Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Κόσοβο, ένα βήμα πριν την Ανεξαρτησία. Πρέπει να ανησυχούμε;;


Διαβάζω στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι οι Αλβανόφωνοι του Κοσόβου ετοιμάζουν μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους και δεν ξέρω γιατί ένιωσα μια ανησυχία….

Το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο αποτελεί σήμερα επαρχία της Σερβίας. Αν και θεωρητικά τουλάχιστον η κυριαρχία της Σερβίας αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Κοινότητα, εντούτοις στην πραγματικότητα δεν κυβερνά εκεί η χώρα αυτή. Από το 1999 το Κόσοβο βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, το δε επίσημο νόμισμα του είναι το ευρώ (το ξέρατε αυτό;). Στα μέρη όμως που κατοικούνται ακόμα από τους Σέρβους χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές το Δηνάριο της Σερβίας. Ο πληθυσμός του Κοσόβου μόλις ξεπερνά το 2 εκατομμύρια και είναι κυρίως Αλβανόφωνοι (αγγίζουν το 90%). Υπάρχουν και λιγότεροι Σέρβοι, Τούρκοι και Ρουμάνοι. Πρωτεύουσα είναι η Πρίστινα (τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν από την Βικιπαίδεια).

Στις 17 Νοεμβρίου του 2007, μετά από εκλογές που έλαβαν χώρα στο Κόσοβο, αναδείχθηκε νικητής ο Χασίμ Θάτσι, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «Πρωθυπουργός» και δηλώνει έτοιμος να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας. Έτοιμοι για αναγνώριση δήλωσαν ήδη οι Η.Π.Α., αλλά και πολλές χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία). Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εγκρίνει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε όλο τον κόσμο και θα ενθαρρύνει τις εθνοτικές αποσχιστικές τάσεις. Διαβεβαίωσε δε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να παραχωρήσει στο Κόσοβο την «ευρύτερη και καλύτερη αυτονομία». Εντελώς αντίθετοι στη μονομερή ανεξαρτησία δήλωσαν ήδη η Ρωσία και η Κίνα. Είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν αποσχιστικές τάσεις από πολλές εθνότητες. Η Κίνα, πλην άλλων, έχει και το πρόβλημα του Θιβέτ, ενώ η Ρωσία έχει το πρόβλημα της Τσετσενίας. Αντίθετα η τελευταία αυτή χώρα καραδοκεί για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Απχαζίας και της Οσετίας. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αντίθεση τους δήλωσαν ήδη η Κύπρος, η Ισπανία (που έχει το πρόβλημα της χώρας των Βάσκων) και η Ρουμανία (με το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας). Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πάρει σαφή θέση.

Οι Αλβανόφωνοι του Κοσόβου διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους τονίζουν «Ο αλβανικός λαός του Κοσόβου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, είναι ένας λαός συμπαγής αυτοχθόνων που ζει στο δικό του έδαφος από τότε που αρχίζει η ιστορία της Ευρώπης και έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση». Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται πειστικά τα επιχειρήματα τους αυτά. Αλλά σκέφτομαι και πάλι. Τα ίδια αυτά επιχειρήματα μπορούν να προβάλουν και άλλοι πληθυσμοί στα Βαλκάνια (και όχι μόνο) που τυγχάνει να έχουν τοπικά πλειοψηφία. Ανατριχιάζω δε όταν σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει αν αρχίσουν να αλλάζουν τα σύνορα στην περιοχή αυτή……

Εσείς τι λέτε;;;;

23 σχόλια:

mania είπε...

Δεν μου λες βρε Meropi και γιατί να ανησυχώ εγώ που θα κηρύξει ανεξαρτησία το Κόσσοβο;
Λες να κηρύξουν ανεξαρτησία και οι Αλβανοί στον Κολωνό;
ή μήπως οι Ινδοί στα Μεσόγεια; Αστειεύομαι.
Σοβαρά τώρα. Είναι πράγματι ανησυχητικό. Ειδικά για τα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν παντού διάφοροι πληθυσμοί.

αντωνης είπε...

Καλα κανεις και ανησυχεις Μεροπη, καλησπερα κιολας!
Αλλά εμεις εδω στο Ελλαδισταν, ως συνηθως... αγρον αγοραζουμε.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου κατ΄ αρχήν μπράβο σου που εσύ κόντρα στο ρεύμα της εποχής που θέλει στην επικαιρότητα το σήριαλ Ζαχόπουλου και όλες τις προβλέψιμες ή απρόβλεπτες εκφάνσεις του (βλ. και εμπλοκή και της ΕΥΠ στην όλη ιστορία), αποφάσισες ν΄ ασχοληθείς με ένα πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα των Βαλκανίων και όχι μόνον της Σερβίας. Οι Κοσσοβίτες δεν είναι απλά Αλβανόφωνοι, είναι καθαρά Αλβανοί. Η πρόθεσή τους να κηρύξουν τη μονομερή ανεξαρτησία τους, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέρος του σχεδίου της Αμερικής για τον έλεγχο των Βαλκανίων, με τη μέθοδο του διαμελισμού, από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κασπία Θάλασσα (βλ. πετρέλαια) και το Αφγανιστάν. Όμως δεν ξέρουν ότι αν το Κόσσοβο κάνει αυτή τη διακήρυξη, τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου γιατί περιμένουν στη σειρά όλες οι μειονότητες του κόσμου!!!
Τα φιλιά μου.

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Ένα ακόμα αμερικανικό προτεκτοράτο και μάλιστα μέσα στα πόδια μας!Είναι να μην ανησυχούμε,Μερόπη μου;

φιλάκια:)

Utopia είπε...

Είναι επιθυμία για ανεξαρτηcia και αυτοδιάθεση ή για μια...ισχυρότερη εξάρτηση;
Την καληνύχτα μου!:)))

ΩΣΗΕ είπε...

καλησπέρα Μερόπημου. Ζούμε σ' ένα τρελό κόσμο. Ηθικά, τεχνολογικά, οικονομικά, γεωπολιτικά, όλα τυλίγονται σε μια σβούρα και γυρίζουν. και βέβαια ανησυχούμε. Η pax americana είναι εδώ!

sealike2 είπε...

Καλησπέρα Μερόπη, το θέμα που έθιξες ήταν "καυτό" εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Απλά κάποιες προσυμφωνημένες παρατάσεις έδιναν και θα δώσουν χρόνο στην παράσταση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ταυτίζομαι με την άποψη της marianonice και συνυπογράφω το σχόλιο της.Καλή συνέχεια.

Meropi είπε...

Αν και είναι ένα "βαρύ" θέμα αυτό που θίγω στην ανάρτηση μου, βλέπω ότι ανταποκριθήκατε..

--@ Mania μου με τα πάντα ανατρεπτικό χιούμορ σου!

--@ Αντώνη μου και μένα μου κάνει εντύπωση που η Ελλάδα δεν πήρε ακόμη σαφή θέση!

--@ Μαριάνα μου έχεις δίκιο ότι όλοι ασχολούνται με τη Ζαχοπουλιάδα. Ασχολούμαι κι εγώ μ' αυτήν με διάφορα σχόλια μου σε άλλα μπλογκ. Στο δικό μου είπα να ασχοληθώ με κάτι άλλο, λίγο πιο βαρύ θέμα, ίσως και βαρετό για πολλούς.

--@ Ψυχή μου σωστά το ονομάζεις προτεκτοράτο..

--@ Ουτοπία μου, ο τρόπος που δρουν μάλλον για εξάρτηση πάει...

--@ Ωσηέ μου δυστυχώς η pax Americana πάει προς επικράτηση..

--@ Καλώς τον Sealike μου. Είχες καιρό να μου ρθεις ή κάνω λάθος;; Οι παρατάσεις μου φαίνεται κοντεύουν να τελειώσουν. Τώρα θα ανακηρύξουν ανεξαρτησία ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ (αυτό είναι το ανησυχητικό).

αντωνης είπε...

Εμενα παντως πολυ μου αρεσουν αυτου του ειδους τα θεματα, ηταν τα πρωτα μου εξωσχολικα διαβασματα πολυ πριν απο τη λογοτεχνια.

Μεροπη, για να παρει καποιος θεση πρεπει να εχει κιολας. Και η εξωτερικη μας πολιτικη τα τελευταια χρονια (και δεν αναφερομαι μονο στη σημερινη κυβερνηση) δεν εχει ουτε καν ενα προσανατολισμο.

Καλο βραδυ

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη καλησπέρα. Είμαι καινούργιος στην παρέα και θέλω να θυμίσω σε όλους ότι, κατά τον Β.Ραφαηλίδη, το όνομα της "ρώσικης σαλάτας", διεθνώς είναι "Βαλκανική σαλάτα".
Πιστεύω ότι έρχονται σοβαρές ανακατατάξεις στον βαλκανικό χώρο και εμείς ξεμάθαμε από τέτοιες καταστάσεις. Είμαστε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, σαν συνεπείς επαρχιώτες που είμαστε

αθεόφοβος είπε...

Μετά από τόσα χρόνια αφ΄ότου έγινε το μοίρασμα των Βαλκανίων μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η διάσπαση σε κρατίδια ευνοεί μόνο τις υπερδυνάμεις που θα μπορούν να τα έλέγχουν εύκολα όπως πχ η Αμερική .
Τουλάχιστον σήμερα η Ρωσία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί φοβάται μελλοντικές αποσχίσεις τμημάτων της όπως η Τσετσενία.
Από την δική μας πλευρά είμαστε σαφώς αντίθετοι γιατί και εμείς έχουμε περιοχές που στο μέλλον μπορούν να δημιουργήσουν αντίστοιχα προβλήματα.

Meropi είπε...

--@ Αντώνη μου, να πω την αλήθεια εμένα τα πρώτα εξωσχολικά διαβάσματα ήταν η λογοτεχνία. Με την ιστορία και τη διεθνή πολιτική άρχισα να ασχολούμαι από φοιτήτρια.

--@ Τίτο μου, καλώς ήρθες από τη γειτονιά μου. Ο Ραφαηλίδης... Πάντα επίκαιρες και ενδιαφέρουσες οι σκέψεις του. Αυτός (αν δεν κάνω λάθος) είπε και το εξής:Τα Βαλκάνια ονομάστηκαν «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Και οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή δίνουν περισσότερη σημασία στην πυρίτιδα που υπάρχει εδώ παρά στο όνομα της πυριτιδαποθήκης". Επίκαιρο δεν είναι;;;

--@ Αθεόφοβε μου, από την μια τα κράτη της Ε.Ε και οι Η.Π.Α θέλουν τα κράτη να ενώνονται σε μεγάλους σχηματισμούς και από την άλλη ευνοούν τους κατατεμαχισμούς. Σχήμα οξύμωρο...

Meropi είπε...

Διαβάζω σήμερα στην ηλεκτρονική «Καθημερινή» ότι πολλοί αστέρες του Χόλλυγουντ στρέφονται με δηλώσεις τους εναντίον της μονομερούς απόσχισης του Κοσόβου. Μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Σάρον Στόουν, η Ρίτσαρντ Γκιρ και ο Σον Κόνερι. Είναι μάλιστα αποφασισμένοι να διοργανώσουν διαμαρτυρία στο Χόλλυγουντ. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος ας σημειωθεί είναι υπέρ της αυτονομίας του Θιβέτ, δήλωσε ότι είναι πολύ δύσπιστος για το λόγο για τον οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες να παραχωρήσουν ανεξαρτησία στο Κόσοβο. «Πρέπει να υπάρχει κάτι στο Κόσοβο, για το οποίο μάχονται», είπε χαρακτηριστικά. Ο Σκωτσέζος Σον Κόνερ διερωτάται «Η Σκωτία στην ιστορία της είχε πολλά περισσότερα δικαιώματα να γίνει ανεξάρτητη, αλλά δεν της το επέτρεψαν. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πατρίδας μου και του Κοσόβου, ώστε τώρα να δημιουργείται ένα τέτοιο προηγούμενο;»
Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι κι εγώ αγαπητοί μου φίλοι!

marianaonice είπε...

Όσο καλόπιστος και αν είναι κανείς Μερόπη μου δεν μπορεί να μην αναρωτιέται όπως εσύ γιατί οι Μεγάλοι κόπτονται ειδικά και επιλεκτικά για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου (ή και άλλων μειονοτήτων στα Βαλκάνια) ενώ δεν επιτρέπουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας, Κούρδων κλπ.

marianaonice είπε...

Στο δεν επιτρέπουν πρόσθεσε και το "ή δεν δίνουν δεκάρα".
Καλό μεσημέρι.

Ελίζα είπε...

φυσικά και δεν θα πάρουμε σαφή θέση
γιατί ο κύριος κύριος πρωθυπουργός ανάμεσα στα κοψίδια,τις τσόντες και το κρυφτούλι που παίζει με το λαό(εμάς)πού να προλάβει να ασχοληθεί.
Και να προλάβαινε δηλαδή,πού η θέληση.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Όταν τα σύνορα της χώρας μας έφταναν μέχρι τον Αχελώο παρακαλάγανε ν' αλλά ξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια!
Τώρα μας πιάνει ανατριχίλα!
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί...

Meropi είπε...

--@ Mariana μου,ειδικά για τους Κούρδους έχεις πολύ μεγάλο δίκιο. Εκεί όμως οι ΗΠΑ απέναντι τους έχουν την Τουρκία που δεν θέλουν να την κακοκαρδίσουν και όχι τη Σερβία.

--@ Ελίζα μου καλώς ήρθες από τη γειτονιά μου. Ακόμα περιμένω να ακούσω τη θέση της Ελλάδας επί του θέματος.

--@ Ασκαρδαμυκτί μου, τότε που αναφέρεις υπήρχε ακόμα η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια, δεν είχε αποχωρήσει και υπήρχαν εδάφη προς απελευθέρωση. Τώρα όμως υποτίθεται ότι οι Οθωμανοί αποχώρησαν εδώ και 100 χρόνια και τα σύνορα διαμορφώθηκαν. Αν αρχίσουν να αλλάζουν πάλι θα γίνει ντόμινο...

Takiz είπε...

Και η πιο ανεπτυγμένη χώρα των Βαλκανίων βρίσκετε στην αγκαλιά του μορφέα.....

Καλό βράδυ γλυκιά μου Μερόπη.

Meropi είπε...

Τάκη μου καλημέρα.
Ως συνήθως εμείς με το Μορφέα έχουμε αγαστές σχέσεις....

tzonakos είπε...

Προσωπικά προβληματίζομαι πολύ και όχι μόνο τώρα που θα το κάνουν ανεξάρτητο με το ζόρι, βιάζοντας για άλλη μια φορά την Σερβία και την νοημοσύνη μας.
Πρόκειται για Κράτος που θα ιδρυθεί πάνω σε αίμα και όπλα, με την ανοχή κι ενθάρρυνση των μεγάλων αφεντικών.
Αρα οτι ητανε να γίνει έπρεπε να χε γίνει πριν. Τωρα ντε φάκτο θα πάρουν την αναγνώριση μόνο και μόνο για να παίξουν τον ρόλο ενός ακόμα αγκαθιού στα Βαλκάνια.
Διαίρει και βασίλευε.
Σκοπός ειναι κα κατακερματιστούν τα Βαλκάνια ετσι ωστε να ελέγχονται εύκολα με μικρές εστίες ένοπλης σύγκρουσης και να μην ησυχάσουμε ποτέ.
Εχει μεγάλη ευθύνη η ΕΕ για αυτη την κατάσταση. Ειναι κατι που δεν θα συγχωρήσω στην ΕΕ εύκολα, η μάλλον ποτέ.
Ανέχθηκε τον UCK και του έδωσε Κράτος. Αν αρχίσει να κάνει το ίδιο κάθε "εθνοτική ομάδα" που αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, τότε τι κάνουμε ;
Τουλάχιστον να λάβουμε ως χώρα οτι μέτρα χρειάζονται, βλέποντας όχι μόνο το άμεσο μέλλον αλλα πολυ μετα, πολυ μπροστά.
Μπορούμε ;

Meropi είπε...

Τζονάκο μου,
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αναγνωρίζουν κρατική υπόσταση σε εθνότητες κατά βούληση. Αν το Κόσοβο έχει μια φορά δικαίωμα (λέμε τώρα) να γίνει ανεξάρτητο κράτος, το Κουρδιστάν έχει δέκα φορές. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κακό προηγούμενο αυτό και μάλιστα με μονομερή ανακήρυξη....

Ανώνυμος είπε...

Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.