Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Από την ευφορία του 2004 στην αγανάκτηση του 2011...



Έβλεπα τον άντρα μου, χθες, που ετοιμαζόταν να πάει στην πλατεία Συντάγματος φορώντας μια μπλούζα με το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 (εγώ του την είχα πάρει τότε). Και ένιωσα μια πίκρα, μα μια πίκρα…. Πώς καταντήσαμε έτσι? Από την ευφορία του 2004 που νομίζαμε ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε να μας θαυμάζει ολόκληρος ο πλανήτης (τρομάρα μας), πώς φτάσαμε στην απογοήτευση, στην ανασφάλεια και στην αγανάκτηση του 2011?
Η δική μου (απλοϊκή) απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί ούτε οι Κυβερνήτες είπαν ποτέ ολόκληρη την αλήθεια στους πολίτες, αλλά ούτε κι εμείς οι πολίτες είμασταν έτοιμοι να την ακούσουμε και να πράξουμε αναλόγως. Βολευτήκαμε όλοι μέσα σε μύθους, ψέματα και "Greek Statistics". Καμιά πλευρά δεν ήταν έτοιμη να ξεβολευτεί, με ευθύνη των πολιτικών που δεν ήθελαν, κυρίως, να ξεβολευτούν ο ίδιοι. Μέχρι που καταρρεύσαμε.
Τώρα όμως? Μήπως είναι καιρός για μεν τους πολιτικούς να μας πουν, επιτέλους, ολόκληρη την αλήθεια (και όχι μισές αλήθειες), ξεχνώντας το «πολιτικό κόστος» και για μας τους πολίτες να την ακούσουμε????  Ο "ελληνικός μας μύθος", δυστυχώς, τελείωσε. Καιρός να αντιμετωπίσουμε την "ελληνική μας πραγματικότητα" με ευθύνη και ρεαλισμό. 



Προσθήκη:
Σκέφτηκα να ρωτήσω και τους βουλευτές μας μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αρχίσουν σιγά σιγά τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε σχέση με το άρθρο 86  που αφορά την ποινική ευθύνη (στην πραγματικότητα μη ευθύνη) των πολιτικών. Όμως θυμήθηκα ότι η προηγούμενη "προσπάθεια" για αναθεώρηση του Συντάγματος τελείωσε το 2008. Οπότε, σύμφωνα με το άρθρο 110  αυτού, δεν μπορεί να αποφασιστεί νέα Αναθεώρηση πριν περάσει πενταετία, δηλ. πριν το έτος 2013.  Και αφότου αποφασιστεί η Αναθεώρηση, αυτή θα υλοποιηθεί κατά την επόμενη Βουλή, δηλ. όχι πριν το 2017 !! Μου κάνει, πάντως, εντύπωση ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του Συντάγματος του 1974 έχουν γίνει αρκετές αναθεωρήσεις διατάξεων του. Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρ. 86) ούτε καν επιχειρήθηκε να αναθεωρηθεί. Τους βόλευε όλους.

26 σχόλια:

eirini katsa είπε...

Είναι όντως καιρός επιτέλους να μας πουν κάτι πραγματικό και αληθινό οι πολιτικοί???
Αυτά τα λόγια,τα μεγάλα....μας τελείωσαν!!!

Καλησπέρα κ.Μερόπη!!!
Η αγανακτισμένη...Ειρήνη.

Roadartist είπε...

Είναι μεγάλη η κατρακύλα, και ο χρόνος λίγος άναμεσα σε αυτές τις δύο ημερομηνίες. Αν μου επιτρέπεις Μερόπη, μου θύμισες κάποιες σκέψεις μου που είχα γράψει στο Blog το Δεκέμβρη του 2009 (παραμονή του 2010), πριν ακόμη μπεί η χώρα στο ΔΝΤ (αν και είχε από ότι μαθεύτηκε, τότε ήδη συμφωνηθεί ερήμην μας).
Τις διάβασα πρόσφατα και είδα πως αισθανόμουν, ένιωθα τι ερχόταν. Καλή εβδομάδα.
http://roadartist.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html

Meropi είπε...

-@Ειρήνη μου αγανακτισμένη,
κι εγώ αυτό περιμένω, την αλήθεια.

Meropi είπε...

-@Roadartist μου,
το διάβασα το ποστ σου. Πολύ ωραίο και προφητικό θα έλεγα. Και να φανταστείς ότι ακόμα δεν είχε γίνει πλήρως η αποκάλυψη του ...πάτου που είχαμε φτάσει.

Εγώ® είπε...

Δυστυχώς όταν ανακοινώθηκε ότι θα έχουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες κανείς μα κανείς δεν σκέφτηκε ότι ώς συνήθως αντί να βγάλουμε χρήματα απο αυτά, θα καταντήσουμε επιπλέον και να χρωστάμε..
Και ναι ήταν πολύ ωραίο όλο αυτό αλλά τώρα την πληρώνουμε όλοι μας. Και δυστυχώς θα την πληρώνουν και τα παιδιά μας..

Meropi είπε...

-@Εγώ® μου,
κι εγώ όταν άκουσα ότι πήραμε τους Ολυμπιακούς αγώνες είχα σηκωθεί από την καρέκλα και ξεφώνιζα σαν τρελλή! Να πούμε όμως την αλήθεια, δεν έφταιγε μόνο αυτό. Συνέβαλαν πολλά στην κατάρρευση.
Υ.Γ. Καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου

Ανώνυμος είπε...

Μας έμειναν τα φανελάκια και η μασκότ των ολυμπιακών … δάδα έσβησε

Odysseas είπε...

Το κακό Μερόπη είναι ότι οι πολιτικοί την πάτησαν όπως ο βοσκός που φώναζε για το λύκο. Όταν λες συνήθως ψέμματα, ακόμα κι όταν πεις την αλήθεια δε θα σε πιστέψει κανείς...

Λεμέσια είπε...

Πάντως η προσγείωση στην πραγματικότητα αποτελεί το μέγα πρώτο βήμα για ανάκαμψη/διαχείριση των προβλημάτων που είχαν καλυφθεί από το εκτυφλωτικό φως των ολυμπιακών. Αυτό βρίσκεται τώρα σε γοργή εξέλιξη. Και για να δώσω ακόμη μια νότα αισιοδοξίας, η αναπόφευκτη αντιμετώπιση της αλήθειας, δεν μπορεί παρά να αναδείξει νέες προοπτικές. Η αναβίωση της αλληλεγγύης μέσα από την κινητοποίηση είναι ήδη ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη διατύπωση του σωστού αιτήματος στον παλμό μιας δίκαιης ερμηνείας των συλλογικών αναγκών.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μερόπη, πολύ σωστά τα γράφεις. Ωστόσο, να προσθέσω ένα ερώτημα στα δικά σου: είναι έτοιμοι οι Έλληνες να ΑΚΟΥΣΟΥΝ ολόκληρη την αλήθεια, αν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος να τους την ομολογήσει; Δική μου εντύπωση είναι ότι ο Έλληνας έχει βολευτεί να ζει με ψέματα εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια. Έφτασε να τα πιστεύει ο ίδιος, και να τα λέει και στους άλλους, νομίζοντας ότι εκείνοι θα έτρωγαν στον αιώνα κουτόχορτο. Και κάποια στιγμή χτύπησε το ξυπνητήρι...
Όσο για το Σύνταγμα, αυτό το επικαλούνται οι πολιτικοί (και οι πολίτες) κατά πώς τους βολεύει. Το Σύνταγμα προβλέπει ακόμη και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκεί που χρειάζεται. Κοντεύουμε...

maxforeigner είπε...

Μερώπη, συμφωνώ με όσα λες. Να προσθέσω μόνο πως το παράδειγμα για τη λιτότητα, θάπρεπε να το δώσουν πρώτοι οι πολιτικοί, οι βουλευτές, οι υπουργοί κλπ. Γιατι παράδειγμα θα πρέπει οι ίδιοι να απαιτήσουν να εκλέγονται 200 και όχι 300. Άλλωστε τί κάνουν? Βουλεύονται? ή ...... βολεύονται? Από εκεί και πέρα είναι πολλά που έπρεπε πρώτα να περικοπούν και ύστερα οι μισθοί και οι συντάξεις (κι όχι το ανάποδο!)

miss little sunshine είπε...

Από την ευφορία του 04 στην εφορία και τους τεράστιους φόρους του 2011. Εγώ πάντως σκέφτομαι πως τελικά είχαν δίκιο πολλοί του ΚΚΕ που γκρίνιαζαν, γιατί το πάρτυ γινόταν με "δάνεια καταναλωτικά". Σαν κάτι ζευγάρια που παντρεύονται με δανεικά για να κάνουν εντύπωση στους καλεσμένους και την νύχτα του γάμου κοιμούνται σε... ράτζο. Φιλιά Μεροπάκι μου!

Meropi είπε...

-@Πατίνιε μου,
πράγματι αυτά μας έμειναν, τα αναμνηστικά. Φέτος μου χάλασε και μια ομπρέλα που είχα αγοράσει τότε με σήμα το στεφάνι (πρώτη εικόνα του ποστ). Στενοχωρήθηκα πολύ. Έσβησε και η τελευταία αναλαμπή.

-@Οδυσσέα μου,
συμφωνώ. Και πάλι όμως, αν και μερικοί (πολιτικοί) προσπαθούν να ψελίσουν την αλήθεια, εντούτοις κι αυτήν δεν τη λένε ολόκληρη.

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
είναι αλήθεια ότι τελευταίως έχει αυξηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Το ίδιο παρατηρείται σε όλες τις χώρες με οικονομική κρίση.

-@Α. Παπαγιάννη μου,
Δείγμα ότι οι Έλληνες δεν αρεσκόμαστε στην κατάρριψη των μύθων μας είναι και αυτό που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο την ημέρα που θα έτρεχε ο Κεντέρης, ένας άνθρωπος που μας έκανε διεθνώς ρεζίλι. Ε, λοιπόν ένα μεγάλο μερίδιο των θεατών φώναζε ρυθμικά «Κεντέρης -Κεντέρης», επιβραβεύοντας τον. Ήμουν κι εγώ παρούσα και είχα μείνει άφωνη.

Meropi είπε...

Mike μου,
Συμφωνώ ότι οι πολιτικοί έπρεπε να δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα θεαματικής συρρίκνωσης των αποδοχών τους. Βέβαια, έγινε κάποια μείωση και γι’ αυτούς, αλλά όχι η αναμενόμενη.

-@miss little sunshine μου,
Ναι ένα μεγάλο μέρος της ευμάρειας στηριζόταν στα δανεικά. Αλλά και το ΚΚΕ δεν μου φαίνεται να ζει στην πραγματικότητα.

Christos P. είπε...

Το μεγάλο πάρτυ των Ολυμπιακών έγινε κι αυτό με δανεικά, ενώ λίγα πολιτικά και επιχειρηματικά στόματα έφαγαν πολύ καλά από μίζες και προμήθειες.Είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς φτάσαμε ως εδώ: Χρεώνονταν οι επόμενες γενιές για να φαν τελικά λίγοι τη στιγμή που η κοινωνία παραμυθιαζόταν από άρτους και θεάματα.

Christos P. είπε...

To μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών δίνει ένα καλό παράδειγμα για το πώς η χώρα έφτασε ως εδώ: μια φιέστα στημένη με δανεικά, μίζες και προμήθειες για λίγα πολιτικά και επιχειρηματικά στόματα και μια κοινωνία ναρκωμένη μέχρι φυσικά που ήρθε η στιγμή να πληρωθεί ο λογαριασμός...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ωρες-ώρες τέτοια κείμενα μου θυμίζουν την ερώτηση: ποιος έγινε πρώτα, το αυγό ή η κότα;

Η άποψη μου είναι ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, προφανώς...

Αν δεν αποκτήσουμε παιδεία δεν θα αποκτήσουμε και αξιόλογους πολιτικούς.

Υ.Γ. Από το 2004 μέχρι σήμερα πέρασαν και 5.5 χρόνια με κυβέρνηση τη Δεξιά του Κυρίου άρα τα χάλια μας δεν είναι και τόσο τυχαία...

Μακάρι για όλους μας να είναι πετυχημένη η τωρινή κυβέρνηση.

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Ετσι είναι τους βόλευε γι' αυτό και θάπρεπε να τους λέμε "βολευτές" κι όχι βουλευτές!
Θλιβερό για όλους μας!
Γι' αυτούς που μας παραμύθιαζαν και για μας που τους πιστεύαμε...
Φυσικά οι ζημιωμένοι είμαστε πάντα εμείς ενώ αυτοί στην πλειοψηφία τους ήρθαν στην πολιτική πάμπτωχοι και φεύγουν ζάμπλουτοι...

Meropi είπε...

-@Christo μου,
συμφωνώ μαζί σου ότι τα Ολυμπιακά έργα (με την υπερτιμολόγηση τους, τις μίζες κλπ) ήταν, κατά ένα μέρος, ο λόγος που φτάσαμε ως εδώ. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι (η διαφθορά πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων (όχι όλων φυσικά), η έλλειψη φορολογικής συνείδησης μεγάλου μέρους των πολιτών, τα ρουσφέτια, η διόγκωση του κράτους κλπ)

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
η παιδεία είναι σημαντικός παράγοντας για την αναγέννηση του κράτους και της νοοτροπίας πολιτών και πολιτικών.

-@ΒLOGGERS
μακάρι να συνειδητοποιήσαμε (πολίτες και πολιτικοί) ότι τέλειωσαν τα ψέματα και οι μύθοι. Καιρός είναι.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι πρωτίστως πρέπει να ανοίξουμε εμείς τα μάτια μας και να δούμε την κατάσταση όπως πραγματικά έχει, γιατί οι πολιτικοί πάλι δεν πρόκειται να πουν όλη την αλήθεια. Και να αναλάβουμε κι εμείς οι πολίτες την ευθύνη που μας αναλογεί, διότι ας μην ξεχνάμε ότι για να βολέψουμε το παιδί μας τους ψηφίζαμε (και τους ψηφίζουμε) και τους δίναμε τις καρέκλες και τις θέσεις ευθύνης που μας οδήγησαν τελικά εδώ. Πρώτα αυτοκριτική και μετά τα υπόλοιπα, έτσι νομίζω θα προχωρήσουμε μπροστά.

Vam33 είπε...

Ax Μερόπη ότι αλήθεια και να μας πουν πια οι πολιτικοί έχουμε πάρει την κάτω βόλτα. Έχεις δίκιο, έχουν ευθύνες και πολιτικοί και πολίτες.

mortal είπε...

Η αλήθεια, έτσι κι αλλιώς, πονάει, βρε Μερόπη...

Meropi είπε...

-@Tελευταίε μου,
συμφωνώ μαζί σου ότι και οι πολίτες πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, γιατί οι πολιτικοί δεν ψηφίζονταν μόνοι τους.

-@Vam μου,
λες να έχουν πάθει σαν τον ψεύτη βοσκό οι πολιτικοί?

-@Μόρταλ μου,
πονάει, ξεπονάει η αλήθεια, πρέπει να λεχθεί και εμείς να την ακούσουμε.

Phivos Nicolaides είπε...

Ότι και να λέγεται τώρα, σωστό ή λάθος, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα ετών (ΕΤΩΝ όχι τώρα μόνο!) συσσωρεύτηκαν και έγιναν ένα κουβάρι, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα...
Οι ευθύνες είναι συλλογικές ανεξάρτητα βαθμού...
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη...