Βλέποντας στην τηλεόραση όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, στην Κερατέα, με αφορμή την επιχειρούμενη κατασκευή ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) ήρθε στο μυαλό μου κάτι που παρέλειψα να σας αναφέρω στην ανάρτηση μου που αφορά το καλοκαιρινό μου ταξιδάκι στη Βιέννη. Περνώντας, λοιπόν, από τα περίχωρα της πόλης, όχι πολύ μακριά από το κέντρο, ο ξεναγός μας έδειξε ένα μοντέρνο κτιριακό συγκρότημα με μια καπνοδόχο σωστό έργο τέχνης (βλέπε τις εικόνες πάνω, καθώς και κάτω κάτω). Μας πληροφόρησε δε ότι επρόκειτο για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων (ναι ναι σκουπιδιών), από το οποίο δημιουργείται ενέργεια για θέρμανση κτιρίων της πόλης. Είναι έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα και ζωγράφου Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (1928 – 2000) και αποτελεί στολίδι και σημείο αναφοράς για τη Βιέννη. Βρίσκεται δε μέσα στον αστικό οικιστικό ιστό.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα πώς καταντήσαμε έτσι? Με την ευθύνη της Πολιτείας, που δεν απέδειξε μέχρι σήμερα ότι είναι σοβαρή στο θέμα αυτό, μόνο με το άκουσμα των λέξεων επεξεργασία σκουπιδιών, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κλπ, βγάζουμε σπυριά και χρειάζονται πέντε (αν όχι δέκα) διμοιρίες των ΜΑΤ, για να μπορέσει να αρχίσει κάποιο οργανωμένο έργο σχετικό με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τρομάρα της) και παρά τη γενναία κοινοτική χρηματοδότηση που κατά καιρούς δόθηκε για την επεξεργασία των απορριμάτων, μικρή πρόοδος παρατηρήθηκε στο θέμα αυτό. Το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», αλλά και ο λαϊκισμός τοπικών πολιτευτών που ξεσηκώνουν τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί, μέχρι στιγμής, αξεπέραστο εμπόδιο. Επεξεργασία σκουπιδιών να γίνει μεν, αφού δεν μπορούν να εξαφανιστούν αυτά ως δια μαγείας, αλλά ας γίνει μακριά από μας. Ας γίνει στην αυλή των άλλων. Και εν τω μεταξύ ο χορός των προστίμων από την Ε.Ε. καλά κρατεί. Το 2005 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία 1125 (ναι καλά διαβάσατε 1125) παράνομων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., χώρων ταφής απορριμμάτων. Της επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο. Σήμερα πολλές από αυτές τις χωματερές έχουν ήδη κλείσει, αλλά παραμένουν ακόμα αρκετές άλλες ανοικτές με καταληκτική ημερομηνία κατάργησης τους το τέλος του 2010! Έπεται, όπου να ναι, η επιβολή άλλου δυσβάκτακτου προστίμου. Ας σημειωθεί ότι γύρω από το χώρο που τώρα επιχειρείται να διαμορφωθεί οργανωμένος ΧΥΤΥ, στην Κερατέα, λειτουργούν, μέχρι σήμερα, τρεις παράνομες χωματερές, οι οποίες βέβαια θα κλείσουν όταν λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΥ.
Ποιος φταίει, αλήθεια, για την κατάντια μας αυτή? Ποιος φταίει για το ότι, ενώ κάνουμε τα στραβά μάτια για τη λειτουργία παράνομων χωματερών, που εκτός από πηγές ρύπανσης, πολλές φορές γίνονται και αιτία πυρκαγιών, όταν επιχειρηθεί να γίνει κάποιο οργανωμένο έργο σχετικό με τη διαχείριση των σκουπιδιών, ξεσηκώνεται το σύμπαν? Μήπως "φταίει" πρωτίστως η, κατά μεγάλο μέρος, δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική εξουσία? Μια εξουσία που δίκαια ή άδικα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να πείσει ότι είναι σοβαρή, ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και ότι όταν αποφασίζει ένα τέτοιο έργο, το έχει μελετήσει διεξοδικά και όχι επιπόλαια και τέλος ότι έχει ως μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και τίποτε άλλο.
Χωματερή στην Αττική! Δεν πιστεύω να θεωρείται έργο τέχνης κι ας έχει γλάρους! |
Η καμινάδα του εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών της Βιέννης!!! Δεν είναι έργο τέχνης? |
18 σχόλια:
Καλά βρε Μερόπη πιστεύεις πως ένα τέτοιο "έργο τέχνης" πρόκειται να κατασκευαστεί στο Οβριόκαστρο Κερατέας; Έχεις διαβάσει για ποιο λόγο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι; Έχεις διαβάσει τα κριτήρια απόρριψης που ΠΑΡΑΝΟΜΑ παράβλεψαν;
Έχεις διαβάσει τις προτάσεις των τοπικών αρχών για την διαχείριση των απορριμάτων; Όταν κάποιος νοιάζεται για το τόπο του, τον ονομάζουμε τώρα πια λαϊκιστή;
Από το 1997 έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής (για Κερατέα, Λαύριο, Καλύβια, Κουβαρά, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Π. Φωκαια, Αγ. Κωνσταντίνο) να διαχειριστούνε τα απορρίμματα τους μόνοι τους.
Κι ενώ είχαν συμφωνήσει αρχικά, μετά το απέρριψαν. Αυτή τη στιγμή η Κερατέα πραγματοποιεί 6 προγράμματα ανακύκλωσης, έχει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και βιολογικό καθαρισμό.
Οι κάτοικοι δεν ζητάνε να πάνε αλλού τα απορρίμματα αυτών των περιοχών (!), αλλά με ΣΥΓΧΡΟΝΗ μέθοδο και με ΑΛΛΗ χωροθέτηση να διαχειριστούμε τα απορρίμματα που παράγουνε στη Λαυρεωτική μόνοι τους, σε περιοχή εντός της Λαυρεωτικής, όχι αλλού.. Είναι συγκεκριμένες προτάσεις που έχουνε κατατεθεί από το 1997!!
Επίσης Μερόπη δεν πρόκειται να κατασκευστεί ΧΥΤΥ στην Κερατέα, αλλά ΧΥΤΑ! Κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης πλέον! Τα ψέματα είναι απίστευτα..πως μετά οι κάτοικοι να μην αντιδράσουν; Μετά από κοροιδια τόσων ετών; Δες και τα τεύχη δημοπράτησης εδω:
http://3.bp.blogspot.com/_fJ81Ao4zT9M/TQUU0m3GA-I/AAAAAAAABh8/ptmauGgHwVI/s1600/image002.gif
Επίσης κάτι τελευταίο, μα αρκετά σημαντικό. Σε αυτό το χώρο που μπήκαν τα μηχανήματα, υπάρχουν ελιές, κτήματα πολιτών, είναι κατάφυτος.. Για αυτά τα κτήματα, δεν έχει γίνει ακόμη καμία απολλοτρίωση..
-@Roadartist μου,
Τουλάχιστον από όσα γνωρίζω ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, θα γίνει στην Κερατέα. Στο χώρο θα ανεγερθεί και εργοστάσιο που θα διαχωρίζει, θα συμπιέζει και θα αποξηραίνει τα σκουπίδια. Αλλά και ΧΥΤΑ να γίνει, αν είναι με διεθνείς προδιαγραφές και όχι η γνωστή ελληνική τσαπατσουλιά, γιατί όχι? Κάπου δεν πρέπει να διοχετεύονται τα σκουπίδια? Ας σημειωθεί ότι κάπου εκεί δίπλα, λειτουργούν σήμερα 3 ανοιχτές ανεξέλεγκτες χωματερές με άφθονους γλάρους και δυνατή μυρωδιά από σάπια τρόφιμα, όπου με ευθύνη των τοπικών αρχόντων καταλήγουν κάπου 100 τόνοι σκουπίδια την ημέρα. Κάπου διάβασα ότι η διαχείριση που ζητούν οι ίδιοι να κάνουν είναι να συμπιέζουν τα σκουπίδια και να τα πηγαίνουν στα Λιόσια, δηλαδή πάλι στην αυλή των άλλων. Το θέμα με τις απαλλοτριώσεις δεν το γνωρίζω.
Αν πρόσεξες, το μεγαλύτερο φταίξιμο το ρίχνω στην Πολιτεία που δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες της ότι το έργο θα είναι προς το κοινό όφελος. Δυστυχώς, μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία δεν παρέχει εχέγγυα αξιοπιστίας.
Κι εσύ περιμένεις σε μία κοινωνία που ισορροπεί μεταξύ συντεχνιασμού κι ατομισμού να κατανοηθούν οι ανάγκες για ένας ΧΥΤΑ ή ένα ΧΥΤΥ; Το ευρωπαϊκό παράδειγμα πολύ απλά υπάρχει για τον Άλλο και για να θυμίζει την επαρχιώτικη και συντηρητική μας νοοτροπία.
Παρακαλώ ενημερωθείτε και από αυτές τις πηγές σχετικά με τοζήτημα της Κερατέας
http://forkeratea.blogspot.com/
http://antixyta.blogspot.com/
-@Δείμο μου,
και από την άλλη η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες της ότι είναι σοβαρή και αξιόπιστη, με αποτέλεσμα κάθε έργο που προγραμματίζεται να αμφισβητείται.
-@administrator
καλώς μου ήρθες. Είδα και τα blogs που με παραπέμπεις. Βέβαια, απ' ότι κατάλαβα προέρχονται από το Δήμο της περιοχής και τρόπον τινα είναι μονόπλευρα προσπαθώντας να πείσουν ότι τα σκουπίδια πρέπει να πάνε αλλού. Όμως, και οι κάτοικοι του άλλου τόπου τα ίδια επιχειρήματα μπορούν να διατυπώσουν. Τα διάβασα πάντως. Και μπορώ να πω κατανοώ τις επιφυλάξεις των κατοίκων, καθώς και τη δυσπιστία τους. Και όπως λέω και στο ποστ μου η κύρια ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία που δεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες για τη σοβαρότητα της και για την αναγκαιότητα κατασκευής τέτοιων έργων.
"Ο κ. Ιατρού, δήμαρχος της Κερατέας, μιλώντας για τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου έδωσε τέλος στα σενέρια περί ΧΥΤΥ. «Πρόκειται για κατασκευή ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ. Είναι τερτίπι για να δείξουν ότι είναι λίγο πιο ήπιο το έργο ως προς τη χρήση. Η δημοπράτηση έχει γίνει το 2004 και έχει δημοπρατηθεί ως 'χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων' στη θέση Δραγώνι Κερατέας», προσθέτει.
Για όσους δε γνωρίζουν, ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ενώ ΧΥΤΥ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η διαφορά τους τεράστια. Ο ΧΥΤΥ είναι μια κατάσταση λίγο καλύτερη, αν υλοποιηθεί σωστά, από την Χωματερή των Λιοσίων. Για να χαρακτηρισθεί ως ΧΥΤΥ ο χώρος υποδοχής θα πρέπει να τα σκουπίδια να έχουν υποστεί ολοκληρωμένη επεξεργασία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αρχικά, τα σκουπίδια πρέπει να διαλέγονται στην πηγή με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταθμών μεταφόρτωσης (για την συμπίεση και την μείωση του όγκου), η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (μέσω ΕΜΑΚ Εργοστασίων Μηχανής Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης) καθώς και άλλων μορφών επεξεργασίας (π.χ. καύση).
Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για υπόλειμμα που δύναται να μεταφερθεί στους ΧΥΤΥ. Δυστυχώς, η ίδια η πραγματικότητα αναιρεί τα παραπάνω.
Μέχρι να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές για να μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για ΧΥΤΥ ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι δεν κινδυνεύουν από διάφορες μολύνσεις;
Ότι η βρύση δε θα στάζει δηλητήριο, ότι οι θάλασσες θα παραμείνουν καθαρές;
Ότι δεν θα καταστραφεί ο τουριστικός χαρακτήρας των ακτών της ΒΑ Αττικής;
Κανείς, όσο το κέρδος αποτελεί προτεραιότητα και η ευθύνη φόβο."
Άρθρο στην LIFO : http://www.lifo.gr/now/news/1170
Μερόπη μου..ένα άρθρο που αναφέρει όσα εννοούσα περί ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ..
Αν σε ενδιαφέρει το θέμα, διάβασε τα κριτήρια που παρέβλεψαν.. :
http://www.youtube.com/watch?v=CUavUKeBfzo&feature=player_embedded
Καλό απόγευμα.
Δε διαφωνούμε. Και λέγοντας η Πολιτεία ας συμπεριλάβουμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση -που πρέπει κάποτε να εγκαταλείψει το λαϊκισμό- και τον ακαδημαϊκό κόσμο.
-@Roadartist μου,
οι μεν λένε ΧΥΤΥ, οι δε λένε ΧΥΤΑ. Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω. Ένα ξέρω. Κάτι πρέπει να γίνει με τα σκουπίδια ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Και αυτό το κάτι, να γίνει με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Όχι άλλες χωματερές τύπου Λιόσια.
-@Δείμο μου,
συμφωνώ ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι υπεύθυνη και σοβαρή. Όχι άλλους λαϊκισμούς. Το ίδιο και η εκάστοτε αντιπολίτευση. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο να δω τι γίνεται, έπεσα σε μια καταχώρηση της Μπατζελή του ΠΑΣΟΚ (πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης). Αυτή λοιπόν, όταν ήταν ευρωβουλευτής, το έτος 2008, έκανε επερώτηση στο Δήμα, τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., και τόνιζε τα εξής: «Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Κερατέας αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση "πρόχειρης" και βεβιασμένης επιλογής της εγκατάστασης χώρου διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς προηγουμένως κατάλληλη προετοιμασία του χώρου που θα επιτρέπει μία ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων για το περιβάλλον και μεγαλύτερη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής…..» Βλέπε εδώ .
Δεν μπορεί λοιπόν να λοιδωρείς ένα έργο όταν είσαι αντιπολίτευση και να το επιβάλλεις όταν γίνεσαι Κυβέρνηση. Λίγη ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ δεν βλάπτει, για να πειστούν και οι πολίτες ότι μερικά έργα είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ.
ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Αχ βρε Μερόπη, τί ψάχνεις και εσύ...
Εδώ είναι βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!
Καλά Χριστούγεννα!
-@Σκρουτζάκο μου,
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και σε σένα εύχομαι
-@Τσότσο μου,
το νιώθω ότι εδώ είναι Βαλκάνια!
Βαλκανικές ευχές για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
Όλοι λαοί δικαιούνται ρόλο στο όνειρο... και προπάντων της θερινής νυχτός...
Μερόπη καιρό έχουμε να επικοινωνίσουμε. Σήμερα να σου ευχηθώ να περάσεις χαρούμενα Χριστούγεννα και να έχεις ένα ευτυχισμένο Νέο Χρόνο.
-@Φοίβο μου,
-@Λεοντόκαρδε μου
ευχαριστώ για την επίσκεψη και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σας εύχομαι.
Να μιλησω κι εγω που μενω σε μεσοτοιχια με τα σκουπιδια στα Λιοσια;;
Υποστηριξτε με ολες σας τις δυναμεις τον αγωνα των κατοικων της Κερατεας...
ΟΛΩΝ μας το νερο και το εδαφος δηλητηριαζεται...Οχι μονο των Λιοσωτων...
Τα λεφτα για το ΧΥΤΥ τα πηρανε...Αλλα ΧΥΤΑ θα κανουνε, διοτι τα υπολοιπα λεφτα πηγαν αλλου...
Απο τα προστιμα δεν γλυτωνουμε, διοτι και ο ΧΥΤΑ απαγορευεται στην ευρωπη...
Μα επιτελους...Τι να σας λεω...
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ...
Παρτε την Χασιας,ως πανω...και στιφτε προς χωματερη...
ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1000 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ...
Δημοσίευση σχολίου