Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Το παράλογο, αλλά και αντισυνταγματικό της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων


Συνήθως τα πρωινά, στο αυτοκίνητο, καθώς κατευθύνομαι προς τη δουλειά μου, ακούω ραδιόφωνο. Τις τελευταίες λοιπόν μέρες ακούω συνέχεια υπονοούμενα και μισόλογα για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που ας σημειωθεί συνεχίζουν να γίνονται, αλλά απλώς απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να, προχθές άκουγα τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο να ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η συσπείρωση των οπαδών της Ν.Δ. μεγάλωσε και η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε. Επίσης άκουγα κάποιο δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ» να λέει ότι, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Οικολόγοι Πράσινοι μπαίνουν τελικά στη Βουλή. Και τότε θυμήθηκα την αιτιολογία που έδωσε ο Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος για την εκ νέου επιβολή της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Είπε λοιπόν, τότε (πριν 2 μήνες) ο κ. Υπουργός: «Είναι προτιμότερο για λόγους ποιότητας της δημοκρατίας και του προεκλογικού αγώνα να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς το οποίο ίσχυε, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι 15 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών». Και τότε σκέφτηκα: Ποιότητα της Δημοκρατίας είναι αυτή η διασπορά φημών και μισολόγων?

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 3603/2007 δεκαπέντε ημέρες πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών απαγορεύεται η δημοσιοποίηση και η μετάδοση ή αναμετάδοση από τα μέσα ενημέρωσης δημοσκοπήσεων σχετικά με την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Επίσης για το ίδιο διάστημα απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους υποψηφίους η καθ` οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ας σημειωθεί ότι η πιο πάνω απαγόρευση ήρθη για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου και επανήλθε σε ισχύ από 7-8-2009.

Για τη συνταγματικότητα της πιο πάνω απαγόρευσης έχουν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις, οι οποίες εστιάζονται στα εξής σημεία:

· Το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για τις δημοσκοπικές τάσεις κατοχυρώνεται από το άρθρο 5Α παρ. 1 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και ορίζει κατά λέξη: «Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων». Είναι φανερό ότι στην προκειμένη περίπτωση η απαγόρευση αυτή δεν βρίσκει έρεισμα ούτε σε λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε στην καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά επιχειρείται να δικαιολογηθεί ότι βρίσκει έρεισμα στην προστασία δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων, ως τέτοιων νοουμένων των ψηφοφόρων πολιτών. Είναι όμως έτσι? Αμφιβάλλω. Πέραν του ότι απαιτείται ο περιορισμός που επιβάλλεται να είναι απολύτως αναγκαίος (δεν βλέπω απόλυτη αναγκαιότητα εδώ), θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση πιο πολύ θίγονται τα δικαιώματα των πολιτών από την απαγόρευση, που επιτρέπει σε ανεξέλεγκτες φήμες και μισόλογα να προκαλούν σύγχυση, παρά από τη δημοσιοποίηση και μετάδοση των ίδιων των δημοσκοπήσεων, όσο και αν αυτές (οι δημοσκοπήσεις) έχουν μεταξύ τους αποκλίσεις. Πιο εκτενή ανάλυση επί του θέματος θα βρείτε στο ιστολόγιο του e-lawyer εδώ και εδώ.

· Επίσης το άρθρο 14 του Συντάγματος απαγορεύει κάθε μορφή λογοκρισίας στον τύπο. Συγκεκριμένα ορίζει στην παράγραφο 2: «O Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται». Αν δεν είναι λογοκρισία αυτή η απαγόρευση τότε τι είναι? Ας σημειωθεί ότι θεμιτό προληπτικό μέτρο είναι μόνο αυτό που γίνεται προς κατοχύρωση αγαθών που προστατεύονται με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, όπως λ.χ. θεμιτή είναι η απαγόρευση της παιδικής πορνογραφίας που προκύπτει από τη συνταγματική προστασία της παιδικής ηλικίας (άρθρ. 21 παρ. 1 ). Δεν μου πάει δε στο μυαλό ποιο συνταγματικό αγαθό κατοχυρώνει η περι ής ο λόγος απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Μη μου πείτε ότι είναι συνταγματικό αγαθό το συμφέρον του Κυβερνώντος κόμματος που τυχαίνει εδώ να μην το ευνοούν οι δημοσκοπήσεις!

Σήμερα διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο (βλέπε εδώ) ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων σε προσωπικά ιστολόγια (blogs). Μάλιστα ο Εισαγγελέας που θα αναλάβει την διενέργεια της έρευνας αυτής έχει εντολή να άρει το ηλεκτρονικό απόρρητο, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των μπλογκ και ακολούθως οι υπεύθυνοι των δημοσκοπικών εταιρειών που ενδεχομένως διοχέτευσαν πληροφορίες. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράγραφο 5 του πιο πάνω άρθρου 7 του Ν. 3603/2007 «οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, η οποία δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ». Με τις διώξεις αυτές θα δοθεί η ευκαιρία στα Δικαστήρια της χώρας να αποφανθούν για πολλά ζητήματα, όπως για τη συνταγματικότητα ή μη της σχετικής απαγόρευσης της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων, για το αν τα προσωπικά ιστολόγια (blogs) είναι ή όχι «τύπος», για το αν μπορεί να γίνει άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου για πλημμελήματα (πράγμα αμφίβολο, κατά τη γνώμη μου) κλπ. Μέχρι τότε όμως τα πρόσωπα, κατά των οποίων θα ασκηθεί η ποινική δίωξη, θα ταλαιπωρηθούν σφόδρα.

Τελειώνοντας αντιγράφω μια περικοπή από ένα σχετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο το παράλογο της απαγόρευσης δημοσιοποίησης τω δημοσκοπήσεων.

«Χειρότερο ίσως και από την απαγόρευση δημοσιότητας είναι η δικαιολόγησή της. «Επηρεάζεται η κοινή γνώμη», ισχυρίζονται πολλοί. Η αλήθεια είναι ότι κάθε στοιχείο της ενημέρωσης επηρεάζει την κοινή γνώμη. Τα άρθρα, για παράδειγμα, επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Γιατί δεν τα απαγορεύουν 15 μέρες πριν από τις εκλογές; Οι ενημερωτικές εκπομπές επίσης επηρεάζουν. Μήπως πρέπει και αυτές να κοπούν; Σε μια δημοκρατία που κρατάει τα λογικά της ο επηρεασμός είναι το ζητούμενο. Θέλει την πολίτη ενημερωμένο για κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής, να επηρεάζεται πολλαπλώς και στο τέλος να σχηματίζει γνώμη. Σίγουρα πολλές φορές, κατά τη διαδικασία αυτή, υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν επιδιώξεις κλπ. Αλλά πάλι, και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κάτι επιδιώκουν, κάποιο συμφέρον του κόμματός τους εξυπηρετούν. Γιατί δεν τους φιμώνουμε 15 μέρες πριν από τις εκλογές ώστε να ψηφίζουν ανεπηρέαστοι οι πολίτες; Αυτούς τους οποίους η συγκεκριμένη διάταξη θεωρεί ζώα, άλογα όντα που δεν μπορούν να κρίνουν και πρέπει διά απαγορεύσεων να προστατευθούν».

«Για μια δημοκρατία που κρατάει τα λογικά της» μιλά ο Πάσχος Μανδραβέλης. Μήπως η δική μας τα έχει χάσει?


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Κόμματα και κομματάκια... (ανανεωμένο)


Είσαι αναποφάσιστος? Δεν σε ικανοποιούν τα κλασσικά κοινοβουλευτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ)? Μην απογοητεύεσαι. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα και κομματάκια, από τα οποία μπορείς να διαλέξεις. Και δεν είναι λίγα. 28 κόμματα υπέβαλαν αίτηση στον Άρειο Πάγο, για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ξέρετε τι πρόσεξα? Ο μεγαλύτερος αριθμός των κομμάτων αυτών ανήκουν στην «αριστερά». Εκτός από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, πλήθος άλλων επικαλούνται την εργατική τάξη και ισχυρίζονται ότι παλεύουν γι’ αυτήν και κατά των μονοπωλίων κλπ κλπ. Για να ενωθούν («προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε») ούτε λόγος να γίνεται. Οι μεν μέμφονται τους δε, για προδότες του «λαϊκού κινήματος». Αχ κατακαημένη αριστερά!!!!

Λοιπόν διαλέγετε και παίρνετε.

1) Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ).

2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠαΣοΚ).

3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ)

6) Οικολόγοι Πράσινοι

Για τα παραπάνω κόμματα, σ’ αυτή τουλάχιστον την ανάρτηση, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Και συνεχίζουμε:

7) Μ-Λ ΚΚΕ

8) ΚΚΕ Μ-Λ

Άραγε η αλλαγή της σειράς εδώ στο Μ-Λ σηματοδοτεί κάποια διαφορά από το προηγούμενο κόμμα και δεν μπόρεσαν οι αντικαπιταλίστες να τα βρούν?

9) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)

Να που ο Τρότσκι μετά από ένα αιώνα έχει ακόμα «πέραση»

10) Δημοκρατική Αναγέννηση

Για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, πρόκειται για το κόμμα του Σ. Παπαθεμελή. Θυμάστε τον αγώνα του εν λόγω αντρός για τον περιορισμό στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων? Δεν είχε αίσια έκβαση, γι’ αυτό συνεχίζει τον αγώνα…..

11) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)

Το κόμμα αυτό, κατά τον ιδρυτή του αποτελεί «τη φυσιολογική στέγη όλων των δημοκρατικών Ελλήνων, που με σωφροσύνη σταθμίζουν τις ευθύνες τους για το προπύργιο της νεολαίας για την εξάλειψη της οικογενειοκρατίας, την εδραίωση Κράτους Δικαίου και την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις κράτους και λαού». Είπατε τίποτε??? Ή μήπως θυμηθήκατε τις «κατάρες» του αρχηγού? (Βλ. εδώ)

12) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)

Το μόνο σχόλιο μου: Θεός φυλάξοι!!

13) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)

Προσέξτε όσοι θέλετε να τον ψηφίσετε, μην τον μπερδέψετε με τους Οικολόγους Πράσινους!

14) Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση

Να ποιον πρέπει να ψηφίσετε αν θέλετε κάθαρση!! Διαθέτει και τηλεοπτικό κανάλι το «Τηλεφώς»! Μη μου πείτε ότι δεν το παρακολουθείτε! Παρακολουθείστε το και θα δείτε το φως το αληθινό!

15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

Η Αλέκα ξέρει ότι θέλουν να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ?

16) Κοινωνία

Σκέτο Κοινωνία όχι «Κοινωνία ώρα μηδέν»!! Κατά τον ιδρυτή του κόμματος αποτελεί την πολιτική παράταξη των συνεχιστών του Καποδίστρια, με οδηγό την Ορθόδοξη Εκκλησία! Υποστηρίζει δε ότι δεν ανήκουμε στη Δύση αλλά στην Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στην ορθόδοξη Ρωσία!! Παρντόν?

17) Δημοκρατικοί

«Το κόμμα των πολιτών» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Με κύριο σκοπό τον ριζικό διαχωρισμό των εξουσιών, την εξάλειψη του πελατειακού συστήματος, την κατάργηση της οικογενειοκρατίας και την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως λένε οι Ιδρυτές του. Μεγαλοστομίες? Δεν ξέρω…

18) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)

"Μαύρο στη ΝΔ- όχι στο ΠΑΣΟΚ" είναι το κύριο σύνθημα του νέου «αριστερού» αυτού κόμματος. Πολλά από τα μέλη του ξεπήδησαν μέσα από τη «λαϊκή εξέγερση» (όπως την ονομάζουν) του περασμένου Δεκέμβρη. Στρέφονται κατά του ΚΚΕ γιατί ήταν, όπως λένε εχθρικό στην εξέγερση αυτή (βλ. εδώ). Στο κόμμα αυτό συμμετέχουν, όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ενόψει των εκλογών, οργανώσεις και ανένταχτοι αγωνιστές, το ΝΑΡ, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ, το ΕΚΚΕ, το ΣΕΚ κ.ά.

19) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας

.Άντρες και γυναίκες θα υπηρετούν την πατρίδα ισάξια και ισόνομα», υποστηρίζει το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας». Χαρά οι άντρες!.

20) Φως - Αλήθεια - Δικαιοσύνη

21) Μέλλον των Ελλήνων (Μ.Τ.Ε.) - Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού (Υ.Τ.Ε.Λ.)

Όλα τα είχαμε, οι υπηρέτες μας έλειπαν!

22) Φίλοι του Ανθρώπου

Αυτό πάλι τι σας λέει? Τα μέλη του κόμματος αυτού, τι είναι? Εξωγήινοι?

23) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.)

24) Νέα Ελληνική Δημοκρατία

Μία συμπάθεια προς τη ΝΔ θα την είχε ο ιδρυτής, δεν μπορεί…

25) Παλαιά Δημοκρατία

Τι μου θύμισε αυτό τώρα? Την Παλαιά Διαθήκη!

26) Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.)

Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. του Νίκου Λούβρου, κατοχυρώθηκαν στον Άρειο Πάγο μια ημέρα πριν την απαγόρευση του καπνίσματος και αποτελούνται αποκλειστικά από καπνιστές, που θεωρούν εαυτούς θύματα της αντικαπνιστικής εκστρατείας! Διαθέτουν και σχετικό blog, αλλά και χιούμορ, δεν εξηγείται αλλιώς ο τίτλος! Άκου ΚΟΤΕΣ!!!

27) Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών - Τρομοκρατείστε τους Τρομοκράτες

Βγάλατε νόημα από τον τίτλο του Κόμματος? Εγώ όχι. Για ποιον Παπαδόπουλο μιλάει? Το Δικτάτορα? Και οι Έλληνες Αλλοδαποί τι θέση έχουν εδώ????

28) Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.)

Ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Τζαλαζίδης, αγροτοεργάτης, στο παρελθόν ήταν μέλος της «Ένωσης Κεντρώων» και είχε κατέβει ως υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση. Τώρα πού βρήκε τα οικόπεδα που θα χαρίσει, δεν το ξέρω, θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Τα χρέη πάλι που χαρίζει μη με ρωτάτε αν είναι δικά του ή των άλλων….

Αν δεν βρείτε κόμμα να ψηφίσετε, μετά από τόσα που διαθέτουμε, τι να σας κάνω? Είστε ιδιότροποι….

---------------------------------------

Προσθήκη:

Μόλις σήμερα (22/9) πληροφορήθηκα (βλ. εδώ) ότι το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε πέντε από τα πιο πάνω κόμματα, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Έτσι παραμένουν στην εκλογική "αρένα" 23 μόνο κόμματα (και κομματάκια). Τα πέντε κόμματα που κόπηκαν είναι:

  1. Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση
  2. Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας
  3. Μέλλον των Ελλήνων (Μ.Τ.Ε.) - Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού (Υ.Τ.Ε.Λ.)
  4. Νέα Ελληνική Δημοκρατία
  5. Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών - Τρομοκρατείστε τους Τρομοκράτες.
Ευτυχώς, βρε παιδιά, έμεινε το κόμμα που χαρίζει τα οικόπεδα!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Μπορεί να γίνει η Ελλάδα "Δανία του Νότου"?

Όπως όλοι θα πήρατε είδηση στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Άλλοι προβληματίστηκαν μ’ αυτή την υπόσχεση (μεταξύ αυτών κι εγώ), και άλλοι γέλασαν. Εσείς?

Ο Τάκης Μίχας στην Ελευθεροτυπία δημοσιεύει σήμερα μερικά από τα χαρακτηριστικά της Δανίας. Μερικά απ’ αυτά πράγματι θα τα ζήλευε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (όπως π.χ. εκεί οι γιατροί δεν παίρνουν «φακελάκι», οι καθηγητές δεν κάνουν «ιδιαίτερα», οι δημοσιογράφοι δεν δουλεύουν παράλληλα και σε γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων, οι εφοριακοί δεν τα «πιάνουν» κλπ).

Άλλα όμως πράγματα, αν ο Γιώργος προσπαθούσε να τα εφαρμόσει στην Ελλάδα, πολλοί πολίτες (ακόμα και πολλοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ) θα τον είχαν πάρει με τις λεμονόκουπες. Να μερικοί θεσμοί που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στη Δανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

· Στη Δανία δεν υπάρχει πανεπιστημιακό «άσυλο».

· Δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές. Ένας φοιτητής που θα αποτύχει δύο συνεχόμενες φορές στις εξετάσεις θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σχολή.

· Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία δεν είναι τα «επιτεύγματα του Έθνους», αλλά οι αδυναμίες του ανθρώπου.

· Η Δανία δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλει πώς θα ονομάζονται άλλες χώρες, άλλες γλώσσες ή άλλες εθνότητες. Αν μια χώρα ονομαζόταν «Γιουτλάνδη» (επαρχία της Δανίας) και αν οι κάτοικοί της ισχυρίζονταν ότι προέρχονται από τους Βίκινγκς, οι Δανοί θα το θεωρούσαν πολύ ενδιαφέρον και θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες που τους παρείχε αυτή η προνομιακή σχέση

· Η επιρροή της Εκκλησίας της Δανίας στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας τερματίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα.

· Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές, ούτε μαθητικές παρελάσεις

Νομίζετε ότι θα άντεχαν οι περισσότεροι Έλληνες την εισαγωγή στην Ελλάδα των ανωτέρω θεσμών ή την κατάργηση των αντίστοιχων ελληνικών? Αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά, η απάντηση μου είναι ΝΑΙ. Όχι μόνο θα το άντεχα, αλλά και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Για τους άλλους (Έλληνες), δεν είμαι σίγουρη. Για πολλούς όμως αμφιβάλλω.

Τώρα ας έλθουμε σ’ ένα άλλο τομέα που θα ήταν ευχής έργο να γίνουμε «Η Δανία του Νότου»! Αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άκουγα σήμερα σ’ ένα ραδιοφωνικό σταθμό μια συνέντευξη ενός Ελληνοκύπριου, του Χριστόδουλου Χαμπή, που τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στη Δανία και συγκεκριμένα στο νησί Σάμσο. Ανέφερε ότι σήμερα το 100% της ενέργειας στο νησί αυτό προέρχεται από τον άνεμο, τον ήλιο και τη βιομάζα. Στο σπίτι του, είπε, έχει ηλεκτρισμό από τις ανεμογεννήτριες και θέρμανση από ηλιακούς συλλέκτες (!). Είπε, ακόμα, ότι ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες δεν είναι ενοχλητικός (όπως ισχυρίζονται μερικοί νησιώτες εδώ στην Ελλάδα προσπαθώντας να αποτρέψουν παρόμοια εγκατάσταση στα νησιά τους), αφού οι ανεμογεννήτριες δεν βρίσκονται κοντά στα σπίτια και ότι όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι επισκέπτες στο νησί, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν. Εντυπωσιάστηκα και το έψαξα περισσότερο στο διαδίκτυο. Να τι βρήκα (εδώ και εδώ):

Το πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ηλεκτροδότησης και θέρμανσης στο νησί Σάμσο, όπου σήμερα ζουν 4.400 κάτοικοι, άρχισε το 1998. Ύστερα από επτά χρόνια, το νησί είχε ρεύμα και θέρμανση αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αυτόνομο σύστημα παραγωγής ενέργειας στο Σάμσο στηρίζεται σε αιολικά πάρκα σε 4 μονάδες παραγωγής θερμότητας. Τα εργοστάσια παραγωγής θερμότητας χρησιμοποιούν βιομάζα ως καύσιμο, και διαθέτουν τεράστιους ηλιακούς συλλέκτες, όπως αυτός του Νόρμπαϊ που εκτείνεται σε 2.500 τ.μ. Περίπου 900 κατοικίες είναι συνδεδεμένες με τα εργοστάσια παραγωγής θερμότητας, με το σύστημα της τηλεθέρμανσης. Το κόστος της θέρμανσης είναι περίπου 90 ευρώ τον μήνα για κατοικία 100 τ.μ. (εγώ πληρώνω περισσότερα για θέρμανση εδώ στην όχι και τόσο κρύα Ελλάδα). Υπάρχουν τρεις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί συνολικά 11 ιδιόκτητες ανεμογεννήτριες στο εσωτερικό του νησιού και άλλες 10 υπεράκτιες πλωτές ανεμογεννήτριες στα νότια του νησιού. Και σκέφτομαι. Αν στη Δανία μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια, μπορούμε κι εμείς. Εδώ στην Ελλάδα, αν μη τι άλλο, ο ζωοδότης ήλιος και οι άνεμοι του Αιγαίου έχουν την τιμητική τους. Λίγη οργάνωση, μαζί με οικολογική συνείδηση μας λείπει. Ελπίζω να την αποκτήσουμε.

Πιο κάτω μερικές φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο (βλέπε εδώ) για το νησί Σάμσο. Βρήκα ακόμα και τη φωτογραφία του Ελληνοκύπριου Χρ. Χαμπή (η τελευταία στη σειρά)!!


Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του Σάμσο





Τεράστιοι ηλιακοί συλλέκτες έχουν τοποθετηθεί στο νησί




Ο 33χρονος ξυλουργός Στέφαν Χάλντστο ποζάρει έξω από το σπίτι του, περήφανος για τους ηλιακούς συλλέκτες του που του χαρίζουν ζεστασιά όλον τον χρόνο


Ο Ελληνοκύπριος Χριστόδουλος Χαμπής μπροστά στο σπίτι του