Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Κύπρος στις κάλπες




Βουλευτικές εκλογές αύριο στην Κύπρο. Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.00 το πρωί και κλείνουν στις 18.30 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 Τουρκοκυπρίων.

Τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές για τη διεκδίκηση των 56 εδρών του Κυπριακού Κοινοβουλίου είναι:

· Α.Κ.Ε.Λ. (Ανορθωτικό κόμμα Εργαζομένου Λαού). Γενικός Γραμματέας: Άντρος Κυπριανού. Ναι καλά καταλάβατε, Γ.Γ. δεν είναι πια ο Δημήτρης Χριστόφιας (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας). Πρόκειται για αριστερό κόμμα κομμουνιστικών καταβολών, αλλά μπορώ να πω ότι δεν είναι τόσο δογματικό όσο το ΚΚΕ. Αν μη τι άλλο, έχει αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

· ΔΗ.ΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός). Πρόκειται για κεντροδεξιό κόμμα με Πρόεδρο το Νίκο Αναστασιάδη. Είναι το μόνο κόμμα που στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο ΑΝΑΝ πήρε επίσημη θέση υπέρ του ΝΑΙ.

· ΔΗ.ΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα). Πρόκειται για κεντροδεξιό κόμμα με Πρόεδρο το Μάριο Καρογιάν (έχω την εντύπωση ότι είναι αρμένικης καταγωγής). Προηγούμενος Πρόεδρος ήταν ο αποθανών Τάσσος Παπαδόπουλος, του οποίου ο γιος (Νικόλαος Παπαδόπουλος) είναι ο Αντιπρόεδρος του κόμματος.

· Ε.Δ.Ε.Κ (Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου). Πρόκειται για Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται. Επίσης οι ίδιοι θεωρούν το ΠΑΣΟΚ αδελφό κόμμα, αν και κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν κράτησαν εντελώς αρνητική θέση, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που είχε θετική θέση. Πρόεδρος τους ο Γιαννάκης Ομήρου (οι Κύπριοι διατηρούν τα υποκοριστικά ονόματα ακόμα και όταν μεγαλώσουν!)

· ΕΥΡΩ.ΚΟ (Ευρωπαϊκό Κόμμα). Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιό κόμμα, αλλά εγώ θα έλεγα ότι πρόκειται για καθαρά δεξιό κόμμα. Πρόεδρος του ο Δημήτρης Συλλούρης και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Νίκος Κουτσού (αδελφός του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, κατά κόσμον Βασιλείου Κουτσού).

· Ε.ΛΑ.Μ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) Πρόκειται για ακροδεξιό κόμμα, αδελφό της «Χρυσής Αυγής» που λαμβάνει πρώτη φορά μέρος στις εκλογές. Πρόεδρος ο Χρίστος Χρίστου.

· ΚΥ.ΠΡΟ.Σ (Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία) Πρόκειται για νέο κόμμα, που αυτοαποκαλείται «σοσιαλιστικό πατριωτικό». Πρόεδρος του η Θέκλα Πετρίδου.

· ΛΑ.ΣΟ.Κ Όχι δεν πρόκειται για συνεργασία του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ! Πρόκειται για το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρόεδρος ο Λάκης Ιωάννου.

· Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Γενική Γραμματέας η Ιωάννα Παναγιώτου.

· Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «ΖΥΓΟΣ».

Το εκλογικό σύστημα προσεγγίζει την απλή αναλογική. Το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για να συμμετέχει κάποιο κόμμα στη β΄ κατανομή των εδρών είναι το 1/56 των ψήφων, δηλ. περίπου 1,8%. Όπως θα ξέρετε οι αυριανές εκλογές στην Κύπρο δεν έχουν σχέση με το σχηματισμό Κυβέρνησης (όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα). Αφορούν μόνο τη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Η Κυβέρνηση σχηματίζεται μετά τις Προεδρικές εκλογές (που πρόκειται να διεξαχθούν το έτος 2013), αφού η Κύπρος έχει Προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο μαγικός αριθμός για τις βουλευτικές εκλογές είναι το 29, γιατί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής απαιτεί 29 ψήφους. Σήμερα Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής είναι ο Μάριος Καρογιάν (Πρόεδρος του ΔΗΚΟ). Τα κόμματα που συνεργάζονται για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, κατά κανόνα συνεργάζονται και στις επόμενες προεδρικές εκλογές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία απαιτείται το 50% των ψήφων +1. 
Κατά ένα σενάριο (βλέπε εδώ) ο ΔΗΣΥ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις (κατά την τελευταία δημοσκόπηση της pulse ΔΗΣΥ 28,1%- ΑΚΕΛ 27,4%- ΔΗΚΟ 13,1%- ΕΔΕΚ 6,6%- αναποφάσιστοι 10,7% κλπ) θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής για τον πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013. Αν ο Ν. Αναστασιάδης πάρει την προεδρία της Βουλής θα μπορεί (όπως έκανε και ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2008) να την παραδώσει, το 2013, στο κόμμα που θα τον στηρίξει στις προεδρικές εκλογές. Το κλειδί για την επιτυχία του σεναρίου αυτού είναι να πάρει ο ΔΗΣΥ 21 έδρες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σε θέση να προτείνει στο ΔΗΚΟ να ψηφίσει τον Αναστασιάδη, με τη δέσμευση ότι το 2013, όταν θα παραιτηθεί αυτός για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, το ΔΗΚΟ θα επανακτήσει την προεδρία της Βουλής και θα έχει καλό μερίδιο στη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Το μέλλον θα δείξει αν θα επαληθευτεί το σενάριο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, με τις εκλογές αυτές θα δοκιμαστεί το μέλλον της συνεργασίας στην Κυβέρνηση ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ.
Εύχομαι σε όλους τους Κύπριους καλή ψήφο! Εγώ δεν ψηφίζω, γιατί δεν έχω τη συνήθη διαμονή μου στην Κύπρο τους τελευταίους 6 μήνες. Τώρα πώς εξηγείται, να απαιτείται αυτή η προϋπόθεση για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και συγχρόνως να έχουν δημιουργηθεί εκλογικά τμήματα εδώ στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), καθώς και στη Μ. Βρετανία, είναι λίγο περίεργο.
------------------------------- 
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών πατήστε εδώ

6 σχόλια:

gerasimos είπε...

Ομολογώ με το ΛΑΣΟΚ γέλασα! Απ' την άλλη, πολλά κόμματα, βρε Μερόπη, για τη μικρή μας Κύπρο. Και όπου λαλούν πολλοί κοκόροι...

Λεμέσια είπε...

Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη χώρα, η οποία να στερεί τους απόδημούς της από τα πολιτικά τους δικαιώματα και μάλιστα επιλεκτικά...

Τα ανεξήγητα κυπριακά μυστήρια...

Εν τω μεταξύ, κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το παράδοξο, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε δημοσιογραφικό επίπεδο.

Meropi είπε...

Ναι @Γεράσιμε μου, κι εγώ θεωρώ ότι είναι πολλά τα κόμματα για την Κύπρο.

-@Λεμέσια μου,
κι εγώ δεν βλέπω το λόγο να στερούνται οι απόδημοι της ψήφου τους. Είχα μια γειτόνισσα Ελληνοαμερικανίδα που τα τελευταία 20 χρόνια διέμενε στην Ελλάδα και παρόλα αυτά ψήφιζε πάντα στις εκλογές των ΗΠΑ, μέσω της Πρεσβείας. Τώρα έχει πεθάνει.

stalamatia είπε...

Μερόπη ωραία μας παρουσίασες τις συνθέσεις των κομμάτων!
Λεμέσια συμφωνώ !,να σκεφτείς όσοι απόδημοι έχουν βιβλιάριο μπορούν να ψηφίσουν στην Αθήνα ή μπορεί και Θεσσαλονίκη(δεν είμαι σίγουρη) Στους άλλους απόδημους (σαν εμας) που έτυχε να φύγουμε από Κύπρο και δεν είχαμε βιβλιάριο τότε! δεν μας βγάζουν γιατί είμαστε (απόδημοι) ε και οι άλλοι απόδημοι είναι και ψηφίζουν.Τέλος πάντων μακάρι όποιος βγει να σταθεί σοβαρός στα θέματα της Κύπρου που είναι πολλών χρονών.

habilis είπε...

Καλό βόλι για όσους ψηφίσουν σήμερα !

Κατατοπιστική ανάρτηση !

Meropi είπε...

-@Σταλαματιά μου και
-@habilis μου,
ευχαριστώ για το σχόλιο. Ήδη τα αποτελέσματα έχουν σχεδόν βγει και ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα.