Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η γιατρός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΑΡΑ ΤΗΣ ΔΟΝΟΥΣΑΣ







Τις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου η πιο πάνω χειρόγραφη ανακοίνωση της γιατρού ενός μικρού νησιού, της Δονούσας. Καθαρογράφω:

Ώρες ιατρείου

ΑΥΣΤΗΡΑ ΔΕΥ- ΠΑΡ

9.00 – 14.00

Πέραν αυτών των ωρών η ιατρός δεν εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο. Μόνο για τα άκρως επείγοντα.

Η ιατρός δεν είναι Η ΔΟΥΛΑΡΑ ΤΗΣ ΔΟΝΟΥΣΑΣ.
------------- 


   Στην αρχή, είναι η αλήθεια, ξαφνιάστηκα. Μου φάνηκε αυτή η ανακοίνωση, αν μη τι άλλο, αγενής, μάγκικη, άσε που είναι και προχειρογραμμένη. Μετά όμως κάθισα και αναρωτήθηκα. Για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο η γιατρός, μήπως, πράγματι, η κατάσταση και η νοοτροπία των κατοίκων του νησιού της σπάσανε τα νεύρα; Μήπως δεν τη βλέπουν ως άνθρωπο, αλλά ως υπεράνθρωπο που, ανά πάσα στιγμή πρέπει να ασχολείται με κάθε πρόβλημα υγείας, έστω και μικρό, χωρίς να έχει ανάγκη ξεκούρασης, ψυχαγωγίας, ελεύθερου χρόνου για διάβασμα; (είναι γνωστό ότι κάθε γιατρός πρέπει, πλην άλλων, να διαβάζει καθημερινά). Μήπως δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι πραγματικά επείγον και τι μπορεί να περιμένει για την άλλη ημέρα την ώρα του ιατρείου 9.00-14.00; Μήπως, η γυναίκα εξάντλησε κάθε ευγενικό τρόπο να λέει μη με ενοχλείτε πέραν του ωραρίου, εκτός αν είναι κάτι πραγματικά επείγον και ξέσπασε με αγένεια; Μήπως πληρώνει την έλλειψη κρατικής μέριμνας για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα; Και μη μου πείτε ότι είναι επαρκής πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα να στέλλεις ένα νέο άπειρο γιατρό μόνο του, σε ένα απομακρυσμένο νησί!

   Τελικά θα συμφωνήσω μαζί της. Κανένας δεν μπορεί να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Θα καταλήξει να του σπάσουν τα νεύρα και να γράφει τέτοιου είδους πρόχειρες και αγενείς ανακοινώσεις. 



5 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Σωστό το σκεπτιό σου, Μερόπη, και δεν απέχει από την πραγματικότητα-- όσοι κάναμε αγροτικό το ξέρουμε.

Meropi είπε...

@Α. Παπαγιάννη
χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου, εσύ που έχεις κάνει και Αγροτικό.

αθεόφοβος είπε...

Αν και προσωπικά διαφωνώ με το κείμενο της ανακοίνωσης μπορώ να καταλάβω την αγσνάκτηση της γιατρού από την συμπεριφορά των κατοίκων που προφανώς θεωρούν πως ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να τους βλέπει όταν αυτοί γουστάρουν.
Έχω ζήσει σκηνές από αγρότες που όταν βλέπουν το αυτοκίνητο του γιατρού να κατεβαίνουν τρέχοντας μια πλαγιά για να τους "ξανοίξει" την πίεση!
Ή να τον σταματούν για για τον ίδιο λόγο όταν τον βλέπουν με την τσάντα του να περνάει έξω από το καφενείο που παίζουν πρέφα!

Meropi είπε...

@Αθεόφοβε μου,
είναι αλήθεια ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θεωρεί ότι ο γιατρός πρέπει να είναι στη διάθεση του 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και για μικρά προβλήματα που μπορούν να περιμένουν μέχρι την επίσκεψη στο ιατρείο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πήγε ο άντρας μου σ' ένα μπακόλικο, στο χωριό που παραθερίζαμε, να ψωνίσει κάτι. Ο μπακάλης τον γνώρισε ότι είναι γιατρός (δεν ήταν ο αγροτικός γιατρός του χωριού) και ήθελε να του δείξει κάτι ακτινογραφίες. Ο άντρας μου ντράπηκε να αρνηθεί και κάθισε και κοίταζε τις ακτινογραφίες σ' ένα καμαράκι πίσω από το μπακάλικο. Αφού λοιπόν του είπε τη γνώμη του, ρώτησε τον μπακάλη πόσο κάνουν τα πράγματα που είχε ψωνίσει. Κάνανε κάπου 5 ευρώ, τα πλήρωσε και έφυγε. Όταν μου διηγήθηκε τι συνέβη, του είπα ότι έπρεπε να του πεις "Ωραία. Τα πράγματα που πήρα κάνουν 5 ευρώ, η διάγνωση που σου έκανα κάνει 50 ευρώ, συνεπώς μου χρωστάς 45 ευρώ".

don είπε...

Η συγκεκριμένη γιατρός είναι δημόσιος κίνδυνος.Καθόλου άπειρη και μάλλον με αρκετές γνώσεις, αλλά η αδιαφορία της μπορεί να σκοτώσει...
Σε αρκετά σοβαρό περιστατικό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι εντός του ωραρίου εργασίας της και ενώ απουσίαζε από το ιατρείο της, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να σηκώσει το κινητό της, ενώ την είχαμε καλέσει τουλάχιστον 15 φορές.
Μετά από αναζήτηση σε όλα τα πιθανά σημεία, την βρήκαμε τελικά να πίνει τη μπυρίτσα της στο beach bar του νησιού (επίσης εντός του ωραρίου λειτουργίας του ιατρείου), όπου η αντιμετώπιση της ήταν εξίσου αδιάφορη έως και προσβλητική.
Κάναμε το σταυρό μας που τελικά το περιστατικό δεν ήταν τόσο πολύ σοβαρό όπως αρχικά έδειχνε και ευχόμαστε καλή τύχη σε όποιον θα ξαναπέσει στην ανάγκη της και κυρίως στους κατοίκους του νησιού...