Διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο:
«Υποχρεωτική θα είναι η έκδοση «πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» για τις νέες οικοδομές, τα παλαιά κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. που ανακαινίζονται ριζικά, καθώς και για τα ακίνητα άνω των 50 τ.μ. που πωλούνται ή ενοικιάζονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων …»
Χμμμμμμμμμ, με πολλή περίσκεψη αντιμετωπίζω το νέο αυτό «φρούτο», που μας επιβάλλει η Κυβέρνηση μέσω της συμπαθέστατης κας Μπιρμπίλη. Το πιστοποιητικό αυτό, φυσικά, θα παρέχεται στους πολίτες, αντί αμοιβής (διαβάζω κάτι περί ελάχιστης αμοιβής 200€, η οποία θα αυξάνεται, ανάλογα με το εμβαδόν του κτιρίου). Θα διευκολύνει άραγε τη ζωή του πολίτη ή αντίθετα θα προσθέσει ακόμα ένα γραφειοκρατικό, αλλά και οικονομικό βάρος στις πλάτες του ?
Κι εμένα τώρα, γιατί μου τριγυρίζει στο μυαλό η παροιμία « Όλα τα χει η Μαριορή….»?
Υ.Γ. Πληροφορούμαι ότι την έκδοση αυτού του πιστοποιητικού μας την επέβαλε, τρόπον τινα, η Ε.Ε. μέσω της Κοινοτικής Οδηγίας 2001/91/ΕΚ. Παρόλα αυτά η παροιμία με τη Μαριορή, εξακολουθεί να τριγυρίζει στο μυαλό μου.
-----------------------
Προσθήκη:
Την υποψία μου ότι το περί ου ο λόγος «πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης» δεν θα είναι παρά ένα άλλο γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος στις πλάτες του πολίτη ενδυνάμωσε ένα άρθρο της Χριστίνας Πουλίδου στο «Protagon.gr». Η κ. Πουλίδου, λοιπόν, επιθυμώντας να πουλήσει το πατρικό της σπίτι, απευθύνθηκε σ’ ένα ενεργειακό επιθεωρητή, για να της εκδώσει το νέο αυτό πιστοποιητικό. Να τι απαιτούνται, για να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού:
- 1. Ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου ή κατοικίας (αριθμός ιδιοκτησιών, αριθμός ιδιοκτητών).
- 2. Πίνακας χιλιοστών.
- 3. Πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ, ΔΟΥ).
- 4. Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στην περίπτωση που το κτίριο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
- 5. Δήλωση και Κωδικός Ιδιοκτησίας Εθνικού Κτηματολογίου.
- 6. Αρχιτεκτονικά σχέδια ως κατασκευασθέν σε ηλεκτρονική μορφή.
- 7. Ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια ως κατασκευασθέν σε ηλεκτρονική μορφή.
- 8. Μελέτη θερμομόνωσης κατατεθειμένη στην Πολεοδομία σε ηλεκτρονική μορφή.
- 9. Πίνακας Κατανομής Δαπανών κεντρικής θέρμανσης.
- 10. Οικοδομική Άδεια.
- 11. Τοπογραφικό σχέδιο σε ηλεκτρονική μορφή.
- 12. Ύπαρξη ηλιακών κατόπτρων (τετραγωνικά μέτρα)
- 13. Ύπαρξη κλιματιστικών μονάδων (split).
- 14. Φωτογραφία του κτιρίου σε ψηφιακή μορφή που να διακρίνεται η ιδιοκτησία ή το διαμέρισμα
- 15. Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων του κτιρίου ή κατοικίας της τελευταίας τριετίας (ΔΕΗ, Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ξύλα)
- 16. Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης της κεντρικής θέρμανσης της τελευταίας τριετίας (συντήρηση καυστήρα).
- 17. Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου του κτιρίου (διαχειριστής) ή της κατοικίας (ιδιοκτήτης).
22 σχόλια:
Σαν να έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια εμένα μου φαίνεται.. Καμία πρόθεση συνεργασίας με το πολίτη, όλο πιο δύσκολη τη ζωή μας κάνουν, θυσίες να κάνουμε όλοι εμείς, αυτοί ανενόχλητοι να συνεχίζουν ρουσφέτια και κάθε τόσο να ξεπροβάλλει κάποιο 'μέτρο' καινούργιο.. Λες και ζούνε σε άλλη διάσταση.. Δε ξέρω πόσο θα αντέξουμε αυτό το σουρεάλ..
Έχει μια ...κωδικολαγνεία αυτή η κυβέρνησις ! Κάρτα συναλλαγών, κάρτα πολίτου, κάρτα εργαζομένου, κλειδάριθμοι, ενεργειακές ταυτότητες, έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας :)...........
Για να μη λένε πως
τα αφορίζουμε όλα ...
σαν ιδέα είναι καλή !!!
Το ζήτημα είναι πώς θα καταντήσει στην
εφαρμογή, μια ακόμα γραφειοκρατική
διαδικασία χωρίς αντίκρυσμα, μιας και
ξέρουμε σε ποιά χώρα ζούμε ...
Βλέπε ΚΤΕΟ, Κάρτες καυσαερίων κ.λ.π.
Την καλησπέρα μου ...
Ε βέβαια δίκιο έχεις να ρωτάς αν τα έχει...όλα η Μαριορή !
Της ήρθε τώρα της Μπιρμπίλη να επιβάλει νέα πιστοποιητικά για τα κτίρια που έτσι κιαλλιώς πληρώνουν ένα σωρό φόρους.
Εισπρακτικό το μέτρο μάλλον!
Eυτυχώς δηλαδή που ήδη το έχουμε το σπίτι! Οξά;
Προκειται για εφαρμογή κοινοτ.Οδηγίας και το είχε θεσμοθετήσει και ο Σουφλιάς.
Το καταπληκτικό είναι οτι ενώ με το Νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές μηχανικών κ.ά.,στην προκειμένη καθορίζεται διοικητικά ελάχιστο(σεβαστό...) χαράτσι για τους εκδίδοντες το πιστ/κό.Ηδη η Τρ.Αττικής έβγαλε "δανειο ενεργειακών επιθεωρητών"!
Το ερώτημα είναι τι υποχρεώσεις απορρέουν από το πιστ/κό για ένα παλιό σπίτι 40 χρόνων με την αναλογη χαμηλή ενεργειακή επίδοση?
-@Roadartist μου,
τα καινούργια μέτρα όταν είναι προς όφελος των πολιτών καλά είναι. Αλλά αυτό, χμμμμμ βλέπω ότι πιο πολύ βάρος θα προσθέσει.
-@Θανάση μου,
καρτολαγνεία, θέλεις να πεις... Χα χα χα!
-@Side21 μου,
χμμμμ, σαν ιδέα θα την έβλεπα καλή, αν επαφίετο στην ελεύθερη βούληση του καθενός. Θέλεις να δεις την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου σου? Με γεια σου και χαρά σου. Τώρα το υποχρεωτικό το βλέπω λίγο...γραφειοκρατικό.
-@Λεοντόκαρδε μου,
δεν ξέρω αν είναι εισπρακτικό το μέτρο (νομίζω ότι ιδιώτες θα είναι οι Επιθεωρητές που θα χορηγούν το πιστοποιητικό) ή απλά ένα άλλο γραφειοκρατικό μέτρο στην πλάτη μας.
-@Σταλαματιά μου,
μόνο αν θέλεις να το πουλήσεις το σπίτι ή να το νοικιάσεις θα χρειαστείς το πιστοποιητικό.
-@squarelogic μου,
αυτό που δεν ξέρω είναι αν η Ευρωπαϊκή Οδηγία το θέλει το πιστοποιητικό υποχρεωτικό ή προαιρετικό.
Και όπως λες κι εσύ, αν το πιστοποιητικό δείχνει χαμηλή ενεργειακή απόδοση τι γίνεται? Νομίζω ότι απλώς το πληροφορείται ο υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής. Ακριβώς δε επειδή πρόκειται απλώς για πληροφόρηση, θα έπρεπε να αφεθεί προαιρετικό. Όποιος ενδιαφέρεται για την πληροφορία, να πληρώνει, για να την παρει.
Δουλειά δεν είχε ο διάολος...λέει μια άλλη παροιμία. Απλά θα δυσκολέψει πιο πολύ την δουλειά μας (μηχανικών) και τίποτα δεν θα γίνει. Για να καταλάβεις μόνο τι λέει ο τόμος των οδηγιών θέλει ειδικά σεμινάρια, πράγμα πολύ δύσκολο. Μαγαζάκια 'ειδικών' προωθούνται πάλι, απλά και μόνο για να εισπράξουν και να προωθήσουν δικούς τους.
Ιδέες μεγαλόπνοες της Μπιρμπιλομάτας
Πράσινη ανάπτυξη και κουραφέξαλα.
Αν έχεις να ταίσεις θα το παίρνεις
αλλιώς κλάψε Χαράλαμπε.
Καλη σου νύχτα
-@Βασιλική μου,
κάτι τέτοιο, όπως το περιγράφεις κι εγώ φοβάμαι.
το κοίταξα πρόσφατα λίγο το θέμα, από την πλευρά του μηχανικού.
Καταρχήν, για κάποιον μυστήριο λόγο, πρέπει να έχει κανείς 10-ετή εμπειρία "σε ανάλογες μελέτες". Που σημαίνει πως κανένας νέος μηχανικός δε μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά (που δεν είναι και καμία επιστήμη).
Δεύτερον, όπως σωστά λες, αν δεν προκύπτει καμία υποχρέωση από αυτήν την επιθεώρηση, γιατί να γίνεται υποχρεωτική?
Φήμες λένε (δεν ξέρω αν αληθεύουν), ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 400 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα. Αν αληθεύει αυτό... 400 άτομα θα γίνουν πλούσιοι!
Πόσες (και ποιες, πέραν ελαχίστων ίσως) είναι προς όφελος; ...Από 1η Φεβρουαρίου αυξάνονται και τα κόμιστρα στα ΜΜΜ.. τα οποία μόνο οι μη έχοντες κατά κανόνα τα χρησιμοποιούν..αυξήσεις μέχρι και κατά 80%..όταν η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί κόβονται και η φορολογία αυξάνεται, πως θα γίνει να ανταπεξέλθει ο μέσος πολίτης; Για κάποιους και αυτές οι αυξήσεις στα μμμ είναι πραγματικά αβάσακτες..Λόγω δική της κακομεταχείρισης, και των Διευθυντών στους οργανισμούς, ο απλός πολίτης τι φταίει;...
Ας μη γκρινιάξω άλλο :)
Καλό σκ!
Βασικά δεν είναι κάτι κακό. Αντιθέτως. Ίσως λειτουργήσει να βοηθητικά στην οικονομία με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Το ερώτημα είναι βέβαια πόσοι θα κάνουν τέτοιες οικοδομικές εργασίες μεσούσης της κρίσης.
Κακός θα γίνω και θα με μισήσουν οι μηχανικοί, αλλά ας μου απαμτήσει κάποιος:
Δεν υποτίθεται ότι μας έστειλαν "ραπόρτο" και εμείς πλέον οφείλουμε να καταργήσουμε τις ελάχιστες αμοιβές; Εν προκειμένω, τις δημιουργούμε με νέα διάταξη!
Απαραίτητη η γραφειοκρατία που εισάγει η κα Μπιρμπίλω, Μερόπη μου. Απο τη μία ο ΓΑΠ θα μειώνει το δημόσιο τομέα (καθώς λέει)και απο την άλλη οι διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης θα είναι τόσο ογκώδης που θα απαιτείται μεγάλος αριθμός Δημ. Υπαλλήλων για τη περάτωσή τους.Θα φεύγουν απο τη μία πόρτα και θα μπαίνουν στην άλλη.
Τη χαρτούρα ποτε δεν θα πατάξουμε
-@Οδυσσέα μου,
όπως λες κι εσύ, ένα καλό που θα μπορούσε να βγει από μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν να βρουν δουλειά οι νέοι μηχανικοί. Να, όμως που τους αποκλείουν αυτούς.
-@Roadartist μου,
μετά και το άρθρο της Πουλίδου, έμεινα εμβρόντητη με τη νέα γραφειοκρατία που μας φορτώνουν.
-@Δείμο μου,
θα μπορούσε να βγει κάτι καλό, αν δεν ήταν τόσο γραφειοκρατικό το μέτρο. Μετά και το άρθρο της Πουλίδου που πρόσθεσα, είμαι πια σίγουρη ότι μόνο γραφειοκρατία και νέο οικονομικό βάρος προστίθεται με το μέτρο αυτό.
-@Λένα μου,
νομίζω ότι οι ιδιώτες μηχανικοί είναι αυτοί που θα κερδίσουν από το νέο μέτρο (με αντίστοιχη ταλαιπωρία και χασούρα από τους πολίτες) και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα πιστοποιητικά θα τα εκδίδουν ιδιώτες "Επιθεωρητές".
-@Καρπουζοκέφαλε μου,
και όχι μόνο ελάχιστες αμοιβές θεσπίζονται με το μέτρο αυτό, αλλά και ένα σωρό νέες δουλειές εφευρίσκονται για τους μηχανικούς (διάβασε στην προσθήκη του ποστ, τη λίστα αυτών που απαιτούνται για την έκδοση του πιστοποιητικού και θα καταλάβεις)
Δες ξέρω, ίσως έχετε δίκιο. Πάντως σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει για το θέμα. Εγώ όταν έκανα το σπίτι μου, ξόδεψα πόσα λεφτά για να βάλλω σωστά αλουμίνια (με θερμογέφυρα) και ειδικά διπλά τζάμια, σε μία τρύπα μερικές δεκάδων μέτρων. Βέβαια σήμερα ξοδεύω το λιγότερο πετρέλαιο και διατηρώ ένα φούρνο το χειμώνα κι ένα ψυγείο το καλοκαίρι.
Τα ξέρω καλά Μερόπη μου γιατί είμαι σε κατασκευαστική και με αυτά ασχολούμαστε όλη μέρα! Κατάλαβες τώρα γιατί δεν έχω πια χρόνο για μπλόγκινγκ??? Ααααχ... και μη χειρότερα! Φιλιά καλή μου!
Κατάργηση της ιδιοκτησίας απο ολες τισ απόψεις , αυτό πάνε να κάνουνε.
Μίμπως, λέω μίμπως, να χαρίζαμε σε λαθρομετανάστες τα σπίτια μας και να βλέπαμε τότε τι είσπραξη θα έκανε το κράτος.Αλλά καλά κάνουνε, που είναι το ΤΕΕ να μιλήσει;; Οσα φάμε και όσα πιούμε και οτι αρπάξει ....
Ετσι όπως πάμε μόνο ανάπτυξη δεν θα δούμε αλλά λουκέτα παντού στον τομέα μας και οχι μόνο.
φιλιά Μερόπη μου
Δημοσίευση σχολίου