Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ο όρκος στη Βουλή

Ορκίστηκε και η νέα Βουλή! Ορκίστηκε τρόπος του λέγειν. Άλλοι ορκίστηκαν και άλλοι όχι. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δεν σήκωσαν το χέρι, για να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο, πλην της Λιάνας Κανέλλη που ορκίστηκε κανονικά με θρησκευτικό όρκο. Επίσης δεν σήκωσαν το χέρι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης, Νικ. Σηφουνάκης, Μαρία Δαμανάκη και Μάγια Τσόκλη (βλ. εδώ). Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τον όρκο της Βουλής, αν έπρεπε να δοθεί έτσι όπως δόθηκε ή αν έπρεπε να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος. Αν ρωτάτε την προσωπική γνώμη μου θα ήταν ευχής έργο να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος. Πρέπει όμως να σας πω ότι, δυστυχώς, στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος, δεν μπορεί να δοθεί πολιτικός όρκος από τους βουλευτές στη Βουλή. Και εξηγούμαι. Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας (άρθρ. 3 παρ. 1) «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού. τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ` (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928». Ναι όλα αυτά τα «προοδευτικά» ορίζει το Σύνταγμα μας στο άρθρο 3.

Πάμε τώρα στο άρθρο 59 του Συντάγματος, όπου στην παράγραφο 1 ορίζεται: «Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο : "Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου". Στη δε παράγραφο 2 προβλέπεται ότι «Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος». Με λίγα λόγια το Σύνταγμα έχει προβλέψει μόνο για τον όρκο των ορθόδοξων χριστιανών, καθώς και αυτών που έχουν κάποιο άλλο δόγμα ή θρήσκευμα (οι Μουσουλμάνοι δίνουν θρησκευτικό όρκο σύμφωνα με το Ισλάμ). Για τους άθρησκους ή άθεους δεν προβλέφθηκε τίποτε.

Θα αναρωτιέστε γιατί όλα αυτά? Η απάντηση είναι γιατί το Ελληνικό Σύνταγμα, παρόλο που έχουμε μπει αισίως στον 21ο αιώνα, δεν έχει τολμήσει ακόμα να προβεί σε χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Ζητήματα που έχουν λυθεί στην Ευρώπη με το Διαφωτισμό, εμείς ακόμα δεν τολμήσαμε να τα αγγίξουμε. Αντί να υπάρχει διαχωρισμός ρόλων και ο καθένας να αφοσιωθεί στο έργο του, η Ορθόδοξη Εκκλησία, ελέω Συντάγματος, μπλέκεται διαρκώς στα πόδια του Ελληνικού Κράτους, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί υπεράνω θρησκευμάτων, χωρίς αγιασμούς, θρησκευτικούς όρκους των λειτουργών της κλπ κλπ. Υπάρχει μια θεωρία ότι οι Έλληνες είναι στενά συνδεδεμένοι με την Ορθόδοξη πίστη, ότι το 96% περίπου του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κλπ κλπ. Η θεωρία αυτή κατ’ αρχάς στηρίζεται σε εσφαλμένα και παλαιά δεδομένα. Ένα απ’ αυτά είναι το θρήσκευμα που αναγραφόταν στις παλαιού τύπου ταυτότητες. Το θρήσκευμα αυτό όμως, όλοι ξέρουμε πια, ότι ήταν πλασματικό. Πολλοί από αυτούς που βαφτίστηκαν βρέφη, στη συνέχεια, στην ενήλικη ζωή, άλλαξαν θρήσκευμα ή έγιναν άθρησκοι ή άθεοι. Εξάλλου πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδας (περίπου 10%) γεννήθηκαν εκτός Ελλάδας. Οι άνθρωποι αυτοί, το πιθανότερο, δεν έχουν μεγαλώσει μέσα στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη Έλληνες πολίτες, και ακόμα περισσότεροι θα γίνουν στο μέλλον. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου η ανεξιθρησκεία και η θρησκευτική ελευθερία, που επίσης προβλέπεται από συνταγματική διάταξη (άρθρ. 13), να αποκτήσουν πλήρες νόημα. Ας προχωρήσουμε με τόλμη στο χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αναθεωρώντας το Σύνταγμα. Η χριστιανική ορθόδοξη πίστη (για όσους την έχουν) δεν χρειάζεται υπερπροστασία για να υπάρχει.

------------------------------

Υ.Γ. Γράφτηκε ότι δεν ορκίστηκαν επίσης οι Υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Τίνα Μπιρμπίλη (βλ. εδώ). Αυτοί όμως δεν ορκίστηκαν, γιατί απλούστατα δεν είναι βουλευτές.

Προσθήκη: Κατόπιν μιας απορίας του φίλου @gpoint θέλω να κάνω την εξής διευκρίνιση: Όταν το Σύνταγμα λέει "αλλόθρησκοι" εννοεί αυτούς που πιστεύουν σε άλλο θρήσκευμα, πλην του χριστιανικού (π.χ. αλλόθρησκοι είναι οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι κλπ). "Ετερόδοξοι" είναι οι χριστιανοί άλλου δόγματος (π.χ. οι Καθολικοί, οι Διαμαρτυρόμενοι κλπ). Τους άθρησκους ή άθεους δεν τους περιλαμβάνει στο άρθρο 59.

42 σχόλια:

Gee Pontius είπε...

«Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος»
Αυτό το κομμάτι ακυρώνει όλο το νόημα της ανάρτησης μια που θρησκεύω θα πεί ισχυρίζομαι πιεστικά και δοκώ θα πει νομίζω : άρα κάθε ένας "ορκίζεται" όπως θέλει.
Υποθέτω ότι η λέξη "δόγμα" είχε μπει για τυς Εβραίους - εκεί συνηθίζεται να αποδίδουν την λέξη - αλλά μπορεί να καλύψει και τους θρησκευόμενους άθεους όπως π.χ. οι Βουδιστές

katerina είπε...

Μερόπη καλη σου μέρα,
έχω μια απορία, σε ένα δικαστηριο αν ένας μάρτυρας μιας υποθεσης δηλώσει άθεος ή αγνωστικιστής, ορκιζεται;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το Σύνταγμα σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν ευθύνεται ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, αλλά η δική μας στεμυαλιά. Θα μπορου΄σε κάλλιστα να τεθε΄πι το ζήτημα στην προηγούμενη αναθεώρηση (υπό την έννοια της προσθήκης) αλλά η στενομυαλιά της ΝΔ δεν το επέτρεψε.

ΔemΩΝ είπε...

Συμφωνώ με το πνεύμα του ποστ σου. Να επισημάνω πάντως πως η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει της ορκομωσίας είναι βλακώδης αλλά και απαξιωτική προς την αντίθετη άποψη. Αν όχι βλακώδης, τουλάχιστον παιδαριώδης και το χειρότερο, υποκριτική

Ανώνυμος είπε...

Τα είπατε όλα!!
Για την ιστορία μόνο και για όσους πιθανόν το αγνοούν, ότι πουθενά στην ευρώπη δεν υπάρχει υποχρεωτικός θρησκευτικός όρκος. Τα μέλη των κοινοβουλίων ορκίζονται στο σύνταγμα και το σώμα των πολιτών.
Εκτός βεβαίως απ΄τις περιπτώσεις των χωρών που έχουν και τυπικών "ηγεμόνες" όπως π.χ Μ.Βρεττανία που ορκίζονται στη βασίλισσα...

Σοφία είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Μερόπη! Καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα τις πράξεις του καθένα που μας εκπροσωπεί (π.χ. τι αξία έχει το Σύνταγμα αν εκλεγμένοι βουλευτές αποφασίζουν ποιες διατάξεις του θα ακολουθήσουν και ποιες όχι;).

nikos10 είπε...

@Μερόπη
«Υπάρχει μια θεωρία ότι οι Έλληνες είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Ορθόδοξη πίστη, ότι το 96% περίπου του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κλπ κλπ. Η θεωρία αυτή κατ’ αρχάς στηρίζεται σε εσφαλμένα και παλαιά δεδομένα.»
Να προσθέσω, επίσης, ότι, ακόμη και στην περίπτωση που στη χώρα μας ζούσε ένας μόνον αλλόθρησκος ή άθρησκος, η πολιτεία θα ήταν υποχρεωμένη να σέβεται τις πεποιθήσεις του. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τις διαθέσεις τις εκάστοτε πλειοψηφίας.

@ΔemΩΝ
Της ορκωμοσίας απείχαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Η δική τους στάση δεν ήταν «βλακώδης, απαξιωτική προς την αντίθετη άποψη, παιδαριώδης και υποκριτική»;
Κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε (για δεύτερη φορά) ιδιαίτερο τόνο στη διαφωνία του με τον θρησκευτικό όρκο αποτελεί ορθή τακτική, καθώς έτσι τίθεται το ζήτημα επί τάπητος και δεν αποσιωπάται ως ακόμη ένα «παραπολιτικό».

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη όλα είναι θέμα εντυπώσεων. Και ο Τσοχατζόπουλος ορκιζόταν με την παλάμη την εποχή του ζιβάγκο, αλλά άναβε ευλαβικά κεράκια σαν υπουργός άμυνας μην τυχόν και τον παρεξηγήσουν οι κατά πλειοψηφία "ευλαβείς" καραβανάδες.
Καλό θα ήταν να τελειώνουν τα παραμύθια με τους όρκους.

Marina είπε...

Μία μή θρησκευτικού περιεχομένου ορκομωσία θα ήταν πιο βολική, όλοι θα ορκίζονταν.
Πάντως δεν μου άρεσε που ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε αργοπορημένος και διέκοψε τις διαδικασίες ορκωμοσίας, θα μπορούσε τη πρώτη μέρα να είναι συνεπής.

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
αλλόθρησκοι βουλευτές είναι αυτοί που πρεσβεύουν άλλο θρήσκευμα και όχι το χριστιανικό (δηλ. Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Βουδιστές κλπ). Ετερόδοξοι βουλευτές είναι αυτοί που είναι μεν χριστιανοί, αλλά άλλου δόγματος (δηλ. Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι κλπ). Οι άθρησκοι ή οι άθεοι δεν περιλαμβάνονται σ' αυτούς. Γι' αυτούς δεν έχει προβλεφθεί όρκος. Δυστυχώς.

-@Κατερίνα μου,
στο Δικαστήριο προβλέπεται πολιτικός όρκος, γιατί το Σύνταγμα το άφησε στο νόμο να ορίσει εκεί το είδος του όρκου. Στο θέμα όμως των βουλευτών ο όρκος ορίζεται κατευθείαν από το Σύνταγμα και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να οριστεί αλλιώς, παρά μόνο με τροποποίηση του Συντάγματος.

Λεμέσια είπε...

Αν δεν είναι δαιδαλώδεις οι διαδικασίες αλλαγής του συντάγματος, το σωστό θα ήταν, να γίνει πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, έστω και αν πρόκειται για μία συμβολική τελετή.

Πάντως και σε άλλες χώρες υπάρχουν συνταγματικές ασάφειες και αναχρονισμοί, αλλά η πολιτική ηγεσία αναβάλλει/αποφεύγει τέτοιου είδους μετατροπές. Κυρίως, επειδή οι βουλευτές έχουν συνήθως, σοβαρότερα, πιο επείγοντα και ζωτικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, όπως...π.χ. ανεργίας, οικονομίας κοκ

Gee Pontius είπε...

Κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας λέγεται αυτό Μερόπη, οι έννοιες καθορίζονται από την σημασία της λέξεως και όχι με προσδιορισμούς συνταγματολόγων.
Αλλο πράγμα είναι ο άθεος και άλλο ο άθρησκος, μεγάλη η διαφορά τους ενώ αντίθετα είναι μικρή η διαφορά μεταξύ θρησκείας και δόγματος ακόμα και αίρεσης.

Εν πάσει περιπτώσει με τα νομικίστικα (κατά το κορακίστικα) τα εκατομμύρια των παλαιοημερολογητών θεωρούνται...άλλου δόγματος ;;
Για ψάξ' το !
Μην τρελλαθούμε αφού πιστεύουν τα ίδια με τους βεριτάμπλ ελληνορθόδοξους...

Meropi είπε...

-@δείμο μου ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους πρέπει να γίνει μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος. Να μην προβλέπεται επικρατούσα θρησκεία. Βέβαια, όπως σωστά παρατηρείς, μπορούσε σαν μια πρώτη αρχή να τροποποιούνταν πριν ορισμένες άλλες διατάξεις, όπως αυτή του άρθρου 59 με τον όρκο των βουλευτών.

-@ΔemΩΝ μου,
κι εγώ νόμιζα ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ορκωμοσία. Όμως κοίταξα προσεκτικά την φωτογραφία που έβαλα και είδα ότι βρίσκονται παρόντες όρθιοι πίσω πίσω. Κάνε κλικ στη φωτο να μεγαλώσει και δες την.

Meropi είπε...

-@ ΦΟΡΑΔΑ μου,
νομίζω ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα κι εδώ ο πολιτικός όρκος. Σημειώνω ότι στα Δικαστήρια ισχύει (βλ. πιο πάνω απάντηση στο σχόλιο της Κατερίνας).

-@Σοφία μου,
ίσως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θεώρησαν ότι η κίνηση τους είναι ένα μέτρο πίεσης.

Meropi είπε...

-@nikos10 μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο ιστολόγιο μου. Όσον αφορά δε το σχόλιο σου συμφωνώ. Το Κράτος πρέπει να σέβεται τις πεποιθήσεις και του τελευταίου πολίτη. Αυτό βέβαια με την πλειοψηφία το λένε, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ορίστηκε στο Σύνταγμα Επικρατούσα θρησκεία.

Meropi είπε...

-@apogonos μου,
κι εγώ θα συμφωνήσω ότι μερικοί βουλευτές, ενώ οι ίδιοι δεν πιστεύουν σε θρήσκευμα, παριστάνουν τους θρήσκους για να αλιεύσουν ψήφους. Π.χ. ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν πιστεύω ότι πιστεύει σε θρήσκευμα, και όμως (νομίζω) έδωσε θρησκευτικό όρκο. Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια και να έχει γίνει θρήσκος. Αν ναι, του ζητώ συγγνώμη.

-@Marina μου,
ναι κι εγώ νομίζω ότι ο πολιτικός όρκος θα ήταν καλύτερος και πιο ειλικρινής για όλους.
Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διάβασα σε ορισμένα δημοσιεύματα ότι δεν ήταν παρόντες στην αίθουσα της Βουλής. Στη φωτο όμως τους βλέπω παρόντες. Φαίνεται ότι είναι αυτό που λες. Έφτασαν αργοπορημένοι.

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
είναι αλήθεια ότι λίγο περίπλοκη η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσει.

-@gpoint μου,
πάντως από νομική άποψη αυτή είναι η ερμηνεία του "αλλόθρησκου" και του "ετερόδοξου".

Gee Pontius είπε...

Συμφωνώ ότι από νομικής άποψης (τρομάρα της) έτσι είναι γι' αυτό και επιμένω : οι Παλαιοημερολογίτες τι είναι από...νομικής άποψης;

Αλλόθρησκοι;
Ετερόδοξοι ;

ή μήπως...
ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ????

Ελπίζω να έχεις υπ' όψιν σου ότι υπάρχουν ([ραγματικά, όχι από... νομικής άποψης) και ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ Παλαιοημερολιγίτες !!

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
οι Παλαιοημερολογίτες θεωρούνται ότι είναι ομόδοξοι με τους υπόλοιπους Χριστιανούς Ορθόδοξους. Η διαφορά τους δεν είναι στο δόγμα, αλλά στο ....ημερολόγιο!
Δεν ήξερα ότι είχε και Καθολικούς Παλαιοημερολογίτες. Αυτοί είναι ετερόδοξοι.

leondokardos είπε...

Μπορεί να ορκίστηκαν, όμως πολλοί στη διαδρομή ξεχνούν τους όρκους τους.....

Gee Pontius είπε...

Δηλαδή θα ορκιστούνε 13 μέρες μετά ;;;!!
Χαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΓΙΚΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΩΣ ΑΘΕΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ Η ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟ. ΩΣ ΑΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ. ΟΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΟΥ ΠΙΣΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ, ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΕΟΥΣ, ΔΕΣΜΕΥΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΡΙΑ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΟΡΚΟΙ (.." Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ"...)
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΣΙΜΣΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΟΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

maxforeigner είπε...

Καλησπέρα αγαπητή συμπατριώτισα. Δεν νομίζω να υπάρχει λογικός και μη φονταμεταλιστής, που να διαφωνήσει μαζί σου. Το ότι δεν γίνεται ιδιαίτερος λόγος για να ένα ξεπερασμένο πια θεσμό (του όρκου) ίσως να είναι επειδή ακριβώς είναι κάτι ξεπερασμένο. Στη συνείδηση όλων αποτελεί (ο όρκος) ένα τυπικό και όχι ουσιαστικό μέρος της ζωής μας γενικότερα. Και οπωσδήποτε θα έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια

αθεόφοβος είπε...

Η όλη ιστορία της ορκομωσίας πρακτικώς είναι τελέιως ανευ νοήματος και μου θύμισε ότι πως σαν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο ρώτησα καθώς περνούσα έξω από το κεντρικό κάτι συμφοιτητές γιατί βγαίναν από εκεί.
΄Ηταν η ορκομωσία μου έιπαν, την οποία βέβαια δεν την είχα πάρει χαμπάρι!

Vam33 είπε...

Να δούμε πότε θα γίνει αυτός ο πολυσυζητημένος διαχωρισμός κράτους εκκλησίας.Έλεος
Καλημέρες

ΔemΩΝ είπε...

Να πω πάντως πως ενώ συμφωνώ με τον διαχωρισμό εκκλησίας κράτους και όλα τα συναφή, μου τη σπάει αφάνταστα όταν ακούω τη φράση "πουθενά στην Ευρώπη" κλπ. Γιατί ρε γαμώτο είναι κακό μια χώρα να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες; Στην Αγγλία δηλαδή που κάθονται ολόκληροι άντρες και ορκίζονται σ' αυτή την κωλόγρια δεν θα έπρεπε σε σύγκριση με μας να θεωρούνται νεάτερνταλ;

Αυτή η ηλίθια και άκριτη τοποθέτηση πως πρέπει να κάνουμε ότι γίνεται στην Ευρώπη με κάνει μερικές φορές από αντίδραση να θέλω να γυρίσουμε στην εποχή που φοράγαμε φουστανέλες. Έτσι για να δω έστω και για λίγο τα ξυνισμένα μούτρα των εκσυγχρονιστών μας (και μετά ας γινόμασταν κι εμείς ευρωπαίοι.. :P )

stalamatia είπε...

Μερόπη μου να ρωτήσω και εγώ κάτι.
Πεςότι αυτοί ορκίζονται. Για τους ψηφοφόρους που δεν πιστεύουν σε θρησκεία ο όρκος των βουλευτών είναι (άκυρος)
Γιατί δεν δίνουν οι βουλευτές και οι βουλευτίνες τον λόγο της τιμής τους;
Οξά μάνα μου εν να έχουμε τζιαι τζιαμέ πρόβλημα;
Θα βάλουμε τη Νικολούλη να τους τη βρει άμαν την έχουν χάσει,χι χι χι.

patsiouri είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου με πολιτικό έχει τεθεί από πολλούς φορείς και νομικούς, ενώ η χώρα μας έχει καταδικαστεί γι΄ αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορούσε δικηγόρο που κλήθηκε να δώσει θρησκευτικό όρκο κατά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Μετά την προσφυγή του, το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν επίσης πως η διαδικασία αυτή αφορά απολύτως προσωπικά δεδομένα, εάν δηλαδή κάποιος πιστεύει ή όχι σε κάποια θρησκεία.

Eλεος πια....
Για να μην επεκταθώ στον Αγιασμό στα σχολεία και όλα τα άλλα δημόσια κτίρια...

Global Greek είπε...

Καλημέρα Μερόπη, μεγάλο Θέμα άνοιξες.. Αν κοιτάξουμε όμως το θέμα από πρακτική σκοπιά, ο διαχωρισμός υπάρχει, και τα άλλα είναι εντυπώσεις.... Δεν γνω΄ρίζω καμμία πολιτική απόφαση στην οποία να ζητείται η γνώμη της Εκκλησίας..)

Καλημέρα από μια Μοναρχία που ορκίζεται στον Μπαμπά Σουλτάνο Καμπούς :-)))

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
να μη σου πω ότι τον ξεχνάνε (τον όρκο) από τη στιγμή που τον δίνουνε. Χα χα χα!

-@Κουμμούνι μου,
δυστυχώς (από νομικής απόψεως) οι άθρησκοι και άθεοι δεν μπορούν να υπαχθούν στους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους. Βέβαια οι Κομμουνιστές θα μπορούσε να πει κανείς ότι πιστεύουν σε δόγματα παρόμοια με τα θρησκευτικά!! Χα χα χα!!

Meropi είπε...

-@blogo μου,
καλώς τον Στέφανο. Παλαιότερα μου είχες ξανάρθει νομίζω.

-Καλώς το @Mike μου. Είχες καιρό να μου έρθεις νομίζω. Πάντως στο τυπικό του όρκου δεν έχεις άδικο.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
το ίδιο είχα πάθει κι εγώ, στο πρώτο έτος των σπουδών. Μόνο που εγώ ρώτησα πριν μπουν μέσα για τον όρκο κι έτσι πήγα κι εγώ και ορκίστηκα! Χα χα χα!

-@Vam33 μου,
καλώς μου ήρθες και από δω.

Meropi είπε...

-@ΔemΩΝ μου,
έχεις εν μέρει δίκιο και εν μέρει άδικο. Δίκιο για την Αγγλία που ορκίζονται στη Βασίλισσα!! Να ξέρεις ότι ούτε εκεί υπάρχει διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας. Ο βασιλιάς θεωρείται αρχηγός και της Εκκλησίας. Όσον αφορά όμως το άλλο που λες ότι θυμώνεις όταν ακούς "πως πρέπει να κάνουμε ότι γίνεται στην Ευρώπη" έχω να πω ότι και βέβαια δεν πρέπει να ακολουθούμε πιστά ό,τι γίνεται στην Ευρώπη. Αλλά τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, αρκετές από τις οποίες, ας σημειωθεί, έχουν ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, νομίζω ότι καλά θα κάνουμε να τις ακολουθούμε.

Meropi είπε...

-@Σταλαματιά μου,
ο πολιτικός όρκος αυτό ακριβώς που λες είναι. Να ορκίζονται δηλ. στην τιμή και τη συνείδηση τους. Τώρα αν την έχουν χάσει, πρόβλημα τους!

-@patsiouri μου,
σε όλους τους άλλους τομείς (όρκος μάρτυρα στο Δικαστήριο κλπ) έχει επιτραπεί ο πολιτικός όρκος πια. Στη Βουλή όμως όχι, επειδή ο όρκος του βουλευτή ορίζεται απευθείας από το ίδιο το Σύνταγμα.

Meropi είπε...

-@Global μου,
κατ' αρχάς πρέπει να σου πω με γεια το νέο αβαταρ. Πολύ ωραίο. Είναι αυτό που ψήφισα κι εγώ!! Χα χα χα!
Εντάξει, δεν είμαστε και Σουλτανάτο του Ομάν. Αλλά υπάρχουν θέματα (έστω και λίγα) που πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη της Εκκλησίας (κάτι προσευχές στα σχολεία, κάτι αγιασμοί κλπ)

Odysseas είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

Ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων αν αποφασίσει η κυβέρνηση (όποια κυβέρνηση) να αλλάξει αυτές τις διατάξεις του συντάγματος! Οι σκηνές θα μοιάζουν μάλλον με αυτό που περιγράφει ο Τσιφόρος στα "Ρεμάλια Ήρωες" (δεν το έχω πρόχειρο, το περιγράφω όπως το θυμάμαι):
Βρήκαν οι Χριστιανοί τους ιθαγενείς στην Αμερική και τους είπαν να πιστέψουνε στο θεό της αγάπης. Αυτοί αρνήθηκαν, οπότε σκότωσαν μερικές χιλιάδες για να τους κάνουν να πιστέψουνε!

marianaonice είπε...

Όπως πάντα άριστη ενημέρωση!
Αυτά τα "προοδευτικά" ορίζει το Σύνταγμά μας...
Να δούμε πότε θα φθάσουμε κι εμείς στην εποχή του Διαφωτισμού.
Μάλλον είμαστε πίσω ακόμη...
Καλό Σαββατόβραδο και μια όμορφη Κυριακή εύχομαι Μερόπη μου.

phlou...flis είπε...

Σάμπως κι αυτοί που ορκίζονται τηρούν τον όρκο τους. 'Οπως κι οι γιατροί. Με βρίσκει σύμφωνω η άποψη και άλλω που δηλώνουν το τυπικό και το ξεπερασμένο της διαδικασίας

Μιχάλης είπε...

Πάντως στην Κύπρο τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι βουλευτές δεν ορκίζονται ενώπιον ιερέων αλλά δίνουν διαβεβαίωση προς το σύνταγμα.

Θα καταθέσω μια προσωπική εμπειρία: όταν κάποτε χρειάστηκε να πάω στο δικαστήριο για να παραλάβω ένα έγγραφο και να κάνω μια ένορκο δήλωση η υπάλληλος μου έβαλε μπροστά μου το ευαγγέλιο και το κοράνι και μου είπε να ορκιστώ σε ένα από τα δύο, ανάλογα με την πίστη μου.
Τη ρώτησα αν υπάρχουν και άλλα και μου απάντησε ότι υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο.
Και καλά – της λέω – εγώ δεν πιστεύω σε κανένα θεό και καμία θρησκεία, τι θα γίνει;
Έμεινε αμήχανη για μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως μετά μου είπε: δεν πειράζει, βάλε το χέρι σου σε ένα από τα δύο και είναι εντάξει.

Σημ,: Οι Παλιοημερολογίτες εντάσσονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των Ορθοδόξων αλλά θεωρούνται «σχηματικοί».

Meropi είπε...

-@Οδυσσέα μου,
αν αποφασίσουν τροποποίηση του Συντάγματος πάνω στο θέμα αυτό, είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν οι ίδιες σκηνές απείρου κάλλους με τότε που είχε αποφασιστεί η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες!! Όμως ένα ευνομούμενο Κράτος δεν πρέπει να πτοείται από τέτοιες διαμαρτυρίες.

-@ Μαριάνα μου,
ευχές και σε σένα. Θα τα πούμε τηλεφωνικά.

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
και όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα έλεγα εγώ, που με την ανάληψη των καθηκόντων τους ορκίζονται πίστη στην πατρίδα, στο Σύνταγμα και τους νόμους! (για σκέψου λίγο μερικούς εφοριακούς και υπαλλήλους της Πολεοδομίας!)

-@Μιχάλη μου,
υποτίθεται ότι το Σύνταγμα της Κύπρου, επειδή αφορά δύο διαφορετικές (θρησκευτικά) Κοινότητες, δεν είναι συνδεδεμένο με την Εκκλησία. Αν και στην ουσία και εκεί προσπαθούν να παίξουν πολιτικό ρόλο οι Ιεράρχες.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πότε θα έχουμε κυβέρνηση που θα βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει τις αλλαγές στο σύνταγμα μας ώστε να γίνουμε μία πραγματικά άθρησκη χώρα;