Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Νόμος είναι το δίκιο του καπνιστή



Διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο:


«Τη χαλάρωση του αντικαπνιστικού νόμου εξετάζει ήδη το Υπουργείο Υγείας, λίγους μόλις μήνες μετά τη – μη – εφαρμογή του. Ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζονται είναι να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις εννέα το βράδυ στα μπαρ, ο διαχωρισμός των μπαρ και των καφέ σε καπνιστών και μη, η διατήρηση της απαγόρευσης στα εστιατόρια και η απαγόρευση εισόδου ανηλίκων σε μπαρ καπνιστών. Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, “η Πολιτεία γελοιοποιείται” αφού ο νόμος δεν εφαρμόζεται, λόγω της έντονης αντίδρασης των καταστηματαρχών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα πλήττουν τις επιχειρήσεις τους, εν μέσω μάλιστα κρίσης…..».  

Έλα Χριστέ και Παναγία!!! Το κράτος, λέει ο κ. Υπουργός, γελοιοποιείται, επειδή δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Και τι κάνει γι’ αυτό? Φροντίζει να εφαρμοστεί ο νόμος? Όχι, βέβαια. Τον καταργεί, υποχωρώντας στο δίκιο του καπνιστή, ίσως και του καφετζή. Τα περί χαλάρωσης του νόμου (μόνο) είναι αστεία πράγματα. Μήπως, κάπως έτσι, υποχωρώντας δηλαδή σε μικροσυμφέροντα οργανωμένων ομάδων, φτάσαμε και στη σημερινή κατάντια (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική) της χώρας????

Προβληματίζομαι εγώ τώρα…. 

------------------------ 
Προσθήκη: Ο φίλος @Θανάσης έθεσε στο σχόλιο του ένα θέμα: Ότι αυτή η "χαλάρωση" του νόμου οφείλεται σε φοροεισπρακτικούς σκοπούς. Εγώ όμως θα πρότεινα ένα πιο υγιεινό τρόπο είσπραξης χρημάτων από το κάπνισμα. Να δραστηριοποιηθεί ο μηχανισμός επιβολής προστίμων για την παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου. Διαβάζω ότι η σχετική τηλεφωνική γραμμή δέχτηκε 300.000 κλήσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Τι κάθονται λοιπόν? Ας αρχίσουν να επιβάλλουν πρόστιμα.



Στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου το κάπνισμα φθίνει. Σε μας "και ξανά 
προς τη δόξα τραβά"

32 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Μερόπη καλημέρα..

Μήν ακούς τις δικαιολογίες του Λοβέρδου. Ο Παπακωνσταντίνου τον πήρε τηλέφωνο, γιατί το τσιγάρο έχει μεγάλους έμμεσους φόρους, και δεν πιάσανε τα αναμενόμενα :))))))

Εγώ, αν και είμαι καπνιστής-εξαρτημένος για πολλά χρόνια, να σου πω, καταλαβαίνω πόσο ενοχλητικό και ανθυγιεινό είναι για τον μη-καπνιστή. Αλλά εδώ δεν μιλάμε επί της ουσίας αλλά επί της ...βλακείας κάποιων (λέγε με Μπεχράκη) που πιστεύουν πως το κάπνισμα κόβεται με εκστρατείες και νόμους την ίδια ώρα που εισπράτεις ένα τσουβάλι λεφτά. Άμα είσαι μάγκας και θέλεις τόσο την υγεία μας, απαγόρεψε την πώληση κι άσε μας να τρώμε τα νύχια μας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Το μόνο που είναι εφικτό, είναι να υπάρχει πρόβλεψη για όλους. Καπνιστές και μη. Πριν χρόνια έχει έλθει στην Ελλάδα γνωστή διεθνής φίρμα που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ το κάπνισμα. Έγινε τίποτε;; Καταστρατηγήθηκε τίποτε;; Όχι. Πήγα κι εγώ μια φορά, δεν το ήξερα, το έμαθα. Δεν ξαναπήγα. Τέλος. Ούτε έκλεισε η αλυσίδα, ούτε τίποτε έγινε. Κανείς δεν καπνίζει μέσα εκεί. Οι μη καπνιστές φαντάζομαι την προτιμούν, και πάνε. Μια χαρά. Ήθελε πολύ μυάλό να το καταλάβεις αυτό;;....

Odysseas είπε...

Το Σάββατο βρέθηκα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και διαπίστωσα πως στο εστιατόριο του δεύτερου ορόφου, σε μία "κρυμμένη" γωνία, ο κόσμος κάπνιζε κανονικότατα!

Απευθύνθηκα στην αστυνομία του αεροδρομίου, η οποία φυσικά δεν ήταν αρμόδια(!), και με παρέπεμψε στον αερολιμενάρχη...
Η πρώτη έκπληξη ήταν πως ο αερολιμενάρχης ήταν παλιός γνωστός μου (αντικαπνιστής ευτυχώς!), και η δεύτερη πως ούτε αυτός ήταν αρμόδιος... Μου υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι μπορεί, αλλά φοβάμαι πως μάλλον δε μπορεί και πολλά...

'Εκανα και καταγγελία στο 1142, αλλά ούτε από εκεί ελπίζω τίποτα...

Το θέμα για μένα δεν είναι τόσο θέμα υγείας, όσο νοοτροπίας. Ακριβώς όπως το λες: με τέτοιες μικροεξαιρέσεις φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε...

Swell είπε...

Mερόπη, το μόνο που ξέρει να κάνει καλά αυτό το "κράτος" είναι να γελοιοπείται. Οι εξαιρέσεις από τους νόμους, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες ομάδες είναι κανόνας. Προσωπικά, το "απολαμβάνω" καπνίζοντας. Καλημέρα σας!

Meropi είπε...

-@Θανάση μου,
το σχόλιο σου με έβαλε σε σκέψεις που οδήγησαν σε προσθήκη στο ποστ μου. Διάβασε την για να δεις τη δική μου άποψη πάνω σ' αυτό που έθεσες.

-@Οδυσσέα μου,
Η Ελλάδα γέμισε από Πόντιους Πιλάτους, ως συνήθως.

-@Swell μου,
κάπνισε εσύ το τσιγαράκι σου και άσε μας εμάς, τους μη καπνιστές, να βράζουμε το ζουμί μας.

monahikoslikos είπε...

Μερόπη μου όταν οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή είναι γελοίοι είναι φυσικό να μην μπορούν να εφαρμοστούν και όσο πιο γρήγορα καταργηθούν ή έστω διορθωθούν τόσο το καλύτερο για όλους.
Προσωπικά έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και 18 μήνες αλλά το θεωρώ άκρως φασιστικό να απαγορεύεις στο μισό πληθυσμό της χώρας να απολαμβάνει τον καφέ ή το κρασάκι του καπνίζοντας ένα τσιγαράκι.

vassper είπε...

Μερόπη καλημέρα
Στην Ελλάδα καπνίζει το 48% του πληθυσμού, δηλαδή το 65% των ατόμων ηλικίας 18-65 ετών και το 75% απο αυτούς δυσανασχετεί στην απαγόρευση.
Γιά να εφαρμοσθεί ένας νόμος απαιτείται να υπάρχουν:
1. μηχανισμός εφαρμογής του
2. ελάχιστη συναίνεση των πολιτών.
Αν δεν ισχύουν και τα δυο παραπάνω, κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται.
Στην ουσία, νόμος είναι η επιβολή της θέλησης των πολλών, που συμφωνούν, στους λίγους που διαφωνούν.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας κανένας νόμος δεν εφαρμόσθηκε αν δεν είχε την συναίνεση των πολιτών, ιδίως οταν ο νομοθέτης επικαλούταν το "συμφέρον" τους.

miss little sunshine είπε...

Με εκφράζεις και θα σου παραθέσω δικά μου σχόλια που έκανα πρωτύτερα σε μία ιστοσελίδα πάνω στο θέμα "Συμφωνω απολυτα με τη θεση της Μεροπης. Ποση ποια ανομια σε αυτη τη χωρα, ποση;;; Εχουμε χιλιαδες νομους, οι περισσοτεροι εκ των οποιων ειναι βαθεια ανουσιοι. Ενας ουσιαστικος υπηρξε, ο αντικαπνιστικος και ο Ελληνας ανταρτης "νικησε". Που ησουν ρε ανταρτη οταν σε θελαμε στο δρομο να αντισταθεις για την Τροικα; Που σαι ...ρε Ελληνα ανταρτη οταν σε θελουμε για να περπαταμε ελευθερα χωρις να μας κλεινεις τη διαβαση γιατι ειμαστε αναπηροι και δε γουσταρουμε να μενουμε στα σπιτια μας; Που σαι ρε Ελληνα ανταρτη που σα προβατο τρως οτι σε ταισουν τα Μεσα μαζικου επηρεασμου και το μονο που ξερεις ειναι να αντιστεκεσαι σε εναν ρημαδοαντικαπνιστικο νομο; ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ εισαι Ελληνα ανταρτη."

Ανώνυμος είπε...

Τωρα που βλεπω αυτο που απο καιρο υποπτευομουν,οτι εισαι μια πορωμενη φασιστρια που θες να κανεις κουμαντο στα πλεμονια των αλλων & στα μαγαζια των αλλων
( καπνιστων που δεν σε ενοχλουν ),
τα παραταω γενικα...

Επικροτεις & τη ρουφιανιά...

Οι αριστεροι ...." προοδευτικοι " φασιστες ειναι πολυ πιο επικινδυνοι απο τους δεξιους,μαλλον " γραφικους " φασιστες...

Αντε & αντιο.

nickpet είπε...

Χμμμμμμ... και γιατί ο κος Λοβέρδος και ο κάθε Υπουργός δε χαλαρώνει και άλλους νόμους; Όπως την πληρωμή οφειλών στις εφορίες, ή των παγίων της ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ...
Λέω εγώ τώρα....

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι γελοίος. Αποβλέπει στην υγεία των πολιτών και ιδίως των ανηλίκων, οι οποίοι όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η καταστροφική συνήθεια, τους θέτει στο περιθώριο της ψυχαγωγίας, θα το σκεφτούν δύο φορές να βάλουν τσιγάρο στο στόμα τους. Όσο για την απόλαυση του τσιγάρου, ας την κάνουν στο σπίτι τους και όχι σε βάρος των μη καπνιστών. Πιο φασιστικό είναι να αδιαφορείς για την υγεία των γύρω σου, προκειμένου να απολαμβάνεις τα πάθη σου.
---------
-@vassper μου
η ίδια απάντηση που έδωσα στο Λύκο αφορά κι εσένα. Θα πρόσθετα μόνο ότι η Πολιτεία πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους πολίτες σε θέματα προστασίας της υγείας και της διαπαιδαγώγησης των ανηλίκων και όχι πίσω από τους πολίτες, επιζητώντας σε όλα τη συναίνεση τους. Η βούληση των καπνιστών είναι το ίδιο άξια προστασίας με την υγεία των πολιτών????

Meropi είπε...

-@miss little sunshine
βλέπω ότι παρόλο το αβαταρ σου (στο οποίο περιστοιχίζεσαι από γόπες!) είσαι κατά του καπνίσματος!!!!
----------
-@Harry
παρεκτρέπεσαι σε ύβρεις και το ξέρεις, κατά βάθος, ότι δεν κάνεις καλά. Αν θέλεις να φύγεις και φυσικά να φύγεις, δεν σε κρατώ. Δεν μου χρειάζονται τέτοιου είδους αναγνώστες. Αντίο και σε σένα.

Meropi είπε...

Καλώς τον @nickpet. Πολύ εύλογος ο προβληματισμός σου σχετικά με τους νόμους. Το μικροσυμφέρον διάφορων ομάδων πολιτών δεν πρέπει να "χαλαρώνει" νόμους που αποβλέπουν στο δημόσιο συμφέρον.

Locus Publicus είπε...

...εισαι μια πορωμενη φασιστρια που θες να κανεις κουμαντο στα πλεμονια των αλλων & στα μαγαζια των αλλων...

Ρε Μερόπη τι σου λένε; Είσαι τέτοιο πράγμα; Kλείνεις μπουζουκτζίδικα;

Εφόσον το θέμα του καπνίσματος δεν προσεγγίστηκε ως θέμα υγείας αλλά ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λογικό είναι τα τασάκια να επανέλθουν. Η Ελλάδα έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα γενιά καπνιστών και είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει το τσιγάρο. Οσες κοινωνίας το σταμάτησαν ήταν λόγω μιας συλλογικής συνειδητοποίησης πως το κάπνισμα σκοτώνει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Meropi είπε...

Ax βρε @Locus μου,
ναι είμαι φασίστρια, ρουφιάνα κλπ κλπ, δεν το έχεις καταλάβει μέχρι τώρα? Χα χα χα!

Ως προς το θέμα μας τώρα, πράγματι, πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε ακόμη γίνει συνειδητοποιημένοι πολίτες και η Πολιτεία, αντί να μπει μπροστά και να μας καθοδηγήσει σ' αυτό, κλείνει το μάτι ακόμα και στις πιο καταστροφικές μας συνήθειες.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητή Μερόπη,

Ο νόμος για απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους εφαρμόζεται και στην Κύπρο.

Πίστεψε με είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.
Η αστυνομία προσπάθησε αλλά όσους και να καταγγείλει δεν γίνεται τίποτε.
Γ' αυτό και σκέφτονται κι εδώ να τροποποιήσουν το νόμο.

Θα συμφωνήσω με προλαλήσαντες ότι αν τους βαστούν τα κότσια τους ας απαγορεύσουν την εισαγωγή καπνού.

Από την άλλη όμως, ενώ ζητούμε σεβασμό στο δικαίωμα και την υγεία των μη καπνιστών δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να θεωρούμε τους καπνιστές ως μιάσματα.

Και στην Κύπρο δυστυχώς εδώ φτάσαμε...

Meropi είπε...

Μιχάλη μου,
ναι το ξέρω ότι και οι Κύπριοι είναι αρειμάνιοι καπνιστές, όπως εξάλλου και οι Ελλαδίτες.
Αυτό που λες ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες να τον εφαρμόσουν, δεν το πιστεύω. Απλώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Ίσως γιατί οι καπνιστές αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των ψηφοφόρων, ίσως γιατί αντιδρούν και οι μαγαζάτορες που είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι η επιμονή στην εφαρμογή του νόμου, μακροπρόθεσμα, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό.

αθεόφοβος είπε...

Έτσι και αποφάσιζαν να ρίξουν βάσει του νόμου καμια 50 πρόστιμα και να το κάνουν γνωστό, τότε θα εβλεπες όλους αυτούς τους "αγωνιστές" πως θα έβαζαν την ουρά κάτω από τα σκέλια,θα εξαφανιζόντουσαν τα τασάκια και όποιος θα ήθελε να καπνίσει θα εβγαινε για 5 λεπτά έξω όπως ακριβώς κάνει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

stalamatia είπε...

Σε νοσοκομείο της Κύπρου που έτυχε το Χειμώνα να νοσηλευτεί ο γιος μου 15 μέρες οι εργαζόμενοι εκεί όλες οι βαθμίδες τρυπώνανε μέσα στο δωμάτιο (κουζίνα) ακριβώς απέναντι από τα δωμάτια των ασθενών και η μυρωδιά από τα τσιγάρα μας έπιανε στο λαιμό εμας που είμαστε στα δωμάτια ασθενών.
Να καπνίσουν ,έχουν κάθε δικαίωμα ,αλλά ας φτιάξουν καπνηστήρια κάπου πιο πέρα!!Εχουν και οι καπνιστές ψυχή αλλά και εμεις οι (ακάπνηστοι δεν φταίμε σε τίποτα!!

Βάσσια είπε...

Το γιατί το κάνουν, αν το κάνουν τελικά λίγο με νοιάζει.

Ως καπνίστρια που σέβεται τους άλλους όμως, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η επιλογή μου να καπνίζω κάτι που μου παρέχεται νομίμως (και με ακριβή τιμή), με καθιστά παράνομη.

Οι χώροι όπως υπηρεσίες, νοσοκομεία, όπου υπάρχει κοινό, καλώς να είναι απαγορευτικοί.

Οι υπόλοιποι χώροι, όπου μπορεί κάποιος να επιλέξει που θα πάει, θα πρέπει να υπάρχουν και για τους καπνιστές.

Δεν είμαστε πολίτες άλλης κατηγορίας.
Σεβόμαστε και απαιτούμε σεβασμό, απλά πράγματα.

Καλημέρα Μερόπη μου
καλό σ/κ

VAD είπε...

Εμπρος,στείλτε μας στη...Γυάρο,κι αν δε μας χωράει,καλή ειναι και η Μακρόνησος:)))

santa maura είπε...

αυτη η αδυναμια εφαρμογης των νομων πως εξηγειται νομικα? ειναι αυτο που λενε , εθιμικο δικαιο? καλο μεσημερι και ευχομαι να τα εκατοστησει το μπλοκ.

Meropi είπε...

-@Aθεόφοβε μου,
συμφωνώ και επαυξάνω!

-@Σταλαματιά μου,
εγώ λέω να βγαίνουν έξω, να μην φτιάξουν καπνιστήρια στα νοσοκομεία.

Meropi είπε...

-@Βάσσια μου γλυκιά, όχι μόνο δεν έχω αντίρρηση να καπνίζετε εσείς οι καπνιστές, αλλά αναγνωρίζω το σχετικό δικαίωμα σας, όχι όμως σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου βλάπτετε την υγεία (πλην της δικής σας) και των άλλων που έχουν επιλέξει να μην καπνίζουν.

-Vad μου, υπερβολικέ μου εσύ. Κανείς δεν θέλει να σε στείλει στη Μακρόνησο. Το μόνο που ζητά ο νόμος είναι όταν βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους σε κλειστό δημόσιο χώρο να μην καπνίζεις. Δηλαδή τόσο απαραίτητο σου έχει γίνει το κάπνισμα, που δεν μπορείς να το αποχωριστείς ούτε για λίγο????

Meropi είπε...

-@Γιώργο μου,
η μη εφαρμογή των νόμων οφείλεται σε έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης, η οποία μάλλον σκέφτεται το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Και οι καπνιστές ψηφοφόροι στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πολλοί.
Το εθιμικό δίκαιο είναι κάτι άλλο. Είναι μια συνήθεια κοινή και μακροχρόνια που έχει δημιουργήσει την πεποίθηση στους πολίτες ότι αποτελεί δίκαιο. Όμως, πρόσεξε, με το έθιμο δεν μπορεί να καταργηθεί νόμος.

NdN είπε...

Μερόπη για την εφαρμογή των νόμων υπέυθυνοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Από τη στιγμή που όπως διαβάζω δεν έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρόστιμα τότε είναι λογικό να φωνάζουν οι διάφοροι "αγωνιστές". Κι εγώ καπνιστής είμαι, αλλά στο Λονδίνο δεν έχει διανοηθεί κανένας να ανάψει τσιγάρο γιατί θα πληρώσει. Στη Ελλάδα η εκ του ασφαλούς επανάσταση πουλάει και φυσικά ο αντικαπνιστικός νόμος είναι πεδίον δόξης λαμπρο.

VAD είπε...

Μερόπη μου,όσα χρόνια καπνίζω,τόσα χρόνια σας σέβομαι,δε μου χρειάζεται κανενας νόμος,άλλωστε ποιος νόμος απαγορεύει τη χρήση προϊόντος που κυκλοφορεί νόμιμα κι από το οποίο το κρατος εισπράττει 66% φόρο;Δε διακρίνεις μια αντίφαση;Νόμιμο το προϊόν,παράνομος ο χρήστης!

Meropi είπε...

-@ΝdN μου,
εξ όσων έχω καταλάβει, η Κυβέρνηση (όπως άλλωστε και η προηγούμενη) δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο, για μικροπολιτικούς λόγους. Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι αστείος και γι' αυτό κανείς δεν του δίνει σημασία. Αν ήταν σοβαρός και είχαν αρχίσει να πέφτουν τα πρόστιμα, με σταθερό και χωρίς εξαιρέσεις τρόπο, να σου πω τι αντίσταση θα κάνανε οι καπνιστές και οι μαγαζάτορες.

Meropi είπε...

-@VAD μου,
ο συλλογισμός σου περιέχει μια σοφιστεία και νομίζω ότι, κατά βάθος, το ξέρεις. Τα νόμιμα προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και χωρίς κανόνες. Και το αυτοκίνητο είναι νόμιμο, αλλά δεν μπορείς να το καβαλάς και να κάνεις αγώνες ταχύτητας στο δρόμο, γιατί κινδυνεύουν οι άλλοι. Έτσι και με το κάπνισμα. Κάπνισε όσο θέλεις σπίτι σου, στο δρόμο, στο πάρκο, στο σπίτι του φίλου σου (εφόσον σου το επιτρέπει), αλλά επέτρεψε μου να σου βάλω κανόνες σε δημόσιους κλειστούς χώρους, γιατί κινδυνεύει η υγεία των άλλων. Μη μου πεις ότι καπνίζεις και στη σχολική αίθουσα, επειδή το προϊόν είναι νόμιμο! Είμαι σίγουρη πως όχι.

Marina είπε...

Οταν είναι να κάνει ένα σοβαρό κράτος ένα Νόμο, σκέφτεται πρώτα.
Στο εξωτερικό αν θέλει κάποιος να πάρει άδεια για εστιατόριο/μπάρ/καφενείο/κλάμπ κλπ, μεταξύ των άλλων πρέπει να έχει χώρους ΚΑΙ για τους καπνίζοντες, χώρια απο τους άλλους, καθώς και πρόσβαση στους χώρους αυτούς απ' ολους τους πολίτες (ΑΜΕΑ π.χ.). Ειδάλλων ούτε στη β' παρουσία δεν παίρνει άδεια.

Εδώ χωρίς να εκτιμήσει κανείς την ελληνική πραγματικότητα, φρρττ βγάζουμε ένα νόμο! Ο οποίος συνήθως εφαρμόζεται ΣΤΗΝ αρχή και μετά ή πάει για ύπνο (όπως τότε που έκοβαν οι τροχαίοι πρόστιμο στους πεζούς που πέρναγαν με κόκκινο) ή αναιρείται απο τους ίδιους γιατί δεν είναι εφικτός.

Σιγά μη βγούν να μοιράζουν πρόστιμα.. Γράψε τα λόγια μου..στο τέλος οι μη καπνίζοντες θα τρώνε έξω στο ξεροβόρι.
Ποτέ δεν θα γίνουμε πολιτισμένοι γιατί μας αρέσει πάντα η εύκολη λύση.. (ούφ φόρτωσα πάλι).

VAD είπε...

Μερόπη μου,ούτε στο σπίτι σου ούτε στο σχολείο μου χρειάστηκαν πο΄τε κανόνες για να σεβαστώ το χώρο,αυτονόητο...
Οταν θάρθω σπίτι σου,ετοιμασέ μου τον καφέ στο μμπαλκόνι:))

Βάσσια είπε...

Μερόπη το ίδιο λέμε.
Χώροι που να επιλέγει ο καθένας- καπνιστής ή όχι.

Όχι όλοι οι κλειστοί χώροι για τους μη καπνιστές και εμείς στο δρόμο.
Αυτό είναι διάκριση.

Καλημέρα
:-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν και καπνιστής, προσωπικά, από την αρχή είχα ταχθεί υπέρ του νόμου. Ωστόσο, το λάθος είναι μία τέτοια ριζική αλλαγή δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και τούτο αποδείχθηκε και στο εξωτερικό και στο ελληνικό παρελθόν με το νόμου του Αβραμόπουλου. Οι νόμοι δεν επιβάλλονται έτσι. Έπρεπε να γίνουν καλύτερες κοινωνικές διεργασίες.

Π.χ. τι γίνεται στις δημόσιες υπηρεσίες; Σέβονται το νόμο; Είναι δυνατόν κάθε μισή ώρα να εγκαταλείπεται η θέση εργασίας για να κάνουμε ένα τσιγαράκι;