές της λύσης, έχουν γίνει.Σκεφτείτε όμως τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι οργανωτές, τα ΜΜΕ κ.λπ.Αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει παραίτηση βέβαια.

Ηλίας από Κομοτηνή είπε...

Χρόνια πολλά Μερόπη, Χριστός Ανέστη!
Πρώτη φορά σου γράφω, αν και σε διαβάζω εδώ και καιρό.
Με αφορμή την αναφορά στο Σχέδιο Ανάν, προσωπικά ήμουν εναντίον της αποδοχής του γιατί, από τα σχόλια που διάβασα και τις συζητήσεις που έκανα κατάλαβα πως, πέρα από τις λοιπές παράπλευρες απώλειες και κινδύνους για τον ελληνισμό της Κύπρου και όχι μόνο (θέματα οικονομικών αποζημιώσεων, ελευθερίας στις μετακινήσεις, παραμονής σημαντικού αριθμού εποίκων, διάλυσης της Εθνικής Φρουράς, ευχέρειας της Τουρκίας να εκπληρώσει ή όχι τις υποχρεώσεις της με δεδομένη την κακοπιστία της, ένταξη στην Ε.Ε. ενός μορφώματος που η Τουρκία θα επηρέαζε κατά το δοκούν κλπ.) κύριος σκοπός του ήταν να υπονομευτεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους/κοινότητας/ομοσπονδίας – μπορεί κάποιος να το πει όπως θέλει – που θα προέκυπτε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν και εξ αποστάσεως παρατηρητής (κατάγομαι και ζω στην ελληνική Θράκη), η κοινή λογική ήταν ακριβώς αυτή που πρυτάνευσε και οδήγησε στην απόρριψη του Σχεδίου, μια και οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι κατάλαβαν ότι η αποδοχή του δε θα ήταν ένας αναγκαστικός και επώδυνος συμβιβασμός ο οποίος θα οδηγούσε σε μια κακή έστω λύση, αλλά η πηγή περαιτέρω δεινών για τον τόπο τους. Ειδικά με την ένταξη των ελεύθερων εδαφών στην Ε.Ε. να επίκειται και όλες τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται προ των πυλών, η αποδοχή του Σχεδίου θα ήταν καθαρή αυτοκτονία. Κατά συνέπεια, από τη μεριά του Τάσου Παπαδόπουλου τουλάχιστον, η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν ήταν ελιγμός για να κερδηθεί χρόνος και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ευνοϊκότερες διαπραγματεύσεις στο μέλλον. Αυτό πόρρω απέχει από την αδιαλλαξία.
Η εκλογή του Έρογλου δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά, μια και θα ξέρεις καλύτερα από μένα πως η Τουρκία είναι αυτή που καθορίζει την πολιτική των τουρκοκυπρίων, ασχέτως προσώπων. Όσο για την επέτειο της 21ης Απριλίου και την Κύπρο, για μένα προσωπικά θα είναι μια υπενθύμιση του χρέους της χώρας μου προς τους Κυπρίους για τα δεινά που τους προκάλεσε με αποκορύφωμα την παροχή άλλοθι για την τουρκική εισβολή. Συμμερίζομαι την ευχή «Ποτέ πια δικτατορία», ας έχουμε όμως κατά νου ότι σήμερα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν εμφανίζονται πλέον με τη μορφή στρατιωτικών πραξικοπημάτων αλλά με την πλύση εγκεφάλου, την έλλειψη ενημέρωσης και την παραπληροφόρηση. Αυτές τις δικτατορίες πρέπει να αποτρέψουμε, ή μάλλον να τους αντισταθούμε, γιατί φοβάμαι πως είναι ήδη εδώ.

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος" είπε...

Καλημέρα.
Φίλε anathemame, νομίζω αν ήσουν πιο προσεκτικός και διάβαζες και τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, αλλά και άλλες αναρτήσεις (βλ. Ανακοινώσεις και Δράσεις της Πλατφόρμας) θα καταλάβαινες πως η Πλατφόρμα δεν υποστηρίζει με κανένα τρόπο τέτοιες δράσεις. Πολλές φορές αναρτούμε στο ιστολόγιό μας άρθρα/θέματα με στόχο να ενημερώσουμε και να προκαλέσουμε διάλογο. Η Πλατφόρμα υπάρχει δικοινοτικά εδώ και 5 χρόνια για να ανατρέψει το απορριπτικό - διχοτομικό κλίμα που δημιούργησε το δημοψήφισμα.

marianaonice είπε...

Τα έχουμε ξαναπεί Μερόπη μου!
Οι λεονταρισμοί και ο λαϊκισμός δεν ωφελούν!! βλάπτουν!!
Δεν ξέρω τι θα ήταν το καλύτερο για την Κύπρο μας, αφού δεν είμαι από αυτούς που βιώνουν αυτά που βιώνετε εσείς, όμως κι εγώ πιστεύω ότι χωρίς συμβιβασμούς λύση δεν θα έρθει και καλά λες τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο θα εκτουρκίζεται περισσότερο το κατεχόμενο τμήμα!
Κατάλαβα πολύ καλά από όσα ανέλυσες και στον @Αντώνη, πώς και γιατί τελικά ψηφίστηκε το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν!! Κακός χειρισμός, ίσως και προχειρότητα, ίσως και αδιαλλαξία αλλά και αποφυγή την τελευταία στιγμή των οποιωνδήποτε ευθυνών αλλά και ενεργειών για τη βελτίωση του σχεδίου αυτού, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα!!
Μήπως δεν ξέρουμε και από τα δικά μας εδώ στην Ελλάδα, πώς ο κόσμος την τελευταία στιγμή αποφασίζει τι και ποιούς θα ψηφίσει;;
Τυχαία, πρόχειρα και απρογραμμάτιστα, αλλά και χωρίς πρόθεση συμβιβασμού, όπως καλά λες, καμιά φορά αποφασίζονται τα σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή μας!!!

Τι να πω;; Εύχομαι να διαψευσθούν οι φόβοι μας και σύντομα να επέλθει η λύση που λαχταράς Μερόπη μου και η λύση που θα ωφελήσει την πατρίδα σου!!

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά και πάλι!!
:))

Aeriko είπε...

na me sixoresete tote
giati egw e8kebasa to post monon en e8kebasa ta sxolia .
na m epitrepsis omos na sas pw oti eprepe na grapsete pou pano katadikazoume tin pio kato anakinosi.

signomi gia tin opia dipote pare3igisi nmz o stoxos einai kinos ,i epanenosi tis patridas mas, kai oxi i dixotomisi

:)

doctor είπε...

και να σκεφτείς ότι κάποιοι νοσταλγούν το πουλί...

phlou...flis είπε...

Ποια λύση βλέπω ως ρεαλιστική. Μια λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, την ελεύθερη διακίνηση όλων, τον διακανονισμό περιουσιακών στοιχείων όλων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Μια λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της. Τώρα αν θα λέγεται ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ή συνομοσπονδία, λίγο με ενδιαφέρει.
Συμφωνώ με τον αθεόφοβο που πιστεύει ότι οι περισσότεροι Κύπριοι, ιδίως οι νεώτεροι δεν θέλουν να ζήσουν μαζί με τους Τούρκους που οι περισσότεροι πλέον δεν είναι γνήσιοι τουρκοκύπριοι και προσθέτω. Ούτε και οι κύπριοι που κατάγονται από τα ελεύθερα μέρη δε θα ήθελαν, για άλλους λόγους αυτοί. Δυστυχώς δεν είμαστε παλαιστίνιοι για να το παλέψουμε

Maria Tzirita είπε...

Μερόπη μου, να σου ευχηθώ το Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη, χαμόγελο και βέβαια δημοκρατία! Φιλιά πολλά!

leondokardos είπε...

Μερόπη μου καταλαβαίνω το πόνο και την αγωνία σου. Θεωρώ μάλιστα οτι για τα δεινά της Κύπρου δε φταίνε οι Κύπριοι ή τουλάχιστον,σε μεγάλο βαθμό φταίνε και άλλοι.
Τώρα πλέον,τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει δίχως έναν πράγματι αξιοπρεπή συμβιβασμό. Θα έλεγα μάλιστα οτι παρόμοιοι συμβιβασμοί χρειάζονται συχνά στην εξωτερική πολιτική ενός κράτους. Κάτι παλικαρισνοί για λόγους εντιπώσεων οδηγούν σε οδυνηρά αδιέξοδα. Άσχημα βέβαια τα πράγματα με τον αδιάλακτο νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Για να δούμε τι θα γίνει.

Meropi είπε...

-@ΝdN μου,
πράγματι τα έχουμε ξαναπεί εμείς (σε άλλη σχετική ανάρτηση μου) και συμφωνούμε.

-@Εύα μου,
ελπίζω να επικρατήσει η σύνεση και από τις δύο πλευρές και να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

-@Ηλία μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο ιστολόγιο μου. Θέλω δε να σου πω ότι μου άρεσε πολύ ο νηφάλιος λόγος σου. Συμφωνώ κι εγώ ότι το Σχέδιο Ανάν είχε αρκετά προβλήματα. Και το κυριότερο (πρόβλημα) αυτό της κατάλυσης του Κράτους και ίδρυσης νέου με επιδιαιτητές. Όμως έχω την εντύπωση ότι δεν διαπραγματευτήκαμε το θέμα, όπως έπρεπε. Ο Τ. Παπαδόπουλος, νομίζω, προτιμούσε τη μη λύση.

Meropi είπε...

-@ Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών
καλώς μου ήρθατε στο ιστολόγιο μου. Μου άρεσε και ο τίτλος και ο σκοπός του ιστολογίου σας. Μπράβο!!!

-@Μαριάνα μου,
εμείς οι δυο τα έχουμε πει επανειλημμένως. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.

-@Δόκτωρ μου,
ναι βρε παιδί μου, το πρόσεξα κι εγώ ότι σε μερικά (όχι πολλά) ιστολόγια υπάρχει μια υποκρυπτόμενη νοσταλγία της δικτατορίας. Αν είναι δυνατόν!!!

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
και οι Παλαιστίνιοι που προσπάθησαν να το παλέψουν ένοπλα, δεν νομίζω ότι κατάφεραν πολλά πράγματα. Το καλύτερο όπλο είναι η διαπραγμάτευση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

-@Μαρία μου,
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Και εύχομαι και σε σένα ό,τι καλύτερο.

-@Λεοντόκαρδε μου,
Κι εγώ περιμένω να δω τι θα γίνει. Ίσως, αν η Άγκυρα επιθυμεί λύση, να χειραγωγήσει τον 'Ερογλου.