Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μήπως είμαι βλάκας?



Μάλλον έχω χαζέψει και δεν ενθουσιάζομαι με φαεινές «επαναστατικές» ιδέες σαν κι αυτή του Μίκη Θεοδωράκη που μας συμβουλεύει ότι «ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η επίδειξη ανυπακοής σε κάθε τομέα, όπως άρνηση πληρωμής φόρων, διοδίων, λογαριασμών ΔΕΗ κλπ…..». Έλα Χριστέ και Παναγία! Μας καλεί όλους να φοροδιαφεύγουμε, όπως άλλωστε μέχρι τώρα έκαναν αρκετοί από μας. Παλιά μας τέχνη κόσκινο δηλαδή. Και έτσι θα πάμε μπροστά? Μη πληρώνοντας φόρους???? Και πώς θα λειτουργεί το Κράτος (τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ)? Πάλι με δανεικά? Μήπως δεν είναι αυτός ένας από τους λόγους που υπερχρεωθήκαμε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε?
Άραγε είμαι βλάκας και δεν καταλαβαίνω την επαναστατικότητα της ιδέας και δεν μετέχω  του ενθουσιασμού που βλέπω σε πολλά μπλογκ για την ωραία αυτή ιδέα????

29 σχόλια:

maxforeigner είπε...

Καλημέρα Μερόπη. Κι εγώ έτσι νομίζω, θάμαι .... βλάκας. Κι εγώ δεν καταλαβαίνω!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Η κεφαλή μου δεν έχει τόση φαιά ουσία άξια να αφομοιώσει τις προτροπές...
Καλημέρα... στις "νύχτες" μας...

Μιχάλης είπε...

Κάποιος κάπου κάποτε είπε ότι ο Μίκης είναι αυθεντία στη μουσική αλλά κάποιες πολιτικές θέσεις πλήττουν το κύρος του.

Δεν έδωσα μεγάλη σημασία στην τελευταία ενέργεια του.
Αν όντως αυτή είναι η εισήγηση του θα πω ότι ακούγεται επαναστατική αλλά στο τέλος προκύπτει καταστροφική.

Είμαι λάτρης της μουσικής του, για μένα είναι η ζωντανή ιστορία της Ελλάδας.
Αλλά θεωρώ ότι αυτή η προτροπή είναι το λιγότερο ατυχής και επιπόλαιη.

Phivos Nicolaides είπε...

Ο Θεοδωράκης μπορεί να είναι και είναι μεγαλοφυϊα στη μουσική, αλλά την πολιτική καλύτερα ας την αφήσει για άλλους. Όπως και το τραγούδι, που για χρόνια επιμένει, να τραγουδάει, ενώ ουσιαστικά είναι άφωνος!!

Βάσσια είπε...

Μερόπη μου, αν και δεν γνωρίζω πότε και που είπε τα συγκεκριμένα, έχοντας όμως ακούσει και διαβάσει άλλες τους συνεντεύξεις, εχω να πω ότι, το ότι αδιαμφισβήτητα υπήρξε μεγάλος συνθέτης, δεν αναιρεί το γεγονός οτι ο πολιτικός του λόγος είναι μια προσπάθεια μετουσίωσης της μουσικής του σε πολιτικά μηνύματα απολύτως αποτυχημένη.

Λυπάμαι, αλλά αυτό πιστεύω.
Και δεν είναι καθόλου κακό να παραμένει κάποιος αγωνιστής στο είδος του. Και το δικό του είναι η μουσική.

Καλημέρα
:-)

osr είπε...

καλά ο θεοδωράκης είναι αλλού για αλλού όσον αφορά τις απόψεις του

ειδικά αν σκεφτείς ότι διετέλεσε και υπυουργός του μητσοτάκη......

όσον αφορά τα υπολοιπα που λες ότι πως θα πάμε μπροστά επειδή έτσι κάναμε μέχρι τώρα

δηλαδή συμφωνείς με τον πάγκαλο ότι μαζί τα φάγαμε; ώστε και συ έφαγες εε

ε τότε εσύ πλήρωνε

απορώ όμως δεν σου κάνει εντύπωση που ο κωστάκης πχ έδωσε 28 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ στις τράπεζες

και πριν λίγες μέρες ο ΓΑΠ έδωσε άλλα 25 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ στις τράπεζες ως βοήθεια;

μιζενς βατοπέδι κλπ κλο
κλπ κλπ

αλλά ναι ναι η ελλάδα θα σωθεί επειδή η μερόπη ο μπάμπης και ο κάθε πικραμένος πατριωτάκος θα πληρώνει τους φόρους του

και τον φπα που θα πάει στο 60%

είδες πως πιάνει η προπαγάνδα

οπότε μια χαρά λειτουργεί το σύστημα

http://osr55.wordpress.com/

Meropi είπε...

-@Mike μου,
-@Αντιγόνη μου,
τελικά φαίνεται ότι είναι κι άλλοι βλάκες, εκτός από μένα.

-@Μιχάλη μου,
δεν ξέρω γιατί ο Μίκης δεν περιορίζεται στη μουσική σύνθεση και θέλει να το "παίζει" λαϊκός αγωνιστής πότε από τις τάξεις του ΚΚΕ, πότε από τις τάξεις της δεξιάς (βλ. Μητσοτάκης) και πότε συμβαδίζοντας με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Πράγματι ως συνθέτης είναι αξεπέραστος. Ας περιοριστεί εκεί θα έλεγα εγώ.

Meropi είπε...

-@Φοίβο μου,
ναι πράγματι εκτός από "λαϊκός αγωνιστής" το παίζει και τραγουδιστής ενίοτε. Αλλά εκεί πες δικά του είναι τα δημιουργήματα, ας τα κάνει ό,τι θέλει.

-@Βάσσια μου,
συμφωνώ ότι έκαστος στο είδος του, ο Λουμίδης στους καφέδες και ο Μίκης στη μουσική. Όχι στην πολιτική.

santa maura είπε...

δυστυχως αυτη ειναι η ουσιαστικη διαφορα μας με τους αρχαιους , οτι ενω ο πλατωνας "εξοριζει" απο την πολιτεια του ολοκληρο ομηρο ! μονο και μονο επειδη θεωρει οτι ειναι αλλο πραγμα η συναισθηματικη κατανοηση και αλλο πραγμα η αληθεια της λογικης , εμεις εχουμε γεμισει το κοινοβουλιο με τραγουδιστες , ηθοποιους κ.λπ. και οταν λεμε πνευματικη ζωη εννουμε αποκλειστικα τους καλλιτεχνες ..

Meropi είπε...

Οsr μου,
Κατ’ αρχάς σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου. Δεν θυμάμαι αν μου έχεις ξανάλθει.
Και τώρα ας αρχίσουμε από το τελευταίο ερώτημα σου αν «η Ελλάδα θα σωθεί επειδή η μερόπη ο μπάμπης και ο κάθε πικραμένος πατριωτάκος θα πληρώνει τους φόρους του». Η απάντηση μου είναι ότι όχι η Ελλάδα δεν θα σωθεί αν τους φόρους πληρώνουν μόνο η Μερόπη, ο Μπάμπης και ο κάθε πικραμένος. Η Ελλάδα θα σωθεί αν συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις μαζί. Μία από αυτές είναι και να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν ΟΛΟΙ ανάλογα με τις δυνάμεις τους και όχι μόνο η Μερόπη, ο Μπάμπης και ο κάθε πικραμένος (μεταξύ των οποίων και ο OSR???). Τώρα θα σου αντιστρέψω το ερώτημα. Η Ελλάδα θα σωθεί αν οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρους???? Οι μισθωτοί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, γιατί φορολογούνται στην πηγή του εισοδήματος τους κι έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα να υπακούσουν στο έξυπνο κάλεσμα του Μίκη. Εκ των πραγμάτων το κάλεσμα αυτό απευθύνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Συμφωνείς λοιπόν να μη πληρώνουν αυτοί φόρους??? Να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί (που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς) και οι άλλοι να φοροδιαφεύγουν και να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό??? Ας σημειωθεί ότι η αποφυγή πληρωμής άμεσων φόρων είναι ένας λόγος διόγκωσης των έμμεσων φόρων (δηλ. ΦΠΑ και κλπ).
Τελειώνοντας λοιπόν θα έλεγα ότι εγώ, αντίθετα από το Μίκη, θα καλούσα το λαό να πολεμήσει όπου βλέπει τη διαφθορά, τις μίζες, τη ρουσφετολογία και να απαιτήσει απ' όλους να πληρώνουν τους φόρους τους (τους άμεσους), για να μπορέσει κάποτε να λειτουργήσει αυτό το ρημάδι το Κράτος, χωρίς δανεικά που δημιουργούν εξαρτήσεις και χωρίς υπέρμετρη αύξηση των έμμεσων φόρων που πέφτουν στα κεφάλια δικαίων και αδίκων.

Meropi είπε...

-@giorgo μου,
αξεπέραστος μουσικοσυνθέτης ο Μίκης, αλλά από την πολιτική του σκέψη, όχι δεν θα πάρω, ευχαριστώ. Το ίδιο ισχύει και με πολλούς από τους "καλλιτέχνες" που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο.

Prokopis Doukas είπε...

Μόνο βλάκας δεν είσαι... :-)

NdN είπε...

Μερόπη αν είσαι εσύ, τότε είμαι και εγω. Πάντως μπορεί να βγει και κατι καλο από αυτη τη παραδοχη. Να ψαξουμε να βρουμε πως μπορουμε να γινουμε "εξυπνοι".

osr είπε...

μερόπη ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε πχ "Ελλάδα" η οποία θα σωθεί κι ολας

εσύ τι εννοείς;

και για να επιταχύνω λίγο τα πράγματα

η "Ελλάδα" είναι κάτι άλλο από τον άνθρωπο που ζει στον τόπο αυτον;

για μένα το πιο σημαντικό ειναι η αξιοπρεπής διαβίωση των ανθρώπων και όχι η σωτηρία μια αόριστης ιδέας πχ της "Ελλάδας" που ακόμη δεν κατάλαβα τι ακριβώς είναι που πρέπει να σωθεί

μήπως με τον όρο "Ελλάδα" εννοείς το κράτος με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα;

δηλαδή κομματοκρατία που ελέγχεται πλήρως από τα μμε τα οποία ελέγχονται πλήρως από τους χορηγούς διαφημιστές τους εταιρείες και τοκογλύφους/τραπεζίτες;

http://osr55.wordpress.com/

Nefeli είπε...

Επιτέλους… και καλώς σε βρήκα.

Επιτέλους και κάποιος, ας με συγχωρήσουν αν υπάρχουν και άλλοι και δεν τους ξέρω, επιτέλους λοιπόν που διαβάζω και κάποιον που προβληματίζεται ή μάλλον σκέφτεται. Διότι οι συνΈλληνες έπεσαν ανάσκελα από τις «φαεινές» ανοησίες του Θεοδωράκη. Χαϊδεύει αυτιά ο γηραλέος λόγος του… και οι πλείστοι ακούν και συμφωνούν σαν χάνοι.

Κλαζoμένιoς είπε...

Μερόπη,
αν και συμφωνώ με το ότι ο "πολιτικός" Μίκης δεν ισούται ούτε με το ένα ...χιλιοστό του "μουσικού", μού χάλασες ολίγον τα κέφια με το άρθρο σου.
Ευτυχώς έκανες σοβαρές διευκρινίσεις [π.χ. άμεσοι-έμμεσοι φόροι] στο απαντητικό σου σχόλιο προς "osr".

Αφού όμως... ο χορός καλά κρατεί... να ένα δείγμα της δικιάς μου «συμβολής»:


Αλλοί, αλλοί και τρισαλλοί,
κρίσις των κρίσεων δεινή
επί των κεφαλών μας
επέπεσεν ως αμαζών
και θέλει το κακό μας.

Κρίση που ούτ' ο Πάγκαλος
απ' την πολλή χαμάρα,
να τήν φαιδρύνει δεν μπορεί
με κάποια σαχλαμάρα.

Μέ τσίμπησε ποιητικός οίστρος σήμερα... αλλά είπα να μην φορτώσω τα σχόλιά σας με όλο το μακρυνάρι...
Το υπόλοιπο του ωραίου {αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας...} ποιήματός μου θα τό βρείτε στο:

kakiokakies.blogspot.com

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν το σκέφτηκα έτσι, από αυτή τη σκοπιά. Και όχι μόνο θα ξαναγίνουμε φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες, αλλά θα έχουμε και να μας κυνηγούν τα χρέη, να μας κόψουν το ρεύμα κτλ. Και ποιος το προτείνει ένα ετοιμοθάνατος και μια ανώνυμη παρέα (τα ονόματά τους ακόμα δε διέρρευσαν) που όπως φάινεται οικονομικά στέκουν πολύ καλά.

Heliotypon είπε...

Ο Μίκης έχει πολλές φορές βγεί στη δημοσιότητα με ανατρεπτικές πράξεις και δηλώσεις. Αυτός δεν είπε το "Καραμανλής ή τανκς"; Αυτός δεν είχε γίνει "υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου" της Ν.Δ. (ανάθεμα κι αν κατάλαβα ποτέ τι θα πει αυτό...). Οι καλλιτέχνες έχουν το βίτσιο να λένε και να κάνουν αυθόρμητα ό,τι σκέφτονται, χωρίς να το περνάνε από πολλά φίλτρα. 'Αν θυμάσαι και η Μελίνα είχε αρνηθεί να πληρώσει την ΔΕΗ που χρέωνε και ΕΡΤ. 'Οταν έγινε υπουργός το ξέχασε εντελώς. Μην τα παίρνεις και πολύ στα σοβαρά τα πολιτικά λόγια των καλλιτεχνών. Αν σκέφτονταν περισσότερο απλώς δεν θα ήσαν καλλιτέχνες! Και δεν κάνουν για πολιτικοί (μήπως οι πολιτικοί κάνουν γι' αυτό που είναι;)

καλημέρα είπε...

Μερόπη μου, βλάκας κι εγώ μαζί σου, τι να πω. Και μερικοί νομίζουν ότι είναι και προοδευτικοί, μη σου πω και σούπερ αριστεροί αν λένε τετοια κι αλλα παρόμοια "επαναστικά". Τους ακούω και σαστίζω.
Δεν μου αρεσει να κάνω συγκρίσεις, αλλα μια σειρα δημόσιες παρεμβάσεις του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη - μα, τόσο σπουδαίος, με εργο και μουσική προσφορά απίστευτη, και κανείς από το οικογενειακό του περιβάλλον δεν τον προστατευει τα τελευταία αρκετά χρόνια, κρίμα...- με κανουν και το σκεφτομαι, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο έλληνας που είμαστε και ο Μάνος Χατζιδάκις ο ελληνας που θα θέλαμε να είμαστε...

vassper είπε...

Μερόπη
φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο, το αυτονόητο να θεωρείται πιθανή βλακεία. Παρ'όλα αυτά, εγώ προσυπογράφω την θέση σου και προσχωρώ στο "κίνημα" των βλακών.

αθεόφοβος είπε...

Προσωπικά θεωρώ τον Θεοδωράκη, τον Χατζηδακι και τον Σαββόπουλο τόσο μεγάλους ώστε ότι ανοησία και να έχουν πεί ή να πουν την αξιολογώ όπως μια κουβέντα που λέει ένα θυμωμένο παιδί!
Μακάρι να έιχαμε ακόμα μερικούς σαν και αυτούς και ας έλεγαν ότι μαλακία τους κατέβει!
Πάντως ένας φίλος μου κάθε φορά που τον ακούει να λέει κάτι αντίστοιχο αποφαίνεται με σοβαρότητα:
Έκανε πολιτική με το μπουζούκι αλλά είναι μπουζούκι στην πολιτική!

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε και που πληρώναμε τι καταλαβαμε!

Σαμπως λειτουργει και τιποτα;

καλημερα

Meropi είπε...

-@Προκόπη μου,
σ' ευχαριστώ για την ...ψήφο εμπιστοσύνης!


-@NdN μου,
έξυπνη θα ήθελα να γίνω πίστεψε με. Εξυπνάκιας ποτέ.

Meropi είπε...

-@Osr μου,
με τον όρο Ελλάδα, φυσικά, εννοώ τους κατοίκους της, τους ανθρώπους της. Ο τόπος είναι οι άνθρωποι. Αυτοί πρέπει να σωθούν, όχι όμως ατομικά ο καθένας, αλλά οργανωμένοι σε Πολιτεία. Μια νέα ίσως Πολιτεία, όχι όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Μια Πολιτεία που θα συμβάλλουν ΟΛΟΙ, ανάλογα με τις δυνάμεις του ο καθένας και θα επιβιώνει με τη δύναμη των πολιτών της και όχι με δανεικά που φέρνουν εξάρτηση. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει ΟΛΟΙ να εισφέρουμε σ' αυτό. Δεν είναι αντίσταση η φοροδιαφυγή.

-@Νεφέλη μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Και χαίρομαι που με καταλαβαίνεις.

Meropi είπε...

-@Κλαζομένιε μου,
λυπάμαι που σου χάλασα το κέφι, αλλά έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομα τους. Καλώς μου ήρθες κι εσύ ποιητά μου!

-@Δείμο μου,
έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν το γέροντα Μουσικοσυνθέτη, για να κάνουν ντόρο.

Meropi είπε...

-@Heliotypon μου,
ναι θυμάμαι και την ιστορία με την εισφορά προς τη ΕΡΤ και πώς έγινε γαργάρα, όταν οι πρωτοστάτες απέκτησαν κυβερνητικά αξιώματα!!!

-Αναστασία (καλημέρα) μου,
τόσο ο Θεοδωράκης, όσο και ο Χατζιδάκις ιδιοφυίες στη Μουσική και οι δύο. Και οι δύο όμως, κατά καιρούς, έχουν πει τις κοτσάνες τους. Ο Χατζηδάκις έχει πει και σπουδαία πράγματα, αλλά και κοτσανούλες, δεν τον εξαιρώ.

Meropi είπε...

-@Vassper μου,
έλα να γίνουμε πολλοί (οι βλάκες)! Χα χα χα!

-@Αθεόφοβε μου,
η (τρόπον τινα) μομφή μου (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) δεν στρέφεται τόσο κατά του γέροντα Μουσικοσυνθέτη, αλλά κατά όλων εκείνων που σπεύδουν να πάρουν τα λόγια του στα σοβαρά και να τα κάνουν παντιέρα!

-@Κούλα μου,
δεν καταλάβαμε πολλά πράγματα τόσο καιρό που πληρώναμε τους φόρους μας (εγώ τουλάχιστον τους πλήρωνα, μέχρι τελευταίας κεραίας), γιατί απλούστατα δεν τους πλήρωναν όλοι οι Έλληνες. Η εξουσία δε και τα όργανα της (εφοριακοί κλπ) έκαναν τα στραβά μάτια ή ακόμα χειρότερα εργάζονταν προς ίδιο όφελος. Πατριωτισμό λοιπόν θεωρώ το κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους, για να μην αναγκάζεται το Κράτος να δανείζεται ενισχύοντας έτσι την εξάρτηση του από τους ξένους.

Marina είπε...

Λυπηρό να βλέπεις πώς καταντάνε τα πάλαι ποτέ ινδάλματα της νιότης..
Τελευταία έχω και εγώ βλακέψει..υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνω.
Πώς δλδ θα περικόψουν θέσεις εργασίας απο το Δημόσιο, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος τίθεται εκτός, οι εργαζόμενοι εκεί ούτε ένα επίδομα δεν θα χάσουν. Τι λές ρε καραΜήτρο;

dyosmaraki είπε...

Το νόημα των λόγων του Μίκη είναι πως θα πρέπει οι πολίτες να αντισταθούν σε σωρεία κατάφορης παραβίασης των δικαιωμάτων τους, δεν είπε μόνο για την ανυπακοή, δεν μίλησε μόνο για τη ΔΕΗ.
Και εγώ να ρωτήσω, δηλαδή το να κόβονται από τον προϋπολγισμό τα επιδόματα προς τους τελωνειακούς υπαλλήλους και να χρεώνοντγαι στον κάθε πικραμένο πολίτη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ αυτό είναι νόμιμο και ηθικό (μιλώ για το ΔΕΤΕ που τώρα το πληρώνουμε όλοι, ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαίωμα λέει εκτέλεσης τελωνεικαών εργασιών (βλ. http://ionnkorr.blogspot.com/2010/05/blog-post_04.html)
Δεν είπε κανείς να μην πληρώνει ο πολίτης ότι καταναλώνει. Αλλά να πληρώνει αυτά που καταναλώνουν άλλοι εεε αυτό πάει πολύ!!!! (το ίδιο ισχύει και για το ΑΠΕ που χρεώθηκε μέσω της ΔΕΗ). Αυτό ξεπερνά τα όρια της απάτης....