Έβλεπα στις ειδήσεις της τηλεόρασης τους πρώην υπουργούς, επί κυβερνήσεως της Ν.Δ., Πέτρο Δούκα και Αλέξανδρο Κοντό να θριαμβολογούν για την πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μιλά για παραγραφή των πράξεων τους που αφορούν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και απορούσα. Μα καλά, είναι δυνατόν να μην κατανοούν τη διαφορά μεταξύ παραγραφής και αθώωσης? Αλλιώς δεν δικαιολογείται τόση θριαμβολογία. Έκαναν λες και η παραγραφή τους δικαιώνει. Συγκεκριμένα ο μεν Π. Δούκας είπε κατά λέξη: "χαίρομαι που ύστερα από 3 χρόνια δίωξης και κατασυκοφάντησης μου, όλες οι δικαστικές αποφάσεις δείχνουν ότι δεν είχα καμιά "ένοχη" εμπλοκή στην υπόθεση...", ενώ ο Αλ. Κοντός προχώρησε περαιτέρω και σε απειλές λέγοντας ότι "θα χρησιμοποιήσω κάθε ένδικο μέσο, έτσι ώστε αυτοί που με έχουν συκοφαντήσει και λοιδωρήσει, να αντιμετωπίσουν κι αυτοί τη Δικαιοσύνη..." (βλ. το βίντεο). Ε, λοιπόν τους πληροφορώ ότι με την πρόταση του Εισαγγελέα περί παραγραφής δεν δικαιώνονται ηθικά, όπως ίσως νομίζουν. Απλώς εξασφαλίζουν ατιμωρησία. Παραγραφή σημαίνει ότι λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου, το Δικαστήριο δεν μπορεί πια να εξετάσει την ενοχή τους ή μη για τις πράξεις που τους αποδίδονται. Η εξάλειψη δε του αξιοποίνου επήλθε απλώς, γιατί παρήλθε η προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, καθώς και στο άρθρο 3 παρ. 2 του νόμου 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών», χωρίς να ασκήσει η Βουλή την αρμοδιότητα της περί άσκησης της ποινικής δίωξης. Και τούτο λόγω του πρόωρου κλεισίματος της Βουλής το Μάιο του 2009.
Πάντως θα τους συνιστούσα αν πράγματι θέλουν να θριαμβολογήσουν με δόξα και τιμή, σε περίπτωση που και το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφανθεί ότι έχει επέλθει παραγραφή και κατόπιν αυτού παύσει οριστικά την εναντίον τους ποινική δίωξη (που είναι πολύ πιθανόν), να ακολουθήσουν με αίτηση τους τη διαδικασία που ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος. Ορίζεται λοιπόν εκεί ότι «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή, στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας». Με τη διαδικασία αυτή δεν μπορεί μεν να τους επιβληθεί ποινή, πλην όμως θα υπάρξει απόφαση αν τέλεσαν ή όχι τις πράξεις που τους αποδόθηκαν. Ας μην οχυρωθούν λοιπόν πίσω από την παραγραφή και ας ζητήσουν να ελεγχθεί η εις βάρος τους κατηγορία και τότε θα τους βγάλω κι εγώ το καπέλο.
17 σχόλια:
Τι είναι αυτά που λές;
Γίνονται αυτά τα πράγματα;
Όποιος φυλάει τον κώλο του τον έχει ολόκληρο!
Πάντως έχεις δίκιο. Άλλο παραγραφή άλλο αθώωση. Όντως κακώς θριαμβολογούν οι ίδιοι και η ΝΔ. Δεν αθωώθηκαν, δεν αποδέιχθηκε η αθώωσή τους. Πολύ απλά δεν πρόκειται να δικαστούν. Ούτε εγώ το σκέφτηκα.
-@Αθεόφοβε μου,
αν θέλουν να φυλάξουν τον κ..ο τους, ας μην παριστάνουν τους δικαιωμένους!
-@Δείμο μου,
έτσι είναι. Απλώς εξασφάλισαν την ατιμωρησία με την παραγραφή. Τους έβλεπα να θριαμβολογούν και απορούσα.
Σιγά μην το κάνουν. Εδω σε λίγο θα ξεχάσουμε και αυά που ξέρουμε εμείς οι .. θνητοί.:):)
Παραγραφη!!!! τι ωραία λέξη;; Για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή τσακα-τσακα μέσα στον χρόνο, για τους πολίτες γιατί πρέπει να περάσουν εικοσι χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Ωραία ισονομία έχουμε.
Γιατί να μην πανηγυρίζουν λοιπόν αφού δεν θα δικαστούν;;
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
φιλιά
-@Βασιλική μου,
για το συγκεκριμένο αδίκημα που αποδίδεται στους εν λόγω πολιτικούς η παραγραφή (για τους κοινούς θνητούς βέβαια) είναι 15ετής.
Υ.Γ. Πιο πολύ ρητορική είναι η σύσταση που τους κάνω, δεν περιμένω να με ακούσουν. Αν το κάνουν βέβαια, θα τους βγάλω το καπέλο.
Εγώ Μερόπη μου από νόμους δε ξέρω αλλά το θεωρώ (ανήθικο και χαζό)από μέρους τους αφού δεν αθωώθηκαν!
Ευτυχώς δεν τους είδα να θριαμβολογούν...
Απορία δική μου: ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν είναι τελικά αντισυνταγματικός?
Απορία Νο. 2: όταν οι βουλευτές ψηφίζουν με 200 υπέρ και 5 κατά, να μην αρθεί η ασυλία συναδέλφων τους για μη πολιτικές πράξεις (π.χ. πολεοδομικές υποθέσεις, τροχαίες παραβάσεις, κλπ), εκτός του ότι μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, δεν παίρνουν και αποφάσεις ενάντια στο σύνταγμα?
O απλός πολίτης θα αναρωτηθεί για μία ακόμα φορά, πώς γίνεται κάποιοι να εμπλέκονται ( αθώοι ή όχι δεν το ξέρουμε ) σε πολύ σοβαρά αδικήματα και να μπορούν να κρύβονται πίσω απο ασυλίες και παραγραφές, οταν ο ίδιος ο απλός αυτός πολίτης για χρέος πχ 2.000 ευρώ μπορεί να πάει φυλακή.
Κι επειδή απο νομικά δεν ξέρω πολλά, μα καταλαβαίνω περισσότερα απο όσο ο απλός άσχετος, παρακαλώ να μου πει κάποιος αν για να ξεπεραστεί το εμπόδιο των παραγραφών και των ασυλιών που αποτελούν το καταφύγιο του κάθε πολιτευτή σήμερα, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα μας.
Έτσι, ακριβώς όπως τα λες ή περίπου έτσι...
-@Σταλαματιά μου,
αυτοί όμως έκαναν, λες και αθωώθηκαν!
-@Οδυσσέα μου,
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δυστυχώς, δεν είναι αντισυνταγματικός. Το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 86 ορίζει τη σύντομη παραγραφή για τους Υπουργούς κλπ.
Όσο για τη βουλευτική ασυλία, είναι πράγματι σκάνδαλο αυτό που γίνεται και δεν δίνει η Βουλή άδεια για δίωξη αδικημάτων άσχετων με τη βουλευτική ιδιότητα. Αυτό είναι πράγματι αντισυνταγματικό. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτή την τακτική.
-@Τζονάκο μου,
η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να μην απολαύουν οι πολιτικοί σύντομης παραγραφής. Όπως λέω και στον Οδυσσέα πιο πάνω, το ίδιο το Σύνταγμα το ορίζει αυτό (στο άρθρο 86). Η Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα αλλάξει το νόμο (όχι το Σύνταγμα), ορίζοντας ότι η παραγραφή θα αρχίζει από τότε που επήλθαν τα αποτελέσματα της πράξης, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι και τόσο συνταγματικό.
-@Φοίβο μου,
καλημέρα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη
Μάλλον εχεις δίκιο γιατι τα αποτελέσματα των πράξεων θα πρέπει πρώτα να αποδεικνύονται κάπως και μετά να αρχίζει να μετρά ο χρόνος παραγραφής. Και ειμαι σίγουρος οτι ώσπου να γινει αυτο θα περνάνε 10 χρόνια.
Αλλα τι γίνεται με την πρόθεση ;
Οταν κάποιος υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις οτι ειχε πρόθεση να βλάψει το Δημόσιο τότε υπάρχει 'αποτέλεσμα πράξης' ; Πώς στοιχειοθετείται κατι τέτοιο ;
Αντί να λουφάξουν, προκαλούν κι από πάνω...
-@Τζονάκο μου,
το πότε μια πράξη επέφερε το αποτέλεσμα της, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Γι' αυτό δεν πρέπει να εξαρτάται η παραγραφή απ' αυτό.
-@Ασκάρ μου,
εγώ θα έλεγα ότι καλύτερα να σιωπούν.
Μερόπη μου,
Και βέβαια καταλαβαίνουν τη διαφορά της παραγραφής από την αθώωση, αλλά χρησιμοποιούν τη σύγχυση ως όπλο γιά τον τσαμπουκά τους. Τόσο απλά κι ελληνικά.
Δεν τους αντέχω άλλο να μιλάνει για επιτροπές, πορίσματα και μετά παραγραφές.
Ελεος!
-@Ιουστίνη μου,
δυστυχώς αν δεν αλλάξει η σχετική διάταξη του Συντάγματος (άρθρ. 86), θα έχουμε σύντομη παραγραφή στα αδικήματα των Υπουργών, έστω και αν αλλάξει ο νόμος. Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα στο Σύνταγμα, αυτός που κατηγορείται και τον καταλαμβάνει η παραγραφή, να ζητήσει μόνος του να εξεταστεί η κατηγορία εναντίον του. Ήδη απ' ότι διαβάζω ο Αλ. Κοντός εξέφρασε την επιθυμία να καταφύγει σ' αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρω αν θα το τηρήσει μεχρι τέλος. Ίδωμεν.
Δημοσίευση σχολίου