Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εσείς ενδιαφέρεστε να απογραφείτε?




Εμείς απογραφήκαμε! Ένα νέο κορίτσι πολύ συμπαθητικό μας απέγραψε. Οι ερωτήσεις αναμενόμενες. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, απ’ ότι μου είπε η κοπέλα – απογραφέας, ένα ποσοστό περίπου 20% των πολιτών (ίσως και παραπάνω) αρνείται να απογραφεί. Δεν ανοίγουν καν την πόρτα. Της φωνάζουν από μέσα «δεν ενδιαφερόμαστε να απογραφούμε»!! Λες και έχουν να κάνουν με πλασιέ! Χριστός κι Απόστολος! Δεν το περίμενα και προβληματίζομαι. Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες να αρνούνται την απογραφή?
  • Φοβούνται, λόγω της εγκληματικότητας, να ανοίξουν την πόρτα? 
  • Ξέρουν ότι πρόκειται για απογραφή, αλλά αρνούνται εσκεμμένα να συμμορφωθούν, θεωρώντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο κάνουν αντίσταση στα οικονομικά μέτρα? (κάπου διάβασα ότι έχει δημιουργηθεί και κίνηση «δεν απογράφομαι»!)
  • Πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας για μυστικές υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσουν για κάποιο ύποπτο σκοπό τα στοιχεία που θα δώσουν?
  • Ή έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην πολιτική εξουσία, ώστε αδιαφορούν ακόμα και για τα αυτονόητα καθήκοντα τους ως πολίτες? 
Ό,τι και να συμβαίνει από τα παραπάνω, είναι λυπηρό. Για όλους μας και κυρίως για τη χώρα μας και το μέλλον της.
    ---------------------------------------------------------

    Υ.Γ. Σύμφωνα με το νόμο 3832/2010 (άρθρο 8), στον πολίτη που αρνείται να απογραφεί, κατ’ αρχάς του τάσσεται αποκλειστική προθεσμία προκειμένου να δεχτεί να απογραφεί. Αν και πάλι δεν συμμορφωθεί, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1000 έως 50.000 ευρώ. Δεν πιστεύω, όμως, ότι θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις. 
    -------------------------- 
    Υ.Γ.2  Ο Δήμαρχος Λαμίας έδωσε μια άλλη εκδοχή στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν ανοίγουν την πόρτα στους απογραφείς. Θέλουν, λέει, να απογραφούν στο χωριό τους, για να πάρει εκείνο τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση (βλέπε εδώ). 

    15 σχόλια:

    Θανασης Ξ. είπε...

    Μερόπη μου, μου φαίνεται πως ούτε την απογραφή θα καταφέρουν να κάνουν σωστά ετούτοι εδώ. Ο κόσμος είναι γενικά οργισμένος. Δεν είναι αφύσικο να 'πολιτικοποιεί' και την απογραφή. Το γελοιωδέστερο όμως -δεν ξέρω εάν το διάβασες- είναι πως ο ΟΑΕΔ προτίθεται να θεωρήσει διακοπή της μακροχρόνιας ανεργίας αυτές τις δέκα μέρες απασχόλησης των απογραφέων (που βέβαια οι περισσότεροι είναι φοιτητές, άνεργοι, κλπ). Αυτό κι αν είναι....

    DaNaH είπε...

    Πιστεύω πολλοί φοβούνται μήπως παρουσιαστεί κάποιος ως απογραφέας αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Φυσικά αυτό ελέγχεται. Όπως και να'χει είναι λίγο άχαρο/περίεργο να βάζεις κάποιον άγνωστο στο σπίτι σου.

    Άλλοι νομίζω ότι φοβούνται μην τους κάνουν πολύ προσωπικές ερωτήσεις.

    Το καλύτερο για μένα θα ήταν το ερωτηματολόγιο να στελνόταν ταχυδρομικώς σε όλους τους κατοίκους και αφού το συμπληρώναμε να το στέλναμε ταχυδρομικώς (πράγμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μπορούσαν να κάνουν) είτε μέσω ίντερνετ.

    Πάντως επειδή είδα το ερωτηματολόγιο στο ίντερνετ αρκετές εκ των ερωτήσεων (σχετικά με το καζανάκι, το αν έχεις μπάνιο ή ντουζιέρα, αν η κουζίνα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη των 4 τ.μ.) μου φάνηκαν πολύ περίεργες και δεν μπορώ να καταλάβω τον σκοπό τους.

    squarelogic είπε...

    Ισως γιατί "ότι πούμε θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας"?

    Δες τι έγινε με τα Ε9...
    Αρχικά ελεγαν οτι πρέπει να δηλωθούν για να δημιουργηθεί ένα περιουσιολόγιο,και μετά,όποτε τους λείπουν φράγκα(δηλ.πάντα...) είναι η εύκολη πηγή...ανάληψης!
    Και μένα η ενστικτώδης μου αντίδραση είναι δυσπιστία και άρνηση.
    Το γιατί ας το ψάξουν αυτοί που το δημιούργησαν.
    Χαιριετισμούς.

    VAD είπε...

    Μερόπη μου,η επανασταση ειναι ευκολη,χτυπάς καταμουτρα την πόρτα σ'ενα νέο παιδί που περιστασιακά προσλήφθηκε να κανει μια εκτακτη δουλειά και επιστρέφεις ευτυχής στην τηλεόραση σου,ετοιμος να συνεχίσεις από κει την επανασταση,βριζοντας τον καθένα,υπεύθυνο και μη....

    Meropi είπε...

    -@Θανάση μου,
    ναι ο κόσμος είναι οργισμένος και ξεσπά εκεί που δεν πρέπει να ξεσπά, όπως π.χ. στην απογραφή.
    Όχι δεν το διάβασα αυτό με τους απογραφείς και τη διακοπή της ανεργίας. Αυτό που διάβασα είναι ότι απλώς για τις μέρες που θα εργαστούν δεν θα πάρουν το ανάλογο επίδομα ανεργίας, αλλά αυτό (το επίδομα) θα συνεχιστεί αμέσως μετά κανονικά.

    -@Δανάη μου,
    η απογραφή σε όλο τον κόσμο γίνεται μ' αυτόν τον τρόπο, δηλ. με επισκέψεις στα σπίτια. Αν περίμενες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο μόνοι τους και να το στείλουν ταχυδρομικά, ελάχιστοι θα το κάνανε.

    Meropi είπε...

    -@squarelogic μου,
    δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο με το Ε9, το οποίο εν γνώσει μας απευθύνεται σε φορολογική αρχή και είναι αναμενόμενο να χρησιμοποιείται για φορολογικούς σκοπούς.
    Εν πάση περιπτώσει, η δυσπιστία των πολιτών έναντι των πράξεων της Διοίκησης εν μέρει εύλογη.

    -@VAD μου,
    δυστυχώς η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρεθήκαμε, γεννά περίεργες παρενέργειες.

    Meropi είπε...

    Παιδιά, δεν έσβησα εγώ τα σχόλια σας. Σβήστηκαν μόνα τους, μετά την ηλεκτρονική ανακατωσούρα που έγινε στα μπλογκ, την Παρασκευή και 13. Τυχαίο? δεν νομίζω!, χα χα χα!

    1

    Α. Παπαγιάννης είπε...

    Μερόπη, είναι πραγματικά κατάντια να υποψιάζεται κανείς τα πάντα, ακόμη και διαδικασίες που γίνονταν ανέκαθεν για τελείως νόμιμους σκοπούς. Απογραφή πληθυσμού γίνεται κάθε δέκα χρόνια, και θυμάμαι ακόμη την προηγούμενη. Είναι από τα βασικά εργαλεία για τον σχεδιασμό της λειτουργίας ενός κράτους, και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική απογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης για την οποία τόσα ακούστηκαν. Εδώ τουλάχιστον ας δείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα, που κοντεύει κι αυτή να χαθεί μαζί με την αθωότητα.

    Meropi είπε...

    -@Α. Παπαγιάννη μου,
    είναι αλήθεια ότι είμαστε λαός που αρέσκεται στις θεωρίες συνομωσίας.

    DaNaH είπε...

    Σου είχα αφήσει και εγώ σχόλιο και μπήκα σήμερα το πρωί να δω αν μου απάντησες και είδα ότι το ποστ είχε εξαφανιστεί! Αρχικά νόμιζα ότι το έσβησες αλλά μετά σκέφτηκα ότι έφταιγε το πρόβλημα με το blogger. Είπαν ότι θα επαναφέρουν και τα σβησμένα σχόλια, ελπίζω να γίνει!

    Εμάς σήμερα το μεσημέρι μας απέγραψαν. Δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο... Περίμενα περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο, που δυστυχώς δεν υπήρχαν. Τέλος πάντων!

    Τα σπορτέξ είπε...

    παντως ειχε πλακα η ερωτηση αν ειμασταν σπιτι δε θυμαμαι καν ποιες ημερομηνιες ρωτησε..:)

    Meropi είπε...

    -@δανάη μου,
    σου είχα απαντήσει σ' εκείνο το σχόλιο σου, αλλά ο δαίμων του διαδικτύου τα έσβησε όλα.
    Σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο ρωτάνε αν τελείωσες πανεπιστήμιο, αν έχεις μεταπτυχιακό κλπ.

    Meropi είπε...

    -@Τρεχαλάκη μου,
    δεν θυμάμαι αν με ρώτησε αν ήμουν σπίτι κάποιες ημερομηνίες. Αυτό που θυμάμαι είναι η ερώτηση πού μέναμε πριν μετακινηθούμε στην παρούσα μας διεύθυνση.

    Κωνσταντίνος Φ. Σισκάκης είπε...

    Μερόπη, συμφωνώ. Αν δεν μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Απλή λογική. Δανείστηκα την ανάρτηση σου για το «Παραθύρι» μου, αν δεν σε πειράζει.

    Κωνσταντίνος Σισκάκης
    parathyri.blogspot.com

    Meropi είπε...

    -@Κωνσταντίνο μου,
    όχι μόνο δεν με πειράζει, αλλά σ' ευχαριστώ που έδωσες σημασία στο ποστ μου.