Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και το καλάθι με τα κεράσια


Το έτος 2003 ανακοινώθηκε ότι, μετά από διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων, επιλέχθηκε η πρόταση, σύμφωνα με την οποία από τη συνολική έκταση των 5.300 στρεμμάτων του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού τα 4.010 στρέμματα θα καλύψει το Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου. Αμέσως σκέφτηκα την παροιμία με τα πολλά κεράσια και το μικρό καλάθι, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και πρόβλημα χρηματοδότησης της συντήρησης τόσο μεγάλου πάρκου.

Το 2007 ο Γ. Σουφλιάς με νέα εξαγγελία του μείωσε τα στρέμματα του καθαρού  πράσινου του Μητροπολιτικού Πάρκου σε 2.650 στρέμματα, αυξάνοντας αντίστοιχα την έκταση που θα δομηθεί. Ούτε όμως τότε πίστεψα ότι θα γίνουν πάρκο τα 2.650 στρέμματα.

Ήδη, πριν λίγο καιρό, ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο, που είναι ένας από τους διεθνείς συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτήρισε «πέταμα της δημόσιας περιουσίας» τη δημιουργία ενός μόνο μεγάλου πάρκου στο Ελληνικό. Πρότεινε δε ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία ενός πιο μικρού πάρκου εκεί (αν δεν κάνω λάθος έκτασης 1000 -2000 στρεμμάτων) και παράλληλα την απαλλοτρίωση ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ώστε να γίνουν πολλά μικρά πάρκα και κοινωφελείς δημόσιοι χώροι. Ως αποζημίωση δε των απαλλοτριούμενων με αυτόν τον τρόπο ακινήτων εισηγείται να δοθούν στους ιδιοκτήτες τους ως αντάλλαγμα εκτάσεις στον χώρο του Ελληνικού. Την πρόταση αυτή, ας σημειωθεί, διατύπωσε πρώτος ο Στέφανος Μάνος, πριν μερικά χρόνια (βλέπε εδώ). Την επαναλαμβάνει δε και ο καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Σπύρος Πολλάλης, ο οποίος εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Έχει λοιπόν και αυτός την άποψη ότι η ανάπτυξη του χώρου στο Ελληνικό αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σε όλη την Αθήνα και όχι μόνο στους Δήμους που περιστοιχίζουν το πρώην αεροδρόμιο.

Τώρα διαβάζω ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του Εμιράτου του Κατάρ ενδιαφέρεται για επένδυση στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου. Ο νέος δε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης θα ασχοληθεί εντατικά με το θέμα αυτό, προσπαθώντας να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε το σχέδιο να υλοποιηθεί ευκολότερα. Και απ’ ότι κατάλαβα (μπορεί όμως να κάνω και λάθος) η Κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την υλοποίηση της πρότασης του Χοσέ Αθεμπίγιο (παρόλο που όταν πρωτοδιατυπώθηκε η πρόταση αυτή η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αντέδρασε). Προσανατολίζεται δηλαδή η Κυβέρνηση προς την κατασκευή μικρότερου πάρκου στο Ελληνικό και πολλών μικρών πάρκων στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας. Καλή μου ακούγεται αυτή η προοπτική. Τρέμω όμως με τη σκέψη ότι μπορεί να μην κατάλαβα καλά και η Κυβέρνηση τελικά να περιορίσει στο ελάχιστο την έκταση του πάρκου στο Ελληνικό και να δώσει τον υπόλοιπο χώρο στους πλούσιους Άραβες για τσιμεντοποίηση, χωρίς την παράλληλη κατασκευή νέων πάρκων και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην υποβαθμισμένη Αθήνα. 
Αλήθεια, ανεξάρτητα από το μέγεθος του καλαθιού με τα κεράσια που κρατά ο καθένας από σας, ποια είναι η δική σας γνώμη επί του θέματος? Πρέπει να γίνει ένα μεγάλο πάρκο στο Ελληνικό, όπως εξαρχής εξαγγέλθηκε ή πολλά μικρά πάρκα, όπως προτείνει ο Αθεμπίγιο, αλλά και ο Μάνος και ο Πολλάλης?

------------------------------

Για να καταλάβετε αν είναι μεγάλη ή μικρή η έκταση του σχεδιαζόμενου Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, σας δίνω μερικά συγκριτικά στοιχεία:

·Εθνικός Κήπος + Ζάππειο: 288 στρέμματα

·Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» (Δήμοι Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού): 980 στρέμματα. Το πάρκο όμως αυτό, σήμερα, φθίνει, λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρηση του.

·Πάρκο Γουδί: Αρχικά σχεδιάστηκε να καλυφθεί αμιγώς με πράσινο έκταση 950 στρεμμάτων, αλλά μέχρι σήμερα η «πράσινη έκταση» υπολείπεται πολύ του στόχου και πάλι λόγω έλλειψης κονδυλίων.

·Πάρκο “Casa De Campo” στη Μαδρίτη της Ισπανίας: 17.220 στρέμματα.

·Πάρκο “Wiener Prater” στη Βιέννη της Αυστρίας: 12.870 στρέμματα.

·Πάρκο “Kuzminsky –Lyublino” στη Μόσχα 3.750 στρέμματα, ενώ στην ίδια πόλη το Πάρκο “Gorky” καταλαμβάνει 1200 στρέμματα.

·Πάρκο «Bois de Vincennes» στο Παρίσι 9.950 στρέμματα, ενώ το πάρκο «Bois de Boulogne» στην ίδια πόλη έχει έκταση 8.460 στρεμμάτων.

·Πάρκο “Hyde Park” στο Λονδίνο 1420 στρέμματα. Όλα τα πάρκα όμως του Λονδίνου καταλαμβάνουν έκταση 60.000 στρεμμάτων.

·Πάρκο “ Central Park” της Νέας Υόρκης 3.372 στρέμματα 
 
Μέρος της πρότασης του Καθηγητή Σπ. Πολλάλη για την κατασκευή μικρών πάρκων με υπόγεια γκαράζ σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας

25 σχόλια:

Ευάγγελος είπε...

Πολύ φιλόδοξο μου ακούγεται, meropi μου, για να μπορέσει να υλοποιηθεί με τα δεδομένα που υπάρχουν. Δεν ξέρω αν ακούγομαι απαισιόδοξος, αλλά είμαι της γνώμης ότι η τύχη του λεκανοπεδίου έχει από 10ετίες... τσιμενταριστεί! Μακάρι εν προκειμένω να διαψευσθώ ευχάριστα!!!!

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
ενδόμυχα έχω κι εγώ αυτό το φόβο. Πολλά πάρκα έχουν εξαγγελθεί, κατά καιρούς, αλλά τίποτε δεν έγινε.

Λεμέσια είπε...

Ίσως ο καταλληλότερος τίτλος να ήταν: "Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και το καλάθι με τα τσιμέντα". Εδώ πραγματικά θα ευχόταν κανείς το οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα να ήταν πιο ισχυρό και προπάντων πιο σοβαρό. Αυτά τα στρέμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μικρή όαση στο γκρίζο αστικό τοπίο. Η διασύνδεση τους με ακίνητα και ανταλλαγές στο κέντρο της Αθήνας μοιάζουν λίγο με προφάσεις με σκοπό την υπεκφυγή. Η αρχική πρόταση του 2003, "σύμφωνα με την οποία από τη συνολική έκταση των 5.300 στρεμμάτων του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού τα 4.010 στρέμματα θα καλύψει το Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου" δε θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να αλλοιωθεί.

NdN είπε...

Γεια σου Μερόπη,

Την ίδια πρόταση που αναφέρεις για το ελληνικό την έκανε και για την θεσσαλονίκη. πρότεινε λοιπόν και εκεί να εμταφερεθεί η ΔΕΘ εκτός πόλης και να γκριμιστούν παλιές πολυκατοικίες στο κέντρο, να γίνουν πάρκα και οι ιδιοκτήτες να λάβουν ένα σπίτι από τα καινούργια που θα χτιστούν στο χώρο της ΔΕΘ.

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική ιδέα φτάνει να υλοποιηθεί όπως ακριβώς το λένε και να μην αρχίσουν να κόβουν στρέμματα πρασίνου για να φτιάξουν επιπλέον πολυκατοικίες.

tzonakos είπε...

Πρώτα να γίνουν τα πολλά μικρά και μετά το Ελληνικό.
Ετσι θα διασφαλιστεί οτι θα γίνουν τα μικρά αντι να γίνει πρώτα το μεγάλο και να περιμένουμε εναν αιώνα να γίνουν τα μικρά.

Προσωπικά απορώ, απορώ πραγματικά, γιατι απορρίφθηκε η σκέψη για πίστα αγώνων και ταυτόχρονα πάρκο στον ίδιο χώρο ( κατα το πρότυπο της πίστας του Μόντρεαλ ) και ταυτόχρονη οικοπεδοποίηση μέρους του χώρου στην νότια άκρη για ξενοδοχεία και χώρους αναψυχής.
Ο χώρος προσφέρεται και για ήπια χρήση αθλημάτων όπως αερομοντελισμός όπου οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό εχουν τρελαθεί και τους κυνηγάνε όλοι, δήμαρχοι, σεκιουριτάδες, Ολυμπιακά Ακίνητα κι ο καθε ενας.

Τα δε γήπεδα που υπάρχουν μέσα απο το 2004 που εγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες θα μπορούσαν να παραμείνουν και να χρησιμοποιούνται.
Δεν καταλαβαίνω γιατι πάνω στο θέμα "Ελληνικό" κάνουν τζιχάντ-πολιτική οι όμοροι δήμοι και εχει εγκαταλειφθεί ο χώρος εδω κι 6 χρόνια.
Ελεος, διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι του Αλίμου που μένουν 6-7 χιλιόμετρα μακριά οτι θα τους ενοχλεί ο θόρυβος αν γίνονταν αγώνες !
Μα τέτοια βιονική ακοή !
Διαφωνώ κάθετα με ποσοστό τσιμεντοποίησης πάνω απο 15%.
Να μείνει ανοιχτός χώρις για το κοινό.
Ειναι ντροπή αυτη η εγκατάλειψη και οι καθε τόσο εξαγγελίες σουφλιάδων εχουν καταντήσει το Ελληνικό ως Αχελώο-Ν02.

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
από καλάθι με τσιμέντα, άλλο τίποτε στην Αθήνα! Χα χα χα!
Κοίταξε, αυτή η πρόταση περί πολλών μικρών πάρκων και μάλιστα στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, θεωρητικά τουλάχιστον, φαίνεται καλή. Ενέχει όμως το φόβο της υπεκφυγής, όπως επισημαίνεις κι εσύ.

-@NdN μου,
ναι το διάβασα και για το χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Από ιδέες δεν πάσχουμε. Από υλοποίηση πάσχουμε, δυστυχώς.

Meropi είπε...

-@Τζονάκο μου,
αυτή η ιδέα περί αγώνων αυτοκινήτων, ομολογώ ότι δεν μου αρέσει. Πώς σου ήρθε ότι είναι καλή?
Όσο για την κατασκευή πρώτα των μικρών πάρκων στο κέντρο της Αθήνας συμφωνώ.

tzonakos είπε...

Δεν μου ήρθε εμένα, υπήρχαν προτάσεις επενδυτών για να γίνει αυτό.
Δεν ξερω αν ειναι η καλύτερη λύση αλλα σίγουρα θα εξασφάλιζε και έσοδα για τη χώρα !
Ειδικά οι όμοροι Δήμοι θα ειχαν αυτά τα έσοδα.
Ομως με σημαία το 'ξεπούλημα' αντιστέκονται με μια παράλογη λογική και αυτοί ειναι οι κύριοι υπεύθυνοι που δεν εχει γίνει τίποτα ως τώρα !
Ειναι κρίμα κι άδικο να εχει καταντήσει σαν τον Αχελώο το Ελληνικό και καθε τρείς και λιγο να κάνει εξαγγελίες ο κάθε Σουφλιάς για έργα ! Και τίποτ5α ακόμα, περνά συχνά απο εκει και ειναι ενα απέραντο ερείπιο.
Καλημερα.

Stefanos Max είπε...

ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ FACEBOOK Ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ:ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ

http://internet-gr.blogspot.com/2010/09/facebook.html

Εσυ τι πιστευεις;

Meropi είπε...

-@Στέφανε μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά ή μήπως κάνω λάθος???
Τώρα επί του θέματος που με ρωτάς, την απάντηση θα τη βρεις σ' ένα παλαιότερο ποστ μου αυτό εδώ

Odysseas είπε...

Γεια σου Μερόπη και καλό φθινόπωρο!

Νομίζω κι εγώ πως θα ήταν ιδανικό να δημιουργηθούν πολλά μικρά πάρκα στην Αθήνα και να χρησιμοποιηθεί το Ελληνικό εν μέρει ως πάρκο και εν μέρει για άλλες χρήσεις (ακόμα και για αγώνες, γιατί όχι?).

Εδώ όμως δε μπορούμε να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν πρέπει να αποφασίσουμε ποιες πολυκατοικίες θα κατεδαφιστούν για να γίνουν πάρκα στην Αθήνα? Ούτε τα δισέγγονά μας δε θα τα δουν αυτά τα πάρκα!!!

Ανώνυμος είπε...

Για μενα,
που μενω κοντα στο παλιο αερ. & περναω καθε μερα απο κει .
αλλα & για καθε εχεφρονα ανθρωπο,που εχει υγιη σχεση με το χρημα,
οι προτασεις πολιτικαντηδων & σκουπιδιαραίων/ βλαχοδημαρχων για πρασινο,
δηλ. βοσκοτοπι για προβατα ,
δειχνουν την ανωμαλια τους...

Ο χωρος πρεπει να γινει gated community α λα Αμερικα,
για πλουσιους,
με επεκταση του ψωραλεου γκολφ απο τα 250 στα 600 στρεμματα κ.ο.κ.

Με τα λεφτα της αξιοποιησης,μπορουν να γινουν πολλα συνοικιακα παρκα για τον λαο...

Ηδη τα φαραωνικα τερατουργηματα τυπου "Τριτση" ειναι εγκαταλειμενα...

Heliotypon είπε...

Προκρίνω τα πολλά μικρά πάρκα, έστω με περιορισμό της έκτασης του γιγαντιαίου πάρκου που "θα γινόταν" στο Ελληνικό. Για να ξεκινήσει ένα τέτοιο μεγάλο έργο (στο σύνολό του εννοώ) χρειάζεται διοίκηση με @@, πέρα από τα λεφτά, και εμείς τέτοιαν δεν διαθέτουμε πουθενά στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη κι αν δημιουργηθεί "ad hoc" υπηρεσία ή οργανισμός με αυτή την αποστολή, θα καταλήξει άντρο διορισμού αργόσχολων και έργο ΔΕΝ θα υπάρξει. Μόνη λύση θα ήταν να γίνει από ιδιώτες, όπως και η Αττική οδός, για να είναι δεμένο το έργο και με χρονικά όρια και όχι να καταλήξει σαν της 'Αρτας το γιοφύρι. Αλλά και ΑΝ γίνουν αυτά τα μικρά πάρκα + το μεγάλο, ποιός και με τι λεφτά θα τα συντηρήσουν, όταν δημόσιο και δήμοι έχουν χρεωκοπήσει, κάτω από το βάρος της ρεμούλας και των ρουσφετιών;

Ανώνυμος είπε...

Τα 5000 στρ εχουν εμπορικη αξια 5δις,μεμονωμενα.
Σαν πακετο,2 δις.
Κοψοχρονια...1.5...

Με 1.5 δις,αγοραζεις 1500 παλιες πολ/κιες ( 10 διαμ η μια),
σε 90 οικ τετραγωνα
(16 πολ/κιες/τετραγωνο)
τις κατεδαφιζεις
&
εχεις 90 ΝΕΑ παρκα,
να ανασανει ο λαουτζικος...

Meropi είπε...

-@Οδυσσέα μου,
έχεις δίκιο ότι γενικά στην Ελλάδα έχουμε μια δυσκολία υλοποίησης των αποφάσεων που θα καλυτερεψουν τη ζωή μας. Φαντάζομαι και τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που τυχόν αποφασιστεί ότι θα κατεδαφιστούν. Προσφυγές επί προσφυγών, μη σου πω και αποκλεισμούς δρόμων.

Meropi είπε...

-@Harry μου,
για να δούμε! Θα τολμήσουν να υλοποιήσουν το σχέδιο με τα μικρά πάρκα! Ήδη έχει εξαγγελθεί η επένδυση των Αράβων του Κατάρ, αλλά λέξη για τα μικρά παρκα....

Meropi είπε...

-@Heliotypon μου,
βλέπω ότι όλοι είμαστε δύσπιστοι μπροστά στη δυνατότητα του μηχανισμού του Δημοσίου να φέρει εις πέρας μεγάλα έργα. Για να δούμε....., αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξη.

Ανώνυμος είπε...

Υποθετοντας οτι το πραμα φτανει μεχρι απαλλοτριωσεις για νεα παρκα,τοτε,αν οι ιδιοκτητες παρουν σε ζεστα μετρητα την αξια του σπιτιου τους & διευκολυνθουν σε στεγαστικα για νεο σπιτι,θα δεχτουν την απαλλοτριωση με χαρα.

Money talks,bullshit walks...

Καρπουζοκέφαλος είπε...

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω Μερόπη μου, αλλά μάλλον για τους κατοίκους και λοιπούς διερχόμενους-εργαζόμενους του κέντρου της Αθήνας δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Άλλωστε οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν σε "εξωτικά" προάστια!! Τους υπόλοιπους τους έχουν αφήσει στο έλεος της επιλογής τους.
Σημ: Ζω μεν στην "Σαλονίκη", αλλά όχι πως εδώ είναι και πολύ καλύτερα τα πράγματα! Από εξαγγελίες δε... πολύ καλά πάμε. Μόνο να ελπίζουμε και 'μεις μπορούμε.

Meropi είπε...

-@Harry μου,
πολύ αισιόδοξα τα βλέπεις τα πράγματα μου φαίνεται. Για να δούμε!

-@Καρπουζοκέφαλε μου,
Καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη από εξαγγελίες χορτάσαμε. Έργα δεν βλέπουμε.

phlou...flis είπε...

εξαιρετική η φωτογραφία που τράβηξες από το πάρκο του ...μέλλοντός μας, αλλά αν είναι να συντηρείται από τον κρατικό κουρβανα, μάλλον θα συμφωνούσα εν μέρει με την άποψη πάγκαλου, να υπάρχουν και κτίσματα προς εκμετάλλυεησ για να συντηρείται αυτό αυτόνομα

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου,
νομίζω ότι το πάρκο μπορεί να συντηρείται με τα έσοδα του υπόγειου πάργκινγκ.

Σοφία είπε...

Για καθαρά πρακτικούς λόγους νομίζω ότι είναι καλύτερη η λύση με τα μικρότερα πάρκα-πλατείες. Όχι μόνο γιατί επωφελείται περισσότερος κόσμος, αλλά γιατί συντηρούνται και πιο εύκολα. Καλά τα τεράστια πάρκα του Λονδίνου, αλλά τα ποτίζει ο καλός Θεός. Ενώ στην Ελλάδα;;;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Συμφωνώ με τη λύση των Αθεμπίγιο, Μάνο και Πολλάλη μιας και είναι άχρηστο, συγκριτικά με τα πολλά μικρότερα, ένα τόσο μεγάλο πάρκο.

Θα κάνω μία παρατήρηση: στο τέλος του ποστ αναφέρεις πάρκα σε άλλες πόλεις αλλά ξέχασες αυτό: Phoenix Park, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Δουβλίνου και αν διαβάσεις το άρθρο είναι αρκετά παλαιό...

Marina είπε...

Ετσι θα μείνει να χορταριάζει. Άν και συμφωνώ με τον Σ. Μάνο, πιστεύω ότι η Ελλάδα της μπαρούφας και της ήσσονος προσπαθειας, θα μοσχοπουλήσει το χώρο (ή ένα μέρος του) στους Αραβες και μετά θα πλύνει τα χεράκια της, όπως κάνει πάντα "Ιγκω δε ξέρει, πουλησα, άλλοι φταίνε".

Οσο για να γίνει πάρκο..μα είναι αστείο. Με τι λεφτά θα το κάνουν πάρκο; Εδώ κόβουν μισθούς..με σάλιο θ' αγοράσουν τα δένδρα;
Πές πώς μας έδωσε δάνειο η ΕΕ και κάναμε το πάρκο..Πώς θα συντηρηθεί; Εδώ μιλάμε για μεγάλα νούμερα, νερό, γεωπόνους κλπ.
Στο τέλος θα καταλήξει σαν το πάρκο του Φαλήρου, με αρμυρίκια, ξέφραγο αμπέλι για πρεζόνια και ανώμαλους, σπασμένα παγκάκια και στρατιες Ρομά που λόγω χώρου θα κατασκήνώνουν συνεχώς.