Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τυχόν επάνοδος στη δραχμή?



Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις οικονομίας για να αντιληφθεί κανείς την κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με δηλώσεις της στη Γερμανική Βουλή, δείχνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της καλεί τη χώρα μας να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εάν τελικά χρειαστεί βοήθεια. Στις 25-26 Μαρτίου συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Αν δεν βρούμε τη στήριξη που περιμένουμε ούτε εκεί, υπάρχει και η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Και μπορεί αυτό να μας δανείσει με μικρότερο επιτόκιο, αλλά θα μας επιβάλει, λέει, σκληρότερα μέτρα, όπως π.χ. μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (θα αναβιώσει και πάλι η Πλατεία Κλαυθμώνος), περικοπή και του 13ου μισθού κλπ. Ωχ, τι ανασφάλεια είναι αυτή βρε παιδιά!!
Τη νιώθετε κι εσείς?
Και μέσα σ’ όλα αυτά διαβάζω εδώ κι εκεί προτάσεις για έξοδο μας από την ευρωζώνη και επάνοδο μας στη δραχμή. Αν και προσωπικά δεν πιστεύω σ' αυτή την εξέλιξη, θέλησα να δω τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή μας κάτι τέτοιο. Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, κατέληξα, με το μικρό μου μυαλό, στις  πιο κάτω διαπιστώσεις:

  • Κατ’ αρχάς όταν μιλάμε για επάνοδο στη δραχμή (στην υποθετική βέβαια περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί), μη φανταστείτε ότι θα επανέλθουμε στη δραχμή με την παλιά ισοτιμία της, δηλαδή 1 ευρώ = 340,75 δρχ. Στην αρχή τουλάχιστον η ισοτιμία θα είναι 1 ευρώ = 1 (νέα) δραχμή. Η νέα αυτή δραχμή, βέβαια, θα ισούται με 340,75 παλιές (δραχμές). Αμέσως όμως μετά η δραχμή θα κατρακυλήσει με συνεχείς υποτιμήσεις, κατά 30% ή 40% σε σχέση με το ευρώ. Και τούτο λόγω της αντίστοιχης πτώσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας από το 2002 ως σήμερα.
  • Λόγω της υποτίμησης της δραχμής τα ελληνικά προϊόντα και ο τουρισμός θα γίνουν ανταγωνιστικότερα (να και μια καλή είδηση). Αυτό όμως ενδέχεται να είναι προσωρινό (λόγω και της αναμενόμενης ανατίμησης των πρώτων υλών και των καυσίμων που θα εισάγονται από το εξωτερικό) και να χρειάζεται  να υποβάλλεται η δραχμή σε συνεχείς υποτιμήσεις για να διατηρηθεί αυτό το πλεονέκτημα.
  • Οι εισαγωγές μας θα γίνουν αυτομάτως ακριβότερες, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό και μειώνοντας έτσι αισθητά την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των Ελλήνων.
  • Αυτόματα επίσης θα αυξηθεί κατακόρυφα (ακόμη περισσότερο) και το δημόσιο χρέος μας (το οποίο ούτως ή άλλως από το έτος 2003 και μετά πήρε την ανιούσα) γιατί, κατά τα 2/3 τουλάχιστον, έχει συμφωνηθεί με ρήτρα ευρώ.
  • Οι επιχειρήσεις θα δυσκολεύονται να δανειστούν, το ίδιο και το Ελληνικό Δημόσιο (εδώ δυσκολεύονται με το ευρώ, φαντάσου πώς θα τα καταφέρνουν με τη δραχμούλα!). Όσο για τους πολίτες πρέπει να ξεχάσουν τα στεγαστικά δάνεια και γενικά τα δάνεια με μονοψήφιο ποσοστό επιτοκίου.
  • Από μερικούς παρουσιάζεται ως πλεονέκτημα το ότι μετά την έξοδο μας από την ευρωζώνη θα μπορεί το Δημόσιο, ανενόχλητο, να τυπώνει χαρτονομίσματα και να πληρώνει με αυτά τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό (για το εξωτερικό χρέος κάτι τέτοιο είναι αδύνατο).  Η τακτική όμως αυτή είναι καταστροφική, γιατί οδηγεί σε ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος και τεράστιο πληθωρισμό. Αυτά δε προκαλούν με τη σειρά τους σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, με λίγα λόγια φτώχεια.
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω τι σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, η έξοδος από τη ευρωζώνη και η επάνοδος στη δραχμή? Υποανάπτυξη, φτώχεια και μια βίαιη επάνοδο στη βαλκανική πραγματικότητα.

--------------------------

Υ.Γ. Μια μέση λύση προτείνει ο Martin Feldstein, που είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard με άρθρο του, στους “Financial Times”, με τίτλο «Let Greece take a eurozone holiday». Προτείνει λοιπόν αυτός τη χορήγηση προσωρινής άδειας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την προσωρινή επάνοδο της δραχμής ως εθνικό νόμισμα, τη σταδιακή της υποτίμηση, ώστε να γίνουν τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά και στη συνέχεια την επανένταξή της στη ζώνη του ευρώ, μετά τη βελτίωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων.
Χμμμμ, προτιμώ να μείνουμε στην ευρωζώνη και να παλέψουμε με τους δαίμονες μας. Ποιοι είναι αυτοί οι δαίμονες? Πολλοί. Μεταξύ άλλων η τάση μας να καταναλώνουμε άκριτα ζητώντας συνέχεια δανεικά, η έλλειψη παραγωγικότητας (το ότι εργαζόμαστε πολλές ώρες δεν σημαίνει αυτόματα και παραγωγικότητα), η έλλειψη πειθαρχίας στα δημοσιονομικά, η διαφθορά, η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή, αλλά και η ανοχή των υπολοίπων στους φοροκλέφτες κλπ κλπ κλπ. 

------------- 
Πηγές πληροφόρησης:
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
News Time 
Hellenic Business 
Economist View

39 σχόλια:

the bastard; unshaved. είπε...

Πιστέυω πως αν αφήσουν την Ελλάδα να αποχωρήση από την Ευρωζώη, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Να εύχεστε να μην γίνει ... :)

αντωνης είπε...

Απο που βγαινει οτι
α)η ισοτιμια θα ειναι 1 προς 1
β)το δημοσιο χρεος στα 2/3 του ειναι σε ευρω;;;

Ανώνυμος είπε...

Αγχώθηκα τώρα!
Ουφ
Πάντως με τη δραχμή πιτσιρίκια καλά περνούσαμε!
θυμάμαι με 10 δραχμές παίρναμε πατατάκια και ψωμάκι! Χωναμε τα τσιπς στο ψωμί και βουρ, έτοιμο το πρωινό!
Τωρα θα θέλουμε αντίστοιχα 10 ευρώ γι αυτό το γεύμα;
Να λείπει!

the Idiot Mouflon είπε...

Αφόδευσε τις εισαγωγές... αν (ξανα)μάθουν στην Ελλάδα να παράγουν και να καταναλώνουν ντόπια... καλό θα κάνει.

Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.

Yannis Kapnidis είπε...

Αστειευόμενος, σου προτείνω την παρακάτω λύση, η οποία νομίζω θα λύσει δια παντός το πρόβλημά μας!

1. Δανείζουμε εμείς (οι Έλληνες) την Ελλάδα άμεσα. Έχουμε αρκετές καταθέσεις για να καλύψουμε αρκετούς μήνες. Ταυτόχρονα, δίδοντας εξωφρενικά προνόμια στους Κινέζους (λιμάνι και ζώνη ελευθέρου εμπορίου για ίδρυση μονάδων συναρμολόγησης και "εξευρωπαϊσμού" των προϊόντων τους) τους πουλάμε 40 με 50 δις ευρώ ομόλογα. Ένα μεγάλο μέρος των Ευρώ που μαζεύει η Κυβέρνηση από τα παραπάνω το μετατρέπει σε δολάρια (δείτε το γιατί στο 4)

2. Καλούμε το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα. Θα πληρώσουμε κατιτίς παραπάνω αλλά θα απολαύσουμε τα μούτρα των "Εταίρων" όταν καταλάβουν ότι η Ευρωπαϊκή τους Ένωση είναι ένα μάτσο κουρελόχαρτα. Θα απολαύσουμε επίσης μια άνευ προηγουμένου ξεφτίλα της Κομισιόν και των καρεκλοκενταύρων της.

3. Αναθεωρούμε τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων από τους φίλους Ευρωπαίους...

4. Καλούμε την Κομισιόν να δει το θέμα εξόδου μιας χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ, μια και αυτό δεν προβλέπεται πουθενά. Με το που θα κυκλοφορήσει η είδηση το Ευρώ θα χάσει το 30% της αξίας του ως προς το δολάριο. Στο σημείο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση πουλάει τα δολάρια και αγοράζει Ευρώ. Το κέρδος είναι 25% (με τις προμήθειες) και οι Γερμαναράδες το φυσάνε και δεν κρυώνουν.

5. Εν τω μεταξύ σοβαρευόμαστε και δουλεύουμε και πληρώνουμε φόρους

6. Συνάπτουμε συνθήκη με την Τουρκία σύμφωνα με την οποία δίνουμε Ελληνική (άρα και Ευρωπαϊκή) υπηκοότητα σε όποιον Τούρκο πολίτη έχει συγγένεια μέχρι β' βαθμού με Τούρκους που εκτοπίστηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. Όλοι αυτοί την επόμενη μέρα παίρνουν το αεροπλάνο για τη Γερμανία... Ταυτόχρονα θεσπίζουμε ακόμα πιο εύκολα κριτήρια ελληνοποίησης (με παράβολο 3.000 Ευρώ) των παράνομων προσφύγων. Και αυτοί παίρνουν την επόμενη μέρα το τραίνο για τη Γερμανία και Γαλλία. Με τρόμο βλέπουν οι Εταίροι εισροή 15.000 χιλιάδων μουσουλμάνων την εβδομάδα με Ελληνικά διαβατήρια.

7. Η Κομισιόν απελπισμένη καλεί τους Εταίρους να αναθεωρήσουν τη στάση τους για την Ελλάδα, όλοι όμως βλέπουν ότι είναι αργά.

8. Η Ελλάδα αιτείται την αποχώρησή της από το Ευρώ. Ακολουθούν και η Ιταλία και Ισπανία που υποφέρουν χρόνια από το σκληρό Ευρώ και την κηδεμονία των Γερμανών. Το Ευρώ καταρρέει. Η Κομισιόν παραιτείται σύσσωμη. Οι Άγγλοι κατηγορούν Γερμανία και Γαλλία ότι τα έκαναν μούσκεμα και ζητούν επειγόντως αναθεώρηση των Συνθηκών.

9. Έχουμε φτάσει το Δεκέμβριο του 2012. Οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι τα έβαλαν με λάθος Mother fucker. Μερικές μέρες αργότερα φτάνει το τέλος του κόσμου. Όχι για όλους όμως, οι Έλληνες (και τα 15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο) έχουν μεταφερθεί με τα διαστημόπλοια των Ελ στον Άλφα του Κενταύρου. Μαζί τους σώθηκαν και μερικές ξέμπαρκες Γερμανίδες που είχαν παντρευτεί κάτι γκαρσόνια από την Μύκονο...

Όπως θα κατάλαβες, η λύση είναι έτοιμη... ετοίμαζε βαλίτσες μέχρι το 2012!!! ;-)

Unknown είπε...

Και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής επιστήμης θα ήξερε ότι με τον τρόπο που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη. Το ευρώ και ο εναγκαλισμός μας με το γερμανικό κεφάλαιο ήταν ο θάνατος μας...Η επιστροφή στη δραχμή και η προσέλκυση επενδύσεων από τις αναδυόμενες αγορές είναι η μόνη λύση.
Όσο για την Ε.Ε, αυτή δεν είναι πραγματική ένωση αλλά στην πραγματικότητα ο γερμανικός ζωτικός χώρος για να πουλάνε αυτοί τα προιόντα τους και να χρεώνονται οι άλλοι...

αθεόφοβος είπε...

Σαφώς βέβαια και δεν θα είναι 1 ευρώ=1 δραχμή αλλά θα μπορεί να είναι 1 ευρώ =500 δραχμές.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, η μόνη λύση που βλέπω εγώ είναι η διαπραγμάτευση του δημόσιους χρέους της χώρας και σβήσιμο μέρους του, ξεκινώντας από της Ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ένα 30% αυτού. Από κει και πέρα Γάλλοι και Γερμανοί κεφαλαιούχοι στους οποίους δώσαμε εκατοντάδες χαριστικές συμβάσεις (βλέπε συμφοράϊ)κατέχουν άλλο ένα 30%.
Από κει και πέρα, συγκράτηση εισαγωγών και ρύθμιση της αγοράς, έτσι ώστε να καταναλώνεται η ντόπια παραγωγή και ένα μέρος των μεσαίων και υψηλών μισθών (π.χ. γιατροί) να δίνεται με τη μορφή κρατικών ομολόγων 10ετίας.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά αξίζουν τα χειρότερα σ' αυτή τη χώρα. Τα αστειάκια του Hellenic Potion δυστυχώς πολλοί τα πιστεύουν.
Να γυρίσουμε λοιπόν στη "δραχμούλα μας" αφού τόσο το επιθυμούμε, να τρώμε και φτηνά πατατάκια. Θα πέσει πείνα βέβαια, αλλά τη λύση την έχουμε έτοιμη: θα "φταίνε οι ξένοι" και πάλι.
Ο Βγενόπουλος και οι λοιποί κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες θα κάνουν πάρτυ αφού οι Ελβετικές τους καταθέσεις σε μια νύχτα θα δεκαπλασιαστούν (τουλάχιστον). Κι εμείς θα έχουμε ένα αυγό μ' ένα μισθό.
Να μην ξεχάσουμε να επαναφέρουμε και τη φουστανέλα.

Και κάτι ακόμα: Οι κεντρικοί σχεδιαστές και ρυθμιστές είναι ο σίγουρος "δρόμος προς τη δουλεία" την οποία βέβαια πολλοί επιθυμούν είτε σε μαύρο είτε σε κόκκινο χρώμα.

Unknown είπε...

Ειλικρινά βρε apogone, αν κρίνουμε τις γνώσεις που έχεις με αυτά που γράφεις, αν έρθουν τα χειρότερα όπως εύχεσαι, θα είσαι από τους πρώτους που θα καθαρίζουν τουαλέτες...

Ανώνυμος είπε...

Θανάση ομοίως...

αντωνης είπε...

Μερικα σχολιακια

Οσοι γραφουν κατα της επανοδου της δραχμης, παρουσιαζουν περιπου την κατασταση οπως ηταν πολλα χρονια πριν. Και θελουν με καποια εωλα "επιχειρηματα" να πεισουν οτι θα γυρισουμε δεκαετιες πισω.
Ομως ξεχνουν οτι δραχμη ειχαμε και το 2000.
Και ρωτω τον καθενα ξεχωριστα να αναλογιστει και να θυμηθει πότε ηταν καλυτερα τα ατομικα οικονομικα ή της οικογενειας του. Το 2000 ή σημερα;

Μηπως τελικα το ευρω εφερε περισσοτερα ασχημα αποτελεσματα απο οσα τυχον θετικα;

Ερωτηματα θετω, χωρις να εχω να δωσω σαφεις απαντησεις.

Αλλά νομιζω οτι ουτε το ευρω ειναι ο παραδεισος ουτε η δραχμη ειναι η κολαση.

Unknown είπε...

Νομίζω ότι πέρα από τα μεγάλα λάθη που εμείς κάναμε με τη διαφθορά, τη χαμηλή παραγωγικότητα και τον κρατικισμό, αυτό το ευρώ είναι κομμένο και ραμμένο για τους γερμανούς. Δηλαδή κάνουν αυτοί μεγάλες εξαγωγές χωρίς τελωνεία και δασμούς και οι "χρήσιμοι" ηλίθιοι νοτιοευρωπαίοι χρεώνονται μέχρι τον λαιμό. Ίσως καλύτερα έξω και προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων από κινέζους, ρώσσους κτλ παρά επενδύσεις τύπου "Lidl" και "Ikea"

Unknown είπε...

Τελικά φαίνεται πως πάμε ολοταχώς για Δ.Ν.Τ και εκεί θα κλάψουν και πέτρες.
Αν δεν κοπούν τα προνόμια των λίγων και οι άχρηστες δημόσιες δαπάνες θα έχουμε εξέγερση. Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να θέσω το ερώτημα τι ρόλο έχει εν έτει 2010 η ΕΛΔΥΚ στη κύπρο. Στις πολύ δύσκολες μέρες που έρχονται πως να δικαιολογηθούν τα έξοδα της σ'έναν άνεργο ή μικροσυνταξιούχο;;; Θα πουν κάποιοι ότι έχει εθνικό ρόλο. Ίσως αλλά να πληρώνουν οι κύπριοι τα έξοδα της και όχι οι έλληνες φορολογούμενοι. Νομίζω ήρθε καιρός να ειπωθούν κάποια πράγματα, να αναλάβουν οι ελληνοκύπριοι τις ευθύνες τους και η ΕΛΛΑΣ να απεμπλακεί οριστικά από το κυπριακό.

Meropi είπε...

-@Αξύριστε μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Συμφωνώ κι εγώ με την επισήμανση σου και φυσικά δεν εύχομαι να γίνει.

-@Αντώνη μου,
αν ανατρέξεις στις πηγές που αναφέρω, θα σου λυθεί η απορία για τα ερωτήματα σου. Για να σου απαντήσω δε και στο πιο κάτω σχόλιο σου έχω να σου πω το εξής: Το έτος 2000 το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας δεν ήταν τόσο θεόρατο, όπως τώρα. Βλέπε την πορεία του χρέους μας
εδώ και εδώ
Αν λοιπόν επιστρέψουμε στη δραχμή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα υποτιμηθεί, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα γιγάντιο χρέος που δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Επίσης θα επανέλθουμε στα διψήφια επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια κλπ κλπ. Θα ζήσουμε λοιπόν πιο φτωχικά με τη δραχμή.

Meropi είπε...

-@ Coula μου,
βρε καλά περνούσαμε πιτσιρίκια, αλλά τώρα πια δεν είμαστε πιτσιρίκες. Έχουμε δάνεια στεγαστικά να πληρώσουμε κλπ κλπ.

-@Idiot Mouflon μου,
καλό είναι να μάθουμε να παράγουμε, συμφωνώ κι εγώ. Κι επίσης καλό είναι να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα, όπου υπάρχουν.

Meropi είπε...

-@Hellenic Potion μου,
γέλασα με το σχέδιο σου!!!!!

-@Θανάση μου,
δεν συμφωνώ ότι είναι λύση η επάνοδος της δραχμής. Μάλλον σκαλοπάτι προς τα κάτω, προς την καταστροφή είναι. Όσο για τις επενδύσεις από Ρώσους και Κινέζους, τι να σου πω? Πιο μεγάλη εμπιστοσύνη έχω στους Ευρωπαίους, παρά σ' αυτούς.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
άσε πολύ το φοβάμαι αυτό που λες.

-@Κομμούνι μου,
το να διαπραγματευτούμε το χρέος μας, δεν με βρίσκει αντίθετο. Αυτό όμως που γράφεις στο τέλος για τους μισθούς και ειδικά των γιατρών υπάρχει μια παρεξήγηση νομίζω. Οι μισθοί των γιατρών του Ε.Σ.Υ. (φαντάζομαι ότι αυτούς εννοείς) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι όσο ίσως νομίζει ο κόσμος. Και είναι άδικο για το γιατρό που ζει μόνο με το μισθό του (που αυτό είναι το νόμιμο) να μην πληρώνεται αμέσως, αλλά με ...ομόλογα. Είναι δυνατό????

Meropi είπε...

-@Θανάση ξέχασα να σου απαντήσω σχετικά με αυτό που γράφεις για την ΕΛΔΥΚ. Κατ' αρχάς η δύναμη της δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (αν δεν κάνω λάθος δεν ξεπερνά τα 1000 άτομα). Και κατά δεύτερο η ίδια η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να την τηρεί με την υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης Ζυρίχης-Λονδίνου. Δεν της το επέβαλε η Κύπρος. Η Κύπρος συντηρεί την Κυπριακή Εθνική Φρουρά.
Και σιγά βρε Θανάση αυτό μας μάρανε τώρα. Η ΕΛΔΥΚ? Αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη, το ίδιο μου κάνει αν μείνει ή φύγει. Εγώ πιστεύω στην πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Meropi είπε...

-@Απόγονε μου,
δεν πιστεύω να αρχίσεις να προπονείσαι στην καθαριότητα των τουαλετών, για να είσαι έτοιμος όταν θα έλθει η νέα κατάσταση που επαγγέλλεται ο @Θανάσης. Χα χα χα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη όπως είδες ανακάλυψα τη νέα σούπερ τουαλέτα για την ανάπτυξη και παραγωγή της οποίας θα προσελκύσω κινεζικά κεφάλαια και για την προώθηση ρωσικά. Το πακέτο θα περιλαμβάνει και Ελληνική προστιθέμενη αξία υπηρεσίας καθαρισμού που θα προσφέρω ο ίδιος.

Unknown είπε...

@μερόπη

Θ έχεις διαπιστώσει φαντάζομαι και ότι το ΠΑΣΟΚ κατάλαβε κάποια πράγματα και κάνει εντυπωσιακά ανοίγματα σε Ρωσσία, Κίνα και άραβες. Γιατί δηλαδή να εμπιστευόμαστε τους φρίτσηδες που παρόλο τα μεγάλα λάθη μας, έκαναν κουρελόχαρτο την κοινωνική αλληλεγγύη;;Προτιμώ σαφώς έναν αγωγό που θα δώσει 500 θέσεις εργασίας από καταστήματα λ.χ LIDL με μισθούς πλάκας.

Ανώνυμος είπε...

ok. ίσως οι γιατροί του ΕΣΥ είναι ένα κακό παράδειγμα, ομολογώ.
Πάντως, αν είναι ανάγκη να περιορίσει το κράτος την δαπάνη του για μισθούς, δεν είναι δυαντό να συζητάμε (αν πιστέψουμε τον Πάγκαλο) για κατάργηση θέσεων συμβασιούχων των 1000 το πολύ ευρώ.... Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε φυσιολογική την μείωση μισθού (με την μέθοδο της περικοπής επιδομάτων) σε χαμηλόμισθους των 1400 το πολύ ευρώ, ή τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών όλων των χαμηλόμισθων (Όταν τα βασικά είδη θα ανεβούν τουλάχιστον εξαιτίας των νέων φόρων), γενικότερα την μείωση αποδοχών ευρέων τμημάτων του λαού και να μη σκεφτούμε πολλούς τρόπους άντλησης άμεσων κεφαλαίων, ακόμα και μέσα από την αποταμίευση ανθρώπων που έχουν τα βασικά.

Skorpion είπε...

Μεροπη , εγω απο την Κυπρο ετσι τα βλεπω :

H Ελλαδα πασει θυσια πρεπει να μεινει στην Ευρωζωνη και να πεισει τους Ευρωπαιους να τις δανεισουν.

Οτι και εαν κανει ο Παπανδρεου τα πραγματα θα γινουν πολυ χειροτερα καθως ερχονται νεα χρονοδιαγραμματα ,για δανεια που πρεπει να ξεπληρωθουν και θα χρειαστουν παρα πολλα δισεκατομμυρια για να τα ξεπληρωσει η Ελλαδα.

Δηλαδη ΑΚΟΜΑ και εαν η Ελλαδα αποταθει στο ΔΝΤ ακομα και εαν οι Ευρωπαιοι δωοσυν δανειο στην Ελλαδα ,αυτο δεν θα ειναι το τελος του δρομου και του δραματος.

Οσο για το τι πρεπει να γινει , πασει θυσια οσο σκληρα μετρα μπορουν να παρθουν για εξικονομηση χρηματων και προσπαθεια να διασωθει η ελληνικη οικονομια.

Ευκαιρια ισως να ειναι για αναδιοργανωση της Ελληνικης οικονομιας , δημιουργιας καλυτερου κλιματος για επιχειρησης , για να μειωθει μονομιμα το σπαταλο κρατος αλλα δεν ειμαι αισιοδοξος για τις προοπτικες της Ελλαδας.

Το δικο μου μηνυμα ειναι πως ΔΥΣΤΥΧΩΣ προβλεπω το 2011 να ειναι χειροτερο απο το 2010. Το 2012 χειροτερο απο το 2011 , το 2013 χειροτερο του 2012 και ουτω καθεξης. Μακαρι να πεφτω εξω.

Skorpion είπε...

Να επαναλαβω , η κατασταση ειναι πολυ χειροτερη απο οτι ισως να αντιλαμβανομαστε.

Unknown είπε...

Κανένας κύπριος δεν μου έχει απαντήσει για τις αμυντικές δαπάνες....απλά δεν γίνεται με τέτοια κρίση να κατασπαταλούμε για τη κύπρο τέτοια ποσά. Νομίζω οι αξιοπρεπείς ελληνοκύπριοι θα συμφωνήσουν μαζί μου.

Meropi είπε...

-@Θανάση μου φαίνεται δεν διαβάζεις τις απαντήσεις μου. Λες ότι κανείς Κύπριος δεν σου απάντησε για τις αμυντικές δαπάνες. Αν εννοείς για την ΕΛΔΥΚ σου απάντησα εγώ, διάβασε την απάντηση μου πιο πάνω. Εκτός από την ΕΛΔΥΚ που όπως αναφέρω, η ίδια η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση, με τη δική της υπογραφή σε Διεθνή Συνθήκη, να συντηρεί, δεν νομίζω ότι πληρώνει κάτι άλλο στην Κύπρο. Οι άλλες αμυντικές δαπάνες που πληρώνει αφορούν την ίδια την Ελλάδα. Και όπως σου γράφω και πιο πάνω, εμένα προσωπικά δεν με νοιάζει καθόλου αν η Ελλάδα αποσύρει την ΕΛΔΥΚ.

Meropi είπε...

-@ Κουμμούνι μου,
ναι πολύ κακό παράδειγμα θεωρώ αυτό με τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ας σημειωθεί, χρειάζεται να εργάζονται σκληρά, αν ληφθεί υπόψη και το χάλι των δημόσιων νοσοκομείων. Π.χ. ένας Διευθυντής κλινικής με δύο μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, ετών 58, παίρνει (μαζί με τις εφημερίες, οι συνθήκες των οποίων είναι ιδιαίτερα σκληρές) περί τα 3.600 ευρώ. Τα θεωρείς πολλά? Εγώ καθόλου πολλά, αν ληφθεί υπόψη ότι ένας υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών (απόφοιτος Λυκείου)της ίδιας περίπου ηλικίας παίρνει περί τα 3.200 ευρώ.

Meropi είπε...

-@Skorpion μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Όπως θα διάβασες και στην ανάρτηση μου, κι εγώ συμφωνώ ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη, γιατί τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ
ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/03/rihnoyn-to-lao-sthn-peina-gia-na-paradwsoyn-ta-panta-ston-anatol.html

http://www.oakke.gr

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το ανέκδοτο του μήνα: Η Ελλάδα επιστρέφει στη Δραχμή...

Αν γίνει αυτό τότε ζήτω που καήκαμε!

Η ανασφάλεια είναι το middle name των Ελλήνων :(

Υ.Γ. δεν έχει τόσο πολύ σημασία το ποσοτό του χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ της όσο αν μπορεί να το ξεπληρώσει. Πολλές χώρες έχουν τεράστιο τέτοιο λόγο αλλά πληρώνουν πολύ άνετα το χρέος τους, όπως το Βέλγιο ή οι ΗΠΑ. Εμείς μπορούμε και το πληρώνουμε μιας και έχουμε την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Phivos Nicolaides είπε...

Μα τι λες τώρα Μερόπη μου; Επάνοδο στη δραχμή; Καλύτερα ας συζητούνται πώς μπορεί να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας γενικά, παρά το είδος του νομίσματος...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Phivos Nicolaides
Εχεις απόλυτο δίκαιο.

Meropi είπε...

-@Δευκαλίωνα μου,
κατ' αρχάς να σε καλωσορίσω στο blog μου ή μήπως μου έχεις ξαναέλθει και το ξέχασα? Και μετά θέλω να σε ρωτήσω: Ποιος είναι ο ανατολικός φασιστικός άξονας?????

-@Γιάννη μου,
κι εγώ νομίζω ότι η επάνοδος στη δραχμή είναι το ανέκδοτο του μήνα!

-@Φοίβο μου,
κι εγώ δεν νομίζω ότι είναι πιθανή αυτή η εξέλιξη. Απλώς βλέπω να υποστηρίζεται από μερικούς και ήθελα να καταδείξω πόσο καταστροφική θα είναι για την Ελλάδα αυτή η επάνοδος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μιας και λέμε για ανέκδοτα, το πρωί είχα πάει σε μία εκδήλωση ενός τύπου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπούρδες άκουσα, θα σου πω μόνο ότι ανέφερε ότι οι αρχαίοι ζούνε καλά επειδή χρησιμοποιούσαν βότανα. Δεν κρατήθηκα και του έγραψα ένα σημείωμα στο οποίο τον ρωτούσα πως θα με γιάτρευε από το ανεύρυσμα στο εγκέφαλο που είχα πάθει.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρότεινα σε όλους μας να χαρούμε την άνοιξη, τα λουλουδάκια, το μεγάλωμα της μέρας, την μυρωδιά του πάσχα που ήδη είναι έντονη κατά το απογευματάκι κι αν πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθούμε με σενάρια, που τόσο είναι στο ελληνικό μας αίμα, ας δούμε και καμιά σαπουνόπερα στην τηλεόραση να μας φύγει ο καημός.

Από καταστροφολογίες, υποθέσεις επί υποθέσεων, εκτιμήσεις και απόψεις πιθανών και απίθανων, θεωρίες επί θεωριών διανθισμένες με συνομωσίες εχορτάσαμε όλοι πιστεύω τους τελευταίους μήνες.

Λίγη υπομονή, λίγο χρόνο ας δώσουμε στην ιστορία να αποδείξει ακόμα μια φορά ότι ο κόσμος δεν θα σταματήσει ούτε αυτή τη φορά να γυρίζει κι όλα αργά ή γρήγορα θα βρουν το δρόμο τους. Όσο κι αν κάποιοι, κατά βάθος το απεύχονται με όλοι της τη δύναμη....:))))

Φιλιά πολλά μεροπάκι

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ
Ανοιξη Über Alles, μπορεί το σύνθημα να είναι εμετικό αλλά ταιριάζει.

marianaonice είπε...

Πολύ σωστά μου ακούγονται αυτά που επισημαίνεις Μερόπη μου.
Καλύτερα λες να παλέψουμε με τους δαίμονές μας??
Μα νικιώνται οι δαίμονες??
...

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε που θα πάει το χάλι μας Μερόπη μου.
Προσωπικά δυσκολεύομαι να δω μέλλον καιπροοπτική ακόμη και σε απλά πράγματα

Athens Independent (πρώην Independent)