Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Μήπως τελικά υπάρχουν λεφτά?



Διαβάζω στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» (20-11-2010):

"Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009 αποκαλύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων (και ανείσπρακτων) χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31-12-2009, έφτασε στα 36,8 δισ. ευρώ, ή στο 15,9% του ΑΕΠ, ποσό που αναλύεται σε:
- 33,55 δισ. ευρώ που είναι τα βεβαιωθέντα στις ΔΟΥ και 
- 3,3 δισ. ευρώ που είναι τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων. 
Όπως παρατηρεί το ελεγκτικό συνέδριο, από τους φόρους ύψους 89,1 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισ. ευρώ ή το 56,8% και έμεινε ανείσπρακτο το 43,2%. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι, από το 2003 έως το 2009, το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων αλλά μη εισπραχθέντων εσόδων του Δημοσίου τριπλασιάστηκε, αφού, από 11,6 δισ. ευρώ το 2003, έφτασαν πέρυσι σε 33,6 δισ. ευρώ...." 

Αν καταλάβατε καλά, αυτά τα 36,80 δις ευρώ, που αποτελούν τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο, είναι τα χρήματα εκείνα, για τα οποία ο ΓΑΠ μας διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι «χρήματα υπάρχουν»! Και είναι αλήθεια ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, υπάρχουν, με την έννοια ότι αποτελούν βεβαιωμένες πια απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικά όσα απ’ αυτά προέρχονται από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ), που αν δεν κάνω λάθος είναι τα μισά περίπου, έχουν εισπραχθεί από τους εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο.
Αναρωτιέμαι λοιπόν. Έχει τα κότσια ο κρατικός μηχανισμός να εισπράξει τα χρέη αυτά? Πρέπει, βέβαια, να παραδεχτώ ότι ένα μέρος αυτών δεν μπορεί να εισπραχθεί, γιατί «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» (οφείλονται από εμπόρους και εταιρείες που έχουν πτωχεύσει κλπ). Ένα άλλο, όμως, ικανό μέρος θα μπορούσε να εισπραχτεί. Εκτός από τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπάρχει και η δυνατότητα ποινικής καταδίκης του και η εκτέλεση της ποινής φυλάκισης. Αν φυλακιστούν μερικοί μεγαλοοφειλέτες (και όχι, βέβαια,  μικροοφειλέτες- φουκαράδες) για αδικήματα που έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή, θα δεις πώς θα τρέξουν μερικοί άλλοι μεγαλοσχήμονες να βρουν τα λεφτά να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο (είναι γνωστό ότι πολλοί φοροφυγάδες διατηρούν offshore εταιρείες με περιουσία και χρήματα). Υπάρχει το νομικό καθεστώς, ας το χρησιμοποιήσουμε. Είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσουμε και στην Ελλάδα ότι ο φοροφυγάς είναι, εκτός από οφειλέτης, και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ. Σε άλλα κράτη της Ευρώπης και στις ΗΠΑ η φοροδιαφυγή θεωρείται από τα σοβαρότερα εγκλήματα και η κοινωνία το έχει συνειδητοποιήσει αυτό. Ακόμα και ο Αλ Καπόνε φυλακίστηκε για φορολογικά αδικήματα και όχι για τις, κατά συρροή, ανθρωποκτονίες που είχε διαπράξει. Επίσης τις τελευταίες μέρες «παίζει» πολύ η είδηση ότι ο αμερικανός ηθοποιός Γουέσλι Σνάιπς πρόκειται να εκτίσει ποινή τριετούς φυλάκισης για το αδίκημα της φοροδιαφυγής
Κύριε Παπακωνσταντίνου, χρήματα (ανείσπρακτα) υπάρχουν λοιπόν. Τι κάθεστε? Βάλτε μπρος τους μηχανισμούς για την είσπραξη τους. Όλο και κάτι θα μαζέψετε.

Ο ηθοποιός Γουέλσι Σνάιπς που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών για φοροδιαφυγή και επίκειται ο εγκλεισμός του στη φυλακή.

14 σχόλια:

Я верю в Сталина είπε...

και πού να δείς αν φορολογούσαν τις τράπεζες, τί λεφτά θα υπήρχαν...

monahikoslikos είπε...

Μα τι του λες του Παπακωνσταντίνου Μερόπη μου, να πάει να τα εισπράξει εδώ μόλις είδε ο άνθρωπος να δουλεύει το ΣΔΟΕ και να κινδυνεύουν κάποιοι μεγαλοκλεφταράδες να πληρώσουν πήγε κι έκανε περαίωση ...της φοροδιαφυγής.

nickpet είπε...

Δυστυχώς στην Ελλάδα θα πληρώνουν μια ζωή οι μα....ες και οι δημόσιου υπάλληλοι.

Vasilis Simeonidis είπε...

Εξ' ορισμού: ο πλούτος παράγει τη φτώχεια (ο γερό Χέγκελ το έδειξε πολύ καλά αυτό).
Συνεπώς, όπου λεν ότι δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει μεγάλη χλιδή και σπατάλη.

squarelogic είπε...

Μερόπη,
ΦΠΑ τώρα μπήκε στους δικηγόρους,ενώ στις ιατρικές υπηρεσίες δεν υπάρχει κατόπιν κοινοτικής οδηγίας(και καλώς,γιατί ξέρεις που θα έφτανε η επίσκεψη?),άρα έχεις λάθος σε αυτό.
Αντίθετα,εχω διαβάσει οτι τα περισσότερα ανείσπρακτα χρέη είναι είτε από φορείς του ευρύτερου Δημοσίου(τεράστια ιστορία αυτή,κανείς δεν ξέρει πόσα χρωστάει η μία τσέπη του Δημοσίου στις άλλες!),είτε από εταιρείες που πρόλαβαν και πτώχευσαν,γιάυτό κι εξαρχής έλεγαν οτι μπορούν να εισπράξουν μόνο μικρό ποσοστό αυτών των χρημάτων.

Meropi είπε...

-@Μάρκο μου,
ως προς τις Τράπεζες έχω μια επιφύλαξη, την εξής: Για να λειτουργεί μια οικονομία, πρέπει να έχει εύρωστες Τράπεζες, αλλιώς θα πάει κατά διαόλου.

-@Λύκε μου,
η ανάγκη να μαζέψει άμεσα χρήματα (κι ας είναι ρώγες), τον ώθησε στην περαίωση.

Meropi είπε...

-@nickpet μου,
ότι πληρώνουν οι μ.... είναι αλήθεια. Βλέπε και την περαίωση. Όσοι είχαν υποστεί κανονικό έλεγχο, πλήρωσαν κανονικά. Οι άλλοι πλήρωσαν πολύ λιγότερα με την "περαίωση".

-@Βασίλη μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Και πράγματι στις χώρες όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και πλούτος.

Meropi είπε...

-@squarelogic μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Μου έχεις ξανάλθει? Δεν θυμάμαι (το γήρας γαρ).
Τώρα όσον αυτά που επισημαίνεις, έχεις δίκιο όσον αφορά το ΦΠΑ των δικηγόρων κλπ. Το διόρθωσα ήδη στο κείμενο μου. Ως προς τα ανείσπρακτα χρέη, δεν μπορεί, ένα μέρος αυτών θα μπορεί να εισπραχτεί. Η μη είσπραξη τους φοβάμαι ότι οφείλεται στην κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους που, ιδίως κατά τα έτη διακυβέρνησης της ΝΔ, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εν αντιθέσει με τη φωτογραφία σου, ουδείς προβεβλημένος ή μεγαλοεπιχειρηματίας δεν πρόκειται να φυλακιστεί, πόσο μάλλον να προχωρήσει η πολιτεία σε δήμευση περιουσίας.

Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Ωστόσο, οι μηχανισμοί ενώ αυξήθηκε η αποδοτικότητά τους -κατά την κυβερνητική επιθυμία- παραμένουν με λίγο προσωπικό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά που εμείς θα θέλαμε. Επιπλέον, μην ξεχνάς την πολυνομία και τα δικαιώματα ενστάσεων και δίκης για εκείνους που τους έχουν βεβαιωθεί οφειλές.

vassper είπε...

οπως σωστά γράφει ο squarelogic τα περισσότερα απο αυτά αφορούν οφειλές δημόσιων οργανισμών, εταιρειών που πτώχευσαν και πρόστιμα που θα απομειωθούν, έτσι ώστε απο τα λεφτά που αναφέρεις δεν θα εισπραχθεί ούτε το 10% μετά απο δεκαετίες στα δικαστήρια. Βλέπεις, το δικονομικό μας σύστημα είναι και αυτό προσαρμοσμένο στην αναβλητικότητα, στην συναλλαγή αλλά και στη ανοχή, όπως και όλη η κοινωνία. Δεν μπορείς να απαιτείς αυστηρότητα σε μια ομάδα ανθρώπων και επιείκια σε άλλη.

Eva Neocleous είπε...

Πολύ καλά τα λες,Μερόπη μου.
Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φοροδιαφεύγουν.
Και μόνο αυτό;

Meropi είπε...

-@Δείμο μου,
εν μέρει είναι όπως το λες, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιη ότι υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με συντονισμένη δράση των εισπρακτικών μηχανισμών θα εισπραχτούν αρκετά χρήματα.

-@vassper μου,
η απάντηση που έδωσα πιο πάνω στο Δείμο, αφορά και εν μέρει και το σχόλιο σου.
Όσον αφορά την επιείκεια, έχω την εντύπωση ότι οι βεβαιωμένες περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής δεν χρειάζονται επιείκεια.

-@Εύα μου,
εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μεγαλοφοροφυγάδες.

rvagos είπε...

Μερόπη λες δια της "Ναυτεμπορικης"οτι το 2009 βεβαιώθηκαν φόροι 89,1 δις και εισπράχθηκαν 50,6 δις.
Υπάρχουν πατριώτες που χρωστάνε και δεν πληρώνουν?
Μήπως πέφτουμε θύματα του κίτρινου τύπου?
Γιατί εγώ για πολλά πολλά χρόνια μόλις έρχεται αυτό το ρημάδι το εκκαθαριστικό, τρέχω και το πληρώνω ΑΜΕΣΩΣ.

Meropi είπε...

Κι όμως @rvago μου, υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν. Βέβαια, μερικοί από αυτούς έχουν πτωχεύσει.