Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Νιώθω μια βαθιά ανησυχία και ΟΧΙ περηφάνια



Σήμερα με ρωτούν γνωστοί, φίλοι και συνάδελφοι αν νιώθω περήφανη που η Κυπριακή Βουλή αντιστάθηκε στην Τρόικα λέγοντας ΟΧΙ στο «κούρεμα» (βλέπε φορολογία) των καταθέσεων. Η απάντηση μου είναι ότι ΟΧΙ δεν νιώθω περήφανη. Το μόνο αίσθημα που έχω, αυτή τη στιγμή, είναι μια βαθιά ανησυχία. Μια ανησυχία για το μέλλον της μικρής μου πατρίδας, αλλά και της Ελλάδας που νομίζω ότι θα επηρεαστεί κι αυτή. Η Κύπρος χρειάζεται το μηχανισμό στήριξης για να ορθοποδήσει. Και κυρίως για να ορθοποδήσει το τραπεζικό της σύστημα, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ανάπτυξη και οικονομική ζωή. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια, με αίτηση της, ζήτησε τη βοήθεια της Τρόικα, ήδη από τον Ιούλιο του 2012. Τώρα γιατί βγαίνει το ΑΚΕΛ και δηλώνει ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια αυτή και έχει έτοιμη άλλη λύση, εκτός Ε.Ε. δεν το ξέρω, θα σας γελάσω. Και σε κάθε περίπτωση, αφού είχε άλλη λύση, γιατί δεν την εφάρμοσε, όσο ήταν στην εξουσία (μόλις πριν 20 ημέρες)?

Και συνεχίζω. Ωραία, απορρίψαμε τη φορολογία των καταθέσεων (ας σημειώσω ότι εμένα προσωπικά δεν θα με πείραζε καθόλου η φορολογία των μεγαλοκαταθετών, δηλαδή αυτών που έχουν κεφάλαιο άνω των 100.000€). Και τώρα σε ποιού «Κασίδη» το κεφάλι θα πέσουν τα μέτρα? Πολύ φοβάμαι στο κεφάλι των μικρομεσαίων Κυπρίων που τους περιμένουν πολύ δύσκολες ώρες. Να, γιατί δεν νιώθω περήφανη για το νέο «ηχηρό ΟΧΙ». Μακάρι να διαψευσθώ.

Υ.Γ. Απ' ότι διάβασα, ένα εναλλακτικό σχέδιο που μελετάται από τα κυπριακά κόμματα είναι να συνεισφέρουν στο χρέος τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα αποθεματικά τους. Και αναρωτιέμαι. Είναι αυτή η λύση πιο αποδεκτή και συμφέρουσα, για το λαό της Κύπρου, από τη φορολόγηση των μεγαλοκαταθετών? Μα, θα μου πει κάποιος, αν οι μεγαλοκαταθέτες πάρουν τις καταθέσεις τους και φύγουν (κυρίως κατά Ρωσία μεριά), θα βουλιάξει το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου. Η απάντηση είναι ότι έτσι που εξελίχτηκαν τα πράγματα (όχι χωρίς ευθύνη και της Τρόικα), η παραμονή των ξένων καταθέσεων στο νησί είναι λίαν αμφίβολη, είτε φορολογηθούν αυτές, είτε όχι. Αυτό που προέχει τώρα είναι η σωτηρία της Κύπρου και του λαού της, με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

18 σχόλια:

TzinaVarotsi είπε...

Aς μη σκεφτόμαστε αρνητικά..
κι ας ευχηθούμε όλα να πάνε καλά, για όλους μας!
Καλό βράδυ Μερόπη :)

the Idiot Mouflon είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Fscuv4PIjws

αθεόφοβος είπε...

Δυστυχώς στην Κύπρο οι "εθνικώς υπερήφανοι" έχουν οδηγήσει το νησί από την μία καταστροφή στην άλλη.
Το ίδιο φοβάμαι πως θα γίνει και τώρα και έχεις απόλυτα δίκιο να ανησυχείς βαθιά.

Meropi είπε...

-@Τζίνα μου,
Καλό βράδυ και σε σένα. Ευχαριστώ για τις ευχές.

-@Ηλίθιο Αγρινό
?

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να νιώσω εθνική υπερηφάνια από μια κίνηση που δεν ξέρω πού θα οδηγήσει.

VAD είπε...

Καλημέρα,Μερόπη,όπως πάντα οι Ελλαδίτες γίναμε ειδικοί επι του θεματος,Κυπρολόγοι εν προκειμενω,με αποτελεσμα να ακουστούν χίλιες βλακειες πάλι,μέχρι που διάβασα,"Οι Κύπριοι ενωμενοι μας δειχνουν το δρόμο"!!!Εσύ που ξερεις καλύτερα απο μενα,γνωρίζεις καλά πόσο ενωμενοι ήταν οι συμπατριώτες σου...
Στο μεταξύ διαβασ και μια άποψη του φίλου μου του Ανδρεα και την παραθέτω...
http://cyprusnews.eu/andreas-demetriou/1036611--7-.html

miss little sunshine είπε...

Θα συμφωνήσω και εγώ. Δε θα ηρωποίησουμε εναν λαό που τα τελευταία τουλαχιστον χρόνια έπαιρνε το ενα δάνειο μετά το άλλο για να κάνει μια σπιταρώνα, με το συμπαθειο να, και να ζηλέψει ο γείτονας. Ελεος δηλαδή! Καιρός να ξεκολλησουμε απο αυτή τη μανιακή υπερκατανάλωση που οδηγεί σε ξεφτίλα. Σιγα το όχι! Οχι στο να ακουμπήσουν τις καταθεσεις των Ρώσων μαφιόζων και των off shore εταιριων;;; Μπραβο ρε κοπέλια που είπατε οχι. Αν ειναι αυτο ηρωισμός, τοτε ο Κασιδιάρης ειναι αναρχικός.

Meropi είπε...

-@Vad μου,
διάβασα και το άρθρο του Δημητρίου για την τραγικότητα των Προέδρων της Κύπρου. Έχω όμως την εντύπωση, ότι η αποτυχία των Προέδρων μας έχει να κάνει όχι τόσο με την τραγικότητα τους, αλλά με την έλλειψη ικανότητας τους να δουν μακριά και χωρίς εθνικιστικές ή άλλες εμμονές, το πραγματικό συμφέρον της Κύπρου και του λαού της ως συνόλου και να πείσουν το λαό γι’ αυτό. Οι περισσότεροι χάιδευαν απλώς τα αυτιά των πολιτών, αντί να τους προσγειώσουν στη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα.

Meropi είπε...

-@miss little sunshine,
στην προκειμένη περίπτωση έχω την εντύπωση ότι δεν έπαιξε τόσο ρόλο η ροπή προς κατανωλισμό των Κυπρίων, όσο η αναποφασιστικότητα των Κύπριων πολιτικών για να λάβουν έγκαιρα μέτρα και να δουν την κατάσταση με ρεαλισμό

Dimitris είπε...

“Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανακάμψει η Κύπρος, να βγει δηλαδή από αυτό το αδιέξοδο, είναι η Κυπριακή λίρα. Εθνικό νόμισμα, η κρατικοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να γίνει η εκκαθάρισή τους και να δουν όλοι που πήγαν καταθέσεις, αποταμιεύσεις και δάνεια, ώστε να λογοδοτήσουν πολιτικοί και τραπεζίτες που κατακλέψανε τον κόσμο διαμέσου των τραπεζών.”

Δ.ΚΑΖΑΚΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...
Published on Sep 21, 2012 http://youtu.be/0e1D-lzPgsk
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
10-12-2012 http://youtu.be/GUHjGlgFHXc
Ανάλυση για το ΟΧΙ στην Κύπρο.
Published on Mar 20, 2013 http://youtu.be/g3rw-2DbqtY

Τι αντιπροσωπεύει στ’ αλήθεια το «όχι» της Κυπριακής Βουλής;
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html

Αν νομίζεται ότι σας είναι βαρύ να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να ακούσετε μια διαφορετική άποψη από ότι σας σερβίρουν τα ΜΜΕ, μην παραπονιέστε για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ.

Meropi είπε...

Αγαπητέ @Δημήτρη,
Να είσαι σίγουρος ότι έχω αφιερώσει πολύ χρόνο για να διαβάσω πολλές διαφορετικές απόψεις για του τι συμβαίνει στην Κύπρο. Και δεν είμαι απ’ αυτούς που τρώνε αμάσητα αυτά που σερβίρουν τα ΜΜΕ. Γι’ αυτό και δεν πείστηκα ότι το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής αποτελεί ηρωισμό, όπως σερβίρεται από πολλούς (σ’ αυτό είδα ότι συμφωνεί και ο Δ. Καζάκης). Τώρα για το θέμα της επιστροφής στην κυπριακή λίρα διαφωνώ (δεν λέω απόλυτα, γιατί προσπαθώ να μην είμαι ποτέ απόλυτη). Ένας λόγος της διαφωνίας μου είναι ότι με την επιστροφή στη λίρα, θα υποτιμηθεί ραγδαία το εθνικό νόμισμα (κάπου 40%) και αυτοί που θα κακοπάθουν είναι οι φτωχοί και αδύνατοι πολίτες που θα δουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων τους να καταρρέει

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Συμμερίζομαι απόλυτα και την ανησυχία σου και τον προβληματισμό σου! Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και στην Κύπρο, η ολιγωρία και η ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας προσπερνά τις ρεαλιστικές λύσεις και οδηγεί στις τρισχειρότερες...

Dimitris είπε...

@Meropi
Ο Δ. Καζάκης συμφωνεί αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους από ότι σερβίρεται από τα ΜΜΕ και τους Εθνοπροδότες.
Αν υποθέσουμε ότι έχετε αύριο-σήμερα μια κυβέρνηση που πραγματικά βάζει υπεράνω των λαό και όχι τι θεσούλα τους και σε προέκταση τους τραπεζίτες τότε η επιστροφή στη Κυπριακή Λίρα είναι μονόδρομος. Τι θα προτιμούσες υποτίμηση ελεγχόμενη από τους Κύπριους με ένα εθνικό νόμισμα που θα το διαχειρίζεται όπως συμφέρει την Κύπρο (όπως έκανε μέχρι την ένταξη στο ευρώ) ή την ραγδαία υποτίμηση μισθών συντάξεων (όπως στην Ελλάδα) άρα την αγοραστική δύναμη κυρίως των φτωχών, με αύξηση της ανεργίας, μείωση του δημόσιου τομέα, γκρέμισμα των κοινωνικών παροχών (νοσοκομεία φάρμακα) αυτοκτονίες και ξεπούλημα - χάρισμα όλου του δημόσιου πλούτου και ότι εθνικές μειοδοσίες μπορείς να βάλεις στο μυαλό σου που δεν μπορούσαν να τα περάσουν μέχρι τώρα, γιατί όταν θα σε έχουν ρίξει στο χώμα με αλυσίδες το μόνο που θα σκέφτεσαι θα είναι πως θα επιβιώσεις άλλη μια μέρα.
Ότι γίνετε στην Ελλάδα θα έπρεπε να σας είχε προβληματίσει και να το περιμένατε.
Ελπίζω να πάρετε σωστές αποφάσεις και να μην χάσετε την ευκαιρία τώρα που η παγκόσμια γνώμη είναι με το μέρος σας και πριν σας ρίξουν στην αρένα με τα μνημόνια.
Το κλειδί είναι η ενημέρωση.

Meropi είπε...

-@Πιγκουίνε μου,
ακριβώς, όπως το λες. Οι "ασυμβίβαστοι" πολιτικοί μας απέρριψαν ένα ήπιο "κούρεμα" και τώρα είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν σ' ένα χειρότερο. Συν το ότι μια από τις δύο μεγάλες Τράπεζες είναι έτοιμη να κλείσει.

Meropi είπε...

@Δημήτρη μου,
λυπάμαι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η επιστροφή στη λίρα είναι μια κακή ιδέα που θα πλήξει κυρίως τους αδύνατους πολίτες

harrysmatic είπε...

Σκεφτηκα να σχολιασω,αλλα να μη χασω χρονο με ατομα που νομιζουν οτι ειναι..απογονοι αρχαιων ελληνων & βλεπουν τους Τουρκους σαν ξενους & εχθρους...

mortal είπε...

Πάντα σωστή, Μερόπη μου!

Meropi είπε...

-@αγαπητέ harrysmatical
αν συγκαταλέγεις κι εμένα σ' αυτά τα άτομα, έχεις πέσει πολύ έξω.

-@Μόρταλ μου,
ευχαριστώ πολύ για τη ψήφο εμπιστοσύνης.