Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Από τη γενιά του Πολυτεχνείου στη γενιά των Καταλήψεων




      Πολλά γράφονται και λέγονται, σήμερα, για τη γενιά μου, τη «γενιά του Πολυτεχνείου» ή μάλλον τη «γενιά της μεταπολίτευσης». Τα περισσότερα είναι αρνητικά. Ότι πέρασαν από το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» στο lifestyle και την καλοπέραση, ότι έζησαν μια στρεβλή ευδαιμονία, πέρα από τις δυνατότητες της χώρας, παραδίδοντας στη νέα γενιά ένα χρέος 330 δις ευρώ και ένα δηµόσιο τοµέα δυσκίνητο, δυσλειτουργικό, αναποτελεσµατικό, αναξιόπιστο κλπ κλπ. Μερικές από τις αιτιάσεις αυτές είναι υπερβολικές (παραβλέπουν την ευθύνη των προδικτατορικών κυβερνήσεων στη δημιουργία όχι απλώς δυσλειτουργικού κράτους, αλλά και ρουσφετολογικού και ανελεύθερου). Άλλες, όμως, αιτιάσεις ευσταθούν. Μόνο που όλη αυτή η στρέβλωση δεν έγινε εξαιτίας της μεγάλης μάζας των ανώνυμων φοιτητών που, τότε, ασφυκτιώντας μέσα στο «γύψο» της δικτατορίας, τρέχαμε, αυθόρμητα, στις διαδηλώσεις και κλειστήκαμε στο Πολυτεχνείο φωνάζοντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Την κύρια ευθύνη της σημερινής κατάντιας της χώρας έχει μια μεγάλη μερίδα πολιτικών που χαϊδεύοντας τα αυτιά των πολιτών, θέλησαν να παρουσιάσουν μια στρεβλωμένη ευδαιμονία, με δανεικά χρήματα και εν πολλοίς αγύριστα. Άσε, που πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς δεν μετείχαν στο Πολυτεχνείο, ούτε καν ανήκουν στη δική μας γενιά. Μη μου πείτε ότι π.χ. ο Μητσοτάκης ή ο Ανδρέας ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου! Όσο για τις υποθέσεις των μιζών, του εύκολου πλουτισμού κλπ είναι άδικο, νομίζω, τα σχετικά αδικήματα να φορτώνονται στους ώμους μιας ολόκληρης γενιάς. Εκεί μεγάλο ρόλο έχει η ατομική ευθύνη.

      Αρκετά όμως με τη δική μου γενιά. Τα λάθη της φάνηκαν και στο χέρι της νέας γενιάς είναι να μην τα επαναλάβει. Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνω, κάθε μέρα και πιο πολύ, ότι μια αρκετά μεγάλη μερίδα της νεώτερης γενιάς, οι σημερινοί εικοσάρηδες, τριαντάρηδες, ακόμα και σαραντάρηδες, ας την πούμε «η γενιά των καταλήψεων» όχι μόνο δεν έμαθε από τα λάθη της προηγούμενης γενιάς, αλλά κάνει νέα, ίσως και χειρότερα λάθη. Δεν δέχονται τον αυτοπεριορισμό μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας που τώρα πια έχουν περίτρανα διαφανεί. Επαγγέλλονται και επιδιώκουν την επάνοδο όλων εκείνων των προνομίων και στρεβλώσεων που οδήγησαν στην υπερχρέωση. Αναπαριστώντας δε τις «καταλήψεις» (των σχολείων) των εφηβικών τους χρόνων, προβαίνουν σε καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, χώρων εξυπηρέτησης των πολιτών (ΚΕΠ, υπουργείων), ΧΥΤΑ, ακόμα και παιδικών σταθμών (βλέπε εδώ), οδηγώντας έτσι, ίσως όχι με άμεσο δόλο, αλλά σίγουρα με ενδεχόμενο (δόλο), τις κρατικές υποδομές και μάλιστα αυτές που εξυπηρετούν τους πλέον αδύνατους από τους πολίτες, σε πλήρες ξεχαρβάλωμα. Και στη Βουλή? Αχ, στη Βουλή… Ο φανφαρονισμός, η κενολογία, η χωρίς μέτρο φλυαρία, με στόχο τον εντυπωσιασμό του "αγανακτισμένου" πολίτη και οι εθνικιστικές κορώνες καλά κρατούν. Και όχι μόνο από τους «λεβέντες» της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Από όλες τις πτέρυγες (δεξιές και αριστερές). Και με τους τριαντάρηδες και σαραντάρηδες να πρωτοστατούν.

----------------------------------------------------------- 
  • Αν δεν βαριέστε διαβάστε και δύο προηγούμενες αναρτήσεις για το Πολυτεχνείο που έγραψα τα προηγούμενα χρόνια, τότε που ακόμα δεν υπήρχε όλη αυτή η επίθεση στη "γενιά του Πολυτεχνείου" (βλέπε εδώ και εδώ)

12 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Καλημέρα, Μερόπη! Πολύ σωστά όσα γράφεις. Ας προσθέσω δυο σκέψεις. Το να ανήκεις σε μια συγκεκριμένη "γενιά" δεν σε καθιστά αυτομάτως ήρωα δια βίου (αν ήμουν καλό παιδί μικρός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνω απατεώνας ή ό,τι άλλο αργότερα, και αντιστρόφως βέβαια). Συνεπώς η ηρωική στάση στη δεδομένη στιγμή και συγκυρία δεν παρέχει ισόβια ασυλία, ούτε σημαίνει ότι από εκεί και πέρα όλοι σου χρωστάνε και δικαιούσαι να απαιτείς μόνο χωρίς να προσφέρεις. Και βέβαια, η μόδα των καταλήψεων (ή των δημοσίων βανδαλισμών) "έτσι για γούστο" δεν έχει καμία σχέση με μια εξέγερση απέναντι σε ένα τυραννικό καθεστώς. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το σιτάρι από τα πίτουρα.

αθεόφοβος είπε...

Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι γενιές δεν μαθαίνουν από τα σφάλματα των προηγούμενων.
Αν έχουν κάτι υπέρ τους οι τωρινές γενιές είναι ότι αρκετά νωρίς βρίσκονται αντιμέτωπες το τέλος των ψαυδαισθήσεων οπότε ίσως να προλάβουν να διορθώσουν μερικά από τα στραβά που δεν πέρναγαν καν από το δικό μας μυαλό.

Meropi είπε...

@Α. Παπαγιάννη μου,
συμφωνώ μαζί σου ότι η ηρωική στάση σου απέναντι στη δικτατορία δεν προδικάζει όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Κάλλιστα, μπορεί αργότερα να αποδειχτείς αντιήρωας. Τις δε σημερινές "καταλήψεις" τις θεωρώ τζάμπα μαγκιές.

@αθεόφοβε μου,
πράγματι οι τωρινές γενιές πια ξέρουν ότι ο τρόπος ζωής που διαμορφώσαμε τόσα χρόνια ήταν πέρα από τις δυνατότητες μας. Δεν δικαιολογούνται να αποζητούν επιστροφή στην ψεύτικη ευδαιμονία. Κι όμως μια μερίδα αυτό κάνει. Δεν έμαθε από τα λάθη της παλαιότερης γενιάς.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Κοπυπαστάρεις από το βιβλίο της Γ' Γυμνασίου Αρχαίων, γιατί είσαι αρχαία και πουρόγρια. Μήπως ο Γερμανός, ο Αλοϊσιος αρχίζει και σε επηρεάζει; Στα σχολεία δεν έχουμε θέρμανση, εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ που θερμά υποστηρίζεις. Εσύ έχεις στο σπίτι σου να βάλεις πετρέλαιο. Τόσο κούφιο είναι το κεφάλι σου; Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσύ χτενίζεις τη φαλάκρα του. Εγώ πουλάω φέρετρα μια ζωή τώρα, είναι φραντσάις από τον προπαππού μου και βγάζω ίσα ίσα τα προς το ζην, 5 ευρώ το πτώμα. Για να αναστήσω κάποιον παίρνω 2 λεπτά του ελβετικού δηναρίου. Παοκ μια ζωή, έπρεπε να υπάρχει κόμμα ονομαζόμενο παοκ. παοκ. Μερόπη, χωρίς Ξι Ζιπινγκ μόνο φόντος χόντος σέντερ, το κέρατο πάει σύννεφο. Φούντας.
Μερόπη, την έχω θάψει εδώ και δέκα πέντε χρόνια. Μάλλον πρέπει να πάω να βγάλω τα κόκαλα της. Την έχουν φάει ήδη τα σκουλήκια. Βαρύ θανατικό είχε πέσει με την αποχώρησή της από το κόμμα. Τι Κουβέλης τι Δαμανάκη τι Πεταλωτής τι Μόσιαλος τι Παπαγιαννάκης τι Σάββας Μιχαήλ.

Θεία Μερόπη, θέλεις και blog. Άντε πλέξε τη φανέλα του στρατιώτη Ζβέικ. Καν' το μετατροπή το blog σου σε λέσχη συζητήσεων μαγειρικής. Είσαι συντηρητική. Μη βάζεις συντηρητικά στα φαγητά. Βάλε σβουνιές από μοσχαρίσιο σκατό.

Meropi είπε...

@ Πιπεριά Φλωρίνης
Κατ’ αρχάς δεν είμαι θεία σου, για να με λες θεία Μερόπη. Ευτυχώς, βέβαια που δεν έχω τέτοιο ανηψιό.
Και τώρα επι του προκειμένου. Δεν ξέρω καν αν είσαι νέο παιδί ή παριστάνεις το νέο. Πάντως αν είσαι νέος, λυπάμαι πάρα πολύ για την αγένεια και την τζάμπα μαγκιά σου. Βλέπω, δυστυχώς, ότι η κρίση αντί να συνετίσει, αρκετούς (μεταξύ των οποίων και σένα) τους έχει αποδιοργανώσει εντελώς και δεν μπορούν να αρθρώσουν ένα λογικό επιχείρημα. Κρίμα.
Υ.Γ. Μέχρι να μάθεις να αντιπαρατίθεσαι με λογικά επιχειρήματα, δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ μέσα.

miss little sunshine είπε...

Συμφωνώ σε πολλά που λες. Ποτέ μα ποτέ όμως δεν πρέπει να εξισώνουμε τους κακοποιούς και εγκληματίες κατά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τους φασίστες της χρυσαυγής με κάποιους αριστερούς λαικιστές . Συμφωνώ στα περισσότερα που λες διότι ως λαός δε μάθαμε ποτέ να έχουμε αυτογνωσία και δεν ξέρουμε από ανάληψη ευθυνών. Οι ίδιοι που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτοί που σήμερα βρίζουν, μουντζώνουν και αγανακτούν γιατί έχασαν τα παράτυπα προνομιάκια τους. Το θέμα είναι πως εμείς οι πιο λογικοι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να βρούμε έναν πολιτικό σοβαρό να ηγηθεί τίμια και ειλικρινά. Μου προκαλούν αηδία γιατί καλέσαμε τους ίδιους διεφθαρμένους κυριούληδες να καθαρίσουν τις βρωμιές. Ευχομαι πάντως μέχρι να γεράσω να σοβαρευτούμε όλοι μας. Κι εκείνοι κι εμείς. Καλή σου μέρα γλυκό κορίτσι!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θελω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διάβασα τα άλλα σου 2 ποστς αλλά θα σχολιάσω για το Πολυτεχνείο και τη γενιά του.

Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι φοιτήτες που πήραν μέρος δεν το εκμεταλλεύτηκαν για να κάνουν πολιτική σταδιοδρομία, τουλάχιστον αυτό έκαναν οι γονείς φίλων μου που πήραν μέρος.

Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα αν η γενιά του Πολυτεχνείου πέτυχε ή όχι αλλά υπάρχει ένα ρητό: αν την Ελλάδα τη κατέστρεψε η γενιά που διάβαζε Σεφέρη φαντάσου τη θα κάνει αυτή που βλέπει Σεφερλή.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Meropi είπε...

-@ miss little sunshine μου,
δεν εξισώνω τους χρυσαυγίτες με τους λαϊκιστές (οι πρώτοι είναι σαφώς χειρότεροι). Απλώς αναφέρω ότι σε εθνικιστικές κορώνες δεν αναλώνονται μόνο οι χρυσαυγίτες, αλλά και άλλες πτέρυγες της Βουλής όλων των προσανατολισμών.

-@Ιωάννη μου,
μου άρεσε αυτό που αναφέρεις στο τέλος περί Σεφέρη και Σεφερλή. Κάτι παρόμοιο υπονοώ και εγώ με την ανάρτηση μου. Αν έκανε λάθη η γενιά που κατέλαβε το Πολυτεχνείο σε καθεστώς τυρανίας, φαντάσου τι λάθη κάνει η γενιά που καταλαμβάνει σχολεία και παιδικούς σταθμούς σε καθεστώς δημοκρατίας.

Σοφία είπε...

Συμφωνώ μαζί σου 100%

Meropi είπε...

Ευχαριστώ @Σοφία μου!