Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κίνημα της "φτηνής πατάτας". Χμμμμμμμ....




Κάτι δεν μ’ αρέσει σ’ αυτή την υπόθεση «της φτηνής πατάτας». Ναι, καλή η πάταξη των μεσαζόντων, ναι άριστη η πρόθεση να προμηθεύονται οι καταναλωτές φτηνά αγροτικά προϊόντα, αλλά να, δεν μ’ αρέσει:
  • Να βλέπω να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια όλων μας ένα είδος παραεμπορίου. Έβλεπα χθες στην τηλεόραση να κάνει ο κόσμος ουρές στο δρόμο, κάτω από ένα φορτηγό αυτοκίνητο, να παίρνει ένα σακκί πατάτες ή δύο ή δέκα, να πληρώνει μετρητά χρήματα, να τα φορτώνει στον ώμο και να φεύγει. Ούτε απόδειξη, ούτε ΦΠΑ, ούτε φορολόγηση, ούτε τίποτε. Μα, δεν είναι αυτό φοροδιαφυγή??? Κάτι παρόμοιο γίνεται με το παραεμπόριο του δρόμου με τους πλανόδιους μικροπωλητές (κινέζους, μαύρους, άσπρους κλπ). Εκείνους όμως τους κυνηγά η αστυνομία.
  • Να βλέπω τους υπαλλήλους ενός Δήμου (αν δεν κάνω λάθος ήταν του Δήμου Παλλήνης) να κάθονται στη σειρά και να παίρνουν παραγγελίες από τους πολίτες για …πατάτες. Χμμμμμμμμ, είναι αυτή δουλειά των δημοτικών υπαλλήλων? Εδώ δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τους δημότες και ασχολούνται με αλλότρια, κατά τη γνώμη μου, θέματα. Αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως. Πήγε η κόρη μου τις προάλλες σε Δήμο της περιφέρειας της ανατολικής Αττικής να κανονίσει τα του πολιτικού της γάμου και είδε κι έπαθε να εξυπηρετηθεί.
  • Να προβληματίζομαι αν τα αρνιά ή τα κατσίκια που σχεδιάζουν να πουλήσουν με τον ίδιο τρόπο θα είναι επαρκώς ελεγμένα από τις υπηρεσίες του Κράτους ή αν θα μεταφερθούν με κατάλληλα μεταφορικά μέσα, χωρίς να αλλοιωθούν κλπ. Άσε που είδα στην τηλεόραση κι ένα συνοικιακό κρεοπώλη στο μαγαζάκι του το καθαρό με τα ψυγεία του να αναρωτιέται τι θα απογίνει αυτός και οι όμοιοι του επαγγελματίες, αν όλοι σπεύσουν να εφοδιαστούν αμνοερίφια για το Πάσχα από το δρόμο. Να σας πω την αλήθεια τον λυπήθηκα. Βέβαια θα μου πεις, ο κόσμος θα κοιτάξει τη φτώχια του και δεν έχει περιθώρια να λυπάται τον κρεοπώλη. Ναι, συμφωνώ, αλλά η φτώχια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως έχει δίκιο το ΚΚΕ για τις επιφυλάξεις του για το κίνημα της πατάτας? Βέβαια το κόμμα αυτό κινείται με άλλα κίνητρα (έχει τις συνήθεις εμμονές του περί μονοπωλίων, αποδεσμεύσεως από την Ε.Ε. κλπ κλπ), αλλά μήπως κατ’ αποτέλεσμα έχει δίκιο?

Εσείς τι λέτε?
--------------------------------------------

21 σχόλια:

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Θα συμφωνήσω, κι εμένα με ενόχλησε η εικόνα, αν και επί της αρχής δεν είμαι φυσικά αντίθετη. Όπως όλα γίνεται κι αυτό με μια αίσθηση λαμογιάς, όχι για να αλλάξουν τα πράγματα με τους μεσάζοντες αλλά για να κάνουμε μια αρπαχτή και φέτος.

Άσε που στην πραγματικότητα τους λένε χονδρέμπορους και υπάρχουν σε όλες τις εκφάνσεις του εμπορίου, για να ξέρουμε και τί λέμε....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για μένα το θέμα ξεπερνά το ζήτημα της πατάτας και της τιμής. Είναι μία πολύ καλή αφορμή για την ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και καταναλωτικού ακτιβισμού (κόντρα σε εταιρείες ή συμφέροντα κλπ) κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

gerasimos είπε...

Μερόπη αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις σου, καθώς ζούμε σε μια χώρα που, δικαιολογημένα, όλα αυτά τα χρόνια μας έχει κάνει καχύποπτους. Όμως, για μένα, η εθελοντική αυτή κίνηση (δεν χρειάζεται να το πούμε 'κίνημα') κάποιων πολιτών να βοηθήσουν κάποιους παραγωγούς να έρθουν πιο κοντά στους καταναλωτές χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων (ή χονδρεμπόρων αν δεν μας αρέσει το 'μεσαζόντων') μου φαίνεται η πρώτη αμιγώς πολιτική κίνηση που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή την χώρα των παχιών λόγων (που έλεγες και στο προηγούμενο ποστ). Χορτάσαμε λόγια, πεινάμε για έργα. Και νομίζω η κίνηση αυτή ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς με κάποιες 'μικρές' πράξεις μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά στις ζωές πολλών ανθρώπων. Mια διαφορά, που δεν την κάνουν τα λόγια...

new-girl-on-the-blog είπε...

Πράγματι η..φοροδιαφυγή δίνει και παίρνει στις πωλήσεις της πατάτας απ΄τους παραγωγούς..δεν ξέρω πια τι να σκεφτώ και ποιόν να (πρωτο)λυπηθώ..!

Καλησπέρα!

Meropi είπε...

-@Kατερίνα μου,
συμφωνώ μαζί σου ότι οι χονδρέμποροι δεν μπορούν να πάψουν να υπάρχουν. Είναι μέρος του ελεύθερου εμπορίου. Αυτό βέβαια που μπορεί να γίνει είναι να καταπολεμηθεί η δημιουργία καρτέλ από τους χονδρεμπόρους που κρατούν τις τιμές για μεν τους παραγωγούς χαμηλές, για δε τον καταναλωτή ψηλές. Αυτό που γίνεται σήμερα, χωρίς να τηρούνται οι νόμοι του Κράτους περί αποδείξεων, ΦΠΑ και φορολογία, είναι απλώς ένα παρεμπόριο και πλήττει όλους εκείνους τους επαγγελματίες που τηρούν τους νόμους, διατηρούν καταστήματα, πληρώνουν ενοίκια, φόρους κλπ.

Meropi είπε...

-@Δείμο μου και
-@Γεράσιμε μου,
Θα συμφωνούσα μαζί σας, εφόσον όμως τηρούνται οι νόμοι του Κράτους σ’ αυτό το είδος του εμπορίου. Δεν μπορεί να ζητείται η εφαρμογή των νόμων περί αποδείξεων, ΦΠΑ, κανόνων υγιεινής κλπ μόνο από όσους επαγγελματίες έχουν καταστήματα. Κι επιμένω ότι το εμπόριο δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα των δημοτικών υπαλλήλων.

Meropi είπε...

-@ new-girl-on-the-blog
Έτσι έχω καταλάβει κι εγώ. Ότι στην ουσία πρόκειται για εμπόριο χωρίς αποδείξεις, ΦΠΑ και φορολογία. Κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που κάνουν οι πλανόδιοι μικροπωλητές.
Την καλησπέρα μου κορίτσι μου.

nickpet είπε...

ΔΕΝ έχεις δίκιο.
Είμαι μέλος των "Ενεργών πολιτών" της Λάρισας (www.energw.gr) και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τα παρακάτω:
Το προηγούμενο Σάββατο μοιράσαμε 50 τόνους πατάτας. Το θέμα είναι ότι ο παραγωγός ήταν παρών και έκοβε σε ΟΛΟΥΣ απόδειξη των 5€ ανά 20κιλο τσουβάλι. Επίσης το κάθε τσουβάλι είχε μέσα του το χαρτάκι του παραγωγού με την πιστοποίηση, τον κωδικό του και το τγλέφωνό του, όπως προβλέπεται από το νόμο και ΔΕΝ το κάνουν αυτό οι περισσότεροι μικροπωλυτές-παραγωγοί στις λαικές.
Τέλος φωνάξαμε όλους τους συμπολίτες μας (περίπου 1100)ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην πέσουν όλοι την ίδια ώρα. Με τον τρόπο αυτό δεν είχαμε ούτε μια καθυστέρηση και ο καθένας εξυπηρετούνταν μέσα σε 2 λεπτά, ακόμη και χωρίς καν να κατέβει από το αυτοκίνητόο του!
Την Κυριακή θα διαθέσουμε 100 τόνους (!!!) πατάτας. Είναι μεγάλο εγχείρημα, εννοείται ότι όλο το φορτίο (4 φορτηγά) έχουν ήδη "καπαρωθεί" και ευελπιστούμε ότι όλοι εμείς οι εθελοντές θα προσφέρουμε, πέρα από την καλή τιμή της πατάτας και την χαμένη αξιοπρέπεια σε κάθε μας συνάνθρωπο.

Meropi είπε...

-@nickpet μου,
χαίρομαι πολύ για τις πληροφορίες που μας δίνεις. Γιατί, πράγματι, είχα απογοητευτεί απ' αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση.
Καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου.

glam είπε...

Συμφωνώ και επιβεβαιώνω τον nickpet, ως "πελάτης".
Πήρα τρυπημένη κανονική απόδειξη της ΔΟΥ!
Όπως και όλοι οι άλλοι από την διάθεση πατάτας μέσω του Δήμου Γαλατσίου.
Ασφαλώς και σε κάποια πράγματα συμφωνούμε , όπως για παράδειγμα για την χρησιμότητα του χονδρεμπόρου, αλλά η τάση του Έλληνα να δουλεύει λίγο και να βγάζει πολλά, εξ΄ου και οι χιλιάδες συντεχνίες σε κάθε επάγγελμα, δεν πάει άλλο.......

Meropi είπε...

-@glam μου,
χαίρομαι που παίρνω αυτές τις πληροφορίες. Αν και ομολογώ ότι από την τηλεόραση πήρα άλλη εντύπωση.
Υ.Γ. Όπως, όμως, αναφέρω και πιο πάνω, εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι δουλειά των δημοτικών υπαλλήλων να παραγγέλλουν πατάτες.

69_Licks είπε...

Οπότε, μόνη φοροδιαφυγή παραμένει η είσπραξη 480.000 ευρό στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, από την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου, δίχως απόδειξη :)

Meropi είπε...

-@Συνεκτικό πεδίο
δεν έχω ιδέα αν δίναν ή δεν δίναν απόδειξη στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά για να το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις. Πάντως, έχω την εντύπωση ότι οι εισφορές στα κόμματα δεν φορολογούνται.
Υ.Γ. Αν έρχεσαι πρώτη φορά απο τη γειτονιά μου σε καλωσορίζω.

Σοφία είπε...

Μερόπη, καμιά φορά υποψιάζομαι ότι είσαι η μόνη Ελληνίδα με μυαλό...

69_Licks είπε...

Οι εισφορές πράγματι, είναι "άμεμπτες" διατούτο και παραμένει εκτός φυλακής ο κ. Τσουκάτος με το ..μύριο της Siemens.

Όντως ξέρω πάντως, πως αποδείξεις ΔΕΝ δόθηκαν. Αν και τα δίευρα που πλήρωναν οι ψηφοφόροι, θα έπρεπε να είναι κατεγραμμένα τόσο για την αξιόπιστη αριθμητική αποτίμηση, όσο και για το έσοδο. Έστω με τη μορφή κουπονίων.

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, με όλη μου την ευγένεια ανταποδίδω τον χαιρετισμό.

Meropi είπε...

-@Σοφία μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για την ψήφο εμπιστοσύνης!

Meropi είπε...

-@Συνεκτικό Πεδίο.
συμφωνώ σ' αυτό που λες. Ότι δηλ. πρέπει να δίνονται αποδείξεις πρωτίστως για λόγους διαφάνειας, αλλά και αποφυγής υπεξαιρέσεων.

rvagos είπε...

Μερόπη καιρό έχουμε να τα πούμε .
Μερόπη εγώ απόδειξη χθες πείρα καθ' όλα νόμιμη , διάτρητη με 13% ΦΠΑ.
Και είναι σίγουρο ότι θα αποδοθεί .

xristin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
xristin είπε...

Μπράβο βρε nickpet!
Τώρα που διευκρινίστηκαν όλα τρέχω να πάρω το τσουβάλι με τις πατάτες!
Αυτό που μου αρέσει στην όλη υπόθεση είναι ότι ξύπνησε και το αίσθημα της εθελοντικής προσφοράς από τους ανθρώπους της υπαίθρου..
Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος!

akrat είπε...

εντάξει είναι μια εμπειρία και δαύτη...