Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Μήπως δώσανε σημασία σε μια κακόγουστη φάρσα;;


Παρακολουθούσα κι εγώ, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι bloggers, έκπληκτη τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις σχετικά με τον ιστολόγιο press-gr. Δεν είμαι από αυτούς που θα πουν ότι ποτέ δεν διάβασαν το εν λόγω ιστολόγιο. Μερικές φορές (όχι πολλές) είχα μπει στις σελίδες του και το διάβασα. Μερικές αναρτήσεις μου φάνηκαν αξιόλογες, άλλες όμως (ίσως οι περισσότερες) όχι. Παρατήρησα ότι αρκετές από τις αναρτήσεις ή σχόλια ξέφευγαν, λίγο έως πολύ, από τα όρια της κοσμιότητας και περιείχαν στοιχεία αμφίβολης αλήθειας και βασιμότητας. Περιείχαν δηλαδή στοιχεία «αυριανισμού». Μερικά μάλιστα σχόλια στερούνταν τελείως σοβαρότητας. Π.χ. ένα σχόλιο που διάβασα έλεγε ότι από «καλά πληροφορημένες πηγές» προκύπτει ότι η κύρια αιτία της έριδας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για τη νήσο Ίμια είναι το γεγονός ότι αμερικάνικος δορυφόρος κατέδειξε ότι το πέτρωμα του νησιού αποτελείται από πολύτιμο ορυκτό δέκα φορές ακριβότερο από διαμάντι (!!!). Η ολοένα λοιπόν αυξανόμενη έλλειψη κοσμιότητας και σοβαρότητας με έκαναν να αραιώνω συνεχώς τις «επισκέψεις» μου στο press-gr.

Με τις τελευταίες εξελίξεις πληροφορήθηκα κι εγώ, όπως όλοι οι έλληνες, ότι δεκάδες μηνύσεις είχαν κατατεθεί κατά των (αγνώστων) διαχειριστών του ιστολογίου, ήδη από τις αρχές της λειτουργίας του. Οι μηνύσεις όμως αυτές αφορούσαν κυρίως τα αδικήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης, τα οποία, ως πλημμελήματα, δεν ήταν αρκετά, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να ξεκινήσουν οι δικαστικές αρχές τη διαδικασία περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Χρειαζόταν ένα κακούργημα, έστω και σε απόπειρα, για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή. Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Βασίλης Χιώτης με μηνυτήρια αναφορά κατήγγειλε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής ότι όχι μόνον έβλεπε συκοφαντικά δημοσιεύματα που τον αφορούσαν στο «press-gr», αλλά έλαβε και e-mail στον προσωπικό του λογαριασμό στην εφημερίδα, σύμφωνα με τα οποία ανώνυμοι τον εκβίαζαν ζητώντας του 30.000 ευρώ, ώστε να σταματήσουν να γράφουν όσα συκοφαντικά έγραφαν στο ιστολόγιο. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης και την υπόθεση ανέλαβε ο 5ος τακτικός ανακριτής, ο οποίος υπέβαλε σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Η.Π.Α. όπου εδρεύει η εταιρεία Google, λογισμικό και server της οποίας χρησιμοποιεί το ως άνω ιστολόγιο. Όταν ήρθε η απάντηση από τη χώρα αυτή για τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, δρομολογήθηκαν τα γεγονότα που όλοι διαβάσαμε.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου και μάλιστα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», όπου εργάζεται ο Β. Χιώτης, τα δύο email που έλαβε αυτός στις 20 Δεκεμβρίου 2006 έχουν ως εξής. Το πρώτο που έφερε υπογραφή Killman: «Βασίλη, ετοίμασε 30.000 ευρώ για να μην ξαναέχεις πρόβλημα με το press-gr. Αλλιώς έχεις πολλά να δεις ακόμη…Να είσαι έτοιμος για όλα». Το δε δεύτερο που ήρθε λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε: «Τα χρήματα σε πακέτο θα τα δώσεις. Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. ΟΚ; Θα μιλάμε με mail.Πρόσεχε μη σου φύγει κουβέντα... Εγώ βλέπω...». Όπως δε αναφέρει ο ίδιος ο δημοσιογράφος «παραμονές Χριστουγέννων του 2006» κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά του.

Σύμφωνα με το δεύτερο email τα χρήματα έπρεπε να παραδοθούν σε πακέτο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Εδώ δε έρχονται οι δικές μου απορίες και αμφιβολίες. Μέχρι την ημερομηνία αυτή (22 Δεκ) ή έστω μέχρι να καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά, του ήλθε άλλο email που του έλεγε πού να αφήσει το πακέτο;; Και αν δεν του ήλθε (από ότι κατάλαβα δεν του ήλθε) πώς πείστηκε τόσο αυτός, όσο και οι δικαστικές αρχές ότι επρόκειτο για σοβαρό εκβιασμό και όχι κακόγουστη, είναι αλήθεια, φάρσα;; Με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι ότι αυτός που έχει ΣΟΒΑΡΗ πρόθεση εκβιασμού δίνει στο φερόμενο ως παθόντα οδηγίες για το πώς και πού θα παραδοθούν τα χρήματα, εν προκειμένω τα 30.000 ευρώ. Και αν μεν ο παθών φοβηθεί και ενδίδοντας στον εκβιασμό παραδώσει τα χρήματα στο δράστη, μιλάμε για τετελεσμένη εκβίαση. Αν όμως για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης του δράστη (πχ δεν ενδώσει το θύμα), ο εκβιασμός δεν τελεσφορήσει μιλάμε για απόπειρα. Στην προκειμένη όμως περίπτωση και να ήθελε να ενδώσει ο φερόμενος ως παθών, πού θα παρέδιδε το «πακέτο», αφού μέχρι την ημερομηνία που του δόθηκε (22-12-2006) δεν του δόθηκαν σχετικές οδηγίες;; Το μόνο που του έδωσε ο «δράστης» ήταν η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Δεν νομίζω να υπήρχε η δυνατότητα αποστολής των χρημάτων μέσω email (!!!).

Θα μου επιτραπεί λοιπόν να αμφιβάλλω α) αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης με μόνο την αποστολή των δύο πιο πάνω email (εκτός αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία που εγώ αγνοώ) και β) αν στοιχειοθετείται η κακουργηματική μορφή της εκβίασης. Σύμφωνα με το άρθρο 385 του Ποινικού Κώδικα, στην περίπτωση που δεν υπάρχει σωματική βία ή απειλές που έχουν σχέση με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής (όπως αυτή για την οποία μιλάμε), για την κακουργηματική μορφή απαιτείται την πράξη να τέλεσε πρόσωπο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια ή κατ’ επάγγελμα

Τέλος εκφράζω την ευχή η πιο πάνω περίπτωση να μη γίνει «άλλοθι για την θέσπιση γενικών και ειδικών διατάξεων, οι οποίες στην πραγματικότητα οδηγούν στον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ελευθερίας της έκφρασης και του διαλόγου», όπως πολύ σοφά αναφέρει και η ΕΣΗΕΑ σε προχθεσινή ανακοίνωση της.

----------------------

Άρχισαν οι συλλήψεις των bloggers
το συγκεκριμένο
blogger
τον πέτυχαν σε μασκέ πάρτι


Αυτή είναι μια φωτογραφία που τη δανείστηκα από το blog (http://bang-gr.blogspot.com

35 σχόλια:

marianaonice είπε...

Μερόπη μου, ακριβώς τις ίδιες απορίες έχω και εγώ!! Πάρα πολύ ωραία αναλύεις τους προβληματισμούς που γεννήθηκαν σε όλους μας πιστεύω με αυτήν την ιστορία, που μάλλον σαν το ...κακούργημα της Τσέκου, μου μοιάζει λίγο γιαλαντζί κακουργηματική πράξη! Άλλοι είναι προφανώς οι στόχοι της εν λόγω δίωξης και ο πολύς ντόρος που έγινε (πιστεύω στην Αμερική σε παρόμοια περίπτωση, ούτε ο τύπος δεν θα ασχολιόταν, όχι οι δικαστικές αρχές). Μάλλον τους ενοχλεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών μεταξύ των πολιτών, άμεσα και χωρίς την έγκριση εκδοτών και εργολάβων και ετοιμάζουν μέτρα για να μας "πάρουν κοστούμι". Τώρα απορίας άξιο είναι το press.gr τι ρόλο παίζει σ΄ αυτή την ιστορία. Γιατί πράγματι και εγώ τελευταία είχα παρατηρήσει ότι στις αναρτήσεις του και στα σχόλιά του επικρατούσε μία κραυγαλέα χυδαιότητα και ανακρίβεια δημοσιευμάτων που αναρωτιόμουν ποιός ήταν τελικά ο στόχος του, που αποσκοπούσε, αφού ούτε σοβαρή ενημέρωση προσέφερε ούτε σοβαρά θέματα ανέλυε.
Φοβάμαι φίλη μου ότι θα μείνουμε με τις απορίες μας όπως έγινε πολλές φορές άλλωστε...
Καλό μεσημέρι.

Ανώνυμος είπε...

Κι επίσης, Μερόπη μου, κι ας μην είμαι νομικός, είναι περίεργο που στράφηκαν πρώτα στο google και όχι στο yahoo, στο οποίο ήταν και ο λογαριασμός της ηλεκτρονικής θυρίδας από την οποία εστάλησαν τα δύο απειλητικά γραμματάκια σε άπταιστα gleklish. Μήπως η διαφορά των τριών λεπτών που απείχαν, στοιχειοθετεί την κατ΄εξακούθηση προσπάθεια εκβίασης; Το ρεπορτάζ μέχρι τώρα λέει ότι δύσκολα θα ταυτοποιηθεί ο αποστολέας, γιατί η IP ήταν από ίντερνετ καφέ. Αναμένουμε τις εξελίξεις, για να μην κάνω και τον ερασιστέχνη δημοσιογράφο.

Spitogata είπε...

Πονάει κεφάλι; Κόψει κεφάλι.
Κάτι τέτοιο μου θυμίζει η υπόθεση.

Η παρουσία του press, με τα μπάτε σκύλοι αλέστε σχόλια, είχε ενοχλήσει πολλούς. Όπως σωστά λες Μερόπη μου, συκοφαντικά σχόλια γράφονταν κατά κόρον. Πολλές φορές μάλιστα οι σχολιαστές μου έδιναν την εντύπωση πως έγραφαν, κατακεραύνωναν ή συκοφαντούσαν κατά παραγγελία. Ήταν βαλτοί, στρατευμένοι "ανώνυμοι" και όχι αγανακτισμένοι πολίτες που έβγαζαν το άχτι τους.
Αλλά αυτό ήταν πλημμέλημα.
Η Ιστορία με την εκβίαση του Χιώτη, βρωμάει. Δεν με πείθει. Πιστεύω πως
εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Και γιατί άραγε να ήταν μόνο αυτός που εκβιάστηκε, όταν το press τα είχε σούρει σε πολλούς. Μήπως ήταν απλώς ο δούρειος ίππος για την άρση του απορρήτου;

Καλά λέει και η Μαριάννα.
Μάλλον θα μείνουμε με τις απορίες.

Φιλιά

αντωνης είπε...

Καλησπερα. Ειναι τοσο καλογραμμενο αυτο που λες Μεροπη, που δεν εχω και πολλα να προσθεσω.
Αναρωτιεμαι μηπως εψαχναν την ευκαιρια για να βγαλουν κανα νεο τρομονομο απεναντι στα blogs. Οπως ειχα σημειωσει παλιοτερα στο δικο μου blog, δεν βλεπω και μεγαλη υποστηριξη στην κυβερνηση απο τα blogs και ισως αυτο να τους οδηγησε στην ιδεα να φτιαξουν νομο και να τον εχουν ετοιμο. Και δεν μου φαινεται "αθωος" ενας δημοσιογραφος του ΔΟΛ, ο οποιος κανει και το ρεπορταζ της ΝΔ (μπρρρρρρ).
Αλλά εχω την ελπιδα οτι δεν θα τους περασει, γιατι απο οσα παρατηρω εγω σε διαφορα blogs το επιπεδο ειναι αρκετα υψηλο. Και υπαρχουν σοβαρα επιχειρηματα στο τεχνικο κομματι, οπου εγω δεν ξερω και πολλα πραγματα.
Φιλια!

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα μείνουμε με τις απορίες. Απλώς ήθελα να επισημάνω ότι η ιστορία με την εκβίαση δεν είναι τόσο εύπεπτη, αφήνει απορίες...

-@ Dora μου κι εγώ δεν θέλω να κάνω τον ερασιτέχνη ...επιθεωρητή Σαϊνη, αλλά, όπως λέω και στη Μαριάνα θέλω να επισημάνω τις εύλογες απορίες μου...

-@ Αντώνη μου, ελπίζω κι εγώ να μην προχωρήσει αυτή η ιστορία με το νόμο που προωθούν και να μη φτάσουμε τελικά στη φίμωση των bloggers. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ιστολόγια με χυδαιότητα, αλλά είναι ακόμα πιο αλήθεια ότι τα περισσότερα είναι κόσμια και διψούν για διάλογο και επικοινωνία.

Meropi είπε...

-@ Σπιτόγατα μου,
έτσι είναι όπως τα λες. Εγώ δεν αμφισβητώ ότι στάληκαν τα email στο Β. Χιώτη. Απλώς αμφισβητώ ότι με αυτά μπορεί να στοιχειοθετηθεί κακουργηματική εκβίαση. Υποπτεύομαι ότι πρόκειτα για μια κακόγουστη φάρσα. Μπορεί και να πέφτω έξω...

Aggelos Spyrou είπε...

Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Πάμε σε κανένα άλλο θέμα, πιο ουσιαστικό.

Καλησπέρα! :)

miss little sunshine είπε...

Μακριά από πάρτυ μασκέ γιατί οι ατσίδες θα σε καταλάβουν ακόμα και μασκαρεμένη κυρία μπλογκερού μου! Πολύ εύστοχο και χιουμοριστικό το σχόλιο που άφησες πάνω απο τη φωτογραφία με το συλληφθέντα άτυχο μασκαρά.

gerasimos είπε...

Αυτές τις απορίες πολλοί έχουμε, αλλά ποιος μας δίνει σημασία; Οι 'γλάστρες' του Θέμου στις εκπομπές του μεγαλύτερη παρουσία έχουν στη δημοσιότητα απ' όση όλοι εμείς μαζί.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Καλησπέρα ή μάλλον καλημέρα Μερόπη. Συγχαρητήρια για το post. Τελικά αν δε σ'επισκεφτώ μια μέρα, νομίζω ότι κάτι μου λείπει.
Δεν νομίζω ότι κινδυνεύει το blogging από κάτι. Για ακόμη μια φορά γίνεται πολύς θόρυβος για το θόρυβο.
Άλλωστε ξέρεις το κοινό που έχουν οι πόρνες, οι κυρά Κατίνες και τ ΜΜΕ: το τόσο το κάνουν τόοοοοσο!

Meropi είπε...

-@ Άγγελε μου, σου ανταπαντώ με κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό. Την καλημέρα μου και να έχεις μια πολύ ωραία μέρα.

-@ miss little sunshine σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τη φωτογραφία, όπως αναφέρω, τη "δανείστηκα" από ένα άλλο μπλογκ. Πάντως να ξέρεις ότι εγώ αυτές τις μέρες αποφεύγω τα πάρτι μασκέ. Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου καλημέρα,
αλήθεια έχει ακόμα την εκπομπούλα του ο Θέμος;;; Φαίνεται ότι τη χυδαιότητα πολλοί εμίσησαν, τους ανθρώπους που την αναπαράγουν μόνο λίγοι...

-@ Γιώργο μου καλημέρα και σ' ευχαριστώ που με επισκέπτεσαι

alekos markellos είπε...

Καλημερα meropi,

επιτέλους μια εκλαϊκευμένη (όχι λαϊκιστική) παρουσίαση του προβλήματος και πιστεύω πως με το post καταφέρνεις να αναδείξεις την ουσία του προβλήματος και της απειλής για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης :
Στην περίπτωση του press-gr τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης (όπως και στην περίπτωση της προφυλακισμένης για την υπόθεση Ζαχόπουλου) είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά, για να το πω κόσμια.

Δηλαδή : Η πολιτική εξουσία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο περιπτώσεις πρωτίστως πολιτικές και δευτερεύοντος ποινικές. Οι ενδείξεις τέλεσης αδικήματος, αξιολογούμενες στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας αρκούσαν για έρευνα ΜΟΝΟ για πλημμελήματα, όχι για κακουργήματα.
Έτσι και η άρση του απορρήτου στην περίπτωση του press-gr, όσο και η προφυλάκιση της κοπέλας έγιναν καταχρηστικά για τα δεδομένα που είχε στα χέρια της η δικαιοσύνη.

Εξυπηρέτησαν όμως τους σκοπούς της όποιας εκτελεστικής εξουσίας η οποία ήθελε από τη μια να προσανατολίσει αρχικά την κοινή γνώμη στην υπόθεση Ζαχόπουλου στο επίπεδο της προσωπικής περιπέτειας, στη δε περίπτωση του press να αποκαλύψει τους διαχειριστές, ποδηγετώντας την Δικαιοσύνη την οποία ανάγκασε να το πράξει με καταχρηστικό τρόπο.

Τα περί διάκρισης των εξουσιών και ανεξαρτησίας πάνε δηλαδή περίπατο. Σε αυτήν την περίπτωση παρανομαστής στο κλάσμα είναι τα συνταγματικά δικαιώματα η προστασία των οποίων αναιρείται με πλάγιο τρόπο.

Εδώ κρύβεται η πραγματική απειλή, όχι στον κιτρινισμό της ηλεκτρονικής αυριανής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει άδικο ο φίλος Βασ. Χιώτης. Δέχθηκε από το press-gr πλήθος δυσφημιστικών σχολίων και ταυτόχρονα δύο ανώνυμα email (αγνώστου προελεύσεως) τα οποία τον εκβίαζαν να δώσει λεφτά για να μην συνεχιστούν οι επιθέσεις απο tο blog-site εναντίον του. Έκανε μήνυση ο άνθρωπος και καλά έκανε, απο εκεί και πέρα η ενέργειες των ανακριτικών αρχών παραβίασαν τα όρια μέσα στα οποία το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, καθόριζαν οτι μπορεί να κινηθεί.

Δυστυχώς η υπαγωγή του δικαστικού σώματος στις ορέξεις και βουλές της πολιτικής-εκτελεστικής εξουσίας είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά :

-Ενω με το παραμικρό διατάζουν προκαταρκτική έρευνα ΚΑΝΕΙΣ εισαγγελέας δεν διέταξε έρευνα για πιθανές ευθύνες για τα τραγικά θύματα των πυρκαγιών και την ολιγωρία και ανικανότητα των αρμοδίων.

Τότε η κοινωνία σιώπησε, πληγωμένη, φοβισμένη και άβουλη, ήθελε να ξεχάσει.
Σήμερα πληρώνουμε το λογαριασμό...

gerasimos είπε...

meropi αν την έχει, λέει. Μάλιστα είχα δει στην πρώτη εκπομπή μετά τα Ζαχοπουλικά καλεσμένη την Καλομοίρα. Την οποία με την αθωότητά της αδίστακτα χρησιμοποιεί ως λευκαντικό, ποζάροντας μαζί της για να φύγουν οι κιτρινίλες. Αμ δε φεύγουν...

Unknown είπε...

Μερόπη, δεν ήταν ανάγκη να φτάσουν στη Google, αν έφτασαν εκεί.
Το yahoo mail, έχει ταυτότητα και μου φαίνεται ότι βρήκαν ότι στάλθηκε από ένα internet cafe κοντά στο Σύνταγμα.
Υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν χρήματα σε mail μέσο paypal αλλά μιλάμε για μικροποσά.
Το press-gr είχε ακατονόμαστες φράσεις στα σχόλια κι έπρεπε να τα είχαν διαχειριστεί.
Το ότι ανήκει σε δημοσιογράφους που το χρησιμοποίησαν ίσως για να περάσουν κάποια messages δικά τους, δεν μου αρέσει.
Η επίσημη δημοσιογραφία έτσι όπως λειτουργεί, δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Αυτή η υπόθεση κατάφερε να με κάνει να δω ειδήσεις και αυτό που κατάλαβα είναι ότι βρήκε ευκαιρία το κράτος ώστε να υπάρξει νέος νόμος και όπως πάντα φτάσανε στα άκρα με τον Καψαμπέλη κι ο ίδιος πια νομίζει ότι είναι ο champion των bloggers.

Meropi είπε...

-@ Αλέκο μου συμφωνώ και επαυξάνω για τα όσα γράφεις. Προσδοκώ και ελπίζω στη μέρα που στην Ελλάδα η δικαιοσύνη θα λειτουργεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ, μακριά από θεμιτές ή αθέμιτες προσδοκίες της εκτελεστικής εξουσίας.
Σ' ευχαριστά για τα καλά σου λόγια.

-@ Γεράσιμε μου ομολογώ ότι δεν το πήρα είδηση ότι ο εν λόγω κύριος χρησιμοποιεί και λευκαντικό...στην μπουγάδα του

-@ Μαριάνα μου δεν νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε εντολή για paypal. Μάλλον πρόκειται για μια κακόγουστη φάρσα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να φτάσουν στους "ενοχλητικούς" διαχειριστές του blog

... είπε...

Από την αρχή αυτής της ιστορίας είχα την αίσθηση ότι το θέμα είναι αλλού. Δηλαδή στο ότι "ενοχλεί πολύ" η ελεύθερη έκφραση και δυνατότητα του καθενώς να δημοσιοποιεί την άποψή του, την αντίδρασή του, τον θυμο του.....
Είμαι κατά οποιασδήποτε μορφής εκβιασμού.
Είμαι υπέρ της εφαρμογής του νόμου.
Και φυσικά υπέρ του μέτρου, πέραν του οποίου υπάρχει κατάχρηση.
Και φυσικά ο διαχειριστής της εκάστοτε ιστοσελίδας, έχει την δυνατότητα να διαγράφει τα μή κόσμια άρθρα....

patsiouri είπε...

Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του Πιτσιρίκου επί του θέματος, σου στέλνω λίνκ να τις δείς...
http://pitsirikos.blogspot.com/2008/02/blog-post_1330.html

xasodikis είπε...

Ρε διάολε, όσο κοιτάω και ξανακοιτάω τον Ποινικό Κώδικα, τόσο τρίβω τα μάτια μου.
Λένε οι Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ, "η εκβίαση έχει κακουργηματικό χαρακτήρα". Ναι, αν υπάρχει σωματική βία, ή απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ούτε το κατ' επάγγελμα προκύπτει. Οι άλλες περιπτώσεις είναι πλημμεληματικές. Το ίδιο και στην περίπτωση της "35χρονης".
Ποινικολόγος δεν είμαι, βέβαια, αλλά εδώ ή κάτι μας διαφεύγει που δεν μπορώ να φανταστώ τι είναι, ή κάποιον λάκκο έχει η φάβα...

Unknown είπε...

Μερόπη να είσαι καλά, αυτό που λες συμφωνώ, όμως, καμία πλευρά δεν μου άρεσε.
Η δημοσιογραφία εδώ είναι ανύπαρκτη.
Ένα από τα λίγα λαμπερά παραδείγματα ευπρέπειας, είναι ο Αλέκος.
Έχεις ιδέα τι αναφέρει η συνθήκη της Βουδαπέστης; Αυτή θα ενσωματόσουν.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ θα υποβάλω ένα αίτημα: αν με φυλακίσουν ως μπλογκερ, να με κλείσουν στις γυναικείες φυλακές!

doctor είπε...

Του Πάσχου Μανδραβέλη:

Η ελευθεριότητα των blogs

Είναι περίεργο, αλλά οι πιο ακραίοι εθνικιστές είναι συνήθως τα θύματα του εθνικισμού των άλλων. Οπως είναι π.χ. οι Κοσοβάροι Αλβανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου, είναι πολλές φορές εκείνοι που υφίστανται πρώτοι τον περιορισμό της: οι δημοσιογράφοι. Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.

Κατʼ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται. Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, διά των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Εχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;

Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορρύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Εχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου. Οσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων. Αλήθεια: πριν δημιουργηθεί όλη αυτή η φασαρία από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, πόσοι είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις ύβρεις κατά του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Χιώτη στα εκατοντάδες σχόλια που καθημερινά δημοσιεύονται στο press-gr;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.2.2008

mania είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mania είπε...

Μερόπη μου
καλό απόγευμα. Πολύ ωραίος ο συλλογισμός σου. Μου άρεσε. Νομικά δεν πολυξέρω, αλλά κάτι δεν μου πήγαινε, όπως λέει και ο ## Κέρμιτ.
## Patsiouri έχω διαβάσει το ποστ του Πιτσιρίκου, αυτός το πάει ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι και βαλτός ο δημοσιογράφος του Βήματος.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου επανέρχομαι στην ωραία συζήτηση που άνοιξες με το ποστ σου απλά για να συμφωνήσω πλήρως με την άποψη του Αλέκου Μάρκελου, για το ότι η δικαιοσύνη πλέον υπάγεται στις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας. Εγώ θα έλεγα ότι ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται η κατάργηση της τρίτης εξουσίας και η πλήρης απορρόφησή της από τις άλλες δύο. Τον τελευταίο καιρό δρομολογούνται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ακόμη πιο δραστικά μέτρα για την πλήρη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, αφού προσπαθούν να βάλουν χέρι και στο Συμβούλιο Επικρατείας, που αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο προπύργιο, που κρατάει αντίσταση (βλέπεις οι δικαστές του δεν έχουν ανάγκη προαγωγών) και ονειρεύονται κάποια στιγμή να αφαιρέσουν από αυτό αλλά και από τα δικαστήρια της ουσίας τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, επικαλούμενοι ότι οι δικαστές είναι μόνο εφαρμοστές του νόμου και όχι κριτές του!! Τότε καταλαβαίνεις τι θα γίνει με νόμους φωτογραφικούς που θα ψηφίζονται νύχτα!!! Τέλος πάντων είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση αυτό.
Πάντως φοβάμαι ότι δεν είναι πια απλά τα πράγματα και ότι ο σκοταδισμός παραμονεύει...

gerasimos είπε...

Α, μεγειά και ο Βαν Γκοχ (πρέπει να 'ναι) στην πρόσοψη! :-)

kanataki είπε...

μάγος είσαι?

υγ σε μας ήδη απαγορεύτηκε να ανεβαζουμε ποστ και να αφηνουμε σχόλια εν ώρα υπηρεσίας

υγ έλεος!

Meropi είπε...

-@@ kermit μου κι εγώ είμαι υπέρ όλων αυτών που λες. Απλώς να, δεν είμαι υπέρ των πλάγιων λύσεων...

-@@ Πατσιούρι μου ναι το είδα τον Πιτσιρίκο, τον διαβάζω πού και πού

-@@ Χασοδίκη μου καλέ, κι εγώ το ίδιο κάνω με τον Ποινικό Κώδικα, τον κοιτάζω και τον ξανακοιτάζω. Από ότι κατάλαβα τόσο για την Τσέκου όσο και στο press-gr το στηρίζουν στο κατ' επάγγελμα (σωματική βία κλπ δεν υπάρχει). Ο Θεός και η ψυχή τους αν στοιχειοθετείται τέτοια κατ' επάγγελμα τέλεση. Ειδικά στην περίπτωση του ιστολογίου?

-@@ Mariana faithful συμφωνώ για τον Αλέκο. Όσο για τη Συνθήκη της Βουδαπέστης δεν ξέρω τι λέει.

-@@ Μανια μου σε ολους κάτι δεν μας κολλάει

-@@ Μαριάνα μου, όπως ανέφερα και στον Αλέκο, ονειρεύομαι τη μέρα της πραγματικά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ δικαιοσύνης που θα λειτουργεί χωρις ωφελιμιστικές χρησιμότητες.

Meropi είπε...

-@@ Δόκτωρ μου ενδιαφέρον μου φάνηκε το άρθρο του Μανδραβέλη. Και ειδικά αυτό που αναφέρει ότι δημοσιεύματα και υβριστικά σχόλια σε ιστολόγια τύπου press-gr δεν έχουν καμιά αξία. Αξία τους δίνουν αυτοί που ασχολούνται μαζί τους.

-@@ Γεράσιμε μου ευχαριστώ. Ναι Βαν Γκογκ έβαλα στην πρόσοψη.

--@@ Κανατάκι μου όταν λές ώρα υπηρεσίας, εννοείς στο δημόσιο;;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μερόπη και καλό μήνα σε όλη την αξιόλογη παρέα εδώ.

Εχουμε διαβάσει πολλά κείμενα, άλλα πιο γενικά, άλλα πιο ειδικά στο θέμα, μου άρεσε πολύ που προβάλλεις τα γεγονότα, περνώντας την άποψή σου όμορφα, χωρίς να το ζητοκραυγάζεις. Αλλά τουλάχιστον έμαθα τι ακριβώς έχει γίνει κι αυτό είναι σημαντικό μέσα στην απλότητα των λέξεων σου.

Ειπώθηκαν πολύ εύστοχα πράγματα από όλους, δεν έχω τίποτα ιδιαίτερο να προσθέσω, συμφωνώ απόλυτα με τους προβληματισμούς που θέτεις.

Βαρέθηκα να αναλύουν όλοι λέγοντας τα άπειρα με βαρύγδουπους τίτλους στα μπλογκς τους, σαν να πρόκειται περί επανάστασης.

Είναι βέβαια σημαντικό, γιατί η χειραγώγηση ξεκινάει υποσκάπτοντας συνειδήσεις με ύπουλο συνήθως τρόπο και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, για να αντιδράσουμε όταν αξίζει τον κόπο.

Αλλά ας σκεφτόμαστε λίγο πριν αναμασάμε ότι μας ταίζουν, προς όφελος των προσωπικών τους επιδειώξεων

Meropi είπε...

-@ Freedula μου
πράγματι προσπάθησα να δώσω την άποψη μου με όσο πιο απλά λόγια μπορούσα, για να με κατανοήσουν και οι μη νομικοί.
Καλό σου απόγευμα και καλό μήνα.

phlou...flis είπε...

Αχά, ώστε εσείς είστε η ...παρέα που blogάρατε το σύστημα, δημιουργώντας εμblogές απλώνοντας τα blogάμια σας εκεί κι εδώ. Θα δείτε τι θα πάθετε όταν ξεμblogαριστούμε από τις άλλες μας υποθέσεις και πέσετε στα blogα μας.
Καλό μήνα

Meropi είπε...

-@@ Φλούφλη μου καλέ μου συντοπίτη, ομολογώ εγώ είμαι ο ένοχος....

Ανώνυμος είπε...

Σχολιάζοντας την τρέχουσα πραγματικότητα.

H Ελλάδα σήμερα διανύει μια ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο. H ρήξη με το παρελθόν είναι εμφανής παντού, το νέο προσπαθεί να γεννηθεί, και το παλιό δεν θέλει να καταθέσει τα όπλα. Οι στερεοτύπες και συχνά συνειδητά επαναλήψεις δεν οδηγούν πουθενά, αλλά και έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές.
Οι νοοτροπίες και οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδα φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ανεκτές από την κοινωνία των πολιτών. Ο απλός πολίτης δεν μπορεί και δεν ανέχεται άλλο να βλέπει τους λίγους να ζουν “βασιλικά” και αυτός να δοκιμάζεται καθημερινά ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Πρόσφατα ακούγοντας τις δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας Ελλάδος περί συνέχισης της λιτότητας ο κόσμος γελούσε…
Το ευτύχημα σε αυτό είναι ότι η κυβέρνηση δεν “ασπάστηκε” τις δηλώσεις Γκαρκανα.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι «Πείνα και Δημοκρατία δεν συμβιβάζονται».
Μπορεί χωρίς υλική εξασφάλιση να υπάρξει πολιτική ελευθερία; αλλά και πιο το όφελος αν λίγοι έχουν όλα τα χρήματα;

Επομένως σήμερα η ανάγκη για νέες ιδέες και πρακτικές είναι προφανής.

Τα στοιχεία ενός τόπου δεν μπορούν να αποτελούν μόνο ένα σκηνικό μπροστά στο οποίο εκτυλίσσονται τα δρώμενα, πρέπει να τα συγκροτούν κιόλας.
H τρέχουσα πραγματικότητα πρέπει να εμπναιεται, να ενσωματώνει και να αναπαριστά την γνώμη και την εμπειρία αυτού του τόπου.

Ωστόσο κοινωνικές πολιτικές, οικονομικές, ιδεολογικές προκαταλήψεις δεν έχουν μέχρι και σήμερα κάνει το οικονομικοκοινωνικοπολιτικο κατεστημένο να δει πέρα από το δικό του πλαίσιο θέλουν με κάθε τρόπο να κυριαρχούν, επίσης έχουν ορίσει τον εαυτό τους ως διανοητική και ηθική ηγεσία αυτού του τόπου ( direzione intelletuale e morale) αυτός ο τύπος υπεροχής αποτελεί την ηγεμονία.
Στην Ελλάδα μάλλον η εξουσία ασκείται παρά κατέχεται

Οι θεσμοί της κοινωνίας των πολιτών, άμεσα η έμμεσα διαμορφώνουν τις γνωστικές και ψυχολογικές δομές με τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αξιολογούν την κοινωνική πραγματικότητα.

Σήμερα το internet βαθμιαία αλλάζει τα δεδομένα, οι κυρίαρχες αντιλήψεις που ορίζονταν μόνο από τα μεγάλα μμε στα δελτία των ειδήσεων δοκιμάζονται, το πλαίσιο αλλάζει, η πληροφορία είναι παντού και παντα, το internet μετατρέπεται σε πεδίο αναμετρήσεων, μια νέα κοινωνική αρένα είναι γεγονός, οι εξουσίες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο προσεχές μέλλον, όλα διευρύνονται, οι ιδεολογικές και οικονομικές συνέπειες της νέας κοινωνικής πραγματικότητας σε λίγο καιρό θα είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Αγρότες, βουνίσιοι, κοσμοπολίτες, “απολιτικ” νέοι και νέες,
όλοι το ίδιο.

Στο προσεχές μέλλον αρκετοί θα χλευάζουν την εκζήτηση του πολιτισμένου βίου και θα προτιμούν να τονίζουν ότι είναι <>

Πλέον στην κοινωνία δεν υπάρχουν αποδεκτές δικαιολογίες, όλοι σε όλα βλέπουν προσωπικό, οικονομικό η πολιτικό κίνητρο.

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι “ ο δρόμος του αύριο οδηγεί στη χώρα του ποτέ”

http://neoinileias.blogspot.com/

mikros fokion είπε...

Μικρα
Μεγαλα
Εγκληματα

συμφωνω με το σκεπτικο σου... μαλλον δεν ηταν εκβιασμος! ισως ομως να ήταν στημενο παιχνιδι για να βρουν τους διαχειριστες. υπαρχει ενα αρθρο στο press-gr σημερα που εχει ενα ενδιαφερον! "Περίεργες συμπτώσεις στην υπόθεση του press-gr..." εχει τιτλο και λεει οτι ο τροπος γραφης του email μοιαζει με του Σφακιανακη που ειχε στειλει email και στο Indymedia.
και μια λεπτομερεια που ισως εχει σημασια. το εκβιαστικο email γραφει δωσε τα λεφτα για να σταματησουμε τις δημοιευσεις στο press.gr Αν το εγραφε διαχειριστης θα ελεγε press-gr (Με παυλα και οχι με τελεια)

http://mikrosfokion.blogspot.com