Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Καμιά Κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη




Διαβάζω στο Έθνος:
«Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλε ο δεύτερος κατά σειρά αρχαιότητας αρεοπαγίτης Λεων. Ζερβομπεάκος, που είχε διατελέσει εφέτης - ανακριτής στις υποθέσεις 17 Νοέμβρη - ΕΛΑ. Ο Λ. Ζερβομπεάκος επρόκειτο κανονικά να αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2013 (οπότε θα συμπλήρωνε το ανώτατο όριο ηλικίας) και η παραίτησή του αποτελεί πλήγμα για τον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς είχε διακριθεί για την επιστημοσύνη, το ήθος και την ακεραιότητά του. Αν και στο λιτό κείμενο δεν αναφέρονται οι λόγοι παραίτησης, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οφείλεται στην παράλειψη προαγωγής του και από τη σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Θλίψη με γέμισε το γεγονός αυτό. Θλίψη γιατί αντιλαμβάνομαι, για μια ακόμα φορά, ότι η Εκτελεστική Εξουσία δεν θέλει πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν θέλει πραγματικά ανεξάρτητους Δικαστές που θα αποφασίζουν έχοντας ως γνώμονα μόνο τη συνείδηση τους, το Σύνταγμα και το νόμο. Τίποτε άλλο. Και ο Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, βαθιά Δημοκράτης (με την πραγματική σημασία της λέξης) υπήρξε πραγματικά ανεξάρτητος Δικαστής με ήθος και γνώσεις και πάνω απ' όλα θάρρος. Στην περίφημη υπόθεση της μήνυσης του τότε πανίσχυρου Υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου κατά του Θ. Κατριβάνου, δεν δίστασε να μειοψηφήσει εναντίον του Υπουργού, πράγμα που προκάλεσε τη μήνιν αυτού. Επίσης ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου (Κεδίκογλου - Σανιδά), γιατί ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του ως Δικαστής. Γι’ αυτό και δεν άρεσε  και στην προηγούμενη Κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν προήχθη τότε σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου (είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος, τους Αντιπροέδρους και τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων εκλέγει το Υπουργικό Συμβούλιο). Την ίδια ανεξάρτητη στάση τήρησε και με την νυν Κυβέρνηση, η οποία γρήγορα αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν του χεριού της. Και γιατί να είναι άλλωστε? Η διάκριση των τριών εξουσιών (Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής) είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα? Και πάλι δεν προήχθη σε Αντιπρόεδρο. Προήχθησαν πολύ νεώτεροι του Δικαστές και όχι αυτός που το έτος 2002 κρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια των 250 περίπου Δικαστών του Εφετείου  Αθηνών ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος να αντεπεξέλθει στη δύσκολη  υπόθεση της ανάκρισης των μελών της 17 Ν. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι η απόδειξη ότι καμιά Κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ίσως γι' αυτό στέλλουν τους Δικαστές στο ΙΚΑ, ενώ οι λειτουργοί της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής Εξουσίας παραμένουν στην ασφάλιση του  Δημοσίου. 

25 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Η παραίτηση Ζερβομπεάκου μου θυμίζει μια στημένη λεμονόκουπα που πέταξα το μεσημέρι στα σκουπίδια.
Όσο για τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ήμουνα νιος και γέρασα με τη Δικαιοσύνη θεραπενίδα των εκάστοτε ισχυρών και των παραδικαστικών κυκλωμάτων.
Λυπάμαι Μερόπη μου αλλά οι ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές υπάρχουν μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ανώνυμος είπε...

Ο μυθος περι " ανεξαρτησιας " δικαστων πρεπει να τελειωσει.

Οι δικαστες ειναι πολιτικα προσωπα,ψηφιζουν ,ανηκουν σε κομματα,εχουν υποχρεωση να οδηγουνται απο τη θεληση του λαου.

Να τελειωνει λοιπον το παραμυθι του " εξωγηινου αντικειμενικου,αδεκαστου κλπ".

Swell είπε...

Πώς να υπάρξει Μερόπη μου ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όταν στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν Βουλγαράκηδες και Σκανδαλίδηδες, ων ουκ έστιν αριθμός; Ασε που και στη δικαιοσύνη φαίνεται ότι πρόλαβαν και κλωνοποίησαν το Σανιδά...

tzonakos είπε...

Πολύ φοβάμαι οτι ο swell εχει δίκιο.
Ισως κλωνοποιήθηκαν οι Σανιδάδες και αυτο ειναι καταστροφή.
Οσο οι Πρόεδροι κι αντοπρόεδροι εκλέγονται απο το Υπουργικό συμβούλιο, τόσο θα επιλέγονται αυτοί που θα εξυπηρετούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Και η σημερινή κυβέρνηση εχει να αντιμετωπίσει μεγάλο θέμα αντισυνταγματικότητας για οσα περιλαμβάνει το "μνημόνιο" άρα σαφώς και πάλι δεν θα δούμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κι αυτο ειναι τουλάχιστον απογοητευτικό.
Θα δείξει τι θα γίνει.
Τουλάχιστον ας ελπίσουμε να μην δούμε Σανιδάδες πάλι.

tzonakos είπε...

YΓ. Μερόπη βγάλε το widgeo, κάνει spam σελίδες και γίνεται χαμός.

Phivos Nicolaides είπε...

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή και τύφλα σ' αυτούς που δεν τη θέλουν να βλέπει...

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
οι ανεξάρτητες φωνές στη Δικαιοσύνη, θέλω να πιστεύω, ότι είναι αρκετές, δεν είναι ελάχιστες. Απλώς δεν επιβραβεύονται από την Εκτελεστική Εξουσία, η οποία τις φοβάται.

-@harry μου,
και βέβαια οι Δικαστές είναι πολίτες που ψηφίζουν κλπ. Οφείλουν όμως όταν αποφασίζουν για μια υπόθεση να μην επηρεάζονται από τις κομματικές τους συμπάθειες. Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο υπάρχουν Δικαστές που το καταφέρνουν, όπως βέβαια και το αντίθετο.

Meropi είπε...

-@Swell μου,
αυτό θα ήταν το μεγαλείο της Δικαιοσύνης, να μην επηρεάζεται από κανένα Βουλγαράκη και κανένα Σκανδαλίδη. Και υπάρχουν Δικαστές που το πετυχαίνουν. Έλα όμως που δεν επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν έλθει η ώρα της κρίσης.

-@Τζονάκο μου,
δεν ξέρω αν κλωνοποιήθηκαν οι Σανιδάς, Κεδίκογλου (λίγο δύσκολο, να βρεθούν τόσο πολύ εξαρτημένοι Δικαστές), αλλά σίγουρα τους πραγματικά ανεξάρτητους Δικαστές τους φοβάται το εκάστοτε Υουργικό Συμβούλιο.
υ.γ. Το έβγαλα το widgeo, αν και δεν κατάλαβα τι ακριβώς κάνει.

Meropi είπε...

-@Φοίβο μου,
τη Δικαιοσύνη την παριστάνουν τυφλή, γιατί, υποτίθεται, δεν πρέπει να επηρεάζεται από τον πλούτο, την εξουσία, τη φυλή,το φύλο κλπ του κατηγορουμένου. Βέβαια η εξουσία, καμιά φορά, δεν τη θέλει να βλέπει τις παρασπονδίες της.

Βάσσια είπε...

Μερόπη μου, αν και δεν είμαι γνώστρια του κλάδου, απλά ως πολίτης, έχω χρόνια πάψει να πιστεύω ότι αυτές οι εξουσίες δρουν ανεξάρτητα. Δυστυχώς με τα χρόνια όλο και χειροτερεύει.

Παρά του γεγονότος ότι προσωπικά έχω γνωρίσει το άψογο πρόσωπο της δικαιοσύνης, δεν μπορώ να μην δω τα στραβά που διέπουν την λειτουργία της.

Αν πραγματικά οι τρεις αυτές εξουσίες υπηρτούσαν το σκοπό τους, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να τους τον υπενθυμίζουμε, κι αυτό είναι κατάντια.

Καλό σου Σ/Κ

santa maura είπε...

αν η σωστη λειτουργεια της δικαιοσυνης εξαρταται απο το ηθος , τον ηρωισμο και τη διαθεση του καθε δικαστη...τοτε εχουμε αυτα τα χαλια που εχουμε , φανταζομαι θα ειμαστε ο μοναδικος λαος που ρωταμε ποιος δικαστης θα εκδικαση την υποθεση μας ...και αφου μαθουμε πρατουμε αναλογως

marianaonice είπε...

Μερόπη μου, εμείς τα έχουμε ξαναπεί αμέτρητες φορες! Ξέρουμε άλλωστε το χάλι της δικαιοσύνης από δική μας αντίληψη.
Κρίμα για τον κ. Ζερβομπεάκο. Ή μάλλον κρίμα για τη δικαιοσύνη και για τη χώρα μας.
Προσωπική μου εμπειρία για τον εν λόγω δικαστή, μου άφησε τις άριστες των εντυπώσεων και στο πρόσωπό του είδα πραγματικά έναν άτεγκτο και θαρραλέο άνθρωπο και δικαστή!
Σου το λεγα φιλενάδα ότι τελικά και οι "σοσιαλιστές" μας, μία από τα ίδια είναι!!
Άλλωστε το ξεκαθάρισε και ο ΓΑΠ στην ΔΕθ λεγοντας ότι οι πράξεις μας δεν αλλάζουν την ιδεολογία μας. Με άλλα λόγια άλλο η πολιτική πράξη και άλλο η ιδεολογία!! χαχαα για γέλια είναι οι άνθρωποι! Δεν ελπίζω τίποτε πια από αυτούς!

Το σύστημα είναι ένα και μοναδικό και απλά αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις διαθέσεις του πάντα πλανημένου και δυστυχώς αγόμενου και φερόμενου λαού!

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι να σας πώ, δεν ξέρω. Πόσο απογοητευτικό πάντως, πόσο απογοητευτικό
Καλό σας βράδυ

Aνεμος είπε...

Στην αρχαία Ελλάδα τους βρώμικους πολιτικούς τους εξοστρακιζαν
Δηλαδή τους εξόριζαν σε ένα νησί
Αυτό είναι δικαιοσύνη
Όσο για σήμερα θλίβομαι…
Βλέπω ότι όλοι οι πολιτικοί λένε ας κρίνει η δικαιοσύνη ,με γνώμονα ,ότι είναι σίγουροι για την διασφάλιση της ασυλίας τους
Βεβαία η ένοια ισοπολιτεία ,ισοτιμία και όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι έναντι του συντάγματος θα απαντηθει ..
Δίκιο έχεις
Κάνε μήνυση στο κράτος να δικαιωθείς
Συμφωνώ με το προλαλησαντα ότι ακόμα και στην δικαιοσύνη υπάρχουν πράσινοι κόκκινοι και μπλε κόκκοι
Άρα και εμείς που διαιωνίζουμε αυτό το φαινόμενο καθένας στον κλάδο του δεν είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα, έστω ακόμα και με την σιωπή μας?

Meropi είπε...

-@Βάσσια μου,
ένα είναι σίγουρο. Η εκτελεστική εξουσία θέλει να κρατά δέσμιες τις άλλες δύο εξουσίες (Νομοθετική - Δικαστική). Τώρα όσον αφορά τους Δικαστές, τι να σου πω? Υπάρχουν και Δικαστές ανεξάρτητα πνεύματα, αλλά υπάρχουν και το αντίθετο.

-@Μαριάνα μου,
κρίμα στη Δικαιοσύνη πιο πολύ για την αποχώρηση Ζερβομπεάκου. Ο ίδιος θα ξεκουραστεί και θα αφοσιωθεί στην οικογένεια του.

Meropi είπε...

-@Γιώργο μου,
έχεις δίκιο σ' αυτό που λες. Ότι δηλ. οι περισσότεροι κοιτάμε ποιος δικάζει, για να κρίνουμε αν θα πάρουμε αναβολή ή όχι.

-@Ιππολίτη μου,
Ναι είναι πολύ απογοητευτικό... Την καλημέρα μου

Meropi είπε...

-@Άνεμε μου,
ναι οι πολιτικοί φορτώνουν στη Δικαιοσύνη τα προβλήματα και τα λάθη της εξουσίας, χωρίς όμως παράλληλα να φροντίζουν να της εξασφαλίσουν τα μέσα ανακάλυψης της αλήθειας. Αντίθετα προσπαθούν να την έχουν του χεριού τους.

Marina είπε...

Πάλι καλά που κρατήθηκε τόσα πολλά χρόνια στα έδρανα και δεν τον σχόλασαν νωρίτερα.
Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Γενικά δεν θέλει κανέναν με ανεάρτητη βούληση. Η θα περνάνε απο τη κρεατομηχανή και θα λαμβάνουν έτσι τους τίτλους ή θα τους έχουν παραπεταμένους..να βαρεθούν και να αποχωρίσουν.
Δεν είδες τι έγινε με τη δίκη του Κορκονέα; Στο τέλος θα παρασημοφορηθεί ότι επιτέλεσε κοινωνικό εργο, καθάρισε έναν στυγνό τρομοκράτη..στο πρόσωπο του μικρού. Καποιοι δικαστές δεν έχουν τσίπα..γι αυτό τους αγαπούν οι κυβερνήσεις.

Meropi είπε...

Μαρίνα μου,
η δίκη Κορκονέα δεν τέλειωσε ακόμα. Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου (ο Κούγιας) προσπάθησε να τον παρουσιάσει έτσι όπως λες. Οι Δικαστές και οι ένορκοι ακόμα δεν αποφάνθηκαν. Έχε υπόψη σου ότι τη σχετική υπόθεση δικάζει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που αποτελείται από 3 Δικαστές και 4 Ενόρκους (δηλ. πολίτες).

monahikoslikos είπε...

Πραγματικά θα 'χει ενδιαφέρον το αpοτέλεσμα, να δούμε το 4-3 προς τα που θα κλίνει.

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
κι εγώ περιμένω με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. Ο Εισαγγελέας πάντως, στην αγόρευση του, ήταν καταπέλτης κατά του Κορκονέα.

monahikoslikos είπε...

Μόνο που καμιά φορά ο εισαγγελέας μένει με την αγόρευση στο χέρι...

Meropi είπε...

Ναι, συμβαίνει κι αυτό καμιά φορά. Ελπίζω να μην είναι απ' αυτές τις περιπτώσεις.

phlou...flis είπε...

γιατί τί άλλο "ανεξάρτητο" θέλουν; Μήπως οι κατ' ευφημισμό "Ανεξάρτητες Αρχές μπλα μπλα μπλα" είναι όντως ανεξάρτητες;

τσότσος είπε...

Καλημέρα Μερόπη,

Αν θεωρούμε ότι ένα πάρκο έχει στόχο μεταξύ άλλων την ανανέωση/ "φρεσκάρισμα" του περιβάλλοντος αέρα, τότε πάρκο σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα μάλλον είναι πολυτέλεια.

Ας γίνει η μισή έκταση, πάλι μεγάλη θα είναι, και ας χρησιμοποιηθεί η υπόλοιπη για αξιοποίηση προκειμένου να γίνουν "μικροπάρκα" στις υποβαθμισμένες περιοχές...