Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Κύπρος σε αριθμούς


Μόλις γύρισα από την Κύπρο. Και, ως συνήθως, όταν γυρίσω από τη μικρή μου πατρίδα, θέλω να ασχολούμαι με κυπριακό θέμα. Σήμερα, λοιπόν, θα ασχοληθώ με την απογραφή που, στην ελεύθερη περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ενώ στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2011.
Στην ελεύθερη περιοχή ο πληθυσμός έσπασε το φράγμα των 800.000 κατοίκων. Ανήλθε σε 838.897 άτομα. Κατά την προηγούμενη απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν 689.565. Είχαμε, λοιπόν, αύξηση 21,7% τα τελευταία 10 χρόνια. Από αυτό τον αριθμό το 51,3% (430.354) είναι γυναίκες και το 48,7% άνδρες (408.453), ενώ το 21,4% του πληθυσμού (179.547) είναι ξένοι υπήκοοι, σε σύγκριση με ποσοστό 9,4% το 2001. Από τους ξένους υπηκόους το 62,6% (112.424) προέρχεται από χώρες μέλη της Ε.Ε. και οι υπόλοιποι από τρίτες χώρες (67.123). Από τους κοινοτικούς, το μεγαλύτερο μερίδιο (31.044) προέρχεται από την Ελλάδα, 26.659 από τη Μ. Βρετανία, 24.376 από Ρουμανία και 19.197 από Βουλγαρία. Από τις τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων υπηκόων προέρχεται κυρίως από Φιλιππίνες (9.744), Ρωσία (8.663), Σρι Λάνκα (7.350) και Βιετνάμ (7.102). Ας σημειωθεί ότι από τις τελευταίες ασιατικές χώρες προέρχονται κυρίως οι οικιακοί βοηθοί, η παρουσία των οποίων είναι πολύτιμη για τα κυπριακά νοικοκυριά. Για το θέμα αυτό ασχολήθηκα σε παλαιότερη ανάρτηση μου.
Αύξηση σημείωσε και ο πληθυσμός στην κατεχόμενη Κύπρο. Τα τελευταία 5 χρόνια, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2006 που έγινε εκεί η τελευταία απογραφή, καταγράφηκε αύξηση 11,2%, με τον αριθμό να φθάνει τις 294.906 από 265.100 που ήταν τότε. Δεν έγινε γνωστό πόσοι από αυτούς είναι Τουρκοκύπριοι και πόσοι έποικοι από την Τουρκία. Φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι έποικοι.
Αφού σημειωθεί ότι το 1960, που είναι το πρώτο έτος που λειτούργησε η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, οι επίσημες στατιστικές ανέβαζαν τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων σε 450.000 (81,5%), ενώ των Τουρκοκυπρίων σε 102.000 (18,5%), βλέπουμε ότι σήμερα ο πληθυσμός της Κύπρου αφενός μεν έχει περίπου διπλασιαστεί και αφετέρου έχει αλλοιωθεί σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.
Οι πιο πάνω αριθμοί και ειδικά η αύξηση των ξένων μεταναστών, η οποία, είναι αλήθεια ότι είναι και μια από τις αιτίες για την αύξηση της εγκληματικότητας στο νησί (όχι ότι οι Κύπριοι είναι άγιοι), δίνουν και μια απάντηση γιατί στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια, έχει, δυστυχώς, παρατηρηθεί ένα κύμα ξενοφοβίας. Δεν λείπουν, όμως, ευτυχώς και οι θετικές εκτιμήσεις για την παρουσία ξένων μεταναστών στην Κύπρο. Εκτός από την εξασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών (κυρίως στον τομέα της οικιακής οικονομίας και του τουρισμού), μια άλλη θετική παράμετρος είναι και η ανανέωση του γενετικού υλικού στη νήσο, στην οποία, ας σημειωθεί, μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε τάση για ενδογαμία. Λόγω αυτής, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά μερικών ασθενειών, στις οποίες παίζει ρόλο η κληρονομική προδιάθεση, όπως π.χ. η μεσογειακή αναιμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.
Τελειώνοντας θα αναφερθώ και πάλι σ’ ένα θέμα που έχω επισημάνει και στο παρελθόν. Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί (ΡΙΚ1, ΡΙΚ2, SIGMA, MEGA Κύπρου, Αντένα Κύπρου, PLUS, EXTRA, CAPITAL κλπ). Παρακολούθησα δελτία ειδήσεων σχεδόν απ’ όλους τους σταθμούς αυτούς. Δεν υπήρξε δελτίο ειδήσεων που να μην είδα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να σχολιάζει, πρώτος και καλύτερος, πολιτικές ειδήσεις. Αμέσως μετά ή και πριν από τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Αναστασιάδη, τσουπ, ο καλός μας ο Ιεράρχης να σχολιάζει επί παντός επιστητού ως πολιτικός παλιάς συντηρητικής παράταξης (μου θυμίζει λίγο, ως νοοτροπία, τον Καρατζαφέρη). Έλεος πια! 
------------------- 
Η εικόνα πάνω είναι ένας πίνακας του Κύπριου λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Κάσιαλου (1885-1974), που κτυπήθηκε θανάσιμα, το 1974, από Τούρκους στρατιώτες, όταν κατέλαβαν το χωριό του, την Άσσια, στην επαρχία Αμμοχώστου. 

15 σχόλια:

Ευάγγελος είπε...

Σπεύδω μετά χαράς, Meropi μου, να σε καλωσορίσω και να σου ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, χαρά, επιτυχίες και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις όπως η παραπάνω!

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
Καλή Χρονιά και σε σένα. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα μείνω στο τελευταίο: ο δικό σας Αρχιεπίσκοπος τουλάχιστον ψηφίζεται από το λαό. Άσε που ακολουθεί την παράδοση του Μακάριου (να πολιτεύεται)...

ΥΓ: Εμείς αν πάμε εκεί θα βρούμε δουλειά;

Meropi είπε...

-@Δείμο μου,
κι εγώ παλαιότερα υποστήριζα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκλέγεται από το λαό. Μέχρι που είδα πώς εκλέχτηκε ο Χρυσόστομος, ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος και κατάλαβα ότι είναι ένας μύθος. Ο λαός εκλέγει εκλέκτορες, όχι απευθείας τον Αρχιεπίσκοπο. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες ο Χρυσόστομος ερχόταν τρίτος σε ψήφους εκλεκτόρων. Ξαφνικά λοιπόν ο δεύτερος σε ψήφους, ο ηγούμενος Κύκκου, έκανε μυστική συμφωνία με τον τρίτο, να του παραχωρήσει τους εκλέκτορες του και να εκλεγεί ο τρίτος (σε ψήφους). Έτσι και έγινε. Φυσικά υπήρξε παρασκήνιο και όροι, για να γίνει αυτό. Θυμήθηκα το Βυζάντιο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ήξερα ότι γίνεται έτσι. Αυτό μου θυμίζει τον αμερικάνικο τροπο εκλογής Προέδρου...

gerasimos είπε...

Kι έλεγα που χάθηκε η Μερόπη μας. Καλή σου χρονιά, εύχομαι να δεις τα καλύτερα προσωπικά και οικογενειακά! Βλέπω η παπαδοκρατία καλά κρατεί και στην Κύπρο... με τις υγείες σας.

Ανώνυμος είπε...

Oπως και να εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος μου φαίνεται ανεπίτρεπτο να δρα ως πολιτικός. Οι εποχές Μακάριου ήταν εντελώς διαφορετικές.

Τα αποτελέσματα της απογραφής ίσως βοηθήσουν κάποιους να καταλάβουν που μπορούσε να οδηγήσει το σχέδιο Ανάν ή οτιδήποτε άλλο ανάλογο σχεδιάζεται. ( Ομολογω πως προσωπικά είμαι της άποψης "από μακριά κι αγαπημένοι")

Meropi είπε...

-@Firiki μου
Κατ’ αρχάς καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου.
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο θέμα ότι η λύση Ανάν θα οδηγούσε σε αύξηση των ξένων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Το αντίθετο θα γινόταν, γιατί το σχέδιο προέβλεπε περιορισμό στον αριθμό των Τούρκων εποίκων (ένα μέρος μόνο θα μπορούσε να μείνει στην Κύπρο) και επίσης αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου ως προς την ελεύθερη εγκατάσταση στο νησί. Προβλεπόταν ανώτατο όριο στη δυνατότητα εγκατάστασης ξένων. Τώρα δεν υπάρχει όριο, γι’ αυτό και η κατακόρυφη αύξηση των ξένων.

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
Στην Κύπρο η παπαδοκρατία είναι πιο έντονη από την Ελλάδα. Εκεί η Εκκλησία είναι επιχειρηματίας. Μη ξεχνάς ότι και ο Εφραίμ Κύπριος είναι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Υπάρχει μία τεράστια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στη Κύπρο και στην Ελλάδα μιας και εδώ η ακροδεξιά κυβερνάει άμεσα και "χάρη" στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου γέμισε και η Ελληνική τηλεοραση παπάδες.

Οι μετανάστες είναι θετικό στοιχεία σε κάθε χώρα και όχι μόνο στη "ανανέωση του γενετικού υλικού" αλλά και γιατί προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό και διαφορετικό τρόπο σκέψης, αν κρίνω από το κειμενό σου δυστυχώς και οι Κύπριοι είναι ρατσιστές με τους μετανάστες όπως σε όλες οι χώρες που μέχρι λίγα χρόνια ήταν χώρες αποστολής μεταναστών. Ποια είναι η θέση των κομμάτων, σε γενικές γραμμές, για αυτό το θέμα;

glam είπε...

Αφορμή ζητούσα να πω και γω τις ευχές μου, καλή χρονιά λοιπόν και όσο για τους παπάδες , είναι "φυσικόν φαινόμενον" στα μέρη μας.....

Meropi είπε...

-@Ιωάννη μου,
ναι συμφωνώ μαζί σου ότι οι μετανάστες προσφέρουν κι άλλα εκτός από την ανανέωση του γενετικού υλικού.

-@glam μου,
εύχομαι και σε σένα Καλή Χρονιά. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Ανώνυμος είπε...

"Οι μετανάστες είναι θετικό στοιχεία σε κάθε χώρα.."
Ολοι οι μετανάστες; Οσοι και να είναι; Σε κάθε χώρα; Υπό οιεσδήποτε συνθήκες;

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα στατίστικς. Η δημογραφία άλλωστε είναι κρίσιμη σε κάθε συζήτηση για την επίλυση του κυπριακού. Ένεκα της τελευταίας σου παρατήρησης πάντως, θα ήθελα να μάθω και την αναλογία των ρασοφόρων επί του πληθυσμού. :)

Meropi είπε...

-@ firiki μου,
Οι μετανάστες, κατά κανόνα, συμφωνώ ότι είναι θετικό στοιχείο. Υπάρχουν, βέβαια, και αρνητικές παράμετροι, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά επικρατούν τα θετικά στοιχεία.
---------------------
-@Πιγκουίνε μου,
Θα σε γελάσω. Δεν ξέρω πόσοι ρασοφόροι υπάρχουν, αλλά είναι αρκετοί. Και η Κυπριακή Εκκλησία έχει πολλαπλή παρουσία, ακόμα και στις εμπορικές επιχειρήσεις.