Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ακριβό μου ταξίμετρο!!!

Το πήρατε είδηση?

Από την Πρωτομαγιά ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές στο κόμιστρο των ταξί. Η μονή ταρίφα από τα 0,36 λεπτά ανά χιλιόμετρο ανέβηκε στα 0,48 ευρώ και η διπλή από τα 0,68 στα 0,84. Επίσης η κλήση σε ραδιοταξί από τα 2,8 ευρώ έφτασε στα 3-5 ευρώ. Και πού σαι ακόμα! Από το Νοέμβριο 2009 και Μάιο 2010, τα κόμιστρα των ταξί θα διαμορφωθούν αντίστοιχα ως εξής: Η μονή ταρίφα το Νοέμβριο θα φτάσει στα 0,60 ευρώ και το Μάιο του 2010 στα 0,72. Η διπλή ταρίφα θα φτάσει αντίστοιχα στα 1,05 και στα 1,20 ευρώ. Με λίγα λόγια μέσα σ’ ένα χρόνο η ταρίφα θα διπλασιαστεί. Τα υπόλοιπα (σημαία, αναμονή, αποζημιώσεις αεροδρομίων, λιμένων, αποσκευές κ.λπ.) παραμένουν λέει σταθερά. Αυτό έλειπε να αυξάνονταν και αυτά!!

Και έρχεται εδώ αναπόφευκτα η σκέψη μου. Τι καλά που θα ήταν μαζί με την αύξηση των κομίστρων να είχαμε και αύξηση της εξυπηρετικότητας, της εντιμότητας και της ευγένειας των οδηγών ταξί! Αμφιβάλλω όμως πολύ για το τελευταίο. Δεν είναι δυνατόν εν μια νυκτί οι κατά πλειοψηφία (για να μη τους αδικώ όλους) αγενείς και ανέντιμοι ταξιτζήδες να μεταμορφωθούν σε ευγενείς, έντιμους και εξυπηρετικούς επαγγελματίες. Θα τους κάνουν λέει ειδικά σεμινάρια. Φτάνουν αυτά? Φοβάμαι πως όχι. Τα ειδικά αυτά σεμινάρια, μαζί με ειδικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων, πριν τους χορηγήσουν άδεια να οδηγούν ταξί και να επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου η άδεια να διατηρηθεί. Έτσι γίνεται στη Μ. Βρετανία, όπου οι οδηγοί ταξί είναι ιδιαίτερα ευγενείς και εξυπηρετικοί, πλην βέβαια εξαιρέσεων. Εδώ η εξαίρεση είναι αντίστροφη. Εγώ τουλάχιστον κατ’ εξαίρεση συναντώ εξυπηρετικούς και ευγενείς οδηγούς (και αυτοί ανήκουν κυρίως σε εταιρείες ραδιοταξί). Κάθε φορά που θα χρειαστεί να πάρω ταξί από το δρόμο (ευτυχώς όχι πολύ συχνά, γιατί οδηγώ) τρέμει το φυλλοκάρδι μου τι θα συναντήσω. Συνήθως με διάφορα τεχνάσματα μου ζητούν μεγαλύτερο κόμιστρο ή θέλουν να με αφήσουν όπου τους βολεύει, κάπως μακριά από τον προορισμό μου. Λες και πήρα το λεωφορείο και θέλει να με αφήσει στη στάση!

Και τι δεν έχω συναντήσει από ταξιτζήδες κατά καιρούς. Εκτός από τα συνηθισμένα, δηλ. να μου απαιτούν μεγαλύτερο κόμιστρο, να με αφήνουν μακριά από τον προορισμό μου, να μη με επιβιβάζουν γιατί δεν τους άρεσε η κούρσα ή να με επιβιβάζουν, αλλά να γκρινιάζουν στη συνέχεια, γιατί δεν θα βγάλουν αρκετά χρήματα από τη συγκεκριμένη διαδρομή κλπ μου έτυχαν και τα πιο κάτω: Ένας ταξιτζής με άφησε μακριά από το σπίτι μου, γιατί, όπως μου είπε, θα αργούσε στη συνάντηση των Ανώνυμων Αλκοολικών που παρακολουθούσε τακτικά!! Ένας άλλος, ο οποίος με επιβίβασε από το Δικαστήριο και κατάλαβε ότι ήμουν νομικός, μου διηγήθηκε το προσωπικό του νομικό πρόβλημα. Ποιο ήταν? Ότι η γυναίκα του, με την οποία ήταν σε διάσταση, δεν τον άφηνε να επικοινωνεί με τη μικρή κόρη του, γιατί έμαθε ότι είχε παλαιότερες καταδίκες για ασέλγεια κατά ανηλίκων!!! Υπάρχει πιθανότητα οι οδηγοί αυτοί να είναι "λαθραίοι". Όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Πολιτεία ανέχεται ένας αλκοολικός και ένας, ας τον πούμε έτσι, «βιαστής» ανηλίκων, να οδηγούν δημόσιο μέσο μεταφοράς. Και μη χειρότερα!

------------------

Υ.Γ. Υπάρχει ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ο 1019 για καταγγελίες κατά παρανομούντων οδηγών ταξί. Σε περιπτώσεις σοβαρής παράβασης, μη διστάζετε να τον χρησιμοποιήσετε, μήπως και αξιωθούμε να δούμε καλύτερες υπηρεσίες από τα ακριβά πλέον ταξί.


20 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Με τα εύκολα καταπιάστηκες σήμερα Μερόπη μου.
"Αυτή είναι η Ελλάδα δεν το ξέρετε" που έλεγε και ο πρώην καταλληλότερος Σημίτης.
Τι περίμενες δηλαδή οι ταξιτζήδες να αποτελούσαν εξαίρεση?

Ο άλλος είπε...

Καλημέρα Μερόπη. Τα βαλες με την κιτρινη φυλή βλέπω...

marianaonice είπε...

Πω πω!! Μερόπη μου δεν μου το είχες πει αυτό!! Αλκοολικός και βιαστής ανηλίκων?? Ταξιτζήδες;;;
Που να διανοηθώ ν' αφήσω την κόρη μου να πάρει ταξί καμιά φορά!! Ούτε συζήτηση!!!
Χρήσιμος ο αριθμός που μας έδωσες! Δεν τον ήξερα!
Ναι για να δούμε αν όλοι απαιτήσουμε να μας σέβονται σαν πολίτες και σαν επιβάτες μήπως αλλάξει κάτι!
Καλημέρα!
:))

Ζαχαροπλάστης είπε...

Φίλος ταξιτζής πηγαίνει μια κυρία στο σπίτι της, βράδυ προς ξημερώματα. Για να κόψει δρόμο και να πάει η κυρία μια ώρα νωρίτερα σπίτι της,πηγαίνει από κάποια στενά ψιλοσκοτεινά και έρημα. Η πελάτισσα παρεξήγησε τις διαθέσεις του φίλου μου, άνοιξε την πόρτα ενώ το ταξί ήταν εν κινήσει και πήδηξε έξω να γλιτώσει!!Τελικά αυτός ο κλάδος και να θέλει ν' αγιάσει δεν μπορεί...

Phivos Nicolaides είπε...

Μου άρεσε πολύ το ευρυματικό "κίτρινη φυλή" του Άλλου...

Meropi είπε...

-@Μοναχικέ μου Λύκε,
οι ταξιτζήδες όχι μόνο δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά είναι κάτι χειρότερο από το μέσο δείγμα. Τώρα νιώθω τύψεις που τους ισοπεδώνω έτσι, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια.

-@ Άλλε μου,
πετυχημένος χαρακτηρισμός. Κίτρινη φυλή!!!

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
για την κόρη σου καλύτερα να παίρνεις ραδιοταξί. Αυτοί είναι περισσότερο ελεγχόμενοι. Αυτοί που κυκλοφορούν στο δρόμο, μπορεί να είναι και λαθραίοι.

-@Ανέστη μου,
είδες σαν το βοσκό με το Λύκο κατήντησαν οι ταξιτζήδες. Όταν θέλουν να είναι τίμιοι, κανείς δεν τους πιστεύει!!

-@ Φοίβο μου,
κι εγώ πετυχημένο το θεωρώ το "κίτρινη φυλή"!!

jf είπε...

Από την πρωτομαγιά είναι σε ισχύ και τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες για διάφορες κατηγορίες ατόμων. Ισχύει και για άτομα άνω των 65! Άντε Μερόπη… κι άσε τα ταξιά!! Χα!χα!χα!

Meropi είπε...

-@JamanFou μου,
έχω άλλα οκτώ χρόνια μέχρι να φτάσω τα 65 και να έχω μειωμένο εισιτήριο. Χα χα χα!!!

αθεόφοβος είπε...

Τα τα ταξί αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Πάντως οι των ραδιοταξί ξεχωρίζουν σημαντικά.

ritsmas είπε...

Μερόπη μου, στις 8.,9 Μαίου Παρ. και Σαββατο στην ΕΣΗΕΑ εχουμε διημερο ποιησης στη μνημη Τασου Λειβαδίτη. Λεπτομέρειες στο μπλογκ μου αν σε ενδιαφέρει
σε φιλω, ριτς

αντωνης είπε...

Ετσι κι αλλιως πολυ σπανια παιρνω ταξι, γιατι ακριβως μου τη δινουν οι ταξιτζηδες στην πλειονοτητα τους.

Οσο για τη μουσικη στο προηγουμενο ποστ, ειχα σχολιασει και εκει οτι ηταν πολυ ωραια.
Νομιζα οτι θα ηταν κατι πιο μονιμο βεβαια να βαζεις μουσικη στις αναρτησεις.
Καλο βραδυ!

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
συμφωνώ για τα ραδιοταξί ότι οι οδηγοί εκεί είναι κάπως πιο ευγενικοί. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να εντοπίσεις τον αγενή ή μη έντιμο στις εταιρείες αυτές και να παραπονεθείς. Ενώ στο δρόμο, τρέχα γύρευε....

-@Ρίτσα μου,
πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου. Αν είμαι στην Αθήνα θα το σκεφτώ.

-@Αντώνη μου,
θα γελάσεις όταν σου πω γιατί έβαλα την μουσική στο πλάι, να τη βάζει ο καθένας, κατά βούληση. Μου είπε η κόρη μου ότι είναι πολύ μελαγχολικό το συγκεκριμένο κομμάτι και της προκαλεί μελαγχολία!!

Ευάγγελος είπε...

...Μάλλον μύρισαν εκλογές κι η κυβέρνηση εντείνει την επικοινωνιακή πολιτική της!!!! Καλή βδομάδα!!!

Σοφία είπε...

Παρότι έχω σοβαρό θέμα με τους Έλληνες ταξιτζήδες (όχι από άποψη ασφάλειας, αλλά εξυπηρετικότητας και εντιμότητας) δεν είναι σωστό να τους συγκρίνουμε με τους ταξιτζήδες στη Βρετανία, οι οποίοι δεν κάνουν "σεμινάρια" αλλά δίνουν εξετάσεις επί 2 χρόνια μέχρι να πάρουν την *πρώτη* άδεια, και πολλά χρήματα για να πάρουν το ταξί, και φυσικά τα κόμιστρά τους είναι απλησίαστα για τον περισσότερο κόσμο.

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
στους ταξιτζήδες πάντως έδωσε μια γενναία αύξηση στο κόμιστρο. Λες να προσδοκά διαφήμιση της πολιτικής της μέσω αυτών??? Χα χα χα!!!

-@Σοφία μου,
είναι αλήθεια ότι στο Λονδίνο δεν πήρα ταξί, παρά μόνο μια φορά σε μικρή διαδρομή. Στην επαρχιακή πόλη όμως που σπούδαζε η κόρη μου, πήρα αρκετές φορές. Δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα ακριβό. Και οι ταξιτζήδες πάντα ευγενέστατοι.

Σοφία είπε...

Εντελώς ενδεικτικά, στο Λονδίνο μια διαδρομή 3 λεπτών κοστίζει 4,5-5 λίρες.

Και στην ελληνική επαρχία τα ταξί είναι σχετικά φτηνά και οι οδηγοί πολύ πιο συμπαθείς από τους Αθηναίους. Μάλλον γιατί στις μικρές πόλεις δεν τους παίρνει να φέρονται άγαρμπα, ενώ στην Αθήνα κρύβονται πίσω από την ανωνυμία της κίτρινης φυλής.

Meropi είπε...

-@Σοφία μου,
κι εδώ τώρα η μικρότερη διαδρομή στοιχίζει 4 ευρώ περίπου, αν δε έχεις και βαλίτσα πιο πάνω. Έχω την εντύπωση ότι το ευρώ έχει φτάσει το 90% της λίρας, έτσι δεν είναι?
Πάντως σ' αυτό που λες ότι οι ταξιτζήδες στην ελληνική επαρχία είναι πιο εξυπηρετικοί, συμφωνώ.
Φιλιά στο Λονδίνο

phlou...flis είπε...

'Ατιμη φάρα και το κακό είναι ότι εθίζεται σ' αυτό το χάλι και όποιος περιστασιακά βρεθεί στο τιμόνι ενός ταξί

Σοφία είπε...

Μερόπη μου άλλο η μικρότερη διαδρομή κι άλλο η διαδρομή των 3 λεπτών. Ας πούμε στην Αθήνα όταν παίρνω ταξί για διαδρομή 10 λεπτών πληρώνω 3 ευρώ ενώ στην Αγγλία 10 λίρες (δηλ. 12-16 ευρώ αναλόγως ποια αντιστοιχία χρησιμοποιείς). Δεν είναι καθόλου μα καθόλου το ίδιο. Και πού να δεις όταν χρειάζεσαι ταξί για λίγο μεγαλύτερη απόσταση και βλέπεις το ταξίμετρο να γράφει 30, 40, 50 λίρες - έχεις δώσει εσύ έστω και 30 ευρώ για διαδρομή ταξί μέσα στην πόλη; Εγώ στην Ελλάδα το περισσότερο που έχω δώσει είναι 35 ευρώ όταν έρχομαι από το αεροδρόμιο ξημερώματα, το οποίο περιλαμβάνει διόδια, βαλίτσες και τη διπλή ταρίφα. Στο Λονδίνο μια φορά πήρα ταξί από την Victoria για το Heathrow (την πιο κοντινή διαδρομή που μπορείς να κάνεις από το κέντρο για το αεροδρόμιο) και πλήρωσα 70 λίρες με τη διπλή ταρίφα. Δεν το ξαναέκανα φυσικά.

Την επόμενη φορά που θα έρθεις Λονδίνο, πάρε ταξάκι. Μια δοκιμή θα σε πείσει ;-)