Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ντροπή βρε παιδιά.....





Διαβάζω σε είδηση ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες πλήρωσαν «φακελάκι» ή «γρηγορόσημο» τη χρονιά που πέρασε, για να εξυπηρετηθούν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα έφτασε τα 787 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ποσό αυξημένο κατά 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008. Όπως καταγράφεται στην έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη, από τα περιστατικά διαφθοράς που αναφέρθηκαν το 33,5% αφορούσαν σε νοσοκομεία. Ακολουθούν πολεοδομίες και εφορίες, όπου οι αναφορές για διαφθορά ξεπέρασαν το 15%. Και στις τρεις περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το 2008.

Αλήθεια πότε θα αλλάξουμε νοοτροπία? Και αν είναι δύσκολο να αλλάξουν όσοι από τους δημόσιους υπαλλήλους είναι διεφθαρμένοι και κινούνται από απληστία, μήπως είναι καιρός να αλλάξουν οι πολίτες? Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να αρνηθεί κάποιος να δώσει το «φακελάκι» ή το «γρηγορόσημο» που του ζητείται όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ή κατάσταση και ειδικά όταν αυτός ή κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο αντιμετωπίζει θέμα υγείας, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αρκετές φορές είναι ο ίδιος ο πολίτης, κινούμενος μάλλον από ανασφάλεια, που προτείνει το «φακελάκι», για να νιώσει ασφαλής ή για να «κάνει τη δουλειά του» γρήγορα και ξεκούραστα. Με συμμετοχή δική μας, εμάς των πολιτών, έχει καταντήσει προνόμιο προς πώληση το δικαίωμα για σωστή υγειονομική περίθαλψη, για αντικειμενική αντιμετώπιση στην Εφορία, για χορήγηση πολεοδομικής άδειας, για χορήγηση άδειας οδήγησης κλπ κλπ.

Πότε θα καταλάβουμε ότι η συμβολή μας στη διαφθορά επίορκων δημόσιων λειτουργών υπονομεύει τα κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα μας (τα καθιστά αγαθό προς πώληση) και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία μας?

--------------------------
Υ.Γ. Θα αναρωτιέστε αν εγώ η ίδια έδωσα ποτέ «φακελάκι» ή «γρηγορόσημο». Η απάντηση είναι, φυσικά, ΟΧΙ. Και βέβαια δεν θεωρώ ως «φακελάκι» τα λουλούδια και ένα μικρό δώρο (όχι χρήματα) που πήγα στο γιατρό μου, για να του εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου, μετά από μια επιτυχή εγχείρηση που έκανα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Εσείς??

30 σχόλια:

Vam33 είπε...

Καλά τα λες Μερόπη ,μα φοβάμαι δύσκολα θα αλλάξουμε νοοτροπία
Καλημέρες

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σιγά μην αλλάξουμε...

tzonakos είπε...

Πολύ σωστά. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία ο πολίτης. Να αρνείται το φακελλάκι.
Προσωπικά δυο φορές εχω δώσει φακελλάκι και τις δυο ντράπηκα και νομιζα οτι το γράφει πάνω στο μέτωπό μου και το ξέρουν ολοι αυτο που έκανα.
Το ενα ηταν για ...ταχύτητα σε μια έκδοση αδείας ( Μεταφορών ) και το άλλο σε γιατρό.
Ξέρω άνθρωπο με πολυκατοικία δική του που δεν κάνει καμμία δουλειά αν δεν λαδώσει ! Πρέπει να χει δώσει ίσαμε με 300 φακελλάκια αυτος ο άνθρωπος ... :(

αθεόφοβος είπε...

Μόνο αν η εξυπηρέτηση του πολίτη περνάει από απρόσωπες υπηρεσίες όπως τα ΚΕΠ θα αμβλυθεί το φαινόμενο.
Όσο για τα νοσοκομεία αν δεν αλλάξει η αντίληψη του αντί να ψάχνουν οι ασθενείς τον καλό γιατρό για να τους νοσηλεύσει να ψάχνουν την καλή κλινική τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει μια έγκυρη και γνωστή στον κόσμο αξιολόγηση των διαφόρων ιατρικών τμημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Πότε όμως και που έγινε στην Ελλάδα αξιολόγηση σε οτιδήποτε;

Unknown είπε...

Λέτε, λέτε. λέτε για γενικευμένη παντού διαφθορά! Μήπως τελικά αυτοί που υπερθεματίζουν σε κραυγές, είναι και αυτοί πιο πολύ ξέρουν τα κόλπα; Εγω ξέρω πολύ κόσμο που δεν είναι διεφθαρμένος και δουλεύει βράδυ-πρωί να τα βγάλει πέρα!

DaNaH είπε...

Πόσο δίκιο έχεις! Όταν διαβάζω κάτι τέτοια αυτόματα τραγουδάω από μέσα μου το "I'm starting with the man in the mirror" του Michael Jackson. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, ο καθένας από εμάς, δεν μπορεί να αλλάξει και ο κόσμος όλος! Είναι όμως και θέμα παιδείας που σε αυτή τη χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο... :(

phlou...flis είπε...

Είχα αμφιβολίες για το προς τα που απευθυνόταν η ...Ντροπή. Μα κατάλαβα πως απευθύνεσαι σε μας που λαδώνουμε. Έτσι είναι, ας αλλάξουμε εμείς τακτική και τέλος πάντων ας είμαστε και καταγγελτικοί. Και αν ρωτάς για μένασ, όχι ...ακόμη!

Meropi είπε...

-@Vam33 μου,
κι εγώ δεν έχω πολλές ελπίδες, αλλά ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή τη ρημάδα τη νοοτροπία.

-@Δείμο μου,
κι εγώ το φοβάμαι αυτό.

Meropi είπε...

-@Τζονάκο μου,
αν κατάλαβα καλά ο γνωστός σου την πολυκατοικία την έκανε με τα λαδώματα!!! Μπράβο του. Διακρίνεται για το ήθος του.

-@Άθεόφοβε μου,
σ' αυτό με το ΚΕΠ συμφωνώ, αλλά αυτό με την αξιολόγηση των κλινικών, δεν το πιασα εντελώς. Και πες ότι υπάρχει αυτή η αξιολόγηση. Πώς θα βοηθήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς? Φοβάμαι ότι τότε είναι που θα πέφτει το φακελάκι, για να τους δεχτούν εκεί, στις καλές κλινικές.

Meropi είπε...

-@Θανάση μου,
εμείς ή μάλλον εγώ δεν είμαι αυτή που έβγαλα τα στοιχεία της διαφθοράς. Πού να τα ξέρω άλλωστε? Τα έβγαλε η έρευνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Τη σχετική είδηση τη διάβασα σε όλες τις εφημερίδες. Το υπονοούμενο σου περί "κραυγών αυτών που ξέρουν τα κόλπα" το αντιπαρέρχομαι, γιατί είμαι ευγενική οικοδέσποινα.
Υ.Γ. Κι εγώ ξέρω άλλο τόσο κόσμο που είναι έντιμος και δουλεύει μέρα νύχτα να επιβιώσει. Αυτό τι σημαίνει για σένα? Ότι δεν υπάρχει διαφθορά??? Μακάρι να ήταν έτσι.

Meropi είπε...

-@DaNaH μου,
να μια καλή πρόταση. Να αρχίσουμε όλοι από τον εαυτό μας την καλυτέρευση του κόσμου.

-@Φλούφλη μου,
δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, δεν το αποκλείεις να το κάνεις στο μέλλον το λάδωμα! Χα χα χα!

tzonakos είπε...

Μερόπη ευτυχώς δεν ειναι φίλος μου ο τύπος ουτε μπορώ να εχω φίλους που κινούνται στα σκοτεινά.
Προτιμώ καθαρούς λογαριασμούς γενικά.
Εχω αμφιβολία τι θα μου συμβεί ομως οταν κοντινός μου άνθρωπος χρειαστεί νοσηλεία και μου ζητηθεί ενα μεγάλο φακελλάκι, προκαταβολικά.
Αρα η αλλαγη που πρέπει να εχουμε ως πολίτες δεν ειναι μονόπλευρη. Δηλ. οκ εγω δεν δινω φακελλάκι, όμως ο γιατρός δεν πρέπει και αυτός να αλλάξει και να μην ζητά φακελλάκι ;

Meropi είπε...

-@Τζονάκο μου,
και φυσικά πρέπει να αλλάξουν πάνω απ' όλα αυτοί που ζητούν τα "φακελάκια" και τα "γρηγορόσημα". Επειδή όμως αυτό το θεωρώ πιο δύσκολο, προτείνω να αλλάξουμε εμείς. Κανείς να μη λαδώνει και επιπλέον να καταγγέλλει όσους ζητούν λάδωμα.

rvagos είπε...

Αγαπητή Μερόπη,ο γιος μου γιατρεύει Σουηδούς.
Αυτά κατά πως λέει, είναι αδιανόητα πράγματα .
Όταν σπούδαζε εδώ , μπρος στα μάτια του, χειρούργος ζήτησε από γιατρό του ίδιου του νοσοκομείου ,συνάδελφο του δηλ.,για να τον χειρουργήσει φακελάκι.
Εκεί στην τακτική μηνιαία συνέλευση των γιατρών και νοσοκόμων-νοσηλευτών -οι δεύτεροι κατέχουν περίοπτη θέση στη λειτουργία της κλινικής-γίνεται οικονομικός απολογισμός.Οι δε γιατροί είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τις συνταγογραφήσεις που έκαναν κατά την διάρκεια του μήνα.
Στοχάσου τις φαρμακευτικές εταιρείες και την διαφάνεια .
Αυτά Μερόπη μου .

tzonakos είπε...

Ενα σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Την καλημερα μου.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρε συ Μερόπη, εγώ αναγκάστικα να δώσω "γρηγορόσημο" για να πάρει ένας θείος μου εξιτήριο απ' το νοσοκομείο.
Είχε κάνει μια μικροεπέμβαση και τη δεύτερη μέρα έπρεπε να βγει.
Ε, δεν τον άφηναν να βγει με τίποτα!
Απίστευτο;

hackaday είπε...

Πριν λίγο καιρό μιλούσα με γνωστό μου ο οποίος έδωσε για ευχαριστίες στο γιατρό επειδή γέννησε η γυναίκα του 200 ευρά. Το μηνιάτικο που παίρνει από τη δουλειά το πολύ να έιναι 900 ευρώ με νοίκι και 2 παιδιά. Του είπα ότι δεν έπρεπε να το κάνει και μου λέει ότι δε γινόταν. Του μπήκε στο μυαλό ότι το φακελλάκι είναι κάτι φυσικό και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Η δικαιολογία που μου έδωσε για τη στάση του και έχει μια λογική βάση είναι ότι σε περίπτωση που ξαναπέσει στην ανάγκη του γιατρού τότε ο τελευταίος δε θα δώσει τη δέουσα προσοχή στην περίπτωση του. Αυτό έχει μια βάση αλλά και πάλι πιστεύω αν αναθεωρούσαν όσοι δίνουν φακελλάκια με τη θέληση τους και αν προβούνε σε μερικές καταγγελίες θα έχουμε αποτελέσματα. Δυστυχώςε όμως δύσκολα αλλάζει ο έλληνας. Δεν τον αφήνει η ανατολίτικη πλευρά του. Αν μάθει να δουλεέυει με έναν τρόπο πολύ δύσκολα θα θελήσει να αλλάξει.

Gee Pontius είπε...

Πάντως σε όσα λαδώματα δικαστικών έχουν βγει στην φόρα ο μεσάζων δικηγόρος ήταν...

Meropi είπε...

-@rvago μου,
καλημέρα.Ώστε έχεις γιο γιατρό! Μπράβο να σου ζήσει. Αυτά που γίνονται στη Σουηδία και γενικά στη Σκανδιναβία, δυστυχώς δεν έχουν ακόμη έλθουν εδώ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εδώ είναι μεγάλη πληγή για τα Νοσοκομεία. Πλησιάζουν τους γιατρούς και αρκετούς από αυτούς (όχι όλους) τους δελεάζουν με άκοπο χρήμα. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχουν φτάσει στα ύψη τα χρέη των νοσοκομείων. Για να βγάλουν τα "δώρα" των γιατρών, οι εταιρείες (φαρμακευτικές και ιατρικών ειδών) ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Δυστυχώς...

Meropi είπε...

-@Τζονάκο μου,
διάβασα το άρθρο, το οποίο ας σημειωθεί αναφέρει πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία τα ξέρω. Όπως αναφέρω και στην ανάρτηση μου το κατανοώ ότι είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς να δώσει το "φακελάκι" όταν αυτός ή αγαπημένος του άνθρωπος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση υγείας. Όμως πρέπει να αντιδράσουμε βρε αδελφέ, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Meropi είπε...

-@Ασκάρ μου,
μπορούσε να βγει με δική του ευθύνη, αν υπέγραφε. Κατά τα άλλα ισχύουν όσα παραπάνω αναφέρω στον Τζονάκο.

-@hackaday μου,
ο γνωστός σου είναι από αυτούς που αναφέρω ότι δίνουν το "φακελάκι" με δική τους πρωτοβουλία. Ας έδινε ένα δωράκι για ευχαριστίες.

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
πάντως δεν ήμουν εγώ! Χα χα χα!

dyosmaraki είπε...

Μια γνωστή μου κοπέλα (εργάζεται ως οικιακή βοηθός)πριν από δύο εβδομάδες αναγκάστηκε να δώσει φακελλάκι 1200 Ευρώ για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο. Για να τη χειρουργήσει στο ιδιωτικό νοσοκομείο (στο οποίο επίσης χειρουργεί ο συγκεκριμένος γιατρός) η ταρίφα ανέβαινε στα 3000Ευρώ (χώρια τα νοσήλεια).

Ομως και άλλους 4 γιατρούς τους οποίους επισκέφτηκε πάνω κάτω την ίδια ταρίφα της ζήτησαν....

Ντροπή ή μήπως Ανάγκη???

Μαφία έχουν καταντήσει τα κυκλώματα των γιατρών στα νοσοκομεία, γάγγραινα που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία του ασθενή.

Ομως και εγώ προσωπικά έχω δώσει φακελλάκι σε γιατρό για να εγχειρήσει συγγενικό μου πρόσωπο. Μάλιστα το φακελλάκι έπρεπε να δοθεί προκαταβολικά (ήταν σοβαρή η επέμβαση βλέπεις και καθώς φαίνεται επειδή ο ασθενής υπήρχε φόβος να "ταξιδέψει" σου λέει ο γιατρός κάτσε να προεισπράξω την αμοιβή μου....
Οσο για μένα την ίδια αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκα να προσφύγω σε ιδιωτική νοσοκομειακή ασφάλιση, για να αποφύγω τον εξευτελισμό στον οποία σε ωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο σε αυτή τη περίπτωση μπορείς να αρνηθείς το φακελλάκι επειδή καθώς φαίνεται πληρώνονται αδρά από την ασφαλιστική.

Ας μη γελιόμαστε είναι σπάνιες οι φορές που σε δημόσιο νοσοκομείο μπορείς να τη βγάλεις καθαρή δίχως φακελλάκι. Σε μεταχειρίζονται σαν να είσαι ζώο, σε εξευτελίζουν, σε αναγκάζουν να γίνεις νοσηλευτής του ασθενή σου και εκμεταλλεύονται την ανάγκη σου και τον πόνο σου. Τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και το νοσηλευτικό (στα δημόσια νοσοκομεία) μου θύμισαν αυτά τα μηχανάκια που για να λειτουργήσουν χρειάζεται να ρίχνεις το κέρμα προκειμένου να λειτουργήσουν. Θα ήταν 2-3 φορές που συνάντησα νοσηλεύτρια που λειτούργησε αφιλοκερδώς και ήταν γλυκύτατη λέγοντάς μου πως δεν κάνει παρά το καθήκον της. Σπάνιο είδος. Οι περισσότερες νοσηλέυτριες είναι κακότροπες και ενώ εσύ έχεις τον πόνο σου, θα σου βροντοφωνάξουν και 100 φορές το πόσο λίγα χρήματα τους δίνει το Δημόσιο....Και όταν μια φορά εξαγριώθηκα και είπα σε μία "δεν με αφορούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις με τον εργοδότη σου, έχω τον δικό μου πόνο με τον ασθενή μου και απαιτώ να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τον περιποιηθείς κατέληξα να αλλάζω ορούς, να στρώνω το κρεββάτι με τα σεντόνια που σου πέταγε στα μούτρα (όποτε ήταν αυτή) λέγοντας πως δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί!!!!

Τους έχω ικανούς να αφήσουν τον ασθενή σου να πεθάνει επειδή δεν εισέπραξαν τη μίζα τους....

Οσο για το λάδωμα στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες άστα να πάνε, νοιώθω πως θα μπορούσα να γράψω διδακτορικό από όσες περιπτώσεις έχω βιώσει εγώ η ίδια, όχι αυτές που μου έχουν αφηγηθεί άλλοι.

Φυσικά και μπορείς να αρνηθείς να δώσεις φακελλάκι, τότε όμως θα πρέπει να χάσεις πολλά μεροκάματα προκειμένου να κάνεις μια απλή δουλειά που θα μπορούσε να εκτελεστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και όταν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια.....

Meropi είπε...

-@dyosmaraki μου,
το ντροπή βέβαια πάει περισσότερο προς τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς και λιγότερο προς τους πολίτες. Νομίζω όμως ότι ακόμα και η δική σου κοπέλα είχε δυνατότητα να αποφύγει το "φακελάκι", αλλά θα περίμενε με τη σειρά της να χειρουργηθεί.

rvagos είπε...

Άνοιξες, Μερόπη μου, μεγάλο θέμα, ατέλειωτο.
Απ' τη στιγμή που είδαμε τα πρώτα SUV και είπαμε γιατί αυτοί και όχι ΕΓΩ, τελειώσαμε σαν άνθρωποι και σαν χώρα .
Προσπαθούμε όλοι να τα πάρουμε απ' όπου μπορούμε , αν μπορούμε.
Ιδού το αποτέλεσμα!

Υ.Γ.:Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καμαρώνω .

dyosmaraki είπε...

Μερόπη μου η κοπέλα δεν έδωσε φακελλάκι για να προωθηθεί η σειρά της.
That's the tariff στην πιάτσα για τέτοιου είδους επεμβάσεις όχι από τον συγκεκριμένο γιατρό αλλά από άλλους 4-5 που επισκέφτηκε η κοπέλλα.
Αλλοιώς δεν σε αναλαμβάνουν...

Ανώνυμος είπε...

Τώρα να δείς που τους κόβουν μισθούς και επιδόματα τι φακελλάκι θα πέσει..
Νομιμο θα γίνει. Θα παίρνει και αριθμό πρωτοκόλλου

marianaonice είπε...

Ούτε εγώ Μερόπη μου έδωσα φακελλάκι ποτέ σε κανέναν!
Απαιτούσα να εξυπηρετηθώ με βάση τα δικαιώματά μου. Φυσικά το πλήρωνα το πείσμα μου αυτό, όπως στην Πολεοδομία Πειραιά που περίμενα 1,5 χρόνο να πάρω μία απλή άδεια ανοικοδόμησης για το σπίτι μου στην Αίγινα!! Μέχρι ΕΠΑΕΕ με πέρασαν για έναν απλό παραθεριστικό οικισμό, χωρίς κανένα στοιχείο παράδοσης.
Τι να λέμε τώρα?? Δεν είναι εύκολο σίγουρα για τον καθένα να έχει τις δικές μας αντοχές...
:)))
Βέβαια τον τελευταίο καιρό, στο θέμα της υγείας, κατέληξα να πηγαίνω σε ιδιωτικό γιατρό για οποιοδήποτε θέμα, αφού εκεί θα πληρώσω μεν αλλά χωρίς να διαβρώσω και να διαφθείρω συνειδήσεις του δημοσίου τομέα, που φυσικά και δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου τις περισσότερες φορές αν δεν δώσεις το λαδωματάκι σου...

Meropi είπε...

-@Λένα μου,
νομίζω ότι εμείς οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουμε. Τι στο καλό? Φτάνει πια η παθητικότητα.

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
πολύ καλά κάνεις και σε πρώτη φάση πηγαίνεις σε ιδιωτικό γιατρό. Νομίζω ότι στο νοσοκομείο πρέπει να καταφεύγει κανείς όταν πια είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να νοσηλευθεί. Δεν είναι πρωτοβάθμια υγεία τα νοσοκομεία.