Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Χρεολαγνεία



Κουράστηκα βρε παιδιά. Κουράστηκα να ακούω, να βλέπω (στην τηλεόραση) και να διαβάζω για το χρέος. Κάθε πικραμένος ανακυκλώνει τη μιζέρια, κάνει τη διάγνωση του και προτείνει τη λύση του.
  • Άλλος διαγιγνώσκει ότι το χρέος οφείλεται στη συνεχή αύξηση του δημόσιου τομέα και προτείνει τη συρρίκνωση του.
  • Άλλος κάνει τη διάγνωση ότι μας ζημίωσε η μετάβαση μας στο ευρώ και προτείνει την επιστροφή στη δραχμούλα, για να τυπώνουμε, λέει, ανεμπόδιστα, όσα χαρτονομίσματα θέλουμε (ούτε «μονόπολη» να παίζαμε).
  • Άλλος διαγιγνώσκει ότι μας ζημίωσε η έλλειψη δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος μας και προτείνει να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, να υποτιμηθούμε και να επιστρέψουμε δριμύτεροι (τώρα πόσο δριμύτεροι θα σας γελάσω)
  • Άλλος αποφαίνεται ότι όχι δεν φταίει τίποτε από τα πιο πάνω, αλλά φταίει η πλουτοκρατία που έστειλε τα χρήματα της στην Ελβετία και προτείνει να ψηφιστεί ένας νόμος που να επιβάλλει δήμευση σε όλες τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό (λες και ο νόμος ο ελληνικός θα ισχύει, άνευ άλλου τινος, στην Ελβετία!)
  • Άλλος αποφαίνεται ότι φταίνε αυτοί που τα έκλεψαν (έτσι γενικώς και αορίστως) και η λύση είναι να τους κλείσουμε μέσα, αν είναι δυνατόν, χωρίς δίκη ή έστω με συνοπτικές διαδικασίες
  • Άλλος πάλι αποφαίνεται ότι φταίει η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2007 με τα τοξικά ομόλογα και η λύση είναι η ανάπτυξη. 
  • Άλλος κάνει τη διάγνωση ότι φταίνε οι Αγορές που κερδοσκοπούν αυξάνοντας τα spread και προτείνει να κηρύξουμε παύση πληρωμών βγάζοντας τη γλώσσα στους δανειστές μας.
  • Κλπ κλπ κλπ
Το άλλο πάλι πού το πας? Κάθε μέρα διαβάζουμε στον τύπο προβλέψεις για το κατά πού πορεύεται το χρέος. Το χρέος μεγαλώνει, φουσκώνει, ξεφουσκώνει, ξεφεύγει, πάει για αναδιάρθρωση, κόψιμο, κούρεμα, λούσιμο (α, όχι αυτό δεν ισχύει, παρασύρθηκα)….
Και η κατάθλιψη καλά κρατεί. 
-----------------------------
Υ.Γ. Μου έλεγε ένας γνωστός μου έμπορος ότι τις μέρες που απεργούσαν τα ΜΜΕ και δεν μαθαίναμε τίποτε για το χρέος, αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο κατάστημα του.


25 σχόλια:

osr είπε...

απίστευτη απολίτικη άποψη

απλά να μην μιλάει κανένας για το χρέος ώστε να αυξάνονται και οι πωλήσεις

αλλά για μισό, μα αφού λόγω του χρέους και μνημονίου που παραδοθηκε το κράτος στους τοκογλύφους μειώθηκαν οι μισθοί κόπηκαν οι συντάξεις κόπηκαν οι 13οι μισθοί αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης

αλλά ναι όλα αυτά είναι ψευδαισθήσεις και απλά όταν δεν μιλάμε για αυτά θα φύγουν

κάτι σαν τον στρουθοκάμηλο που χώνει την κεφάλα του στην άμμο

απλά μην ακούς τους πρετεντέρηδες και άκουσε ή μάλλον διάβασε και καμιά ανεξάρτητη πηγή στο ιντερνετ

απλά σου λεω πχ ότι στο νόμο περί τραπεζικών εργασιών της κύπρου άρθρο 11 παράγραφος 1 εδάφιο β, υπάρχει όρος που λέει ότι ένας τοκογλύφος μπορεί να δανείσει μέχρι και 800% της κεφαλαιακής του βάσης

δηλαδή αν 1 ένα ευρώ μπορεί να "δανείσει" 8

δηλαδή λεφτά που δεν έχει!!

άρα αέρα κοπανιστό, αυτό πάρτο στο διεθνές τοκογλυφικό σύστημα και μεγεθυνε το πολλές φορές και πήρες μια μικρή γευσούλα για το "χρέος"

και ίσως καταλάβεις τι γίνεται στην πραγματικότητα

-ο αντιπαθητικός σου σχολιογράφος-

monahikoslikos είπε...

Καλό Μεγαλοβδόμαδο Μερόπη μου γιατί Ανάσταση δεν προβλέπει για φέτος το μνημόνιο....

Meropi είπε...

-@osr
σου αντιστρέφω το επιχείρημα: Ενώ αν μιλάει για το χρέος κάθε πικραμένος σχετικός και κυρίως άσχετος με το θέμα, βομβαρδίζοντας καθημερινά, υπό τύπον πολυβόλου, τους πολίτες με κάθε γνώμη (από προσγειωμένη έως εντελώς ανόητη και εξωπραγματική) το πρόβλημα θα φύγει????
Λες να διαβάζω μόνο ανεξάρτητες πηγές στο ίντερνετ. Τι θα πει ανεξάρτητες πηγές? Ποιος θα τους απονείμει αυτο το χαρακτηρισμό?
Υ.Γ. Επαναλαμβάνω, δεν είπα να μην ενημερωνόμαστε καθόλου. Αυτό που λέω είναι να πάψει κάθε καρυδιάς καρύδι, πολύ συχνά άσχετος με το θέμα, να αρθρογραφεί επί παντός επιστητού, επιτείνοντας το κλίμα μαυρίλας και κατάθλιψης.

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
Καλή Ανάσταση και σε σένα εύχομαι

dyosmaraki είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου πως τελευταία γράφονται απίστευτες ανακρίβειες σχετικές με το χρέος.
Από την άλλη στην οικονομική διαχείρηση πάντως υπάρχει ένας κανόνας που λέει : Οταν εισπράττεις 1000 Ευρώ το μήνα και ξοδεύεις 1200 όσα δάνεια και να πάρεις ποτέ δεν θα ορθοποδήσεις. Θα πρέπει είτε να κάνεις περικοπές στα έξοδά σου είτε να αυξήσεις τα έσοδά σου.
Η λύση του να πάρεις νέα δάνεια για να εξοφλήσεις τα παλιά και να αυξήσεις τα κόστη σου σίγουρα δεν είναι η σοφότερη επιλογή.
Πάντως τις μαύρες τρύπες συμφωνώ κι εγώ πως θα πρέπει να τις πληρώσουν εκείνοι που τις δημιούργησαν (οι φοροδιαφεύγοντες και οι διαχειριστές του δημοσίου χρήματος) και όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

dyosmaraki είπε...

Και κάτι αλλο. Συμφωνώ με την άποψή σου πως το αναμσούλημα καταθλιπτικών σεναρίων δεν οδηγέι πουθενά. Θεωρώ όμως εύλογο το γεγονός πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (οι οποίοι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών) να επιθυμούν να δουν θετικά αποτελέσματα. Αντ΄αυτών η οικονομία βουλιάζει και η παρούσα κυβέρνηση παρά τις κάποιες φιλότιμες προσπάθειες δεν δείχνει να στρέφεται εκεί που ο τόπος μας πάσχει περισσότερο: στον δημόσιο τομέα τον μεγάλο ασθενή που δημιουργεί τις μαύρες τρύπες και τους φοροφυγάδες. Αντίθετα εξακολουθεί να χαρατσώνει τις ίδιες και τις ίδιες κοινωνικές ομάδες. Είναι άδικο

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα είναι ότι μιλούν και λίγοι δουλεύουν...

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Είναι εύκολο να βρούμε ανεξάρτητες πηγές υπογράφοντας εδώ:
http://www.gopetition.com/petition/43171.html

santa maura είπε...

το θεμα οπως λεει ο δειμος του πολιτη ειναι οτι μιλουν λιγοι δουλευουν και κανενας δεν παραγει ,ιδεες γιατι η οικονομια ειναι πανω απ' ολα ιδεες

Νηφάλια Μέθη είπε...

Μεροπη μου η "κριση" δυστυχως
αρχινα απ τις καρδιες αυτων που πολιτευονται σ αυτη τη χωρα...

τι να πει κανεις

σου εχω ερωτηση,αμα κανεις κεφι περνα απ το μπλοκ μου

φιλι φιλι

Meropi είπε...

-@dyosmaraki μου,
συμφωνώ για τους φοροδιαφεύγοντες. Ας φροντίσουμε όμως όλοι οι πολίτες να εξαλειφθεί το φαινόμενο, να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Όχι άλλη ανοχή στους φοροφυγάδες. Μπορούμε

-@Δείμο μου,
συμφωνώ στο ότι πολύ μπλα μπλα και λίγη δράση. Σε μια κοινωνική συγκέντρωση ένας γνωστός φοροφυγάς είχε πάρει φόρα και ανέπτυσσε τα δικά του περί χρέους. Όταν τέλειωσε οι άλλοι τον κοίταζαν σχεδόν με θαυμασμό. Και τότε το ρώτησα ήρεμα:"εσείς πληρώνετε φόρους?" Δεν απάντησε. Δεν τον έπαιρνε, γιατί σε ανύποπτο χρόνο κοκορευόταν πώς γλυτώνει τους φόρους.

Meropi είπε...

-@Ανώνυμε
δεν υπογράφω τίποτε αν δεν ξέρω αυτόν που το προτείνει.

-@Γιώργο μου,
σε περιόδους μιζέριας, οι ιδέες είναι λίγες.

-@Νηφάλια μου,
θα περάσω και από το μπλογκ σου καλή μου.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Meropi, αυτοί που είχαν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους φαίνονται εδώ:
http://www.elegr.gr/index.php

Meropi είπε...

@Ανώνυμε,
σαν ιδέα η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου κατ' αρχήν δεν φαίνεται άσχημη. Αμφιβάλλω όμως αν θα βγάλει άκρη. Μια ωραία ανάλυση γι' αυτήν την επιτροπή είναι αυτή του Γιάννη Βαρουφάκη εδώ

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Ναι, την έχω διαβάσει την ανάλυση του Βαρουφάκη αλλά έχω διαβάσει και τις αναλύσεις που είναι κάτω από τον τίτλο Αρθρογραφία στη σελίδα που σου έδωσα.

dyosmaraki είπε...

Meropi μου σχετικά με τους φοροδιαφεύγοντες εγώ ως πολίτης δεν έχω το authority να ασκήσω έλεγχο στα φορλογικά κάποιου άλλου πολίτη που διάγει πολυτελή βίο. Ούτε επίσης μπορώ να πάω να ζητήσω το λόγο σε όλους αυτούς τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει με την πραμάτεια τους τα πλέον κεντρικά σημεία της Αθήνας (Ακαδημία, πλ. Συντάγματος).
Ούτε μπορώ να απαιτήσω τους φόρους που δεν καταβάλλουν όσοι χρωστάνε και δεν πληρώνουν τους φόρους. Αυτή είναι δουλειά του ελληνικού δημοσίου και αυτή τη δουλειά ΔΕΝ την κάνει καλά.
Ας βγουν οι ελεγκτές από τα γραφεία τους. Ελεγχοι από το γραφείο δεν γίνονται. Πρέπει να βγουν στην πιάτσα, στην αγορά να δουν τα χάλια που επικρατούν. Επίσης ας λειτουργήσουν τα δικαστήρια σωστά και ας μην οδηγούν (σκόπιμα) στην παραγραφή πάρα πολλές υποθέσεις κι ύστερα ο μέσος πολίτης θα πιστέψει πως υπάρχουν αγνές προθέσεις για πραγματικές αλλάγες.

Ανώνυμος είπε...

το ξαναγράφω γιατί σβήστηκε.
Είχα πάει σε ένα κομμωτήριο τη περασμένη εβδομάδα και άκουσα μία κυρία τραπεζικό να λέει ότι τα περί χρέους και κρίσης είναι φτιαχτά. Επίτηδες τα μαγείρεψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να δείξουν στους δανειστές μας πόσο καλοί είμαστε ώστε να μπορούμε να τους επιστρέφουμε τα δανεικά, ώστε αφού βεβαιωθούν ότι είμαστε τα καλύτερα παιδιά, να μας ξαναδανείσουν. Ετσι ζωή χαριστάμενη θα έχουμε για 20-30 χρόνια όπου φτού και απο την αρχή σφίξιμο της ζώνης.

Meropi είπε...

-@ dyosmaraki μου,
σ' αυτά που γράφεις συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος. Όμως κατά ένα μικρό μέρος ευθυνόμαστε κι εμείς για τη φοροδιαφυγή. Είτε μη δηλώνοντας τα πραγματικά μας εισοδήματα, είτε όσοι τα δηλώνουμε, δεν ζητάμε από τους άλλους αποδείξεις, ώστε να αναγκαστούν να δηλώνουν κι αυτοί τα εισοδήματα τους. Υποκύπτουμε στον εκβιασμό ότι αν θέλουμε απόδειξη θα πληρώσουμε παραπάνω. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχει αυτός ο εκβιασμός, αδιαφορούμε για την απόδειξη ή ακόμα χειρότερα τους προτείνουμε μόνοι μας να μη δώσουν απόδειξη.

Meropi είπε...

-@Λένα μου,
για μια ακόμη φορά διαπιστώνω ότι λέει ο καθένας ότι του κατέβει, όπως η κυρία τραπεζικός στο κομμωτήριο

dyosmaraki είπε...

Μερόπη μου (τώρα βέβαια κάνω κατάχρηση της φιλοξενιας σου) τα χοντρά κονδύλια δεν είναι στις μικρές αποδείξεις που μπορεί κάποιος μαγαζάτορας κια να μη δώσει όπως σωστά λες. Είναι στη διακίνηση ολόκληρων container με λαθραία Κινέζικα προϊόντα που διακινούνται σε ολόκληρη τη ζώρα. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες και διοχετεύονται στην αγορά από όλους τους λαθρομετανάστες που απλώνουν τη πραμάτεια τους μπροστά στα μάτια της αστυνομίας!!!
Είναι τα δις που ΔΕΝ δηλώνονται, αυτά πρέπει να κυνηγήσει η κυβέρνηση.

dyosmaraki είπε...

Με την αύξηση του ΦΠΑ της τάξεως του 23% οι τιμές των προϊόντων άγγιξαν ταβάνι. Εύλογο δεν είναι όταν μειώνονται οι μισθοί να κοιτάζει πως θα διασώσει το εισόδημά του?

Εξ άλλου ποιό είναι το κίνητρο για να κόψεις απόδειξη? Αφού ξοδεύεις 100 (πραγματικά έξοδα) και σου εκπίπτουν τα 20!!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία....

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Και εγώ θα έλεγα και το άλλο:
Για να πειστεί ο πολίτης να δηλώσει τα εισοδήματά του και να καταβάλει τους φόρους του πρέπει πρώτα απ' όλα να πειστεί ότι τα καταβάλει σε φερέγγυο κράτος που θα του τα ανταποδώσει με τη μορφή των κοινωνικών παροχών και της σταθεροποίησης της οικονομίας του κράτους μας και όχι ότι θα μπουν στις τσέπες των Τζοχατζόπουλων και σία...

Odysseas είπε...

Μερόπη,
την καλησπέρα μου από την όμορφη Νορβηγία!
Νομίζω κι εγώ πως σε μεγάλο βαθμό το κακό κλίμα που δημιουργούν τα άσχημα νέα για την οικονομία επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε να ενημερωνόμαστε, αλλά άλλο ενημέρωση και άλλο αυτό το πράγμα που σερβίρουν τα περισσότερα ΜΜΕ.

Όσο για τη φοροδιαφυγή... σίγουρα φταίμε κι εμείς... Αλλά κανείς δε με ενημέρωσε π.χ. ποτέ τι έγινε με την καταγγελία που είχα κάνει πριν 2 χρόνια για τον ξενοδόχο που συστηματικά δεν έκοβε αποδείξεις... Δηλαδή τι άλλο μπορούσα να κάνω?
Δυστυχώς φτάσαμε ως εδώ γιατί και ο καθένας από εμάς έκανε τα στραβά μάτια, αλλά κυρίως γιατί πολλοί (υπουργοί, εφοριακοί, κλπ, κλπ) δεν κάνανε σωστά τη δουλειά τους.

Meropi είπε...

-@ dyosmaraki μου,
αυτό με τα κινέζικα το ξέρω. Γι' αυτό και δεν αγόρασα ποτέ απ' αυτά, ούτε και από μικροπωλητές. Μπορεί να γλυτώνουμε προσωρινά μερικά ευρώ, αλλά τρέφουμε το τέρας της φοροδιαφυγής που εμάς καταπίνει τελικά. Το ίδιο ισχύει και για τις αποδείξεις.

Meropi είπε...

-@ ΒLOGGERS
είμαι σίγουρη ότι αυτοί που φοροδιαφεύγουν, δεν το κάνουν γιατί δεν είναι βέβαιοι πού θα πάνε τα χρήματα τους. Το κάνουν από απληστία και αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο.

-@Οδυσσέα μου,
καλά να περνάς στη Νορβηγία! Καλά έκανες και έφυγες.
Όσο για τη φοροδιαφυγή, ναι φταίνε κατά κύριο λόγο οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του Κράτους, αλλά και η ευθύνη των πολιτών δεν είναι μικρή. Μας λείπει η παιδεία πάνω στο θέμα αυτό.