Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Παγίδευση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης...




Διαβάζω στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ On line»:


«Η ΣΤΕΪΣΙ ΣΝΑΪΝΤΕΡ ονειρευόταν να γίνει δασκάλα. Σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Μίλερσβιλ της Πενσυλβάνιας, είχε περάσει όλες τις εξετάσεις, είχε ολοκληρώσει την πρακτική της εξάσκηση, ήταν πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις της, βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πτυχίο. Και ακριβώς τη στιγμή εκείνη, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αποφοίτησή της, οι καθηγητές της έκριναν πως η συμπεριφορά που είχε επιδείξει στην προσωπική της ζωή δεν ταίριαζε με τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια παιδαγωγός. Το έγκλημά της; Είχε ανεβάσει σε μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, και πιο συγκεκριμένα στο Μy Space, μία φωτογραφία που την απεικόνιζε μεταμφιεσμένη σε πειρατή να πίνει από ένα πλαστικό κύπελλο, υπό τον τίτλο «μεθυσμένος πειρατής» (βλ. φωτο πάνω). Συνάδελφός της στο σχολείο όπου έκανε την άσκησή της την είχε δει και την είχε καταγγείλει, με το επιχείρημα ότι η εν δυνάμει έκθεση μαθητών σε φωτογραφίες μιας δασκάλας που καταναλώνει αλκοόλ είναι αντιδεοντολογική. Αντιμέτωπη με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου, η Στέϊσι προσφέρθηκε να κατεβάσει αμέσως τη φωτογραφία, ενώ υποστήριξε πως δεν ήταν καν δυνατό να δει κανείς τι περιείχε το κύπελλο- στο κάτω κάτω, τους είπε «τι κακό υπάρχει στη θέα ενός ενήλικα που καταναλώνει αλκοόλ;». Όλες οι προσπάθειές της όμως έπεσαν στο κενό. Η Στέισι Σνάιντερ δεν πήρε ποτέ το πιστοποιητικό που χρειαζόταν για να διδάξει και μια απόπειρα να μηνύσει το Πανεπιστήμιο που της το στέρησε, απέβη μάταιη». 


Πέρα από τη συντηρητική και συγχρόνως υποκριτική στάση του Πανεπιστημίου (αν είναι δυνατόν να στερείς την επαγγελματική αποκατάσταση ενός ενήλικου νέου ανθρώπου, επειδή φωτογραφήθηκε να καταναλώνει αλκοόλ σε ποτήρι με παιγνιώδη τίτλο!), έχω να παρατηρήσω τα εξής, σχετικά με τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο και ιδιαίτερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το My Space.
  • Πολλοί, νέοι κυρίως, άνθρωποι αυτοπαγιδεύονται μέσα στη γοητεία που αναδίδουν οι διαδικτυακοί αυτοί τόποι και κυριολεκτικά βάζουν μια κάμερα μέσα στο σπίτι τους, εκθέτοντας  τις προσωπικές τους στιγμές, αλλά και τις αδυναμίες τους (π.χ. κατανάλωση αλκοόλ, ξέφρενα γλέντια, άσεμνες χειρονομίες, φωτογραφίες προκλητικού περιεχομένου κλπ).
  • Κολακευμένοι και ενθουσιασμένοι από τους «φίλους» που θέλουν να τους κάνουν «add», πολλοί χρήστες του διαδικτύου προσθέτουν ανεξέλεγκτα πρόσωπα στους καταλόγους των «φίλων» τους, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των προσώπων που μπορούν να κάνουν ανεμπόδιστα χρήση του υλικού των σελίδων τους και συνεπώς και των προσωπικών τους δεδομένων. Είναι γνωστό ότι τέτοιο υλικό έχει έλθει, πολλές φορές, στα χέρια των εργοδοτών ή των υποψηφίων εργοδοτών, με αποτέλεσμα την απόλυση του επιπόλαιου χρήστη ή τη μη πρόσληψη του.
  • Το διαδίκτυο είναι η "χαρά" των απατεώνων, των άσπονδων "φίλων" και κυρίως των αντιπάλων μας (τωρινών, αλλά και μελλόντων). Ας μη τους δίνουμε λοιπόν υλικό «στο πιάτο», για να μαζεύουν πληροφορίες εναντίον μας. Ας έχουμε πάντα κατά νου ότι χάνουμε τον έλεγχο κάθε νέας πληροφορίας προσωπικού χαρακτήρα που εκθέτουμε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.






Υ.Γ. Εγώ προσωπικά δεν διαθέτω ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, My Space κλπ), ακριβώς για να αποφύγω την αυτοπαγίδευση μου (ναι, μ' έχω ικανή να αυτοπαγιδευτώ). Θεωρώ ότι το blog μου, καθώς και το email αρκούν για να εκφράζομαι, να δικτυώνομαι και να επικοινωνώ. Γι’ αυτό, αγαπημένοι μου @φίλοι, μην κάνετε τον κόπο να με προσκαλείτε στις κοινωνικές ιστοσελίδες σας, θα σας απογοητεύσω.

22 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Γεια σου Μερόπη μου...
Εύστοχη και προειδοποιητική η ανάρτησή σου για τους κινδύνους της διαδικτύωσης...
Παρόλο που έχω ένα λογαριασμό στο φέισμπουκ, δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ...Αυτό που κάνει τα ιστολόγια να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους κοινωνικούς ιστοχώρους, είναι η ελεύθερη πρόσβαση από τον κάθε χρήστη/επισκέπτη, χωρίς καμία ειδική εγγραφή ή πρόσκληση. Γι αυτό και τα προτιμώ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ζούμε στην εποχή των "χιλιάδων φίλων" και του κανενός φίλου!

monahikoslikos είπε...

Όλα τα νομίσματα έχουν 2 όψεις, το ίδιο συμβαίνει και με το διαδίκτυο όπως και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.....
Αν δεν προσέξεις ενδεχομένως να πληρώσεις ακριβά...!!!!

αθεόφοβος είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου και αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που κάποιος εκτίθεται στο διαδίκτυο και αντιμετωπίζει προβλήματα μετά στην δουλειά του.
Δεν καταλαβαίνουν πώς "ότι γράφει δεν ξεγράφει"

NdN είπε...

Γεια σου Μερόπη,

είναι μεγάλη αλήθεια ότι ουκ ολίγοι εχουν βρει το μπελά τους από τις σελίδες κοινωνική δικτύωσης. Για παράδειγμα μία κοπελιά που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από την εργασία της λόγω κατaθλιψης, απολύθηκε και έχασε το μισθό, αλλά και το επίδομα επειδή ανέβασε φωτογραφίες από την σαββατιάτικη έξοδο της. Φυσικά έχουν αναφερθεί και πολλά ακόμα περιστατικά όπως κάθε είδους παρενοχλήσεις από ανθρώπους που γνώριστηκαν στο facebook.

Γενικά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στην χρήση του διαδικτύου, οι κίνδυνοι είναι πολλοί και δύσκολα ανιχνεύσιμοι καθότι η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
και ένας άλλος λόγος που προτιμώ το ιστολόγιο (blog) είναι ότι, συνήθως, δεν περιέχει πολύ προσωπικές πληροφορίες.

-@Ασκάρ μου,
δεν έχεις άδικο. Είναι η εποχή των "φίλων φαντασμάτων"!

καλημέρα είπε...

Μερόπη μου,
και δεν προλαβαίνω και για αυτούς που γραφεις και για αλλους λόγους δεν θελω να εχω λογαριασμο στο facebook. Δεν μου λείπει κιόλας να σου πω, οότε δεν εχω και λόγο σοβαρό να το ξεκινήσω.

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
όλα στη ζωή θέλουν ένα μέτρο, το ίδιο και το διαδίκτυο. Όμως οι πολύ προσωπικές πληροφορίες, καλό είναι να μην εκτίθενται, γιατί ξεφεύγουν από το έλεγχο μας.

-@Αθεόφοβε μου,
ναι, πολλές περιπτώσεις προβλημάτων, λόγω του Facebook κλπ, γίνονται γνωστές, όπως αυτή που αναφέρει πιο κάτω ο NdN. Αυτοσυγκράτηση λοιπόν. Εγώ π.χ. επειδή ίσως κάποια μέρα να θελήσω να κάνω αίτηση στην Ακαδημία Αθηνών, προσέχω να μην εκτίθεμαι, να είμαι σεμνή. Χα χα χα χα!!!!!

Meropi είπε...

-@NdN μου,
την είχα διαβάσει παλαιότερα κι αυτή την περίπτωση που αναφέρεις. Προσοχή λοιπόν, ιδίως από τους νέους που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Δεν ξέρουν κάποτε τι θα τους φέρει η ζωή. Ας μη γίνει το διαδίκτυο εμπόδιο σε μελλοντικές ευκαιρίες.

-@Αναστασία μου,
είναι και η έλλειψη χρόνου βέβαια, αλλά κυρίως φοβάμαι την περαιτέρω έκθεση στο διαδίκτυο. Μου είναι αρκετό το blog μου.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μερόπη. Σίγουρα κρύβονται πολλές παγίδες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όπως και πολλά άλλα «εργαλεία» που μας προσφέρονται σημασία έχει το πώς εμείς τα χειριζόμαστε και όχι να τα απορρίπτουμε.

tzonakos είπε...

Ο ορισμός και η απόδοση στα ελληνικά αυτης της ιστορίας με τα facebοοk κλπ. ως "κοινωνική δικτύωση" ειναι ολοκληρωτικά λάθος.
Η κοινωνική δικτύωση συμβαίνει στην αληθινή κοινωνία και η μεταφορά της στον κόσμο του διαδικτύου και των υπολογιστών δεν πρέπει να σημαίνει ακριβώς το ίδιο.
Δε θέλω να το αναλύσω αυτό τωρα, αν δεν ειναι κατανοητό, όποιος επιθυμεί μπορούμε να το συζητήσουμε σε μέηλς.
Ουτε εγω διαθέτω τέτοια σελίδα και δεν την εχω ανάγκη ουτε ποτέ θεώρησα οτι "δικτυώνομαι κοινωνικά" εδω μεσα.
Ειναι λάθος νοοτροπία.
Απο κει και περα, καλό θα ητνα τα πανεπιστήμια, οι εργοδότες κλπ να μην παρακολουθούν την ζωή των εργαζομένων τους γιατι ετσι δίνουν μεγαλύτερη αξία σε αυτά τα #$@%%$^&*δίκτυα απο όση τους εχουν ήδη δώσει οι μετέχοντες σε αυτά.
Ειμαι στην ίδια φάση με πολλούς, ενα μπλόγκ κι ενα μέηλ, φτάνουν.
Οι υπόλοιποι εχουν χάσει λιγο τη μπάλλα ε ;

DaNaH είπε...

Και εγώ αυτή τη μανία να ανεβάζουν αβέρτα φωτογραφίες στο facebook δεν μπορώ να την καταλάβω. Είναι σαν να μην ευχαριστιέσαι τη ζωή σου και προσπαθείς με την αυτοπροβολή σου και μέσω των σχολίων των φίλων σου να καλύψεις κενά της άδειας ζωής σου. Άποψη μου βέβαια, άλλοι μπορεί να το βλέπουν διαφορετικά και το σέβομαι.

Προσωπικά έχω σελίδα στο facebook αλλά φωτογραφίες δεν ανεβάζω, έχω μόνο μία στο προφίλ μου. Αρχικά δεν ήθελα να κάνω λογαριασμό για όλους τους λόγους που είναι γνωστοί, αλλά μέσα από το facebook ξαναβρέθηκα με μια συμμαθήτριά μου από το γυμνάσιο οπότε δεν το μετανιώνω.

Μάλιστα άνοιξα και στη μαμά μου ένα λογαριασμό και μου είπε πριν λίγες μέρες ότι της έστειλε mail μια κυρία που ήταν συμμαθήτριά της στο σχολείο, αλλά δεν ήξερε πως να της απαντήσει μέσα από το facebook, γιατί δεν έχει ασχοληθεί καθόλου.

Το facebook αν το χρησιμοποιείς συνετά μπορεί να βοηθήσει μα ξαναβρεθείς με άτομα που οι συγκυρίες και οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που χαθήκατε.

Όπως και με όλους τους τομείς της ζωής η υπερβολή δεν είναι ποτέ κάτι το καλό!

Meropi είπε...

Καλώς τον @patinio. Συμφωνώ ότι η τεχνολογία εξαρτάται από τον τρόπο που τη χειριζόμαστε. Πόσοι όμως έχουν, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την ωριμότητα να χειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα με σύνεση?

-@Τζονάκο μου,
η φράση "κοινωνική δικτύωση" είναι μάλλον μετάφραση του αγγλικού όρου social networking κι έχει όσον αφορά τον όρο "δικτύωση" την έννοια του διαδικτύου (net), δηλ. του ίντερνετ.
Για τα άλλα που αναφέρεις συμφωνώ.

-@Δανάη μου,
πράγματι όσοι είναι υπέρ των ιστότοπων αυτών, ως κύριο προτέρημα αναφέρουν ότι ξαναβρήκαν, μετά από χρόνια, παλιούς φίλους. Καλό είναι αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ανώνυμος είπε...

από ότι φαίνεται το politically corect μας έχει φέρει στο σημείο της φασιστικής φήμωσης. Από τη μία το σύστημα σερβίρει το facebook σε όλους εμάς τους πεινασμένους για προβολή (σε μια εποχή που οι κάμερες και τα κινητά είναι συνέχεια του χεριού μας) για να φτιάξουμε την ηλεκτρονική μας περσόνα, από την άλλη την λογοκρίνει ευθής αμέσως.

Meropi είπε...

-@marizz μου,
καλώς μου ήλθες από τη γειτονιά μου.
Το διαδίκτυο δεν νομίζω ότι λογοκρίνει. Εμείς πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην εκθέτουμε επιπόλαια προσωπικά μας στοιχεία και προσωπικές μας στιγμές στο διαδίκτυο, γιατί, ενίοτε, χρησιμοποιούνται εναντίον μας.

Global Greek είπε...

Μερόπη δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω παραπάνω. Οχι μόνο εκτύθουν την προσωπική τους ζωή, αλλά δεν έχουν καταλάβει και τους κανόνες ασφαλείας, νομίζουν οτι αυτά τα βλέπουν μονο οι φίλοι, ενώ έχουν πρόσβαση (αν δεν ρυθμίσουν τις επιλογες σωστες) σε όλο τον κόσμο.

Επίσης το να γράφουν ακριβώς ημερομηνία γέννησης, τόπο κατοικίας, ονόματα παιδιών, γονέων κτλ. είναι το καλύτερο πάτημα για "κλέφτες ταυτότητας". Προσωπικά κάνω χρήση, προσεκτική και συντηριτική του facebook και μου αρέσει διότι κρατώ επαφή με φίλους σε όλο τον κόσμο, αλλά πάντα με προσοχή..

θερμές καλημέρες

Meropi είπε...

-@Global μου,
επειδή, παρόλη την προσοχή, μπορεί κάτι να μου ξεφύγει, δεν ανοίγω λογαριασμούς σ' αυτούς τους ιστότοπους.

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
πολύ εύστοχα επισημαίνεις τους κινδύνους που εμπεριέχουν όλοι αυτοί οι ιστότοποι.Ειδικά για νεαρά άτομα και παιδιά που δεν έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων και των συνεπειών της αλόγιστης και χωρίς μέτρο χρήσης τους.
Καλό είναι να ενεργοποιούνται και κάποιες ρυθμίσεις ασφαλείας(http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4557368&ct=2, κυρίως όμως να μην επιτρέπει στον εαυτό του να εκτίθεται ο χρήστης.
Ωστόσο,έχει και τις θετικές του πτυχές το facebook,αν χρησιμοποιείται σωστά και με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν.Εξάλλου δεν τίθεται,νομίζω, θέμα σύγκρισης ιστολογίων και ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.Είναι διαφορετικά πράγματα(αυτό μου είπαν κι οι μαθητές μου σε μια σχετική συζήτηση).
Αμερικανική έρευνα υποδεικνύει ότι οι νέοι χρήστες του διαδικτύου έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το μπλόγκινγκ, ενώ αναζητούν πιο σύντομες μορφές επικοινωνίας, όπως το Facebook.Ίσως δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό.
Αρκετοί εκπαιδευτικοί(μεταξύ αυτών κι εγώ)διαθέτουμε ιστοσελίδα στο Facebook και αυτό λειτουργεί θετικά για την επικοινωνία μας με τους μαθητές μας.Αυτό,σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει άκριτη υιοθέτηση αυτού του νέου,σύγχρονου μέσου.
Μερόπη μου,να΄σαι καλά και να επικοινωνείς μαζί μας μέσα από τις τόσο ζωντανές και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου στο μπλογκ σου!
Με ή χωρίς facebook, η Μερόπη μας που προβληματίζεται και που βοηθά κι εμάς να προβληματιστούμε θα είσαι...

Σοφία είπε...

Προσεκτικοί χρειάζεται να είμαστε με όλα, όχι μόνο με τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης. Παλιότερα θυμάμαι ήταν της μόδας να στέλνεις μυνήματα σε κινητά τηλέφωνα για να δεις ποιος θα σου απαντήσει και να κάνεις κονέ. Το ίδιο γίνεται τώρα με το FB αλλά πιο δυναμικά. Γενικώς όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, καλό είναι να ξέρει τι κάνει για να μην τον φάνε οι κότες ;-)

Μια καλή ιδέα (που θα ήταν χρήσιμη στην κοπέλα με το πειρατικό λουκ) είναι να μην δικτιώνεσαι κοινωνικά με τους συναδέλφους σου (εκτός αν είναι προσωπικοί φίλοι) ή εφόσον δικτιώνεσαι, να φροντίζεις ώστε οι φωτογραφίες σου και τα σχόλιά σου να συμβαδίζουν με το επαγγελματικό σου προφίλ.

Προσωπικά ανεβάζω πολλές φωτογραφίες στο FB γιατί το χρησιμοποιώ για να κρατώ επαφή με φίλους και συγγενείς που μένουν μακριά. Δεν έχω όμως ούτε συναδέλφους ούτε άγνωστους στις επαφές μου, και οι προσωπικές φωτογραφίες μου είναι όλες κλειδωμένες - μόνο για τα μάτια των φίλων μου και μερικές μόνο για τα μάτια των συγγενών μου.

Meropi είπε...

-@Εύα μου,
δεν διαφωνώ ότι αυτοί οι ιστότοποι έχουν και τα καλά τους, αλλά πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός για να μην παγιδευτεί. Πολλοί έχουν παγιδευτεί. Αυτό φοβάμαι κι εγώ.
Εσείς οι εκπαιδευτικοί έχω την εντύπωση ότι έχετε περισσότερους λόγους να είσαστε προσεκτικοί με αυτούς τους ιστότοπους. Υπάρχουν και γονείς των μαθητών που, δυστυχώς, δεν είναι τόσο προοδευτικοί και μπορεί να παρεξηγήσουν το καθετί.
Τελειώνοντας σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Meropi είπε...

-@Σοφία μου,
πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, αλλά φοβάμαι ότι για την κοπέλα με το πειρατικό λουκ, είναι πολύ αργά, την έχει ήδη πάθει πολύ άσχημα. Τώρα θα φυσάει και το γιαούρτι.

Meropi είπε...

-@Σκρουτζάκο μου,
σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη σου.