Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Στρατιωτική ή εναλλακτική θητεία;;


Τι μου επιφύλασσε η μοίρα της δόλιας μάνας στα 55 της! Να ασχολούμαι με τη στρατιωτική θητεία! Ήρθε η ώρα να ντυθεί στο χακί το «βλαστάρι» μου, αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο. Βρε παιδιά τι άγχος και νεύρα είναι αυτά;; Έτσι είναι όλοι οι αρσενικοί λίγο πριν τη θητεία;; Στην πατρική μου οικογένεια είμασταν όλα τα παιδιά κορίτσια και δεν ξαναέζησα αυτή τη δοκιμασία. Μέχρι και τρελλόχαρτο σκέφτηκε να πάρει. Ευτυχώς του έφυγε γρήγορα αυτή η ιδέα. Τι χαμένος χρόνος λέει ότι είναι (σ’ αυτό άρχισα να συμφωνώ κι εγώ), τι καταπάτηση της προσωπικότητας το θεωρεί (και μήπως δεν είναι;). Μέχρι που έφτασα να του προτείνω να κάνει εναλλακτική θητεία, αλλά τι τα θέλεις, η θητεία αυτή (η εναλλακτική) είναι διπλάσια από την κανονική. Ψάχνοντας τη νομοθεσία (τι να κάνω η γυναίκα) βρήκα ότι με την υπ’ αριθ. Φ.420/10/80347 (ΦΕΚ. 307/τ.Β'/14-03-2006) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας η εναλλακτική θητεία είναι 23 μήνες και πραγματοποιείται σε περιοχές εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης, γέννησης ή διαμονής των ενδιαφερομένων και εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Το είπα στον κανακάρη μου αλλά μου άρχισε τις θεωρίες ότι στην Ελλάδα δυστυχώς η εναλλακτική θητεία έχει το χαρακτήρα «τιμωρίας» και «διάκρισης» και ότι η Ελλάδα έχει τιμωρηθεί γι αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλπ κλπ. Πες πες με έπεισε και μένα. Αλήθεια γιατί η εναλλακτική θητεία έχει διπλάσια διάρκεια από την κανονική;; Μήπως δεν υπάρχουν υπηρεσίες που χρειάζονται εξίσου με το στρατό (και ίσως και περισσότερο) να στελεχωθούν από νέους;; π,χ, νοσοκομεία, ψυχιατρεία, δασική υπηρεσία (δασοπυρόσβεση), κά. Άντε να είναι 1-2 μήνες πιο μεγάλη η θητεία αυτή, γιατί διπλάσια;; Πέστε μου έχω άδικο;;

7 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μερόπη, συχώραμε αλλά θα μιλήσω λίγο ... ασκαρδαμυκτικά!
Πατέρα δεν έχει ο κανακάρης σου να του ρίξει μερικές ανάστροφες να ξεχάσει τα τρελόχαρτα και τις ... εναλλακτικές;
Δηλαδή εμείς που υπηρετήσαμε 23 μήνες στρατιωτικά με του κόσμου τα καψώνια κλπ κλπ τι ήμασταν;
Μπήκαμε 21 και βγήκαμε 23 και ψάχναμε να βρούμε πού φύγαν δυο χρόνια απ τη ζωή μας...
Κι αν γίνει κανένας πόλεμος... ας σκοτωθούν οι κανακάρηδες άλλων μανάδων;
Να τον στείλεις στους αλεξιπτωτιστές στον Ασπρόπυργο... να μαγκέψει και λίγο να βγάζει κι ευλοκότερα γκομενίτσες!

Meropi είπε...

Βρε ασκαρδαμυκτί μου,
Αν και δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφεις, γέλασα πολύ με τους Αλεξιπτωστιστές στον Ασπρόπυργο. Δεν νομίζω να ενθουσιαστεί με την ιδέα. Είναι τύπος "φιλοσόφου".
Α, και ναι έχει πατέρα, αλλά στον πατέρα του αποφεύγει να πει τους συγκεκριμένους προβληματισμούς του, γιατί αυτός (ο πατέρας) έκανε 28 μήνες θητεία. Πάντως και η εναλλακτική θητεία δεν είναι άσχημη,αν την οργανώσουν καλά και στελεχώσουν υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Ανώνυμος είπε...

Απόρησα και εγώ προς στιγμή γιατί η εναλλακτική θητεία να είναι διπλάσια. Σκέφτηκα ότι όπως όλα σ΄ αυτό το κράτος καθορίζονται τυχαία και ανάλογα με τις σκέψεις και τις ιδέες του εκάστοτε υπουργού που κατεβάζει το σχετικό νομοσχέδιο. Όμως τώρα που το σκέφτομαι καλλίτερα νομίζω ότι αν η εναλλακτική θητεία ήταν μόνο 2-3 μήνες παραπάνω τότε όλοι θα έκαναν εναλλακτική θητεία και κανείς δεν θα επέλεγε την κανονική. Το καλλίτερο θα ήταν να μη υπήρχε καθόλου στρατιωτική θητεία. Παρ΄ ότι έχω κόρη νιώθω την ψυχολογία σου αλλά και την ψυχολογία του κανακάρη σου. Όμως ας το δει σαν μία επί πλέον εμπειρία στη ζωή του και την ευκαιρία για μιά εκπαίδευση που ίσως του χρειαστεί κάποτε... Εντός των ημερών θα ανοίξω και εγώ το δικό μου blog γιατί μ΄ αρέσει πολύ το Mπλοκοχωριό σας.

rain είπε...

Εγώ τώρα τι να πω ρε παιδιά που έχω δύο γιους?Να πω την αλήθεια?Παρακαλώ μερονυχτί να μειωθεί κιάλλο η θητεία, να βρω τρόπο να τα στείλω σ'άλλη ήπειρο, δεν ξέρω κάτι να κάνω να μην ζήσουν όλο αυτό το άχρηστο αν και ξέρω πως τίποτα δεν θα γίνει στο τέλος και θα κουνώ το μαντήλι στο μεγάλο πεύκο (μουρχεται κοντά). Αλλά η ιδέα χωρίς πλάκα με τρελαίνει...Γίνονται και τόσα..(Βούρκωμα,θλιμμένο ύφος κτλ)

gerasimos είπε...

meropi πολύ όμορφο το blog σου. Εγώ είτε έτσι είτε αλλιώς ένα θα σου έλεγα να προσέξεις: όταν με το καλό πάει στρατό ο γιός σου να μην πέσει στα ναρκωτικά. Είναι μεγάλο το ποσοστό των φαντάρων που είναι εξοικειωμένοι με το χασίς και το μαθαίνουν και στους "αμύητους". Όταν πήγα εγώ στρατό πριν 12 χρόνια μπορώ να πω ότι 7 στους 10 έκαναν χρήση. Και ως μέλος μιας φανταρικής παρέας έκανα κι εγώ, για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου. Πολλή προσοχή σου συνιστώ!

Meropi είπε...

Προς rain (βροχούλα). Είμαι σίγουρη ότι εσύ με καταλαβαίνεις!
Προς Γεράσιμο: Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για το βλαστάρι μου θέλω να ελπίζω ότι είναι αρκετά μεγάλος πια για να παρασυρθεί. Αν και δυστυχώς η μακρόχρονη πείρα μου (ως νομικού) μου λέει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να εθιστεί κάποιος στα ναρκωτικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας κοπέλας που στα 26 της, γυρίζοντας από μεταπτυχιακές σπουδές από το Λονδίνο, γνώρισε στο αεροπλάνο ένα γοητευτικό νέο άνδρα που τη μύησε στον κόσμο της κοκαίνης.Μέχρι και έμπορο (βαποράκι) την έκανε!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εμείς που υπηρετήσαμε 23 μήνες στρατιωτικά με του κόσμου τα καψώνια κλπ κλπ τι ήμασταν;

Πολύ απλά, άτυχοι...Οι καιροί αλλάζουν δίχως να κοιτάζουν τη δική σου μελαγχολία...


Πατέρα δεν έχει ο κανακάρης σου να του ρίξει μερικές ανάστροφες να ξεχάσει τα τρελόχαρτα και τις ... εναλλακτικές;

Μήπως είναι παράνομο;Μήπως το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον κάνει να μαζέψει τον ομματιών του και να εξαφανιστεί για προορισμό άγνωστο και μετά εκείνος ο πατέρας να κάνει μάυρα μάτια να τον δει...Δε μιλάμε για δωδεκάχρονο παιδί εδώ, αλλά για άωθρωπο κοντά στην τέταρτη ηλικία ζωής, με εμπιερία από τη ζωή κια μία κάποια προσωπική περιουσία...


Και γκομενίτσες που πέφτουν ακούγοντας την έκφραση "αλεξιπτωτιστής από τον Ασπρόπυργο" δεν τον καλύπτουν ούτε καν σεξουαλικά, οπότε δώρον άδωρον, καλύτερα να μείνει με αυτές που έχει και σε ευχαριστεί...

Κι αν γίνει κανένας πόλεμος... ας σκοτωθούν οι κανακάρηδες άλλων μανάδων;

Πόλεμος δε γίνεται όσο δεν υπάρχουν πρόθυμοι να σκοτωθούν...Κια από την άλλη όποιος θέλει να σκοτωθεί δικαίωμά του είανι, το δικαίωμα συνεπάγεται και το αντιθετό του το δικαίωμα να μη σκοτωθεί...