Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Χότζας, ο Σαμαράς και οι φορολογικοί συντελεστές...



   Τι μου θύμισε η διάψευση του Σαμαρά για την επιβολή φόρου 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ? Μα, την ιστορία του Χότζα με το φτωχόσπιτο.

   Κάποτε, λέει, ένας φτωχός χωρικός πήγε στο Χότζα και του παραπονέθηκε ότι αυτός και η πολυμελής οικογένεια του νιώθουν πολύ στενάχωρα στο φτωχόσπιτο τους. Τότε ο Χότζας του είπε να βάλει και τις κότες μέσα. Πράγματι, ο χωρικός πήρε τις κότες από την αυλή και τις έβαλε μέσα στο σπιτάκι του. Την επόμενη βδομάδα πήγε και πάλι στο Χότζα παραπονούμενος χειρότερα για την άβολη κατάσταση. Ο Χότζας του είπε, τότε, να βάλει μέσα και την κατσίκα. Ο χωρικός πράγματι έβαλε και την κατσίκα στο σπίτι και την άλλη βδομάδα ξαναπήγε στο Χότζα με μεγαλύτερο παράπονο. Ο Χότζας τον συμβούλεψε να βάλει μέσα και το γαϊδούρι. Ο χωρικός άκουσε και αυτή τη φορά το Χότζα και έβαλε μέσα στο σπιτάκι του και το γαϊδούρι. Την επόμενη εβδομάδα ξαναπήγε στο Χότζα εντελώς απελπισμένος παραπονούμενος για την αφόρητη κατάσταση. Τότε ο Χότζας το συμβούλεψε να βγάλει τις κότες έξω από το σπιτάκι. Πράγματι τις έβγαλε και την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε στο Χότζα κάποια ανακούφιση. Ο Χότζας του είπε, τότε, να βγάλει έξω και την κατσίκα, πράγμα που έκανε. Ο χωρικός την επόμενη φορά πήγε στο Χότζα και τον ευχαρίστησε για τη συμβουλή, καθόσον αυτός και η οικογένεια του ένιωσαν μεγαλύτερη ανακούφιση. Τότε, ο Χότζας τον συμβούλεψε να βγάλει έξω από το σπιτάκι και το γαϊδούρι. Πράγματι βγήκε και το γαϊδούρι από το φτωχόσπιτο και τότε ο χωρικός πήγε για τελευταία φορά στο Χότζα πλήρως ανακουφισμένος και του φιλούσε τα χέρια ευχαριστώντας τον για τις …σοφές συμβουλές που έκαναν αυτόν και  την οικογένεια του να ζούν, επιτέλους, ανθρώπινα!!

   Κάπως έτσι, λοιπόν, μας έκανε και ο Σαμαράς. Άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι θα αυξηθεί υπερβολικά η φορολογία εισοδήματος (ο φορολογικός συντελεστής 45% είναι υπερβολικός για το μεσαίο εισόδημα των 26.001 ευρώ ετησίως, αλλά και οι διαρρεύσαντες συντελεστές για τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι εξίσου υπερβολικοί). Μας άφησε καμιά βδομάδα να τσιγαριζόμαστε με αυτή την προοπτική και μετά βγήκε ως νέος …Χότζας και το διέψευσε κάνοντας μας, όλους εμάς τους μικρομεσαίους, να νιώσουμε ανακούφιση. Όχι, τα χέρια δεν θα του τα φιλήσουμε, γιατί αντιληφθήκαμε την τύπου "Χότζα" πονηριά.


6 σχόλια:

gerasimos είπε...

"ο φορολογικός συντελεστής 45% είναι υπερβολικός για το μεσαίο εισόδημα των 26.001 ευρώ ετησίως...": καλή μου Μερόπη, αυτό δεν είναι πλέον μεσαίο αλλά ένα υψηλό εισόδημα.

Marina είπε...

Πολύ καλή η ιστορία και ο παραλληλισμός..αν και δεν πιστεύω ότι τελικά θα γλυτώσουμε και αυτή την απάνθρωπη φορολογία..τώρα τα παίρνουν πίσω..αλλά στη πορεία πιστεύω ότι θα τα εφαρμόσουν. Σύν-πλήν λίγο λιγώτερα/λίγο περισσότερα, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν.

miss little sunshine είπε...

χαχαχαχα, σωστό και αυτό! Μπορεί και να ήταν επικοινωνιακή μέθοδος για να φανεί ο some are us ως ήρωας ή έστω να μη μισηθεί τόσο όσο θα γινόταν αν πέρναγε το μέτρο αυτό. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης και να ξαναγυρίσουμε στην ανέμελη καθημερινότητα μας...

Meropi είπε...

@Γεράσιμε μου,
κι όμως. Μπορεί η μικρομεσαία τάξη να συρρικνώθηκε στην Ελλάδα, υπάρχουν όμως, ακόμα, και άνθρωποι με πολύ υψηλότερα εισοδήματα, απ' αυτό των 26.001 ευρώ ετησίως. Φοροδιαφεύγουν βέβαια και γι' αυτό φαίνεται ότι το ανωτέρω εισόδημα είναι υψηλό!

Meropi είπε...

@Μαρίνα μου,
απάνθρωπη φορολογία είναι ήδη και αυτή που έχουμε. Και δεν εννοώ μόνο τη φορολογία εισοδήματος, αλλά την κάθε είδους φορολογία (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ, τέλος καυσίμων κλπ κλπ). Μας έχουν στραγγίξει εντελώς.

Meropi είπε...

-@ miss little sunshine
Αμήν και πότε! Να περάσουμε στην ανεμελιά εννοώ. Αν και δεν το βλέπω.