Τις τελευταίες μέρες διάβαζα διάφορες δημοσιεύσεις, κυρίως της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει θετικά το αίτημα του Έλληνα δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη, γνωστού από την υπόθεση της 17 Νοέμβρη (συνήγορου του Αλ. Γιωτόπουλου), να συναντηθεί με τον Οτσαλάν, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, προκειμένου να του αναθέσει την άσκηση προσφυγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την κατά το έτος 1999 σύλληψη του και την παράδοση του στις Τουρκικές Αρχές. Και όλα αυτά υπό τη σκιά της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία….
Και εδώ έρχεται ο προβληματισμός μου. Τι είδους προσφυγή θέλει να ασκήσει ο Οτσαλάν, μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια;; Η τυχόν ευθύνη (τόσο η αστική όσο και η ποινική) των εμπλακέντων στην υπόθεση του δημόσιων λειτουργών έχει ήδη παραγραφεί. Γιατί ανακινείται τώρα το θέμα αυτό;; Και γιατί η Άγκυρα συζητά τώρα τη «δυνατότητα» παροχής διευκολύνσεων στο δικηγόρο του άλλοτε πρώτου στον κατάλογο των «εχθρών» του τουρκικού κράτους να στραφεί εναντίον της Ελλάδας;; Μήπως τη στιγμή που κορυφώνεται η σύγκρουση στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και σημειώνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο κουρδικό Βόρειο Ιράκ, θέλουν να «θυμίσουν» στο κουρδικό κίνημα ότι έχουν ένα ακόμα «εχθρό» της κουρδικής υπόθεσης και του κουρδικού λαού;; Από όσο θυμάμαι τότε το 1999 η σύλληψη του Οτσαλάν προκάλεσε έκρηξη οργής των ομοεθνών του, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κύμα καταλήψεων ελληνικών πρεσβειών στη Δυτική Ευρώπη από Κούρδους μετανάστες….
Εσείς τι λέτε;;;
16 σχόλια:
Kαλημέρα!
Λέω αυτό που λέει ο τίτλος του ποστ σου. :)
Μ' ενοχλεί η ευκολία με την οποία ο εχθρός του "εχθρού" αντιμετωπίζεται ως φίλος. Δεν είναι πως αδιαφορώ για το Κουρδικό πρόβλημα. Κάθε άλλο, μ' ενδιαφέρει όπως κάθε μειονότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θαυμάζω τον όποιο εκφραστή της. Και, αν πάω πίσω και στα παλιά, εκπλήσσομαι που κατάφερε να μπερδευτεί και το επίσημο κράτος σ' αυτή την ιστορία.
Από Καβάφη… Οτσαλάν! ανώμαλη η προσγείωση.
Είναι χαρακτηριστικό της τούρκικης διπλωματίας: όποτε υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα, να γίνεται ‘εξαγωγή’ τους. Πότε στο Αιγαίο, πότε στη Θράκη, πότε στην Κύπρο…
Μια έξυπνη τακτική που θα μπορούσε να αντιγραφεί…
ΥΓ
Η αντιγραφή της, συνιστάται MONO για τις πολιτικές κρίσεις και ουχί για τις προσωπικές μας :-)
Πολύ σωστός ο προβληματισμός σου Μερόπη. Και εγώ πάω παραπέρα. Καλά το τουρκικό κράτος, ας υποθέσουμε ότι το εξυπηρετεί σήμερα να παράσχει τις αιτούμενες διευκολύνσεις στο δικηγόρο του Οτσαλάν,Γιάννη Ραχιώτη. Ο τελευταίος όμως γιατί ανακινεί αυτό το θέμα, ενώ γνωρίζει ότι έχουν πλέον παραγραφεί όλες οι τυχόν αξιώσεις του ...πελάτη του;;; Να πιστέψουμε ότι το κάνει μόνον για την τυχόν αμοιβή του παρασύροντας τον πελάτη του σε μάταιες δικαστικές ενέργειες;;; Κακό αυτό αλλά όχι πιο κακό από το να πιστέψουμε ότι κάποιον εξυπηρετεί... Και ποιός είναι αυτός;;; Πολύ βαθειά ερωτήματα έθεσες σήμερα φίλη μου και που χρόνος να ψάξω... Καλό μεσημέρι.
Θα ζητήσω κι εγώ τότε αποζημίωση απ τον Οτσαλάν γιατί τότε και εξ αιτίας της σύλληψής του και της πολιτικής αναταραχής που προκάλεσε είχε πέσει το χρηματηστήριο!
Θα ζητήσω και αποζημίωση απ' το τουρκικό κράτος γιατί εξ αιτίας της επιθετικότητάς του υπηρέτησα στο στρατό 23 μήνες κι έχασα του κόσμου τα μεροκάματα!
Γειά σου Μερόπη, εντελώς ακαδημαϊκά ρωτάω. Η παραγραφή του αστικού για τα Ελληνικά δικαστήρια είναι σίγουρα στα 5 χρόνια; Με τι κατηγορία θα μπορούσε να προσφύγει κατά του Ελληνικού Δημοσίου;
--@ Αθανασία μου συμφωνώ κι εγώ ότι είναι πολύ αφελής η σκέψη ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Άλλο το να κατανοώ το πρόβλημα της εθνότητας των Κούρδων, που ας σημειωθεί κανείς δεν τους υποστηρίζει για ανεξάρτητο κράτος (σε αντίθεση με το Κόσοβο) και άλλο το να θέτω σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τις διεθνείς σχέσεις της δικής μου πατρίδας για χάρη τους.
--@ if μου η σκέψη που κάνω είναι ότι η Τουρκία με τη χειρονομία της αυτή θέλει να υπενθυμίσει στους Κούρδους ότι είναι και η Ελλάδα εχθρός τους....
--@ Μαριάνα μου εγώ νομίζω ότι ο έλληνας δικηγόρος και το γνωρίζει και θα το επισημάνει το θέμα της παραγραφής. Απλώς θέλουν να γίνει ντόρος για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ από την Ελλάδα. Τώρα για τα λεφτά δεν ξέρω από πού αντλούνται....
--@ Ασκαρδαμυκτί μου εγώ να δεις τι αποζημίωση δικαιούμαι από την Τουρκία...Αλλά πού να βρω το δίκιο μου;
--@ AdoptionPledgE2Unite. Κοίταξε η παραγραφή για την αξίωση από (αστική) αδικοπραξία κανονικά είναι 5 χρόνια. Κατά του Ελληνικού Δημοσίου όμως ο νόμος προβλέπει παραγραφή 2 ετών. Βέβαια υπάρχουν αποφάσεις των διοικητικών κυρίως δικαστηρίων που αποφαίνονται ότι και για το Ελληνικό δημόσιο η παραγραφή είναι 5 χρόνια, λόγω της Αρχής της Ισότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Βέβαια εδώ έχουν περάσει 9 χρόνια, οπότε η τυχόν αξίωση του Οτσαλάν είναι σε κάθε περίπτωση παραγεγραμμένη. Αυτό που νομίζω εγώ είναι ότι θέλει να καταφύγει αργότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να πετύχει καταδίκη της χώρας μας. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει πρώτα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, να καταφύγει στα Ελληνικά δικαστήρια και αφού χάσει την υπόθεση, τότε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. τώρα τι μπορεί να επικαλεστεί;;; Τι να σου πώ;;Υποψιάζομαι ότι θα επικαλεστεί ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν τον προστάτεψαν, αλλά αντίθετα τον παρέδωσαν στους Τούρκους, ενώ ήξεραν ότι στην Τουρκία θα καταπατούνταν τα δικαιώματα του και δεν θα ετύγχανε μιας δίκαιης δίκης. Υποθέσεις κάνω κι εγώ...
Πρώτα θα συμφωνήσω με τη ΙΦ. Από Καβάφη Οτσαλάν. Ζαλίστηκα. Τα είπαμε για τους Τούρκους. μη γίνομαι κακός. Προσχωμεν...
Καλό βράδυ
Δεν χρειάζεται να μασάμε και με τα πάντα. Ούτε να εξοργιζόμαστε, ούτε να προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα. Διότι, εκτός των άλλων, οι ίδιοι οι ΤΟύρκοι έχουν απαξιώσει τον Οτσαλάν ως τρομοκράτη. Κι επιπλέον η Ελλάδα είναι σε πολύ καλλίτερη διεθνή θέση από την Τουρκία. Και με πολύ πιο προηγμένη κοινωνία.
Kαλησπέρα Μερόπη μου, συντάσομαι με τον τίτλο της ανάρτησης σου!!
Μεροπη μου, καλησπέρα σουλ Επιτέλους, κατάφερα να μπω στο μπογκ σου. Και μαλιστα επί του κουρδικού προβλήματος. Εχω περάσει χρονια και χρονια μελετώντας και γράφοντας γι αυτό. Σήμερα, δεν ξερω πώς θα μπορούσα να το δω. Γίνεται κι αυτό κατεστημένο. Η ανάπτυξη στις κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ ειναι μεγάλη, οι αντάρτισες φοράνε τωρα μοντελάκια.Μονο που στη νοτιοανατολική Τουρκια, η φτωχεια στις κουρδικές περιοχές είναι πηγή κακών που θαρθουν. Το ίδιο και στις παραγκουπολεις της Πόλης
Για τον Οτσαλάν δεν εχω πολλά να πω. Αγωνίστηκε, προδόθηκε, κατέληξε στη φυλακή με τις δικές μας ευλογίες. Δεν κερδίζεις πάντα σ αυτές τις περιπτώσεις γιατί παραγνωρίζεις εναν σοβαρό παράγοντα : οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία, οπως και τα συμφέροντα..
σε χαιρετω
ριτς
Μερόπη σ' ευχαριστώ. Ενδιαφέρουσες οι εξηγήσεις.
Λογικά το θέμα τότε θα επικεντρωθεί στο αν η δίκη του στη Τουρκία ήταν δίκαιη.
Γιατί τότε δεν προσφεύγει απευθείας εναντίον της Τουρκίας;
Γενικά όμως και άσχετα με τον Οτσαλάν, αυτές οι παραγραφές στην Ελλάδα με νευριάζουν.
Γίνανε κάποιες μικροαλλαγές τελευταία, για τα εγκλήματα κατά των παιδιών, αλλά επειδή, οι νόμοι είναι αντικρουόμενοι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καταδικαστεί κάποιος. Να είσαι καλά Μερόπη. Μαριάνα.
--@ ΩΣΗΕ μου έχεις δίκιο από το Καβάφη μέχρι τον Οτσαλά είναι μια απόσταση. Απλώς όταν διάβασα αυτά τα σχέδια του, σκέφτηκα εσύ μας λείπεις τώρα και είπαν να μοιραστώ τη σκέψη μου μαζί σας.
--@ fvasileiou καλώς ήρθες από τη γειτονιά μου. Το ξέρω ότι δεν είναι μείζον θέμα αυτό που θίγω, ούτε εξοργίστηκα. Μια σκέψη απλώς έκανα ότι όλα τα χει η Μαριορή ο φερετζες της λείπει...
--@ ritsmas συμπαθώ κι εγώ τους Κούρδους και αναγνωρίζω ότι δικαιούνται τουλάχιστον να αναγνωριστούν ως μειονότητα και να αφεθούν ελεύθεροι να μιλούν τη γλώσσα τους, να διδάσκονται την ιστορία τους κλπ. Αυτό που με ενόχλησε τώρα είναι ότι ανακαινίζεται άκαιρα ένα θέμα που δεν έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας στα ελληνικά δικαστήρια. Και αναρωτιέμαι γιατί...
--@ AdoptionPledgE2Unite πρόσεξε αυτή η παραγραφή που αναφέρω σε προηγούμενο σχόλιο μου είναι η παραγραφή για τις αστικές αξιώσεις αποζημίωσης (αποζημίωση υποθέτω ότι θα ζητήσει ο Οτσαλάν). Το θέμα της παραγραφής για το ποινικό τμήμα της υπόθεσης είναι διαφορετικό. Ας σημειωθεί και αυτό παραγεγραμμένο είναι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Αχ βρε Μeropi, πέρασα να σου πω ότι συμμετέχω κι εγώ στην ποιητική διοργάνωση, αν και δεν με προσκάλεσε κανείς σας και τι βλέπω;; Οτσαλάν!
Αστον αυτόν εκεί που είναι στο νησί του!!
Η κυρίαρχη λογική στις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ειδικά στο θέμα του λαϊκισμού και της εκμετάλλευσης του φόβου του "εχθρού", συνεπικουρούμενη από δημοσιογράφους (την παραβίαση του FIR την εξομοιώνουν με την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου!) κάνει τους δύο λαούς πιο πειθήνιους και πιο ευκολοκυβέρνητους, ειδικά στην Τουρκία...
Παιχνίδια είναι αυτά και ο πιο δυνατός παίζει και κερδίζει. Δεν έχουν ούτε αιτία ούτε δικαιολογία.
-@ Μανια μου, τον αφήνω τον Οτσαλάν εκεί που είναι μην ανησυχείς. Θα περάσω κι εγώ να δω το ποίημα σου.
--@ δόκτωρ μου καλέ, ναι δυστυχώς ο λαϊκισμός κυριαρχεί παντού...
--@ Haris συμφωνώ για τα παιχνίδια κι εγώ...
Δημοσίευση σχολίου